Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- 3D nyomtatás
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
Új hozzászólás Aktív témák
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Dluinet #5399 üzenetére
Ez a kérdés azért volt mert van itthon Energizer 2000mAh 1.2V-os tölthető akkum, 12 órás töltővel az igaz, feltöltöttem már kétszer egymás után, beteszem a gépbe és a gép csak annyit csinál hogy bejön az üdvözlő képernyő a Finepix aztán ki is kapcsol egyből. Azt hozzá kell tenni hogy az akku lehet van 3-4 éves is simán már, lehet hogy ez a baja hogy lejárt már az ideje neki.
-
válasz
ftamas0201 #5398 üzenetére
Nem a mAh a legfontosabb.
1,5V lesznek feltöltve, mint minden 1,2V-os akku. -
ftamas0201
senior tag
Értem. Szoval akkor a vartáról lemondok, akkor marad az IPC 1L töltő eneloop elemekkel. Viszont amit linkeltetek 200mAh, nem kevés az a fényképezőgéphez? Vagy ez már csak formalitás? És az 1.2V is elég a gépnek? Biztosra akarok menni ha már ilyen sokat kiadok ezekért, ezért kérdezgetek ilyen sokat. Három napi munkabér amibe kerül ez a töltő plusz elemek szoval igencsak nem mindegy.
-
andrasferenc
tag
válasz
ftamas0201 #5395 üzenetére
Nincs jó véleményem a Varta akkumulátorról. Nem bírja sokáig a fényképezőgépben. Egyedül az Eneloop akkumulátor, ami fényképezőgépbbe, vakuba megfelelő. (A többi féle hamar lemerül.)
A gatyi töltő csak arra jó, hogy ha nagyon le van merülve az akkumulátor, akkor az IPC töltő hibás aksit jelez. De ha beteszed néhány másodpercre egy gatyi töltőbe, és utána az IPC töltőbe, akkor már észleli és kezdhetsz vele valamit. -
válasz
ftamas0201 #5395 üzenetére
Amit linkeltél Varta töltő az gagyi.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
andrasferenc #5394 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Jónak tűnnek, viszont amit linkeltem Vartát, arról esetleg van valami vélemény? Nem tűnik rossznak, minőségileg én nem tartom nagyon rosszra sőt. De persze a tapasztalatoknak jobban hisz az ember mint a leírt adatoknak. Annak a nagy része csak zöldség
-
andrasferenc
tag
válasz
ftamas0201 #5393 üzenetére
Azt ajánlanám, hogy minimum Voltcraft IPC-1L tipusú töltőt vegyél
Voltcraft IPC-1L, valamint Sanyo Eneloop akkumulátort
Sanyo Eneloop.
ezekben nem fogsz csalódni és nem kerüll sokkal többe.
Ebben a topickban olvashatsz ezekről.
Még egy kisegítés:
Eneloop -
ftamas0201
senior tag
Sziasztok Kedves Fórumozók!
Egy kérdéssel fordulnék felétek. Van egy Fujifilm Finepix S4200-as fényképezőgépem. Nem régiben vettem, ezért az elemek amiket adtak mellé most megadták magukat. Nem szeretnék hetente elemekért futkározni a boltba mert az nem lenne túl jövedelmező a pénztárcámnak ezért arra gondoltam hogy beszerzek egy töltőt és hozzá akkukat.
A tanácsotokat szeretném kérni.
Kinéztem a következő töltőt + akkukat: Varta LCD 12V-os akkumulátor töltő + 4db AA 2700mAh akkuMivel az ára nem alacsony már a fizetéshez képest ezért nem szeretnék zsákbamacskát venni.
A kérdésem az lenne hogy teljesítményben ezek az akkuk megfelelnének-e a fényképezőgép működtetéséhez?
Lényeges lenne, szeretném mihamarabb megvenni.Előre is nagyon köszönöm a válaszotokat!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Andrewhouse #5389 üzenetére
Savas akkunál is érvényes az 1,4-es szorzó, a veszteségek miatt. Vagyis tizedáramon legalább 14 óráig kell tölteni, amennyiben teljesen le volt merülve. (Teljes lemerülés nem 0 V-ot jelent egyébként, csak annyit, hogy bármit kötsz rá, már nem bírja, mert rögtön leesik a kapocsfeszültség.)
40 Ah / 6 A x 1,4 = 9,3 h
6 A is mehet egy ilyen akkunak, nem nagy különbség, csak akkor nem árt jobban odafigyelni rá, időben lekapcsolni (ha nem automata). C/10 töltésnél viszont nem annyira kritikus, hogy 14, vagy feledékenységből akár 20 óráig marad rajta, mert a tizedáramot tartósan is el kell viselnie egy akkunak. Bár nem azt mondom, hogy ezt ajánlatos rendszeresen eljátszani, mert a túltöltést kénytelen hő formájában disszipálni az akku, vagyis miután feltöltődött, jobban fog melegedni, pezsegni az elektrolit.
Autóakku lehet zárt, gondozásmentes, de gyakran azok is felnyithatók, így a cellák pezsgése, elektrolitszintje ellenőrizhető. Ha kilátszanak a lemezek, ioncserélt vízzel pótolni kell. Én nem szeretem nagyon megfűteni az autóakkut sem, ezért ha néha úgy adódik, hogy szeretném egész éjszaka tölteni, akkor csak kímélő áramon tolom neki. Másik opció, amikor hamar kellene bepöccinteni az autót, olyankor adok neki több ampert, de csak rövid ideig.
-
-
kugyu21
senior tag
Újabb érdekes tapasztalat az IPC-vel.
Egy halódófélben lévő NiCd (600mAh) aksit raktam be refresh-re és a ciklusok között láttam rajta nagyobb (376mAh) kivett kapacitást, mint a folyamat legvégén (151mAh).
Újra beraktam refresh-re, és már elsőre 301mAh-t vett ki belőle.
Akkor most melyik az igaz?
Vagy ez az aksi ennyire instabil már? -
Kernel
nagyúr
válasz
Andrewhouse #5382 üzenetére
9 Ah kapacitású akkut nem jó 6 A-rel tölteni, mert neki az már gyorstöltés, amitől túlmelegedhet, károsodhat, szerencsétlen esetben robbanhat is. (Nem azt mondom, hogy nem lehet, megfelelő automata töltővel, odafigyeléssel.)
9 Ah akkut alapesetben 900 mA-rel lehet például jól tölteni. Ha növeljük az áramot, figyelni kell, főleg a melegedésre. Az általad választott töltő járműakkuhoz való, hiszen például egy 60 Ah-s akkut 6 A-rel (vagyis tizedáramon) már nehezebb tönkretenni.
Neked inkább olyan dugasztápos szerkezet kellene, amit a Lidl-ben is látni néha, ami alkalmas kismotorokhoz, illetve autóakkuk szintentartó (teleltető) töltéséhez is.
Mint például ezek is:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=250338
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=200081
Hangszóróval kapcsolatban az is számít, hogy milyen hangosan szól. Egy 12 V-os erősítő már 200 mA-rel is tud kellő (akár fülsértő) hangot produkálni. Tulajdonképpen 400 mA-nél jönne ki 4,8 W (mellesleg a dobozba épített erősítő is elfűt némi teljesítményt, a hatásfokba az is beleszámít).
De példának okáért számoljunk 200 mA közepes áramfelvétellel, az 45 óra elméleti üzemidő lenne (45 h x 0,2 A = 9 Ah).
-
And
veterán
válasz
Andrewhouse #5382 üzenetére
A minimális kapacitás kisütött akku esetén az induló töltőáram miatt lehet probléma. Az ólomakku töltése a töltési végfeszültség (13,8...14,4V) eléréséig áramgenerátoros is lehet, vagyis a töltő állandó áramot próbál áthajtani az akkumulátoron. Ennek az értékét a töltő szabja meg, ennél a töltőnél ez talán a maximális áramot, 6A-t jelent. Ez azért fontos, mert az akkuk viszont kapacitástól függő maximális indulóárammal tölthetőek, ez jobbfajta ólomakkukra fel is van írva (max. initial current vagy hasonló nevű paraméter). Ahogy a kapacitás ill. az akku fizikai mérete csökken, ez a legnagyobb megengedhető induló áramérték egyre kisebb lehet. Vagyis adott kapacitás alatt a töltő az adott akkura engedélyezettnél nagyobb árammal tölthet, ami káros következményekkel járhat, pl. gázfejlődés. Ezért van megszabva a minimális kapacitás, a maximális pedig a töltés ésszerű időtartomány miatt.
Az edigital.hu-n egészen furcsa dolgokat is írnak, pl. hogy 16,8V-ig tölthet, ezért nekünk kell gondoskodnunk a lekapcsolásról, ami nem tűnik életszerűnek, kevésbé finoman fogalmazva egy méretes baromság (ha igaz, akkor azért, mert milyen már ez egy akkutöltőtől, ha meg nem igaz, akkor főleg). -
Andrewhouse
aktív tag
válasz
Nagya21 #5380 üzenetére
Mé egy kérdésem lenne!
Erről a töltővel kapcsolatba (mert van egy ilyenem):
Valahol azt írják hogy:
MIN 15Ah MAX 80 A akku töltésére ami ólom savas
(valahol tök mást írnak min 12Ah, 20Ah stb.....szóval nemtudom)Természetesen az enyém VARTA (YB9-B) 12V 9Ah olóm savas..
Ettől független fel fogja tölteni nem??
üdv. köszönöm a segítséget......
-
Nagya21
addikt
válasz
Andrewhouse #5379 üzenetére
HAli!!
Ha csak a hanfalat nézem, akkor az 5w (gondolom max), az akku meg 12v*9Ah=108w
Ha csak ennyi a terhelés az kb 20h.
Üdv Nagya -
Andrewhouse
aktív tag
Sziasztok!
Tudom hogy nem pont ide illik a kérdésem:
Lenne egy Varta 12V 9Ah-es akku sátorozáshoz használnánk lenne rá kötve átalakító (csiptetős szivargyujtó), és arra pedig egy 2X2,5 wattos kis hagfal!
Mennyi ideig birja?
Üdv. és kösznööm a segítséget........
-
tomcsi23
veterán
válasz
gezatata #5376 üzenetére
Ez a sima eneloopra igaz, az XX az hamarabb merül le. Katt
Nézd meg, mennyiért tudsz venni XX-et, és mennyi lenne a sima eneloop. Anno majd 2x annyiba került, amennyit nem igazán ér meg, arról nem is beszélve, hogy egy 2500-as sehol sem versenyképes 2 db 2000-es enelooppal kapacitás terén. S ahogy nézed, ez az alap is elég ütős mindenféle fogyasztóban. -
gezatata
aktív tag
Ezen az oldalon azt írják, hogy az ENELOOP 2500 mAh XX ugyan olyan alacsony önkisüléssel rendelkezik mint az ENELOOP 2000 mAh.
"hosszabb tárolás esetén 6 hónap tárolás után 90%-os töltöttség, 12 hónap után 85%-os töltöttség érhető még el"ez az állítás valóban megállja a helyét? van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
-
Ádyka
őstag
válasz
Dluinet #5371 üzenetére
Ez azért így kicsit túlzás.
Ha feltöltés után pár napon belül fényképezel, akkor többet tudsz lőni egy nagy kapacitásúval.
Ha fél éven belül fotózol ugyanazzal a feltöltéssel, akkor előbb kifullad kifullad a 2700-as, vagy már el sem indul vele a gép. Újra tölteni kell. Kinek mire kell......
De gondolom ezt te is tutod. -
gezatata
aktív tag
ismertek olyan oldalt/oldalakat ahol akku elemeket tesztelnek részletesen
ha igen kérek szépen linket -
válasz
bluobluo75 #5370 üzenetére
Egy eneloop 2000mAh kétszer-háromszor tovább bírja mint másik 2700mAh aksi.
Ez miatt ne aggódj. -
válasz
bluobluo75 #5368 üzenetére
Szinte soha nem merül le, eszméletlenül sokáig bírja.
Bármikor kikaphatom a fényképezőgépet a szekrényből, ha még karácsonykor is használtam volna utoljára, a töltöttség akkor is meglenne. -
válasz
bluobluo75 #5366 üzenetére
Sima fehér eneloop.
-
bluobluo75
őstag
Üdv!
Olyan AA akkumulátort tudtok ajánlani digitális fényképezőgépbe aminek aránylag nagy a miliampere és ami a lényeg, hogy sokáig tartsa magában az áramot?
Annó láttam is hasonlót, de már nem tudom a nevét.
Az a helyzet, hogy mostanában csak néhány képet csinálok csak, és azért feltöltögetni az akksit....hamar tönkremegy
Köszönöm -
And
veterán
Az áram továbbra is amper, nem amperóra (az töltésmennyiség), ezért 200/100 mA-re gondoltál mint töltő- és kisütőáram. Garantáltan bazi sokáig fog tartani
. Sima, egyébként használatban lévő (nem ezer éve pihentetett) eneloop-okra felesleges volt refresh-t nyomni.
1.) Mivel a ugyanazt a programot választottad, mindegy, hogy javításnak vagy karbantartásnak hívjuk. Régi vagy régóta nem használt - főleg hagyományos, nem alacsony önkisülésű - cellák kapacitásának és esetleges meglévő memóriaeffektusának jót fog tenni, de öreg, megnövekedett belső ellenállású példányoktól ezek után sem szabad csodát várni. Gyakran töltött és lemerített akkuk esetén nem igazán kell, mivel azoknál az üzemszerű működés elvégzi ezt a feladatot. Feltéve, hogy nem hagyod kialakulni a memóriahatást (vagyis ajánlott a kisütés-program használata).
2.) Nem teljesen értem, mire gondolsz itt, de minden program - így a refresh is - töltéssel fejeződik be, vagyis amikor a "Full" felirat megjelenik majd a kijelzőn, a cellák tele lesznek töltve.
3.) Töltés mint olyan csak egyféle van, az előzőek értelmében IPC-1(L)-nél gyakorlatilag minden más programnak is része. Így inkább az a kérdés, hogy mivel kombináljuk, ha szeretnénk vagy szükség van rá. Hétköznapi használatra is ajánlott a kisütés / discharge program a sima töltés / charge helyett, ha már egyszer a töltő tudja, mivel az kisütött állapotból indítja a töltést (természetesen a discharge is töltéssel végez). Így a használatkor megélt töltés-kisütés ciklusok teljesek lesznek, amit az a Ni-xx akkuk hosszú távon meghálálnak.
Mod: Jó minőségű (az LSD-típusok márpedig olyanok) cellákra nyugodtan beállíthatsz nagyobb, 500 vagy 700 mA-es töltőáramot is, meg se kottyan azoknak. A legkisebb 200mA-t inkább régebbi, sok ciklust megélt, nagyobb belső ellenállású vagy kisebb méretű (AAA) példányokra tartogasd. Amelyik példány vagy típus nagyobb áramoknál túlzottan melegszik, azt legközelebb a kisebbel töltsd. A hővédelem úgyis megakadályozza a cellák durva túlmelegedését. -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, ma végre megvettem az ipc-1l töltőt.
Beraktam a két régi akksimat (több éves 2600mah aa elem, amit az előző bc-300 hibásnak írt és nem töltött) meg két frissen lemerült eneloopot (1900mah) és nyomtam rájuk egy discharge/refresht 200mah-on.
Ezzel akkor a régit tudom kicsit javítani, az eneloopot pedig karbantartani?
Ha vége a ciklusnak, akkor lehet tölteni őket rendesen?
Milyen töltést ajánlotok?
Bocs, csak én ehhez nagyon láma vagyok.
-
Kernel
nagyúr
http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADtiumion-akkumul%C3%A1tor
Úgy tudom, a 3,6 V névleges feszültségű akku maximálisan 4,1 V-ra tölthető, a 3,7 V-os pedig 4,2-re.
Ha egytizeddel alább töltjük (vagyis feltételezzük, hogy a telefonod 4,1-re tölt), az biztonsági szempontból még mindig jobb, mint fordítva. Akkunak nem árt állítólag. Itt van például egy neves gyártó oldala, ők is a 3,7 V-os nikkel-oxidosra esküsznek, talán nem véletlenül:
http://www.saftbatteries.com/Technologies_Lithium_Liion_301/Default.aspx
-
Blip
csendes tag
Sziasztok, bocsánat a fél-offért, de nem találtam megfelelő mobilos topicot.
Utángyártott akksit keresek a mobilomba. Ami gyárilag benne van:
BST-30 Li-ion 3.6V 700mAh
Az utángyártott új:
BST-35 Li-ion 3.7V 750mAhA specifikációja szerint magával a készülékkel kompatibilis, illetve a BST-35 a BST-30 "utódja". Szerintetek megvehető, vagy lehet bármi gond a 0.1V feszültségkülönbségből?
-
törölt tag
Huhh, mekkora port kavartam, ám mindenkinek köszönöm a válaszokat
Az előző hsz-hez pedig.
Segítenél abban, hogy hol, és mennyiért van MO.-n adapter?
Itt kint nincs, vagy legalábbis 15-20 font között vannak. Ám a conrad e-bayes accountjáról 22.90-ért küldik az újat, tokkal vonóval.
köszi előre is -
Kernel
nagyúr
Ezt már nem hiszem el...
Kb. 20 perccel ezelőtt épp a töltőt csesztettem, és ahogy a íróasztallámpa fényében a kijelzéseket tanulmányoztam, az jutott eszembe, hogy esetleg jó lenne bele világítást szerkeszteni... és ha lemennek a mostani ciklusok, esetleg szét kellene kapni.
Utána benézek a fórumra... agyam eldobom.
-
Ádyka
őstag
A minap szétkaptam az IPC1-L töltőt, hogy valami világítást fabrikáljak bele.
Izzó vagy led simán elfér az LCD alatt, de nem lehet homogénen megvilágítani, és alig szűrödik át rajta a fény.
Oldalról szintén nem tudom megvilágítani mint ahogy a MH-C9000-nél van. Így el sem fér a led, és nem is láthatóak a számok. Szívás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
M_o_g_y_i #5353 üzenetére
Nem az impulzus csúcsértéke mérvadó ilyen szempontból, hanem az átlagáram, ami kitöltési tényező függvénye.
Legcélszerűbb lenne lemérni egy ilyen adapter működés közbeni fogyasztását, már akinek IPC-1L van.
Hiába méred, nem egyszerű eset, a töltő felvett impulzusai bebolondítják a digitális multimétert. Még olyat is mutat, hogy több akkunál kevesebb érték látszik.
Elővettem egy ócska mutatós műszert (a mutató tehetetlensége miatt jól lehet vele átlagáramot mérni, viszont a tekercs induktív hatása hibát is okoz impulzusoknál). Szerencsére volt kéznél tápcsatlakozó dugó és aljzat, így a kettő közé be tudtam iktatni az árammérőt.
Az szépen látszik, hogy a töltő fokozatosan szabályozza fel az áramot, közben ütemesen mozog a mutató, mint a szívdobogás, de ezt folyamatosan csinálja később is. Minél több akkut teszek be, vagy nagyobb áramot állítok, annál feljebb megy a mutató.
Elindítottam 4x700-on, már a 3 A-t ütögette a mutató, de ez a műszer nem pontos.
-
Kernel
nagyúr
válasz
M_o_g_y_i #5347 üzenetére
A kapcsoló-üzemű tápegységek minimum 80% körüli hatásfoka miatt adtam én hozzá "nagyvonalúan" a 20%-ot.
Megint kevered a dolgokat, szerintem. Arról meg nem tehetek, hogy butaságok ingerlően hatnak rám, különösen amikor nyilvánvaló szakmai dolgokban próbál valaki ellent mondani, aki mintha még az áramgenerátor fogalmával sem lenne tisztában. Pedig hát ilyenkor minimum Google és majd utána lehet vitatkozni.
-
M_o_g_y_i
őstag
Ahogy érzed, mindenesetre az arroganciát rögtön félre is teheted. Egymás segítése a cél, nem a kioktatás.
Nem kérdőjeleztem meg a hozzáértésedet, az látszott a hozzászólásod komolyságán.A kapcsoló-üzemű tápegységek minimum 80% körüli hatásfoka miatt adtam én hozzá "nagyvonalúan" a 20%-ot.
A velem való vitatkozás helyett inkább a megfelelő adaptert mutasd meg a kérdezőnek.
-
And
veterán
válasz
M_o_g_y_i #5344 üzenetére
Tévútra visz ez az elképzelés. Hiába számolod ki az akkuk töltéséhez szükséges energiát (ami igaz), a töltőnek ennél többre van szüksége, mégpedig pont az áramgenerátoros kialakítás miatt. Az ugyanis úgy működik, hogy fix értékű, a cellával soros ellenálláson ejtett feszültséget (ami ugye az árammal arányos) mér a kontroller, majd úgy módosítja az állandó csúcsértékű áramimpulzusok (mivel a töltő- és kisütőáram nem statikus értékű, hanem impulzus-jellegű) kitöltési tényezőjét, hogy az áram átlagértéke megfeleljen a beállítottnak. Ezen a soros áramfigyelő ellenálláson, illetve a körben lévő többi, veszteséget okozó elemen (kapcsolófet csatorna-ellenállása, cella belső ellenállása) eső feszültség pedig teljesítményveszteséget okoz, ami a maximális 700mA-es töltőáramnál cellánként bizony 1W körül alakul.
Tehát úgy is fel lehet felfogni, hogy az áramgenerátor ugyan valóban nem vesz fel több áramot, mint amennyit lead, de a működéséhez ennyivel nagyobb teljesítmény szükséges annál, mint amennyit ki tudunk szedni belőle, és hasznos célra (az akkuk töltésére) fordítunk.
Mod: de lassú voltam. -
Kernel
nagyúr
válasz
M_o_g_y_i #5344 üzenetére
Viccnek jó is ez, de én nem annyira röhögni járok ide.
Láthatóan nem igazán vagy tisztában a témával. Eleve ott kezdődik a dolog, hogy velem nem lenne jó vitatkozni. Forrasztópákával a kezemben születtem, saját konstrukciókat terveztem, TV-szervizt üzemeltetek a mai napig, valamicskét értek hozzá, hidd el.
De ha nekem nem hinnél, legalább elgondolkodhatnál a gazdasági realitásokon. Csak úgy poénból nem terveznek semmihez nagyobb adaptert, hiszen minden téren az olcsóságra törekednek, tehát ez nagyon pontosan ki van találva.
Csak itt az akkuk töltése 1,4-1,5V-on történik kb., sokkal feljebb nem mehet.
Mellékes. Mindegyik akkuval sorosan van beiktatva egy-egy kapcsoló-FET, ami impulzusvezérelt, konkrétan az impulzusok szélessége van modulálva olyan kitöltési tényezőre, hogy az átlagáram mindig a kívánt értéket adja ki.
Ezek a soros egységek pedig párhuzamosan terhelik a 3 V-ot, ami mellesleg nem minden töltőnél működik így, de az IPC emiatt is egy szimpatikus konstrukció.
Az impulzusszélesség-moduláció, vagyis a kapcsolóüzem előnye a kiváló hatásfok, ennek következtében a töltéshez olyan apró SMD FET-et lehet alkalmazni, ami még külön hűtést sem igényel, csupán a NYÁK-panel vezeti el a keletkező hőt. Meg persze a szellőzőnyílások, ahol jól érzékelhető az is, hogy töltés közben itt nincs komoly hőtermelés (vagyis energiaveszteség). Majd ezt add össze...
A fix értékű áram természetesen a -dU érzékelés előfeltétele is, hiszen ha ingadozna az áram, akkor ingadozna a kapocsfeszültség is, nem lehetne pontosan mérni.
Az áramgenerátor pedig nem fog több ampert felvenni, mint a (leadott áram x fesz. + a saját vesztesége) osztva a bemenő feszültséggel.
Aha. Majd valahogy próbáld meg értelmesebben összerakni ezt a mondatot / egyenletet, mert így még válaszolni sem lehet rá.
-
M_o_g_y_i
őstag
Ezeket tudom.
Számold ki akkor Neked mennyi jön ki max. fogyasztásra.
Amit Te írtál, a 4x700mA az oké. Csak itt az akkuk töltése 1,4-1,5V-on történik kb., sokkal feljebb nem mehet. Így (2,8Ax1,5V)+kb.15-20% a fogyi szerintem.
Nyilván a töltési metódus miatt csökken a végére, de itt most a csúcs-terhelésről van szó.
Az áramgenerátor pedig nem fog több ampert felvenni, mint a (leadott áram x fesz. + a saját vesztesége) osztva a bemenő feszültséggel. -
Kernel
nagyúr
válasz
M_o_g_y_i #5342 üzenetére
Ez nem így működik.
Az IPC-nél a 4 db akku töltését kapcsolóüzemű áramgenerátor vezérli, melyek párhuzamosan helyezkednek el és fix 3 V-ról üzemelnek. ("Áramgenerátor" egy elektronikai fogalom, gyakorlatilag nevezhetjük áramstabilizátornak is, ha mélyebben nem akarunk most belemenni.)
Tehát ezt így kell felfogni:
4x700 = 2800
Nem véletlenül van hozzá gyárilag ilyen adapter, mert ez a maximális terhelés.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#48613632 #5340 üzenetére
Ezt a topikot láthattad, mert itt szoktunk írni róla.
Azt nem tudom, hol lehet ilyet kapni, de ha találsz kisebb terhelhetőségű tápegységet, azt is lehet használni, csak akkor nem tudsz 4x700 mA-rel tölteni. A töltő annyi áramot vesz fel, amennyi a párhuzamos töltőáramok összege (az elektronika saját fogyasztása minimális).
Tehát már 1 A is elég neki, mert abba belefér 4x200 esetleg 2x500 mA.
Másik feltétel, hogy stabilizált adapter szükséges (ami általában kapcsolóüzemű), és pontosan 3 V-ot ad le, üresjárásban és terhelve egyaránt. Ezt arról lehet felismerni, hogy műszerrel rámérve pontosan 3 V-ot mutat, terhelés nélkül is (+/- 0,1 V).
Fokozatszabályzóval ellátott, olcsó gagyi adapter nem alkalmas, mert az nem stabilizált, csak egyszerű trafós szerkezet. A névleges feszültséget csak terhelve tudja (de akkor sem pontosan), míg üresjárásban duplájára is felszökhet a kimeneti feszültség.
-
törölt tag
Hello All!
Keresgéltem, de nem találtam, itt lehet feltenni kérdéseket Voltcraft IPC-1L akkutöltővel kapcsolatban?
Ha nem, akkor bocsesz ... korábban mintha lett volna egy ilyen topik.Ha igen, akkor a töltőhöz való replacement adapter kellene, költözéskor elveszett, és most nem tudom használni.
A bajom az, hogy a forgalomban lévő multiadapterek max 1A-t tudnak, esetleg 1.5, nekem 2.8A kellene, szóval bármilyen adapter jöhet, ami 3V 2.8A minimum, ja és megéri rá beruházni. ha nem, sajna új cuccot kell vennem
-
And
veterán
Sőt, a manual alapján az MH-C9000-es három funkciója takarja szinte teljesen ugyanazt az alapműködést (többszöri kisütés és töltés): 1.) Refresh & Analyze, 2.) Break-In és 3.) Cycle Mode. Különbség közöttük az árammegadás módjában és a ciklusszámban van csupán. Az elsőnél a töltő- és kisütőáram szabadon megadható (vagyis kiválasztható a lehetséges értéktartományból 100mA-es lépésekben), a másodiknál a töltő - az általunk megadott! - kapacitásra támaszkodik a C/10 és C/5 áramok közelítéséhez, a harmadik pedig ugyanaz, mint az első, csak szabadon megadhatjuk a ciklusok számát. Utóbbinál plusz előny, hogy az utolsó (legfeljebb 12) ciklusok kapacitás-adatai előhívhatóak.
A "Break-In" leírásában még ez is szerepel: " Also recommended with batteries that cannot be rescued by the Refresh & Analyze mode." Namost szerintem az nem túl életszerű, hogy ha az egyiktől nem jön rendbe a cella, akkor a másiktól (ami gyakorlatilag ugyanez, csak a névleges kapacitáshoz köthető áramértékekkel) majd igen.
Ezen módok egybegyúrt megoldása az IPC-1(L) refresh-funkciója. Az IPC ráadásul erőlteti a kisütéssel kezdést a refresh-módban, ami nem igazán baj. Ezzel szemben a C-9000 mindhárom frissítő jellegű programját töltéssel indítja. -
Kernel
nagyúr
Nekem maga a kifejezés kicsit furcsa, mármint a "tényleges formázás". Van nem tényleges formázás is?
Az általad linkelt oldalról valamit a PDF kezelési utasításból az szűrhető le, hogy a Break-In funkció alapvetően egy szabványos IEC kapacitásmérés. Break-In (mint formázás vagy "betörés", mintha egy lóról beszélnénk) nevet azért kaphatta, mert egyrészt így rövidebb ráírni a kijelzőre, másrészt amikor egy akku új és/vagy sokáig pihent, ajánlatos először kímélő módon, kis árammal formázni.
Tehát így mosták össze a két funkciót, de én legalábbis nem tudok róla, hogy ez az IEC-ajánlás a formázásra is vonatkozna, vagy létezne ilyen gyártói előírás. Láttam néhány akku-adatlapot, azokon szerepelne, ha annyira fontos lenne.
Mindamellett ezt a kis áramot én más töltővel is produkálhatom, gyakorlatilag az IPC1 200 mA-es fokozata általában épp alkalmas a célra. Nem fontos hajszálpontosan ragaszkodni a C/10 értékhez, illetve a pihentetéshez, ennek az IEC-mérés szempontjából van jelentősége.
Régen például a Ni-MH akkus telefonomhoz mellékeltek egy papírt a formázásról, ahol leírták, hogy töltsem fel, merítsem le stb, természetesen a saját gyorstöltőjével, mert mivel mással.
-
And
veterán
válasz
M_o_g_y_i #5336 üzenetére
Pedig a break-in mode a leírás szerint nem tesz mást, mint C/10 árammal tölt, egy órát pihentet, C/5-del kisüt, ismét pihentet, majd feltölt. Ezt esetleg ajánlatos pár alkalommal megismételni. Az IPC frissítő módja lényegében ugyanez, annyi különbséggel, hogy a kapacitást nem te állítod be (csak a töltő-kisütőáram párost), nincsenek közbeiktatott várakozások, és itt a töltő maga dönti el, hogy kell-e még új ciklust végrehajtani, vagy nem. A megismételt kisütés - töltés ciklusok végrehajtása mindkét töltőnél e program alapja.
(Ez a formázás sokak számára valami egzotikus, megfoghatatlan dolgot takar, ami 'jó, ha van', pedig semmi különleges nincs benne, amit ne lehetne a fent említett módon végrehajtani. Ezen felül pedig új akkuknál igazán szükség sincs erre /előre feltöltött LSD-típusoknál főleg/, az első néhány használati ciklus, mármint feltöltés és teljes kisütés után a kapacitás normalizálódik. A régebben használt és / vagy öregebb cellák frissítésekor valóban hasznos, de az a célját tekintve valóban inkább frissítés, mint formázás.) -
-
gezatata
aktív tag
melyiket jobb választani?
IPC-1L
MH-C9000 -
gezatata
aktív tag
sziasztok
léteznek újratölthető AA 1,5V elemek mert én eddig nem találtam?
vagy várható a megjelenésük a közel jövőben? -
And
veterán
Vagy én értem félre, kettőn áll a vásár
. A funkciók fontossági sorrendje természetesen nincs kőbe vésve, azt a használat módja (és a terhelés viselkedése) is megszabhatja.
- Töltésvég-detektálás: -dV = peak-cut, miután arról van szó, hogy az akku kapocsfeszültsége állandó áramú töltés mellett maximumot, csúcsot produkál, vagy legalábbis teljesen ellaposodik (zero-dV). Ez inkább nagyobb áramú töltőknél lényeges (mivel ezek képesek durva hőfejlődéssel járó túltöltésre), de azokban úgyis alkalmaznak valamilyen módszert erre a feladatra, akár többet is.
- Töltés előtti kisütés: sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki, pedig megakadályozza a cellák "ellustulását". Számtalanszor zsolozsmázott elv szerint csak abban az esetben lényeges, ha az akkuval működő terhelés (fényképező) nem képes teljesen kisütni a cellákat. Ez viszont kisütésre képtelen töltő nélkül úgysem tudható, hiszen a maradéktöltés meghatározásához teljesen (a kisütési végfeszültségig) le kell meríteni a cellákat.
- Időzítő: jó ha van, de csak biztonsági célokra, reteszként. A csak időzítővel rendelkező töltő egy adott kapacitású cellához esetleg megfelelő, de mivel az időzítéssel bevihető töltésmennyiség sok esetben a lehető legnagyobb kapacitású akkukhoz is elegendő, a kisebb kapacitásúakat ennél korábban kell kivenni a töltőből (lásd a töltési időről szóló táblázatokat az ilyen típusú töltők adatlapján). Ha a töltőáram nem túl magas, akkor ebből csak azért nem lesz nagy gond, mivel a cellák túltöltéskor némi melegedés árán megszabadulnak a már feleslegesen bevitt energiától.
- Egyéb képességek, pl. kapacitás mérése és kijelzőn megjelenítése, többszöri kisütés-töltés, állítható töltőáram: könnyebbé teszik az életet, de természetesen nem létszükséglet egyik sem. -
koanla
aktív tag
Köszi a sok választ! Ha jól értem, akkor a két legfontosabb funkció a kisütés, illetve a töltés végének meghatározása. Az időzítős szart se ér, míg a -dV, vagy az MQR-hez írt Peak-Cut már jó lehet. Viszont míg a Sanyo töltői nem tartalmaznak kisütést, így nem ajánlottak. És ezért érdemes a BC-5(7)00-hoz (vagy bármelyik, kisütési funkciót is kínáló) ragaszkodni.
Egyébiránt épp azt próbáltam leírni, hogy ritkán használom manapság már a fényképezőmet és egy intenzív hétvége lenne csak mostanság. Egyébként még fél év, év is eltelik két használat között. Úgy látszik, rendkívül rosszul fogalmazok. :-) -
And
veterán
Az IPC-1(L)-t egész biztosan nem lehet PC-re - vagy akárhova - kötni. Hogy az a .zip miért került oda, az rejtély, de az adott eszköz cikkszáma és a megnevezése is szerepel a fájl nevében, erről van szó: DSO-2250 USB-s tárolós oszcilloszkóp.
Mod.: a rejtély megoldódni látszik. A cikkszámot írtad a keresőkifejezéshez, az pedig az adott fájlban is szerepel a dátum részeként. -
fap333
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Taliáltam egy ilyen linket:
http://www.produktinfo.conrad.com/cgi-bin/dlc/dlc.cgi?art=201101&dokument=&page=main&searchtype=volltext&lang=en
IPC-1L töltőhöz kerestem leírást, és itt találtam is.
A kérdésem az lenne, hogy tud valaki valamit az utolsó .zip fájlról? Drivernek tűnik, ezekszerint hozzá lehet kötni a számítógéphez... de egy töltőt minek?Üdv:
Peti -
Peetry
senior tag
nem tud valaki ipc-1l-t raktáron BP-n? mindenhol csak 5-7 nap rendeléssel találok :S
-
And
veterán
Az MQN04-es egy teljesen hagyományos töltő, az egyetlen intelligencia benne a 16 órás biztonsági időzítő. Az MQR06 egy gyorstöltő, de az árama nagyon függ a behelyezett cellák darabszámától. A töltés leállítása automatikus - ami el is várható egy ilyen nagy árammal dolgozó töltőtől -, van biztonsági időzítője is, kisütést és egyéb extrákat viszont nem tud. Ehhez képest (4 db. eneloop-pal együtt) minimum 8-10e forintba kerül. Az MQN09 képességeit tekintve nagyon hasonló az MQN04-hez, csak kicsivel nagyobb, 300mA-es árammal tölt (ugyanúgy csak párban), és a leírásából sejthető, hogy rendelkezik - nem időzítésen alapuló - automatikus leállítással, valószínűleg -dV figyeléssel.
Ezekhez képest egy BC-500 vagy -700 teljesen más kategória egyedi cellakezeléssel, kisütési képességgel, LC-kijelzővel, kapacitásteszttel, a 700-as típusnál beállítható árammal.
Ezt a "procis" jelzőt pedig a helyén kell kezelni, mert mint korábban említettem, manapság minden intelligens töltésvezérlős készüléket 'mikroprocesszorosnak' neveznek, ami egyrészt természetes (kijelzős töltőnél például magától értetődő), másrészt nem önmagában ettől lesz jó vagy megbízható egy töltő. Teljesen analóg áramkörökkel, 'processzor' (valójában olcsó célkontroller) nélkül is megvalósítható lenne / volt egy jó automata töltő, csak manapság azzal sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb. Valójában a képesség számít, nem pedig az, hogy mivel valósítják meg.
Az én véleményem az, hogy ha ennyire gyakori használatra szánod, akkor nem illene spórolni legfeljebb 3-4 ezer forintot (gyakorlatilag egy 4 db-os eneloop-készlet árát) egy normálisabb töltő rovására. A döntés persze a tiéd.
-
koanla
aktív tag
Az MQN04-et néztem eredetileg, arra gondoltam "Sanyo-s töltő" alatt. Nem látom, hogy a linken írna bármit is mikroprocesszoros vezérlésről, inkább csak alacsony áramról. Tehát ez nem az a nagyon okos fajta lehet. Ezzel szemben az MQR06 elvileg már procis, töltésvezérlése is van. Megtenné vajon az MQN is, vagy ragaszkodni lehet az MQR-hez? Ez utóbbi akkor lenne pálya, ha nem kéne a BC-700-ban gondolkodnom később, mivel az MQR végleges megoldás lehetne.
Szerk.:
Vagy most nézem még az MQN09-et. Az elvileg már szintén procis, de árban barátibb egy fokkal. -
And
veterán
A "Sanyo-s" töltő ebben a formában túl általános, ugyanis ennyiféle létezik belőle: [link].
"A gyorstöltési funkció nem érdekel, nem is tartom javallottnak [..]"
Túlságosan érzelemalapú megnyilatkozásnak tűnik, ugyanis a gyorstöltés abszolút megbízható, amennyiben a töltő rendelkezik valamilyen túltöltés elleni védelemmel. Márpedig a gyorstöltésre alkalmas típusokban van ilyesmi, ezért is drágábbak.
"Elég ritkán használnám, viszont a gagyi akku, gagyi töltő párostól óvakodom"
Ennél a jó akku - gagyi töltő választás csak egy fokkal jobb.
"Ez utóbbi töltője egyébként teljesen ellenjavallott; még egy hosszú hétvége erejéig is?"
Semmit nem tudunk arról a töltőről, azon kívül, hogy Rossmann.
"Magyarán szólva három napi használat/töltés kinyírná-e vagy helyrehozhatatlanul megnyirbálná a kapacitását?"
Végzetes kárt valószínű nem tenne a cellákban a C/10 közeli áramú töltés, legfeljebb nem volna kihasználható az akkuk teljes kapacitása, ha folyamatosan valamekkora maradék (nem nulla) töltöttségre indítanál újabb rátöltést. A "jó" töltőhöz meg annyit: ne felejtsd el, hogy egy ilyet csak egyszer kell megvenni, és utána a vacak csak kidobott pénznek fog minősülni, ha most olyat szerzel be. Úgyhogy nem muszáj, csak sokkal kifizetődőbb elsőre is normális töltőt beszerezni. A 10..14 órás töltési idő meg - különösen, ha pár naponta töltöd - könnyen lehet, hogy csak most tűnik elfogadhatónak, hamarosan esetleg mások lesznek az elvárásaid. -
koanla
aktív tag
Köszönöm a gyors választ! Még egy olyan kérdéssel hadd kínozzalak, hogy jó lehet-e a saját, Sanyo-s töltője? A gyorstöltési funkció nem érdekel, nem is tartom javallottnak, habár egy jó töltő biztosan meg tudja csinálni, de az ilyen olcsók biztosan nem. Tehát a kérdés, hogy ha most csak akkura ruháznék be; esetleg a saját töltőjével, akkor az megtenné-e ideig-óráig?
Elég ritkán használnám, viszont a gagyi akku, gagyi töltő párostól óvakodom, mert elég rossz tapasztalatom van vele (konkrétan Rossmann) Ez utóbbi töltője egyébként teljesen ellenjavallott; még egy hosszú hétvége erejéig is? Úgy is, hogy utána mondjuk egy BC-500-ast vennék* és azzal tölteném (most nem ruháznék be egyszerre akkura ÉS töltőre is, hacsak nem "muszáj")? Magyarán szólva három napi használat/töltés kinyírná-e vagy helyrehozhatatlanul megnyirbálná a kapacitását?____________________
* Habár a BC-500-ashoz képest a 700-as már nem nagy ugrás -
And
veterán
A kisebb áram még csak nem is akkora gond (bár szerintem huzamosabb használat után már te sem fogsz neki örülni), a kisütési képesség hiánya viszont elég nagy hátrány. Igen, a BC-500 ára pont kétszerese a BC-250-esének.
Kisütéssel akkor kell(ene) kezdeni, ha az akku a használat után még jelentős visszamaradt töltéssel rendelkezik. Csakhogy ezt nem fogod tudni (pont azért, mert a nem annyira igényes töltő erről nem ad tájékoztatást), és ha marad benne, akkor az rövidebb-hosszabb idő után memóriaeffektus kialakulásához vezet. Ha olyan szerencsés vagy, hogy az akkuban nem marad értékelhető töltésmennyiség, akkor felesleges kisütni. Mondjuk ebben az eneloop éppen elég jó a kis belső ellenállása okán, de természetesen ez a fogyasztón is múlik. -
koanla
aktív tag
Üdv urak!
Átolvastam a topik utolsó néhány száz hozzászólását, viszont az nem derült ki számomra, hogy mi az a minimál töltő, amely már nem károsítja az akkukat. Az itt látható tanácsok hatására Eneloop akksikat tervezek vásárolni, viszont a Voltcraft BC-700-as töltőjére nem ruháznék be. Volt szó ugye a BC-500-asról; ami ha jól értem, már egész elfogadható, csak a töltési sebessége kérdéses. Viszont a TME-nél találtam BC-250-est is egész baráti áron. A sok funkció csak megzavar, tehát ha az igénytelenségem mián mondjuk a BC-500 megfelelne, akkor ugyanezen analógiára a BC-250-es is megfelelő lehet; figyelembe véve a még sokkal hosszabb töltési időt?
Úgy gondolkodom, hogy egy estét nyugodtan rá tudok szánni a négy akku töltésére és ha a két garnitúrával megúszom egy napot, akkor egész este ráérek feltölteni őket. Márpedig egy 2000mAh-s akku 250mA-rel töltve elvileg feltöltődik 10 óra alatt, nemde? Az meg már egész elfogadható. Vagy kisütéssel kell mindenképp kezdni és így már nem fér bele egy estébe? Vagy mi az, amire oda kell figyelni töltő esetében? Például a Sanyo saját töltéjével érdemes lenne, vagy az ekvivalens az egyéb gagyi töltőkkel, amik csak időzítőn alapulnak? A négyes akkupakkal és a saját töltével egész versenyképes áron lenne, de olyan áron nem kell, hogy kinyírja az egyébként tuti akksikat. -
And
veterán
válasz
Nagya21 #5315 üzenetére
Ja, ez tipikus példája annak a gépnek, amit valójában ugyan Li-ionhoz terveztek, de az akku fizikailag 2*AA méretű. Aztán meg ráírták az adatlapjára, hogy két AA-méretű (nyilván Ni-xx vagy szárazelem) cellával is megy, mintha ez valami valós feature volna. A felhasználó meg csodálkozik, hogy a gyakorlatban mégsem.
-
Nagya21
addikt
Hali!!
Kodak Z812Is az élő példa, vagy litium elemmel,vagy cr-v3-as akksival, vagy Clikk-8000-es akksival volt hajlandó müködni, az alkáli ceruza elem, vagy a Ni-Mh akksival nem ment.
Ugyanis a tervezési fesz az olan 3v-volt, 2,8v alatt halott volt a fényképező.
Üdv Nagya -
BEE
addikt
Normál esetben szerencsére tényleg nem így mennek a dolgok,
és a gépek többsége rendesen üzemel a hozzá való aksikkal.
Amit felvetettem, az csak egy lehetséges magyarázata annak,
hogy egyes tipusok miért annyira háklisak az aksihibákra.Elég régóta dolgozok gyártásban ahhoz, hogy lássak pár "igen érdekes"
megoldást felhasználóhoz kerülni.BEE
-
Kernel
nagyúr
Itt egyszerű fizikai korlátok vannak. A két cella feszültségét a fényképezőgépben DC/DC-átalakítóval kell növelni, ami önmagában is némi energiavesztéssel jár, ráadásul bemenő oldalon a kisebb feszültséghez nagyobb áram tartozik. Hasonlóan, mint az egyszerű trafóknál, ahol az áram és feszültség szorzata (teljesítmény) nagyjából azonos a primer és szekunder oldalon, az átalakítás veszteségétől eltekintve.
Ebből következően, minél kisebb a rendelkezésre álló tápfeszültség, annál nagyobb áram szükséges azonos teljesítmény leadásához. Minél nagyobb az áram, annál több feszültség esik a cella belső ellenállásán, amint ez már korábban is tisztázva lett. Ha a bekapcsolás pillanatában a DC/DC-konverter úgy megszívja a tápforrást, hogy már el sem bír indulni, nyilván nem fog menni a gép.
Ezen egy módon lehetne segíteni, az áramkörök teljesítményigényének csökkentésével, amit meg is tesznek, csak itt jönnek be a fizikai határok, egyrészt a Ni-MH tápforrás oldaláról, másrészt a jelenleg rendelkezésre álló alkatrészek, processzorok stb. energiafelvétele oldaláról.
-
And
veterán
(A gyakoribb, 4,2V-os névleges feszültségű Li-ion akkuk kisütési végfeszültsége 2,75...2,8V. Ezt az értéket az akkuba épített reteszáramkör is figyeli, ha van, de a gépnek elvileg muszáj volna, mert ez alá egyáltalán nem szabad lítiumot meríteni, károsodik tőle. Tehát ha valóban Li-ionhoz tervezték volna, akkor gyakorlatilag egyáltalán nem működne két NiMH-val még akkor sem, ha utóbbiakat a már csepptöltéssel működő töltőből vennénk ki. Mod: ha pedig 4 db. NiMH-akku kell a gépbe, akkor az előzőekből következve a NiMH-cellák a végkimerülésen túl, akár 0,7V-os cellafeszültségig is működtetnék a gépet, így pedig kizárható, hogy túl sok töltés maradna bennük vissza, mikor a gép merült akkutelepet jelez.)
-
BEE
addikt
válasz
kugyu21 #5306 üzenetére
Ez egy ismert jelenség már sajnos több fényképezőgépnél is.
Valószínűleg a gép hirtelen túl nagy áramot akar felvenni az aksikból.
A normál aksiknak nagyobb a belső ellenállásuk, ezért az ilyen
terheléskor jobban leesik a feszültség, amire a gép alacsony töltöttséget
észlel és kikapcsol.
Ezek után ugyanazokat az aksikat még bőven lehet használni
olyan helyeken, ahol kisebb a terhelés.
Az Eneloop és társai viszont kisebb belső ellenállást mutatnak,
ezzel nem jön elő ez a hiba.
Aztán ahogy öregszenek az aksik, úgy nőhet a belső ellenállásuk
amellett hogy csökken a kapacitásuk.
Szerintem ez igazából egy tervezési hiba, hiszen a gép nem működik
stabilan a boltban kapható bármilyen akkuval, elemmel.
Ilyenkor gondol az ember nosztalgiával a Ni-Cd cellákra,
amik ezt az áramot a kisujjukból kirázták volna.BEE
-
kugyu21
senior tag
Érdekes tapasztalatomról szeretnék beszámolni.
Eneloop aksikat használok egy fuji kompakt géphez ami minden korábbi próbálkozásaimra (elemek, nagy kapacitású aksik) 5-10 képnél többel sohasem reagált. Az Eneloop-val normalizálódott a helyzet és eddig az IPC-vel mindig kisütés-töltésre tettem be. Már akkor is kiderült, hogy nagyon sokáig tart a kisütés, de a fordulást soha sem sikerült elkapnom ezért nem tudtam, hogy mennyit merit még le a töltő. Ha nem volt sürgös dolgom, a gépből kivett aksikat más eszközökben (szakállborotva, elemlámpa, stb) még sokáig tudtam használni.
Tegnap viszont nem volt időm kivárni a kisütés funkciót ezért sima töltésre tettem be.
És ekkor ért a meglepetés, mert 1200mAh betöltés után befejezte a műveletet.
500mA-al töltve, jó letörést produkálva (ezért számolva az 1.4 szeres szorzóval)feltételezhető tehát, hogy a gép akkora árammal terheli meg, vagy olyan magas küszöb van beírva az ellenőrzésébe, hogy az aksi kapacitásának csak a töredékét használja ki mielött lemerültnek jelzi. Nem csoda tehát, hogy a hagyományos aksikkal olyan kevés képet tudott produkálni. -
Kernel
nagyúr
Az arányok érzékeltetéséhez:
- Az önkisülés árama 1 mA nagyságrendben lehet, hagyományos Ni-MH akkunál.
- Alacsonykisülésű akkunál nagyságrendileg 0,1 mA alatt becsülhető.
- A csepptöltés legyen 20-30 mA körül.(Az akku belsejében ugyan nem tudunk áramot mérni, de a kapacitás és időtartam alapján bárki végezhet közelítő számításokat.)
Vak is látja, a csepptöltés mindkét esetben bőven túlkompenzálja az önkisülést. A feleslegben bevitt energiát így is, úgy is el kell fűteni, ugyanolyan kémiai rendszerű akkun. (De természetesen az önkisülés energiája sem nyelődik el a semmibe, az is hővé lesz, végeredményben.)
Hazai fórumokon máig felbukkan ez a téves felfogás a csepptöltésről, pedig aki valamikor elterjesztette, legalább arra gondolhatott volna, hogy ha igaz lenne, gyártói utasításokban is biztosan fellelhető lenne a figyelmeztetés ezzel kapcsolatban. Hogy vigyázzunk a csepptöltős töltőkkel stb. De nincs ilyen, én külföldi oldalakon sem találkoztam ilyennel. Nálunk terjed, mert valahol egy laikus eladó kitalálta, csak úgy hasraütés-alapon.
-
Kernel
nagyúr
Egy ilyen lítiumos töltőről nem sokat kell tudni, beteszed, tölt, végén LED jelez, ennyi.
Másikról angol leírás van, de abban sem látni semmi különlegeset:
http://www.soshine.com.cn/html/products184.htm
Először be kell tenni az akkukat, bármelyik slotba, AA/AAA mehet vegyesen, utána kell áram alá helyezni. Refresh gombot 3 másodpercen belül nyomhatod meg, ha meg akarod nyomni, ekkor kisütéssel indít, utána tölt.
Kijelző gyorsan villog: hibajelzés.
Kijelző kikapcsol: töltött akku.
Kijelző nem kapcsol be: rossz érintkezés.Néhány Refresh művelet elvégzését javasolja 6 hónap inaktivitás, illetve részleges töltések/kisütések esetén.
Ha jól megnézzük, ennyi a lényeg, többi általánosság és balesetvédelem. Nem egy túlkomplikált szerkezet.
-
5914
csendes tag
Sziasztok .
Fórumos ajánlás alapján megrendeltem 2 töltőt .
Magyar nyelvű használatija van esetleg ezekhez valakinek ?
http://dx.com/ac-battery-charger-for-2-18650-17670-18490-17500-16340-17335-14430-14500-10440-100v-240v-us-plug-47222http://dx.com/soshine-hi-tech-lcd-nimh-nicd-super-quick-charger-6152
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Ukrajnai háború
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Teljes szoftveres megújulás vár az Apple iPhone-okra és Macekre
- További aktív témák...
- AF Nikkor 70-210mm F/4 eladó!
- Canon EF-M 55-200mm IS STM objektív, gyári dobozában
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ /1835 / 4500 / 4000 / 5200 / 600 expoval )
- DJI Mavic 2 Pro + Fly More Combo + Propeller Guard - Ingyen GLS házhoz vagy autómatába!
- ELADÓ GODOX TT350-N rendszervaku (Nikon)
- Canon XLH1 (XL H1) 3CCD fHD videókamera 20x L IS obi (+6x obi + infra!) 4 akksi stb.
- Vadkamera (A101XS), új, 24MP, fullHD, 940nm nem látható infra, 0,2s kioldás, kijelző/4db AA
- Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4.0 PRO
- Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm f/1.2 Pro
- Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest