Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Ahogy a többiek is írták, ez linux, a csomagkezelőben találod. Egy rendszerfrissítés alkalmával minden frissül, így a driverek (kernel modulok) is. Mivel ez egy Arch linux, így a csomagkezelő a pacman.
A telepítés után indítási problémád egy lemez csatolás miatt van. Nem tudom, hogy miért akarja a telepítő médiát csatolni. Valami ott a telepítéskor félrement, bekerült az élő rendszer fstab-jába (vagy te tetted be).#34797 lionhearted: az Arch topicban mi is rögtön a bányász distrot találtuk meg (ezért nem is értettük elsőre, hogy miért éppen az Arch topicban volt kérdés). Elég szerencsétlen olyan distro nevet választani, ami már létezik. Illetve egyáltalán distro nevet adni egy olyan dolognak, ami egy Arch linux 1-2 saját scripttel... Azt már fel sem teszem kérdésként, hogy hogy akad rá egy linuxszal most először találkozó ember erre...
-
Ugyanolyan csomagok, mint a többi. Ezeket a disztrókat nem ismerem, nem tudom mi van fent csomagkezelőnek alapból, de azzal.
A másik kérdésedre visszamenve, RaveOS-em sincs (remélem, hogy bányászni se bányászik már senki). Ilyen dátumos azonosítója a telepítőnek (ISO) lehet, ez annak a képernyője? Aktív még az a lemez? -
cibus
senior tag
Gnome-ban, vagy popOS-ben hogyan tudom a rendszerillesztőket frissíteni, mint pl winfos alatt a device managerben pl a disk drives - Update driver - auto search?
Remélem érthető a kérdés, bocsi -
cibus
senior tag
válasz
lionhearted #34794 üzenetére
RaveOS gnome
-
-
-
cibus
senior tag
Sziasztok! Bocsi a képminőségért. Tudna valaki segíteni? Akarom felrakni a Gnome-ot, de telepítés előtti bootnál rögtön ACPI BIOS error bug-ot ír.
Mi ez? Mit tudok ellene tenni?
BIOS az Asus oldaláról a legfrissebb.
A telepítő bejön, de már próbáltam 2x felrakni, felraktam, aztán nem indult. Ötlet? Köszi
-
-
.-..-.
tag
válasz
sh4d0w #34785 üzenetére
Akkor hogyan kellene használnom az admin felületet, phpmyadmint,
Oké, localhost-on engedem, de azt távolról hogyan érem el?
Vagy alapvetően legyen tiltva az admin és phpmyadmin és amikor használom ssh-val engedem a külső elérést IP szűréssel, majd újra letiltom amikor végeztem?
Akkor az ssh-t hagyjam a 22-es porton? -
-
.-..-.
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy VPS-t beüzemelni egy saját project kedvéért, de egy kis elméleti segítség kellene a biztonságos konfigurálással kapcsolatban.
Az alábbi cuccok futnának rajta:
- nginx (pár domain)
- php 8.x
- mariadb
- openssl + certbot
- sshd (ed25519)
- openjdk21
- apache-tomcat
- ufw
- fail2banA terv az lenne, hogy a 80/443 portokat kapná az nginx, hogy a weboldalak a szokott módon megjelenjenek.
A többi valami magasabb portszámot kapna, hogy kicsit lassítsa az esetleges támadást.
Az apache-tomcat admin felületét jó volna elérni kívülről is, ez jelenthet problémát?
Az apache-tomcat által futtatott web-alkalmazások kívülről elérhetőek kell legyenek.
Egy phpmyadmin sem volna rossz amit kívülről el lehetne érni, de tartok kicsit tőle, hogy támadási felület lehet.
Mehet ez így? -
vargalex
félisten
Igaz, még Windows 7-el kapcsolatban, de itt kliens oldali cache-elésről írnak.
-
-
-
Lenry
félisten
a jó Sambával járok mostanában úgy, hogy ha bemásolok valamit egy megosztott mappába Linuxon, azt a Windowsos kliensek nem látják. a mappa megnyitásakor ott lévő fájlokat igen, de az időközben megjelenteket nem, hiába frissítem, tallózom le újra, akár másik fájlkezelőből, akkor se.
ha újraindítom a szerveren a smb service-t, akkor azonnal megjelennek a fájlok.Arch Linux, Samba 4.22, Windows 10 és 11-es kliensek
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vasti74 #34769 üzenetére
laptopon volt régen olyan, hogy külön modul kellett bizonyos gépekhez. utána már megy simán.
Egyébként biosból nem tudod szabályozni? Ma már a biosok simán felülíják a linuxot is, azátn megoldja. Nekem több gépem így megy.
mod: most nézem a géped. az a k10 modul tutira nem lesz hozzá jó.
-
Sz_Imre
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre #34772 üzenetére
Szerintem egyik sem fog működni, amíg nem lesz betöltve hozzá (szenzorok, vezérlők) valami modul. Csak nem tudom, hogy mi kellene hozzá, és a neten sem találom...
Azt hittem, hogy lesz itt valakinek ötlete ezzel kapcsolatban azon kívül, hogy nem lehet - nem érdemes megoldani - forrasszak - daraboljak kábelt - cseréljek gépet ;-) -
Sz_Imre
senior tag
válasz
Vasti74 #34768 üzenetére
Akkor elnézést, nem tudtam, hogy ezzel a programmal nézted.
Esetleg CoreCtrl vagy Fan speed control vagy pedig OCCT for Linux
Remélem valamelyik csak működni fog. -
-
válasz
Vasti74 #34767 üzenetére
Ezt a véleményt abszolút adom. A cégnél pont ilyen Fuji gépeket használunk, imádom őket. Kis kompakt, könnyen szerelhető gépek ezek. Itthon egy régebbi típus van, sosem volt vele gondom.
A Thinkcentre meg Thinkcentre, azt nem is kell ragozni. Én ha gépet veszek, elsősorban Lenovót veszek, és azt is ajánlom mindenkinek, főleg a Thinkpadeket, azzal nem lehet mellélőni. Magamnak is Thinkcentret vettem, de a feleségemnek megtetszett, és kikönyörögte magának
És utána szereztem be a Fujit. -
Vasti74
senior tag
válasz
Rhino666 #34764 üzenetére
Ízlésekről kár vitatkozni ;-) Én agyhúgykövet kapok a házi összeszerelésű gépektől... Pedig összeraktam életemben pár 1000 darabot: XT-vel kezdtem, és SuperMicro szervereket is raktam össze. OK, azok mondjuk jók voltak ;-) A kettő között meg sok mindent.
De már eleve az, hogy lóg bennük egy halom kábel, fúúúj! ;-) Aztán a sok felesleges "szellőzőnyílás", a betekintő ablakok, a világító mindenfélék, hát, nem az én világom.
A brand gépekben általában akkora az alaplap, hogy kitölti a házat, így nem lóg sem csatlakozó, sem kapcsoló, sem LED kábelen. Egyszerűek és okosan megtervezettek, minimalisták: szépek :-) Szerintem így kell kinéznie egy PC-nek, belül meg így - itt áll még az asztalom mellett, lehet, hogy visszakerül a Lenovo helyett, pedig annak sem a kinézetével van bajom ;-) -
salaud
aktív tag
válasz
Vasti74 #34758 üzenetére
Jó lenne tudni, melyik disztro alatt próbálkozol. Ha azt mondod debian vagy fedora, szerintem kb tegyél le róla. Arch, gentoo, ilyenek alatt 70%-ban megoldható, megfelelő driverek/kernelmodulok megtalálása, betöltése után valószínű látni fogja a szenzorokat és állítgatható is lesz. Elsőnek terminálban dmesg és megnézni, van-e hiányzó kernel modul, firmmware, stb, ha van, megoldani hogy ezek a helyükre kerüljenek, utána menni tovább.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
Vasti74 #34731 üzenetére
Lehet ez segítene a hűtés monitorozás és szabályozásban.
CoolerControl Gitlab
(nem teszteltem és kipróbálni sem tudom) -
Vasti74
senior tag
válasz
totron #34760 üzenetére
Az előző Fujitsu D738 gépem gyakorlatilag hangtalan volt ugyanúgy dolgoztatva, mint ahogy ezt a Lenovo-t dolgoztatom annak ellenére, hogy az i5-8400 elvileg gyengébb, mint ez a Ryzen 5 4650G, szóval úgy saccoltam Lenovo megvásárlása előtt, hogy minimum hangtalan lesz ez is, mert mitől melegedne, ha alig van terhelve?! Aztán kiderült, hogy nem kell ahhoz melegednie, hogy hangos legyen ;-) Most pl. 34 fokos a proci, és már túl hangos nekem..
Egyébként itt van még az asztalom mellett a Fujitsu, erős a kísértés, hogy visszategyem, még ha nehezen is viselte a linux + 4k megpróbáltatásokat... ;-)
(De ennél is erősebb újra a kísértés, hogy mindkét PC-t eladjam, és mac-ra váltsak)
Épített gépben én azért nem gondolkodok, mert olyat még abból nem láttam, ami megütötte a szépérzékemet ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34755 üzenetére
OK, tehát akkor kijelenthetjük, hogy a ventilátor szoftveres piszkálása - szabályozása eleve halott ötlet. Csak tudnám, hogy akkor ki volt az a szerencsétlen eltévedt programozó, aki ezt nem tudta, úgyhogy megcsinálta az ehhez szükséges programokat pl. linux alá?! Sőt, mások sem tudták - ők meg Windows alá készítettek hasonló alkalmazásokat! Ezt a sok elfecsérelt időt... ;-)
Egyébként pont leírtad ennek ellenére, hogy mit szeretnék szabályozni, szóval valami értelme mégis lehetne a dolognak... ;-)
Kész, feladtam! Régimódi vagyok: ha kérdezek egy konkrét valamit, akkor arra lehet kapni szerintem egy választ olyantól, aki tud rá válaszolni. Vagy lehet nem kapni választ, ha nincs olyan, aki tud válaszolni. Kb. ezek a lehetőségek. Szerintem. -
-
totron
addikt
válasz
bambano #34755 üzenetére
Hízelgőnek is tarthatnád, hogy kinézi a megoldást az itteniekből. Küszöbértékek variálásával, egyéni tűréshatárra szabott finomhangolással igenis beállítható egy nagyságrendekkel élhetőbb görbe, egy jóval értelmesebb zajeloszlás. Nem kotyogó venti és minőségi csapágyak mellett persze. Ha csak a hardverre hagyatkozik, akkor egy következő BIOS-kőbe vésettséggel találja csak szembe magát.
#34748lionhearted, csak ugye a lassabb ventitől melegedni fog a rendszer, szóval a vezérlés görbe másik pontjára jutunk.
Ez egy deszép megfogalmazás.
Ha már szóba került, tudtok ajánlani valamit? Brand gépet ezek szerint nem. Néha már váltanék ThinkPad-ről asztalira, de Vasti problémája engem is visszatart. Referencia a TP FanControljának jó hangolhatósága. -
válasz
Vasti74 #34757 üzenetére
Ha azt mondod hogy Windows alatt ugyanez a szabalyozas mukodik, akkor Linux alatt is fog, szoval kar fennakadni rajta. De alaplapja valogatja, hogy lehet-e egyaltalan programozni a ventilatorgorbet, ez megint nem a Linux sara.
Abban egyetertek, hogy az utobbi tiz evben kritikan aluliva valt a dolgok minosege ugy altalaban veve, de hogy most ezen mulik-e epp a problemad vagy valami teljesen mason, azt ilyen tavolrol nem tudom megtippelni sem.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
Rhino666 #34754 üzenetére
Az a gáz, hogy ez egy nem egy tegnap kijött mega-különleges gép, hanem egy több éves valami. És azért csalódtam már megint a kedvenc rendszeremben, mert pl. Windows alatt lehet piszkálni a ventilátor fordulatot, tehát a lehetőség adott. De míg régen az volt, hogy linux alatt minden kapásból működni fog (hardver) , amiért Windows alatt küzdeni kell, mára ez kb. úgy néz ki, hogy egy csomó mindent el lehet felejteni linux alatt, ami Windows alatt kapásból működik, vagy pár kattintással működésre bírható :-(
És az, hogy ez a BIOS dolga lenne, nem nagyon vigasztal, mert régen is az volt, mégis lehetett szabályozni, ha akartam (volt olyan gépem régen, hogy akartam, és tudtam is) Talán mert régen igazán és értelmesen fejlesztettek, most meg érzésem szerint a fejlesztés valahol a farigcsálás és a tákolás között helyezkedik el.
Nem tudom, szerverfronton mi van, de ha ott is ilyen jó a helyzet, akkor piszkosul örülök, hogy már rég nem foglalkozok ezzel ;-)
Na kiduzzogtam magam, megyek aludni :-) -
bambano
titán
válasz
Vasti74 #34752 üzenetére
Először is abból a puszta tényből, hogy megkérdezted, még nem következik, hogy az itteni fórumtagok tudják rá a választ. Másodszor az sem következik, hogy egyáltalán létezik rá válasz.
Eleve, amennyire én tudom, a hűtést *NEM SZOFTVER* vezérli. A hűtést egy mikrokontroller szerűség vezérli, a kontroller jelleggörbéjét lehet szoftverből állítani. Gyakorlatilag egy függvény, ami hőmérséklethez fordulatszámot rendel, és kb. ennek a meredekségét tudod állítani. Gyakorlatilag azt tudod állítani, hogy milyen proci hőfoknál kezdjen hűteni, és mennyire drasztikusan emelje a venti fordulatszámát, ha melegszik a proci. Ezzel be lehet állítani egyfajta egyensúlyi pontot, ahol a terhelés függvényében pörög a venti. De van még két marék paraméter hozzá.
Az egésznek mégiscsak az az alapja, hogyha melegszik a proci, növeli a vélt hűtési teljesítményt. Ha ettől nem hűl le a proci, akkor még növeli, ciklus vége. Tehát vagy le tudja hűteni, vagy feljebb pörgeti. Ezért hiába is erőlködsz, a terhelés alatti zajt érdemben nem tudod befolyásolni, max azt, hogy mikor kezdjen leszabályozni a proci.
Én ezért mondtam, hogy hagyd a fenébe, nem lehet vele mit kezdeni. Csak azt lehet vele kezdeni, hogy megoldod, hogy kevesebb hőt termeljen a proc. Vagy hardvert cserélsz.
Attól a kérdésed még helytelen marad, hogy linuxos fórumban tetted fel, ezt felesleges ezen a topicon és a topiclakókon leverni.
-
válasz
Vasti74 #34752 üzenetére
Az a baj hogy szerintem nem sokan babralnak ilyesmivel Linux alatt -- mar csak azert sem, mert ez nem az operacios rendszer dolga volna alapbol, hanem a BIOSe. Az, hogy ilyen herelt BIOS van a prebuilt PC-ben, hogy meg egy normalis ventilatorgorbet sem lehet megadni, az eleg szomoru es raadasul osszefugghet azzal is, hogy miert nem jartal sikerrel a probalkozasaiddal -- talan hardveresen nincs tamogatva es kesz. Sok kompromisszummal jarnak ezek a buta prebuiltek sajnos.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34751 üzenetére
Ezt tényleg nem értem.
Még mindig ott tartok, hogy egy linuxos fórumon megkérdeztem, hogy a gépemen lehet-e valahogy a procihűtő fordulatszámot szabályozni?
Linux alatt!
Mert ez egy linuxos fórum.
Ez azt jelenti, hogy szoftveresen, mert a linux ugye tulajdonképpen egy szoftver.
Erre már mindenféle barkácsolós ötlet jött (ráadásul erősen kétséges sikerű - hasznú) , illetve hogy inkább ne csináljak vele semmit.
De linuxos - szoftveres ötlet még egy sem!
Ez hogyan hogy így akkor most mi?! :-)
Kész, ennyi feladtam... -
Vasti74
senior tag
válasz
lionhearted #34748 üzenetére
Én nem tudom, de az alaplap igen - csak rosszul! ;-)
Szóval nem DC vezérelt, hanem PWM, és ebbe kellene belenyúlni.
A kérdésem még mindig az, hogy hogyan?
Mármint linux alatt hogyan? Mert az elsődleges cél természetesen az lenne, hogy a gép megbontása nélkül bírjam rá valahogy szoftveresen a ventilátor szabályozására (egyelőre a fordulatszámát sem látom)
Ezért kérdeztem a linux listán, és nem valami elektronikain, ahol ellenállásokat kell forrasztgatni - ott majd akkor folytatom, ha kiderül, hogy linux alatt nem lehet megoldani a problémát. -
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34746 üzenetére
OK, hogy átkapcsolom, ha lehet "feszültségvezérelt módba": de mit fog ehhez szólni a BIOS? Hogyan fogja utána vezérelni? Mert gondolom a szoftver, ami vezérli, nincs erre felkészítve.
A szabályozást meg nem kellene elveszíteni, mert akkor hogyan tovább? Egy fordulaton forogna a ventilátor, ami "hideg" procinál túl sok, melegben meg esetleg túl kevés?
Elnézést, de tényleg nem áll össze a dolog: vagy valamit rosszul tudok, vagy valamit félreértek, de szerintem ez így nem OK ;-) -
válasz
Vasti74 #34745 üzenetére
Azt írtad, hogy nem tudod PWM vezérelni.
A táp ágat kell csökkenteni, ez volt az ajánlásom, ha már úgy is DC vezérelt, de akkor még sincs így. Persze ha nem jut el a pwm jel, akkor végül is fix DC lesz.A pwm amúgy nem törekszik fordulatszámra, csak ugye a lassabb ventitől melegedni fog a rendszer, szóval a vezérlés görbe másik pontjára jutunk. Viszont nem megy annyit 5V-on, mint 12-n. De az volt az alapfeltétel, hogy amúgy is rossz a görbe, mivel vezérelni akarod valamiért.
-
-
bambano
titán
válasz
Vasti74 #34745 üzenetére
A pwm-es ventilátorban két drót (+ test + fordulatszám ellenőrzés) megy a ventilátorba. Ha csökkented a feszültséget, akkor emiatt fizikailag két lehetőséged van:
1. a pwm vezérlés feszültségét csökkented, akkor egy darabig semmi nem fog történni, majd az egész vezérlés összeomlik.
2. a venti tápot csökkented, akkor a pwm feljebb fogja húzni a fordulatszámot.szerk: úgy tudod a pwm-es ventilátor fordulatszámát csökkenteni, ha képes rá, hogy átkapcsold feszültségvezérelt módba és ott csökkented a feszültséget.
a másik megoldás, hogy csökkented a proci terhelését és akkor nem kell majd annyi hűtés -
Vasti74
senior tag
Visszatérve a hangos Lenovo-ra ;-)
A PWM szabályozású ventilátor fordulatának csökkentése ellenállással.
Nem nagyon értek én már ilyenekhez, de nem úgy van, hogy a fordulatszám a hőmérséklet függvénye? Tehát "a BIOS" a hőmérséklet függvényében emeli a fordulatszámot a kitöltési tényező emelésével?
Ha 12V-os a ventilátor (12V-os impulzusokat kap) , és csökkentem egy ellenállással a feszültséget út közben a ventilátorig, akkor a vezérlés a kitöltési tényezőt növelve ettől függetlenül törekedni fog arra, hogy X hőmérséklethez Y fordulatszám társuljon, szóval pl. 55 fokos procinál pont annyit lesz a fordulatszám ellenállással, mint ellenállás nélkül - vagy rosszul gondolom?
-
kzs
tag
Volt egy furcsa hálózati gondom:
kb 2 órán át nem értem el a lokális hálómat, annak ellenére, hogy internet működött (pedig elmúlt napokban még és amúgy évek óta működött)
(Megirtam ezt a hozzászólást, és egyszerre csak elkezdett működni...)ping 192.168.178.1 (ez a router, ill. más lokal hálós cimek nem elérhetők, 100% packet loss)
ip r:
default via 192.168.178.1 dev enp11s0 proto dhcp src 192.168.178.50 metric 100
192.168.178.0/24 dev enp11s0 proto kernel scope link src 192.168.178.50 metric 100ip a: 4 interface-t mutat (lo, enp11s0, wlan0 , tailscale0) - a gép kábelen csatlakozik, tehat enp11s0-t használja, a wlan0 nincs üzemben
traceroute is működött távoli gépekhez, de nem működött a helyiekre
Utobbi időben többet használok vpn-eket (surfshark és nordvpn is fenn van)
Vannak ötleteitek, hol kell keresgélni, mit kell tesztelni, ha ujra ilyen lenne
-
-
válasz
Rhino666 #34734 üzenetére
Igen is, meg nem is. A brand gépek tervezhetnek azzal a hűtéssel, ami benne van, irányával vagy mennyiségével is. Egyszerűbb, értelmes nem bazári top-down hűtő sincs már minden foglalatra... arról nem is beszélve, ha már van hozzá alkatrész (ahogy nekem is volt elfekvőben, bár nem volt hangos a gyári se, de mégis 7/24ben akarom járattni).
Ha ezen túl vagyunk, akkor sincs meg a szabályzásod továbbra sem, gondolom nem véletlenül hiányzik neki a PWM. Ha meg van is belső szabályzása, nem a te aftermarket hűtődre, lehet azt is feltekeri...Arról nem is beszélve, ha nem sztenderd felfogatós, ahogy a HPba se tudtam beszerelni az amúgy CPU szinten rávaló hűtőt, mert nem úgy volt kialakítva.
+1 egy ellenállásos szabályzó mennyibe is fáj most?
-
válasz
.-..-. #34740 üzenetére
Megnezem 134-gyel, de azert sem gondolnam hogy verzio fuggo, mert egyszer csak nap kozben mihajlott meg, semmilyen verziofrissites nem volt a kornyeken es onnantol tobb kulonbozo gepen, tobb kulonbozo platformon, tobb kulonbozo bongeszovel ugyanugy lehalt 20 masodperc utan. Konkretan mintha IP alapjan blokkoltak volna. A yt-dlp azert mas szitu, mert ott leporog a reklam csak megy egybol a helyere (a /dev/null-ba), de nem veszi "blokkoltnak" (nincs az, hogy 0s alatt leporogne a reklam mint a bongeszoben blokkolo hasznalataval).
-
.-..-.
tag
válasz
Rhino666 #34738 üzenetére
Nálam 134.0.6998.117 (Official Build, ungoogled-chromium) Arch Linux (64-bit) ami rendben van.
VPN-t is használok és amikor valami bajuk van az IP-vel, akkor mindenáron be akarnak jelentkeztetni, hogy nem vagyok-e robot. Ekkor váltok másik VPN-re.
Szóval szerintem nem az IP-vel van gondjuk, mert anno mikor nálam is ilyen probléma volt, akkor másik browser-ből működött a YT ugyanarról a gépről/IP-ről.
Illetve működött a yt-dlp is, ami szintén ugyanarról a gépről/IP-ről futott. -
-
-
válasz
Vasti74 #34735 üzenetére
Nem viccbol irtam, ha ilyen 40 fokos homersekletrol beszelunk, akkor egy passziv borda tenylegesen mukodokepes lehet. Tapasztalat alapjan 50W-os fogyasztasig siman elegendo a termeszetes konvekcio, talan meg ilyen szukos helyen is. Pl. evek ota hasznalok 10100F-es gepet full passzivan. De persze ahhoz, hogy tudjuk hogy a te esetedben is mukodhet-e, tobbet kellene tudni a geprol, mire van hasznalva, milyen proci van benne stb. De mindegy is, ha nem akarsz hutest cserelni.
-
.-..-.
tag
válasz
Rhino666 #34732 üzenetére
Ez melyik ungoogled-chromium?
Azért kérdem, mert a napokban telepítettem Arch-ot és én is azt a böngészőt használom (+ublock-origin) és nálam megy a YT rendesen.
Régebben volt nálam is 20mp probléma (ha beletekertem akkor is csak karikázott), de most semmi ilyesmi nincs. -
Vasti74
senior tag
Nem megkerülő megoldást kerestem, hanem választ a kérdésemre ;-) A rajta lévő hűtőt szeretném használni, mert egy kicsit más, mint a többi :-)
Ennek van előnye és hátránya: az előnye pl. hogy egy személyben a ház szellőzéséről is gondoskodik, hátránya meg hogy ezért csak úgy nem lehet bármivel helyettesíteni (egy hagyományos ventilátor felett nem sok hely maradna, és akkor még kellene egy venti a házba is)
A passzív bodra pláne jó ötlet ennél a gépnél: csendes lenne, az tuti, kérdés, hogy meddig működne?! ;-)
A probléma, hogy szerintem hülye a BIOS: háromfajta profil van ezzel kapcsolatban, a legcsendesebben van, de így is hangos már 40 fok környékén. A fordulatszámot a BIOS-ban sem látom egyébként, eléggé butus a gép az eddigi HP - Fujitsu gépeimhez képest :-(
Na ezért szeretném valahogy linux alatt monitorozni és szabályozni a ventilátor fordulatszámot, ha lehet.
-
válasz
lionhearted #34733 üzenetére
Fizikailag megoldani annyi, hogy rak ra egy normalis cpu hutot vagy akar egy passziv bordat.
De gondolom gari miatt nem bonthato, ezert kell trukkozni.
-
válasz
Vasti74 #34731 üzenetére
Milyen proci? Lehet egyszerűbb fizikailag megoldani, mint szoftveresen.
Konkrétan nem ismerem a gépet, HP brand gépen sima 8cm venti volt a hűtőn, pont volt régebb óta egy arctic CO F8am, azzal nem lesz gond alapon, és persze PWMes is. De az is megoldás, hogy ellenállással csökkented a feszültséget a ventin, 5V-on is lassabb lesz. -
válasz
Apollyon #34728 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez ilyen egyszeru. Nalam egy ideje az Ungoogled Chromium Linux es Windows alol, a Vivaldi Linux alol es a Chrome Windows alol (osszefujja a szemetet a szel) ugyanugy 20 masodpercenkent megall, csak ugy tudok vegignezni egy videot normalisan, ha metube-on keresztul letoltom es VLC-vel lejatszom. Igazan eltunhetne mar a sullyesztobe ez a sz@r kugli...
BTW: AdGuardHome lokalis DNS (nem mintha barmit befolyasolna ilyen szempontbol) + uBlock Origin + meg vagy fel tucat YouTube kozmetikai plugin, mert akkora egy otvar a felulet.
Kiegeszitoket nem kapcsolgatok ki, az en haztartasomban reklamnak nincs helye. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy egy Lenovo M75s gen2 gépen hogyan tudnám a procihűtő fordulatát monitorozni és szabályozni? (A rendszer Fedora 41)
Addig jutottam, hogy sensors-detect, aztán a sensors ezt mutatja:
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Tctl: +41.6°Cnvme-pci-0a00
Composite: +28.9°C (low = -273.1°C, high = +80.8°C)
(crit = +84.8°C)
Sensor 1: +28.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)
Sensor 2: +27.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)amdgpu-pci-0b00
vddgfx: 1.38 V
vddnb: 943.00 mV
edge: +36.0°C
PPT: 10.00 WÍgy nem meglepő módon a pwmconfig is csak ennyit mond:
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed
Az a bajom vele, hogy már 40 fokos procihőmérsékletnél is hangos a gép :-(
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
-
válasz
Apollyon #34728 üzenetére
Nalam egymas mellett FF/UC bufferel rendesen. NextDNS + AdBlocker for YouTube bovitmeny mindket bongeszoben. UC-ban VA-API gyorsit, CPU usage 2-3% 1440p@60
Wayland+Vulkan
cat .config/chromium-flags.conf
--ozone-platform-hint=auto
--enable-features=VaapiVideoDecoder,AcceleratedVideoEncoder,VaapiIgnoreDriverChecks,Vulkan,DefaultANGLEVulkan,VulkanFromANGLE
VA-API
00:00.253 kVideoDecoderName "VaapiVideoDecoder"
00:00:00.253 kIsPlatformVideoDecoder true
GPU
Canvas: Hardware accelerated
Canvas out-of-process rasterization: Enabled
Direct Rendering Display Compositor: Disabled
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Enabled
OpenGL: Enabled
Rasterization: Hardware accelerated
Raw Draw: Disabled
Skia Graphite: Disabled
Video Decode: Hardware accelerated
Video Encode: Hardware accelerated
Vulkan: Enabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated
WebGPU: Disabled
WebNN: Disabled
Hatha ez segit
(mondjuk ez wayland, X-nel mas flagek kellenek)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #34726 üzenetére
Vagy csak pusztán azért, mert a gúgli aljas és kész. Ungoogled-chromiumban minden letiltott kiegészítővel is ugyanaz a hiba, ugyanúgy nem tölt be a tecső videó hacsak nincs webgl tiltva. Ez böngésző specifikus tiltás, direkt erre célozva. Ellenben Vanadium alatt nincs ilyen gond, de az meg csak okostelóra van.
Firefox alapú böngetők meg szimplán büntetve vannak a betöltés delay-jel. -
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Archttila #34723 üzenetére
Dettó, nálam azonban ungoogled-chromiumban meghalt a youtube, vagyis csak az első 20 mp-et tölti be nagyrészt, ha egyáltalán.
Ha a WebGL-t kikapcsolom, akkor jó, viszont akkor más weboldal döglik meg.
Firefox alatt meg vagy 3x újratölt a youtube, vagyis töltött, mert részemről a firefox is halott. Te mit raktál fel helyette? Remélem nem azt, amire gondolok... -
válasz
Vasti74 #34601 üzenetére
Már elavult, vagy még nem kész technológiák vacak hardvertámogatással, ezt kínálja jelenleg a linux desktop, lehet választani ;-)
Hat persze, nalam meg meg viccbol hoz az 5700G Arch Sway WM alatt Ungoogled Chromiummal (flagek rendben) 4-5% CPU usage-t 4k YT videokkal
mesa 1:25.0.1-2 -
válasz
bambano #34720 üzenetére
Miben más?
Az általad leírt igények:
- X-hez kell a /home
- /home-hoz kell a drbd
- drbd-hez kell a networkingNem konfiguráltam fel neked drbd-t, így tényleg más "problémára" megoldás, de a valóságban egyszerűsítettem a drbd által adott inputot és outputot, miszerint: kell neki networking (curl exit code 0/nem0), ha van networking, akkor lesz egy blockdevice (drbd a /dev/akármit csinálja, az én implementációm meg egy konténerfájlt valós helyi deviceról másolva.)
Nincs arról szó, hogy a systemD-hez internet kellene, ez egy adottság volt az én környezetemben, de nem a service leíróban megfogalmazott követelmény, hanem a "kódban" (curl).Tényleg felfogni sem tudom, hogy mi az, ami neked ebből nem világos, amiből azt gondolod, hogy ha így megcsinálod a saját valid drbd megoldásod, akkor ahhoz kötelezően internet kell.
Egyszerűen át sem gondoltad, csak a sok szívásodat arra töltöd ki, hogy lehetetlen, bármit írok. Nem az, és minden igényt teljesített, nem volt/kell extra megszorítás.
@emvy: nyilván, de így is teljesen felesleges volt 10 percet is eltöltenem az egésszel (ebből kb 90s a gép létrehozása "üres" környezetben), ha az egész napom arra megy el, hogy magyarázzam a falnak, hogy működik, amit szeretne.
-
válasz
lionhearted #34719 üzenetére
> Internet nélküli gépet nem tudok csinálni, mert a felhőben fut, el se érném.
bocs, aprosag: a felhoben levo gepek eleg jo reszenek nincs internetelerese, ettol meg el lehet oket erni
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #34719 üzenetére
Nem foglalkoztam azzal, hogy a te megoldásod, amelyet teljesen más problémára adtál, mint amit én kérdeztem, működik-e vagy sem. Indifferens.
"Ne harcolj olyan démonnal, ami nincs.": nincs systemd? -
válasz
bambano #34718 üzenetére
Ott megoldás. Független attól, hogy a hálózat helyi vagy nem, mert a drbd nem igényli majd, csak az én curlom. Bizonyítani került bele, hogy van hálózat, ahelyett hogy felkonfigoltam volna csak neked egy igazi drbd-t.
Internet nélküli gépet nem tudok csinálni, mert a felhőben fut, el se érném... De lényegtelen is, mert nem akarod elfogadni a tényt, hogy működik, nem kuszál össze semmit, és nem a drbd a hálózati menedzser, akár helyi háló, akár nem.
Ne harcolj olyan démonnal, ami nincs.
Várjuk a következő feladatot, ingyenes oktatási keretre. -
bambano
titán
válasz
lionhearted #34717 üzenetére
A drbd nem internetről jön, hanem helyi hálózatról. Az, hogy van-e hálózat, nagyon egyszerű: ha elindult a drbd, akkor van, ha nem indult el, akkor nincs.
-
válasz
bambano #34716 üzenetére
Mi a különbség az internetes networking és a lan között ? szerintem csak a gateway címe. Nekem így volt egyszerűbb tesztelni, hogy van hálózat, de ez nem igénye a megoldásnak.
a network-online.target nem azt jelenti, hogy van internetkapcsolat, vagy nem értem hol beszélünk el egymás mellett.Csak azt, hogy a networkmanager (bármelyik is az) up-ot ad vissza.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #34715 üzenetére
jéééézus...
tehát ha nincs internetem, csak helyi háló, akkor ez el se indul?
tuttkó megoldás, megdöglött a routerem, de az a gép is, amiről a routert életre pofozhatnám.szerk: szerintem jelentkezhetnél systemd fejlesztőnek
-
válasz
bambano #34713 üzenetére
Megoldottam szerintem, Móricka behelyettesíttéssel.
drbd service before remote-fs-pre.target after network-online.target. Úgy néztem meg, hogy van-e háló, hogy google.com curloztam, majd ddvel csináltam egy file alapú blockot.
Utána mount after remote-fs-pre, before remote-fs, ez csatolja az mnt alá a képfáljt.
Mindkettő wantsby multi-user, de akár graphical target, display nekem itt nincs, a ploton minden jól kivehető.
És semmi rendszerfájlhoz nem nyúltam, kettő újat írtam csak, 22 LTS Ubuntu, systemD 249 -
kovaax
őstag
Tavaly volt 30 éve, hogy elkezdtem dolgozni, azóta unixon dolgozok (AIX, HP-UX, némi Solaris, aztán RHEL, Oracle, SLES), otthoni gépen 1-2 év Redhat után Debian lett kizárólag. Én se szeretem a systemd-t, vagyis a masszív párhuzamosítást szeretem belőle csak. De ezt adja a gyártó, akkor ezt használom. A bináris formátum az én bajom is vele, de melóban van központi loggyűjtő, úgyhogy nem érdekes. Otthon meg majd káromkodok, ha beüt a ménkő. Meg hogy minden szart is belemókolnak már, az is ótvar. De ezt adják, akkor ezt használom, így van rá support (ha már fizetünk érte). :-/
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #34712 üzenetére
Ha beállítod a drbd unitjait, akkor a systemd elindítja. A gond az, hogy a systemd megállmodói szerint van egy logikai sorrend, ahogy össze kell rakni egy gépet, és ha ezt a logikai sorrendet te felrúgod, akkor felborul a systemd is.
Akik megálmodták a debiant, azok azt gondolják, hogy úgy kell működnie, hogy vannak a blokkos eszközeid (tipikusan hdd, sdd), arra húzol raid-et. A raidre lvm-et (esetleg cryptot), az lvm köteteket pedig mountolod. Az oprendszer többi része meg ettől függetlenül ahogy a proci bírja lóerővel, indul vagy sem.
Namost ebben az esetben a drbd-nek előbb kell elindulnia, mint ahogy minden mount lefut, mert mountolni kell. A lightdm-nek meg kell várnia azt, hogy a drbd-re rakott home dirt felmountold, mert az X-nek kell a home, ahol tárolva vannak a grafikus beállítások. Szóval bele kell nyúlni a szokásos boot folyamatba, hogy előbb álljon fel a hálózat, mert a drbd-nek kell, utána teremtődjön meg a home blokkos eszköze, mountolódjon, és utána mehet a lightdm.
-
válasz
bambano #34711 üzenetére
Nyilván, de az mitől függ? Lokális diszk csak elérhető, random pendrive nem mérvadó, távoli eszköz meg gondolom ugyanúgy networking. Így nem kivehető, hogy mi a gond... lassan éled fel egy lokális blokkos eszköz? Timeout megvárja... Vagy mi a nehezítő körülmény. Te hoznád létre valami fájlból? Annak is mennie kéne (snap is így megy).
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #34710 üzenetére
"A mount unit egyetlen kínja, hogy a fájl neve nem választható": emlékeim szerint ez benne volt valamelyik kottában.
Gondolom azt nem kell külön specifikálni, hogyha mountolni akarsz egy blokkos eszközt, akkor a blokkos eszköznek léteznie kell. -
válasz
bambano #34708 üzenetére
Nyilván nem fogja helyetted megírni, de amúgy mintha hiányozna egy lépés, mert most 2-2 esemény párt írtál csak (drbd a networkinget várja, lightdm a mountot).
Nyilván tucatnyi service van, ami megvárni a networkinget, valamint egy rakat mount is (snap, ha más nem). A mount unit egyetlen kínja, hogy a fájl neve nem választható, hanem az elérési útvonal, hiába kell a tartalmában is megadni ezt...
bináris log: aki tömöríti az előző napi logot, az már binárisban tartja.
-
bambano
titán
"kis ceg vagyunk": vagyis a te szükségleted az általános az összes debian usernél?
"ez relevans lenne, ha pl. merevlemezre irjatok az adatokat bitrol bitre": mindig lemezre írod az adatot, az ssd is solid state DRIVE.A logod nem csak kifejezetten lemezhiba miatt borulhat össze, hanem más hiba miatt is.
Az az orbitális nagy vicc, hogy pont ma délután futottam bele egy memória hibába, ami simán összeborogathatott volna bármilyen bináris adatállományt, miközben egy text log részben menthető maradt volna.
-
bambano
titán
válasz
urandom0 #34706 üzenetére
"Mivel én nem használok DRBD-t": nem te mondtad, hogy annyi az egész, hogy csinálunk egy unitot és akkor működik?
Nem kell tudod, hogy mi az a drbd, nem kell tudnod, hogy hogyan konfigurálódik be maga a drbd, elég, ha azt tudod, hogy systemctl enable drbd.unit (most nem írom a betű szerint pontos parancsot) elindítja.Ezek után azt kell tudnod, hogyan csinálj egy olyan működő mount unitot, ami egy blokkos eszközt megadott csatolási pontra felmountol.
Utána azt kell tudnod, hogy hogyan szinkronizálod össze azt, hogy a drbd unit csak a hálózat éledése után induljon, és a unit, ami a lightdm-et indítja, megvárja, hogy ez a specifikus mount unit lefusson.
Ezt így kell csinálni a systemd-ben.
CSAK NEM MŰKÖDIK!
Akármennyi doksit olvastam, gugliztam, NEM MŰKÖDIK!
Ami erről a systemd doksijában van, az NEM IGAZ.
NAGYON SOK napot elcsesztem erre, gugliztam, rebootoltam ezerszer ÉS NEM MŰKÖDIK.Tessék, itt van előtted a pálya, bizonyítsd be, hogy én vagyok a hülye. Ja, és ez az első forduló, ha megoldottad és nekem is működik, akkor jön a következő feladat
Meg kellene kis magyarázatocska, hogy a szerteszéjjel össze-vissza linkelt unitok (a wants meg a provides meg a társai) mitől egyszerűbbek, mint két sor az rc.local-ba.
Érdekelne az is, hogy erre csinálok egy mount unitot, az nem működik, csinálok egy exec unitot, amiben egy darab mount parancs van, az működik.
Mellesleg abba az rc.local-ba, amire külön systemd unitot kell engedélyezni, hogy a systemd bootkor lefuttassa. sysv initben meg belinkeled a runcontrol szkripteket oszt jónapot.
-
válasz
bambano #34698 üzenetére
> ha keresek valamit a logban, akkor systemd esetén journalctl-lel kilistáztatom és utána grep-pel vagy valamivel keresem, megnézem.
Valld be, hogy csak szivatsz minket!
tenyleg kis ceg vagyunk, igy az applikacionk csak havi 5 terabajt logot produkal, sok sikert a greppel akar egy napi lognal is! (Nem, nem lehet mindig mindent ELK-ban tartani. (journalctl | grep az tenyleg kismeretu logoknal jol mukodik, de akkor nem fogod tudni hasznalni pl. a beepitett indexalast)
> szerk: egyébként egy lemezhiba esetén annak van nagyobb valószínűsége, hogy a bináris log olvasható marad, vagy annak, hogy a text?
ez relevans lenne, ha pl. merevlemezre irjatok az adatokat bitrol bitre, es igy vegulis le lehet majd olvasni elektronmikroszkoppal -- de 2025-ben flash alapu tarolokat hasznalnak, titkositassal, tomoritessel, es SEMENNYIRE nem use case, hogy valaki beleb*szik egy csavarhuzot a diszkbe, es a maradekot szeretnenk visszaolvasni egy masik IBM XT-ben
de a valodi valasz egyebkent: ha fontos a log tartalma, akkor nem uldogel egy diszken backup nelkul, hanem valos idoben replikaljuk mashova is, tehat van backup
-
válasz
bambano #34699 üzenetére
Mivel én nem használok DRBD-t, életemben kb. kétszer láttam, így nem tudom, mi okozhatja nálad a problémát. De azt ugye érted, hogy ennek az ég világon semmi köze sem a SysV inithez, sem a Systemdhez?
De én most le vagyok sokkolódva attól, hogy van, aki úgy grepeli ki a journalból az infókat. Azért nem ezt gondoltam volna, főleg olyantól, aki régóta a szakmában dolgozik...
Mondom én, hogy itt arról van szó, hogy ti nem akarjátok megismerni a Systemd-et, jól elvagytok ti a régi világban, és nektek az úgy oké. Egyébként szeretném jelezni, hogy a Systemd képes SysV init scripteket futtatni, úgyhogy tulajdonképpen nem olyan nagy baj, ha nem akartok közelebbi kapcsolatba kerülni a Systemddel. -
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
ViZion #34639 üzenetére
Pedig pont akartam mondani a zenefest.
Nekem itthoni belső hálón az van. 5 perc volt összerakni, meg is lepődtem. Jó oké ebből 3.5 perc amíg a megfelelő doksik kikerestem.
Egyébként max hálóati sávval lehet vele másolni. Jó oké nem ajánlják mert elauvlt, de belső hálón van szóval...
-
salaud
aktív tag
válasz
urandom0 #34697 üzenetére
10 éve használok desktopon Linuxot
Csóró kezdő vagy, én több mint húsz éve. És akkor mi van?
Systemd-es rendszert használok, mert lusta vagyok átállni openrc-re, vagy bármi más normális init rendszerre, de közben pontosan tudom, hogy a systemd nélküli rendszer kisebb, gyorsabb, hibatűrőbb. Egyszer majd ha lesz sok időm és türelmem, megszabadulok tőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Musk, X, a deepfake-törvény és a szólásszabadság
- Robogó, kismotor
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- EAFC 25
- PlayStation 4
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- PC játékok 2500Ft/db
- Mandragóra steam kód
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered, Call of Duty: Black Ops 6 - Vault és Egyéb Játékkulcsok.
- BIG BOX LOT! - Tomb Raider 2, Baldurs Gate, Abe Exoddus, X-Com, Pools of Radiance
- Destiny 2 Shadowkeep-Beyond Light-Forsaken Pack/Unknown 9 awakening/The Outer Worlds stb
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Samsung S24 8/128GB, Kártyafüggetlen, Újszerű állapot, Garanciával!
- ASUS 18W USB ADAPTER
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest