- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Sajnos mostanában nagyon sok a maximum 1 perces áram kimaradás és a NAS-nak nem tesz valami jót ez ez ingadozás...
Tekintve, hogy a NAS-nak nagyon kicsi a fogyasztása a legkisebb UPS-t keresem amin van USB port és nem hangos amikor átvált
Eredetileg ilyet néztem, csak próbálok olcsóbbat és kisebbet keresni:
APC Back-UPS 400
Szerintetek?Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
PROTRON
addikt
válasz Cs1csó #17131 üzenetére
Még egyszer szeretném kicsit körbejárni ezt a kérdést.
A fenti válaszodban azt ajánlottad hogy invertert és külső akkupakkot szerezzek az én igényeimhez. Na most az inverter önmagában 42-58k (mikor hogy).
Viszont ha tudnék szerezni egy SPS MID 1000RTI 1.0 Online rack típust, ami csak keveset futott, még garanciás, és van benne akku, akkor lehet jobban járok?
Elvileg ehhez lehet külső akkupakkot rakni, viszont Online verzió ami a rákötött készülékek szempontjából jó, de az akku élettartamát tekintve kevésbé. Ezért írtam hogy "lehet". Mennyire szívhatom meg hosszabb távon költség oldalon amiatt hogy online?
Továbbá aksi terén akármekkora kapacitást rá tudok vajon kötni a későbbiekben a megfelelő csatlakozó felszerelésével?
Elég okos a tényleges kapacitás felismerésére?köszi
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Cs1csó
félisten
válasz nyunyu #17397 üzenetére
[link] ? de akár árukeresőn is vannak akkuk, háhozszállítással is megodlató.
Fél éve? Esetleg a UPS-t is vihetnéd magaddal, hogy lessék meg lehet más gond is van, fél év az nagyon rövid idő (persze ettől még lehet hogy simán csak az akku rossz, vagy teszteld le ha tudod. )
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Pesten hol érdemes 12Ah akkut venni?
Fél éve cseréltem a Smart1000-ben, de tegnap éjjel nekiállt visítani a szünetmentes, hogy battery failed.
Előző noname legalább 2 évet bírt.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
jczettler
tag
válasz Stanley-B. #17339 üzenetére
Köszi még egyszer az infókat, meg is jött a CP1500EPFCLCD. Kicsit tényleg túl lett méretezve, munka közben az output ilyen átlag 40w és terhelés mellett is legfeljebb a 150w környékét karcolja, de inkább ez legyen, mint alulbecsülve A dobozból kivéve 100%-on volt az akksi - érdekes, hogy ezt hogy oldják meg. Finom készüléknek tűnik, informatív a panelja is, remélem hosszú barátság lesz
Azt néztem még, hogy a gyártó a RBP0016 számmal futó akksit ajánlja hozzá. Ilyet nekem nem sikerült találnom magyarországi forgalmazóval. Van ennek minőségi helyettesítő terméke, vagy adott esetben érdemes a gyártótól rendelni?
-
Elemental
addikt
Sziasztok!
APC black ups es 700g-m van. Pár hónapja akksit cseréltem benne. Azóta azt a furcsaságot csinálja, hogy kb kéthetente kapon a nastól az üzenetet, hogy szünetmentes tápegység akkumulátoros üzemmódban lépett, majd hogy a merülő akksi miatt biztonsági módba lépett a nas. Pár perc múlva pedig újra indul.
A nas az eszköz infón 97 mp becsült akksi időt mutat, ami kicsit furcsa fél éves akksinál.Első körben vegyek egy másik akksit? Milyet vegyek bele?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Stanley-B. #17387 üzenetére
Ezt mire érted, hogy tömeges leállításra ? 1 fizikai gépem van, ahhoz 1 UPS és amikor adja neki a jelet, leáll a gép. De mivel a felhasználásom nem az, hogy lemeírtve az akksiját minél többet menjen, amíg csak bírja, hanem szimplán csak áthidaljon, míg a gép áramszünet tényére lelövi magát, szerintem az akksi töltöttség szempontból 100%-ról ha 80%-ra apad, már sokat mondok. (Elég hamar lemegy a teljes rendszer, ha megkapja a parancsot a host).
Tehát még távol lennék bőven attól, hogy a UPS jelezzen egy mittomén, csak mondok valamit, 40% akksinál a gépnek. De továbbra is: 1 gép. Nem több.
Amúgy ha megkapná 1 gép a jelet és mondjuk 2 fizikai gép is lenne kötve a UPS-re, meg tudnám oldani (Arduino-kkal is) , hogy mindkettő vas vegye a jelet és elkezdje lelőni magát.
Ha meg hálózatra is képes csatlakozni a UPS és IP-n keresztül történik a kommunikáció a ráaggatott host-al, vagy host-okkal, többet is képes lenne lelőni. Nem tudom, ilyen van-e..
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
PROTRON
addikt
Vagy az ember felszed némi villanyszerelő tudást és fázisfigyelőt épít az elosztójába, majd annak a jelét egy kártyaPC-vel beolvastatja és máris lehet rá hálózaton kommunikáló okos szoftvert írni, már ha a leállítandó eszközök is okosabbak mint egy 5.es.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Cs1csó
félisten
válasz Dißnäëß #17382 üzenetére
Az Audio Powerplant tudását egy Online UPS még meg fejeli mert azt csinálja hogy a bejövő váltakozó árammal (AC) CSAK az akkumulátorokat tölti, és az eszközök táplálása folyamatosan az akkukról történik ami azért hangos mert az akkuban lévő DC-t -egyenáramot - kell az inverternek váltóárammá alakítani. Tehát az eszközök folyamatos stabil szinuszos áramot kapnak stabil 230V-on. SŐT ha elmegy az áram akkor egy ideig - amíg le nem merül az akku - tartani is tudja az eszközöket gondolom ha ebben az Audio Powerplant-ben nincs akku akkor az nem tudja ezt.
Ha csak a PC-re és a perifériákra lesz oda elég a kvázi szinusz amit jóval olcsóbban is meg lehet venni de ha van pénzed rá akkor veheted a tisztát.
PROTRON és gabber01
A kvázi szinuszosra értettem, hogy lutri, DE jellemzően egy jobb UPS és egy jobb tápegység tud együttműködni. Problémákat jellemzően a gagyi tápegységek és a gagyi régi stb. UPS-ek együtt okozzák. -
gabber01
addikt
Nekem csak egyetlen gépet kell ellátnia. :)
Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
Stanley-B.
őstag
válasz PROTRON #17385 üzenetére
igen, ezek azok a problémák amik NEM állnak fent tiszta szinuszos UPS-szel.
Dißnäëß: azt hozzá kell tenni, hogy tömeges leállításra hálózaton keresztül gyárilag egyik fentebb ajánlott UPS sem lesz képes. Ami tudja ezt dobozból kibontva olyat 250 ezer alatt nem érdemes keresni.
-
PROTRON
addikt
válasz gabber01 #17384 üzenetére
Ha az áram csapja le az már rég rosz.
Amúgy ez a rész kicsit félreérthető, szerintem nem a tiszta színuszosokra értette a kollega:
"A legnagyobb baj vele, hogy mindegyik kicsit "lutri" vagy megy vele szépen az eszköz vagy nem, pl. egy monitor képernyője vibrálhat tőle stb. Érzékeny eszközök valószínűleg nem is tudnának együttműködni vele."
De majd helyreigazítja ha ideér.
-
PROTRON
addikt
válasz Dißnäëß #17382 üzenetére
Éppenséggel fentebb írtál összeget, na a neked ajánlott típus és aközött az összeg közti különbségért simán tudsz szerezni kifejezett dugaljas tiszta szinusz invertert az audio cuccokhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Uraim, köszönöm mindenkinek, többen is írtatok, így egyben válaszolok-reagálgatok
Audiofil cucc nem sok, egy csövi fejes erősítő egyelőre + USB DAC előtte, de majd lesz szobai is. Ezeket inkább hálózat szűrés-kondicionálás ( ki hogy hívja ) mentén agyalva kötném UPS-re, nem az akksi miatt, hogy most elszáll-e az áram. Ha elszáll, szálljon, na bumm.
Ezek egyébként kicsit úgy működnek, mint mondjuk egy drágább "audio célra" használt PS Audio Powerplant ? (Ami AC-ből csinál DC-t, majd abból újra AC-t). Kíváncsi lennék, hogy mi a "blokkdiagramja" ennek fejben, szóval elég lenne egy kapcsolóüzeművel DC-t kreálva, abból újra AC-t csinálni oly módon, hogy egy 50/60Hz-es precíz szinusz oszcillátorral egy 1kW-os D osztályú erősítőt pattintunk az oszcillátor végére és kész az új "konnektorunk" ?
PC-nél az aktív PFC miatt olvastam úgy, hogy kell neki a tiszta szinuszos, de ha elmegy a nem feltétlen szép szinusz jelalakos egyéb, olcsóbb verzióval is, hurrá.
Alapvetően csak PC-t kötnék a UPS-re
Külső periféria csak 1 USB-s bill + egér, ezek semmik. HDD-k egyszerre dolgoznak mindig, ha dolog van rajtuk, mert raid van.
Köszi a komolyabb tippeket is, lesz mit olvasgatnom este
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Cs1csó
félisten
válasz gabber01 #17380 üzenetére
Egy komolyabb játék alatt sem fogja elérni ezeket az értékeket, max stressz teszt vagy hasonló esetén.
Amiket linkeltem amúgy mind 1000VA feletti teljesítményűek 600W tartási képességgel - jellemzően tehát 350W-al is elboldogulnak. Persze MINDIG legalább 30%-al a peak fölé érdemes lőni a UPS teljesítményét, itt ez maradéktalanul teljesül is.
A tiszta szinusz a jobb elektronika miatt hatékonyabb, az eszközök jobban szeretik, az akkuval is jobban ga(rá)zdálkodik. Gyakorlatilag olyan mint a hálózati áram, max az átkapcsolási időt veheti észre egy-két tápegység (nem csak a PC hanem bármilyen kapcsolóüzemű tápegységre gondolok) de ez sem jellemző. A legnagyobb baj vele, hogy mindegyik kicsit "lutri" vagy megy vele szépen az eszköz vagy nem, pl. egy monitor képernyője vibrálhat tőle stb. Érzékeny eszközök valószínűleg nem is tudnának együttműködni vele.
Tehát egy Line-Interaktív tiszta szinuszosnál már csak az átkapcsolási idő - amikor hálózati áramról átvált akkumulátoros táplálásra - lehet probléma ha egyes eszközöknek az 4-5ms túl sok. Erre is van megoldás: Online UPS (minden Online tiszta szinuszos de nem minden Line-Interaktív tiszta szinuszos) Persze ott is van probléma:
- túl hangos - tehát nem lehet egy légtérben tartósan együtt lenni vele
- a fogyasztása is magasabb
- jobban "eszi" az akkumulátorokatVillanymotorokat csak szinuszos UPS-re szabad kötni mert akár tönkre is mehetnek, pl. fűtéskeringető szivattyú.
Amúgy "kvázi" szinuszosok között is van különbség van ami durván négyszögjeles van ami már nagyon hasonlít a szinuszra és van amelyiknél gyorsabb az átkapcsolási idő és van amelyiknél lassabb, van amelyik hangosabb működés közben és van amelyik halkabb.
[ Szerkesztve ]
-
gabber01
addikt
válasz Cs1csó #17378 üzenetére
Köszönöm az ajánlatokat.
Annyi még, hogy a kvázi szinuszos egységeknek mi a hátránya?
Az én gépem viszont szerintem többet is ehet 300-nál. Főleg monitorral együtt. A cpu is 90w tdp-s, a gpu 175w önmagában. Persze ezek csúcs fogyasztások, az átlag biztos kevesebb.
-
Cs1csó
félisten
válasz gabber01 #17368 üzenetére
Üdv, a konfigodat egy kvázi szinuszos is elviszi, de ha van rá több pénzed akkor a tiszta szinusz jobb vétel, de kb. 2x drágább (a precízebb elektronika miatt)
Olcsóbb: 34k-tól Legrand Keor SP 1000VA
vagy 39,3k-tól CyberPower VP1000ELCDAz egyik legolcsóbb tiszta szinuszos (ha épp kapható) Kstar Microsine 1000VA LCD (KS-MS1000LCD)
43,6k-tól tiszta szinuszosban ez nagyon olcsó, sajnos ahogy az áruekresős vélemények írják kicsit elavult régi szoftver van de működik.HA és amennyiben többet is tudsz rászánni akkor itt két tiszta szinuszos modernebb szoftverrel: CyberPower CP900EPFCLCD 900VA
CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VAA konfigod fogyasztása monitorral megáll 300W körül alatt.
Dißnäëß
+1 gabber01 ez a konfig simán megáll monitorral 150W körül 200W alatt.
Ez ajánlott: Eaton 5E 850i USB DIN (5E850iUSBDIN)
Vélhetően egy kisebb is elég lenne de nem annyival olcsóbb jobb egy kis tartalék.Audiofil cuccoknak ajánlott a tiszta szinusz. Ami még ár/érték arányban vállalható az a CyberPower CP EPFC sorozat 540, 1300, 1500VA-es.
Santino
Amit kinéztél az okés. -
PROTRON
addikt
válasz gabber01 #17376 üzenetére
Nem kell itt feszengeni, felszólítás nélkül is megnéztem a linket, erre írtam hogy ha telepakolod háttértárakkal növekszik a teljesítmény igény és így a cél hogy szélsőséges esetben is bírja kapacitással.
De ez a szájkaratézás már offtopic.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz Dißnäëß #17372 üzenetére
Én calculatort néztem.
A mindennel 350-et arra értettem ha OC-zni kell és még USB-s egységeknek is tápot kell adni, mert jön még 1-2 háttértár vagy valami. Továbbá a calculatorban nincs 730-nál gyengébb videókártya.
730-assal max terhelésen 270 wat-ot ír, mivel SOK HÁTTÉRTÁR VAN, ha egyszerre dolgoznak szépen fogyasztanak. És inkább méretezzünk felül, mivel 5-10 éves távlatban változnak a szokások.
Tény hogy átlagban azaz eset áll fenn amit írsz, de attól még előferdülhet hogy épp rossz időpontban kapja az áramszünetet.Az AVR és a tiszta színusz az két eltérő területe a ups-eknek.
Az AVR arra szolgál hogy a beállított értékhez minél közelebb tartsa a feszültséget, tehát ha épp valamilyen szolgáltatói hiba miatt beesik 1-2 pillanatra a bejövő fesz 180 alá és megvillannak a lámpák, a PC akkor is a neki szükséges érték határok között kapja a feszt.
A tiszta színusz meg magának az tápegységnek a belső alkatrész érzékenységével foglalkozik, tehát hogy a beérkező feszültség milyen hullámforma szerint megy végig a készüléken.
Ha minőségibb hang cuccot is ráakarsz kötni (gondolom itt már nem az áthidalás csak a hangminőség a lényeg) akkor valóban fontossá válik a tiszta színusz.Amúgy láttam itt a topicban 50k alatt 800VA--->480w-os, 9AH aksival szerelt tiszta színuszos UPS-t PowerWalker-től, csak nem tudom mennyire nagy/megbízható márka.
Csak ebbe már nem merek belevauzni, mert nincs tapasztalatom, csak olvasok és következtetek, így inkább megvárnám a szagértő kollegát.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz gabber01 #17370 üzenetére
Zene füleimnek. Én is remélem.. és sosincs púpon. A VM-ek sem esznek, csak ha dolgoztatom őket, amúgy tök idle minden, host is, VM-ek is, ergo így minden. Nincs itt nagy teljesítmény igény. A leállás pillanatában lehet kis terhelés, ahogy elkezdenek "dolgozni" (bezáródni) dolgok, ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz PROTRON #17371 üzenetére
Aha, értelek. Az sem árt végül, ha megfelelő akksi még kapható a "dobozhoz" később is, szóval inkább nagy nevű márkák, nem ?
Apropó, AVR: a tiszta szinuszosak jól értem, alkalmasak audio(fil) erősítők hajtására is ? Meg bármi, amit rádugok lényegében.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Dißnäëß #17369 üzenetére
Persze, a túlméretezési elméleted teljesen helytálló. Annyi hogy az aksi cserét sajna nem lehet megúszni, pár évente mindenképp kell, ma már nem annyira nagy tétel és nem is vészes megoldani. Én is arra gondoltam a 10 évvel hogy maga az alapgép azért minőségibb alkatrészekből legyen, tehát sokáig bírja a feszültségingadozásokkal szemben is (AVR).
-
gabber01
addikt
válasz Dißnäëß #17369 üzenetére
Ne vicceljetek már. Ez a konfig jó ha 150W-ot eszik ha teljesen ki van hajtva. Amúgy átlag sztem bőven 100W alatt van.
Ebben a konfigban egy 2080Ti van. Csak a mihez tartás végett. ;)
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz PROTRON #17366 üzenetére
Hogyan jött ki a 600W ? Fogalmam sincs, fentebbi kalkulátor dobta ki (összefoglalóban). Igaz valami négymagos kazán AMD-t húztam be, a Ryzen 5 hűvös, nem aggódom.
Azért is tervezném picit fölé, mert az akksik is degradálódnak idővel. Ami ma fél óra áthidalási idő képesség, az 2-3 év múlva jó, ha 10 perc. Legalábbis jó tapasztalatom nincs akksikkal. Persze nem is 10 évre nézek UPS-t, csak mégsem egy hulladékot kellene.
A tényleges fogyim mind a 6 CPU magot terhelve + HDD-k járnak, szerintem így sem drámai (monitor nélkül természetesen). Valahol ahogy Te írod, 300 körül .. ? Kb ... (Nincs mérőm, megnézném amúgy).
Összeghatár ? 100 sok lenne nekem erre. 50 ? Pluszminusz (gondolom, inkább plusz) 10-15 ?
-
gabber01
addikt
Sziasztok!
Adatlapomon lévő konfighoz keresek UPS-t. Csak rövid áramszünetekhez, áram ingadozásokhoz kellene, hogy ne csattanjon le hirtelen a gép, hogy aztán megmurdeljen.
Az összefoglalóban említett szinuszos témát nem egészen értem. Tudnátok típust ajánlani?Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
Santino
aktív tag
Szervusztok!
3 routerhez + egy POE switchez keresek szünetmentes tápegységet.
Jól gondolom, hogy az általam kiválasztott Legrand Keor-M 600VA áramszünet esetén kb. 15-20 percig biztosítja a tápellátást az eszközök számára?
Az eszközök összes fogyasztása kb. 25-30 W.Asus RT-N18U & FreshTomato Firmware 2020.6 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP
-
PROTRON
addikt
válasz Dißnäëß #17365 üzenetére
Majd érkezik a szagértő kolléga, én csak belevau.
Mert elsőre nem egészen értem hogy ha 500 W-os tápod van, és automatán kéred a leállítást tehát lehet hogy monitor nélkül tervezed, akkor hogyan jött ki a 600 watt.
Amúgy Be quiet táp calculátora szerint egyébként a konfigod megáll 350 watt alatt ( cpu OC-vel ).
De amúgy érthető a túlméretezés, hisz a szünetmentest is 5-10 évre veszi az ember és változhat a konfigod.
A gond csak hogy 600 wattnyi terhelésre méretezve a 9 AH-s aksik (amik a könnyedén elérhető egybe szerelt típusokban vannak) áthidalási ideje kérdéses.
Persze ha megjelölsz összeghatárokat(pl max 60, max 100 stb) változik a képlet.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, tök laikusként érkezve ide, összefoglalót elolvasva , érdeklődnék, hogy egy - a kalkulátorral kijött - 600W-os aktív PFC konfig esetén milyen szünetmentest ajánlanátok nekem ?
A táp amúgy 500W-os aktív PFC-s, passzív nvidia GT710-es VGA van, kicsit túlméreteztem a kalkulátort direkt. Tehát: R5-3600, 2x16G ECC, ASUS mATX, 6x3.5" HDD, 2x2.5" SSD, 2x2.5" laptop HDD.
Néha bekapcsolva hagynám napokig, de általában desktop módban ilyen napi 12h-t megy a gépezet. A bekapcsolva hagyott időkre kellene nekem áramszünetekre, néha van nálunk ilyen pár tíz perces kiesés, kötögetnek valamit mindig a szomszédos építkezések miatt.
Tiszta szinuszosra lehet szükségem, az aktív PFC miatt, ha jól értettem. Van ezekből megfizethető belépő modell ?
Célom nem a teljes áramszünet áthidalása, hanem a meglehetősen komplexül felépített rendszer (Linux, virtuális gépek) biztonságos leállítása, tehát ha áram elszáll, UPS küldi a jelet, hogy skacok, leállás - és a gép szépen graceful módon ráérősen lelövi magát. Szerintem még negyedórát sem kellene bírnia. Majd WOL-al felébresztem router-ből.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz PROTRON #17362 üzenetére
A legfőbb ok az olcsóság. Persze az is gond, ha mondjuk túl sok eszköz van amiknek az összfogyasztása alapjában véve nem lenne vészes, de együtt már problémásak lehetnek.
A koax-nál el kell olvasni a specifikációt vagy meg kell email-ben tudakolni. Sajnos nagyon nem mindegy a net-nél sem hogy Rj45 vagy csak Rj11 és ugye az sem, hogy 100 vagy 1000Mbit.
Spórolás, spórolás, spórolás -
PROTRON
addikt
Bocsi a duplaposztért.
Még az is érdekelne, hogy szintén fentebb olvastam hogy koaxiális csatlakozónál nem mindegyik típus tudja az internetes változatot kezelni, alapjáraton csak a TV antennás koaxiálist tudja úgy védeni hogy átengedi a szükséges jelet.
Van kifejezetten az internetes használathoz ajánlott típus(akár túlfeszvédő akár ups)?
Köszi.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Még olyan kérdés merült fel bennem, hogy visszaolvasva a topicot találtam olyan bejegyzéseket, ahol 300-350 w-nyi terhelésnél lekapcsoltak UPS-ek és csak teljes áramtalanítás után lehetett bekapcsolni, pedig az adott egység egység 420-500 w-s volt, tehát elvileg bírnia kellett volna.
Mentek a találgatások hogy a kvázi színusz vs olcsó PC tápegység miatt meg akksi miatt, de lett valami konkrét diganózis?
Illetve az is érdekelne hogy a Cyberpower valuepower seriájáról mik a vélemények PCvel használat esetén?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
zsolt501
nagyúr
válasz magellaner #17360 üzenetére
Nálam tavaly télen a hidegben és idén nyáron a nagy melegben voltak ilyen áramingadozások szépen dolgozott nálam is a szünetmentes lehetett hallani mikor korrigált egy pillanatra ilyenkor, nagyobb hibáknál át is váltott akkura.
Szerintem a fogyasztás attól is függhet, hogy épp mi is történik az akkuval, komolyabb szünetmentesek esetén lazán elképzelhető ekkora fogyasztás de még ennél jóval több is.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
magellaner
tag
válasz zsolt501 #17359 üzenetére
Igen sztem is vmi pillanatnyi feszültség eses lehet. A multimeter nem mutatja ki altalaban 220 v tol 230 ig ingadozik napszaktol függően. A tapegyseg monitorozo programjában kb ugyanez a feszultsegek vannak de nem latok nagy esest,hogy lemenne 200 volt alá mikor kattanhat a relé. Olvastam a forumban hogy a tap sajat programjaban 70-80watt fogyasztást mutat ha nincs radugva semmi gondoltam hogy vmi programhiba lemertem fogyasztásmérovel 9 watt ha nincs radugva semmi szoval a 80 watt kicsit eros lenne.
-
zsolt501
nagyúr
válasz magellaner #17358 üzenetére
Nagy valószínűséggel az AVR lép olyankor be.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
magellaner
tag
Sziasztok vettem a napokban egy Eaton 5e 850 es tápegységet azt vettem észre hogy néha kattan egyet benne a relé. Másnak is ilyen? Vagy csak az Avr dolgozik benne.?
-
inf3rno
nagyúr
válasz -Faceless- #17356 üzenetére
Ja jó, akkor az úgy rendben van.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-Faceless-
őstag
válasz Cs1csó #17351 üzenetére
Van rajta. Leszedtem hozzá a leírást azt írja van rajta csak a képek tartoznak az angol modellhez.
Köszi szépen!
#inf3rno Nem azért tervezek rövid távra mert nem érdekelne mi lesz, hanem mert Január végén költözök vissza Szegedre munka miatt ahol 99% hogy csak laptopom lesz. Valszeg költözéssel együtt elpasszolom az asztali gépet, és a tápot is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz PROTRON #17353 üzenetére
Köszi! Eddig nem volt olyan gond, hogy lekapcsolt a gép miatta, szóval akkor elvileg rendben van így is. Én már szinte mindenhez csak túlfesz védettet veszek, nem is feltétlen a védelem miatt, hanem mert azon látszik, hogy jól meg van építve, nem olyan szétesős, mint a sima elosztók.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
PROTRON
addikt
Persze ez leesett az írásodból, erre az esetre értettem azt hogy ha sima elosztóból is van felesleges akkor ha már egymás dugod érdemesebb azzal fűzni, a túlfeszvédettet meg máshol felhasználni ahol nincs...persze ha mindenhol van az más tészta.
Meg még az is megeshet hogy ha jön tényleg egy lökés és lenyomja mindkettőn a kapcsolót, akkor az egyiket visszanyomva megy az értetlenkedés hogy miért nem kap még mindig áramot, vagy ha az egyik nem akar visszaállni mert olyan erejű volt a bejövő lökés akkor a másik sem fog menni.Inferno: amennyire tudom a túlfeszvédett elosztóba dugott UPS csak abból a szempontból nem ajánlott, hogy a sima túlfeszvédett elosztóknak szokott lenni túlterhelés elleni védelem, és ha erős számítógéped van ami épp akkor kapcsol rá amikor a UPS is tölteni akarja az akkut, akkor a hirtelen fél secig tartó nagy áramigényt (sok elosztó ugyan tudja a 10 A 2300W-ot, de nem mindegyik dugaljában és nem párhuzamosan) az elosztód túlterhelésnek veheti.
Ellenben az szerintem egyáltalán nem gond hogy ha van egy erősebb védelemmel rendelkező elosztód amivel megvéded a UPS-t, mert az egyes árkategóriákban az ilyen jellegű védelmek terén is van szórás UPS-ek között.#17352 Inferno:
Csak jelzem lehet hogy az ebéd a fél fogadra sem volt elég, de fél fázis olyan nincs, ahogy mondták neked 110 V az lehetett, de az a feszültség.
Tehát a tervezett 230V +/-5% (elmu belső szabálya ennyit fogad el) helyett valamilyen trafó állomásbeli hiba miatt csak a fele feszültségen tudtak szolgáltatni, ami amúgy nem egészséges a hazánkban forgalomba hozott tápegységeknek, átalakítóval kell használni az USAban vásárolt készülékeket is.
Amúgy sok társasházban alkalmaznak 230-->110 volt trafókat a világítási hálózathoz, hogy ne akarják a lakók a közös izzókat hazavinni.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz -Faceless- #17348 üzenetére
Szerintem ne rövid távon gondolkodj. Nálunk legalábbis minden évben van valami áramingadozás akár hónapokig. Volt olyan év, hogy minden nap pontban reggel 7-kor elment az áram fél másodpercre. Olyan is volt, hogy szerelték a városban a hálózatot, és egész nyáron több órás áramszünetek voltak. Aztán most a legutóbbi az, hogy pár másodperces szünetek vannak már hetek óta mindenkinél. A legérdekesebb az volt, amikor csak fél fázis volt egy napig. Először azt hittem, hogy a szünetmentes rossz, mert sípolt mint állat, a villany viszont működött. Utána láttam, hogy a tv sem megy, mondom itt becsapott a villám vagy mi a franc van, hogy minden készülék egyszerre ment tönkre. Aztán valaki mondta, hogy csak 110V van 220 helyett, az a gond.
Buliban hasznos! =]
-
Cs1csó
félisten
Kérdezz rá, hogy van e rajta normál konnektor - schuko - tehát hogy átalakító nélkül tudj villásdugót csatlakoztatni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Jelentsd az áramszolgáltatónak, esetleg kérdezz körbe, hogy másnak is van e a környéken. Nálunk pl az egész ajkai vonalon elmegy több faluban is pár másodpercre az áram. Elvileg majd ráállítanak valakit, hogy nyomozza ki, de az még hetekbe telik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-Faceless-
őstag
Sziasztok!
Nem igazán van erre most keret szóval a legolcsóbb megoldást keresném ami kibírna 3 hónapot. Nincs hosszútávú áramszünet csak átkapcsolások, nincs egy másodperc amit át kellene hidalni, de már napi legalább 2-szer csinálják.Ami rá van kötve:
- egy gép ami sosincs terhelés alatt ~200
- két Dell monitor ezekre 20-at ír a gyártó papírja
- két ledes fényforrás szerintem elhanyagolhatóA fényforrások igazából nem érdekelnek át tudom máshova kötni, és monitor is elég csak az egyik (a második csak egy öreg darab). Így össz két konnektor lenne csak.
Tudtok esetleg valamit erre úgy 10-12k környékén?
-
PROTRON
addikt
Általános villanyszerelési ajánlás hogy hosszabbítókat ne dugdossunk egymásba, külön külön legyenek bedugva a fali konnektorokba (vagy UPS-be, bár ez utóbbit mint ha fentebb írták volna hogy nem ajánlott, mármint ups után nem javallott túlfeszvédős elosztó).
Ha nincs több konnektorod a falnál, akkor is érdemesebb inkább ott megcsinálni a különválasztást valamilyen más eszközzel (T elosztó pl).Ha egymásba dugod, akkor a betáplálási irányból érkező túlfeszt már az első kivédi, így a második egység esetében értelmetlen extra költség a védelem. Ha bedugott egységek közül valamelyik zárlatos és az okozna olyan mértékű zavart, szerintem akkor is megoldható olyan elrendezés ami esetében felesleges extra költséget okoz hogy a másodiknak is van védelme, elegendő sima hosszabbító.
-
nagyúr
Sziasztok!
Túlfeszvédős elosztót lehet egymáshoz csatlakoztatni? Van két 5 aljzatos APC-m itthon, de nem elég 5 db aljzat az íróasztalomhoz, ezért arra gondoltam, hogy az egyikbe bedugom a másikat és így lesz 9 védett aljzatom. Ez így nem problémás kivitelezés?
-
nagyúr
válasz zsolt501 #17341 üzenetére
TV, erősítő, NAS, PS4 PRO van rákötve. Igazából azért kellett, mert egyre gyakrabban fordult elő pillanatnyi áramkimaradás. Úgy lőttem be a teljesítményt, hogyha minden be van kapcsolva, akkor legyen kb. 10 percrem kikapcsolni mindent egy hosszabb áramszünet esetén.
Ezért lett VP1600.[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
Ez a kérdés azért összetetteb, szélsőséges esetben nem indul el a gép vagy rövid időn belül leáll mikor az akkuról üzemel.
Bizonyos esetekben szerverekhez sem javasolt a kvaszi szinuszos vagy négyszögjeles UPS, és még nem is a tápnál szokott ott a hiba kijönni, hanem a memória kezelésnél illetve az adattárolásnál, de optikai illetve wifi hálózatok esetén is tud problémát okozni, de erről megoszlanak a vélemények.
Én úgy vagyok kényesebb drágább berendezés esetén ne sajnáljuk a pénzt szinuszos UPS-re költeni.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
jczettler
tag
válasz Stanley-B. #17332 üzenetére
Nagyon köszönöm a tippeket, végül szerintem ez lesz a vége: lCP1500EPFCLCD
Olyan kicsi az árkülönbözet a 1300 és 900 között is, hogy nekem megéri. Mivel a Mac Mini nem szerver szerepet tölt be, munkára használom és utána lenyomom, a NAS-nak van létjogosultsága az eseti leállításra.Bár a 900-ra írtad, hogy a venti az battery használat esetén indul be, remélem az 1500-nél is így van . Egyébként - tudom, nem kéne, hogy annyira szempont legyen, de - nagyon kis design-osak ezek a kasztnik. Amire még kíváncsi leszek, hogy alapból (tehát amikor nem áthidal) mennyire van hangja és lesz e műanyag szaga. Ezeket említették akik vásároltak belőle.
A sztoridat elolvastam, tényleg para lehetett, örülök hogy nem lett gond
-
nagyúr
válasz Stanley-B. #17334 üzenetére
Mit értünk megfelelő működése alatt? Szimuláltam áramszünetet, minden ment tovább. Gondolom akkor rendben van.
Sajnos a CP1500-at már árban sokalltam. -
nagyúr
válasz Stanley-B. #17332 üzenetére
Annyit mondogatjátok ezt tiszta szinusz dolgot, hogy kezdek ideges lenni, hogy VP-t vettem...
-
Stanley-B.
őstag
válasz jczettler #17331 üzenetére
semennyire nem probléma.
UPS-ek piaca más mint egy mobiltelefoné. Cyberpower és APC is rengeteg ideig piacon tart modelleket. A tiszta szinusz miatt a CP1300EPFCLCD egy sokkal jobb UPS, hiába van régóta piacon.a macOS-ről tudok neked nyilatkozni, mindenféle telepítés nélkül felismeri a rendszer a Cyberpowereket és a gyári Rendszerbeállításokban lesz neki fül ahol a lényeges dolgokat be tudod állítani:
Tehát az összes teendőd csak összekötni a Mac Minivel a mellékelt kábellel és kész is vagy.
De azt vedd figyelembe, hogy ha a Mac Minire kötöd majd, akkor a Synology-t nem tudja lekapcsolni majd szabályosan.Szerintem nem kapnak itthon, de más lehet jobban tudja ezt nálam. Szerintem a kiskerek küldik külföldre őket. Az enyémet legalábbis külföldre küldték.
Van szerviztapasztalatom. egy CP1500 kapcsán amiről itt írtam: [link1] [link2] [link3] [link4] [link5] [link6]
Hozzá kell tennem hogy van 2 CP900-am is és évek óta semmi bajuk, meg másoknak sem láttam a fórumon eddig hogy túl sok baja lett volna ezekkel a tiszta szinuszos otthoni Cyberpowerekkel amúgy, a CP1500 is jó azóta is.[ Szerkesztve ]
-
jczettler
tag
válasz Stanley-B. #17330 üzenetére
Köszi a választ, pláne hogy felhívtad a figyelmem a szinuszos tényezőre. A keretbe még belefér egy CP1300EPFCLCD-es is, szóval arra veszem az irányt
Mennyire lehet probléma az, hogy ezek már ~2012 óta a piacon vannak? Még annak utána szeretnék nézni, hogy pl. a jelenleg MacOS / Win10 összeköthető e vele lekapcsolás végett.
Javítás terén mennyire kapnak idehaza support-ot ennek a gyártónak a termékei? Ergo van e vele szerviztapasztalat?
-
Stanley-B.
őstag
válasz jczettler #17329 üzenetére
inkább Cyberpower CP900-at vegyél ennyi pénzért, ami tiszta szinuszos a VP-vel ellentétben, igaz kisebb a teljesítménye de simán elég azokhoz amit leírtál ha nem kell "sokáig" tartania (Synot lekapcsolja USB-n keresztül úgyis).
1. nem lesz gond a túlméretezett UPS-ből
2. ezeknek az otthoni cyberpowereknek túlnyomó többsége (vagy valszeg mindegyiknek) csak akkor indul be a ventije mikor elmegy az áram de még ilyenkor is nagyon halk amúgy.[ Szerkesztve ]
-
jczettler
tag
Sziasztok!
Áramkimaradások kivédése miatt gondolkodom UPS-ben. Mivel nem vagyok a témában túl hozzáértő, arra gondoltam, hogy megpróbálom túlméretezni a készüléket, abból baj nem lehet - gondolom.
Ami "lógna" rajta:
- 1x mac mini 2018 (i7, 16gb, 512ssd) (maximum continuous power: 150W)
---> USB: 1x wd elements 2gb
---> USB: 1x tp-link uh720 usb hub (ez tápegységes)
- 1x Huawei B818 4G Router (power supply - 24w )
- 1x synology ds720+ (2x wd red 4tb) (power supply - 65w)
- 1 lg 43UD79-b ((power supply - 65w)Ez így kb. 300w maxon.
Egy CyberPower 1600 VA (VP1600ELCD)-en gondolkodom, ez 1600V/900W-ot tud és 2020-as termék. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok?
Illetve :)
1. mennyire helytálló a számításom - lehet e gond a nagyon túlméretezett UPS-ből?
2. mivel az íróasztal alá kerülne, lényeges lenne, hogy csak akkor induljon be a ventilátora, ha elmegy az áram, de semmiképp se menjen 0-24benElőre is köszönöm a pro és kontrákat!
-
MrZed001
tag
válasz JoceeHunt #17327 üzenetére
5 kW-os invertereket nézek. Olyan olcsó, hogy akár kettőt is, úgy már 10kW (de 3 is kifutja egy Victron árából).
Itt és a napelemes topicban is írtam róluk. Nem örök élet, de piszok olcsó és javítható.Aksiból EVE cella: 3,2V 280 Ah x16 darab. Erről is írtam itt és ott is.
Piszok olcsó, és LiFePO4 azaz nem robbanós mint az NMC.És nem napi merítés-ürítés módban használva, hanem 70-80%-ra töltve és ennyi. Teljes merítéssel 3-4000 ciklus után is 80+%-osak (10 év!).
UPS-ben, nem erőltetve ... nemtom mennyivel több. (örök élet?) -
JoceeHunt
őstag
válasz MrZed001 #17326 üzenetére
Nálad 5kw-os az inverter?
Akksikból mit találtál eddig?
Szerintem a tűréshatár egy 1 millió körüli összeg lehet, ami még azt mondom megéri családi háznál. Nálam már okosház szerű az egész ha nincs áram cumi . És azért előfordul...
Illetve még kérdés az akukkat milyen gyakran kell cserélni.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
MrZed001
tag
válasz JoceeHunt #17321 üzenetére
Én is pont így terveztem
Ha megnézed a rajzot, hogy 1 vagy 3 fázis jön be, tök mindegy.
1-0-2 kapcsolóval vagy 1-2-3 fázis megy be eszközbe (amelyikre kötöd), vagy a szünetmentes. Ezt váltja 1-0-2.Viszont, ehhez kell, hogy 0 is külön menjen arra a körre !
Azaz nem csak a (valamelyik)fázis megy vagy bejövő, vagy UPS, hanem a 0-át is váltani kell.
(OK lehetne nem, de akkor fi relét nem tehetsz a rendszerbe, mert meghülyülne)Eszköz eddig az MPP Solar (más néven Voltronic Axpert) inverterek amit találtam.
Én is keresek jobbat ... olcsón is ... de nincs (csak aranyárban).[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz MasterDeeJay #17320 üzenetére
A Legrandot én kerülöm már hosszú idő óta. Én csak fali aljzatot akartam keystone modulokhoz, de annyira silány minőség volt, hogy teljesen használhatatlan volt. Ellenben rohadt drága. Inkább eldobtam és rendeltem utána valami olcsó kínait. Azóta is teszi a dolgát. Gondolom a többi eszközük se jobb.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
JoceeHunt
őstag
válasz Cs1csó #17322 üzenetére
Elvileg igen. Napelem tervben van egy 10kw-os rendszer, várom a jövő évi kiírást mi lesz.
De az akksis dolgokon nem igazodok ki, horror áron lenne.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
JoceeHunt
őstag
válasz MrZed001 #17295 üzenetére
Szia,
Ezen az akksipakkos dolgon én is régóta agyalok áramszünet esetére.
Mivel már újra vezetékezni nem tudom a 3 fázist, így kénytelen vagyok a teljes házban gondolkodni, de nemigazán jöttem rá megoldásra.
Amit szeretnék:
- 24 órás fenntartás max.
- Jelenleg olyan 10-12kw a napi fogyasztás, egy 15kw-ra terveznék.Ez milyen eszközvariációból lehetne kivitelezni vajon?
Aggregátort ismerem, ahogy írtad azok miatt nem szeretném.
Tesla akkupakk horrorr áron van.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
-
MrZed001
tag
válasz Stanley-B. #17310 üzenetére
"nekem az jelenleg kb 2,5 órára lenne elég"
Folyamatos 5600 W-ot fogyasztanak a gépeid? Folyamatos 24A-ert ?
Nekem a szolgáltatótól 25A jön be maxraÉn éppen azért veszem, mert kis UPS-eket kidobtam a pecsába (gépeknek, kazánnak, TV, szivattyú), és inkább 1 nagy rendszert építek ki.
Aggregátor persze hosszútávra (soknap, sokhét), világvégére jobb, ezt én is aláírom.
Csak ne felejtsd annak a fogyasztását se !
Nekem a 3000W-os inverteres eszik óránként 1-1,2L. Egy komolyabb a 3-6 L-ert megeszi egy óra alatt. Nem hiszem, hogy több napit fel akarsz halmozni belőle.
Én viszont tudom aggregáttal és napelemmel (ingyenáram ) is tölteni ilyen esetben aksikat.[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
válasz Stanley-B. #17311 üzenetére
Ma jött rá az ismerősöm is, hogy a projektorját érdemes lett volna szünetmentesre kötni, kinyírta a projektort, az erősítője még javítható...
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Stanley-B.
őstag
válasz MrZed001 #17300 üzenetére
nos, nekem az jelenleg kb 2,5 órára lenne elég, ami nem biztos, hogy elég... Amennyi akku elég lenne annak az árából már lehet találni akár zajcsillapított aggregátort is, ami mégiscsak tartósabb lesz mint az akku.
Áfa nélkül sem nagyon találtam 600-ért amúgy, azzal meg pláne nem. -
bonat
senior tag
Sziasztok,
Melyiket válasszam??
Visszaolvastam a sok hozzászólás közül és én is szűrtem az UPS-ek közül párat mire össze állt a listám.
Amiket az UPS-re kötnék: (ezek most egy Belkin túlfesz védős elosztón lógnak)
- NAS + ONT + Router + STB + POE SW + NVR (103W fogyasztás körül mozog)
- 55" LED TV (max 150W, de ezzel nem foglalkoznék, mert ha áramszünet van lekapcsolom manuálisan)
Amire kellene az UPS:
- Elég sokszor van nálunk pár másodperces áramkimaradás (havonta 1x min.)
- NAS-t állítsa le USB-n ha sokáig van áramszünet
UPS-ek amiket kinéztem:
- Eaton 5E 850i USB DIN
- AEG Protect Alpha 800VA
- Legrand Keor-SP 800VA
- CP UT850EG
Ezek úgy tudom megbízhatóak.
Annyi merült még fel bennem, hogy ha szükséges akksit cserélni, akkor melyikben lehet/melyikben nem? Mert gondolom az is plusz pont, ha kb.5-6-7e Ft-ért lehet benne cserélni házilag.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Linux kezdőknek
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- EA Sports WRC '23
- Autós topik
- Amazon Fire TV stick/box
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest