Hirdetés
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
Az sajnos, nehez rola lejonni.
eleg sok helyen gond a hatekonytalan mukodes, az meg szerintem tevedes, hogy az alkalmazottaknak kene tobbet (idoben) dolgoznia, nem ott megy el a hajo (vo papiron a gorogok dolgoznak az egyik legtobbet az eu-ban)
Az aggasztobb, hogy a sikercegek szociopata ceo-i 60 oras munkahetekrol es szigoruan munkahelyi megjelenest vizionalnak es a grindset a mintakep, csak picit/sokkal tobbez kell dolgozni, aztan minden jo lesz (narrator: nem lesz az)
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15898 üzenetére
A teljes tőkére vetítve nem. Pl. kamatozó betéti számla és értékpapírszámlán tartott, de nem ETÜ hatálya alá eső befektetési alapok után kamatjövedelem keletkezik (Szja. tv. 65. §). Ilyenkor csak a befektetési eszköz devizájában elért nyereség forintosítandó, képzi meg az adóalapot, és nem a forintosított eladási és vételi eszközérték különbözet. (67/A. §).
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15896 üzenetére
Sokkal egyszerűbb, ha az alap intézi neked az újrabefektetést, és valószínűleg olcsóbb is.
Ha TBSZ-en van, adózás nem szempont. Ha normál értékpapírszámlán, akkor viszont eleve nem vennék ilyet, kivéve, ha korábbi évekről van szembeállítható ETÜ-ből eredő veszteség. Egyébként le kell adózni a HUF gyengülését is, ami eredményezheti azt, hogy jobb lett volna be sem fektetni a devizát.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15894 üzenetére
IEGE osztalékfizető, ezért inkább elkerülném. PH!-en XEON elég népszerű, de Justetf-en könnyen találni még sok másikat.
-
-
Esetleg ismertek valamilyen IBKR-en vehető eszközt - a tőzsdén kereskedhető eszköz a preferált - , ami alacsony kockázatú vagy garantált hozamú?
-
Dare2Live
félisten
Vályi az ami de megnézted a videot?
Amiket végigmutogat 15perc alatt az gáz egy 30/48milliós autótól. Tény. Pont. Igazából egy 20millióstól is. Egy elöbb szidott új Y beltere nem recseg, nem ropog, van kárpit az ajtó tartójában, nem recseg a kormány....
Ha Vályi a gondod linkelhetem mástól is. Egy Sanderoban (Dacia) lévő műanyagok nyekeregnek úgy mint ebben a 30/48 misis merciben.A dizájn persze izlés kérdése de nekem mármár bazári az a mérhetetlen műanyag elötted. Egy majd fele annyiba kerülő IX1ben, ID4ben... sött új Yban is nekem összehasonlíthatatlanul izlésesebb. Persze ha te ezt vetted gondolom neked tetszik.
-
axioma
veterán
nem a Valyi vonalra, hanem az extrakra.... ez komoly? egy tablafelismerohoz is kotelezo megvenni a parasztvakitas [es elromlasi potencial] 25 masik tetelet? 2013-as ampera tudja [bar az o idejeben tuti extra voltt, de hogy most is]
felteszem a csomagot fizetem de ne legyen esztetikai szarsag az nem valaszthato... meg jo hogy nem tervezek szalonautot venni [bar soha ne mondd, hogy soha - 10 eve nem hittem h valaha lesz elektromosom] -
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live #15886 üzenetére
Vályit hagyjuk, teljesen fogalmatlan. Simán közölte egy videóban, hogy az 1,6milliós AMG packet felárért kapsz 2db műanyag lökhárítót. A valóság ezzel szemben az, hogy AMG csomagból 4 féle van, a legolcsóbb 960k, a legdrágább 3,7M (persze ez erősen típus függő, az S-Class esetén fel kell szorozni párszor). Már a legolcsóbban is közel 30 féle extra van, a teljes AMG külső mellett (ami nem 2db lökhárítót jelent), a teljes AMG belső, duplaküllős Nappa bőr sportkormánnyal, fém pedálokkal, hangulatfénnyel stb.), automata parkolással, fényre sötétedő összes tükörrel, 4 irányú pneumatikus gerinctámasszal, adaptív távfény asszisztensel, ülésfűtéssel, wireless carplay és AA-val. Az általa emlegetett 1,6millisban pedig már olyan apróságok is vannak, mint full elektromos memóriás ülések, táblafelismerő rendszer, motoros kormányoszlop állítás (ami egyébként MBUX profilból automatikusan a vezetőre rááll, minden egyéb elektromos cuccal együtt). A legnagyobb csomagban meg már szinte a full extra benne van, HUD-al, Augmented Reality navigációval, meg mindennel.
Tehát ez a "2db műanyag lökhárító 1,6M-ért"...Ennyit a "szakértő" Vályiról. Vajon mennyi hülyeséget beszélhet még olyan autókról, amiket én sem ismerek? Az ember leragadt 1994-ben, nem is érti már az új autókat, pl. egyetlen mercedes fedélzeti rendszerét sem mutatja be, mert azt sem tudja, mi az.
-
axioma
veterán
válasz
Oppenheimer #15871 üzenetére
pont az a lenyeg, h ott a Google is azert fizet tobbet, mert mas eros IT multi is csinalt ott nagy irodat, az egyiknek jo ember jo esellyel a masiknak is - itthon azert a multi nem feltetlen usa multi, csak eu-s [nemet]
amugy a lengyel Google iroda growth site, me'g a svajci sem az, pedig nincs tultomve az irodahaz ott sem
[growth: gyors novekedesi utemu, sok kiirt pozi, ha jobban kell az is dragabb - de amugyis jobbak a vasarloerok, csak ez most extra ratehet] -
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #15882 üzenetére
Az IT fizetéseket nem tudom én sem, de már nem az első 4M környéki állás jött szembe vagy kerestek meg vele.
Még lassan 2 éve keresett meg egy lengyel csaj, hogy Prágába kéne .net-es ember remote, 370 eurós napidíjra (ami itthon azért nagyon nagyon ritka). Akkor így nem értettem, miért nem otthon keres embert, hisz bazi nagy Lengyelország, aztán szépen megértettem. Ez 4M környéke 500 eurós napidíjnak felel meg. -
Dare2Live
félisten
Igazából mindegy, hogy újnak nevezzük az Yt vagy csak faceliftnek. Fejlődött és jórészt ott ahol kellett. pl zajcsillapítás. ár/értékben 20misi alatt az egyik legjobb deal. És már csak az egyik legjobb mert pár éve szerintem a legjobb volt.
Hamár Mercit vettél nekem mindig beugrik Vályi Merci EQE tesztje/kiborulása. [link] És pont azért borul ki mert amúgy elképesztően jó, konyelmes... mercik vannak. De amit az elektromos vonalon van annak egy jó része kb nem versenyképes.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #15880 üzenetére
Ennek a fő oka, hogy a NER az elmúlt 15évben kb minden érdemi sikeres IT cégnek tett egy ilyen olyan sokszor keresztapásan visszautasíthatatlan ajánlatot.
És miután a NER megvette/kiebrudalta az ötletet kitaláló, keményen dologzó alapítókat, 99%ban eltűnik a "core drive" de jön valamekkora uramy bátyám rendszer...
És elveszett a lehetőség, hogy kinöjjön MOon egy CEE/EUs akár global cég.
Még egy Bulgáriában is kinött az elmúlt 15évben egy payhawk, siteground... nálunk semmi.
És nem is fog. Ha valakinek van egy jó ötlete, tudása, akarata, vhonnan tőkéje... az azt a céget külföldön fogja megalapítani. Mert tudja, hogy ha MOon elér egy méretet (ez régebben ~éves 2milliárdft forgalom, 200milliós éves haszon) akkor jön a NER és elveszi. -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #15877 üzenetére
De ugyanígy ott a Reserve vagy a Kangaboo, mindkettő lengyel.
+1. Párommal együtt a ruhatárunk legnagyobb része lengyel. És nem úgy lengyel, hogy valami nyugati multi oda szervezte ki a gyártást, hanem lengyel cég, sőt, lengyel multi terméke. De érdemes megnézni (legalábbis képeken) Varsót is, hogy néz ki manapság. Most az egy dolog, hogy nekem esztétikailag mennyire jön be, de jól jelzi honnan hová jutottak: 10 emeletes panelek és 200 méteres felhőkarcolók váltogatják egymást.Valahol érthető, EU-s szinten nagy ország a németek szomszédságában. Hogy az említett IT fizuk hogy tudnak kijönni az mondjuk számomra is rejtély, hiszen az már közelíti az USA átlagot (nyilván nem Bay Area). Max annyit tudok hozzátenni az előttem szólókhoz, hogy tudtommal ott létezik még a KATA-hoz hasonló kedvező adózású konstrukció és sokan contractorkodnak (nem véletlenül).
-
Cartman023
aktív tag
válasz
Tyler Durden #15880 üzenetére
Amelyik meg megállná a helyét azt vagy elűzik, vagy megveszik.
-
válasz
kardkovacsi #15878 üzenetére
Itthon mit várunk, hogyan nőne ki bármi is, ha az állam pénzeli azokat a cégeket akik "sikeresek". Cégeket akik piaci alapon is meg tudnának élni, itthon nagyítóval kell keresni, az olyat aki meg külföldön is megállja a helyét azt kb űrteleszkóppal.
-
válasz
Gondolom nem IT-ban dolgozol, mert linkelni nem sikerült a deborah.hu-t.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Valóban nagyobb cégek azok vannak amik a 90-es években meg tudtak nőni és kisebb multik lettek mint a Richter, MOL, OTP. Pluszba jött még a Wizzair, de az is 2004-es. Gyakorlatilag 2008-as válság óta egy közepes új céget nem tudtunk kitermelni ami nem az állam csöcsén lóg.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Oppenheimer #15876 üzenetére
Az, hogy a magyarok az összeszerelő üzemre modellre álltak rá, a lengyelek meg arra, hogy saját cégeik legyenek meg jó oktatásuk.
Építkeztünk 8 éve. Megdöbbentő volt, hogy mennyi a lengyel cég. Lámpák, igazi modern designnal és nem is olcsók (pl. itt egy függeszték https://deborah.hu/belteri-lampak/fuggesztek/az-0884-fuggesztek-4xe14-uvegfeher-1200x1010mm-tasos?cid=26570&cikkszam=AZ-0884), burkolatok, az összes csempénk lengyel, ott is egy kettő elég durva nm árban volt, de a lányom szobájában az egész bútor (meblik, hasonló mint az Ikea csak jobb minőség és picivel drágább), az étkező asztalunk székekkel. Döbbenet volt már akkor, hogy kinéztünk valamit ami ilyen középkategória volt, mint a fenti függeszték és akkor ezt hol gyártják kérdésre szinte mindig a Lengyelország volt a válasz.
De ugyanígy ott a Reserve vagy a Kangaboo, mindkettő lengyel. Ilyeneket nem tudsz mondani magyart, még a Zalakerámiát is sikerült elüldözniük a kormánynak a nagyszerű égetett építőanyag adójával. Elmentek Romániába. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Major Lion #15874 üzenetére
Mást nem tudok tenni.
Bakker 20%-al több informatikus képeznek, azaz sokkal több az ember is és mégis jóval magasabbak a fizetések. Itthon meg épp az árak lenyomása történik az IT szektorban. -
Major Lion
senior tag
válasz
kardkovacsi #15861 üzenetére
Fogadd el
A kultura hasonlo, az arak jobbak, berelni kb hasonlo aron tudsz, es bar oket is megutotte az inflacio stb, de meg igy se rossz.
-
válasz
Oppenheimer #15870 üzenetére
Fogalmam sincs.
-
j0k3r!
senior tag
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #15870 üzenetére
A Google*
-
nort_on
senior tag
válasz
kardkovacsi #15867 üzenetére
Izzítsátok a cash-t, lesz 1-2 jó vétel.
-
kardkovacsi
senior tag
Mellesleg ezek a vámok jól jönnek a Teslának, simán lehet Musk lobbizta ki. Látva, hogy jön a konkurencia ez neki pont jól jön.
Érdekes lesz a hétvége, még mindig 400e darabos eladást várnak erre a negyedévre az elemzők pedig a vin és egyéb adatok alapján közelebb lesz a 350e-hez (TroyTeslike szerint). Lehet lesz egy kis meglepi hétfőn.
-
válasz
kardkovacsi #15861 üzenetére
Jaja, a lengyeleknel jol elmentek a fizuk, 100k eur/ev az nem ritka.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
student #15859 üzenetére
Én pont ezért nem tartok már forintban megtakarítást. Ha állampapírban tartotta eddig bárki akkor simán nyit egy IB számlát, kiutaljaoda forintban a pénzét, majd kvázi ingyen átváltja euróra és mehet be valami kötvény ETF-be. Ha tényleg likvidet akar akkor pl. az IEGE pont jó, 1 éven belüli lejárattal rendelkező eurós országok kötvényei vannak benne. Egy éves 4%-os forint gyengüléssel számolva már 7%-os a hozam. Ez ugye innen 416-os forintot jelent jövő évre (szerintem rosszabb lesz).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Major Lion #15860 üzenetére
Mondjuk Varsó kezd nagyon durva lenni. Pont tegnap jött egy állásajánlat. Fejlesztő, 4.2M Varsó valami pénzügyi cég. Kinézték, hogy régebben értettem a Fixed Income-hoz (Morgannél lehúztam 4,5 évet) és erre dobták be. Na ilyet itthon nem kapsz, soha senkitől.
-
Major Lion
senior tag
válasz
kardkovacsi #15848 üzenetére
fejleszto kozpontok, van infra is, google a legnagyobb fejlkeszto kozpontta fogja tenni a Varsoit az eu-ban.
-
student
őstag
-
Vesa
veterán
válasz
Vision #15856 üzenetére
Mitől új? Azonos hajtáslánc, azonos akku, azonos minden. Csak kiszedték a hátsó lámpát, mert egy LED csík sokkal olcsóbb (indirekt megvilágítás=LED csík elrejtve). Majd nézzük meg sáros hátsóval, hogy az alapvetően a fényezésről visszaverődő fényre alapozott világítás mennyire lesz látható, főleg nappal. Az egész nevetséges! Rendes gyártók egy ilyen minimál változtatást faceliftnek szoktak nevezni, de még ott is több minden változik. Új modelltől ez olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől.
Kipróbáltam az összes Teslát, és még számos autót. A Teslánál eleve nem tudtam elviselni a sivár belsőt. Végül vettem egy Mercedest, HUD-al, paraméterezhető kijelzőkkel, 360-as kamerával, motoros napfénytetővel és kb. 6milliónyi olyan extrával, amiből egy csomó a Teslában nem is létezik. -
Vesa
veterán
válasz
Ixion77 #15851 üzenetére
"Egyes elemzők szerint amit most látunk az a KGB valaha volt legnagyobb sikere."
Egyet kell értenem... -
válasz
kardkovacsi #15850 üzenetére
Igy van, az USA epp azt a globalis/globalizalt gazdasagot bontja most le, aminek a legnagyobb nyertese epp az USA.
-
válasz
Ixion77 #15851 üzenetére
En nem igy latom, iPhone modba kapcsoltak, es olyasmiket fixalnak, amiket az userek akarnak (peldaul osszeszerelesi minoseg, zajszigeteles, hoszigeteles, stb.). Meg nyilvan az FSD-t probaljak fejleszteni.
Rengeteg ignorans ember ismetelgeti azt is, hogy az Apple nem innoval, dehat ok csak nem ertik a vilagot
(fyi ki nem allhatom az iOS-t, nem arrol van szo, hogy ki melyik telefongyartot szereti). Altalaban azok a cegek szoktak mindenfele random "innovacioval" elorukkolni (pl. telefonok eseten a ventilatorral hutott telefon, meg ilyesmik), akiknek nincs igazi product-market fitje, es keresgelnek.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #15850 üzenetére
A Tesla addig volt igazán sikeres amíg élen haladt, ameddig innoválni kellett.
Számomra az a furcsa hogy miért hagyták abba. Legutóbb 2021-ben mutattak be autót, azóta csak a meglevők reszelgetése zajlik. Úgy tűnik, hogy mióta Musk nem foglalkozik már a céggel, azóta egyre csak gurul le a lejtőn.
Pont ezért totál érthetetlen ez a fajta bezárkózás amit Trumpék tolnak.
Amit jelenleg csinálnak az rengeteg szempontból totális önpusztításnak tűnik. Egyes elemzők szerint amit most látunk az a KGB valaha volt legnagyobb sikere. Korábban csak olyan pici országokat sikerült totálisan behálóznia mint a miénk, most viszont elkapták a csúcsragadozót.
-
kardkovacsi
senior tag
Még erre az autós vonatra rácsatlakozzak. Amiben erős Amerika az az innováció. A Tesla addig volt igazán sikeres amíg élen haladt, ameddig innoválni kellett.
Mert ahogy itt is írták jó a finanszírozás hozzá, ezért mennek oda koponyák és csinálják a jobbnál jobb termékeket.
Pont ezért totál érthetetlen ez a fajta bezárkózás amit Trumpék tolnak. Gyakorlatilag az USA egyik legnagyobb versenyelőnyét darálják le pillanatok alatt. -
válasz
kardkovacsi #15848 üzenetére
Fejlesztenek is, de nem azzal van a gond, hogy nincs hozzaadott ertek, csak epp a profit az elsosorban nem a fejlesztoknel csapodik le.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Major Lion #15846 üzenetére
Ott fejlesztenek is vagy csak az infrastruktúrát reszelik?
-
válasz
kardkovacsi #15842 üzenetére
Az i4 "kicsi, gyenge, lassu", ahogy a nagymotoros oktatom mondta anno
. De orulok, hogy boldog vagy benne, sokszinuen szep az elet!
A kiforditos vonohorog egyebkent tenyleg jobb a BMW-ben, szo se rola.
-
Major Lion
senior tag
válasz
kardkovacsi #15831 üzenetére
amazon, google, microsoft, revolut-nak pl van tech center-e Lengyelorszagban, es meg sok mas nagyobb usa cegnek.
-
DarkByte
addikt
válasz
Oppenheimer #15833 üzenetére
Jaja, én ugyanerre használom jelenleg melóban aktívan az LLM-ekett. SQL dialektusok közötti átírásra.
A termék amit írunk több database backend-et is támogat egyszerre, és folyamatosan az agyam kifolyik mikor egy bugfix vagy új feature-t meg kell valósítanom mindegyikre. Ebben tényleg hatékonyan segít, mondjuk nem meglepő, ez kb. olyan mint két idegennyelv között fordítani, az LLM szempontjából mindegy kb. hogy angol-ról magyarra vagy Postgres-ről Oracle-re fordít
Tippelnem kellene egy meglévő forráskód másik programozási nyelvre átírásában is elég hatékony tudna lenni.Mondjuk melóban kaptunk privát Bing chat-et, ami technikailag ChatGPT csak Microsoft-os Enterprise álruhában.
-
-
válasz
DanielLong #15840 üzenetére
Igen, inkabb ugy fogalmaznek, hogy a flexibilitas nagyobb az angolszasz vilagban. Tehat a napi fix 7.5 ora helyett neha lazabban, neha kemenyebben.
> Eddig az összes USÁba emigrált magyar kutatótól azt hallottam, hogy a finanszírozás és projekt támogatás miatt ment ki és nem a jobb fizetésért vagy a jobb munkakultúra miatt.
A kutatas, foleg az alapkutatas mas teszta, abban Europa is nagyon jol all egyebkent, csak a penzgyartas nem megy
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13 #15837 üzenetére
Egyértelműen rossz a termék. Minőségben, felhasznált anyagokban nagyon messze van egy átlag német autótól is. Mondok egy konkrét példát. Rendelsz egy BMW-be egy vonóhorgot. Csomagtérben egy gomb, megnyomod, vonóhorog kifordul, újabb gombnyomás eltűnik, semmi sem látszik. Tesla. Lökhárítóra kendácsolnak egy rést, egy ilyen bepattintós műanyaggal ami 10-15 levétel után eltörik (tele a net a panaszokkal). Ezt kipattintod és oda kell felcsavaroznod a vonóhorgot. Igénytelen, funkcionálisan megfelel ez tény és a poén még drágább is mint a BMW-nél. Az egész autóépítésben ezt a fajta amerikai építési módot viszik. Azért írom, hogy amerikai, mert pl. a Ford Mustang is pont ezt követte évekig, kisteherautó motort belevágtak egy átlag autóba, aláraktak egy Lada futóművet (bizony merevtengely volt). Egyenesben ment mint a állat, csak kanyarodni ne kelljen fele.
Hogy ontopic is legyek nekem konkrétan megérte a 10% felárt azért, hogy egy jól összerakott autóban üljek (mielőtt jönne bárki, hogy nem annyi, de annyi, mert a BMW csak irányárat ad meg), sokkal több extrával mint amit egy Tesla ad.
Ezért van rettentő bajban Európában a Tesla, mert bemész és kapsz 10-15%-al többért egy sokkal de sokkal jobb autót. Ezzel pedig nem tud versenyezni a Tesla. Valójában itt nem csak Musk karlendítése a probléma, ez a folyamat már 1,5 éve tart, hogy folyamatosan veszít a Tesla a market share-ből az európai autópiacon. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #15838 üzenetére
De ez a pályázatozás hol is van? Régebben itthon volt, de én nem hiszem, hogy ez szignifikáns lenne bármilyen GDP adatban.
Az értékpapirosítás azért nincs, mert nincs egységes tőkepiac. Minden nyomorult kis ország harcol a kis saját szerencsétlen tőzsdéjéért. Emlékszünk amikor 2008-ban a bécsi tőzsde meg akarta venni a magyar, az összes párt egyként állt fel, hogy áhhh nem nem. Még törvényt is módosítottak hozzá, hogy könnyen tudjanak jumpolni az új tőzsdére a meglévő papírok (Várszegi meg 3 évvel később köszönte szépen a törvényt, így ki tudott fosztani egy csomó kisrészvényest vele).
-
Én még emlékszem, amikor ment a lamentálás, hogy napi hány órát lehet hatékonyan kreatív munkavégzéssel végezni. Akkor te is amellett érveltél, hogy a japán hozzáállás már inkább kontraproduktív és hogy sokszor a szabadidő alatt születik meg a megoldás egy-egy komolyabb problémára. Szóval azért megkérdőjelezem, hogy annyival termelékenyebbek legyenek, persze különbség biztos van. Eddig az összes USÁba emigrált magyar kutatótól azt hallottam, hogy a finanszírozás és projekt támogatás miatt ment ki és nem a jobb fizetésért vagy a jobb munkakultúra miatt.
-
aAron_
őstag
Pályázatok többsége hatékonytalan erőforrás allokációt eredményez (ez kb. közgazdaságtan 101), akkor mégis miért ennyire bevett módszer?
Értem én, hogy az európaiak nem akarnak annyit dolgozni, jobb munkakörülményeket akarnak, de számomra azért nehezen értelmezhető, hogy több évtizede már ismert problémák ennyire a szőnyeg alá vannak seperve. Pont a hatékonyságnövelés, ami lehetővé teszi a kevesebb munkát hosszútávon.
Értékpapírosítás is hasonló. Szerintem, még itthon is azt tanították már 30 éve, hogy ez a legfejlettebb tőkepiaci struktúra, amivel szemben Európában a banki finanszírozás a bevett gyakorlat. Persze, nehéz változtatni, de valahogy még csak nem is téma. Néha itt-ott van valami fellángolás, ami komoly eredményeket nem tud elérni. (Lehet persze, hogy csak én vagyok elégedetlen, türelmetlen.)
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi #15836 üzenetére
Na de azért mert a rossz a termék vagy azért mer muszkító nácizi?
-
válasz
En most vettem uj Y-t, es iszonyat jol ossze van rakva, szuper csendes, stb. (a sajtoban is mindenhol az emelik ki, hogy rendkivul jo minosegu), az alternativa pont a BMW i4 lett volna, dehat hasznalja azt az, akinek hat anyja van
. Par ev alatt meg lehet oldani, hogy rendes hangszigeteles legyen az autoban, de az europai munkakultura es kockazatviselo kepesseg megvaltozasahoz generaciok kellenenek, ha egyaltalan lenne erre szandek, de nincs. Egy US alkalmazott masfelszer tobbet dolgozik, mint egy atlag europai, es ketszer annyit, mint egy francia vagy magyar.
Nem a mernokok minosegevel van baj, mert az IQ eloszlas kb. ugyanaz a vilagon.
A kovetkezokkel van baj:
- Europaban egy rakas kis ceg palyazatokbol akar megelni, nem a piacrol (es meg is lehet)
- Europaban egy kockazati befekteto akkor fog neked penzt adni, ha nincs ra szukseged -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kardkovacsi #15811 üzenetére
Ezt mar tenyleg offba rakom
Egy nagy adatbazissal sok a szivas, kicsit tul van normalizalva, nincsenek belole adatok archivalva ezert orokke csak no, es vannak operaciok rajta amik mar problemasan lassuak. Ennek kapcsan targyaltam sokat r1-el: query planeket osszehasonlitasa, optimalizalasa, particionalasi es replikalasi lehetosegekrol, migralasrol, ilyenek.
Queryket atiratni egyik dialektrol a masikra, vagy egyszeruen csak sql queryket generalni is nagyon jo. Csinalt olyan queryt ami 2 prompt volt, nekem meg 1 nap lett volna, vagy meg se tudom irni mert olyan cuccokat hasznalt benne amiket nem ismertem. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Nyissanak nagy fejlesztő központokat, a lényeg az Európában megkeresett lóvét európai bérekre fordítsák.
Csak halkan jegyzem meg, mert itt sokak tyúkszeme fájni fog tőle, hogy sajnos az EU-beli szakértelem és munkához való hozzáállás egyaránt messze elmarad az amerikaitól management és szakmunka terén egyaránt.
Ez nem úgy működik, hogy mondjuk Oroszország eldönti hogy márpedig mi IT nagyhatalom leszünk és egy év múlva azzá válnak. Ennek demográfiai, társadalmi, szabályozási, stb. szükségletei vannak. Némelyik olyan, hogy egy adott évben/évtizedben van rá lehetőség, aztán már nincs. Sokan azt hiszik, hogy egy iparág felfejlesztése csak akarás kérdése, de sajnos nem az. Akarhatom bármennyire hogy nekem idén nyárra legyenek hatalmas termő diófáim a kertben, beleölhetek bármennyi pénzt, mégsem lesznek. Ha most elkezdenénk valami briliáns stratégiát, 1-2 évtized múlva lenne majd valami eredménye. De a mai berendezkedésben a politikusoknak nem érdeke olyan időtávokban gondolkodnia. -
kardkovacsi
senior tag
Mindig van alternatíva. Szerinted mennyi idő alatt épülne fel az európai IT szektor?
Rengeteg nagyon jó mérnök van Európában is, egyszerűen a laza kvázi monopóliumot támogató amcsi szabályozás miatt vagyunk itt ahol.Szerinted a facebook, google miből keresi a "nagy lóvét"? Reklám. Annak meg mindig van alternatívája, ha nem más ott az offline média.
Őszintén szerinted Amerikában van alternatívája egy BMW-nek vagy Mercedesnek? Van egy francokat, képtelenek olyan minőséget gyártani. Ülj be egy Teslába egy BMW után, mint nyamvadt rossz szekér. Mégis ott a vám, mert azt akarja menjen oda a gyártás (vicces, mert az USA legnagyobb autóexportőre pont a BMW mert az összes X modell ott készül), hát hozza ide a meta, msft, amzn is a fejlesztést. Nyissanak nagy fejlesztő központokat, a lényeg az Európában megkeresett lóvét európai bérekre fordítsák.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #15828 üzenetére
Ezt nem értem. A vámot azt mi fogjuk megfizetni. Drágább lesz tőle a szolgáltatás, pont úgy, ahogy az ÁFA drágíítja. Vámolni azt érdemes, ahol van alternatíva (ideális esetben EU-n belüli alternatíva), és ezzel a fogyasztókat/felhasználókat az alternatíva felé kell terelni.
Pl. ha az emberek/cégek nem használnak Google-t, vagy drágábban jutnak mondjuk a Gemini-hez akkor az az EUs cégek versenyképességének tesz rosszat, tehát összességében rosszabb nekünk.
Most tényleg rá akarod terelni az EU-t a kínai IT infrastruktúrára? Az USA-nak még lehet más elnöke, de Xi és a Mennyei Birodalom örök... Ez szerintem kb. annyir átgondolt részedről mint Trump részéről a sajátja, de az is lehet hogy mégkevésbé.
Szerintem ha vissza akarunk vágni az USA-nak, akkor olyan szektort kell keresni, ahol az alternatíva létezik, nem sokkal drágább, és a piac árrugalmas. Akkor az lesz a hatás hogy kevesebb USA terméket veszünk, nekünk nem fáj, de az usa exportőrnek igen (a csökkenő forgalmon keresztül). Nem hiába vámoltuk eddig a Levis farmert, a Tenessee Whiskey-t, a Harley-t és más egyéb "felesleges" dolgokat, amik nem szükségesek az EU gazdaságának működéséhez.
-
kardkovacsi
senior tag
Persze mert a gyártást lehet jól vámolni a szolgáltatást meg nem vagyis nem a tradicionális eszközökkel, mert azt mondja ő a reklámot Írországból nyújtja. Persze csak a szoftver ami mögötte van meg USA-ban készült ami a termék költségének a 90%-át adja.
Csak ügyesen kell megírni azt a törvényt. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #15827 üzenetére
EU szinten kell meghozni a döntést. Ha mondjuk a kód nem 50%-ban itt készült Európában akkor 30% vám, ha csak 25%-ban akkor 50%. Azért vegyük észre az amcsi szoftver óriások teljesen legyalulták az európai konkurenciát (ugye ilyen pl. iWiW vs Facebook és ez csak egy Magyarország). Nem véletlen, hogy Kaliforniában simán dupla szoftveres bérek vannak még egy nyugat-európaihoz képest is.
Rengeteg lóvét fizetünk ezeknek a cégeknek. Például egy telekon cégnek a netért fizetsz 4e forintot, közben meg egy 1T-s adattárolásért hasonló összeget perkálsz. -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #15823 üzenetére
Ezt én nagyon adnám, kérdés, hogy az EU-nak mint széttöredezett szervezetnek ilyesmire milyen gyakorlati lehetőségei vannak. Lásd Írország mint tech adóparadicsom, vagy bármilyen évekig elhúzódó, vétózgatott, felpuhított törvényalkotási kísérletet az EU múltjából...
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #15825 üzenetére
"a hatákonyság valószínű valami brutálisan nőni fog"
Kérdés az igény. De tippre persze bőven fog kelleni ember... de a töredéke.Akik most járják az elsőt fősulin/egyetemen ha AI tényleg így menetel tovább egy nagyon necc piacra fognak megérkezni. Már most is necc a piac...
-
concret_hp
addikt
válasz
Oppenheimer #15808 üzenetére
szerintem 5 év múlva is fog kelleni ember bőven. a legtöbb dolog úgyis a laikus -> mérnöki compileren csúszik félre
a hatákonyság valószínű valami brutálisan nőni fog, ilyen pár mondatban leírható függvényeket már most is hibátlanul megcsinálnak (az viszont poén, hogy a teszt tök gyakran hibás egy kicsit
). az hogy a meló elfogyna amiatt nem aggódnék, de hogy pl. a pályakezdőknek lesz-e még esélye, ill. az indiai és mindenféle isztáni nem túl jó IT-soknak, na az sokkal kérdésesebb.
-
Pá
addikt
válasz
kardkovacsi #15823 üzenetére
Amúgy érdekes lenne megvámolni ezeket a cégeket.
Az összes szépen összezárt Trump mögé, gondolom azt gondolják a szolgáltatásaikkal kimaradnak a vámháborúból. Kíváncsi vagyok ez az irány megremegtetné-e a támogatást. -
kardkovacsi
senior tag
Megjöttek a félkegyelmű vámjai. Akkor Európa izzíthatja a vámokat, meg a komolyabb adókat az összes amcsi tech cég ellen. Én minden nem európai székhelyű cégre raknám is a 30%-os reklámadót. Hol van a székhely, hol vannak az adatok tárolva és ha van egy sor kód is a kiszolgálóban ami nem Európában készült akkor mehet a 30%.
Facebook pl. Európában 30 milliárd dollárt lapátol össze. Egy tech cég magában. Google, Microsoft, Amazon hasonlóak. -
DarkByte
addikt
válasz
j0k3r! #15820 üzenetére
A Vibe coding más, Karpathy akasztotta rá ezt a nevet, de kb. az hogy nem írsz egy sor kódot sem, csak az AI-t noszogatod addig amíg össze nem hozza amit csinálni akarsz.
Viszont ez jelenleg azért eléggé ezoterikus, mert jól kell tudnod megfogni hogy mekkora az a részprobléma a kódbázison amit még épp képes megoldani.
A nagy projekt egészét és hogy hogyan építed fel még mindig neked kell megálmodni és koordinálni.Kb. itt fed át Oppenheimer írásával. Ha sokat látott dev vagy, már most is tudod használni az AI-t úgy hogy az unalmasabb boilerplate dolgokat megcsinálja helyetted.
Ez reálisabb jövőkép számomra, hogy az AI egy sokkal okosabb IDE lesz lényegében, egy szorgos stréber, de max. medior szintű fejlesztőt fog kiváltani. Megcsinál majdnem bármit amire kéred, de folyton felügyelni és review-zni kell.
-
j0k3r!
senior tag
válasz
Ennek már nevet is adtak, nem? Vibe coding talán?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
szabi__memo #15818 üzenetére
Azért lassan már kaszinó lesz az amcsi tőzsde és a krupié Musk, Thiel meg Trump. A 4 óra az még pár perc.
-
szabi__memo
nagyúr
-
julius666
addikt
Jók ezek a valódi hír nélküli brutál lefordulások, mint a mai is. Mostanság kicsit sok ilyen van.
-
julius666
addikt
válasz
Trade war meg Trump csak egy kis zaj
Szerintem nem zajok, hanem szorosan összefüggenek az AI vonallal. A trade war pl. azért mert nagyrészt ez mozgatja: [link] (fentebb már linkeltem)
Ez valamennyire előrevetíti a jövőbeli folytatását is, amit pl. a piac szerintem nem áraz (talán nem is lehet).Trump meg azért, mert ez az 5 éves időtáv amit te is írtál (meg amiben az AI techbrok a kormányzat közelében gondolkoznak, hogy utána hogyan fog kinézni a világ arról senkinek elképzelése sincs) gyakorlatilag Trump uralkodása alá esik. Ha a Situational awareness esszében írtak jó jósgömbnek bizonyulnak, akkor könnyen lehet, hogy ez a Trump ciklus lesz az USA történelmének egyik legfontosabb elnöki ciklusa. Sajnos eddig Aschenbrenner írása ijesztően stimmel, sőt, bizonyos szempontból még konzervatívnak is bizonyult a valósághoz képest.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
"Én sokat brainstormolok deepseek r1-el " - mit szoktál brainstormingolni vele? Tényleg kíváncsi lennék egy-egy problémára. Amit beírsz neki és akkor megbeszélitek ezt vagy az így vagy úgy kéne megoldani.
-
avl
senior tag
válasz
" ha nem vagy laikus a témában úgyis kiszúrod" na ez az, akkor ma még nem önjáró, söt
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
julius666 #15806 üzenetére
Én azért nem írom offba mert szerintem ez full on topik. Ez olyan mint az internet a 90-es, 2000-es években volt, de talán még annál is nagyobb horderejű. Trade war meg Trump csak egy kis zaj, az AI sokkal felforgatóbb hatású lesz már középtávon is.
Szerintem ez a legfontosabb téma amiről beszélni érdemes manapság tőzsde kapcsán.
Másik hsz-edre válaszolva: csak hobbista vagyok, felszínes a tudásom.
Jah, senior és afölötti munka nehezebben kiváltható 100% automatizálva, ezért gondolom hogy az elején (5 év múlva?) még szükséges lesz emberre a csapatban aki az AI agenteket koordinálja.
Én sokat brainstormolok deepseek r1-el (mostmár lehet geminivel is fogok) és olyan mintha lenne mellettem egy mindenhez értő principal engineer akit bármivel zaklathatok. Néha haluzik de ha nem vagy laikus a témában úgyis kiszúrod. Ezzel azt akarom mondani hogy sok tekintetben már most is "emberfeletti" egy jobb LLM.
-
aAron_
őstag
Újabb "TLDW" podcast ajánlás: Overstimulated USA, under-stimulated Germany
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #15803 üzenetére
Van már mesterséges intelligencia topik itt PH-n, de mondjuk úgy, hogy engem az a topik nem köt le, szóval én nem "mennék át" oda. Az a fajta technikai jellegű diskurzus ami ott elsősorban folyni szokott a témában nem túl releváns ahhoz, amiről épp most itt beszélgetünk, ami inkább a jövőbeli perspektívákról szól.
Valszeg nagyképűség a részemről de programozás/AI napi kérdések, trendek vonalon magyar nyelvű fórumoknak 0 hozzáadott értéke van, ezért nem járok a MI topikba se. Szemben mondjuk egy befektetős témával, ahol tök más kiindulópontod illetve mozgástered van amcsiként vs magyarként. Ha meg már ide járok és nagyjából képben vagyok párak befektetői hozzáállásával (ami sokkal többet elmond az adott fórumozóról mint sokan gondolnák), akkor szívesen meghallgatom így offtopicban az ő jövőképüket a mi generációnkat érintő várható legnagyobb változással kapcsolatban. Főleg ha IT-ban dolgozik és még rálátása is van.
Szerintem amúgy is relevánsabb a témához akár középtávon is (tőzsde és gazdaság), mint hogy melyik NER-lovag épp mit böfög a sajtóba, amivel folyton szét van offolva ez a topic.
-
válasz
kardkovacsi #15801 üzenetére
hat kivalo erv, hogy egy (egyebkent tok jo) blogger mit irt tavaly
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #15800 üzenetére
Ez neked szakmád, vagy csak r/LocalLLaMA r/singularity hobbista vagy? Tökre stimmel (és up-to-date) amit írsz.
Max annyival tudnám kiegészíteni, hogy a Titán architektúrát még a gyakorlatban nem láttuk, illetve hogy "a programozás verifiable domain" azért azon is múlik mit értünk programozás alatt. Ha egyértelműek a követelmények akkor az, ezért is olyan elképesztően jók az RL-el "tanított" modellek a benchmarkokban. Illetve ezért is tudnak ténylegesen kiváltani már juniorokat, hiszen azoknak is jellemzően konkrét feladatot adsz.
Senior fejlesztőként én azért más jellegű problémákkal foglalkozok, sokkal kevésbé egyértelmű a feladat. Egyszerűbb esetben nehezen reprodukálható tranziens hibák nyomozása, illetve elég gyakran az a megoldás végül, hogy adott feladat helyett mi lenne, ha mást csinálnánk inkább. Én nem gondolom, hogy ne tudná ezt egy gép is megcsinálni, de azért itt sokkal ködösebbek már a kritériumok RL-hez, online crawlelt training setekből meg nehéz lesz ezt megtanulni szvsz. Az 5 éves időtáv persze stimmelhet, addig talán összebugáznak már rá elég gyakorlati példát a különböző ember-AI interakciókból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED monitor topic
- LEGO klub
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Nagyszerű állapotú, dobozos ASUS Prime Z270-P
- ASUS ROG Strix G16/i9-13980HX/1920x1200/165Hz/32GB/1TB/Geforce RTX 4070 8GB
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- ÚJ Asus TUF Gaming FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB- 2 év garancia
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest