- Projektor topic
- Asztrofotózás
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #1 üzenetére
A jelenlegi Zen egyik nem tulsagosan reklamozott tulajdonsaga, hogy a 2load1store/clk-ot csak vektor regiszterekkel tudja, GPR-ekkel csak 2load illetve 1load+1store megy. Erre ki akar 4xSMT-t engedni?
-
DraXoN
addikt
megválaszoltad a kérdést, a költségek az ok, mivel a zen elsődlegesen nem az asztali igényekhez készül, de az építőelemei azt tudják amit, így asztalra "lehozva" használható a bekerült tudás, vagy csak letiltható, de külön egységet tervezni sok pénz, amit amd akár máshova is eltudna költeni (pl. 3d stacking), így nem fog szerintem külön chippet tervezni asztalra. lesz egy kisebb IO és max 2 cpu chiplet.
az epic1 inkább "demo" jellegre sikeredett, kb az összes elérhető chippet a nagy cégek vásárolták fel, mint a fehér holló, lett a szerverek "konzumer" piacán. de asztali cpu-k esetén is néha egyik-másik modell nem elérhető, párszor már előfordult (főleg a 2600/2600x érintett).. egyszerűen úgy néz ki nincs elég gyártókapacitás teríteni a piacot.
nem véletlen, hogy mikor jön a zen2 se szűnik majd meg a korábbi cpuk gyártása, sokaknak elég az, és kicsit tehermentesítheti a zen2 sorokat.de a 12mag főlé menésnek most még lehet nincs értelme, anno pl. az FX cpu-k 8 szállja is erősen kihasználatlan volt, de manapság egyre inkább jól érzik magukat.. pár éve én is úgy gondoltam utóbbit lecserélem, de az új generációs játékmotorokkal kapott egy új lendületet ami simán kiszolgál egy középkategóriás vga-t (hogy utóbbi legyen a "limitáló"). Munkára meg mostanában messze jobb mint a kortárs intel cpu-k, azokat esetemben borzalmasan megfogja a specre patch (a munkám miatt sok IO művelet van a rendszeren, mert a munkakönyvtáram folyamatos szinkronban van egy távoli szerverrel, ezt nem szeretik az intel cpui mostanság...)
-
joysefke
veterán
Kommersz deszktop vonalon szvsz már a magszám 12 fölé növelésének sincsen túl sok értelme. Deszktopra lehozni az SMT4-et pedig szerintem semmi haszna nincsen, sőt kontraproduktív. Nagyobb fogyasztás, semmivel sem jobb real life teljesítmény, ráadásul megjelenik egy csomó anomália is.
Max úgy tudom elképzelni, hogy szétválasztják a szerver és a deszktop designt és a szerverbe beleteszik az SMT4-et, mert ott van értelme, deszktopon meg maradnak a sima SMT-nél.
Ez a szétválasztás viszont eléggé ellentétes az AMD eddigi ZEN 1/1+/2 stratégiájával, illetve még egy jó csomó pénzbe is kerülne. Olyan pénzbe amit az AM4-nek és esetleg az Epyc2-nek kellene megtermelnie, mert az Epyc1 erre nyilván képtelen volt...
-
DraXoN
addikt
pedig elvileg közel dupla olyan széles a backend, csak a jelenlegi frontend nem tudja etetni eléggé hatékonyan.. bevallottan a zen első generációja egy félkész holmi amit már muszáj volt kiadni, de pont az erősebb back rész miatt hatékonyabb az amd smt-je az intel ht-jánál (nem kicsit).
zen2 esetén is elvileg elsősorban az frontenden csiszolnak (és kicsit a többi részen), zen3 esetén meg ki is szélesítik a zen2ben jövő frontendet...elsősorban a nagyobb cache igény az ok a szélesítés ellen, mert ha "parkoltatni" kell az adatot akkor azt valahova gyorsan el kell rakni, majd visszaszerezni pár órajel alatt (különben feltorlódhat minden).. ilyen gyors és kellően nagy cache tényleg "drága", de a 7nm-be beleférhet. Lehet 14/12nm be nem fért volna értelmesen bele, vagy anyagilag muszáj volt már kiadni, így csináltak egy "egyszerűbb" frontendes verziót, amit csiszoltak is kicsit... De az is tudható amikor a Zen kijött (nem zen+), már kvázi kész volt a zen2 is, és utóbbi is kész van designszinten több mint 1 éve, csak "technika" nincs meg mögé.. legalábbis nem tudom már hol olvastam úgy másfél éve nyáron, hogy a zen2 desingszinten kész van, már csak a gyárthatóságra és azzal kapcsolatos optimalizációkra vár, és a zen3 fejlesztése ment már aktuálisan... illetve akkor már a zen4et tervezték, hogy mi menjen bele, bár utóbbit akkor még zen5nek hívták (hogy ne legyenek babonás bajban az ázsiaiak a 4es miatt).
innentől csak az OP rendszenek kell tudnia rendesen kezelni a szálakat végre.. (más prioritás mint a rendes magoknak), de ha big-little jön x86ra is, akkor úgy is hozzá kell nyúlni a windows ütemezőhöz, így talán kap majd rendesebb smt támogatást is (főleg, hogy az új cpuk erősen építeni fognak rá). Bár windows 10en belül is sokat fejlődött ez a támogatás.. -
devast
addikt
Nem, mert ha olyanra tervezték volna, akkor már a 0. napon tudott volna 4/akárhány szálas smt-t. Ez nem olyan, amit csak úgy hozzácsapsz egy meglévő dizájnhoz... Az smt nem a semmiből csinál teljesítményt, hanem csak a kihasználatlan részegységek jobb kihasználásából adódóan. És elég drága tranzisztor szempontból...
-
joysefke
veterán
Azt sosem értettem, hogy felhő szolgáltatóknál, hogy is működik az SMT.
A virtuális gép virtuális processzormagokat -vCPU- lát, mégpedig annyit amennyit az adminisztrátor a virtuális géphez -általában akkor amikor bekonfigurálta a virtuális gépet- hozzárendelt.
Pld van egy komoly webszervered és hozzárendelsz 4db vCPU-t.A virtuális gép ezeket a virtuális processzormagokat teljesen igazi processzormagnak látja. (Alapvetően) azt sem tudja hogy virtualizálva van (ez nem teljesen igaz, de mégis így kell elképzelni). A virtuális gép számára (hasonlóan egy normál alkalmazáshoz egy fizikai gépen) az sem látható, hogy éppen van SMT a szerverben vagy nincsen, számára ez teljesen irreleváns. Ami a virtuális gép üzemekltetője számára fontos, hogy ha a virtuális gép futni akar, akkor a hypervisor mindig tudjon szabad fizikai erőforrásokat biztosítani.
Ahhoz, hogy a virtuális gép futni tudjon, a hypervisor (VMware ESX vagy MS Hyper-V) ütemezőjének a virtuális gépet futásra kell ütemeznie. Ez konkrétan annyit jelent, hogy (egy-egy időszelet erejéig) a szerver processzorából pontosan annyi szabad fizikai processzormagot kell hozzárendelnie a virtuális géphez, amennyi vCPU oda be lett konfigurálva. Innentől kezdve (az időszelet végéig) a futó virtuális gép virtuális processzormagjai 1-1 hozzárendelésben vannak a fizikai processzormagokkal (illetve "SMT maggal", ha van SMT)
annak erőforrásait teljes mértékben tudják használni.A gyakorlatban az SMT annyit jelent, hogy ha szerverben SMT nélkül X fizikai processzormag ki tud szolgálni adott típusból Y virtuális gépet, akkor az SMT-t bekapcsolva ugyanez az X fizikai processzormag valamivel több virtuális gépet fog tudni ugyanolyan teljesítménnyel kiszolgálni. Hogy mekkora ez a növekedés, illetve hogy vannak-e nem kívánatos mellékhatások, az sok mindentől függ. De legyen mondjuk +20%. Alkalmazástól és szervertől függően lehet kevesebb/több.
-
Norman M249
tag
válasz
Petykemano #9 üzenetére
A vga hőcsövek jutnak most eszembe icipici méretben, de gáz helyett folyadék aramlana benne, gyak. egy tokozason belüli hűtőkör amit akar léggel vagy vízzel megtamogatunk. Nanocsöveket már régen tudnak gyartani, úgyhogy simán kivitelezhető lenne.
-
wsanyi
aktív tag
Általában MHZ-et kapsz, azaz időszeleteket. És ha vki éppen nem használja ki az erőforráspokat, akkor boost-ol a géped, azaz megkapja a más gép üresjárati időszeketeit. Ez kb. olyan, mint a NET. Van max. és garantál sávszél. Ott is úgy néz ki, hogy a felhasználási szokásokat figyelembevéve kikalkulátátk, hoyg mennyi esély van arra, hoyg egyszerre mindnkei kihasználja a számára garantált sávszélt (kb 0), ezért összességében összejön a max érték, mivel jó, ha 10 előfizetőből éppen egy tölt le max. sávszéllel. Lassan már a városi gerinchálók is 100 GBit/sec-esek lesznek vonalanként, így előfordulhat, hoyg egy társasházba 100GBit/sec jut be, és azt osztják le a laksáoknak, így a gigabites sávszél lassan mindenknek adott lesz. A felhőben lévő gépeknél más a helyzet, mert a processzorok sajnos nem fejlődnek olyan sokat. Viszont 7 nm-en már egész jó lesz a helyzet.
De neked valszeg nem ilyen drága vas fut a géped alatt.
Azt nem tudom, látsz-e ebből vmit, de a szerződésben benne kéne lennie elvileg, hoyg mit garantál a szolgáltató.
Üdv.
-
DraXoN
addikt
Kicsiknél még annyit se kapsz meg amennyit kértél, mással osztozkodsz az erőforráson és csak "virtuálisan" kapod meg a szálakat/ramot/tárhelyet).. de ha mindenki maximumon kihasználná akkor hamarabb elfogyna a szerver... vagyis megkapod, de ha mindenki egyszerre használja akkor még sincs meg az adott kapacitás.
csak összepárosítják a "nagy igényűt" a "kevésbé terhelem a szervert" felhasználókkal, így nem feltétlen jelent ez gondot.
Legalábbis van ahol ezzel trükköznek... -
dokanin
aktív tag
Azt sosem értettem, hogy felhő szolgáltatóknál, hogy is működik az SMT.
Pl amikor virtuális gépet veszek x maggal, akkor tényleg x magot kapok, vagy csak x/2-t mert a fele csak virtuális szál?
Vagy tényleg annyi magot kapok amennyit kérek, de akkor meg hol az SMT? -
-
Yany
addikt
válasz
#16939776 #20 üzenetére
Speciel én pont az a réteg vagyok, aki a 2500K-ját egy Ryzen 3-ra fogja frissíteni. Most Zen+ éra alatt még elvagyok a régi i5-ösömmel, igaz már fáj picit, az Intel meg mind az SMT-specifikus bugjaival, mind az áraival nonszensz lett. Szóval épp a köv. Zen lesz az én emberem.
-
Yany
addikt
Mondjuk annyiban jobbak is, hogy egyelőre úgy néz ki, hogy a csontvázak az Intel szekrényéből folyamatosan hullanak ki, míg egyelőre elég jól helyt állnak a Ryzen cpu-k. Szóval az igértekhez képest stabilabban hozza is egy Ryzen a tempóját, míg az SMT-s Intelek szépen kezdenek kikponi, mert (mondjuk ki) szarok.
Ettől függetlenül értem az aggályaid, de nem gondolnám, hogy csupán mértéktartás és taktikázás húzódik a későbbi dátum mögött. Mégcsak azt sem, hogy a korábbi Ryzeneket akarják kifuttatni. Inkább valamiért még nem piackész a Zen2. (raktármennyiség; néhány teszt még gondot jelez, amihez újabb mikrokód, vagy valami kell; vagy esetleg egy kapcsolódó terméknek kellene még megérkeznie; akármi).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. Nyilván bele, hiszen az AMD már mondta, hogy egy második generációs EPYC fog annyit tudni teljesítményben, amennyit két darab Intel Xeon Platinum 8180M. Ha most ebből építesz kétutas verziót, akkor az egészen extrém teljesítmény, ami leginkább a HPC-piacot és a Cloud kiszolgálókat célozhatja.
(#27) Vitamincsiga: 2021-re az Intelnél még az Ice Lake lesz, ami a Rome ellen megy majd leginkább, no persze így az AMD ráküldi a Milánt. A 7 nm-es szerverprocesszora az Intelnek optimista becslések szerint is 2022 közepe.
(#24) Vitamincsiga: Úgy néz ki most, hogy a Milan nem igazán teljesítménycentrikus fejlesztés. A Roma az, ami hatalmasat lép előre, lényegében annyit, hogy egyutas konfigban lever bármit, ami ma kétutas, de irreális lenne elvárni egy ekkora generációs ugrást megint, ráadásul ilyen rövid idő alatt. Nincs meg hozzá az alap. Valószínűleg inkább 20-40%-os lesz csak az előrelépés, és a funkciók kapnak inkább hangsúlyt.
-
Vitamincsiga
tag
válasz
Petykemano #26 üzenetére
Valószínűleg a problémakör összetettebb.
A POWER9-ről [link] találtam némi infót. Nem csoda, hogy eddig nem akarták az SMT4-et bevezetni az x86-os szervervilágba. -
Vitamincsiga
tag
A "cilinder és a jaj valami harapja az ujjam" esete.
Az Intel addig hitegette magát a 10 nm-rel és halogatta EUV-t, míg benne ragadt a 14 nm-be.
Addig fényezgette az "órajelét", míg a tikk-takkból csak a takk-takk maradt.Ez bármelyik céggel megeshet, ha nincs +90% piaci részesedésed és egyetlen konkurensed, az garantált csőd!
Érződik, hogy az EPYC fronton az AMD nem kukoricázik!
A mostani Zen 3-as pletyka arra jó igazán, hogy a géptermi rendszergazdák - ha mégis megkérdezi őket valamilyen fejes - már most bevéssék a naptárukba: 2020, KELL!1% -> 5% tényleg nem sok, de szervert sem cserélgetünk évente!
Pontosabban van/kellene lennie egy hosszabb távú fejlesztés/nek, ami alapján folyamatosan frissítjük a gépparkot. Ha lehet húzni egy fél évet egy ilyen lehetőség miatt Zen 3, akkor megéri várni egy kicsit a részletekre.
A villanyszámla szintén nem kukoricázik...A "bele harapott az ujjamba?" pedig?
A jelenlegi pletykák szerint az Intel '21 környékére tud elő jönni a vadi új, versenyképes architektúrájával. DDR5, +7 nm, meg ami kell bele.
Jó lesz! Drága, meg új tokozás, de teljesítményben jó lesz.Az AMD-nek addig van esélye az 5%-át 20-25 %-ra feltornászni.
Mert utána tényleg verseny lesz!Vagy feldarabolják az Intelt a monopólium ellenes törvény miatt
-
Petykemano
veterán
válasz
Vitamincsiga #24 üzenetére
vmikor lesz elvileg AVX512 is
Nekem az első kérdésem az volt, hogy a 4 szálat milyen backendre fogják ráépíteni - vagyis szélesedni fog-e
A zen jelenlegi backendje szélesebb, mint amit a frontend 1 szálon tud etetni, ezért látványos az SMT yield.még azt tudom elképzelni, hogy az AVX512 úgy jön, hogy 4x128-os feldolgozó, vagy 4x256, a lényeg, hogy több mint a jelenlegi 2x128 és akkor ott már szélesebb a feldolgozási képesség, amire érdemes lehet több szálat ráindítani.
-
Kvg
senior tag
A tényleges megjelenés szempontjából az AMD egészen konkrétan az Ice Lake szerverpiacra szánt verzióját veszi célba. Ez ellen ugyan a Rome-ot szánták eredetileg, de az Intel annyit késik a saját fejlesztésével, hogy ráküldik a Milan platformot.
Az hogy mennyit késik az Intel szerintem semmit nem számít, sokkal inkább Az 5G által generált újabb igényeket akarja kiszolgálni az AMD. Nincs mire várni, lépnie kell ha nagyobb szeletet akar a tortából.
-
Vitamincsiga
tag
"Az aktuális pletykák szerint az egyik újítás a szimultán többszálúság kétutasról négyutasra növelése, amivel egyetlen mag négy hardveres szálat futtathat."
A SUN SPARC családja kezelt 4, majd 8 szálat magonként. 2005, illetve 2007-től.
Az IBM POWER architektúrája ezt 2010, 2014-ben tudta. Ők ma is elérhetőek a piacon.x86-nál ezen döntés komoly fejlesztésnek ígérkezik.
Az egyik indok, ami alapján a "nagygépeket" eladták a szerverpiacon a fentebbi volt. Most tényleg van esély, hogy az x86 ezen a téren is szintet lépjen.Hogy a Zen 3-nál? Hmm...
Ha úgy nézzük a 32->64 mag a ZEN 1- Zen 2 -nél bekövetkezett. +5 nm-nél is véleményes lenne a 128 magra történő lépés.
Tehát valamiben fejlődni kell. Valami miatt kívánatosnak kell lenni az új portékának!
A 2->4 szál koncepció szerintem ilyen.
Ha a Zen "filozófiája" tényleg ez volt:
1. végre menjen már valami! /Zen/
2. legyen versenyképes gyártástechnológia. /7 nm/
3. akkora kész lesz a a MCM dizájn és az IPC-t is rendbe rakjuk. /Zen 2/
4. és jöhetnek az extrák: 4 szál magonként /halkan Zen 4 8 szál???/ /Zen 3/
5. és a varázslatok: 1 tokozásban, 1 I/O, 1 CPU, 1 GPU /ez a Navi utáni lesz/ és 1 HBM3. /Zen 3/
6. és a még fejlettebb gyártástechnológiával, mindezt megduplázzuk! /Zen 4/
, nos ha így volt, a Zen 3 tudni fogja a 4 szálat magonként.Persze adódik a kérdés:
És teljesítményben ez mit fog jelenteni?
Szerintetek? -
Tanisz
senior tag
válasz
#26681856 #19 üzenetére
Hát az elég vicces, hogy az emberek hajlandóak dupla annyi pénzt kifizetni egy prociért, ami legjobb esetben is max 20%-al erősebb (bizonyos esetekben)
Értem itt a 8700K vs 2600X-re, amit felhoztál.
62e HUF vs 131e HUF 15-20%-os különbséget figyelembe véve pénzkidobás.De akár a 2700X vs 8700K -nál már elolvad az Intel előnye és még van plusz 2 mag az AMD javára, árban
100e HUF vs 131e HUFA 9700K-nál meg végképp nem értem, ha már 8 magosokat nézzük 150e HUF vs 100e HUF kb 15%-os előny Intel javára, "elvileg".
Ez inkább megint a kék oldal funboysága miatt van, amit Te is mondasz:
szóval a logikád alapján az Intel jelenlegi magas piaci részesedését az Intel funboyok hülyesége tartja szintenRacionálisan nézve akinek megfizethető proci kell jó teljesítménnyel azt nem értem miért vesz Intelt, ilyen alapon.
Még mielőtt bárki betámad nem igazán érdekel ez az AMD vs Intel cicaharc a fórumokon, csak próbálom felhasználói szemmel az árakat és teljesítményt nézve a tényeket kezelni.
Nekem is jelenleg AMD-m van, de azért mert kell a 8 mag a munkám miatt és nem volt kedvem vagyonokat kiadni egy prociért, ha Intelt megkaptam volna jobb áron hasonló teljesítménnyel akkor azt veszem.
-
Lacc
aktív tag
Amikor szerverpiacról beszélnek, akkor a Data Center, Big Data és HPC piacot is beleértik?
-
törölt tag
Az áraik jelenleg is versenyképesek tűnnek, aki tényleg akarta az már fejlesztett. Az a réteg akinek a 2700x kevés, de a 9900K nincs pénze, az sem széles annyira, hogy újabb rohamot kellene indítani a desktop-PC vásárlók kegyeiért.
Persze, még mindig INTEL-nek van kiszolgáltatva a teljes x86 piac, és az abba az irányba megy amilyen irányba ő a termékeket fejleszti, és abban a tempóban halad ahogy ő a lehető legnagyobb haszont ki tudja szedni egy-egy fejlesztésből. 5 éve talán még így volt.
-
hardzsi2
aktív tag
Lendületben vannak és ezt kihasználják.
Átgondoltan építkeznek és ennek hozadéka előbb-utóbb megjelenik, ezt látjuk.
Szerintem jól csinálják; én drukkolok Nekik.
-
arn
félisten
az epyc lassan ket eve piacon van, es nem ugy tunik, hogy nagy attorest hozott volna. a konzumpiacon viszont epp elkezdtek az ar/ertek miatt normalisabb reszesedest kiepiteni - arra kellene fokuszalni, ami porog. ha a szakemberek szeles korben kezdik el hasznalni az amdt, onnantol ajanlani is jobb szivvel fogjak mas celokra - az intel is az asztali pcken kereszul erte el a sikereit.
jelenleg csak egy jobb ar/ertek aranyu alternativat nyujtanak, nem jobbatm, a profitot az fogja termelni, ha ok diktaljak az arat.
-
DraXoN
addikt
válasz
#60061184 #11 üzenetére
könnyen lehet a gyártási volumen miatt is, hogy "nincs elég" chip, és mivel az epic egyszerre sokat felvesz oda megy elsődlegesen... intel ellen meg most még a 12 is elég lehet...
de könnyen lehet, hogy az új generációs TR procik megjelenését megvárják előbb a 16magos meghozatalával.. hogy saját piacukat se "kanibalizálják" és ragadjon rajtuk egy csomó akkor már majdnem senkinek se kellő 16magos TR proci... -
Pug
veterán
Magadnak mondasz ellent..., pontosabban a logikának
kritikus ido lesz, hogy mennyit tud az amd felul maradni - minel kevesebbet, annal nagyobb esellyel sulyed vissza. a ryzennel kellett volna kezdeni, nem a epyckel.
- Domináns termékpalettához megfelelő R&D kell
- Megfelelő R&D-hez elegendő budget kell
- Értlelem szerűen a szükséges R&D budgethez kell megfelelő nyereség az ágazaton belül
- Ezt CPU fronton a server piacra pozicinált termékek esetén lehet maximalázálniTovábbra is szembe megy az eszmefuttatásod a logikával.
Több szegmensbe is pozicionált termékkel mindig a legnagyobb marginnal rendelkező szegmenst (azon belül is a stratégiai partnereket) "árasztjuk el".
CPU-k piacán ez a szerver.
-
arn
félisten
az ido az intelnek dolgozik... a kov kor jo esellyel az amde lesz, utana viszont a ryzen be fog fulladni (ugyanaugy csak csiszolgatni fogjak, mint az intel tette). igy nem artana mindel elobb piacra dobni azt a ryzen3at. kritikus ido lesz, hogy mennyit tud az amd felul maradni - minel kevesebbet, annal nagyobb esellyel sulyed vissza. a ryzennel kellett volna kezdeni, nem a epyckel.
-
Petykemano
veterán
Az intel a foverost kapja elő. Idén talán látunk belőle valamit. Abu azt írta, a kurrens butított 10nm nem annyira jó magas frevencián még.
De tudjuk milyenek a megmondóemberek, milyen a mindshare. Most minden tesztben intelt használnak (kivéve persze az olyan csóringer magyar weboldalakat, mint a prohardver, ahol az "ajándék" 2700X-cel mérnek) minden nagyobb megmondóember, jútúber, streamer gépében intel 9900K van, mert az hajtsa ki legjobban a videokártyát.
Ha a következő 6-9 hónap során az amd a zen2-vel át tudná venni a ST perf leadet úgy, hogy teljesítmény nem omlik össze a threadhoppingtól, akkor az lenne ám csak az igazi fegyvertény, mert akkor ősszel az nvidia új 7nm-es gpu-it már nagy tiszteletlenség és elfogultság lenne nem a leggyorsabb CPU-val mérni és nagy ostobaság lenne a streamerek részéről is, ha nem a legjobb proci világítana ki a gépházból.Ez persze csak egy lehetőség az AMD-nek.
A foveros meg a kalap ott jöhet képbe, hogy ha a 10nm nem is alkalmas 5ghz-re, de a 3d stackingel esetleg megoldhatják az L3 cache méretének jelentős emelését, hovatovább többszáz MB eDRAM vagy STT-MRAM L4$-ként való alkalmazását, ami esetleg valamiképp alkalmassá tehet a ST korona visszavételére. Biztos adják fel könnyen.
-
DraXoN
addikt
a 3D stackingból intelnél lehet még valami, de annak is kellhet pár év amíg asztali vonalon "beérne" ... addigra meg lehet kb. az amdnek is meglesz az azonos technikai vonala..
a ryzen pl. jól megy, a profit még se "növekszik" ... az ok, mert elköltik ott is a fejlesztésekre, így ők se "pihennek" ...
azt mondják intel előrébb jár ezen a területen, kérdés ez mire lesz elég, oda kb. új architektúra kellene a jelenlegi korlátok mellett (erős hőtermelési limit).a 3D problémára én 2 lehetséges megoldást látnék... bár nem tudom bármelyik használható-e.
1. valami hőelvezető lapka a rétegek között.
2. feltölteni a cpu-t hűtőolajjal.. ez mondjuk kicsit extrém .. még a végén jöhetnek a viccek, hogy léket kap a cpu ... a keringetést meg vagy valami piezós módon, vagy az alkatrészek "okos" elhelyezésével "természetes" módon oldanák meg...
akár nem kizárt a 2 kombinációja, de.. mindenképp drága ez a 3D dolog..
de nem látom egyenlőre, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a cpu chippek ne okozzanak gondot ha azok önmagukban 20-30W-ot elégetnek magonként egy-egy nagyobb teljesítményű példánynál.. ha csak nem igazán hűtik le az egész chippet extrémen, vagy használnak valami olyan technikát amitől a chippek extrém hőmérsékleten is működőképesek, nem látom hogyan lehetne ezt megoldani "újratervezés" nélkül.. a jelenlegi magokkal csak erősen limitált teljesítményű példányok jöhetnének.. persze intelen kívül csak kevesen tudhatják mi folyik ott fejlesztésként az ajtók mögött, igen sok pénzt eltudnak költeni egy-egy ilyen kutatásra, én meg csak egy 5-10 percet agyaltam itt azon ismereteim alapján, ami alapján úgy vélem, hogy "tart most" a technika... de nem tudhatni mi van az ajtók mögött.. csak mikor ekkora a csönd 2 dolgot jelenthet, vagy valami "nagyon" dolgozik, vagy azt se tudja mit csináljon... de a ryzen megjelenése utáni "kapkodás" (most már lassan 2 éve, így egyre kevésbé releváns) azt feltételezi, hogy nincs "nagy" projekt (legalábbis akkor nem volt még).. -
Tanisz
senior tag
Gondolom ez az előhúz dolgot is, aki említi az úgy gondolja, hogy van valami fejlesztés a háttérben, amin dolgoznak, de még nem nagyon publikálták és 1-2 éven belül piacra tud kerülni és lehozza a csillagokat az égről.
Ugye a Pentinum 4-ről is Core -ra az hiszem ez volt az asztali lépcső, kb 2-3 évükbe tellett azért az nem kis idő. Gondolom erre értik, hogy valamit előkapnak a kalapból. Ezeket a 2-3 éves távokat.
-
Tanisz
senior tag
Asztali fronton szerintem egész szépen szerepel, persze lehetne még hova növelni a népszerűséget.
Viszont amit nagyon hiányolok, hogy a laposokban nem annyira elterjedt.Tudom van már jó pár termék Ryzennel, de az Intellel szemben elég elhanyagolható a termékpaletta, igaz több mint ami eddig volt, ez tény.Szerverpiacból pedig azért kellene nekik minél nagyobb szeletet kihasítani, mert az tudna annyi bevételt termelni, hogy a jövőben versenyképesek maradjanak.
Volt valahol egy elemzés, valamelyik külföldi oldalon régebben olvastam, még anno a Zen1 megjelenésekor talán (most sajna nem találom), de valami olyasmiről szólt, hogyha a szerverpiac legalább 23-25%-át meg tudnák szerezni stabilan, az már egy erős alap tudna lenni a jövőjükre nézve.Ebben az Intel előkap valamit a tarsolyból már egyre kevésbé lehet bízni az elmúlt pár év távlatából.
Aztán persze ki tudja, lehet van valami, de szerintem inkább megint a pénzt és befolyást használják majd arra, hogy megnehezítsék az AMD dolgát (ugye erre már 15 éve volt példa a történelemben). -
Pug
veterán
Szerintem a Ryzen-nel már elkezdték megnyerni az own-built PC szegmens bizalmát.
-
arn
félisten
ertem en, hogy a szerverpiac a leghusosabb... csak amig az embereket nem nyeri meg maganak az amd, addig nem fognak sokat fektetni ebbe sem. a konzumtermekekre kellene ramenni, es onnan terjeszkedni. addig tatogatnak, amig az intel elohuz vmit, aztan akkor feldughatjak.
-
Petykemano
veterán
A zen(2) jelenlegi felépítésére küldik rá (mennyi értelme lenne) az SMT4-et, vagy szélesítik a feldolgozókat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Itt sincs a második generációs EPYC, de már harmadik generációs fejlesztés előkészítése zajlik.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 8600K 16GB DDR4 960 GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest