- Elküld még 6000 embert a Microsoft
- Nagyobb fajta, Dual Mode-os WOLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os palettája
- Székre fogatható, THX-es Razer hangszórópár a headset kiváltására
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Két nagy cég is érdeklődik a Samsung 2 nm-es node-ja iránt
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Célegyenesben a Yettel TV
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mindenben erősít az egyszerű AI tartalomgenerálást biztosító Amuse 3.0
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Otthoni időjárás-állomás
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
attiati #14296 üzenetére
Melyik cégre gondolsz az említettek közül? Ha igazán a szorzó számítana, akkor pl. PLTR lenne bucira verve. Oké, kapott is egy kicsit, de ezzel is csak egy héttel ezelőtti árfolyamon van. Visszább nézve dec. 9-én volt először valaha is annyi mint most. NVDA meg június elején. Nekem valahogy nem kerek hogy miért (csak) a hardvergyártók vannak igazán bűntetve ma.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r! #14295 üzenetére
Szintén csak hangosan gondolodva:
A VST miért is kapott -30%-ot ma? (Meg LEU, CEG, és a többiek.) Mégsem fog kelleni energia? Nem vagyok AI iparági szakértő, de számomra logikusnak tűnik hogy az egy példányban futó tréningezés messze nem annyira energiaigényes, mint utána a milliószámra meghívott használat. Tehát ha lesz olcsóbban előállítható AI, még több felhasználó még több chippel, akkor az még az eddiginél is több lesz az energiahasználat. Tehát a 30% nem mínusz hanem plusz kellene legyen... -
j0k3r!
őstag
válasz
Ixion77 #14292 üzenetére
A tömegcikkeken a luxuscikkekhez képest általában kevesebb a haszon, szerintem ezt (is) árazza ma az NVDA. El lehet adni darabszámra ötször annyi chip-et, de ha végül nem ötször annyi profit marad a zsebben, akkor az eddigi projektált éves EPS/Revenue várakozások lehet, hogy magasak voltak. Természetesen ez is csak tipp, abszolút tévedhetek.
-
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14289 üzenetére
Én azt olvasom ki a hozzászólásaidból, hogy ha amerikaiak csinálnak valamit 100 millióból, amihez hasonlót összehoznak a kínaiak 1 millióból, akkor egyrészt a kínaiak hazudnak, másrészt az amerikai költség az utolsó centig a lehető legjobb helyre ment, mert ezt nem lehetett volna megspórolni. Szerintem kicsit elfogult vagy
"és azt sem tudjuk, hogy az elv még nem volt ismert a nyugati parton, és nincs kész már vagy fél éve,"
Ez igaz Kínára is. Biztos, hogy a csodafegyvert a párt engedélyével csak úgy open source projektként kiadják? Tuti nincs ennél még fejlettebb náluk? Lehet, hogy csak az amerikai gazdaság sikerét a részvénypiaci indexek magasságában mérő, vámokkal fenyegetőző Trump orra alá törtek borsot, mert tudták hogyan fog a hírre reagálni a részvénypiac? Végtelen a konteók tárháza
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Ixion77 #14292 üzenetére
Nem tudom az 5M költség hogy tudott elterjedni, ez nagyon Blikk szintű infónak hangzik. 2 nagyságrendű tévedés, de még ezzel együtt is nagyon olcsón hozták ki az o1 képességét.
Elvileg 10k GPU-t vettek még az export korlátozás előtt és további 40k-t az export korlátozás után különböző kerülőutakon beszerezve.
LLM-eket használni trainingre bevett industry standard már, mindenki csinálja.
Sajnálom hogy pénteken vettem Nasdaqot, ma jobb lett volna.
-
Ixion77
Topikgazda
Ugyanez volt a logikám, ami miatt belevettem az esésbe. Ha igaz amit a DeepSeek fejlesztői állítanak, akkor hirtelen sokkal több vállalatnak kerül elérhető távolságba a lehetőség hogy saját céljaiknak megfelelő specializált AI-kat fejlesszenek.
De szerintem nem is igaz amit állítanak. Egyrészt mert kínaiak, ezért azt állítják, amit A Párt mond hogy állítaniuk kell. Hogy a "szuperolcsó" $5M költségbe mi van beleszámolva azt nem igazán részletezték. Szerintem nem igazán akarják megszellőztetni hogy mennyi NVDA chip került mostanában illegálisan Kínába. Plusz ha jól értem a technikát amit használtak, a már meglevő nyugati AI válaszait használva tréningeztek egy saját AI-t. Tehát valójában másoltak. Abban mindig nagyon jók voltak. De hogy ez indokolja-e az esést amit látunk? Szerintem nem. Furcsak is számomra ez az esés. NVDA -17%, TSM -14%, AVGO -18%... META +1%? Pedig a Meta árazásában nagy szerepe van az AI láznak. Az én magyarázatom: ők nem hw gyártók. Tehát a mai esés lefordítása: "nem lesz szükség annyi AI hardverre". Na én meg ezt nem hiszem. Ha feltalálnak egy olcsóbb útépítési módszert, akkor nem kevesebb út fog épülni, hanem több.
A mai esés valódi indoka szerintem a bizonytalanság. Kijött valami, amiről még ki kell találni hogy valóban fontos vagy lényegtelen. Amíg ez eldől, addig bizonytalanság van, ezért az árak visszább húzódnak. Szerintem most volt egy pukk, de ebből nem lesz összeomlás, hanem hamarosan megyünk vissza felfelé. Mondjuk a bigtech jelentések megérkezése akár lehet is rá jó ürügy.
-
Cartman023
aktív tag
Várom Trump twitterét :
"Aki csippet ad el Kínának, azt 23231%-os vámmal sújtom."
Ha tényleg jó a Deepseek, akkor végre a nyugat is lemásolhatja a kínaiakat. (huh, ez furcsán hangzik)
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14287 üzenetére
épp ez az hogy nem tudjuk, hogy töredék költségből hozták-e össze, azt sem tudjuk, hogy a sajátjuk-e.
és azt sem tudjuk, hogy az elv még nem volt ismert a nyugati parton, és nincs kész már vagy fél éve,
nem tudjuk, hogy a felügyelő bizottság visszatartotta-e a terméket, hogy a gradualitást biztosítsa az o3 után,
hogy az exponenciális görbét egy egész kicsit laposítsa.-
vannak pillanatok amikor azt képzelem hogy azokban a tw gyárakban már rég csak vattacukrot csomagolnak a látszat kedvéért. minden másra ott van nevada. többiek meg mesét mesélnek. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
j0k3r! #14287 üzenetére
Nincs turpisság, tényleg jó lett, amit most látunk a piacon az meg szvsz egyszerű túlreagálás.
Ha 50k H100-al ilyet lehet trainelni, a nagy amerikai cégek milyet fognak 1 millióval? Érdemes ezen töprengeni kicsit.
Meta nem véletlenül nem akar már medior fejlesztőket felvenni, ők már az idei évben bevonják az AI-t a munkába.
Ezek az első vonalbeli tech cégek fogják először igazán kihasználni a technológia lehetőségeit és óriási sebességgel fognak új termékeket fejleszteni.Pont a deepseek bizonyítja hogy érdemes milliárdokat locsolni a szektorba, mert brutális a fejlődési potenciál.
-
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14285 üzenetére
De lehet, hogy pont most derül ki, hogy amire azt hittük, hogy smaragd, az nem az. Sőt, ha van is, akkor azt töredék költségből hozták össze az óceán másik oldalán. Nekem is vannak kétségeim a DeepSeek-kel kapcsolatban, de bízok az open source közösségben, hogy ha van valami turpisság, akkor az ki fog derülni hamarosan.
-
attiati
veterán
válasz
User_2 #14269 üzenetére
Hogy Tajvan kevésbé tűnjön rendszerkritikus elemnek? Mondjuk ez is sántít. Mert TSM ide vagy oda, USA-nak megéri feltartóztatni Kínát Tajvan segítségével. Akkor is, ha nem lesz szükségük a chipjeikre.
De Tajvannak nem mindegy, hogy mennyi bevétele van chipekből, hogy fegyvereket vegyen.
Illetve Kínának chipekben van a legnagyobb elmaradása. Megérné visszarántani ezt a szektort, mielőtt még túlzó részesedést szereznek a többiek. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14279 üzenetére
bérköltségen nem lehet sprórolni,
úgyértem ebben a szektorban lehetetlen.
nem tudsz smaragdot vásárolni egyenként, hogy aztán kevesebbet fizess neki.
megvehetsz egy jónak ígérkező kavicshalmot, átrostálod.
itt a rostálás a folyamat része,
nem helyes felesleges költésnek nevezni,
mert szükséged volt rá,
nélküle nem kaptad volna meg a smaragdot.ha egy kis létszámú csapatnak sikerül elérnie valami nagyot, az inkább istenadta szerencse, mint biztos kéz.
vagy valaki nem mond igazat.
befektetők szerencsés belenyúlással nem büszkélkednek,
ha igen, óvakodj tőle. -
válasz
bandus #14275 üzenetére
Szintén vélemény, szintén nem tőlem. Hatás a kötvénypiacra:
"The model that most people in the bond market are using is this:
1. AI is disinflationary.
2. But first there will be massive spending on chips and power to build it, creating near-term inflation.Well the second-leg of that thinking took a big hit from DeepSeek, as it shows that training AI is more technique than power. Since the open sourced it, others will piggyback on the technique and perhaps refine it even more.
So that big spending bump is now in question and the lower cost could make AI even-more ubiquitous.
Now obviously layered on that today is a huge flight to safety with tech getting crushed but this move could also mark a top in yields. This might be your last chance at 4.50% for 10 years for awhile."
-
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #14280 üzenetére
Egyrészt igen, másrészt idővel bele nőnek majd. Emlékszem, hogy anno az Amazon is kicsit túlépítkezte magát raktár szinten, aztán ahogy nőtt a forgalom úgy idővel belenőttek, szóval ami eleinte rossz húzásnak tűnt és esett az árfolyam, az végül hosszútávon jól sült el.
-
attiati
veterán
válasz
j0k3r! #14273 üzenetére
Van 100 kiváló dolgozód. Nincs hozzájuk hasonló a piacon. Aztán kiderül, hogy 20 is el tudja végezni ugyanazt a feladatot.
Ahelyett, hogy kirúgnád a 80 embert, inkább megtartod és több feladatot keresel nekik.Gondolom ezért látod korlátosnak az nvidia esést, mert ők is megtalálják a számítási kapacitáshoz a feladatot.
Devizapiachoz: igen, ilyesmire gondoltam. Lehet, hogy az 5k még nem az a szint, ami brutál jen erősödéssel jár (elsősorban jen játszik, nem az amúgy is erős dollár).
Inkább majd csak 5k alatt lenne devizapiaci pánik. -
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14276 üzenetére
Nem csak chip költségre gondolok, amit NVDA tartással "hedgelsz". Én biztosra veszem, hogy a három felhőszolgáltató között komoly verseny volt, hogy legyen elég kapacitás és történtek túlfizetések máshol is. Biztos vagyok benne, hogy van olyan költség (pl.: bérek), ami ezáltal nem jön vissza. Ettől függetlenül én is szeretem/próbálom magam úgy pozícionálni, amit írsz, de nem lehet tökéletesen. Emlékszem, hogy a tech cégeknél 2022 a hatékonyság éve volt, ott is kiderült, hogy felesleges költések voltak és ki kellett elégíteni a részvényesek igényeit (pl.: Zuckerberg lecsavarta a Metaverse projektet)
-
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77 #14263 üzenetére
Á, az nyomta le az nvidiát, hogy pár hete vettem IQSA-t, amiben sok az USA tech.
Igazából a portfóliómban az USA az indokoltnál kisebb súllyal van (volt), és úgy voltam vele, hogy egy (olcsó) aktívan kezelt ETF nekem lelki könnyebbség, még ha ők sem lesznek ügyesebbek, mint én, de legalább elvileg jobban értenek hozzá. (Nekem pár hete is az volt már a fő kérdés, hogy mikor fog az USA tech beomlani, de ilyen gyors helyzetváltozásra nem számítottam a tech milliárdosok Trump mögé sorolása után. És persze tavaly is nézegettem az IQSA-t, de nem vettem, csak a watchlistben láttam, hogy rakétázik...)
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14273 üzenetére
szerintem a befektetőknek tulajdonrészük van
a chipgyártókban,
és minden kapcsolódó cégben,
így ha a befektetésük AI vasra költ,
akkor csak morzsolódás költségük lehet.márcsak azért, mert nagybefektetők nemcsak abba az oldalba szoktak befektetni ahol a capex indul, oda is ahova a capex érkezik.
szerintem ezen a lábon már rég visszajött a befektetésük, különösebb számolások nélkül sejtem ezt,
nem nagyon van mit meggondolniuk. -
egy velemeny, nem tolem:
”
Thoughts on the DeepSeek selloff:
1) Markets have to have frequent really bad days to elicit a risk premium from investors. Without plunges like this--alongside the accompanying narratives of an end to AI infrastructure spend--stocks wouldn't be able to return 6-8% (or whatever your favorite estimate is) above bonds. No fear. No risk premium.2) Narratives matter. How is it that some technical result from a small Chinese AI company can send shudders through global stock markets? Media (social and traditional) needs to seize on this event and create a compelling and eye-catching narrative around it. The more grandiose the narrative, the more clicks. So narratives tend to be grand. Listening to Bloomberg radio during my half-hour drive this morning makes very clear that nothing else matters as of right now besides DeepSeek.
3) Turning for a second to whether the narrative makes sense: It would, if society was already at the steady state of AI adoption, i.e., if AI was already doing everything that it could do or needed to do, then having a cheaper way of doing 90% of that would be a solution to the cost problem. Since AI is nowhere near doing what it can do, it's hard to understand how more efficient software would obviate the need for better hardware.
My guess: This is a blip.”
-
Dendytv
senior tag
-
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #14272 üzenetére
Olyasmi a sztori, hogy a DeepSeek jóval kevesebb költségből hozza/hozta közel azt a szintet, mint a versenytársai. Ráadásul ezt úgy, hogy a kínaiak nem is a legújabb Nvidia chip-et használják, tehát hátrányból indultak. Én ebből azt olvasom ki, hogy egyrészt ment Amerikában a pazarlás és emiatt mostantól jobban oda fognak figyelni a befektetők, hogy milyen beruházásra mennyit költenek ezek a vállalatok. Másrészt lehet, hogy el lehet osztani 5-tel vagy 10-zel azt a számot, amivel Jensen Huang körbeparádézta a világot, hogy milyen sok chip-re lesz szükség.
Sajnos abszolút amatőr vagyok a témában, egy gyors kereséssel biztos találsz ennél részletesebb akár magyar, akár angol nyelvű magyarázatot.
#14270 attiati: Valamennyit eshet a dollár, de nem gondolom, hogy mondjuk 100 alatti DXY kell ahhoz, hogy S&P500 $5000-t lássunk. Két brutál év után jön egy 15%-os korrekció $6000-ről, és már majdnem ott is vagyuk. Ráadásul olyan koncentrált a piac, hogy ennyit csak a bigtech le tud magáról dobni, miközben a többi részvény stagnál. És ehhez egyátalán nem is kell hatalmas pánik, nem is lesz egy generational buying opportunity, csak egy kismedve a sok közül, amiket 2009 óta látunk.
-
-
attiati
veterán
válasz
j0k3r! #14255 üzenetére
Az SPX 5k szint eléréséhez kellene devizapiaci szintek elesése.
Bocs, egybe fontam a DTLA és az SPX témát. Bár a kettő össze is tartozik, mert valszeg a kötvénypiac felől is kellene megerősítés az SPX eséshez.
Hacsak nem egyszerre esne kötvény és részvény.
De azt hogyan? Így, hogy már eleve magas a hozamszint. -
User_2
tag
nagyon fura ez, nemigazán értem,
deepseek-et miért publikálták? miért hagyta a KKP, h nyilvánosságra kerüljön?
az elv, ami alapján gyors, most ingyen olyan szereplők kezébe kerül, akiknek erőssebb, több vasuk van és még több lesz.
nem várhattak vele? mert már megismerték?
nem látom hogy mitől kerültek volna ettől hátrányba azok,
akik ezt le tudják másolni és még hatékonyabbak tudnak lenni.megmutatták a világnak,
hogy human alignment nélkül az AI mennyivel gyorsabb.
de hogy ez valóban jó is e? hogy ettől hatékonyabb lesz-e az alkalmazása vagy egyáltalán lehetséges-e az alkalmazása.
matekra igen, vektor predikcióra is, de más nem 0/1 témában is?
persze ez így-úgyis megtörténik, anélkül is hogy én ezt megkérdezném. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt #14212 üzenetére
No, megvan az első 1 hetes értékesítési stat, amióta a 2033/I kamatforduló megvolt.
715.5 mrd huf a névérték, a kamat 127.7 mrd huf.
[2025. 4. hét]
[2025. 3. hét] (Ez utóbbiban még nem jelentek meg a kamatfizetések hatásai egyáltalán. És nagyon valószínű, hogy még a 2027/J-ből sem látszik semmi)A két adott hét értékesítési adatai közötti különbözetből nagyjából lehet következtetni arra, hogy mi történhetett a kamatfizetés következtében:
Máp Plusz: + 14.8 mrd huf
PMÁP: + 6.2 mrd huf.
BMÁP: + 27.3 mrd huf
FixMÁP: + 143.5 mrd huf
A postai cuccokat ignoráltam.Tehát összesen 191.8 mrd huf extra állampapír értékesítés történt 127.7 mrd huf kamatfizetés mellett.
Következtetés: Nagyon sok kamat és valószínűleg jelentős tőkevisszaváltás is történt és maradt államkincstáron belül. Ami nagy kérdés, hogy a tőkének mekkora aránya maradt benn a 2033/I-ben. Erre nagyjából február elején-közepén lesz adat. -
j0k3r!
őstag
válasz
Dendytv #14266 üzenetére
Nem, annál lejjebb nem várom, de fogalmam sincs hol lesz az alja. Lehet, hogy ma megvolt az alj és már soha az életben nem lesz $100 alatt, maximum csak stock split után
Ja és persze a fenti felsorolásból kihagytam, de gondolom egyértelmű a 3 nagy felhőszolgáltató, mert rájuk is nagy lesz a szükség/igény.
-
j0k3r!
őstag
Olvastam egy olyan elméletet miszerint a DeepSeek megjelenése egy hasonló "háborút" indított el, mint ami anno az űrverseny volt. Ebből kiindulva a pénz nem fog számítani, különösen nem egy olyan amerikai elnöknek, mint Trump, mert hát MAGA - tehát nem veszíthetnek. Azt nem tudom, hogy 2 napig vagy 2 hónapig fog tartani a mostani korrekció, de számomra mai ésszel belegondolva vásárlási alkalom lesz. Próbálni kell olyan vállalatokat keresni, akik nagy valószínűséggel mindenképp nyernek, attól függetlenül, hogy éppen ki nyeri meg a "meccset". Első körben az ASML jutott eszembe, illetve van még pár data center-es REIT (EQIX, DLR - ezekből már jó áron anno bevásároltam, csak keveset), illetve NVDA szintén a listámon van (itt szerintem a $90-100-as sáv erős támasz, annál lejjebb nem várom a mostani hírre reakcióként). TSM a geopolitikai kockázat miatt rizikós, de megfelelően méretezve a pozíciót ez sem kizárt. Illetve azt lenne jó tudni, hogy ezeket az adatközpontokat milyen energiával szeretnék "hajtani". Nukleárisban nem tudom van-e még kraft, lehet hogy a utility szektor általánosságban is jó vétel lehet (?). Sok a kérdés, az is lehet, hogy egy sima NDX-et meg kell venni és helló
-
Dendytv
senior tag
[Nem tudom érdekel-e valakit] Elemzés különböző egyéni részvényekről (RCAT, GOLD, ANET, NIO, AAPL) Engem a RCAT-érdekelt benne főként, de kb semmire nem tér ki
-
ngaba
aktív tag
válasz
Valkolaci #14256 üzenetére
Ha USA államkötvényt akarsz, akkor venned kell USD-t, ami most épp elég drága. Minél rövidebb lejáratú kötvényeket veszel, annál kisebb mértékben tud csökkenni az árfolyama, és annál jobban fogja követni az USA rövid kötvény hozamokat.
Erre jó az, amit írtál,
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF (Acc) IE00BGSF1X88
Nekem VUCF van erre:
Vanguard U.S. Treasury 0-1 Year Bond UCITS ETF (USD) AccumulatingAz EUR kötvények (kisebb árfolyamkockázat) meg kisebb hozamúak (alacsonyabb az európai kamatszint). Ez van.
IE kezdetű ETF-et vegyél, LU kezdetűt ne, az többet adózik a háttérben.
-
Valkolaci
újonc
Sziasztok!
Most nyitottam egy értékpapír számlát és egy 2025 TBSz-t, rátoltam egy kis pénzt.
Nem nagyon tetszik most a S&P 500 és társai grafikonja, nem szeretnék a csúcson bevásárolni, két ember kérdeztem meg 😊 (Warren Buffett, Zsiday Viktor) akik szerint is most „kp”-ben kell maradi amíg nem jön valami esés.
Ilyenek néztem „kp” tartásra:
iShares USD TIPS UCITS ETF USD (Acc) IE00B1FZSC47
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF (Acc) IE00BGSF1X88
Amundi USD Fed Funds Rate UCITS ETF Acc LU1233598447Azt hittem ezek árfolyama nem tud csökkenni, de a múltat nézve nem úgy tűnik, de ha kamatozó államkötvény akkor miért csökkenhet az árfolyama?
Miben lenne érdemes tárolni lóvét?
-
torma99
aktív tag
válasz
lemusz #14250 üzenetére
Oké, felgyorsul. Nem nagy kaland. Majd korrigál, vagy nem. Nem tudjuk, de pánikra semmi ok. Az is lehet l, szépen kimozogja, az is, hogy jön egy jelentősebb korrekció, akkor a következő havi adagot picit jobb áron lehet majd megvenni. Ilyen ez a popszakma.
Azért még ott sem tartunk, mint a Covidnál, aztán azt is túléltük.
-
ngaba
aktív tag
Én 1-2 év múlvára számítottam, és igazából most is arra.
Előbb van az "anyjuk, meggazdagszunk, beszállunk a mesterséges intelligenciába" szakasz, aztán elfogy a pénz / elkezdenek gondolkodni az okosabb emberek azon, hogy nem fizettek-e túl nagy árat az aranytojást tojó nyúkért.
-
attiati
veterán
válasz
j0k3r! #14235 üzenetére
Éjszaka nem láttam a futures árakat, amikor írtam. Nem tudom mi fogja kiváltani az esést. Azt se, hogy most indul, vagy 6500-ig elmegy. De logikusnak tűnik, hogy ami eddig hajtotta felfelé, onnan indul. Nem gondolom, hogy ez egy black swan összeomlás. Inkább korrekció.
Úgy általánosságban kérdeztem és mindenkitől, hogy 5k S&P ott van e a várakozások között?
Korrekció 5k-ig és onnan fel.
Vagy nagyobb takarítással lemegy 4k-s tartományba és úgy még több tér lesz benne felfelé. Ahhoz kellene a takarítás, hogy később tudjon felfelé menni 7-10k tartományba. -
lemusz
addikt
Ez egy black swan esemény amit most látunk?
-
Blaymoira
tag
Az elején általában nem szokta egy cég dominálni az egyes technológiákat. Egy technológia érettségének a végére kezd el monopolizálódni a helyzet. Az egész AI kiaknázás még leginkább a ciklusnak az elején van.
Persze hardver szintjén vehetjük úgy, hogy az NVDA az monopol helyzetben van már most is, de az se garancia, hogy végig így marad, ahogy újabb versenyzők jöhetnek be.
-
-
atee_13
őstag
válasz
Tyler Durden #14239 üzenetére
Rápróbálni is lehet
-
-
pictigjis
őstag
kis magyar tőzsde(ner)valóság
Annak ellenére, hogy a Banus Port igen nagy veszteséggel adta el a 4iG részvényeit, valaki nagyot nyerhetett az üzlet másik felén, a Banus Port által eladott részvények megvásárlásával. Az MNB határozata szerint „az ügyletek és/vagy kereskedési megbízások szokatlan koncentrációja egyetlen személyhez köthetőek.” Azt azonban, hogy pontosan kihez, az MNB a 24.hu kérdésére sem árulta el. A Banus Port Vagyonkezelő Zrt. határidőre befizette a kiszabott 250 millió forintos piacfelügyeleti bírságot, és mostanáig nem élt jogorvoslati lehetőségével, vagyis a cég sem vitatta az MNB megállapításait.
-
j0k3r!
őstag
-
j0k3r!
őstag
válasz
attiati #14232 üzenetére
Bátor tartás a terv
Ha 5% fölé menne, akkor bővítenék, de ha innen már csak lefele megy a kamatszint azt sem bánom.
#14234 Oppenheimer: Igen, láttam is róla egy kis magyarázó videót. Egyrészt igazad van, másrészt szerintem a részvénypiac szempontjából nem feltétlen bullish rövidtávon. Ha belegondolsz mennyi pénzt égettek el a tech óriások és hol tartanak, illetve mennyi NVDA "vas" igény lehet beárazva a $3.5T market cap-be, ami lehetséges, hogy túlzó, akkor szerintem tech óriások szintjén simán eléghet pár $T market cap a Nasdaq100 "nagyjaiból". Ez részben neked is válasz attiati, ha a tech óriásokat elkezdik átértékelni, akkor bemehet 5000 alá az S&P500.
Futures alapján Nasdaq100 egyelőre -2.37%, viszont most jön a negyedéves jelentési időszak, szóval ott kell majd figyelni mit reagálnak a CEO-k, mert tuti meg fogják kapni kérdésként, hogy mi újság a DeekSeek-kel.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
j0k3r! #14230 üzenetére
Nagyon durva paradigmaváltás hogy reinforcement learninggel, csak az output validálásával lehet több lépéses, komplex reasoningre tanítani LLM-eket. Az benne a lényeg hogy a reasoning lépésekből semmi sem programozott, hanem emergent módon magától jön rá.
Nem csodálom hogy mennyi pénzt ölnek a technológiába, Zuck idei 60B-ját sem. Ez egy újabb dimenzió a scalingben, és utat nyitott az inference time scalingnek (szóval kettő új).
Én ezért vagy bullish a tőzsdével kapcsolatban, robbani fog a termelékenység.
-
j0k3r!
őstag
How China’s New AI Model DeepSeek Is Threatening U.S. Dominance [VIDEÓ]
Off-ba rakom egyelőre
-
válasz
concret_hp #14226 üzenetére
de szerintem ez is siman lehet az ossz allampapir tulajok 20-25%a is akar.
Akár lehet a tulajok akkora hányada is, de ők valószínűleg az állampapír állománynak csak 5% vagy inkább még kevesebb részét mozgatják...
De hetekkel-hónapokkal ezelőtt megjelent MÁK/ÁKK-s interjúk alapján nem voltak brutális rohamok korábban is az állampapírokban, mikor kamatváltás volt. Szóval az online ügyintézők sem biztos, hogy sokkal tudatosabbak. Majd utólag okosabbak leszünk, de sztem a MÁK-nál rosszabb forgatókönyvre készülnek, mint ami meg fog valósulni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
concret_hp #14226 üzenetére
Az itteni két fórum hozzászólásai alapján még az online saját pénzüket kezelők java része is csak vált másik állampapírra, nem vonja ki a pénzt.
A privátvagyon kezelők meg egyszerűen azt teszik, ami a legjobban megéri (elsősorban nekik, másodsorban az ügyfeleiknek). Még azt sem tartom teljesen elképzelhetetlennek, hogy kapnak egy spéci nem publikus ajánlatot a kincstártól, és azzal a probléma megoldva. -
concret_hp
addikt
válasz
attiati #14224 üzenetére
annyibol relevans, hogy az a reteg, aki szemelyesen jar be intezni, az mit csinal, de az egy teljesen mas halmaz mint aki mindent online intez. elobbinel valoszinu egy lassabb elnyujtottabb ebredesi szakasz lesz (akar csak a kovetkezo, vagy az azutani kamatfizetesnel megy majd a pislogas), nem is ettol a retegtol "varja" az ember az azonnali penzkivonast.
de szerintem ez is siman lehet az ossz allampapir tulajok 20-25%a is akar. -
attiati
veterán
-
Drizzt
nagyúr
[Eddig nem látott számokat közölt Nagy Márton a prémium állampapírról]
Van benne táblázat, tele izgalommal!
- Pl. 13 embernek van legalább 5 mrd HUF PMÁP állománya, az ő átlagos állományuk majdnem 10 mrd HUF. Szóval az értékesítési korlátok tényleg vannak akiknek igen jelentős korlátot jelentettek.
- Az állomány kevesebb, mint fele van a tulajdonosok ~87%-ánál.
- A PMÁP tulajok állományának a mediánja 7-8M huf körül lehet. -
axioma
veterán
válasz
Drizzt #14216 üzenetére
Pedig a 33/I a keson ebredok gyujtohelye volt [esetleg kesei beeso penze']. En osztom Segal meglatasat, hiaba elvben csabitobb [mondjuk inkabb kisebb bukta] a 1.5-es kamatpremium, nagyobb kiaramlasi %-ot josolnek. [Bar en a 33/I-t is atraktam dkj-be, iden felhasznaljuk, de rokoni korben a fixmap a slager ismertetes utan, egy bmap.]
Ja es a 33/I tulajok egy resze nyaron fogja realizalni h ott a kamatosszege es szar az uj kam.per. neki, amiatt se olyan koncentralt a lelepes, az elso 11-esre valto tulajok a multbeli vasarlasukbol is latszik, hogy azert jobban kovetik, nem sok delayt hagynak benne. -
attiati
veterán
Az ottani ügyintéző feltelefonált a központba, hogy összesített adatokat kapjon?
Vagy az offline ügyfelekből vont le következtetést?Mizu van a PB-s ügyfelekkel?
Elvileg náluk van az állomány nagyobbik része és ők nem járnak se államkincstárba, se webkincstárba.Persze nem tudom ki téved és mennyit váltanak majd vissza az ügyfelek.
-
Drizzt
nagyúr
Nem gondolom. 2033/i es a 2027/j fordult leghamarabb. Es ezekben is van a legnagyobb Pmap allomany - 1365 mrd huf -, tehat ezek is fizettek a legtobb kamatot. A fixmap meg map+ egyebkent egeszen jo befektetesi dontes. Tul sok alacsony kockazatu alternativa nincs.
En vegul a 2033/i toket ma raktam at 2029/n-be. Ha nem hosszabbitjak a 2029/n-t, akkor a 2027/j legnagyobb resze is abba fog menni, talan egy keves 2041/a, esetleg 2051/g makokba. 2027/j kamat teljesen 2029/N papirba ment. Allampapirbol ki csak akkor megyek, ha talalok magamnak megfelelo lakast. -
Segal
veterán
válasz
Drizzt #14212 üzenetére
A januári még nem nagyon lesz érdekes. Mivel most kp-ra volt szükségem bementem a MÁK-hoz kivenni a pmap kamatomat. Tele volt a hely 60+os mamikkal és papikkal a kezükben a fixmáp és máp+ hirdetményekkel...
Ha már ott voltam rá is kérdeztem az ügyintézőtől hogy mi a helyzet éss azt mondta hogy sokkal nagyobb kivételre készültek, de ehelyett ebbe a 2 alternatívába teszik inkább át a pénzeket az emberek. Persze ebbe a sorozatba került a legtöbb kisbefektető is akik a februárban meg márciusban forduló pmap értékesítési idószakában még azt sem tudták hogy létezik egyáltalán állampapír...
Szóval szerintem inkább majd a februári adat lesz az érdekes, mert abban a sokkal tudatosabb befektetők jutnak pénzhez... -
-
FrozeN`
tag
IBKR mit megy ma is
-
Drizzt
nagyúr
ÁKK-nak egy ideig a nyilvános adataiból elkezdek history-t írni a PMÁPokra, hogy nézzem hogyan alakulnak a dolgok. Egyelőre nem egy igazán érdekes időszakról van adat:
Ezalatt nem fizetett egyik PMÁP sem kamatot.
[adatforrás]2024.12.31 - 2025.01.15.
PMÁP állomány az elején: 6961 mrd HUF.
PMÁP állomány a végén: 6951 mrd HUF.
Állomány változás: -10 mrd HUF.
PMÁP sorozatok, amiknek negatívan változott az állománya: - 14.77 mrd HUF.
PMÁP sorozatok, aminek nőtt az állománya: + 5.47 mrd HUF.De őszintén szólva az ÁKK-s statokkal és adatszolgáltatásokkal még csak ismerkedek, úgyhogy lehet benéztem valamit. Mert a heti értékesítési adatokkal összepasszintani nehézkes.
Az első érdekes nyilvános adat, amiben már két sorozat kamatfizetési időszaka után leszünk, jóval izgalmasabb lehet. -
attiati
veterán
válasz
Ixion77 #14200 üzenetére
Eddig legalább lobbizni kellett a tőkéseknek, ha bele akartak szólni a politikába.
Musk megjelenésével ez most direktebb beleszólást enged. Vagy akár irányíthat is egyes témákat.Ez egy tök új elem.
Párttagoknak is ízlelni kell.Mondhatja azt, hogy vagy mi csináljuk meg, vagy etikusak leszünk és megcsinálják a kínaiak.
-
attiati
veterán
Románoknál is beüt a gixer, ha populista irányba megy a politika.
Elrettentő példa, ahogy Mo. is.10 éves bundhoz képest kamatfelár:
Év eleje óta cseh, lengyel lefelé... magyar, román felfelé.
-
avl
senior tag
-
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #14198 üzenetére
Pár napos hír, hogy a jelenlegi ESG... szabályok miatt Katar és kb senki se fog az EUba gázt, olajat bármit exportálni. Vagy olyan áron, hogy keresztbe áll a szemünk. [link]
Én a környezetvédelmet, kifejezetten a CO2 kibocsátást egy nagyon nagy gondnak érzem de kb egyet értek avval amit ixion írt. Kína, India, Oroszo.... eddig is szart rá, USA most hátrált ki. Így semmi értelme, csak önsanyargatás.
@emvy
Arról nem szólva hogy mekkora álszenteskedés is.
A gond az egéssz végtelen növekedéssel csak annyi, hogy jelenleg az még nagyon sokáig tolja a CO2t, (mikroműanyagot...)...Orville sorozat amúgy elég viccesen foglalkozik ezekkel a témákkal. Akinek belefér...
szerk:
Erre ránézek pfre és [link] -
szabi__memo
nagyúr
A vállalati adókulcsok alakulása a világ körül. -
atee_13
őstag
válasz
Ixion77 #14200 üzenetére
"Minap olvastam, hogy jelenleg az USA 3 kormánytagjának összeadott vagyona meghaladja az USA lakosság alsó 40%-ának összvagyonát. Ezért ez már mindenkinek át kellene üsse az ingerküszöbét."
Lölő 1200 milliárdja sem üti át idehaza. Költői túlzással annyival növelte a vagyonát a tavalyi recesszióban amiennyit csányi összesen nem buherált magának. És néhány emberen kívül másokat ez nem zavar.
-
válasz
Ixion77 #14200 üzenetére
Mintha erről már betett volna valaki egy grafikont, hogy a hatékonyság növekedése hogyan vált el a dolgozók jövedelmének növekedésétől. És ez nem volt mindig így. Nem a grafikon indulásától inkább a végén.
Szóval egy ideje már szinte csak a tulajdonosoknak hoz többletet a nagyobb hatékonyságból eredő bevételnövekedés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kérdés, hogy mit tudnak gyenge látási viszonyok mellett a Tesla robottaxik
- Villanyszerelés
- One UI 8: a kis fejlődés is lehet hangos
- Windows 10
- Politika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Eladó Apple IPhone 14 Black gyári független
- Victus 16-d0004nq 16" FHD IPS i7-11800H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe SSD gar
- Gainward GeForce RTX 4080 SUPER Phoenix GS Újszerű, garanciális, dobozával és tartozékaival
- ÚJ /// ASUS ROG 5800x/32Gb/1+2Tb/RTX3070 -- BeszámítOK!
- XBOX Series S 512GB // Újszerű // Számla // Garancia //
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest