Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz Ladislaoca #3722 üzenetére

    Ahogy a merevlemez folyamatosan fut rá a hibás területekre, folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb hibák. A hibás szektorok pedig így folyamatosan kerülnek felülvizsgálatra és szükség szerint áthelyezésre, azaz helyüket a tartalék terület veszi át. A kattanás, esetleges működés közbeni megállás (mintha a gép megfagyna) is történhet ilyenkor.

    A talált és jelzett hibás szektorok már egyáltalán nincsenek használatban. Azokat a merevlemez már megjelölte és helyettük minden írás/olvasás a tartalék területre történik.
    Így ezek a hibás szektorok már nem okoznak további problémát, nem kell őket külön megjelölni, javítani.

    A programok (természetesen a Hard Disk Sentinel is és az általad jelzett program is, csak utóbbi kisebb hatásfokkal) azt a célt szolgálják, hogy a merevlemezt rákényszerítik, hogy ellenőrizze végig a felületet és amit kell, zárjon ki a használatból. Így a hibás szektorok száma akár növekedhet is - de az állapot stabilizálódik és így a merevlemez jobban használható.

    A Hard Disk Sentinel-ben a Lemez menü -> Felület teszt pont alatt találhatóak a regenerálást végző tesztek, mivel ez a program jelzi a hibákat és biztosít lehetőséget a felülvizsgálatra, állapot átvizsgálásrá, javításra, lényegesen jobb megoldás ezeket a teszteket használni, mint más programot, ami általában nem igazán segít :B

    Tehát ha a Hard DIsk Sentinel-ben a felület teszt lefut, akkor elvileg az állapot most stabil, de érdemes figyelni rá és a legkisebb változás esetén azonnal menteni, legalább a fontos adatokat.
    Persze ha az állapot már elég rossz (0% esetén) garanciális csere is kérhető, de ennél nagyobb (viszont alacsony) kondíció, pl. 25% esetén már megfontolandó, hogy egyáltalán tegyünk-e rá fontos adatokat (én nem javaslom).

    Igen, elég gyorsan tud romlani a helyzet, ha egyszer a merevlemez elindul a lejtőn. Ez tipikusan akkor szokott előfordulni, amikor a merevlemez lassan (akár 1-2 évvel a beépítés után) teljesen megtelik. Ez az oldal pontosan ezt írja le: Hard disk case: bad sectors

    Emiatt érdemes beépítés után azonnal (mielőtt élesben használnánk a merevlemezt) alaposan tesztelni, hogy a hibák még ilyenkor jöjjenek elő, ne pedig amikor már tele van fontos adattal:
    Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák