-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
totron #34760 üzenetére
Az előző Fujitsu D738 gépem gyakorlatilag hangtalan volt ugyanúgy dolgoztatva, mint ahogy ezt a Lenovo-t dolgoztatom annak ellenére, hogy az i5-8400 elvileg gyengébb, mint ez a Ryzen 5 4650G, szóval úgy saccoltam Lenovo megvásárlása előtt, hogy minimum hangtalan lesz ez is, mert mitől melegedne, ha alig van terhelve?! Aztán kiderült, hogy nem kell ahhoz melegednie, hogy hangos legyen ;-) Most pl. 34 fokos a proci, és már túl hangos nekem..
Egyébként itt van még az asztalom mellett a Fujitsu, erős a kísértés, hogy visszategyem, még ha nehezen is viselte a linux + 4k megpróbáltatásokat... ;-)
(De ennél is erősebb újra a kísértés, hogy mindkét PC-t eladjam, és mac-ra váltsak)
Épített gépben én azért nem gondolkodok, mert olyat még abból nem láttam, ami megütötte a szépérzékemet ;-) -
-
Frawly
veterán
válasz
totron #31144 üzenetére
Nálam még tartja magát, hardveres videókódolás az nincs, csak hackre és bugos, úgyhogy nem erőltetem, de nem jelent nagy prociterheléses különbséget. Nekem még megfelel, de régóta nem szeretem már én se, azon a határon táncol, hogy dobjam. Ami miatt megtartom, hogy még így is a kisebbik rossz a Chrome-alapú böngészők ellenében.
Próbáltam egy időben Chrome-ra, Chromiumra, Vivaldira váltani, de borzalmas memóriaigényük van, és bugosabbak is, mint a FF. Plusz nem tudnak olyan alap funkciót még ma sem, mint a text only zoom, tudnak általános text-skálázást, de csak átlalánosan, minden oldalra megadva.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #31144 üzenetére
A videó lehet lassabban megy, de ehhez azért hozzájárul a már kompletten bloatware internet is. Másrészt youtube-ot és társait nézni nem csak böngészőből lehet.
A chromium alapú böngészők meg lehet jobban viszik a videókat, azonban pár kivételtől eltekintve spyware az összes, meg feleannyira sem testreszabható, mint a FF alapúak. -
-
-
Frawly
veterán
válasz
totron #28179 üzenetére
Ez milyen disztró? Azt is vedd figyelembe, hogy sok disztrón a grafikus felület kiosztása és a terminálban, konzolban használt kiosztás teljesen külön van kezelve. Pl. az Arch alapú disztrók ilyenek. Így telepítéskor hiába adtál meg grafius felületen Hu-billentyűzetet, attól még terminálban más lehet a történet.
Sőt, néha a grafikus Login Managerben is külön kell állítani a kiosztást.
-
-
válasz
totron #26302 üzenetére
Clonezillával csinálsz egy mentést a mentendőről az USB-s HDD-re, amit aztán visszaállítasz az SSD-re.
a Clonezilla nem dd-vel ment, ezért a mentett képfájl kb akkora lesz, amennyi a benne tárolt adatok összessége -
spammer
veterán
válasz
totron #23016 üzenetére
Ha nem árulod el, milyen disztrót, DE-t és tálcát használsz, akkor bővebb segítséget sem nagyon fogsz kapni. Nincs olyan, hogy "tálca", mert van belőle kb. 123 ezer fajta. A kommersz, DE-s panelekre nem biztos, hogy lehet direktben infót (script kimenetet) kiíratni, bár widget/applet talán tud ilyesmit, csak ahhoz tudni kellene, mit használsz.
-
Jester01
veterán
-
aelod
veterán
válasz
totron #22730 üzenetére
Bocs nem igazán volt időm foglalkozni a dologgal. Az amatőr az én vagyok. Valamiért a Linux Lite bekapcsolja boot során a laptopon a num lockot. Azt kikapcsoltam, egy gonddal kevesebb. A sudo jelszó visszaállítására szerencsére van leírás a wikiben. [link]. Ez alapján sikerült megcsinálnom.
-
spammer
veterán
válasz
totron #22679 üzenetére
Screen tearing. Megoldás: Compton vagy egyéb kompozitor.
szerk: én awesome WM alatt, inteles laptopon ezzel az egyszerű beállítással futtatom:
compton --backend glx --paint-on-overlay --vsync opengl-swc
Más gépen, más WM alatt lehet, hogy be kell állítani még egyebet is neki. Nem szükséges hosszú paranccsal indítani, az opciók megadhatók a compton.conf-ban is (lásd Arch Wiki).
szerk2: lejátszónak mpv-t használok.
-
-
spammer
veterán
válasz
totron #22649 üzenetére
/etc/systemd/logind.conf-ot próbáltad? [link]
HandleLidSwitch=ignore
és a kommentet (#) szedd ki előle.
Ha beállítottad, újra be kell jelentkezni (vagy reboot). Ha nem elég ennyi, akkor, csinálj egy ilyet:
/etc/systemd/logind.conf.d/laptop-lid.conf
Ez legyen a tartalma:
[Login]
HandleLidSwitch=ignore
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged