- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- UHD filmek lejátszása
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kompakt vízhűtés
- RAM topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemusz
addikt
Azt tapasztalom mindegy mit diverzifikál földrajzilag az ember, az irányt hogy észak vagy dél így is úgy is az S&P500 Futures diktálja, aztán a különböző eszközöknél már csak az elmozdulás mértéke kérdéses. Olyannal kellene diverzifikálni, aminek semmi köze a dollárhoz és ellenkező mozgást tud végezni, mint a piac.
Én VUAA-ból ültem át VWCE-be védekezés gyanánt, ez jó döntés volt, tompábbat esett, de a visszakör meg olyan gyors volt, hogy reagálni nem tudtam, az 5%-os egymást követő napi esések fájdalmas emléke még mindig bennem van és kb minden szinten azt figyeltem nem-e csak egy dead cat bounce-nál járunk. Jó sok tapasztalatot szereztem a fél évvel ezelőtti lump summom óta, kvázi azonnal átéltem egy 20-30%-os lebegő tőkevesztést. Volt néhány napon belüli swing trade-em is, aminél megtanultam, hogy lefelé körben felesleges növelni az állományt mert annál nagyobb mértékben bukok, aztán azt hogy ha így is úgy is gyengül a dollár, akkor talán jobb olyanba fektetni ahol a mögöttes eszköz eurós. Nem mondom, biztonságosabb érzés az all-world, meg a gyengült dollár miatt is szerencsésebbnek érződött lévén ez talán nem 100% dollár kitettség, hanem valahol 65-100% között van félúton, de az elmúlt napokban egyre jobban FOMO érzésem van vissza ülni full amcsiba (VUAA/QDVE), mert ha megyünk új csúcsokra (néhol már 6500-7000-ről is mernek beszélni), akkor ez jobban hozna még dollár gyengélkedéssel is, EURUSD sajnos nem ad kellő jelet ehhez, úgy tűnik 1.10 feletti szint az új norma és kitudja még mit hoz a jövő. Új pénzeket meg továbbra is európába tervezek rakni (EXS1-IMAE), én így "tiltakozok" Trump ellen.
-
-
tobi''
tag
https://www.youtube.com/watch?v=IQJL3htsDyQ
Erről a videóról lehetett szó a másik hszben, nagyon jó, végig is kellett néznem.
-
User_2
tag
youtube-n ha a feltöltő beállítja, yt elkészíti a kért audiotrack-et,
ha a pc vagy google account angol nyelvre van állítva,
a video-t autmatikusan angol audio-val kezdi el lejátszani.
ha nem figyelsz, nem számítasz rá, nemigen venni észre.https://www.youtube.com/watch?v=q-Q0WjzcCrQ
Garden trip to Andalusia | MDR Garden -
Ez mondjuk érdekes, sose vettem kötvényt, részvénypiacokon pedig bárhol a világon ha veszek valamit az ottani stamp duty-t kell perkálnom (ez még előny is néha, mert brit lakosként vehetek BP-t a new york-i tőzsdén is stamp duty nélkül, míg ha az itthoni tőzsdén veszem, az 0.5%)
-
Kicsit olvasgattam, a látszat ellenére szvsz nem homogén a Trump adminisztráció, de valahogy a legtöbbnek nagyon nincs ki a 4 kerék. Most, hogy Musk szóba hozta (sack of bricks
), rápöccintettem a vámtémában kulcs Navarro karrierjére - igencsak érdekes figura: évtizedeken át nagynevű egyetemeken (UC, USD, UCI) professzor, majd Trump 2020as buktája után totál megtardult és beleállt a Január 6.i lázadásba.
Korábbi, még ép ésszel rendelkező munkásságában erősen bírálta a Kínai függést: ez teljesen rendben is van. Viszont ez idősebb korára rögeszmévé vált és a jelen helyzetben egész egyszerűen támadni akar a kezébe került első eszközzel agy nélkül, azonnal. Ha Kína kezéből ki akarják csavarni a gyártást, REE ellátást, stb, akkor azt egész egyszerűen hazai támogatott beruházásokkal érhetik el. HA gazdasági világháborút akarnak, akkor nulladik lépés a hasonló értékrenddel bíró SZÖVETSÉGESEK keresése: ez még a (nem kicsit a korai Trumpi irányvonalnak köszönhetően) wrexitelt UK-vel se sikerült.
Szóval igen, "sack of bricks" megáll
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem de félreértetted a mondandóm. Margin call volt a lényeg. Csányinak volt egy nagy pakkja hitelből. Mivel tudták kb. hol van az ahol elkezd szorítani a cipő csak oda kell letolni az árfolyamot, ami nem volt nehéz. Innen meg a pakkja már intézte magát és omlott tovább az árfolyam külső behatás nélkül. [link]
-
Simia
junior tag
Értem. El tudnád mondani, hogy VWCE esetén hol hibás az a gondolat, hogy az ETF tartással egész addig pozícióban maradsz az index által tartalmazott részvényekben, amíg azok ki nem esnek az indexből?
Szerintem egy olyan mechanizmusra számítasz, ami nincs. Ha egy részvény esik, VWCE esetén sem fogják re-balance-szal csökkenteni a kitettséget. A kitettség attól fog csökkenni, hogy elszenvedtük az árfolyamesést, és a maradék részvények arányában esett a kitettség.
Ez azt jelenti, hogy egy VWCE esetében egy leáldozó részvény (vagy részvények, vagy akár az egész USA piac) teljes esését realizálni fogod a vásárlás, éa a közözött, hogy az egyes részvények annyira elértéktelenednek, hogy kiesnek az indexből.Ha valahol hibádzik ez a gondolat, akkor kérlek mondd meg, mert nem szeretnék tévedésben élni :-).
-
Simia
junior tag
Ez volt az eredeti állítás:
#15566kovsol
Amennyiben az USA gazdasági szerepe csökken majd a világban, úgy súlyozódnak át ennek megfelelően a indexkövető ETF-ek.
Tehát index követő ETF-ekről volt szó.
Az állítás egyébként igaz, az indexkövető ETF-ek lekövetik majd a változást, de csak lassan, és te végig poziban leszel az ETF-en keresztül.
-
Simia
junior tag
Az etf-ek rebalanszolnak időszakosan.
Az attól függ. Egy S&P500 az nem rebalanszol, mert nem kell neki.
Ha egy cég kiesik az indexből, akkor eladja a részvényeket, ha bekerül egy cég, azt megveszik. Na jó, ilyenkor lehet hogy kicsit hozzá kell nyúlni másik holdingokhoz is.De általában azt a szakaszt amíg mondjuk az Apple kibucskázik a top 500 cég közül szépen végignézed.
-
julius666
addikt
Mi ebben a misztikus? Ha valami kriptotőzsdén/letétkezelőnél parkol a vagyon, akkor csak egy hatósági megkeresés, pont mint a hagyományos bankrendszer esetén. Ha meg fizikai tárcákról van szó, rajtaütésnél lefoglalják a teljes IT gépparkot, ott kell lennie valahol a kulcsnak is.
-
attiati
veterán
Emberszerű AGI?
Van egy csomó érzésed, ami nem logikus. Lesz szégyenérzete, udvarias lesz, le tud mondani valamiről, hogy a másiknak jobb legyen?
Lesz bűntudata?
Mindezeket csak betanulja, színészkedik?
Önmagától arra jut, hogy ezek számára fontos dolgok, mert emberi közösségben él és érdemes elsajátítania?500-as IQ-ba ez belefér?
Mi történik, ha nem emberi közösségre kondicionálja magát, mert AGI-k veszik körül?
Mondjuk lehet, hogy ez már inkább ASI.Egyébként az érzés nem program, legalábbis nem tudatos. Hanem inger.
-
Ixion77
Topikgazda
Ugyanez volt a logikám, ami miatt belevettem az esésbe. Ha igaz amit a DeepSeek fejlesztői állítanak, akkor hirtelen sokkal több vállalatnak kerül elérhető távolságba a lehetőség hogy saját céljaiknak megfelelő specializált AI-kat fejlesszenek.
De szerintem nem is igaz amit állítanak. Egyrészt mert kínaiak, ezért azt állítják, amit A Párt mond hogy állítaniuk kell. Hogy a "szuperolcsó" $5M költségbe mi van beleszámolva azt nem igazán részletezték. Szerintem nem igazán akarják megszellőztetni hogy mennyi NVDA chip került mostanában illegálisan Kínába. Plusz ha jól értem a technikát amit használtak, a már meglevő nyugati AI válaszait használva tréningeztek egy saját AI-t. Tehát valójában másoltak. Abban mindig nagyon jók voltak. De hogy ez indokolja-e az esést amit látunk? Szerintem nem. Furcsak is számomra ez az esés. NVDA -17%, TSM -14%, AVGO -18%... META +1%? Pedig a Meta árazásában nagy szerepe van az AI láznak. Az én magyarázatom: ők nem hw gyártók. Tehát a mai esés lefordítása: "nem lesz szükség annyi AI hardverre". Na én meg ezt nem hiszem. Ha feltalálnak egy olcsóbb útépítési módszert, akkor nem kevesebb út fog épülni, hanem több.
A mai esés valódi indoka szerintem a bizonytalanság. Kijött valami, amiről még ki kell találni hogy valóban fontos vagy lényegtelen. Amíg ez eldől, addig bizonytalanság van, ezért az árak visszább húzódnak. Szerintem most volt egy pukk, de ebből nem lesz összeomlás, hanem hamarosan megyünk vissza felfelé. Mondjuk a bigtech jelentések megérkezése akár lehet is rá jó ürügy.
-
-
DE, mert
az EU-nak elege lett abból, hogy a magyar maffia állam oligarcháit hizlalják az európai adófizetők pénzén. - ez a kisebb ok.
Miközben a magyar állam minden erőforrásával de-stabilizálni próbálja az európai unió egységét, elárulva azt, ebben nem kevés teret biztosítva a ruszkiknak és befolyásolási módszereiknek. - ez viszont már fontosabb.
Az EU-s pénzeket azóta lopják ipari méretekben, mióta érkeznek. Viszont ha még bele is fosol a kézbe, ami etet, akkor felkapják a vizet a fiúk.
-
Mondom, hogy van lejjebb.
De te bebizonyítod, hogy annyi önreflexió nincs benned, mint egy éticsigában, és még viccesnek érzed. Ez inkább szomorú.
Nálam már az itt ajánlott, otthon tartott fizikai arany, mint valid befektetés, kiverte a biztosítékot. Ez annyira teleshop vagy multilevel marketing szintű ajánlás volt, hogy az itt lévőket helyből hiteltelenné tette a szememben.
Gyűjtsétek tovább otthon az aranyat, és nevessétek ki azokat, akik ezt hülyeségnek gondolják. -
Az aranynak azért van értéke, mert azt hiszed.
Ahogy a papírpénznek is.
Aki ma aranyat vesz, pont annyira birtokolja, mint a btc-t, csak papíron létezik.
Ha valódi aranyat birtokolnál, akkor annak az értékét az őrzés és a tárolás felemésztené, egy idő után többet fizetsz a tárolásért, mint az őrzött arany értéke.
Az arany még értéktelenebb a BTC-nél is. -
donat_sz
senior tag
A JPGL azért csak egy darab faktoros ETF és egyáltalán nem javasolt egyedül tartani. Éppen ezért az összehasonlítás nem biztos, hogy korrekt. Valamint arra próbáltam korábban is utalni, hogy azért mert az elmúlt 10 év nem igazán volt az érték alapú befektetés ideje, de ez már talán változóban van. Esetleg erre példa is lehet a 2022-as TBSZ-em (csak faktoros ETF-ek vannak rajta) idei évi teljesítménye a példa kedvéért az SP500-hoz hasonlítva az IBKR-en (csak idén transzferáltam), de így is látszik, hogy hol ez hol az jár előrébb.
Nem azt mondom, hogy a következő 10 év biztosan az érték alapú befektetéseké lesz, de nehezen hihető nekem, hogy a növekedési részvények a végletekig hasítsanak. Ha a hasítás visszaesik, akkor viszont jó eséllyel eljön az érték alapú befektetés ideje újra. Ezek ugye ciklikusan váltották többnyire egymást a múltban! -
donat_sz
senior tag
Pedig jó nagy kérdés, hogy ez a növekedési lufi meddig fújódik! Illetve melyik, hogyan reagál majd egy korrekcióra és hogyan megy utána tovább. Azért már az elmúlt bő két évben is inkább váltotta egymást a növekedési és érték alapú befektetés, nem úgy mint előtte, ahol csak a növekedés szárnyalt.
-
nort_on
senior tag
Ez jelenleg 0.47% BTC kitettség a QQQ-ban.
Most kb 3 teória van a ciklusra, normál ciklus, left-translated cycle, supercycle. Jelenleg a BTC+ETH a teljes piac 70%-a. Ha egy normált nézünk, egy gyors kb számolással valami ilyesmire gondolnék. Top BTC 150k-nál MC 2.8T, BTC.D valahol mondjuk 45% lesz, akkor a teljes piac saccra 6.7T. Az, hogy ennek az "összeomlása" mire elég, vagy mit indít el (BTC jellemzően -75-80%-ot esik a csúcstól), az jó kérdés...
Persze az is más, ha USA (és az oroszok is, Kína? stb?) elkezdenek BTC-t venni. Én inkább erre leszek kíváncsi, hogy ez hogyan fog megvalósulni, ha egyáltalán lesz.
-
nort_on
senior tag
Ebben nincs különösebb ötletem, nem mélyedtem még el benne, csak amit itt olvastam róla. Így valószínűleg olyat, amit itt a többiek, Zoli, Donát, aujjobba. De lehet marad a VWCE, mert általában szeretem leegyszerűsíteni a dolgokat.
Ha lesz még egy ciklus, akkor 2027-ben egy részéből úgyis BTC lesz, így meg nem igazán van jelentősége, hogy éves 9% vagy 11%-ot hoz. De először legyen meg egy jó exit, aztán a konkrét tervet ráérek még kitalálni, most egy 80% valószínűséggel VWCE-et mondanék.
De már egy 25-25% stock, bond, gold, cash portfólióban is gondolkodtam erre az átmenti időszakra. De még az is képlékeny, hogy mennék-e mégegyszer kriptóba. Ilyen kitettséggel biztosan nem fogok.
-
Ringman
félisten
köszi, ezt megnézem, most a zprx mellett em. market ex china etf, amit tartok a világ lefedésére. (amit szintén trump vámtervei erősen érinthetnek)
justetf-nél nincs portfolió erről, régiós lebontásban az avantisnál sem találom.
-
noice! utána is néztem honnan származik a dollár kifejezés
"
The word "dollar" has its origins in the early 16th century and is derived from the German word "Taler" (or "Thaler"), which was a shortened form of "Joachimsthaler". Here's the historical background:1. Joachimsthal and the Taler In 1519, silver was discovered in a valley near the town of Joachimsthal (now Jáchymov in the Czech Republic), in the Kingdom of Bohemia. Coins made from this silver were called "Joachimsthalers", meaning "of Joachim's Valley" (in German, "Thal" means "valley"). Over time, the name was shortened to "Thaler", and these coins became widely used across Europe due to their consistent weight and quality
.
2. Adoption of the Term in Other Languages The Thaler became a model for many silver coins minted across Europe. The term was adapted into various languages: Dutch: "Daalder" Scandinavian languages: "Daler" English: "Dollar"3. Introduction in the Americas Spanish colonists in the Americas used the Spanish "pieces of eight" (silver pesos), which resembled the Thaler in size and weight. English-speaking settlers in North America referred to these coins as "dollars," due to their similarity to the Thaler. The term "dollar" became widely recognized and was later adopted officially when the United States established its currency in the late 18th century.
4. The U.S. Dollar In 1792, the Coinage Act established the U.S. dollar as the standard unit of currency for the United States. The design and concept of the dollar were influenced by both the Spanish peso and the Thaler.
Conclusion
The word "dollar" has its roots in the German word "Thaler", named after Joachimsthal, a valley where silver coins were first minted in the early 16th century. Through linguistic adaptation and historical trade, the term became the name for one of the most widely used currencies in the world today.2 -
:AMF:
senior tag
Én azt olvastam, hogy 2022-ben a 300 eurós gázár miatt gondolták úgy a nemzetközi befektetők, hogy Magyarország ezt nem fogja tudni finanszírozni. Adni kezdték a forintot, miközben Magyarország is, hogy eurót vegyen, mert nem volt devizatartalék. Most azért más a helyzet.
-
Simia
junior tag
Igen, a sok pénz sokat segít, de a Francia Idegenlégi nagyon kicsi, kb. 7500 bevethető katona. Az USA hadereje összehasonlításképpen 1.4 millió katona, meg vagy 800.000 tartalékos. Nehéz lenne értelmezhető méretű hadsereget verbuválni csak pénzért.
Sőt, a légió szükségessége nekem pont azt mutatja, hogy még a francia nemzeti érdekekért sem hajlandóak franciákat feláldozni a franciák. Vajon hány francia halálát tolerálnák mondjuk Bulgáriáért?
-
torma99
aktív tag
A média gerjeszti szerintem ezeket a szenzációkat. Kattintani, nézni, rettegni kell mindig valami miatt.
Trump tud 1-2 marhaságot csinálni, de korántsem olyan korlátlan a hatalma, mint mondjuk egyes európai vezetőknek, így a nagy képet nem fogja befolyásolni. Az én véleményez ezzel a populista percemberkedéssel, hogy mindenki 100%-ig komolyan veszi, nem a pillanat kontextusában tekint rá. A Trump-félék mindent és annak az ellenkezőjét is pillanatok alatt megcsinálják, ha az érdekük úgy kívánja. Ezért nem kell attól tartani, hogy végrehajtja az ígéreteit 100%-ban, amivel itt most mindeki 2 hete riogat, meg elemez.
1-2 kirakatintézkedés lesz, de például nem fogja bedönteni a gazdaságot, mert csak és kiutasít minden alient. Jól megfegyelmezi megint a NATO országokat, de nem vonul ki, ami helyes, mert ha mégis egyszer Amerika meggyengül, ne álljon már egész Közép-Európa letölt gatyával (mi sajnos így fogunk). És így tovább.
-
Ixion77
Topikgazda
India.
A fő probléma vele az hogy már most is nagyon drága a részvénypiaca. Viszont ami drága, az is lehet még drágább. A drágaságának pedig oka van:
Kiváló demográfiájú ország, rengeteg munkaerővel. Régóta rosszban van az összes szomszédjával, és ez nem is várható hogy változik. Viszont pont ezért nem annyira függ külső tényezőktől, saját maga építkezik belső erőforrásból. Van is mire, mert a bérszínvonal alacsony, tehát nekik nem gond hazahozni a termelést (ellentétben Európával).Bónusz: a szeptember végi csúcs óta már több mint 10%-ot jött vissza az indexe (INDA 59.5 -> 53). Lassan beérkezik a február-május közt épített bázis szintre (51-52.5), ahol várható a vevők megjelenése. Ha ez nem történik meg, akkor lemehet 45-ig, de én ezt jelenleg nem tartom túl valószínűnek.
Szerk.: Az persze igen valószínű, hogy ha az US részvénypiac összeomlik, akkor minden más részvénypiac is. Max. kevésbé. Szóval ha erre számítasz, nem részvényben kellene gondolkodni.
-
torma99
aktív tag
Én semmilyet. Mert ha ez így lenne, ahogy mondod. Akkor összeomlik a többi is a jelenlegi formájában. Akkor ideje prepperkedni, meg bunkert ásni.
Inkább úgy tenném fel a kérdést, Trumppal együtt is melyik nem USA tőkepiacban van nagyobb növekedési potenciál? Viszont erre is az a válaszom nekem, hogy jelenleg egyikben sem.
EU? Ezt látjuk. Kína, hagyjuk a diktatúrát. India? Nagyon népszerű a retailerek körében, fogalmam sincs róla, de ilyenkor úgy, érzem azzal már elkéstem. Dél-Amerika? Az ugyanaz, mint a mi országunk. Kösz, nem. Távol-Kelet, Kínán kívül? Tajvan, nagy célkereszt, Korea, Japán elnéptelenedik. Én most semmit nem tudok mondani, vagy látni, ami pozitívabban festené le a helyzetet.
Úszom az árral, növelem a P/E-jét az USA papíroknak, és azt mantrázom esténként, hogy amit 6-8 éve tettem be, az már csak nem fordul minuszba egy kisebb-nagyobb factory resetnél (pedig simán lehet, hogy igen.)
Emellett kockázatkerülő vagyok 40-40-20 a kötvény-részvény-nem mainstream arány, utóbbi miatt aktív rebalanszra is szükség lesz, mert fomóznak itt mindent az emberek már, mintha nem lenne holnap.
-
törölt tag
Az önmagában még nem lenne baj, aspergeresnek is lehet fejlett szociális érzéke és igazságérzete, sőt. Az aspergeresekre kifejezetten jellemző a szabályok követése, és hazudni sem nagyon tudnak.
Pont ezért szerintem nem aspergeres, csak azt is bekamuzta hogy több figyelmet és elismerést kapjon. -
attiati
veterán
Nem tudjuk, hogy abból már mennyi van beárazva ft-ban, rv piacon, stb... és hogy egy politikus mennyit tart be az ígéreteiből.
De jah, kb esemény nélkül elértük a szokásos gyengülés tetejét. Innen vissza kellene erősödni, kivéve ha történik valami jelentős geo/politikai esemény.
Akkor nagy bajban lesz az MNB.
1. Mi néz ki szarabbul? (a leköszönő mató örökségében):
A) egy újra begyorsuló forint gyengülés
B) vagy egy forintvédő kamatemelés recesszióban?
2. Mennyire hinné el a piac a tartós forintvédelmet így, hogy márciusban új MNB rezsim jön?Kvázi: nem tudom, hogy innentől kezdve mennyire tisztán szakmai döntések születnek mnb-ben?
Illetve márciustól. -
attiati
veterán
Beletekertem és ott le is álltam vele, hogy:
Ha a választás előtti 3 hónapban felfelé megy az SP500, akkor 83%-ban a regnáló párt folytatja tovább 1928 óta.Ezek inkább tűnnek független eseménynek.
Ráadásul 25 elemű minta.Amiben voltak mindenféle korszakok és egyiknek semmi köze a másikhoz.
-
torma99
aktív tag
Ha mindig veszel, teljesen mindegy, hogy mi előttre és mi utánra szeretnél gondolni.
Mondjuk beteszel havi 1-2000 EUR-nyit, és van 100k EUR, lényeges, hogy 8-án 9 órakor, vagy 9-én 8 órakor veszed? Ugyanígy, ha tényleg tartasz azt követő ETF-et 10-15-20 évig. Hacsak tényleg nem a fekete nap előtt nyúlsz bele, olyan nagy különbség nem lesz. Kb. most a média hülyíti megint a népet, meg hergeli őket. Buy and hold and chill, ha SP500-ról van szó.
-
j0k3r!
őstag
Szerintem ő itt az egyetlen sárkány, aki egy állítólag trend felett növekvő, némileg túlfűtött gazdaságot még tovább tüzel
Mondjuk valamiből fizetni kell a sok állami dolgozót. A kérdés az, hogy tényleg ekkora igény lett rájuk, vagy csak melegedni járnak be, illetve azért, hogy ne rontsák a munkaerőpiaci statisztikákat a választás előtt? Illetve ez is érdekes: [link], bár nem néztem utána mennyire hiteles a cikk.
-
nort_on
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
Innen már elég valószínű.
Ha nem, az triple top, és ha 5400 alá csökken, akkor jó eséllyel vége a sok éves bull run-nak.
De elég rendesen nekifeszült, aztán visszament likviditást gyűjteni, majd a héten kilőtt felfelé. TA alapján sokkal valószínűbb hogy új csúcs lesz, aztán kilövés 6K fölé. -
Ixion77
Topikgazda
-10% NVDA egy nap alatt, az nem gyenge. Elégett itt némi pénz.
Pedig az ISM manufacturing gyengesége miatt nem ők szívnak a legnagyobbat.
Staples, utilities, és healthcare nem esnek, az oké. Ők a defenzívek. Hogy a real estate sem esik, az már meglepőbb számomra. Hogy a tech esik a legnagyobbat, az max. azért logikus, mert az van a legjobban elbuborékosodva.
-
Ixion77
Topikgazda
SMH most esett le TA alapján egy jelentősebb ellenállásra (~226). Fibonacci szerint is pont 50%-on van. Magyarán pont most van egy beszállási pont.
Ha tovább esik, akkor 200 körül lesz a következő. Ez esetben viszont elég rossz jel lesz, hogy onnan pattant legutóbb is, aztán új csúcs nélkül visszaesett ugyanoda.
Ha a 200 is elesne, akkor 160 látszik a következő erős támasznak.A mai esés katalizátora a vártnál is rosszabb ISM manufacturing adat:
"US manufacturing has officially contracted for the 5th consecutive month, to 47.2 points.
New orders fell to 44.6 points from 47.4 in July, experiencing contraction for the 3rd straight month.
Manufacturing activity has now shrunk in 21 of the last 22 months, extending the second-longest downturn in history.
The prices paid index jumped to 54.0 points from 52.9 in July, expanding for the 8th month in a row. Rising prices with falling output is a recipe for stagflation." - KobeissiAz adatok gyengének tűnnek, de egy ilyen erős bikát nehéz megállítani.
További érdekes hírmorzsák:
"Investors poured $75B into U.S. ETFs in August. This is 5X more than last year."
"Goldman Sacks has decreased its 2025 price forecast for copper from $15,000 to $10,000, because of problems in China"
"Credit card defaults from small lenders hit records highs, surpassing even the Dot Com bubble & Financial Crisis peaks"
"Dow index is looking to delist INTC"
"Costco has been generating as much as $200 million in revenue per month with its gold bars"
"Central bank gold demand strengthened in July despite price rise"
"UBS: Microsoft accounts for 19% of Nvidia’s revenue."
"Volkswagen is cancelling a no-layoffs pledge and won't rule out closing plants in Germany"
"Net Trading Revenue YoY: - Citadel +81% - Jane Street +78%"
"US government now pays out on average $3 billion in interest expenses per day, including weekends." -
j0k3r!
őstag
Én nem beszéltem nyomorgásról, bár tény, hogy sok kis havi 5-10 dolláros előfizetés verseng a zsebekért.
#10614 Pá: Egyrészt írtam, hogy ez egy szándékosan kiragadott (értsd extrém) példa, másrészt Amerikára vonatkozott a példa, szóval a Tisza tó meg a majális nem értem hogy jön ide. Meg lehet kérdezni hány éves vagy?
-
PredatorZoli
senior tag
Szerintem a kínai iparral ilyen gond nincs/nem lesz, ugyanis az állam a fix költségekbe pótol be pénzt (fejlesztés, szerszámozás, gyártási kapacitás, rampup stb), az eladási ár pedig fedezi a változó költségeket ami a termék kapcsán felmerül (tehát azért olcsóbb mert ezeket a fix költségeket nem kell beépíteniük a termék árába és nem azért, mert minden egyes darabon minusz van).
-
julius666
addikt
Ez nem jósgömb akart lenni, ennek a folyamatnak az eredőjét láthattad az elmúlt napokban a piacon...
Folytatás kérdőjeles. Jen egy klasszik menekülő deviza, ha a recessziós félelmek tovább erősödnek, azzal a jen is erősödhet, pozitív visszacsatolást jelentve a folyamatban (egészen addig amíg ezek a pozik ki nem ürülnek).
Ha viszont visszaáll a piaci hangulat az eddigire, akkor akár vissza is térhet az eddigi gyakorlat. Történelemkönyvekbe kerül a mostani japán tőzsdei esés, elég komoly turbulencia van odakint, ezt azért gondolom nem nézi jó szemmel a jegybank (akkor se, ha csomó egyéb körülmény is kellett ehhez). Piac azonnal ki is árazta a kamatemelési ciklust a rákba, lásd fentebbi chartomon.
-
coco2
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest