- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Megduplázódott a betegek száma, megkezdték a vakcinák beszerzését
Újabb európai országokban bukkant fel a betegség.
#majomhimlő -
válasz
Hieronymus #62395 üzenetére
én 1979-es vagyok, beszarjak-e? amúgy mindegy is, egy 40+ éves oltás értéke minimális. írtam, hogy a feketehimlő oltás az új pfizer!!!
-
válasz
az állatkert lakói vajon kaphatnak humán himlőoltást? gondolom rájuk veszélyesebb ez a kórság...
-
válasz
Most miért kellett erre külön topic? Ezt kellett volna átnevezni általános pandémiára, itt már együtt vannak a rettegők
-
Hosszabb várakozás után megérkezett Európába a következő vírus, ami miatt lehet rettegni.
Igen itt van a majomhimlő.
Aki 1979 előtt született, az maradjon ebben a témában, mert hatékony a régi oltás.
A többieknek kéretik megnyitni a "Komoly Majomhimlő klub" témát. -
How long does COVID-19 linger in your body? New report offers clues.
Akár nagyon sokáig is. És ha valakiben sokáig üdül, az nem jó jel pl. a betegség súlyosságát illetően [jééé,]. Köze lehet a long covidhoz is => ha sikerülne kiírtani a rejtőzködő (vakbél, tüdő, stb.) víruskolóniákat, az segíthetne a longos tünetek enyhítésében. (Paxlovid, de ilyesféle terápiára nincs engedélye.)
-
The quest for longer-lasting Covid-19 vaccines
Szép hosszú cikk, nem lehet pár mondatban összefoglalni. Azzal indít, hogy összehasonlítja a különböző védelmeket (mRNS, vektor, natív fertőzés), ismertet elképzeléseket, hogy mi lehet a háttérben, bemutat irányokat, ahogyan a kutatók a tartósabbá próbálják tenni a vakcinákat, stb. -
válasz
Drizzt #62388 üzenetére
Azért tennék minimum 0.03$-t egy friss mutánsból készült orrspray-boosterre terjedés-témában is
.
#62390: evvan, a tömegnyomor predesztinálja a járványokat. Mindemellett azért ahhoz, hogy világjárvány legyen valami, több dolog is kell együttesen:
- ne legyen túl/gyorsan halálos
- tűrhetően terjedjen tünetmentes fázisban
- a tünetmentes fázisban terjedés r0-ja legyen 1.5-2 felett. -
Ringman
félisten
First draft genome sequence of Monkeypox virus associated with the suspected multi-country outbreak, May 2022 (confirmed case in Portugal).
[link]
pox22? :/ -
Drizzt
nagyúr
válasz
t72killer #62387 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy felulfertozik-e, vagy nem. Semmilyen jel nem utal ra, hogy lehetne olyan oltast csinalni, ami a fertozodest megfogja. Ezeknel a variansoknal nem sok esely van erre, a jovobelieknel meg szinten nem valoszinu. Evi kb. 2 kulonbozo varianssal megfertozodessel nyugodtan lehet szamolni a kovetkezo evtizedre. Not great, not terrible. Ez van.
-
-
válasz
lacafaca #62382 üzenetére
háború elől meg nehéz ám kitalálni, hogy mi válik végül harctérré. jellemzően az/ott, ahol megakad a közelben vonuló haderő vmiért. az agglomeráció mondjuk láthatóan nem szerencsés, így egy olyan calai falu, ahova egy órát kell zötykölődni a legkisebb utakon bármi nagyobb helytől, nyilván jobb...
...kivéve, ha devlát kapsz el és gyorsan kórház kéne, akkor hátrány
-
Ringman
félisten
Germany OKs more COVID-19 vaccine spending for this fall
Germany's health minister says the government plans to spend another 830 million euros ($872 million) to buy new coronavirus vaccines that will allow the country to deal with a series of possible variants this fall
“One lesson from the pandemic is that we never again want to have too little vaccine,” he added, alluding to the sluggish start early last year of the EU's and Germany's COVID-19 vaccination campaign. “We want to be able to offer all those who need or want it a fourth shot.”
The minister left open, however, whether a fourth vaccine shot will be recommended for everyone, saying that will depend on what variant comes later this year. -
-
De az egerek nem voltak beoltva = totál más sztori, mint "boosterként" kapni a virnyákot
.
#62356: fülfájásra alighanem neked is fog menni az antibiotikum.
#62365: hacsak nem problémás a user immunrendszere, egyéb ok miatt rizikócsoportos, akkor 4 adag vuhanit tuti nem adatnék be.
-
mpo
veterán
válasz
Ringman #62367 üzenetére
A majomhimlő jellemzően influenzaszerű megbetegedéssel és a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, ezután kiütések jelennek meg az arcon és a testen. Általában enyhe lefolyású, bár két fő törzs létezik: a kongói törzs, amely súlyosabb, és akár 10 százalékos halálozással jár, illetve a nyugat-afrikai törzs, amelynek halálozási aránya 1 százalék. Afrikában az emberek rágcsálók vagy kis állatok harapása által fertőződnek meg.
[link] -
Ringman
félisten
[link]
Monkeypox, metropolitan areas:
- London, GB: 9 confirmed
- Lisbon, Portugal: 14 confirmed, 6 suspected
- Madrid, Spain: 23+ suspected (1 ex-Canary Islands)
- Quebec, Canada: 13 suspected
- Boston, MA, USA: 1 confirmed
- Stockholm, Sweden: 1 confirmed
- Rome, Italy: 1 identified
kíváncsi vagyok a covid miatt mindenhol lefingott immunrendszer mennyit segít a terjedésben -
Rage47
veterán
válasz
kolopele #62356 üzenetére
Tesóm elkapta most külföldön. Azt hitte allergiás, annyit tüsszögött, még éjszaka is. Aztán a teszt fél óra múlva bejelzett, hogy pozitív. Sokat kellett várni, csak a végén jelent meg a T-nél a csík. Láz, köhögés, nátha. Ő elkapta a legelsőt is és azt mondta, most olyan, mint egy influenza régen. A legelső covid nagyon brutál volt. Hozzáteszem, van benne 4 oltás, 3 hete kapta az utolsó modernát.
Ja és tegnap még pozitívra tesztelt úgy, hogy múlt kedden csinálta az elsőt. Ragadós egy cucc ez. -
PuMbA
titán
"hogy a kínai oltás mit csinált, arról fogalmad sincs."
Kínai miatt kaptam el hamarabb a delta-t és így nem húztam ki az omikron-ig
Viccet félretéve szüleim kapták el először, aztán találkoztunk is és utána én is delta-s lettem nem sokkal. Anyának 2db Pfizer volt, Apának 2db Szputnyik, nekem meg ugye 2db Sino, szóval a mi családunkban a vakcinatípusok nem jelentettek különbséget, mindannyiunk ugyanúgy vészelte át, relatíve könnyen.
-
"A szöveg szerint elég, mert oda van írva, hogy semlegesíti a delta fertőzött egyedek vérmintája az omikron variánst."
Bizonyára, csak az is oda van írva, hogy "kisebb mértékben". Azaz a védelmed nem abszolút, bár nyilván így is hasznos lehetett.Illetve a tanulmány az eredeti BA.1-es változatra vonatkozott:
Limited cross-variant immunity from SARS-CoV-2 Omicron without vaccination
most pedig már általában nem az terjed, szóval az óvatosság továbbra sem árthat. -
kolopele
nagyúr
Tegnap óta az egyik gyerekem beteg lett, ma az orvos (akinek nem szokása antibiotikumot felírni) azzal kezdte. Tesztet nem nézett, majd én megcsinálom még ma. Amúgy nekem is fáj kicsit a fülem, meg tüsszögök néha, megnézem én is, de aztán el fogom engedni, főleg ha nem az.
-
PuMbA
titán
válasz
kolopele #62354 üzenetére
Ja, ez pontosan mutatja, amit már tudunk, hogy az oltások az omikron ellen a leggyengébbek
Ezért voltak omikron újra fertőződések szép számmal, mert a vakcina az ellen már kevésbé véd, plusz még az omikron fertőzés is kevés védelmet ad és bekerült az ördögi körbe pár ember.
-
PuMbA
titán
A szöveg szerint elég, mert oda van írva, hogy semlegesíti a delta fertőzött egyedek vérmintája az omikron variánst. Illetve a tapasztalatom is ezt mutatja, mert én ugye egyszer sem kaptam el ezt a minden eddiginél jobban terjedő omikront a delta után pedig villamoson, hév-en utaztam, plázába kajáltam, szóval erősen ki voltam téve embertömegeknek. Április elején meg megkaptam a 3. oltást, szóval onnantól már tankká váltam.
-
PuMbA
titán
Gyenge az omikron-fertőzéssel szerzett természetes immunitás
"Az eredeti SARS-CoV-2-vel fertőzött állatokból származó minták semlegesítették az alfát, és kisebb mértékben a béta és delta variánst, de az omikront nem. A delta-fertőzött egerekből származó minták semlegesítették a delta, az alfa, és kisebb mértékben az omikron és a béta variánst. Az omikronnal fertőzött egerek vére azonban csak az omikront tudta semlegesíteni."
Na, akkor csak jól éreztem, amikor azt írtam tavaly év végén ide, hogy végülis jobb, hogy a deltát kaptam el 2 oltásra és nem az omikront
A legszerteágazóbb védelmet kaptam meg így.
-
"ha hirtelen be kellene oltani mindenkit, akkor nem lenne rá pénz."<-
.
Ezért is kéne nagyon az orrspray-vakcina: azt hazaviszem patikából/főtérre ejtőernyőzött raklapról és beadom magamnak, nem kell 50$-os órabért elszámolni a nővéreket foglalkoztató cégnek (aki aztán fizet 20at a konkrét dolgozónak). -
White House resumes Covid briefings after six-week hiatus as cases rise
USÁ-ban hat hét szünet után ismét van koronavírus tájékoztató annak tiszteletére, hogy a napi átlagos fertőzésszám átlépte a 100 ezret, ami két hét alatt 61%-os növekedés. A kórházba kerülés viszont csak 25%-kal nőtt, amit legalább részben a paxlovid-nak tulajdonítanak, amiből napi 20 ezret írnak fel. A kassza kiürülőben: ha hirtelen be kellene oltani mindenkit, akkor nem lenne rá pénz. -
Vesa
veterán
válasz
lacafaca #62294 üzenetére
"a természet törvényei cáfolhatatlanok"
Akkor mi bajod a tudománnyal? Természeti törvényeket a tudomány nem cáfol meg..Amit megcáfol, az az emberek fejébe évszázadok óta tévesen beékelődött hülyeségek sora (pl. vallások egyes elemei). A természettudományok a természet törtvényeit feltárják, megmagyarázzák, rendszerezik és próbálják mgérteni a működését.
Epic!
-
Vesa
veterán
Dehogy! Csak bájos nézni ezt a vergődést, ahogy annak ellenére, hogy _állítólag_ nem érdeklik a tudományos hírek, mégis olvassa -és sajnos néha írja is- a topikot. Pedig van saját játszótere is, ahol az elvtársaival teljes egyetértésben hülyíthetik egymást 0-24-ben. Mindig így megy. Az ateista soha nem megy be a temlomba relativitáselméletet magyarázni a híveknek, a vallásos viszont mindig késztetést érez rá, hogy megtérítsen másokat. Namármost, ha itt téríteni akar, azt nem lehet reakció nélkül hagyni.
-
-
válasz
t72killer #62341 üzenetére
A 444 szerint a tesztek száma 0.
"De valóban, úgy tűnik nyugisabb idők jönnek."
Mi az hogy! Győr-Moson-Sopron megyében pl. az elmúlt két hétben 300-zal lett kevesebb új fertőzött (nem ennyien gyógyultak meg, hanem visszamenőlegesen ennyi embernek tűnt el a kórtörténetéből a covid):
(Persze az is lehet, hogy hasraütésszerűen adnak meg adatokat.) -
-
Sir Pocok
őstag
2022.05.18.
Heti jelentés:
4749 fő az új fertőzött és elhunyt 103 fő.
-
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.05.09.22274802v1
na, tessék. ha a flu ellen nem is muzsikált valami fényesen a szuri nálunk, a súlyos covid ellen még egész jó
-
-
kw3v865
senior tag
-
Gyanítom én, hogy a ba.2 és utána érkezett variánsok már az "omikron deltája", azaz nem elég, hogy még kevésbbé fogja őket a korábban szerzett immunitás, de még súlyosabbak is az esetek.
Érzésre szerencsés volt nekünk az a februári ba.1 átesés (gyerekeknél se hepatitis se egyéb nyavaja), így láttunk egy viszonylag új antigént. Mázli, hogy azóta nem jött újabb - remélhetőleg a covid miatti fehérvérsejt-tizedelést már korrigálta a szervezet. A környéken sem dúl amúgy a pestis: a pozitivitás az év eleji 10% környéki csúcsról 2-3%-ra csökkent.
Magyarországon nem lesz ez így túl jó, csak 43%-nak van boostere.
-
kolopele
nagyúr
Nekem 14 évesek a gyerekeim, látom milyenek. Abszolút másak mint mi voltunk. Képesek lennének egész délután a gépek előtt ülni, ha az ember nem zavarná ki őket az udvarra. Ez már egy más világ, a többségüket nem hatják meg a társas kapcsolatok, ha meg igen, akkor abból igazgatói lesz általában, felborult kukák, összefirkált házfalak, széthajigált kólás dobozok, soroljam még? Jó, az enyémek nem ilyenek, mert tanítva vannak, foglalkozva van velük, de sokszor azt mondom, a mai gyereket felét a szülőkkel együtt be kellene zárni valahová.
-
Ringman
félisten
[link]
The problem with Omicron mild infections escaping both adequate antibody and T-cell response, and vulnerability to reinfections
szerk:
[link]
Today UK report lowest unemployment for 50 years - fair to say there is a labour shortage here right now. But part of low unemployment is simply that we have *fewer* people to work cos of long term ill health -
mozso
senior tag
Nalunk kezdenek eroltetodni a szemelyes ceges megbeszelesek es partyk. Egyik kivalo kollegam mar 3 hete beteg, a legutobbi ilyen nyitni kell laza esemenyen vagy az irodaban elkapta, mert maszk az senkin nincs egesz nap. 3 Pfizeres, 2 hetig nagyon nem volt jo az extrem kohoges az elmondasa szerint. Mivel mindig szeret viccelodni es mi is szeretjuk ugratni a mai online hivasban azert latszott, hogy 3 het utan sem tud egy rendeset nevetni kohoges nelkul. Nincs elozmeny korkep ami miatt neki a kohoges ertheto, siman csak “laza” Omikron miatt van.
Nekem is jonnek mar a ceges behivok. Menni kell elkapni, kulonben kilogsz a sorbol. Normalitas van, ha meg gubanc lesz belole akkor “kar erte, jo ember volt”.
-
Ringman
félisten
[link]
Sad but true: "Right now the single most effective intervention is to wear a mask. That's unfortunate, because two years in, we should have been past this point.”
In summary, available vaccines are now so outdated that CDC can't justify recommending a booster for healthy people even as Omicron rages. That means the healthy can only mask. But WH won't push for it, preferring to claim that everything is going to plan. -
fatal`
titán
Nincs romlás, stagnál, vagyis Budapesten nem csökkent tovább. Még mindig nem valami jó a térkép, mert nem lehet tudni, hogy mihez képest.
Két sárga között akár 5x-ös különbség is lehet a koncentrációban (10-es nagyságrendnél változik a szín, elvileg).
#62316: Nem volt mi mellett érvelni, ideböfögtél egy szakajtónyi nettó baromságot.
Kb. mintha azt írnád, hogy sztálin és Gandhi ugyanolyan személyiségek voltak, hisz mindkettő politikus volt.
-
Drizzt
nagyúr
Fut 3-4 kort, de azert megis az utobbi idokben az osszhatasa a korlatozasok eltorlese ellenere stabilan csokkenonek nez ki. Azt, hogy uj fejlesztesunk miert nincs, jo kerdes. Lehet jelen ismeretek mellett nem is nagyon lehet. Eddig a low hanging fruit le lett kapkodva, most meg johet megint evtizedek alapkutatasa az ujabb nagy elorelepesekhez. Az oltasoknal meg tudjuk, hogy az immunrendszer korlatain nagyon sokminden mulik. Persze idorol idore kitalalunk trukkoket, hogy novelni lehessen a korlatokat, de ez nem trivialis.
Btw. Del-Afrikaban is mar laposodni latszik a BA2., BA4., BA5. hullam, joval gyorsabban, mint a korabbiak. (Korhazi adatokbol kiindulva) Szerintem ez remenyteli. Most ugy nez ki, hogy a nagyobb (naiv populacios) fertozokepesseg es az enyhebb megbetegites iranyaba halad a helyzet. Azsiaban vannak most a nagy aggodalmakra okok foleg. -
kw3v865
senior tag
Tovább csökken a szennyvizek koronavírus koncentrációja.
Forrás: [link]
-
qrvára aggasztó ez igazából, hogy nincs semmi új fejlesztésünk, a cucc pedig annyira túlpörgött, hogy simán fut évi 3-4 kört is, és a kisgyerekesek úgy is elkapják. ha tényleg kuka a sejtes immunitás is rá, akkor a vakcinák vettek mindenkinek +2 évet. nem mondom, hogy nem klassz, de volna itt még reményeim szerint további 40............
-
A "hirstart" nem forrás. (Jelentheti a Nature-t is meg a Blikket is.)
"Mindenhol elengedik szép lassan. Az életnek tovább kell menni."
Erről mindig régi, enyhén gusztustalan vicc poénja jut az eszembe. (Nem idézném, de az a gondolatmenete, hogy a páciensnek van egy "kínos" problémája, amit az orvos nyugtatóval kezel. Ettől a probléma nem szűnik meg, de a páciens szavaival: "Kit érdekel!") -
We need a definitive exit from our Covid-19 pandemic. Here’s the roadmap (Eric Topol)
Persze nem mond semmilyen roadmap-et. (Kéne univerzális vakcina meg jobb gyógyszer. De ez egyelőre vágyálom.) Inkább ezt emelném ki: "No, we don’t have to live with Covid, because the Covid we are seeing now is deeply concerning." Avagy nem kéne együtt élni a coviddal, mert megint egyre többen kerülnek kórházba, és a kórházba kerülők és a halottak között egyre több az oltott. Boosterezni lehet(ne), de a boosterek hatékonysága folyamatosan csökken. Ehhez képest a korlátozó intézkedéseket felszámolták, a covid kutatásokra fordított pénzt pedig durván visszanyesték. Stb. stb.
-
hát, próbálok toleráns lenni. de csak azért nincs szigor, mert tényleg picit visszaszorult a tudományos közlés a köznép felé, ergo picit téma nélkül maradt a topik. ha akarjátok, vissza lehet szigorítani, vállalva, hogy sokszor napokig nem frissül majd. eddig picit ilyen kocsmaként is funkcionált a tudományos érdeklődésűeknek (+ laca, aki valamiért ragaszkodik hozzánk
)
-
PuMbA
titán
válasz
kolopele #62301 üzenetére
Egyébként Parci, miért nincs kitiltva innen még laca, amikor csak flame-el folyamatosan? A net tele van olyan helyekkel, ahol a hozzá hasonló emberekkel cseverészhet nyugodtan, szóval nem értem, hogy mi keresnivalója van itt
Én se megyek az ezotéria vagy asztrológia fórumokra, hogy trollkodjak vagy belerondítsak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EA Sports WRC '23
- EAFC 25
- E-roller topik
- További aktív témák...
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest