- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Valami baja van a tápomnak
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- Léghűtés topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- TV antenna és jelerősítés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Aktív témák
-
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2098 üzenetére
du -h --max-depth 0 /
/proc/kcore csak a memóriád, helyet nem foglal
make clean, és lesz helyed, mást nem nagyon tudsz csinálni, tmp törlődik minden újrainditásnál.
egyébként biggyeszd a single szót bootloadernél a kernel paraméterek után, és be tudsz majd lépni rootként, hogy picit rendbetedd a dolgokat.
Üdv.: steveetm -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #2096 üzenetére
Francba
Már annyira tele van a hdd, hogy userként be se enged lépni
(kénytelen voltam Win-be átjönni).
Btw. lehet, hogy a openoffice fordítás nem tetszik neki? Az ilyen ideiglenes fájlokat hol tárolja (amiket fordítás közben használ)? A fordítás nem ment végig (error-al leáll, hogy nincs elég hely), így unmerge-elni nem tudom
meg a /proc-ban van egy kcore nevű fájl, ami ~900MB-os. Mi lehet ez? (kde core?) -
Cathfaern
nagyúr
Linux alatt hogy lehetne normálisan megnézni, hogy melyik mappa mennyi helyet foglal? Mert ha kde alól nézem (konqueror-al), akkor szerintem elég fals értéket ír ki egy-egy mappára (pl. etc: 2,3 MB vagy ez lehetséges?
). Igazából azért lenne fontos, mert eléggé belakta az 5 GB-os partíciót a gentoo, csak nem tudom hogy
a distfiles-okat másik partícióra tölti.
-
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2094 üzenetére
Jól gondoltad, félreértettem
Igen, igényed tényleg logikusan hangzik, kulturáltabb körökben ez úgy van megoldva hogy dhcp, és nem nagyon kell törődni azzal hogy hány gép is van abban a szobában
Node amit már soxor említettem az utóbbi pár hszben, rendszergazda, hátha...
csak leírom ahogy akarom...
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2092 üzenetére
Hát hogy ip-t senki nem fog adni sehol az fix
És ezt nem azért merthogy ők ien szemetek és nem hagynak jáccani.
Viszont natolni lehetNE, még proxyzás mellett is, sőt transzparens proxy,(de most nem ez a lényeg), a játékok is mennének vele(Valószínüleg még azokhoz is van conntrack modul amihez több port kell(minthogy ftp-t is lehet natolni ugyebármeg dcc is), de valszeg ők is sejtik hogy igen hamar fogyna igy el a sávszélük, hiába a soksok mega.
De még igy is megkérheted hogy adott gamekat natoljon ki neked, hátha megtesziVeszteni nem vesztesz vele semmit..
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2091 üzenetére
Még arra sem képes, hogy az olyan szobákba, ahol műinfósok vagyunk (at egész koleszban 2-3 szoba), s így 2-3 gép van adjon annyi IP címet, ahány gép, hogy ne kelljen megosztani a netet...(nemhogy mondjuk 3 kábelt
Mondjuk azt még meg is értem) szóval elég reménytelen
A DC++ még nem is zavarna annyira, a netes játékok annál inkább (a legrosszabb, hogy amivel akarnék nyomulni, annak 3-4 adoot port kéne...)
-
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2090 üzenetére
Nem, mint proxy, pont ez a lényege, + hogy picit leszedje a terhelést a külső vonalról. Ugye a koleszban elég sokan nézek meg pl google vagy akármi, most ezt nem kell minden egyes alkalomkor lekérni a googletől, hanem proxy rájön hogy ezt kérték már páran, akkor mostmár cachből jön. Nem véletlen tehát hogy (ez) van.
Az egyetlen megoldás(ha rendszergazda nem nyit neked portokat) hogy egy külső szerveren a 80as portra teszel egy tunnelt(http tunnel(?), openvpn), és ezzel lehet magadnak rendes netet csinálni. Viszont az értelméről már lehetne vitázni, +kell egy szerver aminek a 80as portját fel lehet áldozni(vagy 21, ugye az is megy).
Szóval eccerübb ha beszélsz rendszergazdával hogy neked ez+ez a progi kéne hogy menjen, lehet-e.
Cathfaern
nagyúr
A gentoo-s topicban előjött a szó erről a squid nevű programról...ugyebár mint említettem, lehet hogy nálunk ezzel van elosztva a net, ugyanis:
1. A szerveren linux
2. A proxy szerver portja 3128 (squid default)
3. Tulajdonképpen nincs normális net, szinte csak http/ftp működik
Kérdés: nem lehetne ezen áttuszkolni valahogy p2p programokat (természetesen csak chatelés céljából) illetve online játékokat? Mert eddig nem nagyon sikerült
-
steveetm
őstag
A gond meg csak az a suses/fedoras/mdk-s mplayerrel, hogy általában(régebben biztos), hogy oan szinten herélt volt, hogy pl csak filmlejáccásra volt alkalmatlan.
Ha már linuxba belevágtál hozzá kell szokni pár dologhoz. Ien lenne ez a forgatás is, amire úgyis sor kerül majd, ha hozádkerül egy eszköz ami alapból nincs kernelben...és hamarabb fogsz kernelt forgatni, minthogy eg yoan kernelt találj, amiben pont azok vannak ami neked kell...
Ess neki, mondd hogy hol akadtál el, és segítünk(kiv persze a hogy kezdjek neki, lentebb linkeltem a mplayer doksit...)
Cathfaern
nagyúr
Ez egy mplayer package Suse-hez: Bővebben: link Nem tudom hogy működik a Suse csomagkezelője, de gondolom ha kétszer ráklikkelsz a fájlra, akkor csak simán fel fogja rakni. Egy próbát megér.
-
uzsz
senior tag
válasz
eddie303 #2080 üzenetére
ok, de én mint linux-hoz nem igazán értő emberke mit honnan és a legfontosabb,
hogy hogyan teszem fel. Volt 1-2 lejátszó a gépen, de fingom sem volt (most
sincs), hogy hogyan kéne fel installálni azokat. Az én win-hez szokott
elpunnyadt agyamnak még érthetetlen, hogy mit meg hogy fordítani, meg onfig,
meg mittoménmizni kell. Nincs valami olyan lejátszó, ahol scak indítok vmi
setup-ot aztán cső? Jó lenne linux alól filmeket, stb nézni, mert sokkal
szebben kezeli a hangkártyámat mint a win. NAGYSÁGRENDEKKEL szebben szól a
dolog.
Vgy nincs valami fájl v mittomén, amit bemásolok ide, v oda és jó is? -
uzsz
senior tag
Hogy lehet nem műsoros DVD-ket megnézni linux alatt? pl családi videók.
Folyamatposan azt írja ki hogy nem legal v mittomén -
Cathfaern
nagyúr
-
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2076 üzenetére
Bővebben: link
vlc-t nem nézted még?
Egyébként most csak kiváncsiságból lehúzok egy cvs mplayert és megnézzük mit sikerült alkotniuk 3 hónap alatt...
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2075 üzenetére
Sajnos, mert nem hiszem, hogy sok kezdő van, aki szívesen szórakozik
ilyenekkel, s hogy őszinte legyek, én sem újjongok örömömben, ha fordítani kell
(főleg ha nem csak ezen 3 parancs kiadásából áll a dolog, lásd mplayer).
Btw. azt mondod haldoklik az mplayer? Gondolom a totem is egy videó-lejátszó
program...ennek se kell codec, ugye? (esetleg linket tudnál adni? Google-el
ilyen általános nevű cuccot nehéz megtalálni) -
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2072 üzenetére
sajnos?
#2071 : Bővebben: link
Bővebben: link
magyarul, értelmesen, opciók magyarázatával.
Mellesleg nem ajánlom már mplayert, ahogy én nézegetem mostanában, úgy ahogy van halott az egész.
2004.07.15., szerda :: MPlayer 1.0pre5 kiadás ez egy rotfl, tökmind1, hogy most cvsbe tolnak fel néha dolgokat vagy nem. 0.9 óta meglévő bugok, gui egy szánalom. Viszont egyelőre sajnos csak vele tudok úgy lejáccani minden filme ahogy szeretném. A totem már egész használható, és amint sikerült rávennem a vlc-t hogy az általam definiált virtuál hangkarit használja, nem is kellene más.
Addig marad mplayer...
[Szerkesztve] -
uzsz
senior tag
Hosszú szenvedés után eljutottam addig, hoyg fent a linux, működik is netem is
van, minden ok, erre, mondom nézek DVD-t. Kiírja, hogy csak legal verziót akar
lejátszani. Leszedek valami magyar linuxlejátszót, állítólag pöpec, erre nem
tudom installálni. Mit, vagy hogy kell indítani, v most mi van? Ugye linux
alatt nem kell minden installnál mindenféle configokkal pöcsölni, meg
mittomén? Most nézem Mplayer nevű lejátszó.
Hogy kell ezt felrakni, v mit csináljak, hogy lejátsza a másolt filmeket is?
(biztonsági másolat) -
Cathfaern
nagyúr
Szerintem végleges. Én próbáltam, szvsz jobb, mint a 10.0 volt, kezdük újból
elérni a 9.1-es szintet (ami szvsz a legjobb MDK). Egy full-kezdő linuxos is
próbálta, fel tudta rakni szinte teljesen önállóan, s el is boldogult vele,
tetszett is neki (az ő gépen most már gentoo van, lásd gentoo topic).
-
RpPRO
őstag
Ez az uj Mandrakelinux 10.1 Community mennyire vegleges verzio?
Valaki tud valamit rola? Mar elerheto kulonbozo helyeken.
Bővebben: link -
tierbatyo
senior tag
UP!
-
h-yle
addikt
Hi!
Nemrég voltam olyan ügyes hogy a SuSe Linux 9.1-emből a /etc/init.d/rc.5
könyvtárból sikeresen ''eltüntetem'' a S15xdm nevű filet.Ha valaki tud módot
arra hogy ezt visszategyem, letöltsem valahonnan az légyszi írja meg, vagy
mailben (h-yle@tvn.hu) küldje el a file-t
Köszi! -
tierbatyo
senior tag
A következő probléma van. Amikor X-ben több dolgot futtatok, akkor el kezd akadozni az egér, ha zenét hallgatok, akkor elmegy a hang és behal az xmms. Ha megnézem a processz listet, akkor van, hogy az XFree86 25%-ot foglal!! Egyébként Debian Woody 3. 2.6.7 kernellel. Hardwerileg 2.8-as HT, 512 RAM. Valakinek valami ötlet?
-
RpPRO
őstag
Hali! Epp gyartottam egy forumot, latom, neked is hasonlo problemad van. Nekem sincs hang (alsa rocks!), feltoltam egy linux drivert ati oldalarol, de meg az opengl-es kepernyovedo is szaggat a 9700 promon. Pffff....
Van valami xp intezohoz hasonlo progi, amivel szepen lehet nezegetni a vinyo tartalmat? Miert nem latom a tobbi vinyomat? -
ReJim
őstag
hi
Suse 9.0 kérdésem lenne:
- nyomtatóport báziscímét hogyan tudnám lekérdezni/megnézni???
előreis köszi a segítséget.... -
eddie303
őstag
Nekem tegnap volt ilyen napom
Linux Smoothwall router konfig:
18:30:
1. Gép nem bootol CD-rõl -> semmi baj csinálunk bootfloppyt;
2. Lemezmeghajtó nem olvas -> Semmi baj, haver hoz saját gépbõl meghajtót;
3. CD-ROM nem olvassa Smoothwall CD-t -> semmi gond, kiveszem a smoothwall CD-t, megtörlöm, vissza, telepítés ujraindít, ok, olvassa....
4. Feláll a rendszer, kábeleket megcsináljuk, kitesszük a teraszra, ahová volt szánva, bekötjük, elindítjuk, géprõl próbálunk csatlakozni weben konfigurálni, nem megy. Pingeljük, 1 válasz, 5 timeout, 1 válasz, 5 timeout. -> Semmi baj, 3Com ''Corkscrew'' EtherLink XL meghótt, elmegyünk kocsival, hozzunk mást, asszonyt közben letesszük kintlakásban, únta már. Kicseréljük a hálókártyát, fél óra szívás, míg elfelejtetjük konfigfájlbuherálással a 3COM hálókártyát s belõjük a PCNET32-t. MEEGY.
5. Feltesszük, csatlakozni is tudunk már. Beállítjuk rendesen, beírjuk a google.com-ot, lássuk megy-e. Bejön a szolgáltató oldala, hogy a netelérés az IP-rõl le van tiltva. Mondom, sebaj, ez azért van, mert MAC-addresshez van kötve az IP. Kábelt kihúz, /etc/rc.d/rc.netaddress.up-ban behekkeljük, hogy konfig=STATIC esetén ifconfig $RED_INTERFACE hw ether <itt egy MAC laska> stbstb. 5 percet vár, hogy a szolgáltatói kedélyek csillapodjanak. Aztán feltöltöttük neki az update-eket és ment szerencsére. Na ennyit a tegnapi napról. Erre az 5 perces munkából lassan már 22:30 volt -
escie
őstag
válasz
eddie303 #2043 üzenetére
áhh, letettem a dologról egyenlőre...
a max amit elő tudtam csikarni a rendszerből, az egy grub hibaüz. volt( inkább
)
a ''kisfloppit'' nem volt hajlandó bebootolni a 386os, a nagyflopira nem tudtam felírni a image-et a fő gépemen.
csődtömeg ez a nap. még a főgép MBR-ját is megfőztem, félóra volt míg visszakínlódtam...
egy jó kis jumpnbump meccs azért levezette a feszültséget...
a vége az lesz, hogy tényleg forgatok egy kernelt rá...
''linux from scratch'' rulz!! (régi nagy álmom)
-
Cathfaern
nagyúr
Lenne egy kis gondom az MDK10.1-el (bár gyanítom nincs köze a disztribhez). Java fel lett rakva, azonban ha elindul, akkor hiába zárja be az ember azt a cuccot, ami használta, ''benntragad'' s elég jelentős CPU időt ~40-50% elfoglal (mondjuk én ezt alapból is soknak tartom, hogy egy chat.hu ennyire leterheljen egy 1000-es Duront). A java .rpm-be lett letöltve a java.com-ról, s onnan lett felrakva.
-
nofene
aktív tag
Na basszus most komolyabb hibával találkoztam amivel eddig sosem! Ugyanis letöltöttem a z Afterstep legújabb verzióját kicsomagolom. configure majd beírom make és erre mit kapok bash: make: command not found
namost akkor mivan akkor, hogy telepítsek akármit is??? Se hangkártya se videókártya se semmilyen drivert nem tudok felrakni, meg egyáltalán nem tudok mit csinálni!!! Most végre tényleg szükségem lenne a segítségetekre!!!
-
nofene
aktív tag
Nah ez a problémám megolddódott de azért még jócskán akad... van suse 9.1-em alatta van net. szuper. De nemtok windowsos (ntfs) partíciókat mountolni mivel fstype not supported by kernel! Na akkó mit kéne installálni? 2 hang sincs de nemsoká szórakozom az alsa-val ha elakadok szólok! Vmi normális ablakkezelőt is felrakok lassan, nagyon rég icewm-etés aftersteppet használtam Ti mit javasoltok?
-
nofene
aktív tag
Helló!
Nah eluntam a tökölést Mandrake-el, úgyhogy felküldtem a Suse 9.1-et neten keresztül (ftp). Namost mindez szép és jó csakhogy az én hibámból nem rakta fel a lilot (Azt választottam a GRUB helyett mivel a lilot jobban ismerem!). Csakhogy most, hogy bootoljak be linux alá mivel az nem készített bootfloppyt! (Ha jól emléxem van erre valami parancs csak már nem tudom pontosan mi /talán telepítőnél parancssorba /dev/hda2/vmlinuz?/). Plíz help! -
Sianis
addikt
válasz
Cathfaern #2040 üzenetére
Szóval...MS-DOS elindul lemezről, ez segít felismerni a cd-rom-ot. utánna a DeLi-ben volt olyan, hogy csinált magának bootlemezt. SZóval ott volt support a szívások esetére is. csakhogy DeLi nem fogadta el a gépet, nem ment fel rá rendesen. Szóval majd most küszködök egyet Debiannal, plusz escie barátom is besegít majd!
-
Cathfaern
nagyúr
Az MS-DOS egy oprendszer, a linux egy oprendszer. Úgy mégis hogy akarsz oprendszer alól oprendszert elindítani?
Ha így nem világos mi a probléma: ez olyan, mintha quake 3-ban konzolból el akarnád elindítani az UT-t.
Szóval először fel kéne telepíteni az oprendszert, ehhez meg be kéne bootolni... -
escie
őstag
áhh, kössz mindkettőtöknek, megnézem őket...
-
WN31RD
addikt
Nincs vele tapasztalatom, de jónak tűnik: Bővebben: link
-
escie
őstag
a heti hülye kérdésem:
1024kb memóriával rendelkező 386sx-re tudok linuxot tenni?
(ne kövezzetek, légyszi!) -
nofene
aktív tag
Újra üdv mindenkinek!
Ugyan még mindig nem sikerült eljutnom a particinálásig a linux telepítőben de mostmár jóval tovább jutok! (A legutolsó állapotot az #1982-es postom mutatja) Nos mostmár eljutottam oda, hogy 2.4.x kernelel indítom a telepítést és így is felismeri a vt8237-es déli hidat és mostmár a vinyót is /dev/sda-nak látja és kezeli nem hdx-nek. Viszont miután a merevlemezt felismerte a rendszer megpróbálja betölteni az sd_mod modult:
running: /usr /bin/insmod_/tmp/sd_mod.o
Ám itt megfagy a rendszer és nem lép tovább! Vki nem tudja mi ez az sd_mod.o? Vagy esetleg valami megoldás??? (Lassan ott tartok, hogy inkább suset telepítek ftp-n keresztül...) Plíz help!
-
Sianis
addikt
Bootolni még nem nagyon fog CD-ről, mert ugyanis ez még nem tud olyat. Remélem, hogy MS-DOS alól elindítható a dolog, mert ha nem akkor ciki a dolog. Felinstallás az fog menni, de hogy utánna hogy lövöm be webservert ilyesmit abban kell majd a segítség!
-
b0unCe
aktív tag
Na res. Ujratettem az egeszet.
A [!!] Hálozat konfiguracioja
Hálozat automatikus konfiguracioja sikertelenul zarult. A halozat valoszinuleg nem DHCP-vel mukodik. Nem kizarhato azomban a DHCP kiszolgalo lassu volta, illetve a halozati hardver hibaja.
Utana probaltam kezzel. Ipcimkent irtam be 192.168.0.1 meg a 255.255.255.0
Utana a frissiteseknel probaltam ftprol (az osszes magyar szerver ami a telepitoben talalhato volt), httpn proxi nelkul. Ezek mind befuckoltak nekem. Utana beallitottam a cd-t. (marmint hogy cdrol szedje le. Es ez jott ki (1db cd-m van amin 1db iso file van-n)
A bootolasi frissitesek nem érhetoek el. Nem sikerult a security.debian.org gephez csatlakozni, ezert ezek a frissitesek jelenleg nem erhetok el. Kesobb mindenkepp erdemes ezt rendbetennie.
Ennek megkonnyitesere az /etc/apt/sources.list fájl vegere tett sorok kerultek
Az apt hibauzenete: Nem sikerult leszedni http://security.debian.org/dists/testing/updates/main/binary-i386/packages.gz
Temporary failure resolving ''security.debian.org'' Nem sikerult leszedni
es meg kaptam ilye uzit is: A csomag kivalsztasa hibaba torkollott.
Az apt-get update re nem felel. apt-get install mc* re kihoz hibakat. es nem indul el utana. adsltest:~# cd/usr/src/linux ra is cseszik. szoval semmire sem reagal.
mit tegyek? a cel a szemem elott ez: Bővebben: link -
Sianis
addikt
és még mit szedjek le? Milyen formában tudom megkreálni a webszervert? Apache-t szedjek le vagy mit? Vagy van beépített dolog a Debianhoz?
-
Sianis
addikt
Ettől kicsit jobban tényfeltáró dolgokat szeretnék olvasni, mert eléggé kezdő vagyok. Ez lesz az első webszerverem!
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Egy nagyon régi gépből: (133Mhz Intel, 512k VGA[TRIDENT], 1,2 GB HDD) akarok csinálni egy WEB/FTP szervert! Nos eddig a grafikus felületek nem nagyon akarnak muzskáéni, ezért gondolkodom rajta, hogy talán parancssoroson is sikerülhet beindítani a dolgot. Segítenétek konfigolni a dolgot? Gondolom, hogy elfutni elfutna a dolog, csak én még kezdő vagyok. Szóval kezdjük talán azzal, hogy milyen Linuxot ajánlottok? -
Cathfaern
nagyúr
Fedora-t, azt még pont nem telepítettem
De lehet, hogy a jövő héten pótolom
Red Hat-ot telepítettem egyszer, de emlékeim szerint annak 1 CD-s is elég volt...de lehet, hogy rosszul emlékszem. Szóval akkor source-ok nélkül a fedora összesen hány CD-s?
steveetm:
ez a dd-s sebességmérő is 4MB/s-et adott ki...mondjuk az igaz, hogy liveCD-ről nyomtam, mert ezen a gépen nincs linux. Nem lehet, hogy ez kavar be? -
steveetm
őstag
ezek közül csak az xhez és de-k hez kéne, az első kettőnek mennie kell. ha nem, akkor vmit kihagytál telepítésnél(mikor pl apt megkérdezte hogy hozzáadja e csomaglistát cdről).
remélem 2.6 os kernellel telepítetted. modconf és nézd meg hogy megvan e a modul hálókártyához. ha igen betöltöd, és pppoeconf(ha nincs apt-get install pppoeconf).
steveetm
őstag
apt-get update
apt-get install mc
forgatáshoz
apt-get install gcc make libc6-dev libncurses5 libncurses5-dev kernel-package
x:
apt-get install x-window-system
vmi dmhez:
apt-get install gdm vagy kdm vagy xfce vagy amit akarsz.
woodyt ne szedj le.
/etc/apt/sources.list se árt ha be van állítva.
steveetm
őstag
válasz
Mosqu!to #2002 üzenetére
Szerintem egy kicsit még maradj windowsnál, majd egy olyan 4-5 év múlva, amikor már iskolában is tanultad, kezdd el.
rotflmao, bocs ezen nem bírom megállnisajnos nekünk is próbáltak linuxot tanítani az iskolában...
Kezdje csak el nyugodtan maga, még hugit is odaengedheti majd. Nálam már többször volt hogy leült vki géphez, netezett, megtalált pár játékot a menüben, nyomta velük picit, aztán a végén megkérdezte hogy ez mien skin(xphez)?
Cathfaern
nagyúr
Ezek a sokcédés linuxok úgy működnek, hogy az 1. CD elég ahhoz, hogy működjön a rendszer, s még egy csomó program is legyen benne, a többi CD-n ''csak'' további programok, függőségek, források, stb-k vannak. Szóval elég ha leszeded az első, vagy az első 3 CD-t, s majd később töltögeted a többit (akár már linux alól
)
-
Ez ugye rám is vonatkozik ? ( Mármint a segítés
).Mert a Fedora jó lenne nekem-lehet,az is lesz-,de úgy tudom,az 4-5 cd,én pedig szeretnék mást is tölteni a napokban,csak a 384/DSL bizony nem túl sok.Már ma feltettem volna SUSE-t,de mikor rájöttem,hogy amit szedek,az csak live-cd,abbahagytam a szedését.Fedorából nincs 1-2 cédés rendes -nem live- változat ?
Alaplapi driver telepítése engem is érdekel.
[Szerkesztve] -
b0unCe
aktív tag
jah es rootkent probaltam mindezt. (mielott meg belemkotnetek)
vagy eloszor probaljam meg suse, uhu, woody, es majd utana a sargot? Mivel ez lenn az elso kernelem. eddig csak winfosh -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Mosqu!to #2006 üzenetére
''Persze, van ám a jó kis suse, ami ugyebár nagyon egyszerű meg minden, szinte vindóz, de aki komolyabban benne van a linux témában, az tudja, hogy egy szar az egész, szinte nem is linux''
Azért ez így nem igaz. Bár állítlag a Suse az tényleg nagyon eltér attól, ahogy egy linuxnak ki kell néznie (átvitt értelemben), de egy MDK, fedora esetében ez már messze nem igaz. Sőt, ha jól emlékszem a Slack is alapból telepít grafikus felületet, s arra aztán tényleg nem lehet rámondani, hogy nem lenne ''true'' linux -
Mosqu!to
addikt
válasz
Cathfaern #2004 üzenetére
Persze, van ám a jó kis suse, ami ugyebár nagyon egyszerű meg minden, szinte vindóz, de aki komolyabban benne van a linux témában, az tudja, hogy egy szar az egész, szinte nem is linux
A másodikban részben egyet értek, de ugyebár ha egyedül telepíti/konfigurálja a linuxszát, valószínűleg nem gondol arra, hogy ez biza nem vindóz, és mérnelegyekmábenn' root alól.
Vírusok talán vannak, de itthon speciel egyel sem találkoztunk még, mert max másik ember tudna megfertőzni, ugyanis nincs miben terjednie. mail-file, stb vírusokban 99% h vindóz vírusok, és nem linux.
Amúgy én teljesen láma vagyok linux téren, csak a szomszéd szobában a bátyámnak van, és ott szoktam néha 1-2 dolgot ellesni, vagy mond nekem valamit, hogy ez és ez van a gépével, én meg megkérdem h mi az, és akkor elmagyarázza. Szal nem kell itt arra gondolni, h nagy guruja vagyok eme oprendszernek -
b0unCe
aktív tag
Haliho pingvinek.
Raszantam magam a linuxra tobb dolog miatt is.
Csinaltam egy ext3at 10gb es egy 500mbos swapot. mind a ketto logical. Erre tettem fel 2,4es kernel. Debian sarge-ot. Telepitesnel nem ismerte fel a halot (adsl) szoval nem toltott le semmit. A grafikus feluletet akarom elohozni de nem megy.
a gond:
leszedtem netrol winfos alol:
-NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run
-linux-2.4.27.tar.bz2
apt-get install mc* ra azt irta ki h csomo minden utkozik, egyszer rakerdezett h folytatom-e? es a vegen ''E: Broken packages''
(beirom mc es ENTER arra azt valaszolja hogy mc: es szarik mindenre. nem inditja el a midnight commandert)
Evvel probaltam volna a /usr/src be kitomoriteni a linux-2.4.27.tar.bz2-t
ez a file egy logical meghajton van (winfos alattt) a linux is logical. Szoval ezt kene kitomoritenem meg NV drivert feltenni. De a problemak azok problemak.
mit tegyek?(magyarazni meg ovatosan mert nem nagyon ertek linuxhoz)
egyaltalan jo helyen kapirgalok? marmint a grafikus resz fele?
Emellett a dpkg -l ucurses*
re azt irta hogy: No packages found matching ncurses*
dpkg -l gcc*
re azt irta hogy:
Desized=unknown/install/remove/purge/hold
| (vagyi ilyen jel csak kozepen ''lyukas'') status=Not /installed/config-files/unpacked/failed-config/half-installed
| (megint felbevagott jel) /Err?=(none)/Hold/REinst-requirred/x=both-problems (Status, Err: uppecare=bad)
|| /Name Version Descrisption
+++-=====-===============-===========7
ii gcc-33-base 3.3:4-6 sarge1.
The GNU compiler collection (base package)
grafikat is akarok nem csak feketeseget
tudom tudom a szepsegert meg kell szenvedni. de segitseget lehet kerni
szerk: most szedem le a woody-t
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Mosqu!to #2002 üzenetére
A legelterjetted, általam csak user-friendly disztrib-ek esetében már a telepítés is grafikus felület alatt szokott történni.
Ha nem rootként vagy belépve, akkor semmi rendszerbeállítást nem tudsz elállítani, s ugyebár linuxot nem szokás rootként használni
Vírusok vannak linuxra is, de sokkal-sokkal ritkábbak, mint a Win-es társaik. Azért 8-nál több van
A többivel viszont egyetértek
Szóval Text-boy: szerintem egyelőre ne erőltesd a linuxot. Inkább szedj le egy live CD-t, próbáld ki azon, de a Windowst semmiképp ne dózerold le. -
memi
csendes tag
Hi
Valaki pls segitsen. Gentoo linuxom van(nvidia videokartya). feltelepitettem a quake3at aztan amikor elinditom azt irja h couldn't open opengl subsystem. A kartyahoz a driver elvileg jol muxik mert kiirja az nvidia logot amikor X indul. Felraktam mesat is mert elvileg az tartalmazza az opengl konyvtari fajlokat linuxhoz de meg igy sem jo. (azt irtak h nemmind1 h mesat h hasznaljuk nvidias karival hat en ezzel nem sokat foglalkoztam fogtam aztan felraktam ahogy van). Szoval pls help
Valaszaitokat elore is koszonom -
Mosqu!to
addikt
válasz
TexT-BoY #2001 üzenetére
A linux kicsit másabb mint a win, sőtt, nem kicsit, sokkal. Alapjáraton csak szöveges mód van, de lehet benne alakítan full olyan felületet is, mint a vindóz. Viszont az elején semmi képpen sem adnám a kezedbe a rendszert, ugyanis itt minden nyitott, itt ha valamit elbaszol akkor azt utána nem állítod vissza egykönnyen, és könnyű elrontani dolgokat. Vírusok nincsenek (kb 8 íródott linux alá összesen, de már mind ellen a védelem benne van alapból, ha friss
). Telepítés szintén nem olyan mint winnél, meg teljesen más filerendszer (a windows fel sem ismeri a linux filerendszerét), illetve sok bonyolult dolog van még, amit nem 2 perc megérteni. Kishugot meg végképp nem engednék elé, max egy nagyon lekontrollált felületet. Szerintem egy kicsit még maradj windowsnál, majd egy olyan 4-5 év múlva, amikor már iskolában is tanultad, kezdd el. Ja és msn, meg minden más progi tökéletesen fut alatta (persze más klienssel, nem az eredeti messengerrel), játszani is lehet win emulátorral, de írnak is linuxra gamekat (AA, CS, Q3, stb).
Aktív témák
Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Autós topik
- Kerékpársportok
- Medence topik
- PICO PSU kérdések
- Milyen videókártyát?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest