Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • anaqer

  veterán

  Ne focipályázzatok már itt is, mert idegállapotba kerülök. ;]

  And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

 • opr

  addikt

  Ah, pedig mekkora kiraly stadionokat lehetne csinalni ezzel a rendszerrel. Sot, meg ugy is nez ki, mint egy stadion alulrol!

  Most oszinten, aruld mar el, miert utalod ennyire a videket? Hat nem erted, hogy minden 5000 fo feletti falunak szuksege van egy minimum 40.000 fos stadionra? Hat akkor hova vigyek igy a pulyakat kulturalodni?! :DDD ;]

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • anaqer

  veterán

  Templomba, ha már fodbalpálya (meg lőtér! na az lesz még szép) nincs a környéken.

  [ Szerkesztve ]

  And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

 • green dude

  tag

  "illetve sportpályák esetén jobb minőségű fűfelület" - nah akkor ezért volt eddig a magyar foci a béka segge alatt, ez most meg fogja oldani :DD

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  megint egy értelmetlen fejlesztés...
  ennek az egésznek akkor lenne értelme, ha a Mindenható lenne a rendszergazda, így amikor jeleznének a szenzorok, hogy kevés a víz, küldené a vihart. mert egyébként a szántóföldek elsöprő többségét nem öntözik és nem tudják öntözni, tehát mérni egy paramétert, amit nem tudunk változtatni, kb. nulla értelme van.

  a mezőgazdaságban nem használnak adalékanyagokat.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • #04824576

  törölt tag

  Hát, nem tudom, te hol élsz, de én nem egy helyen láttam már, hogy egy hatalmas öntöző, és permetező gép megy végig a szántóföldön. Az olyan jövőképekről nem is beszélve, ahol mesterséges üvegházakban termelnek mindent. A fejlesztés sosem értelmetlen. Még ha egy-egy termék zsákutcának is bizonyul, tanulunk belőle.

 • UnA

  Korrektor

  LOGOUT blog

  A cikkben is ki lett mondva, hogy lehet használni sportpályák esetén, és ez a kulcsa az egésznek: mert a sportban több pénz van, és van esély arra, hogy onnan lesz igény erre.

  A mezőgazdaság az egyszerűen más méreteket jelent, ott simán röhejes az ötlet. ;)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "Hát, nem tudom, te hol élsz": benne.
  A szántóföldek elenyésző részét tudjuk öntözni.
  a maradék területen tök felesleges ez az egész.
  miért kell kitenni a mesterséges jelzőt az üvegház elé? te láttál már természetes üvegházat?
  ha a fejlesztés sosem értelmetlen, miért bukik meg a startupok zöme (akár 90%-a is)?

  mifelénk például nem ásnak el két méter mélyre detektorokat, amik utána aligha képesek átlőni bármiféle sugárzással 20 évig 2 méter földet, hanem kitesznek egy recés poharat 20 forintos egységáron, és megnézik, hogy mennyi eső esett bele. na pont annyi van a földben.

  továbbra sem hiszem, hogy ezeket az úgynevezett modern technológiákat kritika nélkül minden területen érdemes alkalmazni. az, hogy mezőgazdaságot sose látott hipszter startupperek kifejlesztenek valamit, nem bizonyíték semmire, arra különösen nem, hogy valódi igény van az adott fejlesztésre. maximum annyit bizonyít, hogy már be tudnak szerezni olyan anyagot is a dílerüktől, hogy nem szédülnek a városvége tábla után... :P

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • strogov

  aktív tag

  Magyar cég is próbálkozik már ~10 éve földbe ásott szenzorokkal. Piaci kereslet elsősorban olyan szenzorokra van amik olyan adatot adnak ami műtrágya, vagy más adalék anyag használatot segítik. pl. nitrát tartalom. Ezekkel lehet spórolni, mert a föld "kiégése" nem egyenletes, így be lehet lőni hova miből mennyi kell.
  A víz típikusan olyan ami felszinen is tökeletesen mérhető. Ahhoz nem kell ilyen.

 • holczy

  aktív tag

  Az, hogy pár táblaméreten megvalósítható az öntözés, egy dolog. A permetező, meg nem öntözési célból futkározik a földön. Egy öntözőrendszer kiépítése elég drága. Pl nyugat-németország jelentős hányadán meg is bukott a mutatvány, mivel a táblaméretek nem alkalmasak öntözésre. Olaszországban a kis táblaméreteknél a melorációs árkokat preferálják, mivel lényegesen olcsóbb. Valahol látom értelmét az ilyen “kütyünek”, de kettővel tisztább talajmintát venni, és abból számolni. Még sokan erre sem hajlandóak. Egy ilyen rendszer üzemeltetése elég kényes feladat. Túl sok a vàltozó. Szakember, és az emberi szem többet ér, mint egy föld alatti kütyü.

 • INGJOKE

  addikt

  Nem kell ahhoz 5000, elég 3500 is... :D :D :D :D

  Troll! Feed them!!! Mi mix 2s 6/128(EU dev) +Polar Vantage M +Mi Notebook pro I7 16 gb 256 gb(+512) ssd+ Logitech g903+ Jabra Elite Active T65

 • cuebler

  senior tag

  konkrétan öt évente mintázni kell a talajt a nagyobb gazdaságoknak, hogy monitorozzák a nitráttartalmat. egy ilyen eszköz qrvajó lenne, csak mit csinálok vele szántáskor, boronáláskor, gyűrűshengerezéskor és a többi talajmunkánál? közben átolvastam, két méter mélyről ad jelet, úgyhogy tárgytalan. célzottabban lehet kijuttatni a talajjavítókat, eleve csak abból az elemből, amelyikre tényleg szükség van és annyit, amennyi kell. jelentős költségmegtakarítás, esetleges időmegtakarítás, az pedig már csak idő kérdése, hogy az egészet a precíziós cuccokkal és a vegyszerező drónokkal egy szoftveres platformra tegyék. lassan tényleg olyan lesz a gazdálkodás, mint a farming simulator 20xx... ;]
  amúgy a szántóföldek öntözés alá vonása kiemelt prioritás a mostani agrárkormányzatnál. gondolom, a pénztáros már felvásárolta a releváns cégeket

  [ Szerkesztve ]

  "Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

 • #04824576

  törölt tag

  Pont ezt mondom, hogy nem röhelyes. Figy. Láttál már te ilyet? Mert én nem is egy helyen. Van, ahol, és amikor muszáj öntözni, hogy megfelelő legyen a termény. De am még ha nem is öntöznek, akkor sem baj, ha az ember tisztában van a talajminőséggel, és előre tud kalkulálni, hogy abból mennyi, és milyen minőségű termény lesz. De persze a gazdálkodók mind hülyék, mert felesleges, és haszontalan dolgokat csinálnak. Te már csak tudod. Ja, igen. Mi is a munkád/végzettséged?

 • #04824576

  törölt tag

  Nem jut eszembe az elnevezése, pedig van neki. Ezért használtam a "mesterséges üvegház" fogalmat, remélve, hogy érteni fogod. Arra gondoltam, amikor teljesen mesterséges, és ellenőrzött, szabályozott körülmények között termesztenek valamit. Mint azokon a koncepciós jövőképeken, ahol emelet házakban vannak hatalmas cserepek mesterséges fénnyel és öntözőrendszerrel, komplett időjárásszabájzással. Biztos láttál már olyat.

  Ez am azért jobb a pohárral szemben, mert nem csak a talajnedvességet méri.

  A fejlesztés azért nem értelmetlen akkor sem, ha megbukik, mert olyat tanulhatunk belőle, ami más területen hasznos lehet. De azt hittem egy ilyen fórumon ezt nem kell magyarázni. Rengeteg olyan találmány volt az idők során, ami arra, amire szánták, alkalmatlannak bizonyult, de az elve, vagy valamilyen lényegtelennek tűnő részlete előre mozdított, vagy elindított valami más irányú kutatást. A tudomány így működik. Kísérletezés, sikerek, és kudarcok sorozata.

 • opr

  addikt

  A hidroponikara gondolsz?

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • #04824576

  törölt tag

  Arra, kössz. :D
  Idegesítő, de elég sokszor előfordul, hogy valamit tökéletesen körül tudok írni, bármit elmondok róla, csak épp a neve nem jut eszembe, pedig tudom. És ez sajnos emberekkel is előfordul. Már-már nem normális mertékben borzalmas a névmemóriám.

 • UnA

  Korrektor

  LOGOUT blog

  Látom nem sikerült az olvasásnál megragadnod, hogy miről is írtam. A képen egy önjáró öntöző-berendezés van, de ennek semmi köze ahhoz, hogy ha 100 hektáron kellene mondjuk 10 ezer okos kütyüt a talajba ásni.

 • holczy

  aktív tag

  Talajminőséget 4300ft+áfa/ha áron nagyon szívesen megmondják. Mivel tudod mi van a talajban, tudod mit szeretnél benne termeszteni, kitudod számolni mennyi tápanyagot kell kijuttatnod az adott évi növény sikeres megtermesztéséhez. Mivel a termésmennyiségből tudod, hogy mennyi hatóanyagot vontál el a talajból, már azt is tudod, mennyit kell pótolni, plusz hozzáadod a következő évi növény szükségletét (Ezt a tápanyag gazdálkodási tervben meg is kell tervezni). Szóval a kütyü ebből a szempontból már szükségtelen is. És akkor most még csak 1 hektárról volt szó. Ha precízek akarunk lenni, hektáronként rengeteg ilyet kell kijuttatni. Gyanítom ez az eszköz is “célszámok” szerint dolgozik. Valószínűleg ennek is meg kell adni, milyen növényt szeretnénk termeszteni, mekkora mennyiség a cél, és milyen minőséget. Ebből ez számol valamit... Aki foglalkozik a földjével, az ki tudja számolni, nem kell hozzá a kütyü. Növényen jelentkező hiánytünetet nem hiszem, hogy tudna jelezni, mert a növényt nem látja (ebből a szempontból jobb egy drón).
  És akkor még a horribilis öntöző rendszerről nem is beszéltünk, mely bár van kereke, de javarészt mégiscsak fixen, ugyan azon a táblán horror összegért. És az csak EGY tábla. A többi apróságot nem részletezem.
  Nem ennyire egyszerű ez.

 • #04824576

  törölt tag

  Sztem ez nem számol semmit. Ez azért van, hogy maga a talajminőség mérés ne manuálisan menjen. Ne kelljen rendszeres időközönként végig menni a földön, random helyekről mintát venni, majd mindet egyesével elemezni/elemeztetni. Ebből a földmérettől, és az igényektől függően megveszel x darabot, valamekkora távolságonként elásod őket, és ha érdekel, hogy a földed valamely részén épp mekkora a talajnedvesség, vagy valamilyen tápanyagösszetevő aktuális mennyisége, akkor csak leülsz a számítógép elé, és megnézed a monitoron. Ezután, hogy te mit ültettél oda, és ahhoz jók-e azok az értékek, amiket mértél, az már emberi döntés marad (egyelőre). Szóval ez csak a mérést könnyíti meg / egyszerűsíti le.

 • holczy

  aktív tag

  Szerintem nem olvastad el a cikket. Csak átfutottál rajta.

  ”rendszeres időközönként informálják központi egységüket a talaj nedvességtartalmáról, hőmérsékletéről és ásványi anyag tartalmáról. Egy saját fejlesztésű szoftver pedig kielemzi a kapott adatokat és a talajban termesztett növény fajtáját figyelembe véve, képes "megmondani", hogy pontosan mikor és mekkora mértékű öntözésre van szükség, illetve, hogy esetleg milyen adalékanyagokat kell eljuttatni a talajba.”

  Egyedül a mintavétel taposási kárát/költségét lehet vele megspórolni.
  “Kis” területen (üvegházban/kertészetben) lehet neki létjogosultsága. Nagyüzemben egy felesleges költség. Az is kérdés, mennyi a szoftver liszensz díja. Milyen más szoftverekkel kompatibilis (az esetek túlnyomó kb semmivel. Ennél értelmesebb dolgokra fognak költeni nagyüzemben. Pl nitrogén szenzor. Vagy drón. Németek egy része biztos rá fog harapni. Ők imádják a forradalmian új dolgokat. Spanyolok meg pl nem kérnek iso bus-t a gépeikbe, mert megunták, hogy nem kompatibilisek a dolgok.

 • #04824576

  törölt tag

  Elolvastam. De mi csak a szenzorról magáról beszéltünk, hogy szerintetek felesleges fejlesztés. Gondolom, nem muszáj a szenzorról érkező adatokkal a hozzá tervezett szoftvert etetni. Ha neked az nem kell...

 • holczy

  aktív tag

  Akkor meg minek? Ha nem tudod az adatot feldolgozni, nincsen semmi értelme. Adat feldolgozás nélkül pénz pazarlás. Nagyüzemi szinten amúgy felesleges. Hacsak nem 1000 ft/db áron adják, és 1hektárt képes kielemezni. Amit kétlek

 • #04824576

  törölt tag

  Egyrészt ne értetlenkedj. Megérkeznek a jelek a műszerről. Neked nem a nyers adatokat kell nézned. Fel lehet dolgozni addig, hogy kiírja, mit mért. De nem muszáj ettől tovább menni, hogy ő még plusz számításokat is végezzen.

  Másrészt semmit nem tudunk az áráról. Szóval ha attól függ, hogy értelmesnek tartod-e, akkor még ne írd le.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "Mivel a termésmennyiségből tudod, hogy mennyi hatóanyagot vontál el a talajból, már azt is tudod, mennyit kell pótolni, plusz hozzáadod a következő évi növény szükségletét": majdnem :P
  ha feltöltötted a talajt az optimális tápanyag szintre, akkor csak annyit raksz vissza, amennyit az előző évi növény kivett belőle, mert ha visszaraknád a következő évi növény szükségletét is, majd egy év múlva az akkora előzővé vált növény által kivett mennyiséget, akkor azt duplán tennéd bele, amitől tönkremenne a föld.

  de legalább láttunk egy véleményt, aminek köze van a valósághoz, szemben az összes többivel. :R

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  a fotón van három lába ennek a dögnek. valószínűleg két lába között vezetőképességet mér, az alapján mondja meg a talaj átlagos iontartalmát. ebből következtet a szoftver arra, hogy mi lehet a földben.

  szóval kb. semmit nem ér. probléma még, hogy mi lesz a kimerült eszközzel? felszeded? feltúrod a fél táblát, hogy ide fúrtam le egyet, hova a fenébe mászott el? vagy pár évtized múlva tele lesz a föld ilyen dobozokkal? környezetszennyezés...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • holczy

  aktív tag

  Nem pihen egy évet a föld. Van, hogy csak 1 hetet. Tápanyagot csak fokozatosan lehet pótolni, főleg a nitrogént, mivel az gyorsan hasznosul vagy kimosódik, míg a foszfor/káli viszonylag jól elvan.
  Máshogy fogalmazok.Pótolnom kell az előző évi növény álltal felhasznàlt mennyiséget, és biztosítom a következő növény indulásához szükséges tápanyagot. Pl egy napraforgó-kukorica-cirok/kalászos esetében 1év alatt 2 alkalommal vonok el tápanyagot. De egy gabona után, ha a szalmát is felhasználja az ember, akkor van mit.

 • #04824576

  törölt tag

  Vezeték nélkül kommunikál külső eszközzel. Gondolom, képes tájékoztatni az akkuja állapotáról, és meg tudja adni a pontos helyét is, ha mást nem, háromszögeléssel. A működési elvét meg csak tippeled.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  senki nem mondta, hogy pihen egy évet a föld. azt mondtam, hogy az a növény, ami 2020. augusztusában következő növény kategóriába esik, az 2021. augusztusában előző növény kategória lesz a tápanyag gazdálkodás szempontjából.

  "Pótolnom kell az előző évi növény álltal felhasznàlt mennyiséget, és biztosítom a következő növény indulásához szükséges tápanyagot": a két kategória pontosan egy és ugyanaz. egyszer sem mehetsz az optimális tápanyag szint fölé, mert akkor az jó eséllyel kimosódik, gazdasági és természeti kárt okozva.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  mondok egy hasonlatot erről a rendszerről a klasszikus "ha kalapácsod van, mindent szögnek nézel" mondásból kiindulva.

  itt a kalapács az iot, hipszter startupperek azt hiszik, hogy az iot az mindenre is jó. amit nehéz a fejükbe verni, hogy ezt a szöget már évtizedekkel ezelőtt beverték. tehát azért marhaság az egész, mert azokra a problémákra, amiket feszeget, 20-30 éve vannak pontosabb, józan észhez közelállóbb megoldások. vagy egyáltalán nem léteznek megoldások, objektív okokból.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • FlashLed

  senior tag

  Esetleg okos stadion by Hungary? Eggyel több vagy kevesebb nem oszt nem szoroz :D

  The Mechanic

 • Nisida

  aktív tag

  Azért azt valaki elmesélhetné nekem, hogy ezek az eszközök és a belefecölt anyagiak valamint az adatbányászat és egyéb szoftverek és a tápanyag, víz stb. kijutatáshoz szükséges plusz eszköz beruházás mennyi idő alatt térülnek meg. Mert erős kétségeim vannak, hogy az adatok feldolgozása után , a csökkentett műtrágya, víz kijuttatással a terméshozam növekménnyel mindennel együtt ezek a rendszerek 5-10 évnél hamarabb vissza hoznák az árukat.

  "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  nem ez a kérdés.
  az tény, hogy ha minden feltételt figyelembe veszel, akkor a precíziós mezőgazdaság egy nagy dolog és hosszú távon nem megy nélküle. mert például azt is figyelembe kell venni, hogy nem tolhatsz ki akármennyi műtrágyát, mert ettől ugyan egy ideig javul a termésátlag, de drágább lesz, környezet-szennyezőbb és a vevők az ilyet egyre kevésbé tolerálják.

  a valódi kérdés az, hogy olyan problémára adnak-e valamiféle választ, ami eddig kezeletlen volt, vagy olyanra, amit már rég megoldottak rendesen, így további nyomulásnak semmi értelme. jelen helyzetben ez utóbbiról van szó: azért nem fog soha megtérülni, mert már van rá jobb megoldás.

  tipikusan mint az űrhajósok legendája, hogy a világűrben nem lehet hagyományos tollal írni. az amcsik sok millió dollárból kifejlesztettek egy olyan tollat, amivel lehet, az oroszok meg vittek fel helyette ceruzát. az egyszeri földműves nem fog millió dolláros tollat venni, tojik rá, használ ceruzát.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Nisida

  aktív tag

  Megadtad a választ, a precíziós növénytermesztés - ebbe beleértve mindent ami precíziós az -öntözést, -vetést, -műtrágyázást, -növényvédőszer kijuttatást - összeszámolva valahol nekem azaz érzésem, hogy ez egy drága játék unatkozó mezőgazdasági vállalkozóknak , hogy lehessen mutatni, hogy nézd bebe én megmondom, hogy a földemen ide vagy oda mennyi szem műtrágyát tettem ...... értelme - ökonomiai értelemben ??? - kb elég korlátos.

  Összességében az öntözésnél szántó földön biztos nem jön vissza - a víz árából - max kertészeti kultúránál vagy olyan spec helyzetben ami a magyar gazdák 97% az elkövetkező 50 évben nem fogja érinteni.

  Szerintem, - legalábbis ahogy én látom - ha nem lesz kormányzati szigor a nitrát , stb. miatt nincs aza pénz ami visszahozna egy teljes rendszer kiépítést.

  Az, hogy hova mi mennyi azt ma is kiszámolja neked nagy vonalakban egy gazda ceruzával, papíron ha valami nem jó meg a termés hozamon vagy egy mezei szar drónos berepüléssel is látszik. Ami nem változtattak azon most sem fognak.

  Amúgy kerestem ezeknek a kütyüknek az árát , nem találtam de hasonló eszközök 100-300 eur / db körül futnak .... ha csak azt vesszem , hogy egy táblát kb 2-3 ilyennel meg lehet mintázni akkor annyira nem vészes a költsége . De mivel a termő réteg a felső 30-50 cm ben érdekes azzal semmit nem érsz ha 2 m lerakod. Ezért kb számítani kell, hogy nagy lesz a veszteség. Nem hiába golfra specifikálták ezt , mert ott nincs talaj mozgatás.

  "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "valahol nekem azaz érzésem, hogy ez egy drága játék unatkozó mezőgazdasági vállalkozóknak": hangsúlyozzuk, hogy NEKED.

  a sima szántóföldi felhasználása azért kétséges, mert megmondja, hogy esőnek kellene esnie. oszt vagy esik, vagy nem. ergo tökmindegy, hogy mit mond, az eső úgyis a saját feje után megy.

  "Szerintem, - legalábbis ahogy én látom - ha nem lesz kormányzati szigor a nitrát": megint belefutunk abba a csapdába, hogy magánvéleményként emlegetsz te is meg mások is itt valamit, amiről a hozzáértők tudják, hogy 30 éve van. mi a francért kell ilyen hülyeséget írni, hogy HA NEM LESZ. van. baromira régen van. beírod annak a tetves guglinak, hogy akg program, és megtalálsz mindent arról, ami nálad feltételezés, mezőgazdászoknál meg napi gyakorlat.

  "Az, hogy hova mi mennyi azt ma is kiszámolja neked nagy vonalakban egy gazda ceruzával, papíron": de mi a fenének számolna papíron ilyesmit?

  értem, tehát egy táblába röpke 3 kilóért leások három ilyet, és akkor jön a kánaán, mert tudni fogom, hogy azon a három ponton milyen a tábla. szuper. veretes lóf.sz.

  majd bárki, aki ezzel akar foglalkozni, menjen már oda a gazdához, hogy borítson bele x milkát a gazdaságába olyan adatokért, amiknek semmi értelme ezen az árszinten.

  megígérem, a kedvedért meg fogom kérdezni a bátyámat, hogy mit szólna, ha ilyet csinálnák. előre megmondom, büdöslábú idióta hipszternek fog hívni, ha rá akarok tukmálni egy olyan rendszert, ami ennyibe kerül, ennyire pontatlan, és minden adatot, amit ki tudok szedni belőle, azt a kombájn saját beépített rendszere 20 éve megmondott és statisztikázott.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Nisida

  aktív tag

  Nem teljesen értelek, miért itt ki az aki másnak a véleményét írja le ? Te talán a Tudományos Akadémia nevében nyilatkozol ?

  Nitrát: Én nem azt írtam hogy nincs !!! hanem azt, hogy szigorúbban veszi. Olvasni tanuljunk már meg, Az, hogy az ország 2/3 nitrát érzékennyé van nyilvánítva és hivatalosan mindenki kis tüktig és betartja a nitrát előírásokat az de jure igaz, de facto nem. Mindenki tudja - és mivel a bátyád mezőgazdász ő még még inkább - hogy köszönő viszonyban sincs a ténylegesen a földekre kinyomott nitrát mennyiség a lekönyvelthez képest, és az első nem kevesebb több. Nem hiába magas a belvízek vezetőképessége, oldott sótartalma tavasszal, nem csak az úti sóktól.

  Papíron számolni: költői kép, ami az egyszerűség - bonyolult ellentét hivatott érzékeltetni

  3 leások, lóf... : Már bocs ha neked van bármi veretes közöd a mezőgazdasághoz akkor tudnod kéne, hogy egy táblát is előírások , méret, talaj fajták, talaj típus, min osztály, tábla és min. osztály méret szerint mintáznak egy talajvédelmi tervnék is, és ez általában nem sokkal több mint a leírt 3 minta / tábla. Nem kell az egész táblát 10x10 m de még 50x50 m hálóban beszensorozni, mert az, hogy tudod a terület minden egyes m2 -nek az adatait nemvisz közelebb. A mértékadó pontokra kell szenzorokat helyezni és azok adatai bőven elegendők az üdvösséghez.

  Nem teljesen értem ha leírom, hogy fennartásaim vannak az egész precíziós gazdálkodás gazdasági hasznosságával akkor te miért vágod a fejemhez ezt amikor te ugyanezt hozod ki a végére : "majd bárki, aki ezzel akar foglalkozni, menjen már oda a gazdához, hogy borítson bele x milkát a gazdaságába olyan adatokért, amiknek semmi értelme ezen az árszinten."

  Kombájn adatok: a kombájnból te 20 évre biztos nem szeded ki a talaj nedvesség adatokat mert max a betakarított termés nedvesség tartalmát méri más nem nagyon tud, abból termés adatokat tudsz kiszedni, rasztere szedve ami mint fő összesítő adat egy általam is leírtan elég jó kiindulási adat minden fajta precíziós hokusz pokusz nélkül.

  "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

Hozzászólok Aktív témák