Hirdetés
- Riasztó topik
- ASUS notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Acer notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- MSI notebookok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
medosz11
tag
Digitális csatornabeállításnál symbol rate állítására van lehetőség Sony Bravia KDL 48W705C tv-nél? Digin tv-nél nem találom az alacsonyabb frekvenciájú adókat.
-
válasz
Botos Marci #529 üzenetére
Már nem aktuális a TV eladása
-
Sziasztok!
Ha valakit érdekel eladó egy 46 colos Sony W9 TV 2 hónapos Gari+ minden tartozék megvan .
Indok 55 colost szeretnék.
Részletek privátban.
Köszönöm!! -
soldier2
őstag
válasz
Botos Marci #526 üzenetére
Gőzöm nincs. A Mindig Tv csatornákat simán megtalálta, de kellet neki kis idő.
-
Sziasztok!
A következő probléma megoldásában kérném a segítségeteket.
Adott egy műholdas Családi+HD Sat tv csomag T-Home-tól + egy 46 colos Sony W905 TV elindítom az automata csatorna behangolást és semmi adót sem találok van esestleg valami ötletetek mi lehet a baj?
Segítségetek előre is köszönöm!! -
soldier2
őstag
válasz
Botos Marci #524 üzenetére
A Samsunghoz képest szerintem igen (ekem is 46w van). De plazmában állítólag kapni olcsóbban ezt a méretet, és filmnézéshez még talán jobb is. Olvass vissza párat, elég részletesen kivesézték a pro/kontra érveket tavaly.
-
Végre megérkezett a Sony 46W905 TV.
Alig várom hogy teszteljem Samsung F8000 és ez között vaciláltam és végül ez lett remélem jól döntöttem. -
joefasalasso
aktív tag
Ez most jó ár, nem?
-
joefasalasso
aktív tag
http://www.mediamarkt.hu/mcs/product/SONY-KDL-46W905AB-3D-LED-tv,103952,505022,742003.html?langId=-19
-
atikó
őstag
Nekem a 40 colosban van ez a w9-es és bitang jó!
-
soldier2
őstag
Használ valaki ilyen TV-t. A TV adás rögzítéssel kapcsolatban van kérdésem. Konkrétan, hogy nálatok lehet szüneteltetni az adást?.
-
Warck
tag
Lehet,hogy villognia kéne, az én tv-ben(ex650 ) is van dinamikus háttér világítás meg csomó szép dolog
Igen régen emlékszem,hogy a scanning backlight-ot anno reklámozták a felsőbb kategóriában volt. Aztán egy kis csönd és most újításként a számítógép monitorokban alkalmazott led villogtatást kezdik használni
ügyes húzás így lehet jól csinálni. De az biztos,hogy led villogtatással sem villog a tv-m képe !
-
dezz
nagyúr
Lehet, korábban csak azért vezették be, hogy a marketinganyagokban jól mutasson egy újabb feature, de a megvalósítás csapnivaló volt. Valószínű nem is kapcsolták le teljesen a fényt, hogy nehogy véletlenül villogjon egy kicsit, és/vagy nem rövid időre világították meg a képet, hanem rövid időre sötétítették el.
Egy gamer monitornál kicsit más a helyzet, ott rendesen meg kell csinálni...
De jó, hogy a tévégyártók is kezdenek erre rájönni...
De, a BFI/scanning backlightnak villognia kell! Mint itt is látható: [link]
-
Warck
tag
Igen pont ezért osztottam meg a linket, mert úgy látszik nem egyféle led villogtatás van, van egy a lcd tv-hez és a monitorokhoz úgy látom,hogy amit a monitorokban használtak azt veszik át újitásként ! A lényeg,hogy képcsöves tv-k hez hasonló a vibráltatás. ha fényképezőgéppel nézünk egy képcsőves tv-t látni ahogy vibrál de lcd tv-nél nem látni vibrálást még a led mozgás javítás be kapcsolás után sem.
-
dezz
nagyúr
Nem tudni. Jó lenne, ha azok a bizonyos híres tesztelőoldalak rendesen leírnák, hogy melyik tévé milyen mozgásmegjelnítési módban pontosan mit is csinál.
Amúgy ezt a részt emelném még ki az egyik linkről:
"Newer strobe backlight technologies are getting better. Older scanning backlights from 2010 and prior did not work very well, had terrible performance. Also, BENQ did an early strobe backlight with AMA-Z in 2006 that did not work very well compared to today. Newer scanning backlights or strobe backlights (2012 and newer) are significantly superior. Some strobe backlight technologies (e.g. LightBoost) permit an order-of-magnitude reduction in motion blur. PixPerAn motion tests have shown that recent LightBoost LCD displays have 92% less motion blur than a standard 60 Hz LCD display! In comparison, regular 120 Hz LCD’s only have 50% less motion blur than 60 Hz LCD’s.It is now possible to design a scanning backlight or strobed backlight suitable for computer and gaming use, to completely eliminate LCD motion blur."
-
Warck
tag
igen érdekes dolgokat osztottál meg velünk, én is találtam pár dolgok,hogy miért jó a Sony MotionFlow impulzus mód ! azt írják,hogy szószerint,hogy videójáték barát ez az üzem mód mivel nincs interpoláció. De olvasátok el érdekes,hogy melyik tipusokat emlitik meg. [link] Akkor most a w650-ben is ez van vagy másfajta led mozgás javítás van? Itt van még egy kis érdekesség ! [link] [link]
-
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #510 üzenetére
Mondom, térjünk vissza erre, miután pár hétig 4K OLED-et néztek...
Éppen a hagyományos, felbontásfüggő nézési távolsági ajánlás az elméleti alapú: a fizikai pixelméretből indul ki (onnan lesz 1 fizikai pixel egy szögperc alatt látható), nem veszi számításba a filmes kép kiseb effektív felbontását. (A másik féle ajánlás a látótérkitöltésből indul ki, ami kizárólag a képméretettől és a megjelenített kép képarányától függ.)
Igen, 3m-ről már vesznek el részletek. De a 2m egészen bizonyosan közelebb van annál, mint ami az FHD filmes kép minden részletének meglátásához szükséges.
Nem kérdés, hogy a plazma jobb. De az már enyhe túlzás, hogy hétköznapi tévézésre alkalmatlan lenne az LCD, illetve kompromisszumokkal filmezésre. (Utóbbira mellesleg nem mindenkinek van ideje, energiája. Másik eset, hogy olyankor lehúzza a vásznat és bekapcsolja a projektort.) És akkor még csak sima, BFI/scanning backlight nélküli LCD-ről beszéltünk, amik csak az utóbi időben indultak terjedésnek.
Az LCD tulajokkal szembeni ellenséges magatartás is erős túlzás.
-
dezz
nagyúr
A normál, BFI nélküli LCD-s mozgásmegjelenítés két okból rossz: 1. az egyes mozgásfázisokat (pontosabban a motion-blur által néhány ms időintervallumot) tartalmazó egyes képkockákat a teljes frame-időben, azaz túl sokáig látjuk (24 fps mellett ~41ms, 50 mellett 20ms), ettől lesz természetellenes és darabosabb is, mint ha csak pillanatokra látnánk; 2. a néhány ms-ig tartó képváltás is a szemünk előtt zajlik le.
A BFI képes teljesen kiküszöbölni ezt a két tényezőt: 1. csak egy pillanatra villantja fel a képet (~50 Hz alatt 2x-3x, mint a moziban, különben túlzottan villogna); 2. és csak miután lezajlott a képváltás.
Van egy igen fontos hatása egyébként a BFI-nek: 50 Hz fölött alig csökken a kép világos részek látszólagos világossága (a megvilágított kép marad meg a szemben), miközben a sötét részek átlagos világossága csökken. Ez növeli a kontrasztarányt!
Dynamic-Scanning Backlighting Makes LCD TV Come Alive
What is needed in LCD panels to achieve CRT-like motion portrayal?
(Többit lásd a korábbi link anyagai között.)Kiváncsi lennék, nálatok hogyan jött ki más eredmény az aliasing teljes elkerülését illetően, mint ami a nyilvánvaló... Leírnád?
-
panpeter92
tag
Én elhiszem, hogy mondasz valamit, de a saját és környezetem, a fórumozok tapasztalata nekem mérvadóbb. Mellesleg szinte az összes tesztoldal 2m-t javasol a Full-HD kihasználására ekkora képátlónál. Tudom, hogy vesznek el részletek, ha 2 méterről 3 méterre megyek, és nem nem rossz a szemem. Tudod nem minden ennyire fekete-fehér, számokból nem tudsz mindent megítélni.
A Panasonicot meg nagyon sajnálom, ez ékes bizonyítéka annak, hogy hány vakítható mókus van és annak, hogy az embereket mennyire nem érdekli mit vesznek, amíg a marketing elég mélyre tudja tolni a torkukon. Még most kell Pana plazmát vennie annak, aki elfogadható képminőségű tévét akar venni jó áron. Mert a legjobb LCD szintjét is hozza egy feleannyiba kerülő plazma. Az OLED pedig még mindig egy tech demo, rétegtermék, kérdőjel. Belátható időn belül pedig nem lesz normális árazása. 4K-s LCD meg ugyanolyanszar, mint a többi, csak több képpontja van, amit ki sem tudsz használni, mert nincs rá anyag. -
BBéci
legenda
Moziban azért kell mindegyik képkockát kétszer kitakarni, mert az 24 fps nagyon szaggatottnak látszana, de a folyadékkristályok lomhaságán nem segít.
Mi is profi eszközökkel mértük, ellenőriztük és nem 1/4, illetve előfordul, de átlagosnak nem nevezhető ez az érték.
Felesleges és értelmetlen vitákban nem vagyok hajlandó részt venni, inkább elismerem, hogy minden engem illető kritikában igazad van.
Azt a hírt pedig órákkal ezelőtt olvastam itt.
Más (Panasonicos) források cáfolják, de hajlamos vagyok elhinni, hogy tényleg vége a dalnak. -
dezz
nagyúr
Bizonyára azért alkalmazzák a moziban is a BFI-t, mert mókusvakítás... Az itt látható tudományos értekezések és megfigyelések is mind kitalációk, megtévesztés, ármány...
Ami az aliasing hatások teljes kizárása érdekében szükséges 1/4 effektív felbontást illeti, más sem hitte el, de profi eszközökkel ellenőrízte és aztán megerősítette: [link] [link]
Bár ez nyilván mind falra hányt borsó, hiszen te már elismerted itt, hogy vitaképtelen vagy, és ezt most újfent kinyilvánítottad. A kijelentéseid értékelhetetlenek, valótlanok, teljes elvakultságról tanúskodnak. Úgy tűnik, erre még büszke is vagy. Hát, gratulálok hozzá.
De mindjárt nem lesz kedved más nevével viccelődni:
Panasonic plazma tv: "Ennyi, vége!" -
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #504 üzenetére
Ott van a tévedésed, hogy de, általánosíthatok! Mert hiába nem tudsz róla, van egy olyan dolog, hogy normál látásélesség. Ez az 1.0-ás visus, azaz 5/5-ös (nem metrikus rendszerekben 20/20-as) látás. Ezt veszi alapul a szemész is.
Egy normál látásélességű egyén 1 szögperc alatt látható képrészleteket tud még kivenni. (Pl. egy olyan E betűt, aminek a vonalai, illetve a szárak közötti világos rész 1 szögperc alatt láthatók.)
Egy 50"-es megjelenítő 1-1 fizikai pixele látható 1 szögperc alatt 2m-ről. Ezért mondom, hogy innen ki lehet venni pl. egy 1-pixeles pepita mintát, néhány pixelből álló karaktereket, stb. De ilyen (az adott felbontás mértékében) szuperéles képrészletek csak mesterségesen létrehozott képeken vannak. A filmes kép effektív felbontása az aliasing hatások (lépcsőzetesség, stb.) teljes elkerülése érdekében 1/4-e a fizikai pixelfelbontásnak. Azaz, 1/4 olyan éles képrészletek lehetnek a fenti példákhoz képest. Ennek tökéletes meglátásához nagyobb távolság is elég.
Egyszer már kérdeztem, de nem válaszoltál: ha egy adott élességet még pont jól látsz, akkor szerinted a 1/4 olyan éleset nem látod életlenebbnek?
Az egy dolog, hogy az SD-hez képest jóval élesebb a HD (és hüledezik tőle, aki az elsőhöz van szokva), de attól még a tény tény marad: 50"-en 2m-ről ez 1/4 olyan éles filmes képet eredményez, mint amit még jól ki tudunk venni és igazán élesnek látjuk.
Az utóbbit a 4K-s filmes kép tudja nyújtani.
Gondolom, hallottad már, hogy a jóhoz gyorsan hozzá lehet szokni... Pár nap/hét 4K-s filmezés után máris nem lesz olyan éles az FHD filmes kép...
Mint tudjuk, nem valószínű, hogy plazmából lesz 4K-s. Gondolom, 4K-s LCD akkor sem kellene, ha ingyen adják. De remélem, azért annyira nem vagy beleszerelmesedve a plazmádba, hogy 4K OLED-et sem veszel majd soha. Nos, ha ez bekövetkezik, akkor térjünk majd vissza erre a kérdésre!
-
panpeter92
tag
"Azt tudom, hogy arányaiban ugyanilyen távolságból én nem látom olyan élesnek az FHD filmes képet, hogy azt mondanám, hű, ennél már aztán nem kell élesebb."
Igen, pontosan ennyit tudsz. Azt, hogy te hogy látod, úgyhogy ne általánosítsd ezt mindenkire. A plazma topic látogatóinak nagy része próbálja tartani a 2m-es nézési távolságot az 50 colhoz, gondolom ők is csak imádják magukat szadózni a homályos, tompa képpel.
"2 és 3 méter között nem veszhet el semmi az FHD filmes képből, mert egyszerűen nincs rajta olyan élességű részlet!"
De, van.
De itt vagyok. Győzz meg! Mi az a normál látásélességű szem? Érdekel, mert nem vagyok szemüveges, a szemvizsgálatokon is csont nélkül vizsgázom, ahogy a párom is, mégsem látjuk életlennek a képet 2m-ről. Ez, hogy lehet? Ennyire igénytelenek vagyunk? De ennyi erővel a házimozi fórum plazma részlege is mehetne szemüvegért.
-
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #502 üzenetére
Sajnálatos, hogy továbbra sem érted sem a pepitás, sem a szöveges dolog lényegét. Nem tudom, hogy a képesség vagy az akarat hiányzik-e hozzá. De az már felháborító, hogy továbbra is a pixelesség hiányáról beszélsz, holott világosan megmondtam neked, hogy éppen arról van szó, hogy az FHD filmes kép jóval (4x) életlenebb annál, mint amit valóban élesnek láthatunk ilyen távolságból. És nem szuper, csak egyszerű normál látásélességgel. Ez nem matek példa, hanem egyszerű tény.
Nem tudom, a kedves vendégeid milyen filmeket néznek otthon milyen tévéken, milyen távolságból, nem utolsó sorban pedig milyen a szemük. Azt tudom, hogy arányaiban ugyanilyen távolságból én nem látom olyan élesnek az FHD filmes képet, hogy azt mondanám, hű, ennél már aztán nem kell élesebb.
"És igen, minél távolabb mész, annál élesebb lesz, de annál több részlet el is fog veszni."
2 és 3 méter között nem veszhet el semmi az FHD filmes képből, mert egyszerűen nincs rajta olyan élességű részlet! Ezt kellene már megérteni. Amit 3m-ről már nem látnánk, az a bizonyos pepita minta meg a néhány pixeles szöveg. De ilyen nincs. 3m-nél közelebbről csak az lát több részletet, aki előzőleg azért nem látta, mert nem normál látásélességű a szeme. A többiek viszont csak egyre életlenebb képet látnak, ahogy egyre közelebb mennek.
Ez alól a 4K filmes kép a kivétel. Te meg azzal jössz, hogy a felbontásnak semmi jelentősége...?
(#501) BBéci: Azoknak a sokaknak gőzük sincs a BFI-ről.
-
panpeter92
tag
(Ez nem azt jelenti, hogy egy egyszínű képen lehet látni a pixeleket, hanem pl. ki lehetne betűzni egy néhány pixel magas szöveget.)
Kit érdekel? Ez nem egy monitor, hanem egy tévé. És tökéletesen megfelel ez a méret ilyen távolról, legfeljebb azoknak nem, akiknek az átlagnál jobb a szemük és annyira zavarja őket a felbontás. Igaz szerintem a felbontás sokkal lényegtelenebb tulajdonság egy tévénél, mint a feketeszint és a mozgásmegjelenítés. SOHA nem nézek dokumentumokat a tévémen, egyszerűen nem arra való, nem életszerű. Ahogy korábban a pepita mintára is írtam. Körülbelül annyi pepita mintát nézünk a tévén, mint doc-ot. Zéró! 1080p mozgóképnél abszolút nem erről van szó. Nem lesz pixeles a kép. És igen, minél távolabb mész, annál élesebb lesz, de annál több részlet el is fog veszni. És, ahogy írtam neked korábban SOHA, SENKI nem mondta, hogy pixeles a tévém, mikor két méterre ültettem őket elé, pedig nem egyszínű képeket mutogattam nekik, hanem mozgóképet. Egyszerűen nem életszerű példákkal dobálózol, hanem matematikai dolgokkal, amik nem lehetnek egyértelműek, mert minden ember szeme más, ezért te sem tudsz ebből átlagot kivonni, kivéve ha nem vagy olyan olyan szemész, aki globális felmérések eredményének elemzésével foglalkozik.
És a fekete mindig világít, kivéve akkor, amikor nincsen semmilyen más tartalom a képen.
Amúgy igazad van, senkinek nem javaslom, hogy két méterről nézzen 50 colos tévét, aki arról akar dokumentumokat szerkeszteni. Azoknak viszont igen, valamilyen szinten moziélményt akarnak és akarják látni a FHD részleteit. -
dezz
nagyúr
Persze, hogy nem így működik, nem is azért írtam. Az volt az összefüggés, hogy ha elég közel vagyunk, hogy akár kiolvashatnánk egy néhány pixel magas szöveget is, akkor a dither zajt is meg fogjuk látni, hiszen nem vagyok elég messze, hogy összemosódjon a szemünkben. (Nem a filmes képzajra gondolok, ami nem 1-pixeles és halványabb.)
-
Warck
tag
válasz
Neszójábe #468 üzenetére
ezt tőlem kérded? kicsit le vagyok maradva ! De ha nekem szólt a kérdés akkor láttam jó plazmákat, és nincs bajom velük. De ma már ott tartunk,hogy az lcd igen csak behozta a hátrányát a plazmávalszemben. De ha nagy méretben ,akarnák filmet nézni pl 50" akkor biztos,hogy plazmát vennék ! Bár ha így fejlődik az lcd lehet,hogy pár évmúlva mást mondanék !! A másik a mozgásjavítással kapcsolatban, valamiért a Sony egyre vissza vesz az interpolációból és már ott tartunk,hogy csak a felsőkategoráiában van. míg a alatta azon a néven led mozgásjavítást kapunk ! A W650 tesztjében azt írják,hogy a led mozgás javítással a képsor 300-ról 1080 sorra ugrott. Szóval ér valamit, de jobban örülnék ha mindegyik kategoria megkapná a teljes MotionFlow-ot nem csak virtuális 100Hz-et kapnánk !
-
erdoke
titán
Nem lehet látni a dither zajt, és szinte senki nem nézeget szöveget a plazmáján 2 méterről, annál inkább filmeket. Te mindig a monitoros példákkal jössz, ami abszolút nem releváns, ha mozizásról van szó.
Javaslom, a könyvektől és monitoroktól eltávolodva esetleg egyszer majd nézz meg egy modern tévét. Vagy még inkább kettőt egymás mellett... -
dezz
nagyúr
Arra írtam, amit a #488-asban írtál.
(#493) panpeter92: 2m-ről pont jól meg lehet különböztetni a pixeleket. (Ez nem azt jelenti, hogy egy egyszínű képen lehet látni a pixeleket, hanem pl. ki lehetne betűzni egy néhány pixel magas szöveget.) Így a ditherzajt is lehet látni.
Az LCD képe nyugodtabb.
A fekete akkor világít, ha ki van kapcsolva a dinamikus háttérvilágítás szabályzás.
A "szegényes mozgásmegjelenítés" ma már idejétmúlt általánosítás.
Azt persze nem mondom, hogy elégedett lennék vele, én is nagyon várom, hogy az OLED végre széles körben elérhetővé váljon.
-
panpeter92
tag
"Nem tudom, mit értesz megfelelő távolság alatt. Én bőven látom olyan távolságból, amit még nem érzek túl távolinak, hogy értelme is legyen a nagy képernyőnek."
Ahogy már korábban írtam, neked az átlagnál jobb szemed van(bár ez esetben nem tudom, hogy tudod tolerálni az LCD betegségeit), vagy allergiás vagy a plazmák gyengeségeire(amiket még mindig elenyészőnek tartok az LCD-i mellett). Amúgy szerintem 50 col esetében két méter a megfelelő távolság, ha Full-HDról van szó és ilyen távolságból a ditherzajt már nem igazán érzékelni. Sajnos azt, hogy világít a tévé, mikor feketét kéne mutatnia még 10 méterről is látom, ahogy a szegényes mozgásmegjelenítés tolerálásához is eléggé távol kéne mennem(olyan távolra, ahonnan már nincs értelme a nagy képernyőnek).
-
dezz
nagyúr
Tudni kell, hogy a plazma nem képes analóg módon szabályozni a szubpixelei intenzitását (mint az LCD). Két állapota van: világít vagy sem. (Az egész képernyőre vonatkozóan lehet csak szabályozni, amit dinamikus szabályzásra használnak, ami kicsit hasonlít az LCD-k dinamikus háttérvilágítás szabályzására, ami a látványt illeti.)
A színárnyalatok megjelenítéséhez szükséges fokozatokat a két állapot időarányának változtatásával érik el. Ez egy PWM-szerű megoldás. És mivel TFT réteg sincs, ami egyenként és függetlenül tudná vezérelni a szubpixeleket, csak úgy tudják ezt megvalósítani, hogy gyors egymásutánban speciális képeket jelenítenek meg, amiken a szubpixelek a szükséges időarányban vannak ki vagy be állapotban. Ez a Sub-Field Driving. Egy forrás képkockából általában 10db ilyen speciális képet generálnak. Ezek egymáshoz képest fele ideig jelennek meg, így jön ki a 10 bit/komponens.
A 600 MHz-es plazmáknál a teljes frame-idő alatt jelennek meg egymás után ezek a képek, azaz időben elnyúlik 1-1 forrás-kép megjelenítése. Ez nem tesz kimondottan jót a mozgásnak. (Picit hasonlít a dolog a DLP-s projektorok forgó színkereke által keltett jelenséghez.) Lehet, hogy összességében jobb, mint egy 50Hz-es, normál LCD-s mozgásmegjelenítés, de engem speciel zavar.
(100/120 Hz-es [fps-es] módban már csak 5/6 bit jut egy komponensre, a többit ditherezéssel pótolják. Ezért ezt nem is nagyon erőltetik. 3D-ben is ugyenez a helyzet.)
A magasabb frekin üzemelő, újabb plazmákon már szűkebb időintervallumra van összesűrítve ezeknek a sub-fieldeknek a megjelenítése (és 100/120 Hz-es mozgás-interpoláció és 3D esetén is tartani lehet a 10 bit/komponenst), az nyilván jobb (ilyet még nem láttam).
(#489) Neszójábe: Mi bajod van? Igenis, a normál LCD-s mozgásmegjelenítés és a BFI-zett változat más ligában játszik.
Ajánlom figyelmedbe pl. ezt az írást a miértekről.
(#490) panpeter92: Nem tudom, mit értesz megfelelő távolság alatt. Én bőven látom olyan távolságból, amit még nem érzek túl távolinak, hogy értelme is legyen a nagy képernyőnek.
-
panpeter92
tag
És egy ST50-et használok, LCD-ből a tavalyi ES8000-et használtam huzamosabb ideig. Nem cseréltem volna le a fele annyiba kerülő tévémet arra az LCD-re két okból: mozgásmegjelenítés, feketeszint. Fényerőből sem igénylek többet, kalibrált beállításokon használom és még bőven lehetne feltolni a fényerőt, de egyszerűen nem kell. Dithereléssel(bizsergés) sincs probléma, ha megfelelő távolságból nézed, persze ha beleülsz a tévébe zavaró lehet, de itt már a felbontás is problémát jelenthet.
-
válasz
panpeter92 #486 üzenetére
Én meg vagyok győzve a plazmák kiválóságáról, csak azt nem tudom hogy mindig a Pana van megemlítve. de a plazma Tv nem egyenlő a Panasoniccal,Persze ők a plazmák sőt ,talán úgy általában a tv-k királyai.
Sok felhasználónak van Lg meg Samu meg JVC stb mert a ritkán előforduló plazmapéldányok a bevásárlókba ezek a márkák sajnos, anyagi vagy egyéb okok miatt.
Gondolom ott azért nem ilyen egyértelmű a Plazma vs LCD helyzet, Olvastam teszteket , beástam magam a témába, de ott is voltak azért kritikán aluli Plazma tv-k. Ugyan így persze LCD fronton is. Azért ha egy átlag user bement anno a Madaras Bótba ( konkrétan én ott voltam ahol 40- 50 Tv közül 1 azaz egy darab plazma volt, egy 99 cm-s LG sima Hd ready felbontással, igaz egész jó árral. 99 ezerért.) és egy ilyen rosszabb plazmával találkozott , esetleg meglátta a fogyasztást az eladó megemlítette neki a beégést, a full Hd hiányát akkor gondolom el is esett egy használótól a plazma.
Én sajnálom hogy a Pana nem fejleszt már plazma panelt.
Most nagyon rá vagyok állva hogy veszek itt az apródon karácsonyra egy jobb plazmát, bár félek egy kicsit a sok ablaktól a nappalimba, mert sajnos csak valami olcsóbb de mindenképpen Panasonic tv re futja majd. Nem offensenek szánom . szóval relax. -
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #486 üzenetére
Tévén még nem láttam, csak monitoron, de ott megdöbbentően jó volt, CRT szerű.
(Egy tévével volt dolgom, még 2 évvel ezelőtt, ami elvileg BFI-s volt, de kapásból láttam, hogy nem működik rajta, amit fényképekkel is igazoltam, mert az eladó nem akarta elhinni. [Term. a menüben sem lehetett aktiválni. Talán a service menüben volt letiltva valamilyen oknál fogva vagy nem is olyan panelt szereltek bele, mint kellett volna.] Ez még 2 éve volt, akkor még újdonságnak számított.)
Te amúgy milyen tévén nézted?
"barmilyen szempontbol" - Ez viszont kissé túlzás, nem gondolod? Vannak egyes dolgok, amiben jobb lehet, pl. fényerő, felbontás. Nem tudom, a bizsergéssel hogy állnak ezek az újabb plazmák.
De mindegy, mert itt most csak a mozgásról van szó.
-
panpeter92
tag
Nem ugy nez ki mint egy plazman. Lehet, hogy jobb es javul, de egyertelmuen gyengebb. Ezt meg egy laikus is latja. Egyszeruen nem gyors mozgas megjelenitesere kitalalt technologia.
Azt meg, hogy egy felsokategorias plazmat vt-zt60 megkozelitsen barmilyen LCD, barmilyen szempontbol lehetetlennek tartom (mert meg egy ST, talan GT60-at csak-csak -igaz ezert mar szinte dupla arat kell fieztni-). Ezek a modellek fenyevekkel jobbak a tobbi tevetol, ezt barmelyik nagy tesztoldal elismeri, referenciakent tartjak oket szamon. -
dezz
nagyúr
Eszemben sincs. De a konklúzióit nem kellene ignorlálni. BFI-vel ugyanolyan lehet a mozgásélmény, mint egy jobb plazmán. Hiszen hasonlóan "kész" frame-ek villannak fel - ahelyett, hogy mindvégig látnád a képkockákat és az áttűnés is a szemed előtt zajlana le, mint alapesetben LCD-n szokás.
Más kérdés, hogy 50/60 Hz-es módban (mozgás-int. off) valódi BFI helyett általában inkább scanning backlightot alkalmaznak a villogás csökkentése érdekében, ami kevésbé jó mozgás szempontjából. Nem tudom, azon a tévén mi a helyzet.
Külön eset a 24p. A plazmán ilyenkor 2x vagy 3x villan fel ugyanaz a képkocka. Egyes LCD tévék is képesek erre. Szintén jó lenne tudni, hogy a szóban forgó típusok közéjük tartoznak-e? (A "Real Cinema" mód ezt csinálja-e vagy valami mást.)
-
BBéci
legenda
Te most előröl kezded a múlt heti vitát?
Nem szoktam kilapcsolni a LED mozgásjavítást, de az annyi, mint halottnak a csók. Azzal nem lesz 1080 soros a mozgóképfelbontás. Sőt, kínomban gyakran a Motion Plust is egyedire állítom. A feketeszintet és az árnyék részletességet nem is említettem.
Akármerről pofozgatjuk, akkor sem lesz kutyából szalonna, LCD-ből plazma. -
BBéci
legenda
Szerintem a VT60 fényerejével már elégedett lennél.
Mellesleg egyáltalán nem értem ezt a fényerő mizériát. Tegnap kalibráltuk az F8000 Samut és a háttérvilágítása 5/20, fényereje 46/100 értéken áll. A VT60 kalibrálás után, kontraszt 60/100, fényerő +10, tehát bőven volt benne tartalék.
Képvisszamaradással 6 hét használat során annyira minimális mértékben találkoztam, hogy fél méterről kellett keresni. -
Neszójábe
senior tag
Biztosan nagyon jó tévé és kifejezetten jó képe van, csak ne nekem kelljen kifizetnem érte a 750k-t 55 colban a Sony Centerben...
Egyébként az Avatar pl. biztosan jól mutat rajta, mert kevés a sötét jelenet és annak a filmek amúgy is művi a képe.
Viszont múltkor néztünk egy horrort az asszonnyal az st50-en és nagyon sok volt a sötét jelenet, sajnos a szemem annyira hozzászokott már az st50 feketéjéhez, hogy már azt is világítani látom. A w905-ön valószínűleg kikapcsoltam volna azt a filmet...
Ez van...
-
Warck
tag
igazad van
csak a név azonos a technika az eltér ! elnézést ! A másik az agyonütés nem minőségileg gondoltam, hanem darabszámra, sajnos hiába van nagyon jó képe egy Sony tv-nek, ha a marketing és más egyéb hibák miatt elcsúszik. Az biztos,hogy képminőségben nincs párja a sony-nak, de láthatuk,hogy párbaklővés hova vitte a Sony-t ! Jó pár samu tv-m volt de amint megláttam testközlből sony-t rögtön tudtam,hogy eddig homályosan tv-z t-em.
-
dezz
nagyúr
Nem, az nem a kvantumpötty volt, hanem vörös-zöld-kék LED-ek alkalmazása, ami túl drágának bizonyult, ezért felhagytak vele. Most a hasonló célú (széles színtér), de más megvalósítású kvantumpöttyel hozták vissza a Triliuminos branded. (Le van írva a cikkben, amit linkeltél.)
-
krx21
nagyúr
"Samsung meg kapja akkor agyon veri a Sony-t mert biztos,hogy jobb áron fogja dobálni őket, csak azért is !"
A mondat második részével egyetértek... De hogy agyonverné? Amíg egy KIEMELT! profil is több sötét és világos részletet jelenít meg a Sony TV-jén mint a Samsung legrészletesebb FILM módja, addig nincs miről beszélni...
-
Warck
tag
Igen 2007-ben már próbálkoztak ezzel a technikával de nagyondrága volt és lehet,hogy a Sony át adta a nekik a technikát és cserébe megkapták az 1 év előnyt, de ha jövőre a Samsung meg kapja akkor agyon veri a Sony-t mert biztos,hogy jobb áron fogja dobálni őket, csak azért is !
-
Warck
tag
Azt írják,hogy moziélményt nyújt, szóval hasonló lehet a moziban használatos eljáráshoz. A A másik én azt hittem,hogy a kvantumpötty triluminos panel sony találmány erre ezt kell olvasnom, hát régen ami újitás volt az valóban Sony újitás volt, de úgy látszik a Sony se a régi, jövőre vége az előnyének. Bár lehet,hogy mások tudták ezt csak én nem,[link] QD vison cikk
-
dezz
nagyúr
A projektor lámpáját bizonyára nem kapcsolgatja, mint tévénél a háttérvilágítást, hanem valamilyen maszkolással vagy forgó kerékkel oldják meg, de a lényeg ugyanaz.
Csak mondjuk a szövegből nem derült ki, hogy tud-e valódi mozis BFI-t az a projektor (ugyanannak a képkockának a 3x felvillantása, mozgás-interpoláció nélkül), vagy valóban csak azt, amit írnak (minden 2. képkocka mozgás-interpolált és mindegyik 1x felvillantva).
-
krx21
nagyúr
LCD TV-ket sem, de plazma TV-ket nem szokás a smart rendszere alapján összehasonlítani, pláne ilyen felső kategóriában... Ami a ZT60 leggyengébb láncszeme, a filmes szűrő miatt a gyengébb fényerő, minden másban messze a legjobb TV... Az F8500 pedig talán a legfényesebb plazma a piacon... Tehát elég nehéz összehasonlítani őket... Ha a ZT60 tudná a F8500 fényerejét, akkor egyértelműen a világ legjobb plazmája lenne... (így is az...)
-
kokobe
őstag
Hát elviekben az f8500-ös samu plazma a 2. legjobb és 1. a zt60 bár lehet sőt biztos csak a smart funkciói miatt előzi meg a vt60-at bár egy f8500-ast is kérdezés nélkül elfogadnék most van fent expresszen egy 64"-os 699k-ba elvinném az fix azon az áron baromira megéri...
-
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #444 üzenetére
Ha egy adott élességet még pont jól látsz, akkor szerinted a 1/4 olyan éleset nem látod életlenebbnek?
Az a "poén", hogy a 4K filmes kép effektív felbontása feleltethető meg az FHD fizikai pixelfelbontásával (amit a pepita minta demonstrál), ami tehát az adott távolságból pont jól látható...
És ez éppen egybeesik a látótérkitöltés alapján mozizásra ajánlott távolsággal...
Ergo, az utóbbi alapján ajánlott távolságból a 4K filmes kép nyúlt a normál látásélességnek megfelelő látványt.
A 8K meg a 16K viszont már olyan felbontások, amiket a házimozizáshoz ajánlottnál jóval nagyobb látótérkitöltést adó távolságból célszerű szemlélni. Egyszer majd eljön annak is az ideje: ha a szoba 1-1 fala 1-1 kijelző lesz... De talán ne szaladjunk annyira előre.
-
panpeter92
tag
"Továbbra sem érted, azt hiszem. Egy normál látású egyén teljesen jól látja ilyen távolságból az 1-pixeles pepita mintát. Ez fizikai tény."
És ez mit jelent a normál felhasználásban? Komolyan érdekel, hogy ez miként jár bármiféle hátránnyal egy, hogy a példánál maradjunk 47 colos készüléknél 1,9 méterről? Még mindig nem hiszem el, hogy egy átlagszemű tompának lássa rajta a Full-HD anyagot.
Értem amit mondasz, csak azt nem tudom, hogy mi értelme van a pepita mintás tesztelésnek? Nem azt nézel nézel rajta, hanem filmet! Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy 1.9 méterről nem lehet tompa egy Full-HD megjelenítőn egy Full-HD film. Ha te annak látod, az azért van mert átlag feletti a látásod."És szerintem nem vagyok egyedül: akik láttak már 4K-t (filmes tartalom), szinte mindenki arról számolt be, hogy "na ez éles"..."
Láttam már 4K-s megjelenítőn 4K anyagot. Szép volt, éles. Tudod mi a még jobb? A 8k, meg a 16. Mikor azok jönnek majd a 4K lesz a tompa és pixeles. Szerintem a mai átlagos (lapos)tévé mérethez, átlag nézési távolsághoz, átlagfelhasználáshoz tökéletesen felesleges a 4K.
-
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #442 üzenetére
Továbbra sem érted, azt hiszem. Egy normál látású egyén teljesen jól látja ilyen távolságból az 1-pixeles pepita mintát. Ez fizikai tény. (Mivel éppen ezt jelenti a normál látásélesség.) Az 1 pixel vastagságú vonalak lesznek az számára igazán élesek. Filmes képen azonban ilyen nincs.
A filmes kép effektív felbontása viszont ennek a 1/4-e (az aliasing hatások elkerülése érdekében).
Lehet, hogy neked ez nem számít, nekem igen.
És szerintem nem vagyok egyedül: akik láttak már 4K-t (filmes tartalom), szinte mindenki arról számolt be, hogy "na ez éles"...
-
panpeter92
tag
Írtam, hogy semmi baj a szememmel és a páromnak sem, még sincs semmi probléma az 50 collal 2m-ről. Sőt. Persze ez Full-HD anyagra vonatkozik, megjegyzem egy jó minőségű HD-vel sincs gond.
Még mindig azt mondom, hogyha behívnád az utca emberét biztos nem különböztetné meg neked a fizikai pixeleket 1,9 méterről egy 47 colos kijelzőn, de ezt a véleményt tartom az 51"-os kijelzőig, sőt. És abban is biztos vagyok, hogy szinte senki nem mondaná egy ilyen méretű jó minőségű Full-HD tévére, ha 1080p anyag megy rajta, hogy tompa. Szerintem a te eseted kivételes példa, nem általános tény. -
dezz
nagyúr
válasz
panpeter92 #440 üzenetére
Idézném magamat: "SD-hez szokott szemmel"...
(Másik lehetőség: túl kicsit néz otthon túl messziről, azért csodálkozik rá a részletekre a nagy megjelenítőn. Nem ritka.)
Nem tudom, hogy vagy vele, én még a '90-es évek végefelé kezdtem az ismerkedést a HD-val. Volt időm hozzászokni. Jópár éve kizárólag (F)HD-ban filmezek.
Itthon egy 42"-est néztünk ~1,7m-ről, ami megfelel az elvi ajánlásnak. Monitorként jó is volt innen, de a filmes kép (term. FHD) egyszerűen nem volt elég éles ilyen közelről. És ez nem csoda, hiszen az effektív felbontása 1/4 a pixel-éles grafikához képest, mint pl. az a pepita minta. Márpedig ez a távolság az utóbbihoz passzol, nem pedig 1/4 éles képhez.
A szoba berendezése miatt nem lehetett hátrébb menni. Végül inkább el is adtam. Akkor lesz itt újra ilyen, esetleg valamivel nagyobb megjelenítő, ha az már 4K-s lesz.
Megjegyzem, ha valakinek van mondjuk egy -0,5 dioptriája, amihez annyira hozzászokott szintén, hogy más területen észre sem veszi, az pont elég lehet ahhoz, hogy ne lásson különbséget a pixel-éles grafika és a filmes kép között, adott felbontáson, ebből a távolságból.
Én meg nem tudom nem észrevenni a különbséget.
De amúgy térjünk vissza erre majd 2-3 év múlva, amikor már elterjedtebb lesz a 4K... Meglátjuk, akkor is azt mondod-e majd, hogy az FHD filmes kép tökéletesen éles, nincs szükséged élesebbre.
-
panpeter92
tag
"A filmes képet nem pixelesnek látni ilyen közelségből, hanem éppen ellenkezőleg: tompának"
Nem. Nem látjuk tompának.
De gyanítom Béci sem nézte volt 1,9m-ről az 55 colos tévét, ha tompa lett volna a kép. Mégis ki kínozná magát ilyesmivel? A plazma topicban 2 méter körüli nézési távolságot szoktak javasolni 50-51 colos mérethez, amit sokan be is tartanak. Ez számomra mind ellentmond az általad leírtaknak. De bármelyik ismerősöm nézte eddig a tévémet mindenkinek leesett az álla a képtől, részletességtől. És soha, senki nem mondta volna, hogy ez így életlen, túl közel van, stb."Ez nem azt jelenti, hogy látjuk, hogy négyzet alakúak, hanem pl. jól látható egy 1-pixeles pepita mintázat."
Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, még soha nem néztünk pepita mintázatot a tévén. Filmet nézni vettük.
-
erdoke
titán
Nagy tévét nem digitális képkeretnek vesz az ember. Kivéve ha másra nem igazán jó...
Ha annyi lesz a 84-es 4k OLED, amennyiért a 65-ös plazmát vettem, jó eséllyel le fogom cserélni. Úgy számolom, hogy kb. akkorra forrja ki magát a technológia, és a mostani tévém is elég koros lesz már. -
krx21
nagyúr
Hát mindegyik TV-nél így működik... Persze amelyik interpolál...
(#437) dezz: Én megint nemrég néztem meg egy Samsung 55F9000-est 4K TV-t, kiváló demó anyaggal...
Szinte bele lehet mászni a képbe és minden apró részlet megjelenik... Utána a FullHd már nem is olyan jó...
Hihetetlen mennyire relatív még mindig az élesség fogalma, ugye... -
dezz
nagyúr
SD-hez szokott szemmel nyilván gyönyörű... Egy darabig. Amíg rá nem jössz, hogy: 1. A pixel-éles grafika sokkal élesebb, mint a filmes kép, abból a távolságból főleg! 2. A 4K-s filmes kép élessége hasonlítható a pixel-éles FHD grafikához... 3. Ha nem akarod frusztráltan tölteni az elkövetkező néhány évet, legalábbis amíg elérhető áron jönnek a 4K-s OLED-ek, javaslom, inkább ne nézz meg semmilyen 4K-s cuccot!
(#426) Neszójábe: Megfelelő tartalommal/beállításokkal 2m-ről sem lesz "kevés" a 3D.
(#430): Próbáld ki inkább azt, hogy PC-ről játszod le a filmet Stereoscopic Playerrel, kicsit nagyobbra véve a parallaxist... Olyan teret csinál, hogy bele lehet szédülni... (Ezzel lehet kompenzálni a mozis vetítővászonnál jóval kisebb képméretet.)
(#431): Hogy mire jó a 100 fps az 50 fps-hez képest!? Hát, nem is tudom...
(#432) panpeter92: Így van, csak nem érted, amit írtam. Nem a filmes kép lesz pixeles! Hanem: fizikai tény, hogy normál látásélességű szemmel 1,9m-ről már megkülönböztethetőek az egyes fizikai pixelek. Ez nem azt jelenti, hogy látjuk, hogy négyzet alakúak, hanem pl. jól látható egy 1-pixeles pepita mintázat. Holott a filmes kép sokkal életlenebb annál, hogy ilyen és hasonló minták megjelenhessenek rajta. A filmes képet nem pixelesnek látni ilyen közelségből, hanem éppen ellenkezőleg: tompának.
Mint fentebb írtam, SD-hez szokott szemmel nyilván élesnek fog hatni, de közelében sincs az emberi szem képességeinek határaihoz! (Kivéve persze, ha valaki korrigálatlan rövidlátó vagy tompalátással rendelkezik, ami nem korrigálható.) Pl. az ebben a pillanatban a szemünk előtt lévő weboldal 1-pixeles vonalaihoz és egyéb mintáihoz képest életlen. Nem beszélve a minket körülvevő valóságról.
(#433) BBéci: Látom, te sem értetted.
Én is eladnám és 1. vennék egy jóval kisebbet, mert ide bőven elég, 2. a többit félretenném egy 4K-sra.
Most jöhet a hőzöngés, hogy a 4K felesleges hülyeség...
-
BBéci
legenda
Igen. Aki ilyen feltételek mellett nem a VT60-at választja, az lemond a világ második legjobb tévéjéről (ami a ZT60) és kiadott egy kalap pénzt a lényegesen gyengébb képminőségre. Az én felfogásom szerint ez balgaság, és akkor túlságosan finoman fogalmaztam.
Viszont egy F8000-et csak a bolti árnál durván olcsóbban tudnék eladni, ezért írtam, hogy ST60-at vennék helyette. -
BBéci
legenda
válasz
panpeter92 #432 üzenetére
Egy perccel ezelőtt álltam fel az 55 colos Samsung F8000 TV elől, amit 1,9 méterről néztem, mert az tűnt leginkább élvezetesnek és egyetlen pixelt sem láttam, pedig 5 percig direkt arra koncentráltam. Valamint az SD tévéadások sem voltak borzasztóak.
Amíg nem mértem le a távolságot, azt hittem, kb. 220 centi lehet a szemeim és a TV között. Amikor oldalra húzódtam, pontosan a kép szélével szemből a túlsó széle már szürkült, fakult. Ez olyan LCD betegség, ami miatt pénzt biztosan nem adnék érte, de ajándékba elfogadnám.
Eladnám és vennék helyette ST60-at. -
panpeter92
tag
"Mellesleg 47" esetén 1,9m-ről már jól látni (normál szemmel) az egyes fizikai pixeleket a képernyőn"
Szerintem ez nincs így. Főleg mozgókép esetében. Mi 50 colos tévét nézünk 2 méterről, soha nem tűnt pixelesnek, pedig nincsenek látásproblémáink. Főleg ha jó minőségű 1080p anyaggal van etetve. PC-s használatnál, dokumentumnézegetésnél talán már lehet látni a pixelrácsokat, de ez elég ritka felhasználási kör.
-
Warck
tag
válasz
Neszójábe #419 üzenetére
Nos a kedvenc témákban érdeklődtem egy másik gyártónál, és az ügyfélszolgálatos nagyon képe volt ! leírta,hogy náluk úgy müködik a mozgás javítás,hogy két képkocka közé kiszámolja a következőt,és az élő müsort néhány ms-al késlelteve végzi. Azt is le írta,hogy 100Hz es a panel képfrissitése, és a led mozgás javitással lesz a készülék 200Hz-es ! erről a tv-ről faggatam LG42LA620
"Sötétebb jeleneteknél pedig leszabályzódnak a LED-ek" Ez a Dynamic edge led funkció ,ami akkor müködik ha a részletes kontraszt kiemelő be van kapcsolva
-
dezz
nagyúr
Mellesleg 47" esetén 1,9m-ről már jól látni (normál szemmel) az egyes fizikai pixeleket a képernyőn... És akkor 1,7m-ről nézni? Ráadásul filmes képet, ami jóval tompább az AA nélküli pixelgrafikáknál (aminek minden részletének meglátásához lenne szükség az 1,9m-re)? Gyengén látóknak valóban jó lehet...
A 20 fokot sem úgy kell elképzelni, hogy 20 foktól nézhetetlen a kép, hanem éppen, hogy 20 fokig még teljesen jó, és onnantól kezdenek el fakulni a színek. 30 foknál is elfogadható lehet még és mondjuk 45 fok az, ahol már valóban jól látható a fakóság. (De általában nem 45 fokról tévézünk.) Nem tudom a pontos számokat, de a VA-k ilyesmik szoktak lenni.
(Természetesen örülnék egy olyan fajta LCD panelnek, ami egyesíti magában az IPS és a VA-k előnyeit, azok specifikus hátrányai nélkül. A TN-t nem mondom, mert korábbi 42" IPS-em kellően gyors volt már akár 200Hz-es frissítéshez is.)
-
BBéci
legenda
válasz
Neszójábe #419 üzenetére
"47 colos tévét 3 méterről nézni, az is vicc"
Igen, az én szemeimet is ez piszkálja de piszkosul. Döbbenetes, hogy valaki ilyet hozzon fel példaként. Üljön elé három ember az optimális 1,7-1,8 méteres távolságba és garantáltan csak a középső fog elfogadható (messze nem plazma szintű) kontrasztot és színeket látni.
-
Neszójábe
senior tag
"Sötétebb jeleneteknél pedig leszabályzódnak a LED-ek"
Amikor ezt először megláttam, azt hittem hibás a tévé...
Shrek-et néztem, ahogy a tűznél ülnek és nem értettem, hogy miért van, hogy egyszer világosabbak a figurák, egyszer sötétebbek. Kiderült, hogy attól függ, hogy benne van-e a tűz a képben, vagy nincs. Vissza lehet keresni a hozzászólásomat, szerintem ez egy vicc...
Meg 47 colos tévét 3 méterről nézni, az is vicc... -
dezz
nagyúr
Az a 200:1 kicsit kevés lesz a CRT-nek. Pontosabban, egy gagyinál még akár lehetett ez is, de egy jobb fajtánál tudomásom szerint 5000:1 körül van/volt.
Én amúgy arra lennék kíváncsi, hogy mekkora natív kontrasztarány kell, dinamikus vezérlés mellett, hogy egy éjszakai felhőtlen, csillagos égbolton igazán mély sötétség mellett kellően fényesek legyenek a csillagok.
(#417) erdoke: Mindkettőt kizárólagosan súlykolni egyoldalú.
-
nobeige
tag
Hogyne, ez így van.
Csak éppen ennek kevés köze van az ANSI kontraszt mérőszámhoz. Te meg eddig azzal jöttél.Nyilvánvalóan egy alacsony APL-ű képnél SÖTÉT környezetben észre lehet venni a fekete szintbeli különbségeket. Világosabb környezetben az számít többet, hogy mennyi fény tükröződik vissza a kijelzőről.
Ezek persze evidenciák, mindenki tapasztalta már, legfeljebb nem tudatosodott benne.De speciel pont az ANSI sakktábla az, ami ápol és eltakar. Erre szerettem volna felhívni a figyelmedet.
-
dezz
nagyúr
Ez már kicsit beteges, hogy állandóan ezt a 0.049-es értéket húzod elő. És a lényeget sem sikerült megértened: nagyon világos tartalom mellett a 0.049-es fekete is teljesen feketének tűnik, a szem alkalmazkodása miatt. Márpedig akkor érvényes a 0.049-es fekete, ha fehér dolgok is vannak a képen. Sötétebb jeleneteknél pedig leszabályzódnak a LED-ek, egészen 0.01-ig. (Mindez BFI nélkül.)
-
erdoke
titán
Mivel a legtöbb mozifilm kb. 21:9-es képarányú, és gyakran váltogatják egymást a sötét és a világos jelenetek, igenis számít, hogy mennyi pl. a fekete sáv fényessége. Ezen kívül a filmben is gyakran előfordul, hogy sok sötétebb árnyalat között bújik meg fontos részlet (greyscale performance). A káva ugye eltűnik a (majdnem) töksötét szobában, a fekete sáv viszont a tévé adottságaitól függően világít. Éppen ahogy írtad. Egy Batman filmben vagy sci-fiben lényegesen kevésbé zavaró a kávával majdnem teljesen egybeolvadó 0.0032-es fekete, mint a 0.049-es. Én a G30-am 0,02-je és a VT50 0,006-ja között jól látom a különbséget filmezés közben. Pedig már az előbbi sem átlagos LCD szint.
-
nobeige
tag
Helyezzük egy kicsit perspektívába a dolgokat.
A sakktábla (ANSI kontraszt) mért értéke egy dolog, és egy másik, hogy abból mi mennyit érzékelünk,
Végezz el egy egyszerű kísérletet:
Keress egy olyan mérőábrát, ami a fekete szint mérésére/beállítására szolgál. (Ezeken általában van valami nagyon sötét szürke felirat is, hogy a tv ne kapcsolja le a képet.)
Nézd ezt sötét szobában. Látni fogod, hogy (OLED kijelző kivételével) a képernyő nem lesz teljesen fekete, valamennyire derengeni fog a sötétben. Egy LCD kijelző nem lesz nagyon sötét, egy jobb plazma sötétebb lesz, de nem lesz az sem fekete.
Ezután játsz le egy ANSI kontraszt ábrát.
Ha elég nagy a fehér kockát fényereje, akkor a mellettük lévŒ fekete négyzeteket koromfeketének fogod látni.
Akár LCD, akár plazma panelt nézel.
Nagy valószínıséggel a fekete szint nem emelkedett, vagy ha igen, akkor sem olyan mértékben, hogy a szemed ne tökéletes feketének érzékelte volna a fekete kockákat.Vagyis a való életben nagyjából nem sokat számít, hogy az ANSI kontraszt mértéke mekkora.
Ha érdekel, akkor a kontraszt szempontjából etalonnak tartott CRT megjelenítők ANSI kontrasztja nem éri el az 1:200-at. Mégsem panaszkodik senki.További érdekességek, játék a számokkal:
-
Warck
tag
Értem, Nos nálam led mozgás javítás bekapocsolva háttérfény Max-on és akkor a fény erő olyan mikor a led mozgás javítás ki állásban van és a háttérfény 4 es állásban van. Szóval tökéletses mondjuk először szokatlan volt de most már nélküle nem nézném a tv-t. Annyit mondanék,hogy a samsung panelok mellékhatása oldalról nézve enyhén kékes, de AUO panelnál ilyet nem láttam
-
dezz
nagyúr
Én is hiányolom a pontos kontrasztarányértékeket a cikkből (mint már írtam). Mindenesetre, a natív kontrasztarány nem változik a háttérvilágítás intenzitásának módosításával (sem).
3m-ről nézve a képernyőt 105cm lesz a 20 fok anguláris távolsága, ott azért elfér bőven 2 ember egymás mellett. Ez nem azt jelenti, hogy akik ő mellettük ülnek, már ne tudnák élvezni a filmet.
Tény, hogy pl. 45 fokból nézve már láthatóan fakóbbak a színek, ez a VA-k sajátossága.
-
Warck
tag
Nem telefonon beszéltem velük van egy élőchates , lehetőség és ott le írják, és ha nagyon aljas lenne az ember kinyomtatná és el küdlné a tv-t meg az írást a fogyasztóvédelmhez és akkor kiderülne kinek van igaza. Ami nekem szemet szúrt.az,hogy internetes videókkal nem müködik a MotionFlow egyik szériában sem. Csak felejtettem megkérdezni,hogy mi a helyzet az iptv-ről jövő forrásról.meg azt írta,hogy állandóan müködik ezért nem lehet ki kapcsolni az én tv-ben. De a led mozgásjavításról nem írt semmit. De ott a lehetőség másnak is írjon nekik. Viszont meg tudtam,hogy az EX650-ben is benne van a Dynamic edge led.
-
erdoke
titán
Már hogy' lenne már evidens, hogy mennyi a kontraszt valós használat közben az általuk ajánlott két(-három) képmódban? Tehát ha sakktáblát nézünk Impulse vagy Clear módban, akkor mennyi az annyi?
"túlságosan is kritikus szemmel nézik a tesztelők"
Hogyne, persze. Vagy éppenséggel ketten nézik, és amelyik nem középen van, annak nagyon kritikus lesz a szeme... -
dezz
nagyúr
Azért nem írják, mert evidens. A BFI nem úgy működik, hogy maga az LCD fekete képeket jelenít meg (kellő gyorsasággal eleve nem is tudná), hanem a LED-ek kikapcsolásával, amikor is 0,0 cd/m2 a feketeszint.
Mint említettem korábban, az LCD-k hagyományos PWM-es fényerőszabályozására hasonlít a dolog, amikor is a háttérvilágítás ki- és bekapcsolt állapotának időarányát változtatják. Ilyenkor is együtt változik a fehér- és feketeszint, a két állapot időarányának átlagaként.
A látószöget most nem tudom, miért hozod fel újra. Igen, ez a VA alapú panelek jellemzője. (Többek között ezért szeretem jobban az IPS-t, a kisebb natív kontrasztarányával együtt, legalábbis monitorban.) Csak nem tudom, hogy a Sony által alkalmazott, azt hiszem, Sharp gyártású panelek valóban rosszabbak-e ilyen tekintetben, vagy túlságosan is kritikus szemmel nézik a tesztelők.
-
krx21
nagyúr
"Szóval ez a Sony állás pontja a MotionFlow xr-el kapcsolatban."
A Sony ügyfélszolgálatát nem kell túlértékelni... A telefonbeszélgetés alatt lapozzák fel a magyar használati útmutatót...Nagyon kedvesek és türelmesek, de nem szakemberek,ugye...
(#384) tundra: A lényeget nem veszed számításba: Amikor én TISZTA PLUSZ beállítással megnéztem, a Panasonic plazmára készült bench videót, döbbenten konstatáltam az 1080 soros mozgásmegjelenítést!...
Nos, akkor miről beszélünk? -
erdoke
titán
Én az adott cikkből vettem az adatokat, és ott szerintem nem írják, hogy a feketeszint csökken Impulse módban. A BFI működését értem, a kérdés az, hogy képes megfelelő időben teljesen fekete kockát beszúrni az LCD is, vagy az is sötétszürke, mint általában az, amit ezeknél feketének hívnak... Magyarul le tud kapcsolni teljesen (illetve arra a 0,01-es szintre, amivel trükközik), vagy világító fekete kockákat szúr be?
Valós kontrasztot sakktábla képen továbbra se találtam. Titkosítva.Más tesztekben is kiemelik a nagyon gyenge látószöget:
"A rather big issue that we experienced is the Sony KDL-55W905A’s viewing angle – one so narrow that we found two people sat on a two-seater sofa could see quite different pictures. It was particularly noticeable in the TV’s black levels, which got greyer the wider you moved away from the central sitting position, both vertically and horizontally.This means room layout should be a huge consideration for anyone contemplating this Sony, and a big disappointment to see at this price."
"The one exception is if you sit at an angle to the TV, as wider viewing angles compromise contrast and colour."
"There is, though, one fairly significant flaw we need to warn you about. For the 55W905’s viewing angle seems exceptionally limited, even by LCD’s usually uninspiring standards. Even if you watch from as little as 20-25 degrees off axis, the screen black levels start to take a hit, with greyness creeping gradually in from the side of the screen opposite to the one you’re sat on, so that you can have half of the image looking greyer than the other half."
Szóval 55" + 700e Ft egyszemélyes mozizásra elég. Jó TV.
-
dezz
nagyúr
Nem tudom, hogy ez puszta figyelmetlenség vagy már rosszhiszeműség a részedről, hogy személyesen neked szóló fontos információkat, közléseket is ignorálsz.
A feketeszinttel kapcsolatban már a #309-esben (rögtön a te ezt firtató hozzászólásod után) felhívtam a figyelmedet, hogy az is ugyanannyival csökken a LED villogtatás hatására, mint a fehérszint. Ha esetleg nem érted, hogy miért, szívesen elmagyarázom.
Az Impulse módban mutatkozó max. fényerővel kapcsolatban pedig lásd a #351-est. Nem gondoltam volna, hogy nem megy az angol, de akkor lefordítom: "1. A környezeti fényérzékelő kikapcsolása után jóval magasabb lesz a max. fényerő Impulse módban. 2. Szuperül néz ki Impulse módban a 60p videó. Az elmósódás nagy része eltűnik, kevesebb látható, mint a legtöbb plazmán, kivéve a rövid utánvilágítási idejű foszfort használókat, mint pl. a NeoPlazma panelek."
Ergo a 2000:1-es értéked téves, hibás feltételezéseken alapul. A cikkből nehéz kihámozni a natív kontrasztarányt, de úgy emlékszem, máshol 4500:1 körüli értéket említenek. Ehhez jön még a dinamikus vezérlés. Ez így már alkalmas sötétben való filmezésre (hacsak nem gondolja valaki, hogy pl. a CRT alkalmatlan volt) - ha nem is olyan jó, mint a plazma.
A BFI "trükközés"-ként emlegetése is rosszhiszemű. Egyszerűen így működik az emberi szem, már az első LCD-TV-knek is alkalmazniuk kellett volna, nem pedig szembe menni az emberi fiziológiával.
(#398) Warck: A videómagnó "sorfelbontása", a videó anyagok sorainak a száma és a mozgási index "sorai" mind-mind másféle sorokat jelölnek, nem szabad keverni őket! Csak a másodiknál van szó pixel-sorokról!
(#402): Azok csak a hivatalos szöveget nyomják.
(#399) BBéci: Nem, nem csak azért. Ha 0,1ms lenne a válaszidő, akkor sem nézne ki jól a 60 fps-es mozgás egy olyan megjelenítőn, amin folyamatosan látszanak a képek. Ezért OLED-nél is szükség lesz BFI-re a szép mozgáshoz.
(#401) Neszójábe: A hazai székhelyű shopokban 269-nél kezdődik a P50ST60E.
Becsapós a kérdésed, mert olyan LCD ("LED"), ami minden tekintetben megfelelne neki, vagy nem létezik vagy jóval drágább. De nem is erről volt szó, hanem a mozgásélményben való megfelelésről. (És a 600Hz SFD-sek mozgásvisszaadásának túllépéséről, amik még szintén kaphatóak, nem beszélve arról, hogy mennyit használnak jelenleg is belőlük.)
Jelenleg a legolcsóbb 50" 185e-ért van, ami már tud BFI-t. Nem sokkal többért van valós 100Hz-es képfrissítésű is.
Apropó, a P50ST60E tud valós 100Hz-es képfrissítést?
-
Warck
tag
válasz
Neszójábe #401 üzenetére
Nos neki estem a Sony ügyfélszolgálatnak élő chaten , és ki faggatam az ügyfél szolgálatost és türelemből 10 pont
. A válaszai is igen érdekesek voltak ! Kérdeztem,hogy mi a különbség az én tv-m 40ex650 és az új w650 és a magassab kategoriák közt, meglepőválaszokat kaptam ! Azt mondta,hogy mindegyik tv-ben ugyan az a MotionFlow van a különbség az, hogy több Hz-en vannak ill a részletsebb a be állítás. míg az én tv-ben automatikusan válaszja ki a leg erőssebet. Ami még meg lepett az,hogy internetes videóknál nem müködik a MotionFlow csak filmeknél ezt írta ! Szóval ez a Sony állás pontja a MotionFlow xr-el kapcsolatban. Amit ki került az a led mozgás javítást mintha nem is látta volna. Ajánlom mindenkinek írjanak nekik és meglátjuk ki mit tud ki szedni belőlük e témában. nagyon segitőkészek. Szóval vagy a Sony ügynökei tudják rosszul vagy a teszteket végző embereket, bár kétlem,hogy aki ezeket teszteli nem látná a különbséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- GT710 passzív videokártya
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest