- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
válasz
sladka_pani #13899 üzenetére
Az piszok menő tud lenni, mikor MINDENKINÉL sötét van nálatok meg még egy áramszünetes tavaszi éjszakán is toljátok a karácsonyi fényeket csak hogy lássák pengék vagytok!
-
sladka_pani
senior tag
válasz
Cs1csó #13898 üzenetére
Köszi, akkor februárban majd beinvesztálok egy ilyenre is
Az SPS SOHO 600 szépen teszi a dolgát, sajnos már 3x volt rá szükség, legutóbb most szombaton délután 2től este 6ig nem volt áram az utcában. Mi pedig világítottunk minden helyiségben és ment a fűtés meg a kamerák
4 óra alatt 90%-ig ment le az 135Ah-s akku
-
Cs1csó
titán
válasz
sladka_pani #13897 üzenetére
"UPS függőség"
Ahogy nézem semmi. Amúgy a LED és az LCD között szoktak különbséget tenni:
LED:LCD: (kijelző ez a jelenleg legmodernebb megoldás, sok adat megjelenítésére képes)
Ahogy nézem MINDKETTŐN ott vannak a LED-ek ha jól látod az egyiken függőlegesen a másikon vízszintesen lehet az egyik újabb típus.
A SOHO-nál BIZTOSAN halkabb ez tuti mivel a SOHO-ban alapban jóval erősebb az inverter hiszen nincs igazi akkumulátor méret limit. Tehát akár 200Ah-ás akkut is rá lehet kötni. Az SPS PRO-ban kisebb - ezáltal halkabb - az inverter hiszen fix akkus, talán 9Ah-ás.
cinemazealot
#kénemáregyjóösszefoglaló
khmm... őőő...
-
sladka_pani
senior tag
Sziasztok megint!
Annyira bejött a szünetmentes téma, hogy az asztali PC-mre is vennék (max. 300W fogyasztás mérve) egyet, de oda elég egy legolcsóbb és legegyszerűbb is, ezért az oly sokszor linkelt párosról kérdeznék:
- SPS PRO600I LED
- SPS PRO600IMi a különbség a kettő között egyáltalán? Mit takar a LED? Árban ugyanott vannak. Illetve akinek van ilyen, mennyire hangos? Lehet mellette aludni a szobában? Csak mert a SOHO 600 örülök, hogy az előszobában lett beépítve
Illetve mekkora áthidalási időt nyújt (aksi mekkora benne alapból)? Tulajdonképpen lekéne tudnom kb. 5-10 perc alatt állítani a masinát, erre kéne, semmi másra!
Köszi ha megint segítetek -
cinemazealot
addikt
válasz
xXx--89 #13894 üzenetére
Többször visszatérő téma, nem sokat kell visszakeresni, és azonnal megkapod a kérdésedre a választ (sőt, sok más egyébre is).
Egyébként igen, lehet szünetmentesbe hosszabbítót dugni, ha az nem túlfeszvédős.
#kénemáregyjóösszefoglaló
-
xXx--89
csendes tag
Hosszabbítót lehet a szünetmentesbe dugni? A hosszabbítóba meg menne minden egyéb, ami kell egy számítógép müködéséhez. Vagy oda csak direktbe mehet a monitor és pc.
-
Cs1csó
titán
válasz
StSanya #13892 üzenetére
Üdv, ha a profilod alatt lévő minden cumót rá akarsz kötni akkor érdemes lenne egy 1000VA-est venni: Legrand Keor SP 1000VA vagy ez is elég lehet: Legrand Keor SP 800VA
Ha nincs elég konnektor a hátulján egy sima hosszabbítót bedugsz és abba dugod a cumókat.
-
StSanya
senior tag
Üdv!
A konfigomban is látható APC UPS-t váltanám le, ezeket nézegettem:
FSP NanoFit 800
GEMBIRD EG-UPS-DT850U-01 UPS with AVR 850 VA (Erre hajlok, bár a márka nem túl "acélos"...)
INFOSEC Zen-X 800 (ez kicsit kilóg árban, megér ez +5k-t?)
LEGRAND 310082 KEOR-M
Még ugye lenne ez is, csak ha jól vettem ki, nem tud sajna USB-t...
APC Easy 1000VA (BV1000I-GR)
Köszönök előre is minden véleményt!
-
Cs1csó
titán
Egyvalamit megtehetnél: menj be a Windows 10-es gép Vezérlőpult - Energiagazdálkodási lehetőségek - A főkapcsoló funkciójának a megadása - és itt kapcsold ki a GYORS INDÍTÁST.
+ az energiagazdálkodást tedd teljesítménycentrikusra - talán segít - Ha ez nem segít:
Itt pl. az újabb Dell brand géphez konkrétan ajánlják is ezt a UPS-t:[link] görgesd le. Ugyanaz a UPS csak másfajta csatlakozós.
Dell Optiplex 3010/3020-as gépek valamelyikére telepítenél egy Windows 10-et vagy fordítva az újabb 3050-esre egy Windows 7-et akkor azzal nagyjából ki lehetne szűrni hogy a gépekkel és/vagy az oprendszerrel van e gondja a UPS-nek.
Amúgy ezek a gépek kb. ugyanazok tehát a probléma az az oprendszer vagy annak valamilyen beállítása lehet. Ez a UPS régebbi konstrukció - ahogy nézem hazánkban 2010 óta forgalmazzák akkor még nem volt Windows 10 lehetséges hogy kompatibilitási gond van -
A monitorok és a nyomtatók ugyanazok? Amúgy inkább valami beállítás nem tetszhet neki mert ez a lekapcsolásos megoldás egy elég alap funkciónak tűnik.
Keresgéltem a neten de még nem találtam hasonló panaszt de majd holnap még ránézek.
-
ZP67
tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni.
Van 2 db APC Back UPS ES 700 szünetmentes tápegységünk. A Master aljzatba van dugva a PC, a Surge Protection/Controlled by Master aljzatokba a monitor és a nyomtató. Dell Optiplex 3010/Win7H és 3020 /Win7Pro gépekkel tökéletesen működött a dolog, a gépek bekapcsolásakor bekapcsolta, kikapcsoláskor meg kikapcsolta a monitort és a nyomtatót.
Haladtunk(?) a korral, vettünk Dell Optiplex 3050-es gépeket Win10Pro-val. Na azóta a slave eszközök nem működnek, bekapcsoláskor bekapcsolódnak, de pár másodperc után kikapcsolódnak. Ugyanaz a helyzet, ha simán rádugom az UPS-t a gépre, illetve akkor is, ha telepítem az APC szoftvert.Az UPS az alapbeállításokkal megy, 25W kapcsolási küszöb, 4 sec ki- , ill. bekapcsolási idő.
Mi okozhatja ezt? A win10? Az új gépek tápja nem kompatibilis ezzel az üzemmóddal? Van rá megoldás?
Van egy harmadik UPS is, annak meg akkucsere után halt meg a slave üzemmódja, de a szervízben 2000 Ft-ért csak azt tudták megállapítani, hogy tökéletesen működik...
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
ZP -
Cs1csó
titán
válasz
McSico #13886 üzenetére
A CP jó cuccokat gyárt, de igazság szerint van pár itt beváltabb gyártó: APC Eaton, FSP, SPS, CP, K-Star, PowerWalker, Legrand amik itt jobban pörögnek vagy jókat olvastam róla.
Az ár nagyon fontos behatároló tényező, mivel egy adott márka drágább UPS-e minőségibb elektronikával van szerelve. Az APC-nek a SMART sorozata ami kiemelkedik a mezőnyből az árával és a minőségével is. ACP-nek is van minőségibb sorozata: CyberPower CP1500EPFCLCD 1500VA
Ebben elég könnyű cserélni az akkut, tiszta szinuszos kimenet: akkucsere videó
-
McSico
senior tag
Szasztok!
Milyen márkájú szünetmentest érdemes venni manapság ami megbízható, és könnyen cserélhető benne az akksi?
Olyan 1500VA teljesítményre lenne szükségem, hogy legyen még benne némi tartalék. Eddig APC-t használtam, de megadta magát. Olyan 9 évet elment azért. Ahogy néztem az akksicseréhez már szét kell szedni ezeket az újabbakat.
Még CyberPower-el szemezek. Arról mi a véleményetek? -
törölt tag
válasz
Cs1csó #13884 üzenetére
Hát, én is csodálkoztam, hogy már ilyen is van, de van és - talán - arra, amire nekem kell még meg is felelhet.
Jelenleg ezeket kell ellátnia:
- 65" MU8002 4K Sík Samsung Smart UHD TV,
- Xbox One S Konzol,
- ZXHN F668 - ZTE GPON.Én azt gondolom, hogy ez nem okozhat problémát...
-
Cs1csó
titán
válasz
#20221952 #13883 üzenetére
Egy román csoda! Ahogy nézem nincs benne ventilátor tehát csak maga az inverter dolgozik ilyenkor. Amúgy mindegyik UPS-nek van hangja amikor akkumulátorról üzemel persze ennek a hangosságát több dolog is befolyásolja:
- mekkora terhelést kap
- milyen minőségű az elektronikája
- mekkora a UPS 600VA vagy 1000,1500 vagy nagyobb
- van e benne ventilátor - az is egy plusz zajforrás -
törölt tag
válasz
Cs1csó #13882 üzenetére
Értem, csak ilyet nem írnak a használati útmutatóban.
Ezt vettem:
nJoy Isis 1000L 1000VA (PWUP-LI100IS-AZ01B) -
törölt tag
Sziasztok!
Vettem egy UPS-t és az lenne a kérdésem, hogy normális dolog-e az, ha az aksiról működik, akkor zúg, mint a fene (természetesen sípos is, de az kikapcsolható, míg a zűgás nem).
KissA1026
-
-
Cs1csó
titán
válasz
Graphics #13877 üzenetére
Ezt mindet elbírja akár egy ilyen 600VA-es UPS. Van rajta USB-s port kommunikációra tehát akár a NAS-odat is le tudja állítani tartós áramszünet esetén ha az akkuk kritikus szint alá merülnek. Az hogy a NAS-oddal kommunikál e az már más kérdés. Keress rá a guglival a neten a NAS-od típusára és erre a UPS-re lehet másnak van vele tapasztalata.
Ha a szoftveres leállítás fontos lenne akkor még van pár UPS amikre - a NAS-od típusával együtt - rákeresve lehet találsz pozitív egyezést:
- Kstar Micropower 600VA LED (ez a régebbi LED-es modell még soros port is van rajta)
- Kstar Micropower 600VA LCD (ezen már LCD panel van tehát pár adatot ki tud jelezni az elején - a másiknak a képe nem jó az árukeresőn - és csak USB van rajta)
- Legrand Keor SP 600VA (erről keveset tudok de megbízható cég és ez egy új termék frissebb elektronika érdekes mert ha jól értem két USB port van rajta az egyik töltő a másik pedig a kommunikációs port)Ezekhez általában van telepíthető szoftver de lehe a NAS e nélkül is tudja érzékelni, hogy UPS-re van kötve.
A KSTAR esetén arra kell vigyázni, hogy nem szereti a szoftvere az Nvidia dirver-t
NE kérdezd miért, többen írták!
Az ilyen apróságok teszik széppé a UPS ajánlást.
-
-
Cs1csó
titán
-
Üdv!
Szükségem lenne egy olcsóbb szünetmentes tápegységre.
Egy router és egy modem menne rá, tehát tényleg nagyon minimális fogyasztással.
Van valami ajánlott ilyen kis teljesítményhez?
-
Cs1csó
titán
válasz
tothantal85 #13872 üzenetére
Ha másik géppel működik akkor nincs mit tenni, a tápod nem szereti ezt a kvázi szinuszos UPS-t vagy általánosságban a kvázi szinuszos UPS-t. (igen az aktív PFC a probléma, ez egy örök dilemma mivel jelenleg már gyakorlatilag csak aktív PFC-s táp kapható tehát egy kis lutri mindig van benne hogy egy kvázi szinuszos UPS-el - amik kb. fele annyiba kerülnek mint a szinuszos társaik - együtt tud e működni. A Chieftc tápok amúgy sem nagy eresztések.
-
Cs1csó
titán
válasz
tothantal85 #13870 üzenetére
A UPSt -töltsd fel - legyen egy napig áram alatt. Majd ne a gépet kösd rá hanem mondjuk egy tévét, vagy 1-2 lámpát. Ha azokkal sem bír akkor rá kellene jönni, hogy a UPS rossz vagy az akkuk. Szerintem az egész nem ér annyit.
Amúgy ilyen relatíve kis teljesítményű UPS már, újonnan, garanciával 10 ezer forintért kapható: SPS PRO600I LED
-
tothantal85
újonc
Sziasztok!
Ajiba kaptam egy jól működő Golden Shield GSU-600VA típusú szünetmentes tápegységet.
Itthon mikor kipróbáltam a gépemmel akkor azt tapasztaltam, hogy áramszünet esetén 1-2 másodperc után kikapcsol, és minden leáll.
A gépemben Chieftech GPS 400AA 101A tápegység van.
Lehet, hogy a kettő nem fér össze valami miatt?
Megoldási javaslatok, hogy a gép és a szünetmentes is megmaradjon? -
t.imi
addikt
Sziasztok!
E2 LCD 800 UPS akkumulátor csere után- tele értéket jelzett-, de bedugtam kikapcsolva, hadd töltse. Kb 4 óra után nézem, elég meleg az akku,trafó fölött a műanyag borítás. Kb 42 fok körül. Ez normális 0 terhelésnél?
-
Zlaca
csendes tag
válasz
Cs1csó #13862 üzenetére
Még nem jött válasz az APC-től, de az UPS ambulancia szerint van megoldás (azt mondta a kolléga, az RS232-USB átalakítón nem megy át a lekapcsoláshoz a szignál áramszünet esetén). Szerintem azokra gondolnak, amelyek ezen az oldalon láthatóak:
https://www.apc.com/shop/uk/en/products//P-SFSUMX372Ha tehát lenne valakinek elfekvő AP9617, 18 vagy 19 kártyája, vevő lennék rá.
-
Zlaca
csendes tag
válasz
cinemazealot #13863 üzenetére
Egyetértek. ...és ezek a tartós régi cuccok eképpen integrálhatók szép új világunkba...
-
-
Zlaca
csendes tag
válasz
Cs1csó #13860 üzenetére
Beszéltem az APC-vel, azt ígérték, utánanéznek. Kíváncsi leszek a válaszra. Az nekem a furcsa, hogy eladtak egy rahedli smart ups-t, amelyekben van egy bővítőhely. A miénkben van itt 2+ soros port. Ahogy változott a világ, nem létezik, hogy nem gondoltak arra, hogy a régebbi ups-ekre kelleni fog egy korszerűbb csati a kompatibilitás miatt... ...mert egyébként a mai napig tökéletesen működik mind a kettő, csak így nem tudom, hogy "szól" a nas-nak vagy a pc-nek, hogy nincs áram, állítsd le magad.
-
Cs1csó
titán
válasz
simico #13857 üzenetére
UPS "mögé" 2 ok miatt nem kellene feszvédős elosztót kötni:
1. általános ok: logikailag is több értelme van a fali konnekor és a UPS közé tenni így a UPS-t is védi (akár vehetjük úgy hogy duplán) + logika: ha a UPS elhasalna a feszvédős elosztó megvédheti a UPS de ha a UPS után van akkor nem tudja a UPS-t megvédeni.2. speciális ok: a kvázi szinusz hullámos kimenetet adó UPS-ek jelalakját hálózati zavarnak is érzékelheti és az elosztó lekapcsolhat.
Azért speciális ok mert egy TISZTA szinuszos kimenetet biztosító UPS esetén ez nem fordulhat elő de ebben az esetben pedig bejön a képben az ÁLTALÁNOS ok, azaz miért kötnéd a UPS után ha kötheted a UPS elé is és ezzel a UPS-t is védheted? -
simico
aktív tag
válasz
cinemazealot #13853 üzenetére
Megnéztem újra és igazatok van, rosszul emlékeztem. Sima hosszabbítót sem ajánlja az APC.
Ettől függetlenül engem érdekelne, hogy szigorúan műszakilag van-e bármi negatív hatása, ha túlfeszültségvédős hosszabbító van az UPS után. Vagy éppen elötte. Mert többször olvastam, hogy UPS-be ne dugjon olyat az ember, de sehol se láttam műszaki érvet mögötte. Az világos, hogy az UPS már eleve véd a túlfeszültségtől és egyéb zavaroktól is, tehát logikailag nincs sok értelme mögé rakni egy újabb túlfeszültségvédő eszközt.
-
jozsi252
veterán
válasz
Cs1csó #13854 üzenetére
Persze teljesen tisztában vagyok azzal amit mondasz, tudom hogy jó lenne nagyobb is ennél, de a tapasztalatom írtam le hogy ez is elegendő nekem. Amúgy az akku tavaly volt cserélve mert jó sok év után kilehelte a lelkét szóval van benne szufla.
Amúgy ha épp játszok és úgy megy el az áram akkor az az első hogy kilépek a játékból és kész, egy picit várok és ha nem jön vissza az áram akkor gép kikapcs. NAS össze van kötve a UPS-el így látom hogy hány %-on áll, de 40-50% alá még soha sem ment le az akku. Szóval annyira azért nem gázos a helyzet, mert szerencsére nagyon ritkán megy el az áram.
2010 óta használok ilyen APC szünetmentest, de túlterhelésbe még egyszer sem futottam bele, vagy abba hogy egyből kikapcsolna, vagy túlmerülne, vagy bármi ilyesmi. Amennyire csak tudom vigyázok rá, így az évek alatt elég jól kitapasztaltam a dolgokat vele kapcsolatban hogy mit bír.Mindenesetre köszönöm a sok segítséget a témával kapcsolatban, ha esetleg megadná magát maga a UPS akkor tuti hogy ennél nagyobbat veszek, bár tényleg nincs sok értelme sokkal nagyobbnak mert nem az a lényeg nekem hogy áthidaljam a kiesett időt az áramba, hanem az hogy a NAS le tudja választani a merevlemezeket nyugodtan hogy ne legyen adatvesztés, nekem meg az hogy a gépet ki tudjam időben kapcsolni.
-
Cs1csó
titán
válasz
jozsi252 #13852 üzenetére
cinemazealot kolléga tökéletesen fogalmazott (a megfogalmazáson gondolkodtam de ez nagyon jó)
" a gyártó semmilyen ideiglenes kötéssel nem támogatja a készülék csatlakoztatását (a fali aljzatot most tekintsük végleges vagy "telepített" megoldásnak)"
Tehát az APC csak magát fedezi ezzel a leírással - amivel anno én is találkoztam mikor átlapoztam a tájékoztatót, SŐT azt sem nagyon ajánlják hogy az eszközöket általános hosszabbítóba dugjuk hanem azért van általában 2-4 aljza is hogy abba dugjuk KÖZVETLENÜL az eszközöket de valljuk be ez nem mindig megoldható ha a fali konnektor messze van a PC-től mert akkor vagy elé vagy mögé de kell valami hosszabbító, még ezt is meg lehet csavarni ha mondjuk a fali konnektorba közvetlenül dugjuk és onnan egy jó hosszú hosszabbítóval vezetnénk az áramot a PC-hez de ha van rajta USB port a kommunikációhoz akkor ugye egy rohadt hosszú USB kábel kell ami nem mindig egészséges megoldás, tehát patthelyzet.
+ szerintem abban is kiegyezhetünk akár logikailag is így helyes, hogy feszültségvédős elosztót mindig közvetlenül a falba dugjuk ha nem elég hosszú akkor a SIMA elosztót már belé dugjuk és ekkor az is védve van ha pedig fali konnektorba a sima elosztó van és abba a megy a feszvédős ha jön valami hálózati zavara akkor tök fölöslegesen tönkre is mehet a sima elosztó.
A fogyasztásra visszatérve:
A géped simán megkajálhat monitorral együtt (monitor kb. 50W) 400+W-ot:Ez a beQuiet! PSU kalkulátor az egyik legjobb, legpontosabb,egy kis tuningot is rászámoltam amúgy megállna 350W alatt.
Értem azt hogy játékon kívül - netezés stb. közben - kb. 200W alatt megáll a fogyasztás de ha épp játék alatt megy el az áram akkor úgy elszáll a géped mint a győzelmi zászló vagy legalábbis nagyon szenvedni fog a UPS és akár 1-2 perc után le is kapcsol. (ahogy öregszik a UPS az akkuk csökken amúgy is a tartási képessége)
A UPS-t mindig az ELMÉLETI maximumra kell tervezni, és előfordulhatnak pl. bekapcsolásnál akár a maximális fogyasztáshoz közeli áramtüskék is, tehát a terhelés sem mindig egyenletes.Az elosztók között is van gyengébb pl. ami már 16A-el sem boldogul - vékony gyenge kábel -
-
cinemazealot
addikt
válasz
jozsi252 #13852 üzenetére
Ez így már érthetőbb. simico kolléga úgy fogalmazott, hogy túlfeszültségvédő eszközhöz nem, viszont hosszabbítóhoz már lehet csatlakoztatni. Ami azért furcsa, mert a hosszabbítót ugyanúgy kiránthatjuk a falból, mint ahogy a túlfeszvédő bármikor leoldhat.
Az Általad bemásolt leírás viszont érthető: a gyártó semmilyen ideiglenes kötéssel nem támogatja a készülék csatlakoztatását (a fali aljzatot most tekintsük végleges vagy "telepített" megoldásnak), hogy így annak működését óvatlan felhasználói vagy harmadik fél által gyártott eszköz általi lekapcsolás ne befolyásolja. "Közvetlenül a hálózatra, mert az úgy az igazi!"
Ez tehát mindössze a felhasználói hülyeség elleni figyelmeztetés, nem műszaki óvintézkedés. Ha a felhasználó egyértelműen tudatában van annak, hogy mit, miért és hova köt, akkor nyugodtan csatlakoztathatja túlfeszvédős elosztóba vagy sima hosszabbítóba a UPS-t.
-
jozsi252
veterán
válasz
cinemazealot #13851 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Borri Galileo ups
- APC BX1400UI szünetmentes tápegység, új aksikkal!
- Eladó Eaton 5S700 szünetmentes tápegység (UPS) Új akkumulátorral!
- EATON 5P1550i 1100W valós szinuszos szünetmentes tápegység eladó vadiúj akkukkal, 6 hó garival
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- OLCSÓBB!!! Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest