Hirdetés
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #15995 üzenetére
Most amikor már a csapból is az folyik, hogy vegyél ETF-et mert az aktívan kezelt alapokat úgyis megverik (és tényleg rendesen megverték) akkor lehet a következő pár évben a fordítottja lesz igaz.
Már lazán 10 éve ez folyik még itt a peremvidéken is a csapból (lásd pl. Kiszámoló blog). Miért pont most változna a trend? Mitől lennének hirtelen - általában - jobbak az aktívan kezelt alapok?Ha arra gondolsz, hogy az S&P500 elmúlt évtizedes felülteljesítésében vastagon benne van az, hogy az a fő passzív befektetős index, amit mindenki vesz (sokszor aktív alapkezelők is!), ahova a legtöbb tőke áramlik, hát nyilván így van. Kérdés, mi kéne ennek a megváltozásához. Szerintem több évnyi súlyos alulteljesítés, végig lejtmenet, max ideiglenes felszúrások. Olyan szintű kiábrándulás, mint a dotcom buborék kipukkanása után történt.
-
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #15998 üzenetére
"Ha valakinek hiperszuper ráérzős jósvénája van, az nem fog civileknek alapot kezelgetni, hanem milliárdokat főz a saját pénzéből, á'la SorosGyuribá."- végre valaki megfogta a lényeget
. Volt egy Jim Simons nevű amerikai hedge fund manager, akinek a Medalion fund nevű alapja úgy három évtizeden keresztül évi 40% körül hozott a díjak levonása után (díjak levonása előtt 66%) [link]. Persze ez az alap nem elérhető földi halandóknak, csak bennfentesek (az alap munkatársai vásárolhatják).
A publikus alapjai meg kb. hozták a piaci átlagot, vagy néha azt sem. -
válasz
kardkovacsi #15995 üzenetére
Volt az elmúlt 100évben olyan időszak, amikor hús-vér valós aktívan kezelt alapok mondjuk 3-5éves időfutamon túlteljesítették az index-ETF-eket, esetleg egy fix, értelmesebben összerakott portfóliót
?
Számomra az aktívan kezelt alap = random papírjavan/máspénzéveljátszik muki bökögeti a buy és a sell gombot amilyen fílingje van. Ha valakinek hiperszuper ráérzős jósvénája van, az nem fog civileknek alapot kezelgetni, hanem milliárdokat főz a saját pénzéből, á'la SorosGyuribá.
-
Pá
addikt
válasz
szabi__memo #15996 üzenetére
Nem kell elolvassa, mert végig ő volt az alelnök, amíg az egész történt, szóval valószínűleg egész jól képben van így is.
Remélem a gdp és inflációs adatokat se nézi meg, nehogy ideges legyen azoktól is.
-
szabi__memo
nagyúr
Nem látom akkor nincs is baj. Jó megoldás
Nagy Márton el sem olvasta a jegybanki pénzégetésről szóló jelentést, nehogy ideges legyen tőle -
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #15990 üzenetére
Én az eddig kb. 20-22 évben mióta tőzsdével foglalkozom és itt nem kell aktív folyamatos kereskedésre gondolni, de alapvetően mindig is azt láttam ha valami nagyon eldől az egyik irányba akkor a másik lesz a jó a következő időszakban. Most amikor már a csapból is az folyik, hogy vegyél ETF-et mert az aktívan kezelt alapokat úgyis megverik (és tényleg rendesen megverték) akkor lehet a következő pár évben a fordítottja lesz igaz.
-
axioma
veterán
válasz
szabi__memo #15987 üzenetére
erre ott a rafis megoldas: regit becsukjak, ujban a %-os dijtetelek ugyanazok, csak megszunik [teljesen vagy kis limitre modosul] rola a kedvezmeny
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Nem tudom mit kínlódnak, itt is be kellene vetni Lukasenka 2022-es megoldását. Egész egyszerűen betiltani az inflációt, és kész.
-
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15985 üzenetére
Így már értem mire gondolsz, részvények alulteljesíthetik a kockázatmentes hozamot következő 10 évben. Persze, ez simán lehetséges. A "nem működik már a buy & hold" leginkább alapkezelőktől szokott elhangzani, akik az aktívan kezelt alapjaikat promozzák így. Ezért nem volt egyértelmű.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
atee_13 #15988 üzenetére
Eléggé
Árszabályozásról beszélt Nagy Márton, megütötték az OTP-t és a Magyar Telekomot
8% mínusz a Telekomnak -
atee_13
őstag
válasz
Imádják más f@szával verni a csalánt
-
szabi__memo
nagyúr
-
válasz
j0k3r! #15977 üzenetére
Kemény, lassan egy teljes évtizede nem voltunk 25ös érték alatt, hiába a lassan újraindított kamatok.
#15976: nagy kérdés, hogy miket automatizálnak NORMÁLISAN. És persze hogy mi lesz az alsó kb 5 decilis megélhetési/szociális körülményeivel. Ugyanis ha egy országban eluralkodik a szegénység, munkanélküliség, köszönhetően a mindent automatizáljunk = rúgjuk ki a munkavállalók felét tendencia, akkor az államnak kell több szociális juttatást fizetni, ADÓKBÓL. Ergo a zseni AI-s vállalati szektorra vagy nagyobb adók, vagy gépromboló kilátástalan tömegek fognak nehezedni. Az 1800as éveket meg lehetett úgy úszni, hogy lesz.rták a jobbágysorból épp felszabadult népek Dickens-i mélyszegénységét, a XXI.században ezt már nem olyan biztos, hogy elviszi az elit szárazon.
"Trump 2.0 teljesen más, mint az 1.0" - ez tuti így van, félelmetes az ürge. Komolyan úgy néz ki, mintha teljes erőbedobással az Amerikai gazdaság bedöntése lenne a célja, amilyen hatékonyan csinálja, nagyonis számolni kell vele sztem. Jja, amit a Trump sztoriból nagyon sokszor kihagynak: az US fegyverexportnak reszeltek. Az idei Grönlandos-Kandás sh.tshow után abszolúte garantált, hogy épeszű ország nem vesz tőlük komplex fegyverrendszereket, hisz még ha nincs is backdoor beépítve, a támogatás, alkatrészellátás, stb mind szorosan az USA-tól függ. Sajnos az Európai fegyvergyártó részvényárak már elszálltak, nem hiszem, hogy túl sok hasznot lehet pl az 1 hónap alatt duplázó saab-on és rheinmetall-on húzni már.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #15978 üzenetére
Amit írsz nem zárja ki azt amit én írtam. A buy and hold feltételezi, hogy folyamatos gazdasági növekedés lesz, az index meg azt biztosítja, hogy mindig az elöl lévő cégek legyenek benne mert a gyengéket egy idő után kivágják.
Amit én írtam, hogy egyszerűen árazásban nem lesz ott az index, hogy a buy and hold pozitív legyen és mondjuk megverjen egy 10 éves hozamot.
Rengeteg ilyen példa volt amikor egy-egy index évtizedekre minuszba vágott egy buy and hold befektetőt. Lásd a Japán indexek vagy épp a Nasdaq 2000 után. 15 év telt el ha jól emlékszem mire újra nullába ért.Mondok egy példát ahogy innen is írta valaki lefelez az S&P500 és után jön egy 10 éves mocsár. 1971-ben ugyanott volt az S&P 500 mint 1980-ban közben meg pont 100% volt infláció. Bár az indexben nincsenek benne az osztalékok azért nem hiszem, hogy kifizettek annyit, hogy reál értéken nulla legyen az index. Én erre mondtam, hogy "megölheti" a buy and holdot. Azért felnőtt egy generáció akik csak felfelét láttak a tőzsdén.
-
válasz
j0k3r! #15960 üzenetére
Még a 4év Trump se árazódott be a piacokba, hát még egy autoriter fertőbe süllyedő, random kitalált adókkal ("vámok") vagdalódzó USA
.
Egyelőre kivárok, shortot túl rizikósnak találom még akkor is, ha innen számítva feleződik a piac, longot detto, mert érzésre odébb van még az alja, az S&P500 5200-as szintet szvsz igen nagy valószínűséggel el fogjuk érni, ha belejövünk a csúszdázásba, 4500 alá is bekukucskálhatunk...
Egy időben tőzsdéztem erősen változó sikerrel, alapvetően a natúr részvényekkel sose égettem meg magam, csak akkor amikor elkapott a kapzsiság-gépszíj és elkezdtem certlizni. Na az pusztított mindent IS... Most óvatosan visszajönnék, részvény ill indexkövető ETF műfajban.
Üdv mindenkinek a topikban
#15983: +1, szerintem is Trump az elefánt a porcelánboltban, a vámháború nem vicc, igencsak húzós dolgok jöhetnek ki belőle - és a jelek szerint a NNM (nagy narancs majom)-nak halványlilája sincs mit csinál.
-
aAron_
őstag
válasz
j0k3r! #15982 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy egy elemző tudja a jövőbeli hozamokat, hanem hogy a kilátások tekintetében be tud árazni egy vállalatot megfelelően. Ha ez a piaci mechanizmus működik, akkor (pláne kisbefektetőként) ezzel nincs semmilyen teendőnk.
Egyébként, szerintem, Trump mozgat jelenleg mindent, és a mellett az ilyen lehetséges problémák eleve eltörpülnek. Vállalati finanszírozással is hamarabb lesz baj akkor, ha tényleg stagflációba taszítják a gazdaságot, és bezuhannak a bevételek. Egy válság katalizátora persze lehet az, amit írtál, de nem gondolom, hogy kiváltó ok lehetne.
És ha közben van egy világpolitikai rendszerváltás is (amit pl. Michael Every szerint még sokan nem vesznek elég komolyan), akkor azt már kevésbé szívesen "üli ki" a befektető, mint egy "sima" gazdasági válságot.
-
j0k3r!
senior tag
válasz
aAron_ #15981 üzenetére
Már nem emlékszem pontosan, de mintha tavaly év elején is vagy 8 kamatvágás lett volna beárazva, ami idővel hozzászokott a valósághoz. Én elemzőként 1-2 éves távon el tudnék képzelni 1.5% és 6.5% között bármilyen 10Y-t. Arra akarok kilyukadni, hogy pont annyit érnek ezek a várakozások, mint amire délelőtt reagáltál. A Trump effektus/bizonytalanság itt is bejön.
-
j0k3r!
senior tag
válasz
aAron_ #15978 üzenetére
"ZIRP vége szerintem a legkevésbé érdekes. Azon a piac már Biden alatt túllépett."
Ebben én nem vagyok olyan biztos. Létezik a "corporate debt maturity wall", aminek még csak egy kis részén vagyunk túl: [link] és [link] . Itt még lehetnek meglepetések akár csődök számát tekintve, akár úgy hogy az alacsony margin-nal dolgozó vállalatoknál, ha átfordul a hitel magasabb kamatozásúvá, akkor az elviheti a profit egy részét (már amelyiknek egyátalán van - Russell 2000 is tele van profitot nem termelő vállalattal).
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #15971 üzenetére
Igazából az egész 60/40 portfólió (amiben ugye gyakorlatilag az USA nyugdíjmegtakarításai ücsörögnek) az elmúlt 40 évre lett optimalizálva: [link]
Aztán persze meglátjuk. Ezen a téren azért van valamennyi recency bias - S&P500 (még?) csak korrigált, de a kisbüfik által imádott tech részvények csúnyát estek már, a hosszú kötvények meg 2022 óta szopóágon vannak.
Szerintem policy oldalról csak annyi a biztos, hogy Trumpék Kínára koncentrálnak, illetve hogy szeretnék lehozni következő választásokig a kamatokat, főleg a hosszabb oldalon. Ugyan a különböző árfolyamindexeken (még?) kevésbé látszik, de bizonyos szektorokban, mint pl. az ingatlanpiac igen csúnya károkat okozott a megugrott kamatszint, ingatlan tranzakciók száma már a 2008-as válság szintjét nyaldossa.
Hosszú kamatok lehozásának meg a legegyszerűbb módja, ha beleszarsz a gazdasági kilátásokba.
-
aAron_
őstag
válasz
Ezzel nem értek egyet, vagy legalábbis másik irányból közelíteném meg. Buy and hold (diverzifikált indexkövető befektetésre értve) azért működik, mert a piac hatékonyan áraz, jövőbeli CF-k a kockázati szintnek megfelelően vannak diszkontálva, legalábbis ez a feltételezés. Ha ez innentől nem fog működni, az azt jelenti, hogy a pénzügyi világ teljes vakságban szenved, vagy olyan negatív scenáriók fognak megvalósulni, amik egyébként még most is valószínűtlenek.
ZIRP vége szerintem a legkevésbé érdekes. Azon a piac már Biden alatt túllépett. Nem ez a fő kihívás, pénzügyi eszközökkel többé-kevésbé kontroll alatt lehet tartani, lsd. Japán. USA-ban reálhozamok már régóta magasak, ezek már rég beépültek a DCF modellekbe.
A fő probléma, hogy a II. vh. után kialakult, eddig viszonylag stab világpolitikai rendszer kezd recsegni-ropogni. Csak ezzel nehéz mit kezdeni, nem tudjuk (én legalábbis), hogy ez csak egy rendszerhiba, önkorrekció is lehetséges, vagy valóban egy durva, új világrend kezdete, as of today.
Buda Péterrel nem rég készült egy új interjú, kicsit tágabb kontextusban (Inga alapvetően elég borúlátó, de a mögöttes logikába nehéz belekötni, legalábbis nekem): A bizonytalanság korának kihívásai | Utolsó Idők Ez alapján short, short, short.
AI bullish, de szerintem Trump 2.0 teljesen más, mint az 1.0, vagy bármelyik korábbi adminisztráció a közelmúltból.
-
j0k3r!
senior tag
Még az sem kell, hogy a világgazdaság zsugorodjon. Elég, ha csökken az értékeltség. Mondjuk a Shiller P/E a mostani 35-ről lejönne 20-25 közé, akkor az az USA fejnehéz VWCE-t is megütné.
-
Oppenheimer
nagyúr
Túlgondoljátok ezt. Ugyan ez a bizonytalanság, tanácstalanság ment az előző Trump kormány alatt is, sőt, mindig. Szoktak lenni ezek a táblázatok hogy melyik évben mitől rettegtek a befektetők. Mindig van 1 téma ami lázban tartja a piacot, aztán hosszú távon a tőzsde csak emelkedik tovább.
Továbbra is tartom: trust the AI revolution. Profit marginok szárnyalni fognak. Először a techben élen járó cégeknél, aztán a többinél is ahogy begyűrűzik egyre több területre az automatizáció újabb foka.
-
kardkovacsi
senior tag
Ugye itt van egy másik hatás is. Ha látod, hogy a megtakarításod szépen növekszik, akkor szívesen költesz. Vagyon hatásnak hívják.
Na ha nem nő a megtakarításod hanem csökken, akkor nem költesz, ha nem költesz jön a recessziós és még jobban nem költesz mert akkor már lehet munkád sincs.
Ezért nyúlt alá a FED a részvény piacoknak a 2010-es években folyamatosan, ha bármilyen kis megingás volt. Csak közben rájöttek, hogy így meg generálják az inflát így erről mostanra leszoktak, de lehet egy idő után előkapják ezt a kártyát újra. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
pictigjis #15972 üzenetére
[Cash is king] ha nem akarsz shortolni (mert az alapvetően egy rettentő veszélyes móka) akkor lehet most a legjobb cashban ülni, ami persze valami rövidebb állampapír ETF-et jelent.
-
Simia
junior tag
válasz
j0k3r! #15970 üzenetére
Hát, igen. A "buy and hold + széles ETF" arra a feltevésre alapul, hogy a világgazdaság, azért szépen gyarapszik. Egyes szereplők mennek erre-arra, de nekünk elég az átlag.
Ha most a teljes világgazdaság fog zsugorodni, mert mondjuk vége lesz a globalizációnak, akkor bizony lehet hogy vége a VWCE and chill-nek...
Ilyenkor azt hiszem a kisbefektető beszopja. -
pictigjis
őstag
válasz
egyébként én teljesen tanácstalan vagyok, milyen stratégiát kéne jelenleg követni. a nemzetközi politikában is olyan szinten erősödött fel az akár konfliktusokkal is fenyegető szájalás (pl. amerika-irán), ami engem teljesen elbizonytalanít kb. mindennel kapcsolatban. nehéz most okosnak lenni
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
j0k3r! #15970 üzenetére
Nem hinném. Mi van ha most van vége a classic buy and holdnak, akár évekre vagy egy évtizedre? A buy and hol valójában azért működött annyira faszán, mert ott volt a globalizáció ahol a nagy cégek folyamatosan tudtak újabb és újabb piacokra belépni, közben meg egyre olcsóbb és olcsóbb volt a gyártás. De most pont az ellenkezője kezd lezajlani és ezzel egyidőben vége a ZIRP periódusnak is.
Harmadiknak ott vannak a hatalmas államadósságok amik fel fogják tolni a kötvény hozamokat. Az pedig ugyanolyan profitok mellett alacsonyabb részvényárakat jelent. -
j0k3r!
senior tag
válasz
aAron_ #15969 üzenetére
Nekem van egy olyan érzésem, hogy a piac még mindig a 2010-es évtized "nyugis", globalizált, "barátságos", ZIRP-es időszakát árazza. Fogalmam sincs, hogy 5 év múlva visszatekintve zajnak tűnik-e, ami most történik, vagy pedig egy paradigmaváltás kezdetét látjuk. Shortolni nem fogok, alapvetően én is a longban hiszek, viszont ahhoz képest, hogy milyen nagy a bizonytalanság, elég magasak az árazások - vagy csak én gondolom túl.
-
aAron_
őstag
Trump Plans Reciprocal Tariffs on 'All Countries' as April 2 'Liberation Day' Nears
Szép piros napnak ígérkezik a mai.
#15964j0k3r!: Érdekes volt ez az interjú, de befektetési stratégiára lefordítani nem igazán menne. Talán hosszabb távon tartott risk-off allokáció, interjú készítésekor pedig volatility long, csakhogy azóta VIX +50-80%-on van.
Buy and hold hívő vagyok, de ez most elég nehéz. Olyan, mintha a piac egy teljesen másik világban élne még mindig, mint én. SPX -10% egyelőre semminek tűnik. Hatalmas a downside, upside minimális, szerintem.
#15968student: Teljesen komolytalanok, ez csak piackövetés / marketing. Pár napja láttam ezt a videójukat: A good time to buy US equities? Igazi corporate BS.
-
Madwe
nagyúr
Neked merci phev-ed van, nem? Csak azért kérdezem, mert a mercinél (s amúgy a többi németnél is) a gagyi olcsósítás, a minőségünk arconköpése az látványosan az ev vonalon jött be…
Mercivel az élen, de bmw, audi is nagyot spórol, ahogy vw s skoda is (bár utóbbi kettő kezd kicsit kevésbé spúr lenni anyaghasznatban, még mindig messze van az ice/phev vonaltól)
mercinél eleve a padlólemez magassága, a kakasülő emiatt a hátsó soron sztem már alapból kizáró tényező 2+ emberre vétel esetén… -
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #15955 üzenetére
Valaki úgy látszik a fizika óra mellé járt és mellesleg ez 3 éve volt, 2022-ben, miközben mindegyik PHEV tudja ezt a fícsört kb. azóta, hogy először megjelentek 2014-2015 körül.
A Prius III PHEV pl. nem tudja.
-
j0k3r!
senior tag
válasz
aAron_ #15962 üzenetére
Nem nagyon néztem utána, elvileg itt dolgozik és élt a világ sok részén már. Emlékeim szerint itt találkoztam vele először. Van vele egy relatív friss interjú itt, ha esetleg érdekel egy általánosabb kép tőle. Természetesen az övé is egy vélemény a sok közül, biztosan van olyan, amit jól lát, és amit nem.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #15962 üzenetére
Akarhat, majd ha megnő az infláció, meg bedönti a részvény piacokat ezzel egy jó kis recessziót okozva rájönnek, hogy a tradicionális közgazdaságtan nem véletlenül van. Ugyanaz lesz mint itthon, a nagy unortodoxia szépen benavigálta az országot egy kvázi stagflációba.
Mellesleg akkor az olajár robbanás okozta az inflációt, most pedig a vámok fogják. Amit ez a birka nem lát, hogy az USA (és többi nyugat-európai állam) 25-30 éven keresztül negatív inflációt importált Kínából meg a többi low cost országból azzal, hogy kiszervezték oda a gyártást. Most ezt akarják 1-2 év alatt megfordítani. Szerintem komolyabb infláció lesz a vége, az egész világban. Persze azt is elfelejtik, hogy sokszor már a feltételek sincsenek meg ahhoz, hogy vissza lehessen költöztetni a gyártást. Apple csóka mesélte, hogy ők nem csak azért gyártanak Kínában mert olcsó, mert ez már nem is teljesen igaz, hanem mert olyan tooling van ott, olyan gyártást koordináló mérnökök vannak akik egyszerűen már nem léteznek az USA-ban.
Érdekes 1,5 év elé nézünk bár szerintem ha beomlana az usa részvénypiaca akkor hamar visszavonulót fújna a republikánus csapat, mert a 1,5 év múlva esedékes választásokon valszeg buknák a szenátust meg a kongresszust is.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15961 üzenetére
Érdekes dilemma, FED hivatalosan is kettős célt követ. Ha nem tévedek, 70-es években olajár emelkedés által okozott magas inflációban alacsonyan maradt az alapkamat, ami még magasabb inflációhoz vezetett, majd jött Paul Volcker. Trump már most alacsony alapkamatot akar kierőszakolni. Ha át tudja verni az akaratát, és stagfláció is lesz közben, vége a magas reálhozamok időszakának?
#15960j0k3r!: Elég borús, de érdekes gondolatok. Szerzőről lehet bármit tudni?
-
kardkovacsi
senior tag
Azért az érdekes lesz ha Trump behajtja az USA gazdaságát egy stagflációs állapotba. Majd emelni kellene a kamatokat miközben épp nagy trutyiban van az egész gazdaság. A FED meg gondolkodhat melyik ujjába harapjon. -
j0k3r!
senior tag
2025, day 89
Good morning from Asia.
The Daily Mail explores how Trump could technically be President for a further two terms(!), using a loophole Einsenhower considered. Welcome to 2025;
The Washington Post reports an internal DoD memo declaring China the only main threat for the U.S., along with preventing the “capture” of Taiwan. Russia, Iran, N Korea, and terrorism are secondary. NATO must step up as the U.S. cannot fight on two fronts at once. As such, Europe will have to fight Russia independently. Elsewhere, the U.S. must guarantee control over the Panama Canal and ensure a military presence in the "near abroad" —a Russian term— of Greenland, Panama, etc.;
Notably, this implies what Europe just agreed on defence almost certainly isn’t enough for the task ahead given NATO’s reliance on U.S. systems in Europe. There are huge political-economy and market implications there; as
Germay’s intelligence service reports Russia is most likely preparing for a large-scale war against NATO seeing a systemic conflict as inevitable, and preparing for a "large-scale conventional war” by the end of the decade; yet
British Steel is to shut down its Scunthorpe blast furnaces after 150 years just as the U.K. aims to rearm; while
Finland’s President drops in to play golf at Mar-a-Lago and emerges with a Trump tweet saying: “President Stubb and I look forward to strengthening the partnership between the U.S. and Finland. That includes the purchase and development of a large number of badly needed icebreakers for the U.S.";
Elsewhere, an IDF source tells the Israeli press a clash with Iran is “inevitable”, and some muse on potential future Israel-Turkey clashes. Iran has also issued a warning to the U.S. via the UK press that it will strike Diego Garcia base if the U.S. uses it to attack it - quite the logistical feat for it; as
Satellite photos analyzed by the AP “show a mysterious airstrip just off Yemen” next to the Bab-el-Mandeb maritime chokepoint - a likely UAE contribution;
Just ahead of Tuesday’s tariff ‘Liberation Day,’ the WP also reports, “Trump continues to muse to advisers that his administration should continue to escalate the trade measures and has in recent days revived the idea of a universal tariff that would apply to most imports, regardless of their country of origin, the people said, speaking on the condition of anonymity to describe private discussions.”; as
The market continues to ponder ‘dedollarisation’. In which case, almost nobody is net exporting to the U.S. or has current or future access to enough dollars to repay their outstanding Eurodollar debts, let alone import bills; and the global financial system as is is undermined; and
At the same time, perhaps the U.S. security umbrella won’t be covering them, or their maritime supply chains: and how do you think most goods get from A to B - just by the magic of economists’ assumptions?
I repeat again, this is now all Grand Macro Strategy, not traditional macrostrategy.
Forrás: [link]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
AMD Power #15958 üzenetére
Köszi, utána nézve ezt írják máshol is. Az IB webes felülete nem rossz, a TWS a desktop szoftverük, na az egy overengineered valami. Mondjuk annyi, hogy az egy lassan 25 éves szoftver akkor még inkább a techhez jobban értő emberek használták meg tőzsdéztek. A többiek telefonos brókert használtak.
-
AMD Power
titán
válasz
kardkovacsi #15953 üzenetére
Sokkal egyszerűbb átlátható felület, alacsony költségek.
-
válasz
kardkovacsi #15955 üzenetére
Nem érteni kell hozzá, hanem népszerűnek lenni!
-
lemusz
addikt
válasz
DanielLong #15951 üzenetére
VWCE van, többi nincs.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
OPiiPO #15954 üzenetére
Nincs unszimpátia, szimplán buta. Amikor elismerően csettintettt, hogy a Merci PHEV-je tudja magát tölteni is és ez mekkora jó dolog mert akkor végül is nem is biztos, hogy tölteni kell akkor azért néztem furán. Valaki úgy látszik a fizika óra mellé járt és mellesleg ez 3 éve volt, 2022-ben, miközben mindegyik PHEV tudja ezt a fícsört kb. azóta, hogy először megjelentek 2014-2015 körül. Tehát még csak fogalma sem volt hogy működnek ezek, akkor mit várunk. Szerintem ha megkérdeznéd akkor nem tudná megmondani hol van benne egyáltalán a villanymotor. Az ilyen inkább ne menjen autós újságírónak.
-
válasz
kardkovacsi #15952 üzenetére
"buta (mellesleg az elektrifikált autókhoz segg hülye) youtuber " - ennyire ne vigyen a Vályi személye ellen érzett unszimpátiád, így nehéz hitelt adni annak amit írsz
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
DanielLong #15951 üzenetére
Amúgy mi a Lightyear előnye az IB-hez képest?
-
válasz
Ron Swanson #15944 üzenetére
Ha már ez előjött, Lightyearen ugye ti sem találjátok a PredatorZoli-féle ETF-eket? (ZPRV, ZPRX, XDEV, IWMO, VWCE, IS3N, JPGL)Transzferálnám a portfóliót, de szinte semmit sem találtam meg, így akkor marad az IB.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
student #15949 üzenetére
"Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik a technológiai fejlődés, ami lehetővé tette, hogy a kisbefektetők – saját jogon – jelentős piaci szereplővé lépjenek elő. " - én inkább a ZIRP-nek (zero interest rate policy) gondolnám. Nem ez lenne az első indikátor amit a rengeteg ingyen pénzt gallyra vágott és könnyen lehet, hogy ezek újra működni fognak.
-
válasz
UberMutant #15946 üzenetére
Az tényleg nem hangzik túl jól, akkor inkább eladom és megveszem újra a másik brókernél.
-
Naturalist
tag
EU kereskedelmi mérlege árucsoportonként 2014-2024 [link]
A magas energiaárak miatt "teljesen összeomlott" vegyipar miatt duplájára nőtt ebben a kategóriában az EU kereskedelmi többlete az elmúlt 10 évben. Lehetséges lenne, hogy a magas hozzáadott érték magasabb hozzáadott értéket teremt?
-
UberMutant
őstag
válasz
Ron Swanson #15944 üzenetére
Részvényenként 10 ezer forint, megéri? Nem hiszem. Add el a pénzt meg rakd át.
-
Erste Investmentsnél van néhány amerikai részvényem. Át lehet transzferelni Lightyearre? Csinált már ilyet valaki?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
attiati #15939 üzenetére
Elnézve az országok költéseit, meg a költségvetések helyzetét mondjuk teljesen érthető, hogy nem igazán kötvény párti. Ő az aki mindig is hosszú távra játszott. Zsiday is írt róla pár hónapja, hogy egyszer fel fog lázadnia kötvény piac.
Ő sosem tradelte ezeket a hype-okat. 2000-es .com lufi idején se nagyon vásárolt tech papírokat. -
attiati
veterán
Buffett 38 elemű részvény portfóliót tart?
Magnificent 7-ből 2-t birtokol és ezzel többé kevésbé hozza az SPX teljesítményét.
[link] -
Dare2Live
félisten
"Vályi egy kiszuperált tesztautót kapott"
Ez nem csak Vályi kritika. Olyan nem lehet vitatkozni vele dolgok is, hogy nincs az ajóüreg kárpitozva. Egy bazi nagy műanyag van az anyósülés elött. 30/48 misiért. Vicc. Meg merem kozkáctatni, hogy a tablet 3/y is igényesebb."Pont annyi műanyag van ezekben az autkban, mint egy BMW-ben vagy Audiban"
Na ezaz. Nem. IX1ben nem egy kopogós, karcolódós műáanyag van elötted/anyós elött. Jó ok izlés kérdése de Merci mármár bazári. Egy hasonló Audi Q6 etron teszt alapján detto jobb. Elektromos vonalon a Merci legnagyobb baja nem a Tesla... hanem a többi német. Valami nagyon félrement."A tesla egy hatékony elektromos autó, de az összeszerelési minősége mai napig messze elmarad a németekétől. Mondjuk a futóműveket pedig pl. egy lapon sem lehet említeni."
Még mindig vannak gondok de elég gyorsan növik ki az "összeszerelés minőségét". Pár év. Futóműben Tesla sportos vonalon mozgott. De új Yal ez is változik, SR/LR magyar utakon is jó. A PR meg adaptivval jön. Ugyanez zajszigetelés vonalon.
Az új Y a 20misi alatti kategóriában csak azért nem egyértelműen a legjobb vétel mert a konkurencia németek/kínaiak teljesen feljöttek, bizonyos szempontból akár jobbak is. De nem a merci.
És persze nem lehet itt most elvonatkoztatni attól, hogy a Tesla legnagyobb baja 2025ben maga Musk. Sokaknál tényleg kizáró ok lett. És ahogy orsztrák kollégám mondta, hogy ha ezt tudja valószínűleg ő se vett volna... -
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi #15938 üzenetére
Linken látod az interaktív chartot: 2024.12.29. az utolsó.
Igazából 2022. márciusa óta csökkenti a részvény kitettségét.
Az elmúlt 3 év bullpiacát végig eladással töltötte.A hosszabb kötvények utálata is szembetűnő.
Vagy lehet, hogy valamilyen részvény kitettséggel vesz fel T-bond kitettséget?Ha Buffett beül hosszú kötvénybe, akkor az már jelenteni fog valamit
-
kardkovacsi
senior tag
-
attiati
veterán
válasz
julius666 #15333 üzenetére
Ezt egyébként nem nagyon beszéltük ki tavaly nyár óta és sajtóvisszhangot sem kapott, hogy tovább csökkentette a részvény arányt.
Itt trackelhető.
Buffet's asset allocationCash arány rekordon van a 30 éves követési időszakban.
Bár ez betudható annak is, hogy fixed income helyett is azt veszi.Fixed + cash még nem érte el a csúcsot (63%), vagyis a részvény arány még nem érte el a 30 éves mélypontot (37%).
Fixed alatt vajon mit értenek a jelentésben? Csak az éven túli lejáratokat?
Legközelebb május 15-e körül kapunk betekintést a 13F jelentésből, hogy milyen állománya van neki a napokban.
Tökéletes lesz a 03.31-i időzítés, hogy bepillantást nyerjünk.
Kíváncsi vagyok, hogy mit csinált most az esésben... vajon növelte a részvény arányt, vagy számára még nem elég jóárasított a piac....?
-
julius666
addikt
válasz
szabi__memo #15929 üzenetére
Isten ments. Már egyszer belenyúlt a NER (Digi felvásárlása és bevonása a kartellbe), annak köszönhetően 2.5-szörözött a digi előfizetésem havidíja 3 év alatt.
És én még viszonylag szerencsés vagyok digimobil előfizuban "rekedve".
-
Simia
junior tag
válasz
forceberg #15931 üzenetére
Az jó lesz. Nálunk csak a T szolgáltat, valami szutyok régi T-Kábeles infrastruktúrán. Lassú és drága, cserébe megbízhatatlan. Egyetlen előnye, hogy "van".
Faja lenne, ha elüldöznék őket is, és akkor maradna egyetlen lehetőségnek az [RFC 2549]
.
-
Joe123
senior tag
válasz
Esetleg lehetne MINDENNEK hatósági ára, hiszen ez pl. Argentínában is annyira jól bevált, meg nálunk is pár évtizeddel ezelőtt.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Van sajat mobil- es internetszolgaltatojuk? Csokkentsenek akkor arat ott.
-
szabi__memo
nagyúr
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #15903 üzenetére
Ilyenkor arra gondolsz, hogy a vételeket meg az eladásokat is forintosítani kell és a kettő különbsége adja a nyereséget. Ha nagyot mozdul az árfolyam akkor elég nagy adókötelezettséged lesz. Tehát veszek 1 darab ETF-et 100 euróért 400 forinton és eladom 105 euróért de akkor már 450-as az árfolyam akkor lesz 7250 forint utáni adókötelezettségem (450x105 - 400x100), aminek a 15%-a 1087 forint miközben valójában keletkezett 5 euró nyereség ami 2000 forint. Azaz a felét be kell perkálni adóban.
-
j0k3r!
senior tag
Musk's xAI buys social media platform X for $45 billion
Gondolom az xAI befektetők pont erre adták a pénzt, ugye?
Ezt meg poénosba' még itt hagyom: Nikola founder Trevor Milton says he was granted a full pardon by Trump
-
nort_on
senior tag
válasz
attiati #15917 üzenetére
Én ma elkezdtem sávosan visszavenni, ahogy írtam is, hogy lesznek jó vételek (BTC, a héten kiszórtam), SPX-re a korábbi ATH -15% (max 20%) játszik még mindig, jövő héten még piros lesz (márciusi OPEX + 2 hét, leginkább a vámok/bizonytalanság miatt), de április közepétől már pozitív irány lesz. Februári/márciusi OPEX mindig zuhi, de 2 hónappal utána 100% feljebb leszünk. Seasonality. Aztán vagy így lesz vagy nem.
-
-
gedikart
aktív tag
Próbáltam venni egy ETF-et IBKR-en LU1829219390, majd BNKE STK@GETTEX, viszont ezt írja
'your oder will not be placed at the exchange until 2025-03-31 09:00:00 MET.'
ami fura, hogy ezt írja most (19:50-kor), hogy Market Open 2h10 till close. Ez miért van? -
attiati
veterán
közben folytatódik az esés
off-ba teszem
-
Vesa
veterán
válasz
Vision #15913 üzenetére
Nem azzal hasonlítottam össze!! Azt írtam, hogy egyrészt nem tartom "új modellnek" az Y-t, másrészt, miután kipróbáltam -többek között- a Teslát is (M3, és X), végül más mellett döntöttem. Egy szóval nem írtam, hogy azonos áron vettem volna!
Egyébként egy AMG Line c300eT PHEV-em van, 1,5 éves. Nyilván sokkal drágább autó, de a döntésemben az is szerepet játszott, hogy előtte 4 évig volt egy EV is, ami nem győzött meg arról, hogy első autónak is az kéne. Így az EV maradt másodiknak.. a feleségemnek kiváló arra, hogy rohangáljon össze-vissza. Ez a PHEV tud 120km tisztán elektromos távot, így városban elektromos autóként tudok vele fillérekből közlekednmi, de ha távot kell menni, akkor ott az ICE, és vele az 1000km hatótáv, töltés para nélkül. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
julius666 #15912 üzenetére
A tőzsde a jövőt árazza, előre max 1-2 évre. Ígéretes a gemini de nincs rajta mit árazni.
"A ChatGPT berobbanása után a piac azt kezdte árazni, hogy a Google egy lomha mamut akitől jó eséllyel az ifjú titánok majd elhappolják az egyes területeket (asszisztens, keresés, ezeken keresztül a későbbiekben ki tudja még mit).
Az elmúlt fél-egy évben a Google szerintem elég jól bizonyította, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű, sőt. Az árfolyamon ezt mégse igazán látni."
Dehát pont látni, mert már visszajött azóta a mélypontról.Ha kijött az első termék amiben van igazi bevételi potenciál, látszódni fog az árazásban, ne aggódj. Nem tartunk még itt.
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #15909 üzenetére
Milliárd dolláros profitot kéne csinálnia negyedévente hogy hatással legyen a részvényárra.
A tőzsde a jövőt árazza, nem a jelent. A ChatGPT berobbanása után a piac azt kezdte árazni, hogy a Google egy lomha mamut akitől jó eséllyel az ifjú titánok majd elhappolják az egyes területeket (asszisztens, keresés, ezeken keresztül a későbbiekben ki tudja még mit).
Az elmúlt fél-egy évben a Google szerintem elég jól bizonyította, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű, sőt. Az árfolyamon ezt mégse igazán látni.
#15908 axioma
Amennyi rémlik (de nem követtem igazán közelről) még semmi konkrétum nincs ezen a téren. Ráadásul a feldarabolós ügy még demokrata adminisztráció alatt indult, az is erősen kérdés mennyire lesz Trumpéknak szívügye folytatni. -
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live #15891 üzenetére
"Egy elöbb szidott új Y beltere nem recseg, nem ropog"
A Merci sem recseg ropog, elhiheted nekem. Napi szinten járok vele mindenfelé, egy hang nem jön sehonnan. Vályi egy kiszuperált tesztautót kapott, ki tudja előtte mit csináltak vele, de egyébként is látványosan német auto hater lett belőle. Amiben nincs vényóc, az szerinte nem autó. Ki merem jelenteni, hogy nem ért hozzá. A 90-es bálna mercinél megállt vele az idő. Ez van. Pont annyi műanyag van ezekben az autkban, mint egy BMW-ben vagy Audiban. Előttem a kormány bőr, az ülés bőr/alcantara, a műszerfal és az ajtók szintén varrott Nappa optikás bőrből vannak. A tesla egy hatékony elektromos autó, de az összeszerelési minősége mai napig messze elmarad a németekétől. Mondjuk a futóműveket pedig pl. egy lapon sem lehet említeni. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
julius666 #15907 üzenetére
Bár az új Gemini nagyon jó, de még korai lenne a részvényárra hatást várni tőle. Milliárd dolláros profitot kéne csinálnia negyedévente hogy hatással legyen a részvényárra. Ez majd akkor jön el ha kiadnak produktív agenteket as a service. Szerintem ez még pár év, és úgy tűnik a piac szerint is.
-
julius666
addikt
Napokban volt szó róla, hogy a Google új AI modellje mennyire SOTA. Piacokat úgy tűnik ez nem különösebben izgatja, sőt. Kíváncsiságból ránéztem, a GOOG(L) a 2022-es csúcstól mérve alulteljesítette az USA rövid kötvényeket.
Sokat bénáztak persze AI vonalon, de azért mégiscsak
- a legjobb AI lab náluk van (DeepMind)
- a legtöbb trainingre felhasználható adat náluk van (ezt nem kell magyarázni)
- legtöbb meglévő erőforrás náluk van (több évtizedes távra visszanyúló saját cloud + computing, évek óta nagy tömegben gyártatott és használt saját TPU)Ennél jobban teljesített még a Meta is, pedig ők inkább vesztesei az AI sztorinak. Az opensource mozgalomnak pont azért voltak (főleg kezdetben) motorjai mert tudták, hogy a súlyos lemaradásuk miatt vesztésre állnak.
-
válasz
Ringman #15904 üzenetére
Szerintem ez nem így van. Végtelen számú szarul fizetett, de nagyon lelkiismeretes embert ismerek, és ennek a fordítottját is. Ahogy emvy írja, a jó fizuhoz kell egyfajta érdekérvényesítés, és a vállalati szokások erősítik is a hazudozást.
Csak egy példa: ha menedzser akarsz lenni, ahhoz gyakran taposni kell, vagy simán csak nincs pozíció, szóval nem emelnek ki. Átmenni máshova menedzser role-ba meg nem tudsz, mert ott eleve menedzser tapasztalatot várnak el. Szóval marad a hazudozás a CV-ben.
-
-
Ringman
félisten
-
válasz
Ringman #15900 üzenetére
Vszeg a percepciom rossz, es nem a 'tobb munka' az erdekes, hanem a beleszarok vs nem szarok bele mentalitas. Tehat nekem jobb az, ha valaki altalaban 30 orat dolgozik, de ha nagy gaz van, kerdes nelkul odateszi magat, mint az, amikor valaki probal quiet quittinget jatszani.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED monitor topic
- LEGO klub
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Nagyszerű állapotú, dobozos ASUS Prime Z270-P
- ASUS ROG Strix G16/i9-13980HX/1920x1200/165Hz/32GB/1TB/Geforce RTX 4070 8GB
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest