- Melyik tápegységet vegyem?
- Hobby elektronika
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ezért utálod a Bluetooth-t, ha egyszerre több eszközt használsz
- Dell notebook topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7967 üzenetére
közben kicsúsztam a szerk. időből.
"a korrekt itélethez meg kell várni a sima B650 -es lapokat
amelyek nem támogatják a PCIe 5.0 -át és nincs bennük extra chipset."Na de akkor mi lesz a directstorage-el????
Ahhoz kellene a pcie5 vga, ssd, számtalanszor felsoroltad a pozitívumokat. Gyorsan változik a vélemény nálad, persze épp ahogy kampányolni kell a ryzen 7000 mellett.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7967 üzenetére
Aha. Eco módban mennyit is esik a teljesítmény?
- az X670E pedig fogyaszt rendesen
- extra chipsetVagyis minden x670e fogyaszt... az intel meg tudta oldani extra chipset nélkül... így a proci fogyasztása irreleváns, vagy az MVM majd levonja az áramszámlából az amd-s tulajoknak az extra chipset fogyasztását?
Egészben kell nézni a képet....
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7965 üzenetére
A PH eredményei rendszer fogyasztás, hiába próbálkozol a szebb képet mutató tesztjeiddel. Almát almával.
" Fogalmunk sincs az órajelekről, de feltételezve, hogy készletbeállításokkal működik, a többszálas pontszám körülbelül 15%-kal magasabb, mint a Ryzen 9 7950X, amely körülbelül 16 000 pontot ér el a többszálas tesztben készletbeállítások mellett. (azaz 5,10 GHz-es all-core boost)."
Alza
AMD Ryzen 9 7950X: 357e
Intel Core i9-13900K: 336eMindenki a pénztárcájával szavaz! A verseny jó!
-
törölt tag
Alza
AMD Ryzen 9 7950X: 357e
Intel Core i9-13900K: 336e -
törölt tag
válasz
Petykemano #7946 üzenetére
Ha annyival lesz drágább mint amit tud, az kb öngól. Vissza eső pc eladások mellett max annyiért szabadna adnia, mint az amd, ha jól akar kijönni belőle. Azért az am5 még kap pár gent, az lga 1700 pedig itt véget ér, oké persze évekig elvagy egy raptorral, de a DIY piac az amd mellett dönt így.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7933 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7939 üzenetére
Én desktop procit használok, a többi nem érdekel. Ilyen optane, meg szerverek, meg ilyesmik, nem is értem hogy jönnek ide. Vagyis értem, nagyon össze kellett szedni valamit....
A savazást hogy mit kapott az intel, meg a tábor, hagyjuk. Egy példa, eddig folyamatosan a csúcs intel cpu blender alatti fogyasztást olvastam bizonyos emberkéktől. Érdekes a zen4 tesztben mit olvasok: " Raphael esetében igencsak megugrik az áramigény, bár ebben szerephez jut a CPU mellett a platform is, amit a Desktop Idle értékek is mutatnak. A 7900X esetében persze ezzel nincs is gond, egy csúcsprocesszornál a fogyasztás amúgy se nagyon érdekel senkit,"Na ne. Már a cikkben is ez van. Hirtelen a csúcs procik fogyasztása nem érdekel senkit. És ez csak egy példa. Mennyit olvastam a ryzen topikban hogy a am4 használt lap, és a többi. Most hirtelen elfelejtik emberkék, hogy most éppen a raptor-hoz lehet használt lapot venni. Most már nem ér, most már nem foglalkozunk használttal. Szóval nem kell a védőbeszéded, főleg úgy, hogy te magad is elismered mekkora kummantások mennek az AVX-el kapcsolatban, főleg mert amig az intel tudta addig halott volt az AVX. Most meg minden második hozzászólásban azt olvasom mekkora überkirály, és csak picit kell várni.
A polaris-vega-navi vonalon pedig pont az igazságot mondtam, ha kicsit is követted a dolgokat, akkor megjelenés másnapján már a következő generáció éltetése ment. A csodadrivert is sokat és sokáig lehetett olvasni.
Láttad, a tőzsdei eredmények is mérvadóak voltak, egészen addig, amig kedvező dolgokat lehetett belőle kiolvasni.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7937 üzenetére
"majd az RTX 4000 / RDNA3 kártyákkal fogja megmutatni a teljes potenciált."
Na igen, mindig volt mire várni az amd táborban. Majd a polaris, majd a vega, majd a navi, aztán a csodadriver, most meg az rdna3.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7934 üzenetére
Bocs, csak egy gyors kérdés.
Szeptember 11:
"amúgy a piac és a befektetők mondanak itéletet .. és ez épp elég.
Ma éppen:
Piaci összegzés: Advanced Micro Devices : 137,94 milliárd USD
Piaci összegzés: Intel : 129,17 milliárd USD"Szeptember 27:
amd: Piaci ért.107,03 Mrd
intel: Piaci ért.110,74 MrdHogy állunk az ítélettel? Vagy mára van új számod, amire figyelni kell?
"AVX-512 : el kell telnie egy kis időnek, hogy minél több program alkalmazza."
Múltkor még évek voltak, annak tudatában hogy az intelnek akkor még 90%-os piaci részesedéssel nem sikerült avx-be életet lehelni, de te az amd-től a 2x%-val az ellenkezőjét várod, még az évek is nagyon nagyon kegyes becslés.
Nem unod még a félretájékoztatást? -
törölt tag
válasz
Petykemano #7930 üzenetére
A tesztnél levő fórumba már írták hogy az 5000 sorozat árai megint msrp fölött vannak. Ha ez általános lesz, az nem lesz vidám.....
szerk: megvan: [link]
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7911 üzenetére
Bocs, tényleg. Ez van mikor az ember egyszerre több mindennel foglalkozik.
-
törölt tag
Megvárom mit villant az intel. Ma már csak 5.-re kapcsolt be a gép, dobja a check cpu hibát, szóval előbb utóbb szét kell szednem. Akkor lehet váltok, és aztán tényleg nem nyúlok hozzá évekig.
De jó lenne megnézni ebből a sorozatból az 3D Vcache procikat, de az reménytelenül messze van.
"ami tartalmazza a helyi áfát"
Meg lennék lepődve ha 27%-os áfa lenne rajta.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7902 üzenetére
Nem én linkeltem az összehasonlítást.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7897 üzenetére
"A Sapphire mire megjelenik, mar talan a Zen4 -es motyoval kell versenyezzen, kicsit olyan ez, mint a Zen4 procikat a 12xxx -hez mérni, de ha egyszer az van piacon..."
Ezzel nem lehet vitázni, bár úgy tudom kiemelt partnerek már idén kapják, csak széles körben lesz 2023-ban elérhető....de mi a véleményed a zen4 diáival kapcsolatban, amit az amd az alder-hez hasonlít?
"igen, viszont akkor melyik iranyba ? 52 maggal nekem nem adja ki a 224 szalat, viszont ha 56 mag, akkor meg lehet ujraszamolni a mag/pont es a perf/w -t is."
Ennek gyorsan utána nézhettél volna:
Csak akkor nem lehet beírni hogy ét kell számolni a mag/pont-ot. -
törölt tag
válasz
hokuszpk #7894 üzenetére
Gondolom hibás a tábla. Emberek vannak ott is.
"* S_x96x_S nemlátom, hogy kommentált volna bármit, csak betette, hogy van egy ilyen leak. Néha kicsit többet látsz bele."
Ehhez nem kell semmit hozzáfűzni: "Sapphire Rapids HBM2E CPUs Fall Behind EPYC 3D V-Cache CPUs In Leaked Benchmarks" ebből kiderül hogy a xeon az epyc mögött végzett, mit írt volna még? A részletek csak akkor derülnek ki, ha elolvassák a cikket, hogy ez nem is annyira így van. Ha korrekt lett volna, és nem csak instant copy paste az intelre kedvezőtlen hír, akkor legalább a magok számát odateszi....
"azzal a leakkel nemstimmel valami."
Igen, ez nem jó leak. Na majd ha lesz olyan amiben egyértelműen jobb az epyc, akkor majd jó lesz a leak is. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7891 üzenetére
Ehhez kellene tudni az amd tdp-n kívüli számokat.
Ez a perf/watt nagyon beégett, ahogy zárulnak a kapuk.
Ryzen-nél már el kell engedni valszeg, ott megvan már az új narratíva? Néztétek a doboz színét? Mondhatjátok mennyivel szebb mint a kék.....
Az alaposság kérdése egyébként jogos, azért mertem trehány lenni, mert S_x96x_S sem említette meg mennyivel több magból tudja az eredményt az epyc, persze aki kattint és nem piros szemüvegen keresztül nézi feltűnik.
Ha kérhetlek jövőben legyél alapos, és ha én szememben látod a szálkát, vedd észre máséban a gerendát. -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7889 üzenetére
Vagyis 2x64 mag gyorsabb, mint 2x52.
Gondolom árban sem ugyanannyi.
Ár/érték? Tudod mindenki a pénztárcájával szavaz!
Xeon - 104 mag 95.014 v-ray pont - 913 pont / mag
Epyc Milan 3DV - 128 mag 102.843 v-ray pont - 803 pont / mag
Ezt akartad mutatni? Már be is érte az intel az epyc-et, nem tartott soká..... -
törölt tag
[link] Szóval lesz ami gen 4 szinten is lehet.
"AZ ELSŐ GENERÁCIÓS PCIE 5.0 X4-ES SSD KÁRTYÁK KÖZÖTT ELÉG NAGY TELJESÍTMÉNYKÜLÖNBSÉGEK LESZNEK
Egyszerűen nincs elegendő mennyiségű gyors NAND Flash lapka, így kompromisszumokra kényszerülnek egyes gyártók."Ezzel borítékolható az ár is, ha már most hiány van.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7870 üzenetére
"vagyis az x4 és x8 -as sávszálcsökkentett GPU-kat nem lehet elkerülni a jövőben
és ( "aki teheti") annak érdemes a Gen5 felé tendálni."[link] Senkit nem zavar a x8 sőt normális kártyával a x4 sem. Ezért felesleges a gen5 felé tendálni, egyrészt mindenki tudja, hogy csak azért mondod mert az amd lesz gen5-ös, másrészt pont nv-t kell venni amit nem érint a sávszél, mint ahogy az amd sokkal érzékenyebb rá.
Ezt már itt [link] kitárgyaltuk, ennek ellenére máshol kezded újból. Szerinted van ennek értelme, azon kívül hogy csak az látszik, mindenképpen félre akarod tájékoztatni az embereket, hogy amd-t vegyenek? Hitelesség? Mondjuk nálad lassan mindegy.
Megnyugtatásul a gen5 rdna3 és gen5 ssd témáról is lekattanhatsz, mert több helyen több ember elmondta neked, hogy még a gen4 ssd-k sincsenek kihasználva, amiről pedig te álmodsz, az ha sikerül is az amd-nek, még évek múlva is csak lehetőség lesz, nem követelmény, amihez újabb évek kellenek.
Összefoglalva amiért kampányolsz, és szerinted érdemes rdna3-ba ruházni, az még jó esetben is olyan messze van, hogy aki most vesz rdna3-at, már rég elfelejti hogy volt neki. -
törölt tag
válasz
Hellwhatever #7839 üzenetére
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7799 üzenetére
Itt úgy látom, csak az x670e lapok támogatják a pcie 5 ssd-t és a gen5 pcie x16-ot, a nem "E" lapoknál csak a pcie x16-on lesz gen5. [link]
"The X670E series will support PCIe Gen5 interface for both PCIe x16 interface (graphics) and M.2 slot (storage). The X670 non-Extreme series only have dedicated Gen5 support for M.2 slot."
Egyébként nem semmi árak. E-s lapok 480-1300 dollárig.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7830 üzenetére
Figyelj össze raksz egy ilyen konfigot, mint az enyém, és a azt veszed észre, hogy az a gép, amiben csak egy sima pcie4 ssd van, mondjuk fele idő alatt lefrissíti a windows-t, egy 6 magos procival. Aztán tesztelsz, és szembesülsz vele, hogy az amd raid olyan szépen sikerült, hogy konkrétan lassabb a rendszer mint egy single ssd-vel. Persze nagy file-oknál bomba, meg a játék betöltéseknél is visz mindent az olvasás, és pikk pakk betölt.
Szóval lenyeled a békát, mert nem fogsz mindent szétbombázni, és jelentős értékvesztéssel eladni, de azért engedtessék már meg hogy megosszam a tapasztalataim egy olyan helyen, amit pont erre találtak ki, még akkor is ha egyeseknek ez nem tetszik, mert csöppet elfogultak.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7827 üzenetére
Nem a hűtéssel van gond, és most kicsit nyers leszek, de előre mondom semmi személyes.
Szóval itt van pár teszt, de a produkciód után csak remélni tudom, hogy sikerül értelmezni.
Szóval látsz single drive, valamint 2 és 3 lemezes raid 0 eredményeket, és az látszik, milyen szépen skálázódik a raid0 teljesítménye a single drive-hoz képest, és mennyire nem hozza a 4K írás/olvasás sebességet a raid a single drivehoz mérten.Itt szintén látszik hogy sequential írás / olvasás rendben van, de 4K random alatt a single drive sebességét sem hozza. Kicsit kedvezek S_x96x_S-nek, mert itt külön van olyan teszt, ahol a chipseten vannak az ssd-k és ahol a cpu-hoz vannak bekötve.
Ezeket az eredményeket én is meg tudom erősíteni, sajnos.
Folytatod?
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7819 üzenetére
Nem, nem. A Giga szoftvere 6,85mbytos valami, ami csak annyit tud, mint a windows lemezkezelője. Megnézhetted volna. Simán windows tükrözést és összefűzést tud, de mondom a windows lemezkezelőre támaszkodik.
Semmilyen chip és firmware nincs, így nem kúrta el az asus.
Van viszont amd raid, és most már tényleg hagyjuk, mert egyrészt off, másrészt tudom hogy már utána néztél a weben hogy ilyen, csak a megszokott kötözködés megy tőled, mert nincs az a pénz hogy valamit elismerj ami negatív az amd-re.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7816 üzenetére
Igen, és ugyan ilyen karija van a gigabyte-nak is. [link] Gondolom az is hulladék, innentől.
MSI? Neki is van, akkor az is kakivá vált. Szerintem inkább hanyagold a témát.
Mióta az eszemet tudom asus lapom és vga-m van. Egyikkel sem volt gondom, a nagy részét eladás után is vidáman használják amiről tudok.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7812 üzenetére
"Emiatt nem árt tudni, hogy mi - mire van rákötve ..
ha egy x4 -es chipseten lóg pár M.2-es akkor a szűk keresztmetszet a chipsetre vándorol.
Még két külön - külön használt x4-es M.2 -nél nem lehet annyira észrevenni,
de ha a RAID egyszerre próbálja meghajtani a két M.2-őt .. akkor az galibás"Nem most jöttem a hathúszassal
egy nvme ssd abban a slotban, ami a cpu-hoz van bekötve, 2db nvme ssd pedig egy asus hyper m.2 x16 gen 4 kártyában, így azok is teljes értékű x4 sávszélhez jutnak, a 3090 pedig manuálisan korlátozva x8-ra.Na látod ezért kértem a block diagramot ahhoz a két laphoz, hogy lássak a pályán.
De ez nem csak nálam jelenség, ha utána nézel a weben látod, másnak is ez a tapasztalata az amd raid-el.
-
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7785 üzenetére
A 7950X-et vízzel tesztelték.
-
törölt tag
"de valaki, aki hozzáfért egy kiskereskedelmi ASRock X670E Steel Legend alaplaphoz, és annak minden tartozéka a helyén van, érdekes matricát vett észre, amely az alaplap négy DDR5-öt takarja."
"A táblázat azt mutatja, hogy egy tipikus beállítás két 16 GB-os modullal (értsd: két egyrangú modul egy 1 DIMM-ben csatornánként/1DPC konfigurációban) 100 másodpercig tart a betanítás (vagy az első rendszerindításig). Két 32 GB-os modul (jellemzően egy pár kettős rangú modul 1DPC konfigurációban) 200 másodpercet vesz igénybe, akárcsak négy 16 GB-os modul (négy egyrangú modul 2DPC konfigurációban). A legkevésbé optimális konfiguráció, négy kettős rangú modul 2DPC konfigurációban, bő 400 másodpercet (majdnem 7 percet) vesz igénybe a betanítás. Ez 100-400 másodpercnyi fekete képernyő"
Nincs is ezzel semmi baj, mert egyszer csinálja, meg mondjuk ha bios frissítések vannak. Kivárható. Viszont tuningnál, mikor befagy, és clear cmos-al lehet csak életet lehelni bele, elég gáz mondjuk egy 7 perc minden alkalommal.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7743 üzenetére
Ezzel a hőtermeléssel már bajban volt az 5800X is, tehát valószínűsíthető hogy a zen4-el tovább nő a probléma.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7721 üzenetére
csak az RDNA3 lenne az egyetlen "komoly" Gen5-ös videókártya,
( az RTX 40 marad Gen4 -en ; és az ARC csak félkomoly státuszban van még )Az RDNA2 és a RTX 30 pont annyit használ a pcie4-ből, hogy semennyit. Pont ugyan ez lesz az RDNA3-al, szinte biztos hogy semmi különbség nem lesz teljesítményben hogy milyen foglalatban van, sőt még az sem lesz jelentős különbség, hogy x8 vagy x16.
Csak ehhez meg kell várni hogy megjelenjen, és kijöjjenek az első tesztek ezzel kapcsolatban. Addig is folytathatod a mellébeszélést.
-
törölt tag
"AMD Confirms DDR5-6000 as "Sweetspot" Memory OC Frequency for Ryzen 7000"
nem piskóta ram árral kell számolni....
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7720 üzenetére
"A befektetők is a pénzükkel szavaznak, és jelenleg az AMD már többet ér mint az Intel.
Az AMD piaci tőkeértéke (137,01 milliárd USD) > mint az Intelé (131,06 milliárd USD)"Ez is csak most érdekel, 2 éve még nem példálóztál vele. Elmondom a különbséget, az intel egy stabil vállalat, gyárakkal, állandó teljesítménnyel. Az AMD pedig jelenleg egy feltörekvő cég, így rengeteg spekuláns bele teszi a pénzét, hogy aztán nyereséget realizálva dobja a papírt. Majd meglátod hogy spriccelnek szét, ha lesz egy kedvezőtlenebb negyedéve, amit Lisa be is lengetett az előző eredmények ismertetésekor.
"magamból indulok ki ...
és én figyelembe veszem (beárazom) az opciós lehetőségeket is."Azt látom. De attól még mindig ott járunk, az egyéni prefereciák messze nem tükrözik a nagy átlag viselkedését, valamint te a saját dolgaid alapján általánosítasz, ami így nem valós.
"csak ne vedd személyesre a vitákat ... mert az elrontja mindenki élményét
"
Dehogy veszem, csak jót mosolygok azon a vak elfogultságon amit az amd irányába teszel.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7714 üzenetére
Kb ezeket vártam tőled, a valósággal köszönőviszonyban sem levő dolgok. Inkább csak annyi, ne maradjon a raptor a best a zen5-ig.
Ha az RDNA3 úgy sikerül, mint a zen4, vagyis hogy 7nm-ről 5nm-re kellett váltani, hogy egy raptorral szembe tudjon nézni, akkor elég nagy a baj.
Ezzel az upgraddel meg társaival max a fórumozókat hozod lázba, aki most megvesz egy raptort vagy egy zen4-et, 4-5 évre letudja a gépcserét, és az emberek 90% fölötti része ilyen.
-
törölt tag
CES-en jöhet a 7000X3D? Hova ez a nagy sietség?
Ki fog így venni a "simából"???
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7510 üzenetére
""Persze ehhez az kell, hogy ne "clock-down"-os implementáció legyen .."
a ZEN4-ben .."Sikerült, nem clock-down-os lett.
Cserébe csak AVX-256. Vagyis a teljesítmény ugrott.
Csak próbálok rávilágítani, megint mekkora tévedésben voltál, mikor azt hitted majd az amd mérnökei megoldják amit az intel nem tudott.
De folytassuk:
"Az ügyfelek egy része kipróbálta .. ( pl Maxon ... ) és
úgy ítélte meg, hogy több vele a macera mint a haszon ..
~ főleg a "clock-down" miatt."Na itt nincs clock-down, de a teljesítménye is várhatóan a fele. Akkor szerinted, most mi lesz a csábító, ha kvázi teljesítményben a végeredmény ugyan az, mint az intelnél?
-
törölt tag
válasz
sutyerák007 #7678 üzenetére
kölcsönös
a véleményed is olyan mint a tudod mi, a miért nem kellek ide részre meg egy hsz-el előtte rávilágítottam.
-
törölt tag
válasz
sutyerák007 #7674 üzenetére
Nem kell ezt ilyen komolyan venni, attól még hogy rávilágítok mekkora baromság az avx létjogosultságát playstation 3 emulátorral példálózni (még a főhős is csak rövidítve írta ki, érezve mekkora hülyeség), még ti boldogan hajthatjátok álomra a fejeteket, egyel több vagy kevesebb fícsör amiből nem lesz semmi, már nem oszt nem szoroz.
Persze azt nem tudtátok megcáfolni, miért is lett most hírtelen fontos az avx számára, meg ugye azt se hogy ha egy piacvezető nem tudta bevezetni, akkor majd most biztosan az amd-nek sikerül. Persze trollozni sokkal egyszerűbb, ha csípi a valóság szaga a szemed.
De hogy on is legyek, teljesen jól sikerült a zen4, és ha minden jól megy csak kicsivel lesz jobb a raptor, ami ugye csak egy ráncfelvarrás a 14 gen előtt, a zen4 pedig egy komoly ugrás a zen3-ról.
Ne felejtsük el a zen4 ugrott 7nm-ről 5nm-re, ha maradt volna, hol lenne?
-
törölt tag
Hogyan tovább? Elkezdjük a találgatást a zen5-ről, vagy előtte még jön a Zen4 3DV és a zen4c?
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7630 üzenetére
12 óra múlva úgyis kiderül...
-
törölt tag
"Mit nevezel "komoly" tevékenységnek. Nyilván a legkomolyabbak céges szerverparkon fognak dolgozni, de nem mindenki engedheti ezt meg magának."
Ettől még marad, egy szűk réteg használ 12-16 magos procit, szóval nem ez az általános, hacsak mindenképp nem akarod alátámasztani, miért tesztek, vagyis nem hétköznapi használatú fogyasztást nézel.
"A mainstream 6-8 magos procik pedig a jelenlegi információk alapján 65-125W-os kiadásban fognak jönni, gyakorlatilag mint eddig."
Ezt nem értem hogy jön ide.
"Forintosítsd kérlek a klímaváltozást pl. "
Ó igen. Hát evvel az érvvel nem tudok mit kezdeni.
Alapos képzést kaptál. Remélem indulsz a brazil választásokon, és nem engeded kivágni az esőerdőt. Mert itt a fórumon csak a fingot fűrészeled ezzel a dumával.
Azt hiszem minden átbeszéltünk.
-
törölt tag
"Elég sokan veszik ezeket többszálú szimulációkra, renderelésre és hasonlókra"
Nem tudom mennyien használnak desktop processzort ilyenre, mármint komoly tevékenységet feltételezve. De az elég sokan eleve vicces, mivel a 12-16 magos procik csak pár százalákát képezik az amd desktop proci eladásoknak.
Vagyis még mindig csak az látszik, hogy a nagy tömegben eladott processzorokat nem cinebench-re és renderre veszik, vagyis nem mérvadó egy szűk réteget kivéve az ott mért fogyasztás.
De, mivel látom szeretsz számolgatni, forintosítottad már mennyit jelent az a különbség, amiről olyan lelkesen próbálsz győzködni? Tudod mennyire megmosolyogtató ha kiszámolod?
-
törölt tag
"Én persze benne vagyok a TPU tesztekben, magam is hitelesnek tartom őket. Itt az oldal alján a két ábra mindent elmond: [link]
Külön szép a multi fogyasztás 5950X és stock 12900KS vonatkozásban. Külön vicces, hogy a 12900-ason akárhova tekergetve a power limitet sem sikerült utolérni a gyári 5950X-et: [link] .
"
Cinebench, prime95, stress test. Oké.
-
törölt tag
Voltmár? [link]
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7595 üzenetére
Akkor, ha csak ilyet gyártat az amd, akkor lehet, mondom lehet hogy ki tudná szolgálni egy nagy oem igényeit. Szerintem a többi meg elég lesz az intelnek.
Ez a "big problem" is egy bizonyos közönség számára vehető komolyan.
Tök jó lesz egyébként ez a cucc, ha mindenki játszani veszi, mert kb ott jön ki a 3DVcache előnye.
Ami ugye, nem túl életszerű.
-
törölt tag
Mi alatt nézed azt a 250W-ot? Te is ilyen blender és társaival jössz? Milyen esetben csinálnak 250W-ból 350W-ot? 15%-os OC? Egy lehetőség, te meg általános fogyasztásnak veszed. Számolgathattál volna, mit fogyaszt az amd, ha képes lenne 15%-os OC-ra, de nálad messze nem ez volt a cél.
Nézzünk olyan fogyasztási értékeket, amik nem szélsőségesek, és nem csak tesztkörnyezetben fordul elő!
[link] [link] -
törölt tag
válasz
Petykemano #7580 üzenetére
"Na de ha jól értem, akkor arra utalsz, hogy az áram ára dacára az áramtermelésben részt vevő megújulóknak és atomerőműveknek lényegében együtt mozog a gázárral?"
Igen, erről már sokat olvastam. De pont egy mai cikk, inkább csak a bevezetés idevágó: [link]
Vannak lekötéses árak is, de az MVM is vásárol napi és előre fixált áron is. Ennek sok oka lehet, épp most például a Paksi karbantartás és a kieső áramtermelés. Erre nem voltak felkészülve, erről megint volt cikk [link] Ezt az értékesítőtől is tudom konkrétan, nekem dec 31-el lejár a szerződésem, és nemrég egyeztettem vele, de abban maradtunk várunk október-novemberig. Dec 9-ig kell újra szerződni ha akarok, vagy kapom napi áron. Persze az újra szerződés most nagy lutri, főleg ha októberben mondjuk magas áron szerződök, és tavasszal betörik az ár, vagy akármikor az év alatt. Ha meg még jobban elmegy, akkor meg bódottág ha van fix szerződésem. Bánom hogy tavaly nem két évet írtam alá.
Ennek fényében mennyire látod esélyét annak, hogy
- lakossági szinten a korábbinál jobban elinduljon az érdeklődés az energiahatékonyabb számítógépek irányába?Szerintem az emberek inkább azon spórolnak, hogy kikapcsolják a berendezéseket, ha nem használják, de mondjuk fél óra múlva meg kellene. Tapasztalatom szerint eddig nem kapcsolták ki a számítógépet, de most ki fogják. És ez igaz másra is. De az emberek nagy része, értsd aki nem itt fórumozik, nem gondolnám hogy megnézi egyáltalán mekkora a cpu vagy gpu fogyasztása a kiválasztott gépnek amit levesz a polcról
- Betiltsák a kriptovalutabányászatot?
Én őszintén azt sem gondoltam, hogy eddig kitart ez az egész, szóval csak azt tudom mondani, remélem betiltják.
- A nagy adatközpontok / cégek géppark frissítésbe kezdjenek európaszerte és lecseréljék öregecskedő (és hirtelen nagyon drágán üzemelő) szervereiket / kliensgépeiket?
Nem tudom, szerintem most inkább vissza fogják a költekezést, és bíznak benne rendeződik a helyzet.
-
törölt tag
válasz
Devid_81 #7576 üzenetére
"Erre radobok 80% es megszorzom a tellel es konkretan beledoglok a szamla fizetesbe hamarosan
"
Látod, ezért nem lesz tartható. Szerintem egy évet kell kibírni, és megoldódik az energia probléma. Ha nem, akkor nem lesz aki világítson és fűtsön.
7575Petykemano:
"Én úgy tudom, hogy az árampiacon hosszútávú szerződésekkel működik, de azt el tudom képzelni, hogy ha valakinek épp most többletre van szüksége, akkor azért ennyit kell kiperkálni, mert le vannak kötve a források."Ez részben igaz, lásd LNG, most volt cikk hogy az oroszok olyan feltételeket szabnak az LNG szerződésekben, hogy azokat ne írják alá. Ezek a hosszú távú szerződések. Ehelyett a szabad piacon adják el az LNG-t, magasabb áron. Most megtehetik. Az árammal ugyan ez a helyzet.
"Van ahhoz linked amit mondasz, hogy fél-egy éven belül kifut?"
Egyrészt arra alapozom, hogy nem fogják tudni az emberek kifizetni a rezsit, illetve hogy már csökkent az áram fogyasztás. [link] És ez nem csak nálunk van így, és a lakosságon kívül állami szinten is csökkentik a felhasználást, Európa szerte. Vagyis kevesebb kell, így csökkenni fog a kereslet is.
A másik dolog, amiről számtalan cikk volt, hogy Európa összes országa hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy leszakadjanak az orosz gázról és máshonnan szerezzék be. Ez egy nehéz tél lesz, de jövőre már nem lesznek problémák, és szerintem jövő őszre nem lesznek ilyen árak, mint most. Nem fog egy éven belül visszatérni a régi kerékvágásba, de nem létezik hogy ilyen árak legyenek. És a gáz ár kb együtt jár az áram árával.
[link] [link] [link] [link] [link] és még rengeteg ilyen, amik természetesen külön külön nem mérvadó, de egyben kezelve megoldások a problémára. -
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7569 üzenetére
"megj: persze nálam inkábba a Workstation-os felhasználás dominál és kevésbé a gaming;
és ott az AVX-512 és az alap Gen5 SSD igencsak előny, főleg akkor ha rendes ECC támogatás is lesz."Akkor, ha jól gondolom intelt használtál eddig ugye?
Vagy csak most azért lesznek ezek fontosak, mert az amd tudja.
"Viszont 2-3 éven belül a Gaming-et is eléri az AVX-512 ;
amúgy lefogadom, hogy már idén is látunk 1..n ( amd támogatott ) játékot,
amit avx-512 -re optimalizáltak ( persze multi-arch-os és furnak avx2 -vel is )"Nos oké, meggyőztél. Akkor én ez alapján instant cserélek egy 7900X-re, és két év múlva folytatjuk. Úgy néz ki lesz egy vevőm a 7900X-re, új áron 2-3 év múlva.
Kicsit se zavarjon hogy az intel akkora piaci részesedéssel sem tudta ledugni az avx-et a gaming "torkán" (olyan cuki voltál a ps3 emulátorral
) ami az amd-nek sose várható, meg az se hogy az amd semmit nem tudott "átverekedni" eddig, lásd mantle, trueaudio, HBM ram játékra, ellenben fut az nvidia után, lásd RT, DLSS..... Úgyhogy legalább azt írd oda hogy szerinted, és ne tényként közöld az álmaidat, mert ez így félrevezetés.
De megnyugodhatsz, tesztelni már lesz mivel, szóval szemetelhetsz vele a fórumokban. [link]
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7503 üzenetére
Erre reagáltam:
"
7950X: CBR23: 1976/38270
13900K: CBR23: 2186/36883
12900K: CBR23: 1976/26902
7900X: CBR23: 1868/27026
5950X: CBR23: 1592/25958
https://nanoreview.net/en/cpu-list/cinebench-scores
( A7900X
picivel jobb lesz mint az 5950X )
persze extrém rekordok lesznek és a 13Gen-nél már most is lehet látni 40000 feletti CB23 multi eredményt. ( extra kakaóval és overlockkal )
- 40616 points
- 42,790 points
Én abban reménykedem, hogy kb ~ 1 éven belül kijön az
új Cinebench verzió ... ( R25?? )
amiben az AVX-512 engedélyezve lesz.
Persze ehhez az kell, hogy ne "clock-down"-os implementáció legyen ..
"CineBench R23 does not use AVX-512. Maxon has told me that the benefit of using AVX-512 is negated by the clock-down required to keep everything stable, so it isn't used. I'm told this is also why it is disabled in Intel's Embree, (which Cinema4D uses)."
2020. nov. 13.· @IanCutress"Na ebben csak a desktop van, ennyire beszélek el melletted. Ilyenkor miben bízol?
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7501 üzenetére
Abban a hsz-ben a desktopokról beszélt, és látványosan hogy olyan eredményt próbál keresni, amihez intelnél nincs mit hasonlítani és / vagy abban kimagasló az amd. Ilyen volt eddig a fogyasztás, persze kisarkított blender és társai értékekkel, csak ez most veszélyben van a leak-ek alapján. Ugyanúgy bukta az alaplapos téma, amikor mindenképp drága lapot kellett rakni az intel alá, üres és pillanatok alatt megcáfolható indokokkal, hogy az amd olcsóbb tudjon lenni, ráadásul hogy biztos legyen, az összehasonlításban ddr5-öt raktak az intelhez, elfeledve hogy megy ddr4-el is. Ez is ugrott. Ráadásul most az intelhez lesz olcsó használt lap, ami szintén kedvenc vesszőparipa volt eddig.
Aranyos hogy véded, de tök átlátszó. -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7497 üzenetére
"Én abban reménykedem, hogy kb ~ 1 éven belül kijön az
új Cinebench verzió ... ( R25?? )
amiben az AVX-512 engedélyezve lesz."Az intel 2019-2021 között támogatta desktopon az avx-et. Miért csak most várod a Cinebenchet ami mérni tudja?
Eddig miért nem volt érdekes az avx?
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7480 üzenetére
Akkor milyen híres lett volna, ha a leckét adott Lisa Su a médiának cikkét átveszik.
-
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7470 üzenetére
Szóval playstation 3 emulátor.
Értem miért nem írtad ki.
PC-s játék?
#7471hokuszpk: "a piacvezeto gyarto pont most hoz rá implementációt."
Hahaha. Már az első két szó sem igaz, az amd nem gyárt, nincs hol, csak bérgyártat - mert ugye arra gondoltál. Desktop 20%, amit az amd fel tud mutatni.
Ez nem piacvezető
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7460 üzenetére
megjegyzem, nem sok esélyt látok a meglepire, igp-vel és az "ismert" órajelekkel egy 16 magosnál, főleg az amd közleménye alapján:
"AMD would like to issue a correction to the socket power and TDP limits of the upcoming AMD Socket AM5. AMD Socket AM5 supports up to a 170 W TDP with a PPT up to 230 W. TDP*1.35 is the standard calculation for TDP v. PPT for AMD sockets in the "Zen" era, and the new 170 W TDP group is no exception (170*1.35=229.5)."" -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7447 üzenetére
Ha már csúszik, akkor csússzon arra a napra, ez egyértelmű. De a csúszás oka az nem mindegy, főleg hogy komoly oka van/lehet.
Ha már válaszolok, akkor elmondom ezt is, jókat mosolygok az avx-es fejtegetéseden. Főleg az ilyeneken: "játék enginekben is várható." Szerinted az amd a mostani piaci részesedés 20%-val majd megváltja a világot avx fronton, miközben az intel az alder előtt 3 generáción keresztül támogatta az avx-et desktopon, akkor még majd 90%-os részesedéssel?
Mindezt úgy, hogy a dvga piacon is alig alig van meg az amd 20%-a? Se cpu, se gpu oldalon nem tud igazán diktálni.... Értem én hogy nagyon elszaladt az a ló, de azért na....
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #7431 üzenetére
Az emberek zöme leszarja a slide-okat, mert nem is olvasnak direktben olyan sajtót, ahol ezek megjelennek. Akik ezzel foglalkoznak, azok itt vannak a fórumon. Vagyis a DIY piac - 1-3% -a az egésznek.
"Elég a 2400-as ram-okkal bencselt Ryzen-ekre gondolni, amik mellett 3800MHz-es rammal tesztelték az Intel-eket pár éve..."
Illetve elég az amd tesztkitekre gondolni 2017-ből, meg a ram vadászatra, mert nagyon nem volt mindegy milyen ramokat vettél, és ez csak otthon derült ki. Erre született pár tízezer hsz az akkori ryzen fórumban.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #7425 üzenetére
"Az Intel a 13gen bemutatón nem tud hivatalosan benchmarkolni a zen4-ellen "
Mint ahogy a zen4 sem tud benchmarkolni a 13 gen ellen = az emberek nagy része megvárja a 13 gen megjelenését.
"Az Intel 13gen K-s procik a Z790-el október17-én jelennek meg,
vagyis csak novemberre lesznek "rendes&független" összehasonlító tesztek a Ryzen 7000 és a 12genK között."A 13 gen megy a Z690-el is.
"agyis ellopja a SHOW-t az Intel elől .."
Igen, ilyen cikket már írtak itt. Csak az volt a baj, hogy az amd show-n 30 újságíró volt, az intelén meg 130. De azért volt aki bevállalta a cikket.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #7408 üzenetére
A szeptember 27 az már tesztek is, vagy csak bejelentik hogy mikor jelentik be?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest