- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- BIOS frissítés
Aktív témák
-
CsY
aktív tag
nekem a 98 is ment...de neked van reged vmw hez?? ad csak ide pls
-
mkbla
senior tag
válasz
operator10 #3380 üzenetére
olvasgass vissza jópár oldalt, mert az mplayerről már volt szó...
más
erről is beszéltem már de feldobom a témát még egyszer:
szóval: 4.5.2-es vmware-t használok, és szaggat rajta a win98, (egyébként a ME és 2000 is), legalább is lassan jönnek elő a menuk, intéző stb... és ha teljesképernyőra veszem akkor +bolondul. nem látom az egeret, meg magától megy az egér össze vissza, meg kib*szottul belassul. Újratalapítettem rá a win98-at (mivel azt hittem h ugy jó lesz, mert eddig osztálytárasam letelpített oprendszerét használtam,de szaggatott meg lassu volt) de nenm értem el vele semmit, ugyanugy szagatott meg lassu volt. Volt szt. társamnak a 98, Me, 2000, mellett XP is és kipróáltam h hogy megy, csodák csodájára ''tökéletesen'' (már amennyire a winfos tökéletes) ment, nem szaggatott(mondjuk indításkor meg leálláskor kicsit furcsa a a hangja de mind1) teljesképernyőben is ment. felraktam a Caesar III-at és jáccottam,
ez hogy van ? miért csak az xp megy rendesen a vmware alatt?
más
wi-fi téma vki? UP (#3333) -
duo
addikt
válasz
dabadab #3377 üzenetére
nos, nem is vagyok ''igazi'' linuxos
(ez meg miJen már?
''az igazi kávés üresen issza a kávéját...'' de ha eccer sz@r az íze...)az lennék, biztos hogy debian figyelne fönt, vagy gentoo. én csak egy jószándékú user vagyok. taníccsatok
akkor értsem úgy, hogy mondjuk az xorg.conf-ot kell piszkálni? hogyan?
köszi:duo -
escie
őstag
válasz
dabadab #3384 üzenetére
nem rak fel semmit, ezért live...
(persze fel lehet tudom, de ezesetben nem kell)
knoppix beboot, partíciók létrehozása, stage kitömörítése, chroot, aztán mehet a móka...
a gentoo telepítőcd is csak ennyit csinál...
akár uhu alól is lehet gentoot telpíteni, vagy bármi más alól... -
operator10
senior tag
válasz
dabadab #3370 üzenetére
Nagyszerű
köszi! De sajna még mindíg nem felhőtlen az örörmöm
Most pl:az Mplayert szerettem volna telepíteni, rpm-ből.Megy is minden kafán, csak épp nem telepedik föl, ugyanis hiányol ilyeneket hogy:Libdv.so.0, Libmp3lame.so.0, és hasonlók.Namár most a telepítő dvd-n nekem ezek a ''csomagok'' nincsenek meg.Legalább is nem talaálja rajtuk sajna. Honnan tudnám ezeket, letölteni?ja meg a W32 kódekkekért is síkít szegénykém
Halottam már hogy forrásból kellene esetleg telepítenem/ahhoz még totál kezdő vagyok/ bár szerintem ezek a problémák akkor is fenn álnának nemdebár???? -
dabadab
titán
A halokarival CsY szerintem az automata HW-detektalas hianyossagaira hivta fel a figyelmet, ami ugy kulonosen kezdoknel fontos.
A Live CD-ket meg ne tessek leszolni, en pl rajotttem, hogy a Knoppix a legkiralyabb Debian-telepito - mindent rendesen beallitgat ugy, hogy a rendszer hasznalhato es meg csak nem is kerdezget mindenfele hulyeseget -
escie
őstag
gentoot belőttél, de egy hálókártya az utadba állt?!
legrosszabb esetben kernelt forgatsz...
de mindegy is, nem kell hálókarira kenni. bevallhatjuk, divat lett fikázni az uhut mert népszerű/magyar/egyszerű. nem vagy a fikázással egyedül.
de vannak itt egy páran akik gentoo tapasztalat nékül is boldog uhu júzerek.
legalább mi ne b@sz0gassuk egymást linuxosok.szóval uhuról le lehetne végre esni.
-
dabadab
titán
Hat a fene tudja... regebben en is magam szoktam forditani a kerneleket, de aztan rajottem, hogy teljesen jok nekem a gyari cuccok is.
Gyorsabb lesz? Hacsak nem vmi speci cuccot hasznalsz (pl az Informixhoz az IBM javasol mindenfele finombeallitasokat), akkor nem igazan (talan sikerul merheto javulast elerni, erezhetot semmikeppen).
HW-nek megfelelo? Par modprobe (amikor bootkor ugyis automatikusan megtortennek), es maris pont megfelel a HW-mnek.
Es nem kell soktizmegas kernelforrast toltogetni, malmozni, amig lefordul, stb, stb. -
dabadab
titán
Ahhoz, hogy mukodjon a DHCP, a kov. kell:
0. mukodjon a halokartya
1. az /etc/network/interfaces-be ket ilyen sor:
auto eth0
iface eth0 inet auto
(nyilvan az eth0 helyere az az interface (annak a halokartyanak a neve) keruljon, amelyikkel a routerre csatlakozol)
2. installalva legyen a pump nevu program -
dabadab
titán
Minek sajat kernel? A gyari debianos kernelknel minden ott van modulba, aztan ami kell, azt betolti az ember. Debiannal ott az ipmasq csomag, az megcsinalja a beallitasokat. (Ja, es meg jol johet a dnsmasq, ami belso halozaton csinal DNS-t, igy a tobbi gepnek nem kell tudnia, hogy eppen milyen nameservereket hasznal a szolgaltato, meg a helyi gepek neveit is eleg a megoszto gepen adminisztralni. Raadasul meg egy jol es egyszeruen konfigolhato DHCP szerver is van benne.)
-
dabadab
titán
válasz
operator10 #3363 üzenetére
Magyaritas (momentan meg csak 7.54-hez), meg mindenfele az Operaval kapcsolatban magyarul:
Bővebben: link -
escie
őstag
''használhato oprencert...''
az, hogy nem tudtad használni, az nem az uhu baja.
''nalam az uhu azt sem tudta''
ezért van az ember, mert egy operációs rendszer nem ''tud'' semmit. ha egy hálókari miatt kidobtad az uhut, hát nem tudok mit hozzátenni. én még nem találkoztam olyan hálókártyával, amihez ne lett volna gyárilag modul forgatva. a régi, 1.0-ás uhuban nem volt modul az enyémhez, kb 5 perc: letölt, fordít, használ.
meg nehogymár ilyen livecdkkel dobálózzunk. annak kell ilyen, akinek múló hóbort a linux, és nem meri feltelepíteni.én csak helyreállítási műveletekre használok ilyet, de akkor már inkább Freesbie.
-
nofene
aktív tag
Hi!
Van fen egy alap Debian-rendszerem, a kérdés: mivel sem mc sem x semmi nincs fenn csak a kernel meg egy pár modul, mondjatok légyszíves valami olyan parancsot amivel meg tudom nézni, hogy a hálókártyám felismerte-e! (Fontos lenne az apt miatt). PPPoE-t hála az égnek nem kell konfigurálnom, mivel routeren keresztül jön a net. Ami viszont érdekes az install alatt nem tudta DHCP-n keresztül beállítani a hálózatot (később kézzel konfiguráltam), pedig a DHCP megy! Router mindent okosan kioszt! Szóval ez mi miatt lehetett?
Sürgős volna köszi előre is!
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
válasz
operator10 #3365 üzenetére
igen...
-
-
CsY
aktív tag
válasz
operator10 #3363 üzenetére
kde alatt jobb gomb, uj alkalmazasra mutato link, es a nyito kepernyön van egy alap ikon...nah arra rakatt es kikeres.
opera? huhhh..nemtom.... engem most az zavar, h ujraforditottam a firefoxot magyar nyelvvel és nem használja az élnok..de ha nemettel forditom, akkor gond nelkul -
operator10
senior tag
Aha, megvan köszi
Még egy kérdésem lenne. Ha telepítek egy programot, akkor a ''saját'' parancsikonját hol találom?Ha egyáltalán van nekiJó lenne ha mindíg a saját ikonját tehetném ki az asztalra.Van erre valami módszer, vagy szokjam meg így
Ja, és nemtudjátok esetleg Operához honnan tudnék magyar nyelvi file-ot letölteni?Az istennek nem találom a neten -
duo
addikt
Sziasztok! AZ lenne a kérdésem hogy az xFce alatt, hogyan lehet beállítani a menük meg a konzol átlátszóságát. grafikusan nem tudtam, nyilván valamilyen file-t kell szerkesztgetni (mint mondjuk Fluxbox alatt - bár nekem az se ment)
de melyiket? Valaki el tudná magyarázni gyógyped. szinten? (a rencer UHU 1.2 -rc2 (Rost) ablakkezelő xFce 4.2
Ha valaki még a Gdesklet telepítését(ezzel is rengeteg bajom volt, mindig hiányolt vmi csomagot, azokat feltettem forrásból, aztán valahogy lefordult, de nem indult el sehogy sem )is elmondaná, megcsókolnám lába virtuális nyomát
-
CsY
aktív tag
miért mindenki uhu-t akar felrakni? nemértem...
probaljatok ki valami live terjesztést...pl ubuntu-live, knoppix / http://www.knoppix.org / kanotix www.kanotix.org, slax vagy egyéb, használhato oprencert... nalam az uhu azt sem tudta h van hálokarim, debian meg már installkor szolt.... -
CsY
aktív tag
válasz
operator10 #3355 üzenetére
k3b t hasznalok cd/dvd irashoz..de van rengeteg. pl a parancssoros megoldas is faxa
-
operator10
senior tag
Helló.
Suse 9.1-ben szeretnék ISO fileot dvd-re írni.Milyen programmal érdemes ezt megoldanom,Mert ami alapból benne van, az nálam ilyen funkciot nem tartalmaz.Van valami javaslatotok? -
escie
őstag
lenne egy gyors kérdésem:
szóval adott egy .md5 és .iso. hogyan lehet az md5sum progival leellenőrizni az .iso-t ezesetben.
tudom, rtfm, de nem használt.
közben rájöttem:
md5sum -c uhu-linux-1.2-rc3-cd1.md5
uhu-linux-1.2-rc3-cd1.iso: FAILED
md5sum: WARNING: 1 of 1 computed checksum did NOT match
ilyenkor mi a teendő?
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
echo ''1'' > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
$IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -o $EXTIF -j MASQUERADE
de gondolom ez már megvolt. Akkor kernel make mrproper(config elötte lement!) rm -rf /lib/modules/kernelverzió, újraforgat installál(meg lehet próbálni csak a modulokat is újratenni, persze mrproper nélkül.. 2.4 es kernelnél meg dep clean sorrendre vigyázni, különben hasonlóan sok unresolved symbolshoz lehet jutni.
Átmeneti megoldásként használható SNAT is ha fixiptek van, ha meg nem akkor is, csak ifupba be kell lőni egy scriptet ami mindig újrateszi az snatos sort.
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
hi'
minden esetben létre kell hozni a linuxnak egy swap particiót? -
jimhun
senior tag
Hali !
Van itt valakinek Redhat 9-e?
Én felraktam a gépemre minden jó is, de a hangkártyát egyszerűen nem hajlandó felismeri és ahogy elindul a rendszer hibát ír ki a hangkártyára. Az alaplapom egy Abit Is-7E2 és ezen van a hangkártya integrálva.
Ha rámegyek arra hogy Sound Card Detection kiirja hogy hangkártya a rendszerben.
Van valami mauális beálítási lehetőség erre???
Légyszi egyszerűen írjátók le mert annyira nem vágoma Linuxot.. -
mkbla
senior tag
az ip masquarading/iptables nekem asszem csak a NAT beállításához/engedélyezéséhez kellett hogy a gépek (ip cím szerint) közvetlenül legyenek kiengdve a netre, proxy nélkül,de nem akarok hülyeséget mondani...
és ha csak egy sima proxy servert csinálnál ami leossza netet a másik gépre és kész? -
mkbla
senior tag
1. Novell Netware 6 (asszem, itt van vhol a cd kupac alján
), vmi hálózati oprendszer, majd tanulunk róla vmi iskolában, meg ki tudja hátha vmikor novell-es serverrel is lesz dolgom...
2. végül is nem MS-DOS csak a winyó elejére csináltam egy 100mb-os fat16 -os particiót (ami kell a Novellnek),aztán leformáztam /s -sel (vagy sys parancssal vittem rá a rendszert, nemtom, mind1)aztán az csak úgy van, GAG-ban meg 1 csomo oprendszert beállítok és kész....
DE
Van egy másik gondom, mondjuk az nem teljesen idevág de azért megkérdem:
Nem vagyok otthon a wi-fis dolgokban ezért szertném a segítségeteket kérni.
Netre szeretnék előfizetni, 1ik haveromommal aki kb 100-150m -re lakik tőlem. szeretném tudni h wifis dologgal meg tudnánk -e osztani a netet egymás közt ugy mintha sima hálózaton osztanánk meg, és hogy ezen a távolságon belül még műxik-e a dolog. HA igen akkor milyen wifis cuccok kellenek hozzá, és ezeket milyen árban lehetne beszerezni?
előre is kösz. -
tildy
nagyúr
Hi fiuk lanyok.
Netmegosztast csinalnank itthon,a noti osztana a nagy gepre a netet.
A notin debian van, vegre felismerte a picimaci halokartyat is , ping a ket gep kozott megy.
Amire nekunk szyksegunk lenne az az ip masquarading vagy mi, de a kernel nem tudja betolteni a modult, kiirja hogy nem talalja az nf_register_sockopt szimbolumot.
Pedig a /proc/ksyms-ben benne van.Peldaul:
cat /proc/ksyms|grep nf_register_sockopt
c01f1f80 nf_register_sockopt_R__ver_nf_register_sockopt
Otlet? -
Hm,mondjuk.
A korai winek néhány proginak kellenek amik csak azon mennek,a linuxok pedig azért,mert egyáltalán nem ismerem őket most szeretném megtanulni a használatukat legfőképp programozáshoz s mivel nem tudom melyik,hogy fog tetszeni,ezért inkább felrakom mindet egy füst alatt aztán majd meglátom,meg amugy is szeretem ha van választási lehetőségem.
Azt elfelejtettem,hogy milyen sorrendben kellene őket telepíteni?
Köszi a válaszokat!
U.I.:Van egy elvetemült elképzelésem ami nem idetartozik,de úgy látom itt van mozgolódás,ezért megkérdezem.
Az a tipusú ember vagyok aki szeret minden totál alapvető dologra rákérdezni(ami ugyebár sok embert idegesít[használd a keresőt])s programozásnál ez hatványozottan igaz rám.
Az agond,hogy nincs olyan haverom aki vágná a programozást,tanfolyamra viszont nem akarok beiratkozni,mert nagyon drága s általában ahhoz képest keveset nyújtanak.
Szerintetek lenne itt olyan ember aki egy kis prémiumért elvállalna,mint tanítványt,de csak úgy,hogy megegyeznénk egy könyvben s tanulnám magamtól csak ha kérdés merülne fel akkor telefonon megbeszélnénk,tehát személyes elfoglaltságra vagy délutáni/hétvégi találkákról szó sem lenne.
Vagy ez egy halott gondolat? -
mkbla
senior tag
nem téma. ahogy Cathfaern
mondta, mindet külön particióra, ,meg kell egy boot manager (én a GAG-ot ajánlom)
Nekem is vann fenn több oprendszer:
Dos, Novell (mondjuk még 1enlőre nincs de a helye megvan) win98-on is gondolkozom., Winxp, Mandrake 10.0 és 10.1, meg majd Debian... gond nélkül... -
Cathfaern
nagyúr
De tudsz Debiant is
Megoldható ezek egyidejű fenntléte, csak legyen mindegyik más partíción. A több fájlrendszer nem okoz gondot. Bootképernyőn valszeg az fog látszódni, amit beállítasz, legalábbis kétlem, hogy mindegyiket magától felismerje, szóval valszeg manuálisan kell állítgatni (de sosem próbaltam ilyet, lehet tévedek). Rendszer sebességét nem hiszem hogy ez befolyásolná, s egyéb problémákat sem tudok elképzelni
Bár nekem sem teljesen világos miért lenne ennyit oprendszer egyszerre, de sok sikert hozzá -
válasz
Cathfaern #3324 üzenetére
Köszi,akkor ezek szerint Debian-t nem tudok telepíteni.
Még hagy kérdezzem meg,hogy megoldható-e Windows 95,98,nt,xp,Fedora Core 3,SuSE 9.2 professional,Mandrake Linux 10.0,UHU Linux 1.1 egyidejű használata egy wincsin.
Gondot okoz-e,hogy többféle fájlrendszer van?
Megjelenik-e mindegyik a bootképernyőn?
A rendszer sebességét hogyan befolyásolná ez?
Milyen problémák adódhatnak még?
S ha ezek nem mennek együtt akkor milyen összeállitásban lehetne megoldani? -
Hello!
Annyi lenne a kérdésem,hogy az én konfigomra(adatok) mely Linux disztribúciók telepíthetők? -
ReJim
őstag
válasz
tierbatyo #3321 üzenetére
sehogyan...
az a helyzet, hogy azért kellene, mert akarok egy gépet összerekani... szerver funkciónak... és nekem akadékba lenne a bill. ezért át lenne építve... hogy csak pár gomb lenne a ''billentyűzeten'', tehát szétszedem és kicsit módosítoma bilt.. hogy kikapcsolás, ujraindítás, meg egyéb dolgokat ne keljen bepötyögnöm...
sajna nem atx-es gép, csak at-s!
szóval ehhez lenne... -
bbazsy
őstag
Joreggelt.
Sikerült felpakolnom a Fedora -t, de NETet sehogy se tudom belőni...
D-Link DI604 router van, eht0 -hoz beírtam kézileg az adatokat, kiírja, hogy aktív, de nem megy... mit kéne még csinálnom ?
Más, hogy qwertz -s HUN bill -t se tudom beállítani, kapok egy kedves üzenetet, h X hiba, stbstb... azt is közzétenném, ha lenne NET rajta .
Valaki tudna segíteni?
köszönettel: bbazsy -
btotyi
tag
/etc/shadow
Én egyébként úgy szoktam csinálni, hogy rescue módban bebootolok vmilyen linuxot. Felmountolom a partíciókat (a mandrake rescue pld. automatikusan megcsinálja) úgy mintha a winyórol indult volna. chroot-tal átváltok abba könyvtárba ahova a mountok történtek. adduser (useradd) -el felviszem magamat a rendszerbe. Utána a shadow fájl megfelelő részét ( ami jelszó hasht tárolja) átmásolom a root-hoz és utána ujraindítva a gépet simán belépek az általam megadott jelszóval. Tovább tart leírni mint megcsinálni. -
Sianis
addikt
Kérdés: Van rá mód, hogy ext3-on lévő iso-kat átmásoljak egy NTFS vinyóra?
-
Sianis
addikt
Megjelent az UHU-Linux 1.2-rc3 (Mascarpone) verziója. Lehet örülni, vagy szájszélet húzni. Ha valakinek van majd róla tapasztalata ossza meg feltétlenül.
-
tierbatyo
senior tag
Csinálsz egy file-t aminek pl. : ''h'' a neve és azt tartalmazza: halt. Ezt futtathatóvá teszed, csinálsz egy symlinket pl. /usr/bin-be vagy magát ezt a file-t bemásolod oda és ennyi. Ekkor a h parancs a halt lesz.
Szerk: egyszerűbb, ha csinálsz egy h nevű symlinket pl. /usr/bin-ben, ami a halt-ra mutat.
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
ugye a shell programok linuxba .sh kiterjesztésüek... legalábbis ezek azok nem??
mármint jó helyen van? Bővebben: link
esetleg tud segíteni valaki??
[Szerkesztve] -
jimhun
senior tag
válasz
dr_strange #3305 üzenetére
thx !
Miért nem biztosnágos? Mit értesz ez alatt? Eltünhetnek az adatok??? -
jimhun
senior tag
Hi all !
Előre is bocs ha a kérdés nagyon Láma lenne !
Én most szeretném felrakni az UHU Linuxot és eddig windowst használtam. Na most az egyik vinyóm meg a mobile-rackem is NTFS, ha a rendszervinyóra felteszem a Linuxot akkor nem lesz gond azzal hogy a másik vinyót és a racket látja-é?
Thx -
bbazsy
őstag
sziasztok.
felraktam az előbb egy fedora core 3 -at, és sajnos be se bootol.
pontosan már nem tudom mit írt ki (ebből lehet következtetni, h nincs túl sok tapasztalatom a linuxxal...), de kb annyira emlékszem, h
mountok failed, és kiírt valami terminated sync init (nagyon nem vagyok már benne biztos), és ennyi, nincstovább
ilyenkor mit lehet vele csinálni?
köszi -
Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Tudományos Pandémia Klub
- One mobilszolgáltatások
- Egyre jobban hisz az AI-képes szemüvegekben a Meta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest