Aktív témák
-
Out
addikt
Nah emberek ez a nem semmi
Bővebben: link
CsY: A synaptic az nem egy csomagkezelo szoftver ami frissiteshez valo? Legalabbis en otthon neha annak hasznalom, masra is jo?
mod: es mar megint elszalltak a cookie-k, a francba...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
Üdv!
Újabb probléma merült fel. A linux / partíción már csak 4,4 giga hely van, és most megy az up2date, szóval félek, hogy előbb-utóbb teli lesz. A HDD-n az ez után következő partíció a windows, ha ezt törlöm, akkor ki tudom-e terjeszteni a linux partítiót a felszabadult területre, persze adatveszés nélkül? Ha igen, hogyan, milyen programmal?
Petya -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Touchscreenes notebookon, hogyan lehetne életre kelteni az érintőképernyőt? Milyen csomagot, szoftvert ajánlottok? -
dermedt
aktív tag
UPPPP!!!!!
-
dermedt
aktív tag
válasz
dermedt #4191 üzenetére
Bementem a szerver beállítások menübe, és ott ezek közül választhatok:
Az smpppd elérési útvonala:
1; Automatikus felismerés
2; A helyi számítógépen
3; Kézi beálítások
A kézi beállítások alatt a Linux kéri a Szervert, a Kapuszámot , és a Jelszót
Most mitévő legyek?
Fontos lenne, a segítség! -
CsY
aktív tag
ennyi elég a nethez.. de azert jo lett volna tudni a kartya tipusat, csipszettjét... ez kb annyi informacio volt, mintha azt mondanád a dokidnak hogy olyan furán érzed magad... Ezt szeretem ebben az IT meloban
lassan gondolatolvasó leszek...azért a mai napig a szöke titkárnök a kedvenceim... Pénteken jelszót cserélnek, hétvégén meg jól elfelejtik
hivnak h adjak ujat, és szolok h a billentyüzetük aljára ragasztotték egy post-it en...
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=21143&start=4140 -
törölt tag
Én megszívtam a GRUBBAL...
Vinyó megparticíonál, 1 particíó a boot (promary is), és nem indul.
Hol fekete képernyő fogad, hol a menu, ami azt írja, hogy unknown filesystem, vagy nem mond semmit, és megfagy..
mindezt csinálta a SUSE, GENTOO, és UHU-Linux...
Hogy lehetne kivédeni?? -
Zoltán
őstag
Egy barátomnak mikrohullámos netje van. Windows alatt nem kell hozzá semmi, csak a telepített hálókari. Megadja a jelszavát, meg a dns-t aztán megy is. De most SUSE alatt próbálja ugyanezt, a hálókarit jól felismeri, de aztán nem tudja hogyan tovább, mivel még annyira sem ért a linuxhoz mint Én. Szerintem itt sem kell kliens progi, ha win alatt nem kellett.Szerintetek hogyan induljunk el? Annyit tudok, hogy root -ként lenne célszerű próbálkozni.
Köszi az ötleteket. -
_Petya_
őstag
válasz
steveetm #4171 üzenetére
nsswitch.conf:
passwd: files
shadow: files
group: files
hosts: files dns
bootparams: nisplus [NOTFOUND=return] files
ethers: files
netmasks: files
networks: files
protocols: files
rpc: files
services: files
netgroup: files
publickey: nisplus
ennyi, a többi ki van kommentezve, azt nem írom ide
Petya -
badamoa
tag
Nos lenne 1 fontos kérdésem. Kellene építenem egy szervert. Suse linux 9.2 adott. 64 bites AMD 3GHz CPU-ra gondoltam. Alaplapot ajánlottak hozzá Gigabyte K8NF9. De azt is megjegyezte az eladó - egyébként ért a szakmájához - hogy meg kellene tudni, hogy ez esetben melyik jobb választás A Nforce3 vagy az Nforce4 lapkakészlettel szerelt alaplap. Merthogy Nforce4-es alaplapon nincs alaplapi VGA, és ez esetben az alaplapi VGA előnyösebb lenne- mivel nincs vga-ra szükség csak elvétve. Mi a véleményetek?
-
badamoa
tag
Nos lenne 1 fontos kérdésem. Kellene építenem egy szervert. Suse linux 9.2 adott. 64 bites AMD 3GHz CPU-ra gondoltam. Alaplapot ajánlottak hozzá Gigabyte K8NF9. De azt is megjegyezte az eladó - egyébként ért a szakmájához - hogy meg kellene tudni, hogy ez esetben melyik jobb választás A Nforce3 vagy az Nforce4 lapkakészlettel szerelt alaplap. Merthogy Nforce4-es alaplapon nincs alaplapi VGA, és ez esetben az alaplapi VGA előnyösebb lenne- mivel nincs vga-ra szükség csak elvétve. Mi a véleményetek?
-
badamoa
tag
-
nofene
aktív tag
Hi!
Tudja valaki, hogy X alá hogyan lehetne normális fontokat telepíteni, mert egyrészt a Firefoxból hiányzik a hosszú űő illetve ha xmms-ben meg akarok nyitni egy könyvtárat kifolyik a szemem olyan pici betűket rak ki. -
-
steveetm
őstag
ettől még lehet hogy bekavar vhol, de ami biztos: wins support = yes engedélyezi hogy wins szerverként funkciónáljon a nmbd. Ha windowsban nem állítod be wins szervernek a samba gépet, akkor kb semmi nem fogja használni(merthogy subneten belül a névfeloldás az broadcast, ahogy korábban mondtam, csak ez nem jut ki subneten kívülre, ekkor kell a wins server, és a többi subnetben lévő gép azt fogja használni. De ekkor már windowsban is kell beállítás).
De tényleg furcsa lenne ha úgy menne, egy bugreportot mindenképp megérne a dolog ha az a gáz
Üdv.: steveetm -
_Petya_
őstag
Köszönöm a segítséget, a #4144.ben leírt mountos problémában nem tud valaki segíteni?
Petya -
Sipi
addikt
válasz
_Petya_ #4166 üzenetére
Lokális hálóban, ahol összvissz egy workgroup van, nem kell WINS a WIndowsos gépeknek. Sőt, elvileg máshol sem kell már, ez egy elavult dolog. Tehát a Wines gépeken nem fog futni. (WINS szerver egyébként is csak szerver oprendszeren van.)
Ezek után a Samba-ban, ha nincs WINS szervered, akkor a wins server = sornál értelemszerűen nem adsz meg semmit. Emellett van egy wins support = sor, ha WINS szerverként akarod működtetni a Samba-t, akkor lehet yes, de nem kell! A Wines hálókhoz már nem kell WINS.
Viszont ha sem WINS kliensként, sem szerverként nem használod a Samba-t, a name resolve ordernél nem árt kiszedni a wins szót.
Elvileg mennie kell így is.
Sipi -
gege71.hu
addikt
válasz
dr_strange #4160 üzenetére
Jó..akkor lesz swap is! 1x élünk! még egy doboz gyufát!!!
-
gege71.hu
addikt
-
_Petya_
őstag
Windowsos géphez tartozó log: (tegnap este, tehát a módosítások előtt)
[2005/03/08 21:53:17, 1] auth/auth_util.c:make_server_info_sam(822)
User balazs in passdb, but getpwnam() fails!
A saját gépem logjába most ugyanezt írja.
Petya -
_Petya_
őstag
Tehát a windowsos gépen engedélyezni kell a WINS-t?
Egyébként steveetm koléga tanácsa alapján átírtam az smb.conf-ot, X alatt a hálózatokra kattintva látom magamat, de ha rákattintok üres ablak látszik, és iszonyatosan swappel a winyóról, 2 percig vártam, azalatt semmi nem történt. Ilyenkor elvileg látnom kellene a saját megosztásomat, nem?
Petya -
_Petya_
őstag
A másik gépen szerintem nincs beállítva a wins... ez lehet a baj?
smb.conf:
[global]
workgroup = MSHOME
# albi = a gépem neve
server string = Albi
interfaces = eth0
security = SHARE
auth methods = guest
password server = None
#balazs= másik gép windowsos userneve
guest account = balazs
log file = /var/log/samba/%m.log
max log size = 50
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
printcap name = /etc/printcap
dns proxy = No
idmap uid = 16777216-33554431
idmap gid = 16777216-33554431
valid users = balazs
hosts allow = 192.168.1
cups options = raw
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
printable = Yes
browseable = No
#ez a megosztás
[rack]
path = /mnt/rack
read only = No
guest ok = Yes
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
Az a vicces, hogy SHARE módban fut, és így is ezt csinálja.
Nem lehet, hogy a másik gép tűzfala nem engedi ki?
A saját gépemről tudom valahogy ellenőrizni, hogy lehet-e engem látni? (mint windowsban, hogy a workgroupban magamat is látom, bele tudok menni a megosztott mappáimba)
Petya
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
Üdv!
Két kérdésem lenne:
1. FAT32-es partíciót mountolok linux alá, azt szeretném megoldani, hogy sima user is mountolhassa/umountolhassa, és még írni is tudjon rá. Eddig azt sikerült megoldani, hogy tudom userként mountolni, és már írni is, csak azért kiabál, mert nem tudja az owner-t beállítani (alapból a partíción lévő összes file tulajdonosa root. Feltehetően mountoláskor állítja be ezeket, így az összes file joga: 777, de az owner root marad, és ha a sajár, user owner-ű file-okat akarom ráírni erre a partícióra, akkor jön a hibaüzenet, de ennek ellenére ráírja, de az owner-e ennek is root lesz.
Az fstab erre vonatkozó sora:
/dev/hda5 /mnt/rack vfat rw,exec,auto,user,async,umask=000 0 0
Azt szeretném, ha minden jogot magkapna minden user.
2. Samba szerver beállítása. (A kliens már megy.) Helyi hálózat, Microsoft Networking, A gépem megjelenik a megfelelő workgroup-ban, de ha duplán kattintanak rá, hibaüzenet: Nincs megfelelő jogosultsága... Tehát azt szeretném, hogy egy adott gépről (fix ip) teljes hozzáférés legyen a megosztott könyvtáramhoz. Mit kell ehhez beállítani? (SWAT-ot feltettem, de azzal nem sikerül beállítani)
Petya -
gege71.hu
addikt
Ámberek
most particionálom a 80 gigás SATA vinyóm xp alatt Partition Magic-kel mielőtt rátolom a redhat-et.
Mit javasoltok milyen felosztást csináljak?.
Felajánlások a progi által:
*Logical/primary partition
*FAT/FAT32/NTFS/LinuxExt2/LinuxExt3/Linux swap/Extended/Unformatted
A fat-től ntfs-ig nyilván IGNORE, de pl swap részt most érdemes belőni vagy majd telepítés közben/után a redhat megoldja?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
nalam ez igy muxik:
laptopban beepitett wireless + egy pcmcia s, utobbit hasznalom netre.
a prism54 driver kell a zyxel nek, madwifi a beépitettnek, ezek modulban vannak, a madwifit en forditottam.
a mappeles bizonyos MAC hez rendeli az interface -t h ha megcserelem a pcmcia t vmiert ne legyen kavarodas az iptables ben. ez a reszlet az interfaces file bol
MAC=eszkoz mac addresse
mapping eth0 eth1
script /etc/network/get-mac-address.sh
map MAC eth0
map MAC eth1
#map MAC eth2
iface eth0 inet static
address 172.21.1.101
netmask 255.255.255.0
network 172.21.1.0
broadcast 172.21.1.255
gateway 172.21.1.254
iface ath0 inet static
pre-up modprobe ath_pci || true
post-down rmmod ath_pci ath_hal wlan || true
address 10.10.*.*
netmask 255.255.255.0
network 10.10.*.0
broadcast 10.10.*.255
gateway 10.10.*.254
wireless-essid WifiESSID-d
wireless-mode managed
wireless-ap MAC
wireless-freq 2.412G
wireless-nick ''Shiva''
# Note: this is powermanagemnt off, not power off
wireless-power off
wireless-txpower auto
iface eth1 inet static
address 10.10.*.*
netmask 255.255.255.0
network 10.10.*.*
broadcast 10.10.*.255
gateway 10.10.*.254
wireless-essid ESSID
wireless-mode managed
wireless-ap MAC
wireless-freq 2.412G
wireless-nick ''Shiva''
# Note: this is powermanagemnt off, not power off
# wireless-power off
# wireless-txpower auto -
dermedt
aktív tag
Hello mindenkinek!
Lenne egy láma kérdésem : Hogyan tudom beállítani az internetet SUSE 9.2 alatt?
Nem tudok csatlakozni a netre !
PLZ HELP! -
tierbatyo
senior tag
-
escie
őstag
1.2.5-re fejlesztenek a bioware-es arcok, azt olvastam. nekem ennél újabb van fent.
de mintha olyat is olvastam volna, hogy be van építve at sdl szükséges része a binárisba. meg gyanús, hogy mellékelték az sdl licenszét is, szal nemtom mi van...
(most jött le az új peccs, próba. szorítsatok! -
anulu
félisten
válasz
steveetm #4135 üzenetére
ok, lehúzom, de honnan? az ELTE Linux mirror szerveréről töltöm jelenleg.
esetleg pontosan leírnád, hogy a jigdo mire jó és pontosan hogy kell használni?
illetve ha fogom az 1. CD non-us változatát, akkor a telepítőből vhogy elő lehet halászni, hogy netről telepítsem? nForce3-as alaplapom van, ennek a hálókártyáját életre tudom a telepítő alatt kelteni, h ADSL-en le tudjam a telepítést rendezni?
illetve még egy kérdés. nincs floppymeghajtó a gépemben, viszont nem szeretném ha a bootszektort a vinyóra rakná. megoldható, hogy a 6-in-1 kártyaolvasóba berakott MMC kártyára írja a bootszektort? (elméletileg vinyónak kéne detektálnia, natív USB-n van) -
anulu
félisten
pls help!
húzom le a Debian sarge DVD ISO-kat. annyi a bajom, hogy az első teljesen lejött, de az 1. ISO 353MB. ha Daemon tools-szal bemountolom, akkor 4,3GB, de van a pool könyvtárban egy raklapnyi file, ami read error-ral elszáll. ez bug vagy feature? ennek így kéne lennie? ha kiírom DVD-re, menni fog? -
escie
őstag
Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed)
ezt miért van, amikor a neverwinter nights-ot akarom futtatni? -
nofene
aktív tag
Hi!
Noh egy elég érdekes problémával állok szemben, végre felraktam egy Debian Sarge-ot a gépemre, majd egy x-window-system-core csomagot is (nem akarok semmilyen KDE-t vagy Gnome-ot inkább egyszerű kis ablakkezelőket (Enlightenment, IceWM, FluxBox)), nameg pár -dev csomagot is az mplayer miatt.
Leszedtem szépen az ATi drivert, az rpm-et debbé alakátottam (alien powa!) aztán mindent bemásolgattam a helyére kézzel újra fordítottam az fglrx-et. Ezután fglrxconfig, startx. Megy is szépen minden nade:
-amint elindítom a glxgears-et megfagy az egész. Ennek több változata is van: van amikor leküldi a monitort (azaz lemegy standby-ba), van amikor egyszerűen megfagy azaz látszik a kép de csak a reset segíthet.
Ezt nem tudom mire vélni mivel ha nem indítom el a glxgears-et tökéletesen megy, nem fagy stb. Ez elég zavaró mivel pont, hogy OpenGL-t szeretnék programozni Linux alatt. Hasonló hibáról írnak az ATi support oldalán is: Bővebben: link de ez csak régebbi 64 bites driverekre vonatkozik, arról nem is beszélve, hogy az én kártyám Radeon9550. Ami viszont vicces, hogy az mplayer gl2-es kimenetét használva (mplayer -vo gl2 ..) semmi probléma nincs szépen fut a dolog nem fagy órákig.
Glxinfo szerint az ATi driver van betöltve.
Találkozott már valaki ilyesmivel, hogyan lehetséges ez? Esetleg megoldások?
Ui.: Konfigom adataimnál, a monitort a natív 1280x768-ban használom. A kernel 2.6.8-2-k7.
BIOS-ban is szórakoztam már, (Fast Write ON/OFF, Aperature Size), illetve nem az fglrx agpgartját, hanem a kernelét használom (próbáltam az fglrx-ét is de akkor egy szimpla firefox alatt fagyott). -
Hi!
Hogyan lehet úgy leszedni a Linuxot,hogy az MBR-ből is eltűnjön a Lilo,ha egy másik merevlemezen maga a disztib? -
-
PWR
aktív tag
hello, ja, az ssh server a legegyszerübb tavoli eleresre. mas Linuxos gepröl semmi mas nem kell hozza, csak egy terminalablak, winröl pedig lehet putty-al elerni - en nagyon megkedveltem anno a putty-ot.
disztrot nem merek ajanlani, jatekszerverrel sose foglalkoztam, webszervert en eddig Fedorara meg Mandrake Linuxra raktam, mindkettö megfelelt de nem voltak nagyok az elvarasok.
Üdv: PWR -
Vitus
őstag
Szóval átnéztem a log-ot és amikor bekapcsolom a sata ntfs particiós winyót akkor jó percet áll bootoláskor és ezt írja: ....Hint: Insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters. És írja, hogy részletesebben a logban tudok olvasni a problémáról.
A logban igazándiból minden rendben ezt írja több sorba:
Mar 7 12:07:20 localhost kernel: sr1: CDROM (ioctl) reports ILLEGAL REQUEST.
És itt van egy perces kiesés a logolásban is. Csak azt nem tudom ennek mikoze ahhoz hogy a sata winyó be van e kapcsolva vagy nincs. Ütközne a sata vezérlő megszakítása valamelyik cd meghajtójéval? Mit tehetek, hogy megszünjön ez a jelenség? -
gege71.hu
addikt
válasz
steveetm #4118 üzenetére
azikszpé tud bármelyikről(ext3, reiser) is olvasni Vagy ahhoz kell vmi util xp alá ami megbirkózik vele?? (Nem mintha életbevágó lenni hisz 2 egymástól független rendszerként futnak majd). És viszont, tehát ntfs vinyókr tartalmával tud a redhat (vagy akármelyik Linux) kezdeni vmit?
Ha jól tom a linux ntfs-ről legalábbis olvasni tud..ugye? -
ReJim
őstag
tudnátok nekem ajánlani egy disztrót szervernek? egy webszerver, és egy játékszerver futna rajta!
és mivel lehetne megoldani, hogy valami távoli asztal megosztással lehessen álogatni, beállítani? (nekem ajánlották a putty-ot, mert azzal akár winről is lehet menedzselni.. jó ez? vagy van jobb?)
előre is kösz! -
_Volkovy_
nagyúr
UHU 1.1 telepítésekor telepítés helyett ez jelenik meg:
Bővebben: link
Mi lehet a baja?
Duálprocis gépem van.Lehet hogy ez kavar be? -
biga
őstag
válasz
steveetm #4102 üzenetére
Hát ha lett volna, akkor biztosan nem próbálkozom mással.
Hibaüzenet: volt, hogy csak annyit írt, hogy nincs elérhető audio hardver, volt, hogy pl. ilyet nyomott:
''Sound server fatal error:
AudioSubSystem::handle0: write failed
lesn = -1, can_write = 4096, errno = 11 (ressource temporarily unavailable
This might be a sound hardware/driver specific problem (see aRts Faq)''
Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Forerunner 55 - bemelegítő kör
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- E-book olvasók
- Xbox Series X|S
- Milyen notebookot vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- Suzuki topik
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest