Hirdetés
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
forumpista #17621 üzenetére
Értem és biztos sok mindenben igazad van, nyilván jól kell járniuk nekik is valahol. De biztosan van értelme ezt kiemelni amikor egy felújításon belül nem nagy tétel és általában nem szokott gond lenni vele? Egy festő/villanyszerelő/burkoló naponta lehúz annyival, mint (szerinted) a fránya klímás, csak számla meg érdemi gari nélkül. És még neked kell hálásnak lenni, hogy kifáradt a nagyságos úr "ilyen kis piti feladat miatt", az meg kész álom, ha nem basz el valamit közben.
Pl. nyílászáró festésnél csávó 200-as napidíjjal szarabb munkát végzett mintha én csináltam volna, meg összeszarta a frissen felújított lakást. Közben mutogatta nekem a Maldív-szigetes nyaralásáról meg a hobbipilótáskodásáról a fotókat. Na ez a magyar valóság.
-
válasz
forumpista #17633 üzenetére
Pontosan, ez egy ilyen önkontrolláló folyamat: egy szaki nem fog a másik szakinak fizetni, hanem saját maga megcsinálja. A kisnyugdíjasra meg sajnos, aki nem tudja megfizetni, ugyanúgy rá fog rohadni, mint eddig (nagyon OFF már: emiatt is tervezünk menekülni a mostani "brit műremek" házunkból idősebb korunkra. Egyelőre tudunk vakolatot javítani, kéményt pucolni, stb - de már most egy kártyavár az egész)
-
forumpista
aktív tag
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Kukipapa_rr #17617 üzenetére
Hogyan fordulhat elő az, hogy nincs meló, de magasan marad vagy drágul az átlagár?
Bennem ez fogorvosok ügyében merül fel mindig. Rengeteget képzünk belőle, Bp-en már minden utcasarkon van egy fogászat, időpont is van bőséggel, mégis úgy mennek felfelé az árak hogy nem győzök csodálkozni. Érzésre 5-6 év alatt 2-3-szorosára, holott már azelőtt sem voltak olcsók. A végképp felfoghatatlan hogy nyugatabbra még ennél is sokkal orbitálisabbak az árak.
#17627 Dare2Live
látva az árakat elgondolkodtam azon, hogy bele kellene vágni. Ha így lehet keresni szerintem fiatalnak no brainer...
Nehéz most még felfogni az új helyzetet, de az AI hamarosan berúgja az ajtót. Az elméleti tudás intenzíven fog értéktelenedni, miáltal a nem automatizálható fizikai munka értéke fog emelkedni. Hamarosan ott tarthatunk, hogy a kékgallérosok fognak többet keresni.
Fogorvosnak kell menni, vagy villanyszerelőnek. -
hmm, valaki csipegeti a profitot/próbálják a nagyobb áttétellel játszó longosokat kiszórni egy komolyabb felhúzás előtt?:
-
válasz
favagoJoska #17629 üzenetére
Csak kis nyelvnáciskodás, de az angol 'pump' az magyarul 'szivattyú', nem 'pumpa'. Itt tehát egy vákuumszivattyúról van szó.
Ugyanez, amikor benzin pumpáról beszélnek üzemanyag-szivattyú helyett
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
forumpista #17624 üzenetére
Még az az egy eszköz sem valami speciális. Egy sima egylépcsős vákuum pumpa az 35-40k, azzal is meg lehet csinálni maximum kicsit több ideig kell működtetni hogy a cső megfelelően száraz lég és páramentes legyen. Btw sok klímás is az olcsóbb egylépcsőst használja, ami meg azért baj mert ők nem fogják elég ideig vákuumozni, rárakják 10-15 percre és kész. De hát úgy is lehet kaszálni...
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #17622 üzenetére
~200.000Ftnyi spec eszköz kell hozzá. Amúgy megcsinálnám.
@Ringman
Ilyen sebességgel nem lehet gyárakat átpakolni máshova. Az 1-4év. Ami Kínából, Vietnamból, Indonéziából... jön ott először lesz árúhiány aztán amíg nem lett kirakva akárhova máshova a gyár fizetik amik az 50-125% vámot. Azért az masszív lesz.@T72
Én 40+ vagyok + IT ami azért átlag felet fizet és látva az árakat elgondolkodtam azon, hogy bele kellene vágni. Ha így lehet keresni szerintem fiatalnak no brainer... -
-
Ringman
félisten
-
forumpista
aktív tag
válasz
PredatorZoli #17622 üzenetére
Valójában megteheted mert kutya nem ellenörzi. Több ismerösöm is magának csinálta, azt hiszem egy speciális eszköz kell csak hozzá (vmi vákum pumpa vagy ilyesmi, azt kölcsön kértek), minden más az kb. a szokásos. (annyi hogy külföldről vették a klímát nem itthoni boltból)
Egyébként tudtommal ezt az egész tanúsítványosdik kb. csak 2-3 ország vezette be az egész eu-ban (természetesen mi ebből nem maradhattunk ki...), szóval megint valakinek kormányközelben volt valami jó kis klímás cége...
-
válasz
Dare2Live #17615 üzenetére
Az egészen biztos, hogy még akkor is érdemes fizetés nélkülit kivenni a lakásfestésre, ha te vagy a miniszterelnök...
#17617: egyelőre ki vannak tömve, sok szakmabeli degeszre kereste magát az elmúlt években és nem kevésnek már passzív jövedelmei vannak = apróért nem hajol le, akkor se, ha egész évig otthon ül. Ez több év, mire változik és az sem biztos, hogy változni fog, mert igen gyorsan öregszik a demográfia = egyre kevesebb fiatal lép be a szakmába. Szóval ja, aki fizikailag bírja, szvsz több ráció van ezekben, mint valami fizetős "sokpíztfogszMAJDkeresni" adatbázis/kódbuhera-tanfolyamot végigülni majd 2016 módjára várni a sült galambot "papírral" a kézben.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
forumpista #17621 üzenetére
A klímaszereléssel az a baj, hogy hiába szeretném én pl magamnak megcsinálni (meg tudnám csinálni), nem tehetem, mert ha nem kerül a tanúsítvány lejelentésre szerelő által, akkor megbírságolnak. Ez egyfajta monopol helyzetet teremt, nem tudod őket megkerülni.
-
forumpista
aktív tag
válasz
julius666 #17616 üzenetére
Ez persze a mese része (tisztelet a kivételnek), persze a papír mindent elbír.
A valóságban a fix áras kötelező klima takarítás jellemzően 15-20e forint, és a többség annyit csinál hogy a hőcserélőre ráfuj valamit meg a levehető szűröt lespricelli a zuhany alatt, aztán viszon' látásra (2x5 perces munka).
Nagyon ritka az a klímás amelyik rendes klíma takarítást csinál (és az nem is lesz benne a kötelező éventi garis "takarításba").Ha pedig szezonban tönkremegy a klímád (mikor is menne tönkre ugye), akkor majd 3 hónap múlva talán kijön...
Az pedig hogy munkadíjnak elkérnek 100e forintot egy dolog. Egy másik dolog hogy mennyivel húznak le a klíma árával. Nem véletlen hogy mostanában kamionokkal hordják be Romániából a klímákat, mert ott fele annyiért adják mint amennyiért itthon neked akarják adni (csak magát a készüléket).
Gyakorlatilag egy klímás egy db klíma telepítésen fog kb. 200 ezer forintot (100 a munkadíj, 100-at a klímán), ha olcsóbb klímát tesz fel. Ha valami nevesebb (pl. Daikin) ott ez simán lesz 3-400 is.
És napos munkáról beszélünk (de aki látott klíma telepítést az tudja hogy a valóságban az effektív munka az max 2-3 óra a legtöbb esetben).Szvsz, de a klíma telepítésnél lett manapság az egyik legnagyobb lehúzás.
-
tomazin
veterán
válasz
PredatorZoli #17619 üzenetére
Azert, mert hozzaszoktak ahhoz, h szabadrablas van es nem akarodzik kevesebbert dolgozni. Ha van "hulye" aki kifizeti, akkor minek dolgozzon 5napot egy heten, ha 2nap alatt is megkeresheti ugyanazt.
Majd ha a sokadik felmeres utan sem hivjak akkor visszavesz. -
PredatorZoli
senior tag
válasz
Kukipapa_rr #17617 üzenetére
Sajnos úgy tűnik, hogy nem így megy. Épp felújítok, eddig mindent én csináltam. Jött a gépészeti alapszerelés, na mondom ezt lehet kiadom valakinek, kérek be ajánlatot. Eljött, mondta hogy 2 és fél nap lesz (2 embernek). Küldi az ajánlatot, 700 ezer a munkadíj + anyag, és mivel kevés a munkájuk, már 3 nap múlva tudnak jönni. Hát köszi, ennyiért én is megcsinálom, így is lett. 100 ezer forint feletti napidíj/fő az szerintem is szimpla rablás, abszolút nincs arányban a ráfordított idővel és energiával, még az externáliákkal együtt sem.
-
ngaba
aktív tag
Miért van az, hogy pl. az UBS Global Gender Equality UCITS ETF-hez semelyik tőzsdén nem találok árjegyzőt IBKR-rel (néha van a svájci tőzsdén 6% bid-ask spread)? Pedig a UBS-nek vannak teljesen normálisan kereskedhető ETF-jei is, pl. a WRDA kis spreaddel megy.
Nem kellene ezt valamilyen doksiban leírni, hogy kötelességük max x% spreaddel beállni árjegyzőnek, ha nyitva van a tőzsde? Ennyi erővel a JPGL árjegyző is eltűnhet bármikor.
-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live #17615 üzenetére
Klímástól esélyesen 2 ember jön, több év garit adnak a beszerelt készülékre (értsd: kijön egy muki ha gond van és ingyen megcsinálja 3-5 évig), kedvezményes/rögzített áron jönnek aztán minden évben takarítani a gari ideje alatt. Gari miatt ráadásul számlát is adnak, nem feketén megy, az is pénz (adó).
Nekem legalábbis így csinálták ugyanennyiért évekkel ezelőtt és nem éreztem, hogy lehúztak volna. Ennyi alatt én se vállalnám ezt így el a helyükben. Hogy most nálad lehet a szokásosnál picit gyorsabb lesz, az lényegtelen, azzal senki se fog számolni, standard árat ad nyilván mindenki.
Egyébként tökre igazad van szakik kapcsán, csak a klímás pont a kevés kivételek egyike szvsz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Kukipapa_rr #17614 üzenetére
Lehet könnyebb "mestert" találni de abszurd szinten drágák.
+klímát akarok felrakatni 9nm szobára. Terasz van, kiépítés megvan., nem kell csövezni... a beépítés ~1h. Első két ajánlat 320/360k. (LG/Gree). Klíma árakat látom és annál klíma szerelő olcsobban kapja. Esetemben tisztán fognak rajta 100K+t. És 1nap meló na az nincs benne.
Ez pont olyan mint az 55nmes panel festése 2-3nap és 350-450.000Ft+anyag. Nekem pepecselősen, nem festőként 2nap meló volt. Ha tetszik kerestem 400.000Ft. 2nap alatt. 200.000Ft/nap. Tényleg elgondolkodik az ember, hogy szakmát kellene váltani.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Elemental #17599 üzenetére
Az építőiparnál nem nagyon tudok most nagyobb lehúzást.
Én úgy tapasztalom, sokkal könnyebb most mestert találni, és akikkel beszéltem, megerősítették, hogy 1 hónapra látnak előre. Normális ajánlatokat is kaptam.
De ez normális is. Ha ennyire nincs munka, azt várnám, hogy az árak csökkennek vagy stagnálnak. Miért lenne törvényszerű, hogy emelik az árakat, ha egyszer nincs meló?
-
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #17604 üzenetére
"A szentiment önmagában nem alkalmas belépési pontok keresésére, 2008-ban például az igazi nagy esés a szentiment csúcs után érkezett… A kellően negatív hangulat viszont megteremti egy tartós emelkedés alapjait."
2008-9-ben pl 2008 év elején ment csúcsra az indikátor, az esés nagy része meg 2008-okt-nov környékén volt, és az árfolyam 2009. márciusában lenézett az előző aljra.
Szóval ez a fenti hír kb. annyit jelent, hogy innentől még akármi is lehet.
-
-
julius666
addikt
Nyilván nem kötelező hinni az ilyen indikátoroknak, de a poor emirical track record meg produced as many false positives as true positives azért objektív állítások és elég könnyen cáfolhatók...
Azt meg senki nem is állította, hogy ez valami fundás indikátor lenne, vagy hogy piaci aljakat jelölne ki. Az első screenshotodon saját állításait próbálja cáfolni a szerző.
-
julius666
addikt
A ZBT megint rárúgta az ajtót a medvékre: [link]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Meg az építőipar a házépítésen keresztül csak 5%-al van benne az inflációs kosárban. Ez a legnagyobb kib.szás az egész európai infláció számítással. Mert ha benne lenne, akkor a dolgozók is sokkal nagyobb arccal mennének béremelést követelni. Gyakorlatilag egy amcsi számítás szerint 3-4%-al magasabb inflánk volt az elmúlt 7-8 évben.
"Az építőiparnál nem nagyon tudok most nagyobb lehúzást." - könyvelő. A havi 10-15 tétel könyvelése évi nettó egy misit súrolja lassan. Megszüntették a katát és ettől túl nagy lett a könyvelőre a kereslet és piszkosul kihasználják.
-
Simia
junior tag
válasz
mondjuk az is igaz, hogy ez nem nyomja fel az inflációt, mert minden számla nélkül megy.
Én azt várnám, hogy a KSH a számla nélkül igénybevett szolgáltatásokat is beszámítja valahogy az inflációba. Vagy a számlával igénybe vett szolgáltatási árakon (mint proxy-n) keresztül, vagy valami becslésel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest