Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • mozso

  senior tag

  Majdnem minden maszkból létezik szelepes és szelep nélküli változat (FFP1, FFP2, FFP3, N95, P100, sőt még a kínai KN95-ből is).

  Értelem szerűen a szelepes kifelé nem szűr, cserébe aki hordja az kényelmesebben hordhatja, nem melegszik és párásodik annyira.

  A fenti maszkok csak akkor érnek valamit, ha:
  - orron is fent van
  - orrnyeregre rá van hajtva a merevítő rendesen
  - sehol sem szív fals levegőt (ezt illik minden alkalommal kipróbálni bevetés előtt)
  - meg van borotválkozva az illető (szakállnál falsot szívhat)
  - hordása, levétele és felrakása során úgy tekintjük, hogy a maszk külseje tiszta vírus (azaz mindig kezet mosunk, ha hozzá nyúlunk - mindig)

  A jobb minőségű gyártók készítenek többször használatos maszkokat, ezt jelzik is pl:
  - FFP3 NR (non reusable, nem használható többször)
  - FFP3 R (reusable, többször használható)

  Ha a maszk hordóját akarjuk védeni, akkor Covid ellen FFP1 kevés, orvosi maszk kevés, textil maszk a benne lévő szűrő betéttől függ, de általában kevés. Olyan maszkok, amiket PM10 és PM2.5 szűrési képességgel hírdetnek, gondosan olvassátok el mit állít a gyártó, mert a PM (particular matter) a kétfajta rendszeresen mért (szmogriadó) szálló por méretet jelzi.

  Számos nagy gyártó végzett tesztet FFP2 és FFP3, illetve N95 maszkokkal egészségügyi területen, kifejezetten vírusok elleni védelem kapcsán. A 3M gyártó ilyen anyagát ide is belinkeltem már párszor.

  A Covid pici, de nem önmagában utazik a levegőben (képen droplettel jelezve).

  A Covidot úgy kell elképzelni, mint a rádioaktivitást, rövid ideig lehet egy gyengébb maszk is elég, de hosszabb (10perc+) esetén már nem biztos, főleg Delta ellen.

  Az is nagyon fontos, hogy a maszk nem csodaszer, ha vírusos emberrel érintkeztek, akkor a testfelület többi része is "piszkos" lehet. Haj, homlok, nyak, arc nem fedett része, ruhával nem fedett részek és a ruha maga is. Ezeket mi mindig kezeljük, ha mások közé megyünk.

  Mi másfél éve visszük ezt a gyakorlatot, FFP3-as maszkkal, utólag többször kiderült, hogy voltunk együtt akár 30percet is aktívan fertőző Covidossal egy szobában. Nem kaptuk el.
  ----
  Most viszont

  A "lanyha" járvány miatt a fenti szokásunkból elhagytuk a szabadtéri maszkviselést. Tömegbe így sem mentünk, de pl. a fagyizóba menet nem vettünk maszkot, csak ha oda bementünk.

  Úgy tűnik a fenti elveket követő maszk használat / higéniai protokoll ellenére is sikerült a kislányomnak összeszednie egy "valamit". Fáj a feje, belázasodott, kedvetlen. Nekem hőemelkedésem lett.

  Nem tudjuk Delta-e vagy sem.

  3 dolgot gondolok jelenleg (nem volt semmilyen más kontaktunk az utolsó 6 napban):
  - utcán szedtük össze séta közben
  - maga a fagylalt volt "piszkos" (bár én nem is fagyiztam)
  - duplán oltott Pfizeres ismerős volt fogászaton nemrég (nem volt és most sincs semmi tünete), vele volt maszk nélküli találkozó több órán át.

  Ha ebből az utca bizonyosodik be, akkor az nem jó hír.

Új hozzászólás Aktív témák