- Azonnali informatikai kérdések órája
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Analóg fényképezés
- Akciókamerák
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Mostanság, hogy vannak ezek a kis aranyos viharok, gyakran csinál olyat az áram, hogy elemegy, visszajön, elmegy, visszajön.
Elképzelhető, hogy vennék egy szünetmentest, ha pénztárcába belefér (mármint nem olyan kicsi kell legyen, hogy beleférjen )
Nem kell sokat bírjon, egy 5-10 perc bőven elég, csak hogy az ilyen pillanatnyi áramszüneteket átvészelje, aztán ha hosszabb, akkor kikapcsolja a gépet. Semmi extra funkció.
A gépem:
Chieftec 450W (aktív PFC)
AMD 2800+ (barton)
ABIT NF7
1,25 giga ram
samsung 80 GB, seagate 200GB
egy házhűtő venti
acer al1916csd moncsi (de ez nem sokszor van bekapcsolva, inkább csak torrentre tölt a gép)
Ha megoldható, akkor még a routert és a kábelmodemet is jó lenne ha ellátná.
Tudomásom szerint ami márkás az APC és MGE, de ezek kicsit drágák nekem, főleg az APC.
Amit még tudok, hogy elvileg szinuszos ups lenne a legjobb, de azok baromi drágák, így az kilőve.
Mit tudnátok ajánlani?
Pl.: http://www.ipon.hu/?product_id=14599 POWERCOM - Imperial 825VA USB
Ez jó lehet nekem?
Köszi szépen.
CsodaPOK. -
didyman
őstag
Sorjában:
-Nagyobb teljesítményt általában nem tanácsos kivenni belőle
-Nagyobb kapacitású akkumulátort, tehát nagyobb áthidalási időt sem mindig jó ötlet megoldani, pláne a mai, ócskán méretezett megoldásokkal.
Nagyobb teljesítményhez át kell méretezni elsősorban a transzformátort, majd főleg mai modelleknél hozzá kell nyúlni a meghajtáshoz (több teljesítményeszköz és ezzel párhuzamosan izmosabb meghajtás, a FET-ek, IGBT-k G-S kapacitása, a bipolár eszközök U11, U21 paramétere elég nagy gond tud lenni) is. Aztán az akkumulátorok vezetékezését is át lkell méretezni, 60-70A-eket nem lehet pártíz mOhm-os átmenőellenállásokon tartósan elvezetni ekkorka helyen. Szóval ez lutri. Régebbi és nem túl bonyolult védelmi megoldású modelleknél olykor elég csak beültetni még pár FET-et, ezzel nagyjából készen van (a vezérlés Ug-s-t figyel, több FET esetén ez nagyobb megengedhető áram), a többihez elég tartalék van az elektronikában, de ezzel is maximum 20-30%-ig szabad elmenni a régi!!! modelleknél. A maiaknál a 10% is ajándék.
Nagyobb áthidalási idő: Itt elsősorban az akku töltőelektronikája lehet gond, ha a kapacitás a többszörösére nő, illetve a teljesítményeszközök és a trafó megfelelő hűtése. Régi modellek itt is előnyben vannak. De ezekhez megintcsak óvatosan szabad piszkálni, a nagy áramok és a kapcsolóeszközök vezérlésére használt, nagy frekis jel miatt vezetékezni nem nagyon érdemes. -
Kloss
őstag
Sziasztok!
Tutdtok nekem olyan szünetmentest mondani, amelyik vissza tudja kapcsolni a számítógépet? Van egy állandó üzemű szgépem és jó lenne ha áramszünet után elindulna újra, de a jelenlegi szünetmentes ami alatta van, nem indítja újra ha visszajött a hálózati fesz.
Köszi! -
schrank
tag
már csak abban kéne segítenetek hogy szinuszos vagy négyzetes cuccokat hogyan lehet összeegyeztetni
-
schrank
tag
szevasztok az a szitu hogy a villanyszerelőnk azt tanácsolta hogy ''éjszakai'' áramról is lehetne üzemeltetni a kégliben a berendezéseket csak a pc-hez kell egy szünetmentes táp az átkapcsolásokkor amik késleltve lesznek kb. 2-3 mp-re nna a lényeg az hogy a villanyszerelő szerint tapasztalatból tudja hogy elég a legolcsóbb is mert azt apár másodpercet kibírja de a pc-s boltban az eladó azt mondta hogy akkor is szuperkurvadrága kell belőle mert .... és elkezdte nyomni a rizsát gondoltam megkérdezek pár fórumon is hozzáértőket aztán majd levonom a konklúziót
-
krisztián98
tag
Sziasztok! A követekező a problémám: Van egy APC smart 700INET-es szünetmentesem. A problémám vele a következő: mikor megmértem a szünetmentes frekvenciáját, akkor a digitális múltiméterem 100hz-et ír ki, majd mikor átváltok akkumlátoros módra, akkor meg 200Hz lesz belőle. Valaki tudja, hogy mitől lehetségese ez? Vagy valami beállítással módosítható? Jövő héten megpróbálok bemenni a suliba, megnézni egy oszcilloszkóppal-al.
-
S4T
csendes tag
Sziasztok
Most szeretnék venni egy FSP Blustrom II 400W tápot ha jól tudom ez aktív PFC-vel rendelkezik és ehhez ha van szinuszos szünetmentes ajánlott. Nekem van egy Powercom Black Knight BNT-600A valaki megtudná mondoni, hogy ez szinuszos e vagy sem? Remélem igen és jól megférnek egymás mellett!
Előre is köszönöm! -
Troy.
addikt
Hello.
Chieftec GPS-450AA-101A tápom van ami: 450 W-os.
Milyen szünetmentesre lenne szükségem? Annyi lenne még a kérdésem, hogy a túlfeszvédot ugye a szünetmentes ''elé'' kell rakni? köszi -
Kulbi
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy a következő konfighoz:
''Intel Core 2 Duo E6300, Gigabyte GA-965P-DS4, 2x1GB Geil G-Skill DDR2-800, Asus EN7600GS 256MB Silent, Pioneer 111D, Samsung SataII 250GB, Chieftec BG-02B-B-SL 400W, Acer 1916W, WD My Book 320 GB Premium''
milyen szünetmentes egységet ajánlotok (mekkora VA-re van szükség?).
A táp miatt a korábban leírtak szerint az APC kiesik és vmi olcsóbbra gondoltam. Mire kellene: védjen az ingadozásoktól, villámtól és áramszünet esetén legyen időm kikapcsolni a gépet vagy kapcsoljon ki magától. Szerintetek erre elegendő egy Powercom Imperial 625Va USB (Ipon: 13.800 Ft), vagy ez olyan sz@r minőségű, hogy a fenti feladatokat sem képes megbízhatóan ellátni. Ha az előbbi igaz, akkor mit ajánlotok helyette?
Előre is köszi!
Kulbi
[Szerkesztve] -
kisninja
őstag
-
kisninja
őstag
Sziasztok elöször is mondom csak tippeket kérek.
Van egy powerware prestige 9 es upsem, minden jó volt a tegnapi napig amig el nem jött a kikapcsolás ideje. Nyomom a gombot hosszú sipolás... minden rendben relé lepapcsol, elmegy az áram a kimenterröl.(maga a gép még világit forog a venti tölti az akkut csak lelövi a kimenetet ill ha elmenne az áram akkor lekapcsol)
Most jött a lakapcsolás ne bugjon nekem(no meg a vellany számlára is jótékonyan hat ha nem megy) nyomom le a hosszabíton a kapcsolot erre egy fülsüketítően hatalmas BUUMMM... kis szag meg füst. . Pár másodperc mire észbekapok hátúlról lehuzom a pót akkukat majd bután bámulok.
Mire szétszedtem semmi nyomát nem találtam a híbának.Jó poros volt de az mind egy nem volt túlmelegedve. Kipucoltam de semmit nem látok, egy kis ellenállást találtam amiről kicsit lejött a festék de az sem szenes de ellenállása végtelen. (ha ez tönkrement jó jó de akkor mi a fene durrant hatalmasat ?
Annyit hozzáfüznék hogy a bementi részen van egy relé ami szépen duruzsolt egyre hangosabbant az idő multával.... ha jól néztem a 230-at szakítja ha nincs áram a tekercsére rámérve megint végtelent mértem.
Még annyit hogy látszatra a végfok tranyok is jók, nincsenek szét durannva.
Tehát valakinek valami tippje?
pár képez az ellenállás
itt meg a zajosnak vélt relé
a többiröl linket szurok be ezek nagy felbontásuak.
[link] (relé)
[link] (ellenállás)
[link][link][link][link]
Ha valakit érdekli a többi kép akkor csak a képek számait irja át 1-20 ig.
remélem lesz aki azért válaszolni is fog vagy netán még segíteni is.
[Szerkesztve] -
mh197
őstag
Köszönöm a választ
, én is hasonlóra gondoltam, hogy valami trafó zúg benne, de gondoltam hátha vmelyik kissebb tekercsnek van ilyen hagja, de ezek szerint nem. Na mind1, egyébként nagyon frankó cucc, csak ne zúgna annyira.
Remélem azért nem lesz semmi baja az idő múlásával ebből, mert tényleg nem halk?!
Perpill kikerült az előszobába, így elég elviselhető alváskor -
kidude
csendes tag
Sikeresen berendeltem magamnak egy Seasonic S12 430W-at aki ugye amellett, hogy remélem lassan megérkezik még aktív PFC-s is.
A kérdésem az, hogy tudnátok-e valami megfizethető (és ezek szerint szinuszos) UPS-t ajánlani hozzá? Átbogarásztam a topicot, de úgy látom, hogy 40eFt alatt nincs semmi. Ugye tévedek? -
Vangelis
félisten
válasz
painkillerx #972 üzenetére
nem látttam még olyan tápot, aminke a tetején volna a venti
egy nagy 12-14cm es ventilátorról beszélünk?. mert akkor elnétzél valamit.. meg a topicot is
-
painkillerx
tag
Egy érdekes kérdésem lenne... van egy tápom aminek a ventije felfelé kéne hogy nézzen de nekem a házon ott nincs ablak/lyuk ezért megfordítottam es lefelé néz (be a házba fújja a levegőt). Na most nekem épp alatta van a passzív hűtesű 7600GT plusz azt a meleg levegőt szippantja be a proci ventije is...
Ez így nagyon rossz a gépnek vagy hagyhatom így? Új házat nem akarok venni, de legrosszabb esetben moddolom kicsit és csinálok rajta egy szép lyukat ;) -
krisztián98
tag
Akkor senkinek nem kell APC SMART ups?
-
Vangelis
félisten
válasz
krisztián98 #969 üzenetére
tudatlansáom miatt hittem ezt, hogy amit rendeltem már jó hozzá
-
krisztián98
tag
Van egy eladó APC BACK-UPS-em 500-as ha kell valakinek jelentkezzen.
-
Vangelis
félisten
válasz
krisztián98 #967 üzenetére
lexarom ... majd eladom ezt és rendelek egy normálisat.. sajze
-
Csaba_20_
őstag
válasz
Vangelis #964 üzenetére
A nem szinuszos kimenetű szünetmentes tápok nem szeretik az aktív PFC-t. Mivel az aktív PFC vezérlése megpróbálja leutánozni a szünetmentes feszültségformáját, ami adott esetben jelentős változással jár, ezért hírtelen igyekszik nagy áramot felvenni. Ez a nagy áram indítja be az UPS túltehervédelmét és állítja le a rendszert.
Két megoldás létezik, lemondasz az aktív PFC-ről, vagy veszel szinuszos kimenetű UPS-t. -
Vangelis
félisten
chifetek vs apc back ups es 550
na ezzel szivok... ennyire nem szeretik a chieftek tápot?
ma is jövök haza és sipol mint a bolond, gép meg kikapcsolva... már másodszor... még jó, hogy csak két napja van nálam -
didyman
őstag
A zúgás a trafóból jön, akkutöltéskor kevésbé terhelt, kevésbé zúg-az inverter ''átalakítóeszköze'' is ugyanez a trafó, akkus üzemben meg terhelt eléggé. Ezen többnyire nem lehet segíteni, vagy a vasmag zörög, ami eleve tökig van impregnálva (csak néhol nem teljesen
), vagy a menetek zörögnek. Tipikus nyavaja, nagyon sok APC-re jellemző, főleg a smart sorozatból. Nem nagyon tudnak vele moit kezdeni, a trafócsere meg rendszerint nem éri meg.
-
mh197
őstag
Apc 700 smart nálam már elég hangos. Nem egy mai darab, igaz,. gondolom olyan 5 év körüli, de simán az a típus, amit ma is árulnak (még) a boltban (ha jól tudom. )
Szóval a táp maga nagyon frankó, a konfgigom, terhelve, monitorral, hanszettel együtt akár 20 percig is elviszi, de vmi iszonyatos zúgása van. Otthon van egy heggesztő trafó, még az sem zúg enyireSzerintem vmikor beviszem majd SOS UPS-ékhez, hogy lehet-e kezdeni ezzel vmit.
Zúgás oka gondolom az akku töltéséhez a trafó zörög. Csak tudnám miért?? Kilazultak benne a trafó lemezek, vagy mi a szösz...(Inverterre nem gondolnék, mert ugye az akkor zúg, ha nincs power, vagy rosszúl tudom?!
)
Tehát röviden nem tudom, hogy az enyém normális működési paramétereket produkál-e , de nekem annyira hangos volt, hogy kiraktam a bejárathoz a lakásban, mert megőrültem esténként a zúgástól. Tehát hangos, és zavaró! -
Pero
senior tag
szeretnék tanácsot kérni, akarok venni a épem érdekében, elosztót, vagy szünetmentes tápo, ami véd a túlfeszültségtől, és állandó Hz-et biztosít. van ilyen elosztóban egyáltalán? mit érdemes venni?
-
tsar
aktív tag
Kvázi szinuszos szünetmentes táp (APC BK500MI) és motor (ha jól tudom rövidrezárt forgórészű) páros milyen problémát okozhat?
Ugyanis hamarosan vízhűtés lesz a gépemben. Egy 230V-os szivattyú keringeti majd benne a vizet és ezt a szivattyút is szeretném a szünetmentes tápra kötni. -
probizz
tag
üdv! a gépem bekapcsoláskor néha a következőt csinálja:
bekapcs->felrörögnek a ventik(kb1-2 mp)->gyors ki-bekapcs(magától csinálja),aztán normálisan indul
semmi kellemetlenséget nem okoz, ezt csinálhatja a táp? tapasztaltatok már hasonlót? -
golyani
őstag
emberek ki tud nekem ajánlani relatíve(ár-teljesítmény) jó szünetmentes tápot?
illetve van itthon egy de arról csak annyit tudok h 2db 12V-os 7,2Ah-s akku(és cserélni kéne őket kb 7500HUF) van benne. ez köbö mekkora lehet?
táp coolink 4012-es. ja és monitor is ugrana a szünetmentesre.
[Szerkesztve] -
neduddki
nagyúr
HI!
Na adtam egy esejjt az apc-nek:- ))) Nme ez volt teremszetesen a motivacio, haem az ar:- ))) Szovla eyg jopar eves BK650MI uj akukkal 1 ev garral egy 10ese, remel nem kell vele visszasetalnom mert kellemesn sujjos:- )))
udv
neduddki -
_Petya_
őstag
Igen, egész biztosan lemerülést jelzett, ez egy windows 2003 szerver, nem PowerChute van rajta, mert az nem tudott esemény esetén scriptet futtatni, nekünk meg szükségünk volt erre a funkcióra, így a windows beépített UPS kezelőjével használtuk.
A tátok típusát felírom. Ja, és ha nem gond, felvehetlek MSN-re? Úgy könnyebben el tudom mondani a helyzetet, a másik topiccal kapcsolatban (relé meghajtás) is szeretnék még kérdezni. Köszönöm előre is!
A PFC kikötés is érdekelne, erről kaphatnék infót? Feltételezem házilag is kivitelezhető a dolog, és persze gari ugrik...
Petya -
Hitman
aktív tag
Hali, kis segítség kéne, az adataimnál lévő géphez (+17''-os crt) milyen teljesítményű szünetmentest érdemes venni minimum? Lényeg, hogy költséghatékony legyen, a cél nem a minél hosszabb áthidalás, hanem a tüskék, ingadozások stb. kiszűrése.
-
mizu_
tag
Sikerült lebeszélned a Trust-ról.
APC Back-UPS ES 700VA-ról tudna nekem valaki mesélni?
Alapból van-e hangja?
Ha átvált akkus üzemre van-e hangja?
Kinek mennyit bír?
Chieftec 450W-os tápom van, tehát tápcsere is lesz. Ez az UPS nem Chieftec aktív PFC-s tápokkal összeakad-e? Pl.: FSP bluestormmal (a II-essel).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest