Hirdetés

Aktív témák

• nohabmozdony

csendes tag

Sziasztok.

Május vége felé vettem egy IBM R50e gépet (Mobil Celeron 1,4 GHz, DVD/CD-RW, 512 MB RAM). Röviden összefoglalnám a véleményemet.

Megjelenés, külalak: klasszikus IBM dizájn, nagyon tetszetős. Megfontoltságot és minőségérzetet sugall, nem is kell benne csalódni, a ''trendiségtől'' ugyanakkor távol áll.

Stabil, strapabíró felépítésű szerkezet. Bezárva nem lötyög, kinyitva úgy marad, ahogyan beállítom. Mindeközben egy fia nyikorgást nem hallottam 3 hónap alatt.

Átlagos körüli, 3 kg-s tömegű, ebben a kategóriában nagyságrendekkel könnyebb gépet nem igen találni. Kell hozzá egy méretes táska, mindenképp.

Képernyő: 15'' TFT, megfelelő kontraszt és fényerő, bár láthatóan nem a kategória csúcsmodellje. A kép teljesen jó, a színeken lehet egy kicsit finomhangolni, esetleg akinek tetszik, használhat ClearTypeot, és azért körülbelül szembe ajánlatos nézni vele. Ugyanakkor azok a TFT-k, amelyek többe kerülnek, mint ez az egész gép, messze nem adnak annyival szebb képet (sőt, néha egyáltalán nem), és 21''-es flat crt-ből nem lehet notebookot csinálni. :) Szóval szerintem a célnak tökéletesen megfelel.

Billentyűzet, trackpoint: csudajó. A billentyűk pontosak, nem lötyögnek, de ugyanakkor nincs is az a modern billentyűzetekre sokszor jellemző túlcsillapított, nehezen járó, határozatlan nyomáspontú érzés. A pöcökegér meg egyenesen király, adnak hozzá plusz gumikat is. És a scroll funkció sokkal épeszűbben van megoldva, mint a touch padek szélén a kaparászós sávok.

DVD/CD-RW: halk, problémamentes. Winchester: dettó. WLAN: megbízható, plusz tudja az összes fontos biztonsági funkciót. (Fel kell hozzá tenni az új drivereket mindenképp, de ezt megoldja a segédprogram.)

Úgy általában a gép sebessége és képességei normális hétköznapi használatra tökéletesen elegendőek. Annak, akinek megbízható, minőségi munkaeszközre van szüksége verhetetlen áron, csak ajánlani tudom.

2 USB: ha sok mindent akarsz rádugdosni, kell egy HUB, de mivel sem külső egér, sem billentyűzet nem kell, annyira jó a beépített, így nekem elég.

Szoftver:
    - XP, annak minden előnyével és hátrányával, nem ecsetelem. Az első updatet mindenképp tűzfal mögül ajánlatos végezni. :)
    - Norton AntiVirus (90 nap frissítésseé): pokolba vele, én nagyon rühellem, lassú és tapasztalataim szerint megbízhatatlan.
    - WinDVD: DVD-t nézegetni szükség esetére megteszi, mi kell még? Nem ezen a gépen kell mozizni. Jár hozzá támogatás is, tehát egy darabig folyamatosan megkapod az újabb verziókat.
    - Valami CD-író meg CD-direkt drive program: elég gagyi, érdemes helyette feltenni valami normálisat
    - IBM cuccok: vannak köztük nélkülözhetetlenek (update cucc, akkuoptimalizáló, stb), meg inkább kényelmi kellékek, lehet köztük válogatni. Célszerű letölteni a Lenovo Software Installert (ez a géppel adott IBM Update Connector meg Software Installer utódja), azzal mindent el lehet intézni: updateli a szükséges drivereket, felrakja ill. leszedi a kiválasztott alkalmazásokat, stb.

Támogatás:
    - online: bőséges, egyszerűen használható, nem kell guberálni az új cuccok után.
    - egyéb: kiváló, a garanciahosszabbításról szóló fax előszörre nem ment el, ezután megkerestek hogy a webes aktiváció mellé mindenképp küldjem el a faxot, elküldtem, visszaírtak, semmi szarakodás, semmi anyázás, mindegyik tudta, miről van szó és mit kell tenni, stb. Szóval nagyon jó. Világgarancia: bárhol egy IBM márkaszervízbe beviszed a gépet, mindenféle papír nélkül, a sorozatszám alapján pontosan tudni fogják, hogy nekik azt meg kell javítani. A tapasztaltak alapján kétségem nincs afelől, hogy ezt meg is teszik.

Aktív témák