- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- GPS a Holdon: készül az európai rendszer
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
abéla
senior tag
válasz
Cs1csó #16149 üzenetére
Kacsingatok FSP Champ 1000VA felé, végül is kb annyiból jön ki mint az APC 1400VA(700w) Back-UPS-e.
Tény, az FSP ára verhetelen, a többi nem elszállt.. khömm APC khmm...árakkal bíró társaihoz képest (Legrand Keor LP/ Cyberpower OLS 1000e / Eton 9e 1000VA) 40-50e a mínusz.
Már csak az a fránya megbízhatóság ami bizergálja tsőröm; ami valljuk be egy ilyen tételnél elég nyomós érv.
Pl. Amazon.de-n 3.9/5 az értékelés, pár érdekesebb történettel, de Amazon.it már 4 felett 90+ értékelésből;
itthon iPon-on 4.8% a meghibásodási aránya (ez mondjuk nem jó), persze itt meg nem tudjuk hgy mi az ok, mert pl ha csak az akksik döglenek idő előtt, az nem feltétlenül hiba, inkább az onlineság mondhatni velejárója.Te melyiket ajánlanád?
SPS FSP, esetleg valamelyik a többi felsorolt közül?Addig túrom én is kicsit a netet, esetleges elrettentő példák után kutatva
.
-
Cs1csó
titán
Valószínűleg megszűnne, hiszen egy online UPS-nél folyamatosan az akkumulátorról táplálják az eszközöket.
Az SPS SOHO leírásában nem találtam erre infót - AVR - szerintem tudnia kellene.Az SPS SOHO csak Line-Interaktív de bővíthető az akku kapacitása, ha nem fontos a tartási idő és a zaj sem számít akkor lehet jobb egy Online.
-
abéla
senior tag
válasz
Cs1csó #16147 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a gyors válaszokat;
..lenne még pár problemA mélynyomóm GRD-ja szépen összeszed vlmi zajt a sz.gép PSU/VGA/CPU-tól (terhelésre jó kis változó frekis magas cicergő hang, amely kb hallgathatatlanná teszi normál jelszinten a hangrsz-t), ezért most átmenetileg -tudom elítélendő módon- megcsíteltem 3-->2 plugosra (GRD szigsz. mod
) a sub tápcsatiját. (ezzel semmi zaj)
De ha jól gondolom, az online -sinus UPS megoldással a sz.gép okozta föld-hálózati zaj is jó eséllel megszűnne?
Emellett ahogy nézem ezeknek az online real-sinusosoknak (SPS Mid1000i / FSP Champ 1000) - gondolom a jobb hatásfok okán- az effektív telj. 900w körül mozog, szemben egy line-int./ál-sinus 600-700w-jával szemben (1000VA-es), már csak ezért is megérhetné ez nekem. (mert ok most kb 450-500w a peak, de egyrészt idővel azért fárad majd az újonnan 600w-osnak mondott UPS, másrészt ha lesz vga/cpu/egyéb upgrd, nem gond ha kicsit tágabb határok közt mozoghatok)
Emellett a gépet most is a garázsból elosztóval táplálom (így az említett cicergés halkabb/elviselhetőbb volt).
Tehát nem gond az online UPS zaja. (menne az is a garázsba - házon belüli, így nincs fagy)
Na meg ha a sz.gép modern, remélhetőleg kvázi-sinus kompatibilis tápja mellett a TV/modem/riasztó is rá lenne aggatva az ups-re, akkor gondolom nem baj, ha ezek -az esetleg- nyomibb tápok is valós sinust kapnak.Szóval kérlek benneteket értsetek egyet velem az online-sinus cumó beszerzésének tekintetében.
ps.:
SPS SOHO ups-ben van AVR? -
Cs1csó
titán
A tévé, légkondi stb. elé mehet egy feszvédős megoldás de a PC-t érdemes szünetmentessel védeni. Az APC az olcsóbb szegmensben egy kicsit túlárazott tehát hasonló tudással van olcsóbb, a prémium szegmensben pedig szintén túlárazott bár ott talán van minőség pl. a SMART szériát az USA-ban csinálják ha igaz.
PC-nek inkább ezeket: Legrand Keor SP 800VA vagy Eaton 5E 850i USB DIN
Ezek tudnak RJ45-öst is védeni.
A tapasztalat az, hogy ezek a "jobb" kvázi szinuszos UPS-ek és a "jobb" minőségibb PSU-k jól elviselik egymást.
A durva négyszögjeles régi UPS-ek és valam extrém gagyi PSU esetén már lehet probléma.Ha fogyasztásmérőd van akkor tudod nagyjából mi mit bír, amiket linkeltem ezeknek van kisebb és nagyobb testréve is bár az EATON 1100VA-est nem ajánlom volt rá panasz, hogy hangos a kisebbekkel nincs gond mert csak a nagyban van ventilátor, aminek a zajára panaszkondtak, random bekapcsolt még hálózati áram mellett is.
Annyi, hogy a "peak" és a UPS papíron leírt max terhelése között legyen vagy 30% mozgástér, tehát pl. 480W tartásra képes eszközre 400W-nál nagyobb teljesítményt nem kötnék rá.
Sokszor az induló áramfelvétel is magasabb, idővel fáradnak az akkuk stb.
-
szerk.: most látom hogy benéztem, amit linkeltél, azon nincs is USB. Azért itt hagyom a commentet.
Az első APC-t ne vedd meg, én megtettem, 1.5 év után elkezdett ciripelni az USB táp részén valami, gondolom döglődik egy kondi, vagy tekercs, vagy ilyesmi, tipikus coil whining hang, amit 1 szobával odébb is lehet hallani pont annyira, hogy idegesítő legyen. Ha terhelve van, pl. töltök róla valamit, akkor abbahagyja. Szánalom hogy manapság ilyen van, még ha az Aliexpressről rendeltem volna 2 USD-ért valami noname-t akkor értem...
Ha valaki tud jobbat, akkor engem is érdekelne javaslat, ha van rajta USB, és nem vinnyog pár év után, akkor pláne
-
abéla
senior tag
válasz
Cs1csó #16141 üzenetére
Hasonló problémám van, mint ez előttem szólónak, annyi még , hogy a viszonylag gyakori(heti) áramszünetek mellett, napi szintű áramingadozások vannak (látható világítás féynerőingadozás, párátlanító/légkondi lekapcsol, gép/TV eddig jól tűrte).
Nekem viszont ha nem olyan egetrengetően fontos az áramszünetek alatti gép-készenlét, ez esetben egy ilyen komolyabb túlfeszvédő elég lehet vajh'? Vagy ez a szintén APC, de durva 2800J-energialökésre méretezett ? (+ ezek nem utolsósorban rendesen szűrik az EMI/RFI zajokat)Ha ezekkel a hálózat felől is levédeném a fesz.tüskéket akkor inkább az utcáról bejövő koaxot vagy a router-gép közti benti utp kábelt szűrjem?
Légkondik elé meg gondolom mehet az 1-es APC túlfeszvédő.Esetleg ha végül gép/monitor elé mégis egy UPS kerülne, akkor lévén szinte mindig gép mellett vagyok, ha az be van kapcsolva, jó lehet egy "buta" szün.mentes is? Pl APC Easy széria
Kvázi sinust vajon az EVGA 750 Supernova aktív-pfc-s tápom szeretheti-e?/gondolom egy 1000VA/600-700W-os cucc elég lehet a konfig (6700k/ 2070s / 2hdd/ 2ssd / 5 venti) + TV(monitorként) -hez. ; konnektoros fogy.mérővel konfig peak 330W, TV+speaker+sub: 120w/
szerk: ez az FSP Champ tiszta sinusos+online-ként hogy lehet ilyen olcsó? Nem ment a minőség rovására az "olcsósítás" (hasonló kategória APC-nél 3-4x áron fut.... na akkor most ki a hunyó ?
)
-
belinho
senior tag
válasz
tpeter77 #16143 üzenetére
Ismerős a helyzet!
Az Émász nem fog veled foglalkozni, mert a 245V tűréshatáron belül van. Nálam is ennyi, de mértem már 248V-ot is. Túl közel lakok a trafóhoz azt mondták.
230 V + 10% - 10% feszültség a tűrésmező, ha ezen belül vagy, akkor elhajtanak.
Egyszerűen nem tudsz mit csinálni.
A gondot a pillanatnyi áramszünet okozza, ami viharok idején elég gyakori. Elmegy, aztán hirtelen visszajön és megkínálja az erre érzékeny eszközt a 245V-al. A legjobb, amikor ez egymás után jön pár perc alatt, na az gyilkol. Télen szokott ez még előfordulni, mikor ráesik valami a vezetékre, vagy elszakad.
A szünetmentessel folyamatosan tudod biztosítani az áramot, így nem lesz baja a gépnek.
Szóval annak vásárlása kötelező az érzékeny eszközre.
Meg vihar esetén húzz ki mindent, nálam ez vált be. -
tpeter77
addikt
válasz
Cs1csó #16141 üzenetére
Beszéltem villanyszerelővel. Ha túlfesz okozta volna a hibát, a TV-ben és gázkazánban lévő táp is azonnal ki kellett volna menjen.
Szünetmentes jó ötlet, hogy az állandó magas feszültséget szabályozza.
Azt mondta a szerelő, adjam le hibára az Émász felé a magas feszültséget, mérjék ki mi okozza és szabályozzák be. -
NightGT
senior tag
Sziasztok,
Van egy fél éves Kstar Microsine 1000-es UPS-em, ami a beüzemelés után 10 perccel kikerült a garázsba, olyan erős szaga van sajnos. Adtam neki időt, járattam terhelés nélkül 2 hetet, nem változott. Fél évet volt a padláson, de még most is fejfájás, szédülés van mellette zárt térben. Kibírhatatlan.
Működni működik kifogástalanul, akkukban nem esik a feszültség, tartja az áramot, semmi baja.
Tanácsot szeretnék kérni. Megpróbáljam-e benne az akkucserét? És ha igen, akkor mire, valamint hogy ezzel bukom-e a garanciát? (effektíve marad-e ennek nyoma)Esetleg küldjem vissza garizni, vagy ez ilyen? Valami angol nyelvű fórum szerint változó, hogy épp ki gyártja bele az akkukat, és van amelyik erősebb szagú. Esetleg adjam el, és próbáljak meg egy másikat? (bár aki a dobozába ennek beleszagol, az szerintem itthagyja)
-
Cs1csó
titán
válasz
tpeter77 #16140 üzenetére
Pénz, pénz, pénz.. Meg kellene vizsgálni a ház elektromos hálózatát egy villanyszerelővel.
El kellene vinni a gépet egy szervizbe, hogy vizsgálják meg, hogy a tápegységet leszámítva rendben van e a gép (alaplap, csatlakozók, kapcsolók stb.) mert az utóbb időben 2 tápegység is elhalálozott alóla, akár a tápegységeket is elvinni nézzék meg.
(persze ez utóbb nem feltétlen szükséges, ha a villanyszerelő talál valami konkrét hibát ami ezt okozhatta.)Ha komolyan gondolod a probléma forrásának a kiderítését vagy legalábbis kizárni pár dolgot akkor ezekkel kellene kezdeni.
Ha ezeket nem akarod akkor egy szünetmentes talán megoldhatja a problémát:
- Legrand Keor SP 800VA
- Eaton 5E 850i USB DINEzek segíthetnek, persze ha mondjuk a hálózattal van gond, amit nem lehet orvosolni és tegyük fel "súlyos" tehát gyakori a feszültségingadozás (pl. egy kis ipari üzem van mellettetek és az zavar be) akkor egy ilyet kellene venni: FSP Champ 1K 1000VA
Ez egy online UPS a technológiájából adódóan egy ilyennel a fittyet hányhatsz a hálózati zavaroknak, tökéletes védelemben lesznek a rá kötött eszközeid.
HÁTRÁNYA: "zajos" tehát melléképületben, vagy olyan helyen kell tartani ami nem lakószoba, talán jobban eszi az akkukat is, a fogyasztása is nagyobb. -
tpeter77
addikt
Sziasztok,
Családi házba költöztem kis faluban élek. 245V a konnektorban mérhető feszültség. A viharok során a tápegységem kimúlt Corsair RMx550 lecseréltem egy másikra Fractal ION
560 ez másnapra kimúlt.
Arra gyanakszok hogy a feszültség ingadozhat és attól mehet tönkre? Ennek kiküszöbölésére mit javasoltok egy stabilizált feszültséget nyújtó elosztóra vagy egy UPS beszerzésére költsek?
A konfigom nem eszik sokat a cpu 80W körül eszik, a vga egy 1060i 3GB, a gépben 8GB RAM van és egy SSD + egy 2.5" HDD van benne.Várom a javaslatokat. Köszönöm!
-
Cs1csó
titán
Konkrét példa:
Nálunk a minap fák gallyazása miatt lecsapták a telepüés központjában a villanyt és ott egy fontos trafó van - ahol gallyaztak - ezért a közelben lévő internetszogláltató fejközpontja sem kapott áramot és nálunk otthon nem volt internet DE áram igen mert mi másik trafón vagyunk - messze a központtól -
DE a fordított is működhet mivel ez passzív optika náluk 2 szolgáltatói eszközzel van együtt egészen a lakásba jön be FTTH net, és ha azok az eszközök áram alatt maradnak és a router is meg az arra kötött eszközök - akár okostelefon akár PC - akkor még egy áramszünet esetén is lehet internetünk feltéve ha ez a fejközpontot nem érinti.
Plusz most nagy divat a DIGI net amit SIM kártyáról osztva szintén lehet továbbra is net. ahogy írták előttem. -
Cs1csó
titán
Ha mindent rá szeretnél kötni - tévé, PS4 Pro, 2 noti, és az 1 monitor, router akkor ezek:
- CyberPower UT1500E 1500VA 37k
- Legrand Keor SP 1500VA 45kHa a notikat nem kötnéd rá (ha jó az akkujuk akkor azoknak nem is kell, maguk megoldják az áramszünetet) akkor ezek:
- Legrand Keor SP 800VA 20k
- Eaton 5E 850i USB DIN 22k -
budazsombor
újonc
hello!
Nemrégen a pannon power pro2060 600VA-es szünetmentes tápomhoz RUPS 2000 programot ajánlották. De az nem mutatja a v-ot, aksi feszt....
Tudnátok mondani olyat amin ezeket meg tudom nézni?
(letöltő linket is csatoljatok légyszi)
Köszi
Kábelem hozzá :Aten usb to rs-232 Adapter -
mkbla
senior tag
válasz
Cs1csó #16129 üzenetére
Üdv
Nincs PC, a monitor azért van mert kicsi a laptop kijelző. Így jobban szeretek a külső monitoron dolgozni , meg jobb is ha van több képernyő .
Mind a két notinak jó az akksija.A keret nem tudom mennyit lenne érdeme rá szánni de ha kell 20-30K van rá , vagy ha kicsivel több is beleférhet. Olyan lenne jó ami ár értek arányban is jó.
Köszönöm a válaszod
-
Cs1csó
titán
válasz
FDanneJ #16130 üzenetére
Az adatlapos konfigod monitorral kb. 300W-ot eszik + NAS ami max 50W
A másik leírt konfig, szintén monitorral kb. 250W-ot max + router ami max 10W
Ezekhez egy 800-1000VA-es legalább 400W tartás képes eszköz.
Pl.:
Legrand Keor SP 800VA 20k
Eaton 5E 850i USB DIN 22k -
FDanneJ
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy egy a powersupplycalculator-ral kiszámolt 360W-os ajánlott tápos (terhelésnél 283W-ot írt az oldal, ez a profilomon is megtalálható config) és egy másik alábbi configú:
i7-9700K
GTX 1660Ti
2 SSD - HDD nincs
Be Quiet! Straight Power 11 650W
gépekhez milyen szünetmentest ajánlanátok?
Illetve lenne még egy 2HDD-s Synology NAS az első konfig mellé, utóbbihoz pedig a router és modem kerülne csatlakoztatásra. Két külön egységre lenne szükség, ha 10-12 percet át tudnának hidalni, az tökéletes lenne.
Előre is köszönöm a választ! -
Cs1csó
titán
Üdv, érdemes lenne kb. mindent rákötni, de ahhoz több vagy egy nagyobb UPS kellene, sőt akár a PC-t is jó lenne védeni tehát akkor: 1tv, 1PS, 1 PC, 2 noti, 1 router, 1külső HDD
Mekkora lenne a költségkeret? A notiknak van akkumulátora? Mert akkor azt lehet nem lenne szükség rákötni, és lehet jobb lenne mondjuk 2 UPS, 1 a tévé + PS kombónak, egy pedig a PC-nek.
A PC-ban milyen hardver van, az említett monitor az a PC-jé? -
mkbla
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék valami normális szünetmentes tápot venni, de nem igazán tudom mi legyen.
Van egy régi noname szarom, amiben pár hónapja lett akksi cserélve. De sajna idegállapotba kerültem amikor vihar alatt kikapcsolt a pléhsztésön és elszállt a mentésem. Ezért szeretnék nézni magamnak valami vállalható tápot.
Tulajdonképp villámvédős hosszabbítom van. Asztali számítógép nem lenne rata.
Csak egy TV jelenleg 37" samsung , kb 5-6 éves, de lehet h most cserélem le egy nagyobb Samsung 65"-ös 4K tévére. van még egy PS4 pro, külső HDD, 24"fullhd monitor, (ez se volt eddig rákötve)
1 db Asus TUFfx505du, meg egy Thinkpad T470 van még, ezek sincsenek rákötve.Alapjáraton nem lenne érdekes, hogy órákig húzza ezeket az eszközöket. Csak legalább viharos áramszünetes időkben ne kapcsolgasson ki meg be össze meg vissza.
Lényegében annyi kellne, hogy legalább a péesnégyet le tudjam kapcsolni ármaszünetkor, meg lehetőleg túláram/villámvédelem legyen.Milyen márkát javasoltok illetve milyen típusokat?
Mire kell figyelni a vásárlásnál?
Érdemes lenne mindent egy UPS-re kötni? A tvt, péesnégyet, monitort. laptopokat, routert...?
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat
-
Cs1csó
titán
válasz
Bencus88 #16123 üzenetére
Szia, ez a konfig nem sokat fogyaszt max 200W mindennel együtt.
- Eaton 5E 850i USB DIN 22k
- Legrand Keor SP 800VA 20kEzek KVÁZI szinuszos UPS-ek amiről beszélhetett az ismerősöd az "TISZTA" szinuszos UPS, az egy kicsit drágább: CyberPower CP900EPFCLCD 900VA 55k
Ezek nagyjából arra elegendőek, hogy ha épp dolgozik és jön egy PILLANATNYI áramszünet azt áthidalja, vagy ha egy tartós áramszünet van akkor AZONNAL mentse a munkáját és kikapcsolja a gépet.
Lehet szerencséje, tehát ha nem extrém gépigényes a munka pl. WORD használata, akkor akár 20-30 percig is elviszi de jobba békesség és amint lehet állítsa le amíg vissza nem jön az áram. De legalább attól megvéd, hogy elszálljon a munkája egy áramszünet esetén. -
Bencus88
nagyúr
Sziasztok!
Ismerősöm megkeresett egy olyan gondal, hogy szeretne egy szünetmentes tápot, előfordul, hogy elmegy a nete, vagy az áram, és a munkája ezt sokszor nem tolerálja. Próbált utána járni, de az egyik ismerőse egy 100 ezreset ajánlott a másik pedig egy 20-30K-sat és nem mindegy.Teljestménybeli különbségek, de ha megfelelő a 30K-s akkor nem költene rá ennyit. Annyit mondott, hogy az olcsóbb nem nyújt folyamatos egyenletes áramot. Szóval a kérdés adott, kell e mindenképp a drágább, vagy megfelelő az olcsóbb is és ha igen tudnátok e ajánlani.gtx 1050Ti
500gigás vinyó van a gépbe
az 500 gigás
i7 4790K
monitor acer k272hul
Ezeket az adatokat kaptam! -
budazsombor
újonc
esetleg jó letöltőlinket tudnátok csatolni?
Nagyon köszi az eddigi válaszokat! -
jovás
senior tag
válasz
budazsombor #16119 üzenetére
Nekem volt régen egy ilyenem, lemezen a RUPS 2000 V3.30 szoftvert adták hozzá, de adtak hozzá egy szériaszámot is, mert amúgy fizetős a progi.
-
Starchm
őstag
válasz
budazsombor #16119 üzenetére
Talán RUPS 2000.
-
budazsombor
újonc
Hello!
Pannon power pro2060 (600VA) szünetmentes táphoz milyen kommunkikációs szoftver kell hogy rs232 -> usb átalakító kábelen keresztül tudjon kommunikálni laptoppal?
Program neve?
Linket megköszönök. -
vzozo
senior tag
Köszi a részletes beszámolót. Win Server van, szóval a gyárival legalább az alap dolgokat talán le tudom kérdezni.
Saját célra UPS-t nem vettem még, igazából nem tudom milyen elvárásaim lehetnek ebben a low-cost árkategóriában... Nyilván a lényeg az, hogy ellása a gépet áramszünet esetén, triviális elvárás, hogy ne nyírja ki a tápegységet, stb.
-
Nem tudom milyen OS-hez lesz, de pár hsz-t olvass vissza, 2 napja írtam a Keor SP és a NUT viszonyáról. Azóta megnéztem Windows alatt is a gyári sw-t, valami elképesztő rettenet. Ha fontos a jó monitoring szerintem kerüld el. Amúgy a rackben (ahol elsőre próbáltam teszt jelleggel) az itt felsorolt dolgok voltak, ezekkel csináltam a Keor SP 1500-al 10db olyan tesztet amikor elvettem tőle pár percre az AC-t. Minden tökéletesen működött. Meg szerettem volna nézni szkóppal is, mert én is kíváncsi lettem volna a hullámformára, de sajnos szembesülnöm kellett vele, hogy a 20 éves szkópom kimúlt (LCD hiba)
Aztán az UPS átkerült a végleges helyére (desktop PC + körülötte levő motyók meg egy laptop), az aktív PFC-s táp (EVGA 650 GQ) is kedvelte, szintén több tesztet csináltam. Amúgy zéró hangja van, ha rátapasztom a fülem, akkor hallani hogy halkan búg az inverter, de ennyi. Az aktív hűtés csak akkor megy benne, ha elmegy az AC. Az anyagminőség is oké, és még jól is néz ki, de ha pénzt kellett volna érte adnom, akkor a szoftveres hiányosságok miatt én tuti nem ezt választottam volna.
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, inkább csak sanity-check jelleggel kérdeznék, hogy jól értem-e a jelenlegi helyzetet...
Home szerverhez vennék UPS-t, ha már ott pörög benne a sok HDD még több adattal, akkor ne ez hiányozzon. A gép fogyasztását le kell mérnem, maga a konfig kb. semmit sem eszik, inkább a vinyók. De fullon se hiszem, hogy több lenne 100-150 wattnál. Amit tudom, ezt pontosítom (mérővel.)
Nagyon ajánljátok az "olcsó" kategóriában a Legrand és Eaton UPS-eket, értem, hogy ezek nem igazi színuszt adnak ki, de pl. az Eaton tényleg ennyire fos ahogy itt írják? https://www.hardwareinsights.com/database-of-ups-output-waveforms/5/#Eaton
Nem is kvázi-színusz milyensége zavar, gondolom ennyi pénzért ennyi jár (nem hiába kerül egy APC Smart annyiba, amibe), de az anyagválasztásra tett megjegyzések erősen elbizonytalanítanak a márkával szemben. Legrandról hasonlót nem találtam.
Aki Legrand Keor SP-t használ, az mióta (évek?) és milyenek a hosszútávú tapasztalatok? Tetszik még a multiplugjuk, de az a szoftveres visszajelzés hiánya miatt felejtős. (Ez egyébként komoly, hogy ezen spóroltak, vagy én néztem be nagyon valamit...?)
-
Gtaati
őstag
Helló Mindenki!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni! Nem régóta foglalkozok szünetmentes tápegységekkel, illetve azok management részével. Van egy apc smart ups 1500 és egy apc smart ups 1000xl szünetmentes tápegységek. Mindkettő működik és mindkettő fogad management kártyát. Van 2db 9630-as kártyám és egy 9619-es is. Ezekhez kapcsolódnának a kérdéseim:
Az első, hogy akár a szünetmentesek, akár a management kártyák firmwaret lehet-e, illetve ha igen érdemes-e frissíteni és hogyan tehetem ezt meg?
A második, hogy az 1500-ba az összes kártya lan ledjei villog és már az egyik felületét el is értem, tehát látszólag hardveresen a kártyák működnek, de az 1000xl-be egyik sem világít, villog olyan mintha nem is kapna tápot, mivel lehet a gond? Valaki ilyen problémával találkozott?
Köszönöm a válaszaitokat és a segítséget!
-
Na ebbe én is beleszaladtam. Időközben hozzám került egy Legrand Keor SP 1500 is. Ha valaki értelmesen akarja managelni/monitorozni soho linux szerveren, akkor kerülje el ezeket messzire. Találtam a NUT levlistáján egy 2018-as szálat, ahol Legrand alkalmazottak bénáznak, mert hogy írtak drivert (többek között az SP sorozathoz is), de képtelenek a NUT-ba beemlni, igazából már a github pull requestnél is elvéreztek. Aztán nem jött össze nekik (ahogy közben kiderült, a driver se volt jó), és elhalt a szál. Szomorú
-
Végül sikerült szereznem szinte fillérekért egy Centralion Radian 750-et. Egyelőre jól működik, a saját fogyasztása 12-15W körül alakul, ami egész baráti. Áthidalási időt még nem néztem, most fogom majd jobban terhelni, aztán tesztelem. Úgy látom, hogy régebben ajánlott típus volt itt a topicban (amíg lehetett kapni). Ha valakinek megvan még, vagy emlékszik rá, akkor kíváncsi lennék, hogy mennyire normális az, hogy az invertere idegesítő magasfrekis hangon visít (terheléstől függetlenül). A garázsban van egy rackben, annyira nem zavaró, de ha pl. érdemes szétszedni, kondit cserélni, ilyesmi, akkor motoroznék ezzel kicsit, mert annyi munkát még megérne hogy jó/stabil legyen.
-
Na meg is jött az Eaton 5E 850i-m, köszönöm még egyszer az ajánlást
Digi cuccokkal, Edgerouter X SFP-vel, 2 AP-val, meg a Dell T110 II-vel 20%-os terhelést ír.
Szép grafikonokat mivel tudnék csinálni róla linux alatt? Hogy pl lássam a tartási időt is. -
Cs1csó
titán
válasz
JONAS77 #16107 üzenetére
Szerény kalkulációm szerint ez a konfig 500W-ot vagy többet is bekajál + ha a monitor is rá van kötve az +50W
Ez a UPS max 400W tartására képes, de némi mozgásteret érdemes hagyni, 300-350W max terhelésű eszközöknél nem kötnék rá nagyobbat.Tehát ez a UPS nem alkalmas ennek a konfignak a védelmére, legalább egy 1200-1500VA-es UPS kellene pl.:
- CyberPower UT1500E 1500VA 37k-tól
- Legrand Keor SP 1500VA 45k-tólvagy ezek a komolyabb tiszta szinuszosok:
- CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA 72k-tól
- CyberPower CP1500EPFCLCD 1500VA 84k-tól -
JONAS77
aktív tag
Van egy BACK UPS ES 700-as APC- m, már cseréltem egy akut, de ez az utolsó elég gyorsan tönkrement! Egy elég nagy PC-t kell kiszolgállnia, Threadripper 1950X, RTX 2080, 32GB memória, 4db HDD, 1x SSD, 8db belső ventilátor, 1x vizhűtés. Szerintetek lehet köze az elég gyors meghibásodásnak, egyszer elkezdett sipolni a táp, ja azt elfelejtettem, egy Chietec 1200W Turbo tápegység hajtja a pc komponenseket!
-
DanD88
tag
válasz
LógaGéza #16103 üzenetére
Most sajna az van hogy a szállítás is nagyon akadozik, és feltételezhetően azért mert nem EU-s ország a külföldről postázás ára meg egekbe szökött.
A készletek kifogyóban, a táp meg tegnapra kell.
Amúgy meg fél éve sem volt jobb a helyzet, HU-ba 50eur-ért jobb tápot kapni mint itt 100-ért. -
DanD88
tag
válasz
Cs1csó #16101 üzenetére
Köszi az infókat!
Sajnos nálunk lenn délen konkrétan nem kaphatóak ilyen tápok, és ezzel a cooler masterral is kicsit átléptem a komfortzónámat az árat tekintve.Amik vannak olcsobb seasonicok és fsp-k, túl rövid a 8pin cpu csati.
Nem tudom vissza tudom-e mondani.Van-e lényegi különbség ezekben a gold plecsni, és a 7 év garancián kívül(amihez nem fűznék nagy reményeket hogy itt érvényesíteni lehetne)?
Írok majd a tápos topikba is.
A sorrendet én is úgy képzeltem hogy: konnektor > feszvédős elosztó > UPS > gép.
A másik bibi hogy Eaton sem kapható. Cyberpower pl. igen, habar ez ugy nezem kicsit olcsobb. És hasonló árban Mustek is. -
Cs1csó
titán
válasz
DanD88 #16100 üzenetére
A "már megrendelt" tápot érdemes lenne visszamondani és valami jobbat venni helyette, pl kicsit drágábban: Seasonic FOCUS 450W Gold
Seasonic Core GC 500W Gold
25k körüli áron komolyabb garancia - ha jól tudom 7 év gyári -
De a tápegység topikba kérdezz be megerősítésért vagy más ajánlatért, ahogy mérted is egy 450W-os tápegység is bőven elegendő.
De ha nem akarsz 21k-nál többet költeni rá akkor ezt is írd meg a topikba és úgy is adnak tanácsot.
Egy jobb UPS véd a feszültségingadozások ellen is (AVR mód) és áthidalja a pillanatnyi áramszünetet ami az ilyen viharos időjárásban a legnagyobb veszélyt jelenti.Amúgy ha otthon vagy és jön egy nagy vihar villámlással akkor én azt tanácsolom, hogy amit tudsz azt inkább húzz ki a hálózatból, egy vihar amúgy sem tart max 1-2 óra és vége.
UPS-nek ezt ajánlom: Eaton 5E 850i USB DIN 21,3k-tól
USB-s kommunikáció és a PC-re telepített program segítségével automatikusan leállításra is képes.FONTOS! A UPS-t is lehet védeni feszültségvédős elosztóval de a sorrendre figyelni kell:
1. fali konnektor 2. feszvédős elosztó 3 UPS 4-5 sima hosszabbító/vagy akár közvetlenül a védendő eszközök.Ha az ajánlott minőségi tápot veszed vagy amit a tápos topikban ajánlanak akkor ez a "jobbfajta" UPS amit ajánlottam szépen együtt tud majd működni.
Ami baj szokott lenni: ősrégi PC tápegység és hozzá valami ősrégi UPS aminek a kimenet még az újabb UPS-ek kvázi szinuszos jelénél is rosszabb, erősen négyszögjel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó topic
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- LEGO klub
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Bundle topik
- Bittorrent topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest