- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- BIOS topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Mini PC
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
Aktív témák
-
emre33
addikt
Van egy linux-os gép debian starge-val
fut rajta a samba megosztás, és a cups nyomtatószerver progi
winxp-re feltelepitem a linux-os gép nyomtatóját, abejelentkezési jelszót a winxp megjegyzi, de minden egyes nyomtatásnál kb 15 sec tellik mire rákapcsolódik/bejelentkezik a sambára ! hogy lehetne ezt megszüntetni ? elég zavaró
Nagy Imre -
Old Death
senior tag
Hell!
no lenne pár kérdésem:
1. Írassa ki a jogok.txt állományba, -oldalakra tördelve - az aktuális alkönyvtárban található összes olyan txt file i-node számát fordított ABC sorrendben, amelyeket a tulajdonosa írhatja, olvashatja, futtathatja. míg a többeiek: a tul. csoportba tartozóknak csak írási joguk van, mindenki másnak, csak olvasási joguk van ezekre a file-okra
ez így néz-e ki?
ls -li |grep '^(0-9]* -rwx-w-r-- [^ ]/.txt $' |sort -r |more |awk '{print $1}' > jogok.txt
2. Írasson ki az egyszam.txt-be egyetlen számot. Ennek a számnak az értéke mutassa meg, hogy az aktuális alkönyvtárban található összes txt file-ban hány olyan sor található, amelyek pontosan 5 szót tartalmaznak és az utolsó szavuk második és utolsó karaktere ugyanaz.
na erre van lövésem, de csak a fele... így ezt nem osztom meg
3. Írassa ki az szval.txt állományba, azon környezeti változókat, amelyek neve megegyeznek a tartalmukkal.
miaza környezeti változó???
Köszi a segítséget!
szerk.: majd lehagytam a shell az ksh
[Szerkesztve] -
-
cdkerdes
csendes tag
Melyik linux disztibució támogatja a 64bitet?Mint magán felhasználó mind ingyenes?Honnan lehet letölteni?Melyik ami magyar nyelvű is esetleg?
-
n0_gAboR
őstag
gnome-ot hasznalok, es ott is elojon mindig
lehet hogy kdetv gyilkolas lesz belole
bar most egy kicsit pihen a linux, tegnap elegge felb***tam az agyam vele hogy 3 orat szarakodtam a rohadek gDesklets-el hogy felrakjam, es esze agaban sem volt rendesen felmenni. kicsit bepipultam h miert nem tudnak normalisan megcsinalni egy csomagot h felmenjen, meg az agyonszidott windowsban ramesz a setupra felmegy azt hasznalod, csoki. es eg forditasrol nem is volt szo.....annak aztan nem semmi feloldani a fuggosegeit.
valahogy ilyenkor eszembejut h most a rendszer van ertem vagy en a rendszerert... -
escie
őstag
válasz
n0_gAboR #3088 üzenetére
fuhh, ilyenekért nem használom a kde-t. nagyon erőszakosan tud okoskodni...
most jól kisegítettelek, gondolom...
de kell legyen valami beállítási lehetőség, az automatikusan induló dolgokra. KDE contol-centert nézted?
legrosszabb esetben szedd le a kdetv csomagot, garantáltan nem fog elindulni. helyette van más tv-néző progi biztos... -
n0_gAboR
őstag
lenne egy problemam:
mandrake 10.1+tvtuner gond. van egy KdeTV ikon az asztalon, amelyik minden inditaskor visszakerul hiaba lovom le. iszonyat hosszu neve van, ami a tuner nevet takarja. ha mc-bol nezem a desktop mappat akkor vmi @dinamic... stb az linkfile neve. szal en arra kovetkeztetek hogy a video0 eszkozt akarja kirakni mindig az asztalra ikonkent.
hogy tudnam ravenni arra hogy ne tegyen ilyet? -
Petrisz
tag
válasz
dr_strange #3081 üzenetére
Naigen... A Debianon meg a Gentoon vacilláltam, de kíváncsi vagyok tanácsokra. Gentooval semmi tapasztalatom, és ismerősök között is csak hírszinten ismerte mindenki. Köszi a magenta urlt... Szétnézek. Bukmárkolom.
-
Petrisz
tag
Kérdésem lenne: Sok-sok év kimaradt nekem a nagy Linux történelemből, mert jóideje nem azzal dolgozok, meg otthon sem volt gépem. De vettem 6 év szünet után egy AMD A64-es gépet, és szeretnék rá Linuxot pakolni. Annó egy lecsupaszított Debiant használtam, és azt spékelgettem meg néhány source-ból felpakolt programmal.
A kérdés: Valami olyan disztribúciót keresek, ami A64-et támogat, és lehetőleg nem ilyen seggkinyalós, hanem inkább gépközelibb szüttyögős az összerakása és konfigolása. Szóval nem egy olyan Linuxra vágyom, ahol az install megkérdezi a neved, detektál ezt-azt, és felrakja a KDE-t az összes hozzávaló programmal egyetemben... Ilyen Suse meg Yast szóba sem jöhet.
Ti mit ajánlanátok?
[Szerkesztve] -
escie
őstag
a kutyaütő ati mára igérte a legújabb linuxos meghajtóját.
már majdnem 13 órája késik.
-
escie
őstag
ez nem csábít? Bővebben: link
fullcodecs.exe
de van külön topikja ennek a mplayer+win-nek. szvsz ott hathatósabb segítséget kaphatsz...
mindjárt megkeresem, ha érdekel...
íme: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
a mplayer már megy dos parancssorból(olyan mint a konzol
)... szépen megy, a jpeg, gif is pörög...csak nincs benne az aalib... modom lefordítom...
és lám, benne van a make parancstökjó! csak syntax erroral meghal...
egyébként elég jó! már próbáltam it is, meg linuxba is...
(sajna a netmiatt, net jelszó miatt még kénytelen vagyok w!nt használni...) -
escie
őstag
w!nbe?! ez alatt windowst értesz?
arra sajna nincsenek tanácsaim, csupán ennyi: Bővebben: link -
ReJim
őstag
aszem itt van linuxos progi(k) alcateokhoz....
Bővebben: link
ha jól eméxem.... -
ReJim
őstag
köszi... egyébként azt nem tudod, hogy az mplayerrel hogyan lehet úgy megnézni a filmet, hogy nem pixeleket hanem külön karaktereket mutat???
aalib, de azt honnan??? és hogyan??? -
escie
őstag
hirtelen ezt találtam...
szemezgess, hátha van megfelelő... -
Zoltán
őstag
Van fenn egy angol nyelvű Gimpem. Lehet ezt magyarítani? Tehát egy nyelvi file hozzá vagy valami? Vagy szedjem le és telepítsek helyette egy magyarul tudó verziót?
Másik: Ha telepítek egy újabb verziót előtte szedjem le a régit, vagy frissíti magát?
Harmadik: Honnan tudnám megtanulni a Gimp használatát? Tehát úgyértem, hogy nem csak képet nézegetni vele, hanem kicsit profibb módon, kihasználva a progi tudásának jó részét. -
ReJim
őstag
egy kérdés! mobil rákötöm om portra.... a linuxhoz van olyan progi amivel tudok sms-t küldeni??? mármin mobil menedzselő program....
(mondjuk a legjobb az lenne ha gref rencer nélkül is menne... mert akkor tudnák szerverről infót küldeni magamnak!)
-
escie
őstag
válasz
operator10 #3060 üzenetére
nekem meg kell adni paraméterben, hogy -u neptuninet -p neptuninet -d NEPTUN2000
és csak ezután a netun hozzáférés kódját/jelszavát.
de mondjuk ez az NyF rendszere, nem tudom nálatok, hogy van... -
escie
őstag
válasz
operator10 #3058 üzenetére
akkor próbáld a yasttal telepíteni.
de nagyon úgy rémlik, hogy a kde menüben van ilyen ''remote desktop'' elérés...
vagy esetleg ''távoli munkaasztal elérése'' menüpont. nézz szét, kell legyen, amikor én használtam suset, nekem volt.
olyat kell beírni: ''rdp://neptun.szerver.urlje'' -
escie
őstag
válasz
operator10 #3055 üzenetére
akkor nem kell szvsz forgatnod. nyiss egy terminált, fent kell legyen az rdesktop, pötyögd be...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
operator10 #3052 üzenetére
kicsomi valahova, bemész a könyvtárába, majd ''./configure'' aztán ''make'' aztán ''make install''
de szvsz van csomagolva is a disztródhoz. milyet használsz?
(konfigot légyszi' az adataidhoz írd, ne aláírásba.) -
operator10
senior tag
Szevasztok.
Suse alatt le kellene fordítonaom az ''rdesktop'' nevű programot, hogy be tudjak lépni a neptunra!Ezt hogy, illetve milyen programmal tudom egyszerüen, gyorsan megcsinállni?Tar.gz-ben van.Ja és nagyon, nagyon kezdő vagyok még linuxban -
truptik
csendes tag
Most raktam fel az Uhu linuxot.
1. Mint rendszergazda miért nem léphetek be a Root, Lost & Found könyvtárakba.
Jobban mondva hogy tudnák bemenni. A modemet kéne megkeresni mert azt sem tudom felrakni de hát ez nem is olyan fontos még, majd kistudirozom valahogy. -
Out
addikt
Erre nem is gondoltal, mi?
-
ReJim
őstag
helósztok...
azt vmelyiktek említette hogy total kommánder hö lévén egy plug-in, amivel látni vészen a linuxos partícijótat is... ami ugye bár az... nem jut eszembe megnézem... hehe ext2.. már majdenm esfefix götebete 5,6908-az mondtam.... .D
szóval ollankéne.... -
gesuz
senior tag
debian alatt létre kellene hoznom egy symlink-et, ami sikerült is volna ha nem ütöm el a sort
azt írtam, hogy: ln -s /dev/eszkoz /dev/eszkoznev
de y helyett z irtam és így is létre hozta. hogy tudom törölni?
PLS fontos lenne -
steveetm
őstag
válasz
lamadou #3031 üzenetére
ifconfig eth0 up
ha nem megy akkor b44.ko nevü modult keress és töltsd be(modprobe b44, insmod b44.ko, modconf, ahogy teccik, ha ien nincs akkor buktad a továbbiakat)
dhclient eth0 vagy dhcpdcd eth0
Ha nincsm eg a modul, akkor forgatni kell kernelt, vagy asusnál nézni bináris formában, de ha jól rémlik nincs nekik.
ennyi
Üdv.: steveetm -
lamadou
senior tag
Nos, akkor berakom a cd-t, behozza az autorunt, kiválasztom a Hálókártya drivert, és felteszi. Aztán alapból beállítja, de ha lan-partyról jövök haza, akkor a start vezérlőpult hálózati kapcsolatok helyi kapccsolat tulajdonságok TCP/IP tulajdonságok, IP-cím automatikus kérése, DNS szintén.
-
mkbla
senior tag
Fel akartam rakni vmware-re a win98-at de nem akart bootolni a cdromról, +néztem a beállításokat a cdrom /dev/cdrom-ra volt állítva átraktam /dev/hda-ra (mert nekem ott van a cdrom) de így sem működött...
1ébként éb PIII-800-on256 mega rammal is vmware-eztem, de ott még talán jobban ment mint az én gépemen
az mplayernél állítgattam akodek audio kimenet valamiket, alaból az ''egyik sem'' vol kiválasztva, de miután kiválasztottam 1et nem birtam visszaállítani az eredetire, csak vmielyik másik kodekre, de így már nem írta ki azt a libmad hiányzó audiokodek vmit, hanem a feliratokkal hülyül, kírja h ''hiba! meg kiirja h az adott film kt-jában az adott feliratot hozzácsatolja'', de 1ébként nincs benne semmi hiba mert a felirat is jó, de akkor hol a hiba? -
lamadou
senior tag
Hello! Valaki le tudná nekem írni, hogy, hogyan kell beállítani a netet? Chellom van, nincs megosztva, ASUS A7V8X alaplapom van, alaplapi hálókártyával. SUSE 9.0 van fenn. Amit az ASUS honlapján találtam az nekem kínai volt.(és bonyolult...) Köszi!
-
escie
őstag
válasz
dr_strange #3027 üzenetére
hogy kicsit offoljak akkor...
a múltkor, mikor gentoo-t telepítettem, igen hatékony segítséget kaptam az irc-n. ezúton is kösz a supportosoknak, és grat a melójukhoz!!
viszont az oldal néha hagy kivánnivalókat. a karakterkódolás elég összevissza néhol. (plelepítés x86-ra)
index? hogyhogy? mit csinálsz ott? -
escie
őstag
válasz
dr_strange #3024 üzenetére
kösz!
te mindehol ott vagy?! hup, magenta, ph! -
Charybdis
csendes tag
-
escie
őstag
válasz
dr_strange #3018 üzenetére
huhh, köszi, megnézem.
amúgy hogy kerestél rá? úgyértem milyen kulcsszóval.
nem tudom hogy van ángliusul a számrendszer.
(ha még infixből postfixbe is át tud váltani, minden vágyam teljesült)
-
Charybdis
csendes tag
válasz
n0_gAboR #3019 üzenetére
Help!
Suse Linux 9.1 alatt kéne beállítani, hogy ne legyen egyből indítás után internetkapcsolat.
Ugyanis router van két gépre, ami automatikusan betárcsáz. De én azt akarom, hogyha elindítom a Linuxot, még ne legyen net (mintha kihúznám a káblelt a gépből). Ugyanakkor csak a kimenő kapcsolat ne működjön, localhoston futó alkalmázások tudjanak kommunikálni.
Már mindent megnéztem (yast2, Kinternet) de sehol semmi. -
dr_strange
senior tag
Akkor ez kell neked: Bővebben: link
freshmeat rocks -
n0_gAboR
őstag
mandrake-ben hogy tudnam megoldani hogy a multimedias gombok is hasznalhatoak legyenek a billentyuzeten? met kde vezerlopultban nemtok hozza funkciot rendelni, pedig suse, uhu alatt nem okozott gondot.
masik FONTOS: ati kartya volt linuxban, most nvidia van, driver rendesen fentvan. viszot ha ctrl+alt+F1-F7 el vmilyen terminalba valtok, akkor ''out of range'' uzenetet kapom a moncsitol. mit kell atirni hogy jo legyen a beallitas? -
escie
őstag
válasz
dr_strange #3013 üzenetére
igen azt ismerem, de kéne a többi is...
hetes, kilences, meg ilyen gyakran használt számrendszerek... -
n0_gAboR
őstag
ha letoltök netes update source-bol .rpm-eket, akkor hova menti a rendszer?
mert ha nem sikerul felolfdanom a fuggosegeket, akkor nem szeretnek felesleges 800MB-t a linux particion...
(mandrake 10.1 a rendszer)
egyebkent vki aki ert a linuxhoz irhatna egy rovidke leirast nagyvonalakban hogy melyik konyvtarban mi(ke)t tarol a rendszer, mi(k) van(nak) benne, mert nekem sokszor jol jott vna amr egy ilyen -
escie
őstag
tegnap már feldobtam a kérdést az offtopikban, nem volt válasz...
szóval...
tud valaki egy jóképű számológép progit, ami bármelyből bármely számrendszerbe átvált?
(elég 16-os ig)
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Nem a géped hibája. A vmware nagyon erősforrás igényes, igazából nem lehet vele normálisan használni a vmware-es oprendszert, max. kipróbálás erejéig, vagy ha mondjuk egy-két kevésbé erőforrás igényes programot használsz. Például én ennek a segítségével scanneltem linux alatt, mivel a scanneremhez nincs linuxos meghajtó.
-
mkbla
senior tag
wazze, bemásoltam az összes nyavajás kodeket abba a kt-ba amit irtál, (múlt héten töltöttam le az összeset)
lefordítottam az mplayert megint ugyanaz a libmad kodek marhaságot irja ki....
jut eszembe még nem próáltam az uotputot állítani majd ha hazaérek meg eszembe jut...
más
felraktam otthon a vmware-t (4.5.2), oszt.társamnak voltak letelpített rendszerei, kipróbáltam a win98-at és szaggatott... miért? lehet h az a baj h az ő gépén lett feltelpítve mert ahogy elnéztem a rendszerinformációkat, csupa AMD cuccosok vannak... (2500+ Bartonja, NF7-ese van), nekem meg ott a konfigom az adataimnál...
vagy miért szaggatott a ein98 vmware alatt? tud vki vmi magyarázatot? -
Andris05
tag
Win esetén pl. ha a hd1-en található, akkor nem elég a ''chainloader (hd1,0)+1''
mert a Windows csak az első merevlemezről képes így elindulni, ezért kell elé a következő:
map (hd1) (hd0)
map (hd0) (hd1)
chainloader (hd1,0)+1
Ezt a boot/grub/menu.lst-ben írd hozzá.
Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Magisk
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Cyberpunk 2077
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest