Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Monitor hiba topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Dluinet #11989 üzenetére
Ahogy (#11992) PHM mondja.
Egyébként nekem van mindegyikből (1 db IPC-1, 3 db IPC-1L és 2 db Liitokala Lii-500): Nikkel alapú cellákat rendesen kisütni csak az IPC-k tudnak (0.92V-ig, ha jól emlékszem) - a Liitokalák csak a névleges feszültségértékig (1.2V-ig) merítik le őket a tesztjeikkel. Szóval tény, hogy nem mai csirkék az IPC-k, de még mindig jobbak bizonyos feladatokra.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Nem tudom ilyennel találkoztatok-e már: USB-ről tölthető AA méretű, 1.5 voltos akku.
Kapacitása nem sok van, de legalább vicces, hogy (az utolsó képen) 4.25V is rá van írva, de a kínai szövegből ember legyen aki kihámozza, hogy miért. -
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Matthew #10841 üzenetére
Bele, mert az átmérője pont akkora mint a 26650 celláé, csak magasságra kisebb.
-
*Ropi*
félisten
Univerzális, cserélhető fejes töltő sokféle akkutípushoz, 2.1A-es USB kimenettel:
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
TeeJay #10175 üzenetére
Azért én a helyedben frissebb, mondjuk 4. generációs (éppen csomagolásból kibontott és hasonlóan formázott) Eneloopokkal hasonlítanám össze, mert a teszted kb olyan, mintha egy 25 éves csinibabát egy 45 éves, átlagosan lestrapált háziasszonnyal versenyeztetnél.
A cellák kémiai állapota az évek során csak romlik: az összehasonlításodban az Eneloop erős hátránnyal indult.
-
*Ropi*
félisten
Ma elővettem az egyik asztali DVD írómat, mert át kell másoljak egy ismerősnek pár VHS kazettát (azokra is már csak mi emlékszünk
) DVD-re, erre a távirányítójában még Tőled vett Varta akku volt.
Mondjuk lemerült, de ez nem csoda, mert már vagy 1 éve csomagoltam el és benne felejtettem.
-
*Ropi*
félisten
Vakunál, ha rossz minőségű (nagy belső ellenállású), vagy lemerüléshez közeli állapotú akkut / elemet tesz bele az ember, akkor eléggé változatos tünetek jöhetnek elő az adott vakutól függően: kezdve attól, hogy egyre lassabban majd végül sehogy sem villan egészen addig, hogy be sem kapcsol. Aztán közben lehetnek olyanok is, hogy amikor TTL-ben villantasz, akkor a TTL elővillantásra még van benne elég szufla, de a fővillantásra már nincs: ekkor ugyan látsz egy villantást, de a vaku nem lesz rajta a képen. Ugyanis az az elővillantást láttad, a fővillantást nem (mivel nem is volt az energia hiánya miatt, de amúgy sem láttad volna, mivel az emberi szem számára a tehetetlensége folytán a kettő egybefolyik.
-
*Ropi*
félisten
Majdnem minden portrémarkolatnak van AA-s elemtálcája is, tehát pl. a Canon 5D3-amat vagy a 7D-met is tudnám 6 db AA Eneloopról hajtani, ha akarnám. Mondjuk tény, hogy nem akarom, mert a váz olyankor letilt bizonyos funkciókat, mint pl. a nagy sebességű sorozat. A vakuk és a külső akkupakkjaik meg alapból AA-król mennek: nem vennék olyan vakut, ami csak a saját egyedi akkujáról működik, mert nem játszanám meg, hogy véletlenül lemerül egy fotózás közepén, ezekkel viszont csak beugrok a trafikba és veszek pár alkaline elemet (szerencsére eddig nem volt rá szükségem, mert mindig elég volt a 150 db Eneloop).
-
*Ropi*
félisten
Hallottam egy tippet, hogy az Eneloop Pro AA / R06 Black és a Fujitsu AA / R06 Black cellái ugyanazok. Viszont utóbbi jelentősen olcsóbb.
- Eneloop 4 x 2500 mAh €24.03
- Fujitsu 4 x 2500 mAh €14.95
-
*Ropi*
félisten
Sok éve még az Edigitalban vettem Ansmannokat. Ha jól tévedek 800 Ft volt egy 8 db-os, de egymásba illeszthetőek és rendesen zárhatóak, munka közben fontos az gyors és biztonságos kezelhetőség. Így visszagondolva 6 éve vannak meg és kaptak mindent - ennek ellenére semmi bajuk, tehát mondhatjuk, hogy bírják a strapát.
-
*Ropi*
félisten
Fegyverüzletben lehet venni zárható tetejű tölténytartót az akkuknak.
-
*Ropi*
félisten
Azok számára tettem be, akik hetente jönnek a "miért vegyek Eneloop-ot vagy más LSD akkut amikor olyan drága, jó a sima mezei is" hozzáállásukkal, nem kell semmit mögé gondolni.
(#9724) g@bo: Az egyik IPC-1L-hez kapott 4 db GP Recyko-ból egy éven belül 3 cellazárlatos lett ugyanazokkal a felhasználási körülményekkel, mint amit a korábban már meglévő Eneloopjaim is "elszenvedtek", de azok még 6 év után is hibátlanok.
-
*Ropi*
félisten
válasz
korpicschess #9327 üzenetére
Egy biztos: ezekkel nem lesz olyan, hogy kiveszed a töltőből, fél nap múlva fotózni akarsz vele de addigra lemerül.
-
*Ropi*
félisten
válasz
korpicschess #9323 üzenetére
És tényleg: hajnalban nem megy a matek.
(#9324) kerekfej: Van már belőle többször újratölthető is, meg ahogy előttem is írták: ár / érték arányban felesleges kiadni rá pénzt, mert a 2000 mAH-s is tökéletesen megfelel átlagos felhasználásra.
-
*Ropi*
félisten
válasz
korpicschess #9321 üzenetére
Azért vicces, hogy a 8 db 10 Ft-tal drágább, mint 2 x 4 db: ennyit a mennyiségi kedvezményről...
-
*Ropi*
félisten
válasz
csinibá #9295 üzenetére
Jó ajánlás, csak nem képfényezőgépen szocializálódott felhasználóknak (tisztelet a kivételnek).
Az ilyen típusú töltők a hozzáértőbbeknek valók, akik tudják mit jelent az 3S2P jelölés, meg össze tudnak forrasztani egy balanszírozó elosztót, stb...
Akinek az is gondot okoz, hogy az IPC-1L-en milyen számokat lát és milyen üzemmódban, milyen áramhatárokkal süsse ki ill. töltse az akkuját, annak egy ilyet ha a kezébe adsz abból tutira lakástűz lesz a végén.
Egyébként nagyon jó töltő, van nekem is (csak a multiplexert kellett benne cserélnem, mert balanszírozásnál rosszul mérte a cellafeszültségeket): a Lowel lámpám Li-Po akkujához használom.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Piftuka #9284 üzenetére
Ventilátort tudsz fölé tenni, ami leszívja róla a meleget.
Normális töltőkben nem csak az elektronikát védik hővédelemmel, hanem az akkukat is: pl. az IPC-1L töltés közben amikor 000-át ír, akkor pihenteti a cellákat, hogy hűljenek. Az 1-2 és a 3-4 bölcsők között középen van 1-1 hajlított fém lemezke: azok alatt van 1-1 NTC, ami a cellák hőmérsékletét mutatja a töltő mikroprocesszorának és ha forrófejűsködnek, akkor szünetelteti a töltésüket, amíg vissza nem hűlnek a normális tartományba.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
kugyu21 #9246 üzenetére
Gyártási hiba mindenütt előferdül. Meg hamis Eneloop is egyre több helyen...
-
*Ropi*
félisten
válasz
Piftuka #9217 üzenetére
Tudom ajánlani a Voltcraft CM2020-at (ilyenem is van): tud 9V-os t is (igaz nem is olyan olcsó mint a Tronic).
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sz4bolcs #9208 üzenetére
Ne fáraszd magad sima akkuk vételével, mert az Eneloop annak ellenére, hogy "csak" 2000 mAh-s, mégis tovább a rendelkezésedre áll! A sima akkuk nálam mindig pont akkorra merültek le, amikor használnom kellett volna őket. Még akkor is, ha éppen 3 órája vettem ki a töltőből...Murphy.
A kérdéseidre nincs egzakt válasz, mert túl sok az ismeretlen az egyenletben: mennyire sűrűn használod őket, milyen igénybevételnek vannak kitéve, milyen töltővel töltöd őket, kisütöd-e őket minden feltöltés előtt, stb...
A korábban is linkelt tesztben látszik, hogy a sima akkuk 82 napi tárolás alatt elvesztették a tárolt kapacitásuk 50%-át. Hozzá kell tenni ezek Panasonic és friss akkuk, mert a cellák öregedésével együtt a merülési görbéjük is meredekebb. 1 éves Vartákkal jártam úgy amit írtam, hogy ~3 órával a töltőből kivétel után már nem kapcsolt be velük a fényképező.
-
*Ropi*
félisten
Tisztában vagyok vele, hogy a papírforma engedékenyebb, viszont ha azt csinálja valaki amit mondtam, akkor biztosan nem lesz baja az akkujának. Én a maximális biztonságot tartom szem előtt, eszerint csinálom a saját dolgaimat is és csak azt ajánlom másoknak is ami nálam működik, mert tudom, hogy 100%-ban jól működik.
(#9185) Kernel: Várom a kérdéseidet akár nyilvánosan akár privátban: megítélheted, hogy mennyire értek vagy nem értek hozzá.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
(#9174) And, (#9176) Kernel: Én azt tudom, hogy így használva az Eneloopjaimat (150 db bizonyítékom van rá
) bírják már 6 éve. Nekem ez elég bizonyíték, valamint se időm, se kedvem kísérletezgetni, hogy elszabja-e őket a csepptöltés vagy sem.
(#9175) Andrew31: A Panasonic Infinium és a Sanyo Eneloop gyakorlatilag ugyanaz, mert egy cég: pár éve az egyik megvette a másikat, már nem emlékszem melyik melyiket.
Eneloop-ból is van 2100 ciklusos: a 4. generációs BK-3MCC.
-
*Ropi*
félisten
Mi kifejezetten az Eneloop-okról beszélgettünk: ezek (mint minden alacsony kisülésű cella) a túltöltésre nyűgősek még csepptöltés nagyságrendben is, nem hogy rendes töltési árammal.
(#9172) Andrew31: 0.5C és 1C között (a fehér, névlegesen 2050 mAh-s Eneloop és az IPC-1L esetében ez 1A-2A között lenne, de mivel a Voltcraft 4 cella esetén max. 700 mA töltőáramot tud cellánként, ezért válaszd azt!) bármennyivel töltheted, felette már csak indokolt esetben és a megfelel szabályok betartásával. A kisütési áramot úgy válaszd, hogy a fele a töltőáramnak (az IPC-knél csak párban állítható), tehát 350 mA!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Andrew31 #9167 üzenetére
Az IPC-1, a CM420, a SkyRC töltők mind jók, de a plusz fícsöreik (USB töltés telefonoknak, Bluetooth kommunikáció, stb...) miatt drágábbak (A CM410 pl. Ni-Zn akkukat is tölt). Talán a Maha az, amit még érdemes megvenni, mert annál külön állítható a kisütő és a töltőáram (Voltcraftoknál csak előre meghatározott párban: a töltőáram mindig a duplája a kisütőnek).
-
*Ropi*
félisten
60 darab Eneloopom megy IPC-1 (L is van) töltővel 3 éve, ez elég bizonyíték?
Arra kell figyelni, hogy ha kiírja, hogy "full", akkor azt a cellát vedd ki, hogy ne menjen bele a csepptöltés.
Mielőtt valaki belekötne: csak azért írtam ezt a csepptöltés dolgot, hogy nekem ilyen felhasználási körülmények között működnek, aztán ha valaki csepptölt rájuk, akkor nem biztos, hogy neki is el fognak menni ennyi ideig.
-
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #5296 üzenetére
"Szóval azok alapján, amit írsz, a töltési áram szabadon választható, független az akksitól? vagy van valami szabály, hogy X mAh-s akksit X/Y töltőárammal szabad/érdemes csak tölteni? Azért kérdezem, mert most nagy fába fágtam a fejszémet, miszerint minden akksimat leszetelem, a TEST módban, dehát iiiiszonyat sokáig tart a default 200mA beállítással..."
Az IPC-1L max. 700 mA töltőáramot tud cellánként, ami a 2000 mAH-s Eneloop cellák esetén kb. 0,3 C nagyságrendnek felel meg, tehát nyugodtan töltheted őket annyival, nekik ez fincsi vacsora. Minél nagyobb árammal töltesz, annál nagyobb a dV letörés, annál biztosabban érzékeli a töltő a cella feltöltődését. Én 1C-n (2A a 2000 mAH-soknak) töltöm az Eneloopjaimat 3 éve és vígan mennek: köszönik, jól vannak.
És amikor azt írja egy Eneloopra, hogy "FULL", akkor azonnal ki kell venni, mert utána a csepptöltést már nem szeretik az alacsony önkisülésű cellák!
"A másik kérdésem az lenne, hogy ha a test végén a kijelzett kapacitás közel nem a névleges, akkor és csak akkor érdemes a REFRESH móddal felfrissíteni, azaz formázni az akkut?"
A töltő kétféle kapacitást mutat: kisütés közben a kivett mAH-kat (ez valós érték), töltés közben pedig a veszteséggel (ökölszabály, hogy 1.4-gyel szorzunk) betöltötteket. Ebből következően formázásnál az utolsó kisütés adja meg a cella valós kapacitását, de vigyázz, mert ezt csak addig látod a kijelzőn, amíg el nem kezdi tölteni, mert onnantól már a betöltöttet mutatja! Tehát a válasz a kérdésedre: az a természetes, hogy teljesen mást mutat a végén, mert akkor valójában mást mér.
-
*Ropi*
félisten
Az egyes cellák némileg eltérő paraméterekkel rendelkeznek, ebből következően a kisülési / töltődési karakterisztikájuk sem egyforma. Ezért van, hogy a párban használt akkuk elhúzzák egymást, idővel egyre jobban. Emiatt van szükség olyan töltőkre, mint az IPC, mert a cellák külön kezelésével átmenetileg korrigálja ezt.
Hogy miért tölt tovább, arra van pár teóriám, mekkora árammal töltötted?
-
*Ropi*
félisten
Minden töltés előtt süsd ki az akkukat, mert így elejét veszed az ilyen helyzeteknek, hogy nem egyformán vannak lemerülve és az egyikben jóval több töltés van még mint a másikban. Amelyikben több a töltés, az hamarabb végez, hiszen kevesebbet kell belepumpálni. Nem mellesleg a kisütés jót tesz a celláknak, azért is érdemes minden töltés előtt megcsinálni.
Tehát addig nyomd a MODE gombot, míg azt nem látod az akkuknál, hogy DISCHARGE. Kisütés után automatikusan átvált majd töltésre, ne aggódj.
Új akkukat érdemes megformázni, mert az első pár ciklusban még nem tudják teljesíteni a tudásuk 100%-át. Minél kissebb áramon (a töltő alapbeállítása a legjobb: 100mA/200mA) kell használni a REFRESH funkciót. Viszont szólok előre, hogy ez napokig (2700 mAh-s cellákkal 1 hét volt, igaz nagyobb árammal, de az nem ajánlott) fog tartani, mert 4-5 ciklust csinál végig mindegyik cellán. A te 2050 mAh-s celláid esetében ez kb.: a töltés 12 óra, a kisütés 24, tehát 1 ciklus cirka 36 óra, 4 ciklussal számolva 144 óra, ami 6 nap, ha jól számolom. Ha pedig megszakítod, kezdheted előről, úgyhogy nagyon imádkozz, hogy ne legyen áramszünet.
Valójában nem kínai a cucc, hanem echte német.
-
*Ropi*
félisten
Szvsz a 16A-s áramhatárolásába beleférne bőven, így is 2A jut cellánként. Több is van a tápjában, csak ott tilt az elektronika. Ez egy számítógéppel (is) vezérelhető töltőállomás, egyszerre 8 cellát kezel.
Viszont én amúgy sem feljebb akarom tekerni a kraftot, hanem lejjebb, hogy lassabban töltsön, viszont gyorsabban süssön ki, vagy legalább ugyanúgy.
-
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia #1367 üzenetére
Nem, inkább moddolom a CM 2020 firmware-jét. Akkor annyival tölt, amennyivel akarom.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Nagya21 #1363 üzenetére
Tényleg sok idő kell hozzá, anno a frissen vett 2700 mAh-s Varta cellákat több, mint 1 hétig
formázgattam.
Rájöttem a trükkre:
mindig a kisütés a 2x lassabb a feleakkora áram miatt, hát kisütni átrakom a CM2020-ba, az 3x gyorsabban meríti le őket, majd vissza az IPC-be tölteni.
Az IPC-nek az a baja, hogy lassú a kisütése, a CM2020-nak meg az, hogy gyors a töltése.
Így aztán mindegyikből egy kicsit, a megfelelő funkciót kell csak használni.
Mi van abban a Pentaxban, hogy egy Shaft akkku nem bír vele? Paks II.?
-
*Ropi*
félisten
A lényeg, hogy a kisütés-töltés minél kissebb áramon történjen. Nagyáramú formázás árt a cellának.
-
*Ropi*
félisten
Nem mondanám. 17-55 IS vagy 70-200 F4L IS obival feleannyit megy a gépem (40D) bekapcsolt stabilizátorral.
Bár attól is függ, milyen képstabi: optikai (lencse vagy szenzormozgatáson alapuló), vagy elektronikus (ISO-t emel). Utóbbi tényleg nem fogyaszt számottevően, de a két előbbi elég rendesen.
-
*Ropi*
félisten
Nem az a baj, hogy "kevés", vagy "sok" az akkuknak, hanem az, hogy párosával tölti a cellákat, így töltés közben azok elhúzzák egymást: az egyik jobban feltöltődik, a másik meg nem. Hosszútávon ez a szakadék csak nőni fog köztük, míg végül az egyik cella meg nem hal. Ezt csak olyan töltővel lehet kivédeni, ami egyenként kezeli a cellákat. Lásd a már említett IPC-1.
-
-
*Ropi*
félisten
Mert az egységnyi sugarú felhasználó magától nem fogja tudni, mikor kell kivenni az akkut. Csak a durva példa kedvéért: kisütés nélkül, csak töltésre beteszi este 8-kor 1 A-rel, majd elalszik. Reggel 6-kor ébredés után kiveszi. Vegyünk egy, a példa szerint teljesen kisütött 2500 mAh-s cellát: valamivel több, mint 2,5 óra alatt lesz tele 1 A-rel, utána még minimum 7 órán át csurog bele a csepptöltés 60 mA-rel reggel 6-ig. Nem folytatom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Politika
- Futás, futópályák
- Monitor hiba topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Foxpost
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Sony DSC-HX 300 50x zoom fényképezőgép
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Canon ) -Újszerű-
- GOPRO Hero 11 BLACK Accessories Bundle - 5.3k akciókamera - eredeti Gopro-s számlával
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Canon ) -Újszerű-
- Panasonic GX80 ,ELKELT, értékelésre vár....
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E756 - i5-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" HD I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Beszámítás! Dell Optiplex 3000 SFF asztali számítógép - i5 12500 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 770 IGP
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest