Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Kékes525

  félisten

  válasz unclefucka #7246 üzenetére

  Egy kis gyógyszerhatástan és biológia. :)

  "Az Aspirin Protect tartalmaz vérhigító összetevőket."

  Semmilyen vérhígító összetevőket sem tartalmaz. Kizárólag csak 1 hatóanyaga van, ez az acetilszalicilsav. Az a vérzéscsillapítás második szakaszára hat, ez a vérlemezkék (thrombocyták) kitapadása, a fehér vérrög képződésére. Ez nem a véralvadás, mert arra az aszpirin egyáltalán nem hat. Amúgy a kifejezés sem pontos, mert szó sincs vérhígításról, azt legfeljebb a fiziológiás oldattal történő infúzió hatása lenne.

  Tegyünk tisztába a köznyelvben vérhígításnak nevezett folyamatot, ami a valóságban a vérzéscsillapítás folyamatának valamilyen lépésére való hatást jelenti. [Vérzéscsillapodás (haemostasis)]

  Ha sérülés éri a szöveteket (külső, vagy belső), amelynek során egy ér megsérül, akkor beindul a vérzéscsillapítás folyamata, annak 3 lépése.

  A vérzéscsillapítás (hemosztázis), mint a homeosztázis(belső környezet állandóságára való törekvés) része, a következő lépéseket takarja:

  1. Egy axon reflexen alapuló érösszehúzódás. Ez a legkisebb sérülések kivédésére szolgál. Ilyenkor nincs szivárgás a sérült érszakaszon. Például papírral elvágjuk a kezünket.

  2. Fehér vérrög képződése. Ez a a vérlemezkék (thrombocyták) kitapadása a sérülés helyén. Az aszpirin erre hat. Ez már nagyobb sérülések kivédését is lehetővé teszi. Azonban ha a sérülés kivédésére ez sem elég, akkor a 3. folyamat is elindul. Ez a véralvadás.

  3. Véralvadás(koaguláció) a vörös vérrög képződése. Az alvadás végeredményeként a vérplazma oldott fibrinogénje a sérülés helyén oldhatatlan fibrinné alakul át, és ez zárja el az érsérülés helyét. A vérsejtek és a fibrinhálózat együttesen képezik a sérült eret biztonságosan és tartósan záró alvadékot (vörös thrombus, koagulum). Ez rendkívül bonyolult sok lépcsős folyamat. Erre hatnak a véralvadás gátlók, például CLEXANE, heparin, Pradaxa, kumarinok [A véralvadásgátló gyógyszerek típusai]

  [ Szerkesztve ]

  Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák