Új hozzászólás Aktív témák
-
Banános Joe
csendes tag
válasz
stratova #1745 üzenetére
Athlon II X4 640 25-30e
HD6850 40-44e
65-69eMármint 65-74e.
X4 651 - 25-27e
HD6850 GDDR5 40-44e
És ugyanott vagyunk árban és teljesítményben is.
Az más kérdés, hogy ez nem fejleszthető és értelme sincs FM1-be IGP nélkül, de végülis van vga csati nélküli FM1 deszka is.HD 7970 mellett(magas felbontáson) pont kevésbé számít, ott már a videókártya a korlát. A linkelt tesztben egyébként is csak ott nagy a különbség, ahol amúgy is magas FPS-ek vannak, a felbontás növelésével viszont egyre kisebb a különbség(Ha már 7970-et vesz az ember,miért játszana 1920x1200 alatt?). Na és az 5ghz-re húzott i7-2600K? Ja hogy 350 wattot eszik és nem hoz semmit magas felbontás mellett...
Tehát jobb a procin spórolni és a videókártyára fordítani a pénzt, A 7970 mellé elég az X4 640 is. -
Banános Joe
csendes tag
"Igen, de oda a Llano egyszerűen az értelmét veszti, csak feleslegesen növeli meg az árat, ugyanez a (játék)teljesítmény ~75k-ból jött volna ki, úgy gondolom nem mindegy.
Banános Joe: Mindössze azt felejtetted ki, hogy a Llano cpu szinten azt tudja mint egy 2-3 éves proci csak kevesebb fogyasztással, ez minden bizonnyal megért volna +20e Ft-ot, majd be is hozná az árát a villanyszámlán, na persze.
"
Csakhogy nem abból indultunk ki, hogy a kettő közül melyiket érdemes megvásárolni, hanem abból, hogy a Llanos konfigod már megvolt. Nyilván ha most venni akarnék egy új gépet, akkor a kettő közül én is a másikat választanám. Te viszont lecserélted a konfigot és ez az, amibe "belekötöttünk".
-
Banános Joe
csendes tag
-
Banános Joe
csendes tag
válasz
audi100td #1678 üzenetére
A használt piac az egy külön téma. Bármiből vehetsz használtat.
Viszont ami gyárilag jó ár/érték arányban, az használtan is az lesz. Vannak nagyon jó vételek, de ez minden használt termékre igaz. A használtpiacot azért nem érdemes egy tesztben figyelembe venni, mert egyáltalán nem biztos, hogy a következő 10 vásárló is kifog egy ugyanilyet. -
Banános Joe
csendes tag
Ez ide részben OFF, de egy nagy ár/érték/fogyasztás teszt érdekes lehetne.
Különböző árkategóriákban(persze az árak változnak, tehát az adott időszakban hasonló áron beszerezhetőek tartoznak egybe) versenyezhetnének a platformok. Azért egy átlag felhasználónak - főleg a jelenlegi gazdasági helyzet mellet - mégiscsak az a legfontosabb, hogy a pénzéért a lehető legjobbat kapja.Természetesen szintén közel azonos árú alaplapokkal érdemes tesztelni(a felszereltségük platformonként úgyis változó, amitől csak kontrasztosabb lesz az egész). A különböző órajelű RAM-ok tovább árnyalhatják. Tehát lényegében az egyenlő összegből vásárolt alaplap+processzor+memória határozná meg az egészet. A többi hardverelem lehetőleg azonos.
Ez tulajdonképpen a "hogy költsem el tökéletesen a pénzemet?" kérdés.lehetséges processzorkategóriák:
100-150$ kategória
AM3:
Phenom II X4 8xx/9xx
Athlon II X4 6xx
AM3+:
FX-4100
FM1:
A6-3650/A8-3850
esetleg Athlon II X4 631/651
LGA1155:
Core i3-21xx150-200$ kategória
AM3:
Phenom II X6 10xx
AM3+
FX-6100
LGA1155:
Core i5-23xx/24xx200-250$ kategória
FX-81xx
Core i5-25xx
Ez gyakorlatilag már megvolt a Bulldozer tesztben.Ezek már mind voltak különböző tesztekben, de azok többnyire teljesítmény alapúak voltak, aminek előre borítékolható eredménye, hogy az Intelek csúnyán megverik az AMD procikat. Egy ár/érték alapú teszt azonban teljesen más eredményeket hozhatna.
Itt a lényeg az lenne, hogy egy adott pénzegységre mekkora teljesítmény jut és mindehhez milyen fogyasztás párosul.A kategóriák egyébként is érdekesek, mert az első kategória az igazi 4 magosok harca az i3-mal, a következő a 6 magos AMD-k és az olcsóbb i5-ösök csatája, a legnagyobb bull ellen meg leginkább csak a 2500k indítható. Az i7-nek meg sem teljesítményben, sem árban nincs már ellenfele.
Tudom, nem kéne annyit álmodozni...
-
Banános Joe
csendes tag
Biztos túl bonyolultan fogalmaztam. Én úgy látom, hogy a Lynx platform jelenleg is veri ár/érték arányban az összes többit, mind saját, mind Intel oldalról. Ha később, főleg a Trinity megjelenésével még olcsósodik, akkor meg pláne. Persze kérdéses, hogy a Virgo platform mit tud majd és persze mennyiért(persze a kötelező újdonság felár miatt az elején még biztos nem lesz ár/érték bajnok).
Abutól kérdezném(illetve bárkitől, aki tud konkrétumokat), hogy előreláthatóan win8(9) alatt valóban "megtáltosodnak" majd a bulldozer architektúrás procik? Mert az egy jó pont lehet a Trinity javára is.
-
Banános Joe
csendes tag
Ahogy korábban már említettem, engem a Lynx platformban az alaplapok felszereltsége fogott meg.
Kis összehasonlításképp megnéztem azonos gyártó(most épp asus, később lehet, hogy más gyártót is nézek), jelenleg közel azonos árú(árgép és amazon szerint is) lapjait.
LGA1155:
P8H67-M EVO uATX
P8Z68-V LX ATX
AM3+:
M5A88-V EVO ATX
FM1:
F1A75-V EVO ATX
Az AM3-as integrált VGA-val szerelt, így akár az IGP-ket is versenyeztethetnénk, amiből gyanítom, hogy a Llano kerülne ki győztesen. A dual graphics meg csak hab a tortán.Egy gyors compare után kiderült, hogy az FM1-es versenyző gyakorlatilag minden ponton üti a többit.
Kérdem én, mire fel ez a nagy felszereltség az FM1 részéről, ha csak kisfoogyasztású célkonfigot érdemes a Lynx platformra építeni?
Mire kell a bődületesen nagy és gyors memóriák támogatása, a rengeteg USB 3.0 és SATA 6Gb/s csatlakozó, a x8/x8 CF lehetőség(a többi lapon x16/x4) és az egész rendszer szénné húzásának lehetősége, ha azt mondjátok, hogy egyszerűen nincs értelme erre a platformra komolyabb vasat építeni?Arra még kíváncsi vagyok, hogy a Trinity mit tud majd a Llanoval szemben.
-
Banános Joe
csendes tag
válasz
atti_2010 #1665 üzenetére
Tulajdonképpen erről beszélek, hogy bőven több évet kibír egy jó konfig.
Az új konzolok megjelenésével elképzelhető, hogy játékok terén nőni fog a gépigény és kevés lesz az az X2...Ráadásul ha az adott játék 6-8 szálon is képes lesz dolgozni, akkor azért elég komoly előnye lehet egy erősebb procinak.
Arról nem beszélve, ha netán az ember elkezdene otthon komolyabb munkákat végezni, nem biztos, hogy rögtön egy méregdrága konfig vásárlásával szeretne indítani. Pláne, ha csupán a processzor cseréjével hatalmas számtási kapacitást nyerhet. (azt a +30-50 wattot a táp még elbírja, RAM meg fillérekért kapható) -
Banános Joe
csendes tag
válasz
echterion #1652 üzenetére
Ha most épp elég egy X4-es neked, vagy spórolsz, akkor azt veszed. Ellenben 1-2 év múlva elkellhet a nagyobb erő, ekkor pedig elég mindössze processzort cserélned és még 1-2 évet kibírsz vele. Nem kell az egész gépet kihajítani. A videókártyákat meg ugye alapból cserélheted, illetve pénz(de nem energia)takarékos megoldásként CF-et is építhetsz.
Szerintem az alacsony fogyasztás mellett a fejleszthetőség is fontos tényező. Ez nem garasoskodás, ésszerű minimalizálni a kiadásokat és a termelt szemetet és nem havonta cserélgetni a gépet.
Egyébként bőven lehet hosszútávon tervezni az informatikában is, a 3-4 éves LGA775-ös core 2-esek még ma is megállják a helyüket.
-
Banános Joe
csendes tag
válasz
audi100td #1642 üzenetére
Ez inkább elméleti fejtegetés részemről, mintsem vásárlási szándék.
Egyébként ahogy én látom, az X4-esek hasonló áron vannak, hasonló teljesítménnyel, továbbá FM1-es is van: X4 631/X4 651(bár ezekről gyakorlatilag semmit nem találtam, de gondolom nem lehet nagy különbség az AM3-as társaikhoz képest).A Passmark eredmények mennyiben tekinthetőek mérvadónak?
Sosem volt AMD-m, de ez a Llano kifejezetten szimpatikus. Látok benne potenciált, de sajnos ez az FM1 nem túl hosszú életű. Már a Trinity is új socketet kap...Innen nézve valóban egy AM3+ alaplap tekinthető hosszútávú befektetésnek. X4-ről még akár egy következő generációs bullra is fejleszthető...
-
Banános Joe
csendes tag
Nagyjából erre számítottam. Van pár X4 is FM1-be, de azoknak is hasonló lehet a teljesítményük.
Viszont ha a Llano csak HTPC-nek és irodai munkákra jó választás, akkor nem értem ezt a sok fícsört. Ezekhez a legolcsóbb lap + kisebb proci(mondjuk egy A6) is elég, és akkor kapunk egy valóban olcsó célgépet.
-
Banános Joe
csendes tag
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy mennyire jól beruházás egy FM1-es konfig, illetve van-e értelme az APUnak dedikált videókártya mellett. Hosszú lesz, muszáj leírnom az összes gondolatomat, mert csak így derül ki, ha hibás a gondolatmenetem.
Egy kis kutatással arra jutottam, hogy FM1-es gépet nagyon jó áron össze lehet dobni, a tesztekből és videókból pedig az derül ki, hogy kompromisszumokkal bár, de még játszani is lehet csak az APU-val.
Viszont dedikált videókártya mellett az xbitlabsos teszten az A8-3800-at az Athlon x4 630 lenyomta, az i3-2100 pedig köröket vert rá(sőt, sok helyen a Pentium G850 is elverte).
Passmarkos eredményeket is nézegettem, ott viszont toronymagasan vezet az A8-3850 az előbb felsoroltak előtt. Nem tudom ez a gyakorlatban mennyit számít, de remélem tényleg ennyivel erősebb a 3800-as testvérénél.
Ami nagyon tetszik az FM1-ben, az az alaplapok felszereltsége...30000 forintért már elhalmoznak usb3 és sata3 csatikkal, egekig húzható memória foglalatokkal, 3-way CrossifreX lehetőséggel, és egy rakat jól hangzó funkcióval, amik nem tudom mire jók.
Hosszú évekig jó lehet, fejleszthető, ramot lehet bővíteni, ha kevés az IGP, akkor dual graphics, esetleg drágább videókártyát beépíteni és mikor már az is kevés, akkor abból CF, esetleg 3-way CF. Viszont itt elveszti a lényegét az APU. Ráadásul pont ő az egyetlen, amit már nincs hova fejleszteni, mert ebbe a foglalatba az A8-3870K a csúcs.Tehát a kérdésem tulajdonképpen a következő lenne:
Meg tud hajtani az A8 egy(ezt még biztos), esetleg több felsőkategóriás videókártyát; vagy APU-t(és ezzel együtt FM1-es lapot) venni ilyen célra mellélövés?
Magasabb felbontáson elvileg már VGA limites a dolog, de azért érdekelne, hogy egy 1000$-os Intel csoda vajon mennyit dob a teljesítményen.
Csak azért gondolkodom ezen ennyit, mert ha ebből a platformból is ki lehet hozni egy kiváló játékos gépet, akkor felesleges jóval drágább alaplapokat és processzorokat vásárolni. Ha meg már úgy is VGA limit van, akkor a különbözet fordítható drágább kártyára.
Hogy legyen valami konkrétum:
A8-3850: 35K
csúcs FM1 alaplap: 30k
a többi alkatrész tetszőlegesPersze most nagyrészt játékokról van szó, mivel ezekhez kell vas. Otthoni munkára egy 4 magos gép már több, mint elég.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Llano" APU topik
- FM1 tokozás
- Négy, három, vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Llano (Husky/K12 & VLIW5):
A8-38xx, A6-36xx/3500, A6-34xx/3300, E2-3200
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Path of Exile (ARPG)
- Végleg leállnak az Anthem szerverei
- Hálózati / IP kamera
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hieronymus: Három júniusi képem
- További aktív témák...
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest