Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Bennem az maradt meg, hogy anno a 3.51-es nt-ben a grafikus felülethez tartozó dolgok közül több minden futott user space-ben, mint később a 4.0-ásban, ettől a 3.51 lassabb és stabilabb volt.
De könnyen meglehet, hogy ezügyben rosszak az emlékeim.Viszont az eredeti véleményem az, hogy nem szeretném pl. az opengl drivereket a kernelben látni, mert abból nekem csak bajom lenne. Bár ez eléggé személyes vélemény, azért érdekelne, ebben láttok-e kivetnivalót.
-
rii
nagyúr
miért szükségszerű, hogy winesedjen?
ahogy megírták rá a q3-at
megírhatnák a többi hiányzó progranot
corel, 3dmax, ps, illu, indesigne, acorbatez nem winesedés
egy linuxosnak se fájna ha lenne rá több programa topikban senki nem akarja, hogy beleforgassanak bármit is
ez csupán a már meglévő linuxosok kifogása -
Lenry
félisten
kösz
nem mondtam, hogy a Windows nem felel meg, mert kicsit feljebb írtam, hogy ez számomra ez a legjobb... csak most írtam, hogy azért közel sem tökéletes
különben az OS X tökéletesen megfelel... csak PC-re nehéz ráhúzni
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #189 üzenetére
Hogy Űrlény Edition-e, azt nem tudom, de hogy hemzseg a trójaiaktól és wormöktől, az "hótziher".
-
Lenry
félisten
válasz
(Kolombusz) #189 üzenetére
jó, én is tudok rá vigyázni, mert a saját gépemen 4 hónapja van fenn az a windows ami fenn van (azt is azért raktam teljesen újra, mert eladtam a vinyót a win alól) és egyetlen vírus, vagy féreg sincs rajta, kb másfél perc alatt indul (plusz az MSN miatt még fél perc semmittevés)... de egy átlaguser gépe (mint apáméké) tele van férgekkel meg minden szutyokkal két hét után, meg minden baja van...
-
-
(Kolombusz)
veterán
Nekem miért visz gond nélkül 20-30 napot és csap a winupdate miatt kell újraindítanom?
Miért nem lassul be 2 hét után sem?Nem, nem hekkelt a Windowsom, gyári konfigolással. XP alatt sem volt gond és Vista alatt sincsen gond.
Jah és miért kellett csak hardverhiba, vagy csere miatt újrahúznom? Miért van az, hogy az 1 éve telepített Vistám vírusirtó nélkül, a beépített biztonsági rendszerekkel gond nélkül üzemel? Ugyanolyan gyors, mint mikor feltelepítettem. Az enyém tuti valami űrlény edition lehet.
-
doc
nagyúr
Linux alatt sem igazán KELL, de rengeteget könnyít az ember életén, sokkal egyszerűbb mint a kattintgatósdi
én pl. Windows alatt is használom, pl. sokkal gyorsabb egy ipconfig /all parancsot kiadni, mint a start->beállítások->vezérlőpult->hálózati kapcsolatok->helyi hálózat->tulajdonságok->tcp/ip->tulajdonságok->speciális->wins útvonalat végigkattintgatni
vagy említhetném a hálózati meghajtók mountolását, stb
sőt, van olyan dolog amit windowsban sem tudok parancssor nélkül megoldani, pl. kilépés nélkül rendszergazdai jogokkal futtatni egy hálózati megosztáson levő programot -
Cathfaern
nagyúr
ha Linuxon van parancssorod, akkor mindened van - na nehogymár gépelgetnem kelljen, meg parancsokat tudnom... én mezei felhasználóként kattintgatni szeretek...
Akkor add fel azt, hogy linuxot használsz. Ezt nem rossz indulatból mondom, vagy bántásból. De egyszerűen a linuxot nem lehet úgy kihasználni, hogy csak kattingatsz, ha ragaszkodsz ehhez, akkor rosszabb lesz, mint egy Win (mert a dolgok 70%-át nem fogod tudni beállítani).
-
Lenry
félisten
-
bambano
titán
-
Lenry
félisten
ezt a MAC topikot ismerem, én is próbáltam már összehozni, a régi konfiggal sikerült is, de azon nagyon lassú volt (Pentium D 805, 1G RAM), most majd az E2140 VMware-ben szépen viszi virtualizálva a Tigert, ha lesz egy szabad partícióm megint megpróbálkozok normál telepítéssel
Vladi:
-
Vladi
nagyúr
válasz
Stalker-2572 #172 üzenetére
Leírtam, honnan...
-
rii
nagyúr
" ... -- nem kéne állandóan azon nyomulni, hogy van egy (szerintem ótvaros) oprendszer, meg van egy (szerintem jó), akkor hordjuk már át az ótvart a jóba, hogy maradjon két ótvaros meg ne maradjon jó. ...."
számomra ez új
aszittem megírják az OS-re az adott progit, oszt szevasz -
rii
nagyúr
" ... hanem attól, ha a teljes grafikus alrendszert beleerőszakolod a kernelbe ... "
ezt én sem akarhatom
amitlátni szeretn ék: 95-1.5 (%) helyett mondjuk 70-25 (%)
és erre csak a linuxnak van esélye a PC OS-ek terén---------------------
(#171) Lenry: ".... én mezei felhasználóként kattintgatni szeretek..... "
kocsiba is kell olajt cserélni, a számítógé velejárója., hogy érteni is kellene hozzá
(#163) Lenry: OS/X PC-re
-
Lenry
félisten
nekem pl volt grafikus felületem, csak rosszul vagyok az 1024x768@60Hz-től, és mást meg nem engedett azért próbáltam meg a drivert...
ha Linuxon van parancssorod, akkor mindened van - na nehogymár gépelgetnem kelljen, meg parancsokat tudnom... én mezei felhasználóként kattintgatni szeretek...
-
Vladi
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #164 üzenetére
Túl hamar feladtad.
Két okból:- ha nv driverrel már volt grafikus felületed, akkor talán felesleges is nvicia driverrel vacakolni. Lehet, hogy elég.
- ha Linuxon van parancssorod, akkor mindened van.Különben sem omlott össze, csak nem indult el az X.
Tehát valami gixer közbecsúszott. Ez a kaptt parancssorból kideríthető. Az nv dirver visszaállítható és újabb grafikus restart után ph-s fórumban segítség kérhető.Egyébként ezt a tünetet annyiszor leírták már linuxos topikokban... én meg annyiszor leírtam már, hogy mi a teendő... de most fogom utoljára, ezúttal a blogomban.
-
(Kolombusz)
veterán
Öööö, ez már másfél éve volt, de nem.
Ha jól emlékszem, a csomagkezelővel megkerestem a drivert hozzá, feltelepítettem, majd kérte, hogy a xorg.conf-ban nevezzek át valamit nv-ről nvidiára, vagy fordítva, nem emlékszem már pontosan, a lényeg, hogy pontosan azt csináltam, amit írt. Ezután újraindítottam a grafikus felületet. A várt kánaán helyett a parancssor fogadott. -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #161 üzenetére
A 80x25-ös konzol történelmileg eléggé a lyukkártyára hasonlít.
Másrészt nem a 3d-től válik instabillá a rendszer, 3d most is van linuxon (jobb, mint az xp-ben), hanem attól, ha a teljes grafikus alrendszert beleerőszakolod a kernelbe.
-
Vladi
nagyúr
(#138) Lenry
"és akkor vérpistike is ezt terjesztené a haveri körben, és nem a tört Windows-okat"Isten őrizz! Há rosszak akarsz é nékünk??
„ami mi úgy néz ki, mint a Windows, úgy működik, mint a Windows, úgy kell használni, mint a Windowst, és kompatibilis is a Windows-zal.”
Úgy hívják xp. De igazad van! Nyissák fel (nem a szemeiket) a windows forráskódját!
(#153) (Kolombusz)
Tippelni szabad? Úgy fogtál hozzá, hogy nvida.com?
(#141) bambano
„ beleintegrálnák a grafikus motort a rendszermagba és ettől instabillá válna az egész, akkor komolyan hisztizni kezdenék.”
Kezdhetsz esténként kicsit forgolódni elalvás előtt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vén Trotty #128 üzenetére
Még a végén másokban is ilyen felismeréseket szül az 3e. Na ezért kell gyorsan megszabadulni a linuxtól és telepíteni rá szép és okos ikszpéét.
-
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #154 üzenetére
Számomra ez a linux egyik varázsa:
w
10:38:26 up 441 days, 23:16, 9 users, load average: 0,35, 0,18, 0,17A másik varázsa az, hogy nagyon sok vezető fejlesztő ugyanarról a területről került a linux fejlesztésbe, amin én is dolgozom, ezért azok a dolgok, amikre nekem szükségem van, tisztességesen meg vannak csinálva benne. Ezzel együtt jár az is, hogy más dolgok, amikre nincs szükség ezeken a helyeken, meg nincsenek. Lásd desktop és játék.
Engem és még sok más linuxost nem érdekel, mit használnak mások a gépükön, az az állítás, hogy azért linuxozom, mert mások nem, ennélfogva szerintem hamis.
-
doc
nagyúr
azért az nem igaz, hogy a Linux nem alkalmas játékra
jópár játék létezik rá, köztük akad kereskedelmi is
a gond nem az, hogy nem LEHET játszani Linux alatt, hogy hogy - erős túlzással élve - nincs MIVEL...
bár ez engem különösebben nem érdekel, ha játszani akarok, leülök a PS elé, ott sosem lesz gond, hogy kevés a RAM, gyenge a proci, nem bírja a videokártya
meg árban is sokkal-sokkal olcsóbb mint pc-n játszani...MOD: bambano:
LOL, hiperkocka, ez Qrva jó -
bambano
titán
hol látsz te olyat, hogy mindenkire ráhúztam a vérpistike jelzőt?
úgy látom, megint szemantikázás meg implikáció meg funkanalfabétázás következik. szerintem ezt a részt azelőtt hagyjuk, hogy elkezdődött volna. (hint: abból, hogy aki vérpistike, annak vonzóbb lenne a linux, ha tudna rajta játszani, nem következik, hogy akinek vonzóbbá válna a linux, ha tudna rajta játszani, az mindenki vérpistike.)
A linux arról szól, hogy:
- ha fákin-bloodpeter (szerintem bloodsteve, de mind1) edition linux kell neked, akkor forkolod a forrást és megcsinálod magadnak vagy találsz elegendően nagy szervezetet, aki megcsinálja valamilyen üzleti vagy más érdek alapján neked. Ez utóbbi (hogy elegendően nagy szervezet rámozduljon a linuxra, mint játékplatform, sok éve nem jön be már), tehát a második megoldás nem esélyes.- nekem a jelenleg fennálló rend többnyire megfelelne, pár apró bajom van:
-- nem kéne államilag kötelezni a népeket windows használatra
-- nem kéne állandóan azon nyomulni, hogy van egy (szerintem ótvaros) oprendszer, meg van egy (szerintem jó), akkor hordjuk már át az ótvart a jóba, hogy maradjon két ótvaros meg ne maradjon jó.
-- nekem jelen pillanatban az összes bevételem attól függ, hogy normálisan működik-e a linux (pontosabban a debian etch) vagy nem. Ha nem működik normálisan, akkor két út van előttem: kénytelen vagyok megtanulni egy általam utált rendszert vagy éhen hal a gyerekem.úgyhogy a vérpistikék lehetőség szerint kerüljék el a kenyéradó eszközömet.
optimális esetben mindkét tábor faragná a saját lomját és rábízná a piacra meg a műszaki/technológiai eredményekre, hogy melyik lom a jobb. kevésbé optimális esetben itt-ott belépnek piactorzító tényezők, amitől nem csak a technológia meg az ár dönti el a jobbságot, hanem néha egy-két fülemüle dolog is. De az nem elfogadható, hogy dögöljön már meg a linux tábor, mert a másik tábornak mások az igényei. hagyják meg a hozzám hasonló hiperkockáknak is, hogy meg tudjon élni abból, amit csinál.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A Linux azok játékszere, akik az olyan dolgokat szeretik, amit a többség nem, ez a varázsa, ha mindenki Linuxot használna, akkor átnyergelnének BSD-re, vagy valami másra. (BeOS?
) Nem kell mást keresni a hozzáállásuk mögött. A Fejlesztők jelentős része is így gondolkodik, ezért olyan a rendszer amilyen.
-
(Kolombusz)
veterán
(nekem legalábbis 10 éves Windows-os múlt után, éppen négyszer sikerült boot-képtelen állapotra hoznom először az Ubuntu-t, majd a Debian-t, mire feladtam, pedig csak nVIDIA drivert próbáltam telepíteni)
Sokszor olvastam már ezt, örömmel látom, hogy ez nem csak nálam vágta taccsra az oprendszert (Ubi).
-
rii
nagyúr
te mindenkire ráhúzod a vérpistike jelzőt, aki jelenleg nem, de talán használna Linux-ot?
" ... A linuxosok egy jelentős részét nem érdekli, hogy a linux megfelelő lesz-e játékosoknak, én meg kifejezetten örülök neki, hogy nem. ... "
a.) akkor legyen egy fákin-bloodpeter Linux edition.
b.) neked a jelenleg fennálló rend is megfelel, ami az OS piacon való részesedésben jelen van? csak mert a versenyhezet mindenhol jó (kivéve otthon) -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #149 üzenetére
Szép és jó.
De azt mondani, hogy a reactos szabad szoftver és gpl alá tenni.. khmmm. van némi fogalomzavar -
bambano
titán
De valami attól windows, hogy megfelel a windows api specifikációnak. A windows api specifikációt az ms kezeli, ergo de facto lehetetlen másik windowst írni. Vagy legalábbis nem triviális, mert reverse engineeringgel lehet csak.
A linuxosok egy jelentős részét nem érdekli, hogy a linux megfelelő lesz-e játékosoknak, én meg kifejezetten örülök neki, hogy nem. Az a cél, hogy a linux is legyen megfelelő játékosoknak, szerintem pont akkora marhaság, mint azt mondani, hogy frankó dolog a mazda mx5 kabrióban, ezért az autópálya építésen használt kamaz sóderszállító is legyen kabrió.
(azt elismerem, hogy komoly vonzerőt jelentene a vérpistikéknek a játék linuxon. Ebben igazat adok neked.)
-
bambano
titán
válasz
Stalker-2572 #143 üzenetére
A nagyságrend az 10. A nagyságrendek ebből következően minimum 100, ha a többes szám az kettőt jelent, és 1000, ha hármat, és így tovább.
Tehát azt kellene bizonyítanod, hogy az MS minimum 100x annyi embert foglalkoztat fejlesztéssel, mint az open source közösség.
Azért ebben a bizonyításban van kihívás
-
doc
nagyúr
UT3 van Linuxra, amennyire tudom, WoW és Oblivion is megy wine-nal
a detonator driver meg nagyon nem 2-3 kattintás Windows alatt:
böngésző elindít, nvidia.com-ra felmegy, driverdownload, kártyatípus, stb, stb, stb
utána driver elindít, továbbokat nyomogat, újraindít
Ubi alatt ez talán annyi, hogy menü->zárt meghajtók kezelése->engedélyezés pipa
(lehet hogy előtte a csomagkezelővel le kell szedni az nvidia drivert, de ez is egy sima keresés lehet, passz... a notimban ati kártya van, az asztali gépen meg Slackware fut, azért az erősen más mint egy Ubi)
amúgy igazából tökmindegy hogy hány kattintás, a lényeg hogy működik -
Lenry
félisten
Azért nem érdemes írni egy oprendszert, ami úgy néz ki, mint a windows, úgy működik, mint a windows és kompatibilis, mint a windows, mert ilyen már van: a windows xp - igen, de épp az volna a lényeg, hogy ne a winxp legyen az, hanem egy Open Source, Micro$oft független rendszer.
Vérpistike meg csak maradjon a windowsánál és hagyja békén a linuxosokat. - olvasd el mégegyszer az ide vonatkozó bekezdésem....
ha a játékok sebessége miatt beleintegrálnák a grafikus motort a rendszermagba és ettől instabillá válna az egész, akkor komolyan hisztizni kezdenék. - akkor oldják meg úgy, hogy jó legyen... de azt neked is el kell ismerned, hogy komoly vonzerőt jelentenének ha az igazán nagynevű játékok (Crysis, UT3, Oblivion, WoW) elérhetőek lennének Linuxon... mert így sosem lesz megfelelő a Linux a játékosoknak, akik azért a PC felhasználók elég jelentős táborát teszik ki...
doc: akkor vagy én vagyok ügyetlen vagy nem értettem meg valamit... mire sikerült volna feltelepítenem, mindig vmi kernelt hiányolt... vagy kernelt kellett volna fordítani... vagy valami ilyesmi...
windows alatt a Detonator telepítése ha jól emlékszem szintén 2-3 "Tovább"-ból és egy újraindításból áll -
bambano
titán
Az, hogy valami szabványos, azon múlik, teljesíti-e a kapcsolódási felületekre (interfészekre, alkalmazás-programozási interfészekre) megadott szabályrendszert. Azt, pont azt és nem mást.
A unixok szabályrendszerét egy független szervezet gondozza és önköltségi ár környékén hozzáférhető, tehát teoretikusan lehet unix szabványnak megfelelő operációs rendszert írni.
Ugyanez nem igaz má$ termékekre, mert ott egyrészt a teljes api nem publikus (nda-t kell aláírni, hogy megnézhesd), másrészt nem igaz az, hogy egy jól működő szoftver csak publikus rendszerhívásokat használ, hanem néha beleturkálnak a rendszer legmélyébe is. Másrészt olyan gyorsan változik az egész, hogy nem triviális megfelelő anyagi erőforrások nélkül (értsd: nagy csapat programozó) követni.
Az már csak hab a tortán, hogy az egyik rendszer végletekig egyszerű, mint a faék (és hatékony), a másik meg irgalmatlan bonyolult és összetett.
Az nem teljesen igaz, hogy azért kezdtek el linuxot fejleszteni, mert nem akarták megvenni a unixot. Volt ilyen érv is, de nem unix ellen, hanem a minix ellen, de igazából Linus vett egy pc-t és meg akarta érteni, hogyan működik a 386-os proci, ezért egy assemblyben írt, több taszkos news readert akart fejleszteni rá. (hogy egy taszk kezeli a bejövő karaktereket, eyg másik a kimenő billentyű nyomásokat). Hát mostanra kicsit túlburjánzanak a feature-k abban a newsreaderben
Az szintén nem igaz, hogy egy nagy nevű játék sem készült linuxra, nekem pl. van Simcity 3000 gold editionom a Loki gamestől. Az viszont sajnos igaz, hogy ma nem üzlet linuxra játékot fejleszteni.
Azért nem érdemes írni egy oprendszert, ami úgy néz ki, mint a windows, úgy működik, mint a windows és kompatibilis, mint a windows, mert ilyen már van: a windows xp. Na jó, nem mindig kompatibilis
Én abban semmi értelmet nem látok, hogy írjanak még egyet és megint elkövessék ugyanazon hibákat. Egyébként régebben mintha lett volna ilyen projekt, csak hamvába holt, már nem emlékszem pontosan...
Megnéztem pár video-t a youtube-on, miket tudnak photoshoppal. Lassan felmerül bennem, hogy azt mondani: értek a photoshophoz és használom is, azt fogja jelenteni, hogy hazudok mint állat.
Vérpistike meg csak maradjon a windowsánál és hagyja békén a linuxosokat.
Azért nem lenne jó, hogyha minden windowsos cuccot átpakolnának linuxra, mert könnyen meglehet, hogy ezen cél érdekében olyan változtatásokat kellene csinálni a mostani linuxokon, amitől a mostani felhasználás céljaira alkalmatlanná válna. Így azon emberek igényei miatt, akiknek jelenleg windowsuk van és az meg is felel nekik, tönkre lenne téve azon emberek igénye, akiknek jelenleg csak a linux felel meg. Pl. ha a játékok sebessége miatt beleintegrálnák a grafikus motort a rendszermagba és ettől instabillá válna az egész, akkor komolyan hisztizni kezdenék.
-
rii
nagyúr
" ... miért nem lehet írni egy open source op.rendszert, ami mi úgy néz ki, mint a Windows, úgy működik, mint a Windows, úgy kell használni, mint a Windowst, és kompatibilis is a Windows-zal. ... "
ha valamivel kompatibils akarsz lenni, akkor azt ismerned kell
namármost az MS legféltettbb titka a linux elől a programok futtatásának mikéntje.
szerintem sokan próbálták már megfejteni16 bites progikra: wine
de elég lenne, ha a soft gyártók nem csak 2-felé (win, mac) dolgoznának, hanem 3 (win mac linux), szóval valamilyen szinten a orogramfejlesztők alakítják az ms monopol helyzetét az os piacon
utolsó 3 bekezdés: szerintem is
-
doc
nagyúr
az ötleted másnak is eszébe jutott, úgy hívják hogy ReactOS, és még fényévekre van a használható állapottól
azzal viszont egyetértek, hogy portoljanak minél több appot Linuxra. hál'istennek a játékok között is akad jópár ami Linuxon is megy natívan, bár ezek nagy része FPS (UT-k, moha, stb)
sokan vannak úgy a kérdéssel mint te, hogy dolgozni szeretnének (amit nagyságrendekkel jobban lehet Linux, mint Windows alatt - saját tapasztalatból tudom, mert mindkettővel éveket töltöttem) de X programhoz ragaszkodnak
ilyen esetben ha lenne Linuxos verzió, jó eséllyel legalább kipróbálnád, nem mondanád hogy "jó lenne de nem tudnék dolgozni alatta mert nem fut az XY"amúgy az nvidia driver telepítése emlékeim szerint kb. három kattintás Ubuntu alatt, sokkal egyszerűbb mint Windowson
MOD: amúgy az a legjobb, ha az ember csóró, mint én
így pl. eleve kiesett a 3DS Max, a PhotoShop, mivel iszonyat drágák, nincs félmillám-egymillám csak a szoftverekre. helyette használok Blendert és Gimpet, ezek ingyen vannak, és jók is, arról nem beszélve hogy gyakorlatilag mindenféle platformra léteznek, Windowstól a Linuxon és OSX-en át az IRIX-ig, szóval ha netán OS-t/architektúrát akarok váltani, nem lesz visszatartó erő a szoftverhez kötöttség -
Lenry
félisten
én igazából egy dolgot nem értek:
a kilencvenes évek elején épp azért kezdtek a GNU/Linux fejlesztésébe, mert nem akarták pénzért megvenni a Unix rendszert (és mert az otthoni PC-kre nem is nagyon volt Unix), így hát írtak egy op.rendszert a nulláról, ami úgy néz ki, mint a Unix, úgy működik, mint a Unix, úgy kell használni, mint a Unixot, és ha jól tudom kompatibilis is a Unix-szal...
ha húsz éve ezt meg tudták csinálni, akkor most miért nem lehet írni egy open source op.rendszert, ami mi úgy néz ki, mint a Windows, úgy működik, mint a Windows, úgy kell használni, mint a Windowst, és kompatibilis is a Windows-zal.
mert ez még mindig egyszerűbb volna, mint milliónyi Windows szoftvert Linux-ra portolnimert nekem pl nagyon nem akaródzik átállni a Linux-ra, mert egyrészt lehet, h nagyon
stabil, mert faxa, ha egyszer működik, de viszonylag alacsonyszintű hozzáértéssel lehetetlen normális működésre bírni... (nekem legalábbis 10 éves Windows-os múlt után, éppen négyszer sikerült boot-képtelen állapotra hoznom először az Ubuntu-t, majd a Debian-t, mire feladtam, pedig csak nVIDIA drivert próbáltam telepíteni)ezen kívül egyetlen nagy nevű játék sem készült Linuxra (na jó, Quake 3 van, de az már picit öreg, ahhoz hogy húzóerő legyen), szinte egyáltalán nincs támogatottsága a játékoknak Linuxos körökben (vagy ha van is, akkor az nem túl feltűnő).
és ha tegyük fel, hogy komoly 3D grafikus vagyok, akkor hiába mondják nekem, hogy mindenféle szoftvernek van Linuxra megfelelője, amivel ugyanúgy lehet dolgozni, ha egyszer nincs Photoshop, amihez már komolyan értek is, akkor nem vagyok kisegítve a GIMP-el, ha nincs 3ds max, amivel eddig dolgoztam, akkor hidegen hagy a Maya, vagy a Blender, és ha ezekhez nincs VRay renderer-plugin, amit már megfelelően ismerek, akkor mehet a francba az egész Linux, mert számomra használhatatlan... és ez csak egy kiragadott példa volt, hogy miért is nem terjed megfelelően a Linux...
Vladi: "a Linux nem játékszer" - viszont nagyon komoly húzóerő lenne, és akkor nem úgy kezdődne a Linux-al megvásárolt gép élete, hogy XP CD a meghajtóba...
és akkor vérpistike is ezt terjesztené a haveri körben, és nem a tört Windows-okat -
Vladi
nagyúr
Ez az ember üldöz engem!
Jössz nekem egy billentyűzettel.
rii!
Nekem nem nyilvánvaló. Én mp3-at szoktam hallgatni, és nem winampot.
"szóval általánosságban el lehet mondani: jó lenne, ha a win-es prog-ok meg lennének írva linux-ra is"
Nem! Nem lenne jó! mert ne arra törekejünk, hogy mégtöbb alkalmazás legyen. Felesleges erőforrás pazarlás.
Amire nincs alternatíva, na azokat. De ez a lista már nagyon rövid.Amúgy meg ha általánosságban beszélünk:
- amin területen dolgoznak: na ez pl. nem általánosság, hanem konkrétság.
- gamerek: a linux nem játékszer
- akik felhasználók általános igényekkel, de nem akarják a wint (tudjunk miért). Na velük van tele mostanában az összes linuxos topik. Aztán megkérdezik 150.jére, hogy xpz-t hogyan kell. -
rii
nagyúr
" ... Én pl. kizárólag olyan problémákkal szoktam összefutni, amit winen nem, vagy csak nehézkesen tudok megoldani. .... "
programok vs (linux vs win) szempontjából 4-féle felhasználó van, ha azt nézzük ki tud, és nem tud linux-ot használni szándéktól függően persze
amin területen dolgoznak, mint Te is, a Linux jobb választás, mint a win
gamerek: akik az összes game-t vagy annak nagy részét kötelező jeleggel végigtolják
koca-kockák:msn, chat, web, mail, akiknwek tök mindegy milyen os
és azok akiknek tök mindegy lenne milyen os, de a program választék (és végül is ez (is) tartja az ms-t monopol helyzetben) miatt win-t kell használjanakpld van linuxon maya, de 3dmax nincs. sztem simán fél év, mire átáll valaki, ha át bír
szóval általánosságban el lehet mondani: jó lenne, ha a win-es prog-ok meg lennének írva linux-ra is. Aki ezt ellenzi, az önző, és megnyugodhat, mert ezen nem is fog változni semmi.
-
bambano
titán
-
rii
nagyúr
" .... Kicsit ebbe a faramuci elképzelésbe hajszolják a felhasználókat, hogy a wines programok nélkülözhetetlenek. ...."
ha egyszer cvsak win-re van megírva
és ne jöjjön senki nekem, hogy van alternatíva
péld, aki tudja kezelni az illu-t, az kb egy év alatt tud átálni coreldraw-ra -
Vladi
nagyúr
válasz
Stalker-2572 #125 üzenetére
"Mi teszi Linux specifikussá a gépet??"
Nos, ebben a kérdésben nem vagyok túl művelt, úgyhogy csak elméleti választ tudok adni. (Jönnek az okosok és kiokosítanak.
)
Ma már elég nagy arányú a támogatott eszközök száma. (szerintem ~90%)
De nem mindegy, hogy a hardver gyártó, mennyire veszi komolyan a Linuxot mint platformot. (Konkrét példa: még ma is egyértelmű, hogy az ati szívás, az nvidia meg jó. Mert az nvsek komolyan veszik, hogy ők Linuxra is fejlesztenek. Nem csak odavágnak egy gagyi drivert, hogy ez is letudva.)
Tehát, ha egy gyártó számára fontos a Linux, akkor részt vesz a driver fejlesztésben. Átad dokumentációt, esetleg maga ír kernel modulokat ugye. (Példa: linuxos hálózati eszközök. nagy gyártók cuccai, mint az intel, hp, stb.)
Vagy a közösség magának kiszenved 0 (azaz nulla) gyártói segítséggel valamilyen szintű támogatást. (pl: wifik egy része vagy az ntfs) Nem ugyanaz a kettő.
Ezért a gyártók háromszor megnézik, mennyire jók a driverek (esetleg csapnivalóak) egy bizonyos csiphez. Ennek függvényében kerül bele a 3e-be vagy nem.De fordítsuk meg a kérdést:
Mi teszi gép specifikussá a Linuxot??Nos itt már jóval szabadabb kezet kapnak a készítők, mivel a Linux bámulatosan rugalmas rendszer. Egy nagy disztró gyári kernelét például rengeteg különböző hardveren való működésre kell felkészíteni. Tehát dugig van tömve kernel modulokkal. De 3e esetében fixek az eszközök, így fix lesz a kernelbe kerülő modulok száma.
Remélem érthető a válaszom és nem vezetlek félre.
Ez távolról sem célom.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Stalker-2572 #126 üzenetére
1. azért mert vannak programok majdnem minden feladatra. (El a kezekkel a billentyűzetemtől!
)
2. Mi az ami nem fut? mp3 player? Szövegszerkesztő? Van. Csak nem winampnak híjják, hanem audaciosnak és nem msworldnek, hanem OOo-nak.Kissé félreértetted a kérdésem. A lényeg az, hogy vannak feladatok, igények. Ezekre vannak szoftver eszközök. Windowson is, meg Linuxon is. Keverni majdhogynem felesleges.
-
Vén Trotty
csendes tag
Csak egy pár gondolat:
Nem biztos,hogy jó ötlet a linuxot leváltani.Sok mindenről esett szó,csak arról nem,hogy az emberek azért vásárolnak linuxos gépet,mert nem akarják-tudják az MS durva árait kifizetni,de utána azonnal XP kerül rá.
Az eee nagyon jól megy XP-vel és semmit sem kell variálni a felbontással. Kipróbáltam egy csomó oprendszerrel,de az eredeti verhetetlennek bizonyult, a világért sem válnék meg tőle.Jelzem előtte szinte soha nem használtam linuxot, most meg lelkesen tanulok linuxul.Egy gépemet sem szerettem még ennyire.
Ha cipelni kell, nem lehet elég kicsi,otthon meg 19-es monitorral használom.
Valaki kérdezte mire használható? Nos ideális szerviz gép.(internetszolgáltatéssal kapcsolatos javítások,ellenőrzések).
Az életem háromnegyede azzal telik,hogy mások hülyére fertőzött Windowsos gépet próbálom működésre bírni,emiatt számomra szinte megfizethetetlen a linuxos eee biztonséga.
Valaki írta, hogy az MSN nem megy rajta - ez tévedés,pöccre megy.
Ma 13 órakor beszéltem az Asusékkal memória-garancia ügyben.Igaz,kicserélhetó a memória nagyobbra.Megtettem - felesleges volt,de lehet,hogy Win alatt látszana különbség,de ezt sosem fogom megtudni.
A eee és linux együtt nem egyszerűen jó,hanem még annál is jobb.Nagyon megérte az árát, ballagásra a kislányomnak is veszek egyet csakis Linuxal. -
Vladi
nagyúr
Amúgy meg helyben vagyunk. Már megint.
Tényleg ekkora a jelentősége ma a Linuxnak, hogy pár óra alatt 100+ hszt vonz egy lin-win vita? Nos ennek örülök.
Viszont, annak nem, hogy 600. alkalommal olvasom ugyan azokat a téves közhelyeket.
- kompatibilitás. Hárommal feljebb már írtam.
- A nép wint akar. Egy olyan gépen, ami eleve speciális? Kvázi speciális megjelenést, felületet igényel? Ami már van (linuxos) az marha jó. Szép, hasznos optimalizált. Mi kell még? Nem értem. Mindegy is.
Wines programok Linuxon. Mi a fészkes fenének ez? Ha valaki wines programot akar futtatni, arra ott az xp meg a vista. Én egyre jobban haragszom a winésekre.Kicsit ebbe a faramuci elképzelésbe hajszolják a felhasználókat, hogy a wines programok nélkülözhetetlenek. (Ha most valaki megemlíti a kadot, ezt a billentyűzetem is összetöröm. Új. Kíméljétek léci.
)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Stalker-2572 #58 üzenetére
"Miért nem tudják a Linuxot kompatibilissá tenni a wines progik számára?"
Minek? Adj kérlek racionális választ.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Stalker-2572 #38 üzenetére
A masina eleve linuxra lett tervezve. Milyen kompatibilitás?
-
tbs
addikt
Nálam mióta van, bátrabban kószálok az ügyfeleim között a városban, mert bazi sok wifi hotspot van, és ha szól vki, ready vagyok a problémaelhárításra. Azonnal. Az Eee elfér a kabátjaim zsebeiben... (A nagyobb nem fog.
)
Lányom játszik rajta otthon: tuxracer, meg burgonyafej.
-
bambano
titán
válasz
Stalker-2572 #107 üzenetére
Nyugodtan eldöntheted, neked melyik a jobb, csak ne nézz ennyire bambán, hogy másnak meg nem az.
-
doc
nagyúr
amúgy visszatérve az EEE PC-hez, érdekelne hogy ki milyen célra használja/ná a kicsikét
így elsőre ami eszembe jut, az pl. órán jegyzetelés (persze itt sem lehet bármire jó, elég érdekes lenne ezzel mondjuk egy geometria órát lefirkálgatni)
esetleg prezentációhoz az exkluzív megjelenése miatt lehet jó választás, csak vigyázni kell, nehogy túl kevés legyen a gép az anyaghoz... -
doc
nagyúr
office-vitába (főleg itt) ne kezdjünk
a ps-gimphez meg nem sokat tudnék hozzászólni, ps-t utoljára talán az 5.0 körül láttam, aztán leszoktam a warezról, bár a gimpben is nagyon tompika vagyok, csak a legalapabb dolgokat használom
de ha már flame kell, vannak ötleteim, főleg az adott vonalon (fizetős <-> ingyenes) haladva, pl. Blender vs 3DS Max vs Maya, stb, flame rulla -
Cathfaern
nagyúr
A .pdf csak attól ez esetben, hogy az egyik alapcélja az volt, hogy teljesen rendszerfüggetlen legyen a formázás (mind szoftver mind hardver szinten, utóbbi esetben nyomtatókra gondolok). Azaz teljesen mindegy min nézed, mindig pontosan ugyanúgy nézzen ki. De mint írod is az egész pdf-es buli odáig jó, amíg megír az ember egy anyagot és azt máshol max. mutogatni kell, átszerkeszteni nem.
-
tbs
addikt
válasz
foregister #76 üzenetére
Ezt a gari-nem-vesztős dumát ne híreszteld. Elég furák az Asus márkaszervizekben. A magyarba pl. meg se próbáld a beteg eee-t elvinni...
-
FTeR
addikt
annyira sajnálom, h rendszeresen leragadunk a vita ezen szintjén. nyilvánvalóan egy bizonyos fokig, mindkettővel megfelelően teljesíthető egy adott feladat és ahogy az ooo is fejlődik ez egyre nagyobb szintet ér el.
mso nem azért tud annyit-amennyit, mert ms-nek nem volt jobb dolga, hanem azért mert a júzerek ezt kérték.
a példa egészen nevetséges, mert ezt még egy gagyibb wysiwyg editorban is meg lehet csinálni (gyk. formázni a szöveget - nem csak az alap formázásra gondolok).a hiányosságok akkor jönnek elő, ha komolyan elkezdjük használni. az nem komoly használat, amikor excel mellett zsebszámológéppel váltja át minden cella értékét külön-külön. ehhez a szinthez még ooo is túl sokat tud.
"megvannak, csak esetleg máshol"
btw, új ofiszban pont ezért találták ki a ribbonosdit.
(neked már mondtam, nem közvetlenül neked szól) ms azon kapta magát, h olyan fícsörökre jön request, ami már több generáció óta megvan, csak júzerek nem találják meg.
az új koncepció lényege, h az alaplogikát elsajátítva első blikkre meg lehet találni a kívánt fícsört (minden tab egy munkafolyamat részét és azon belül menetét reprezentálja).//
mivel a lényeg ugyanaz, átválthatnánk ps vs. gimpre, ezzel kizárva egy bizonyos szint alatti pajtásokat (mivel ezeket talán ritkábban használják 1bites júzerek), így emelve a vita fényét
bírom, amikor lefanboyoz egy olyan, akinek lővése sincs az egészről. az nem vita kérdése, h melyik app tud többet. azon lehet vitatkozni, h mire és mennyiért van valódi szükség, de azt korábban (és másol) már bővebben kifejtettem.
ebben a témában, jelen topikon belül nem kívánok többet szólni. uff! -
Cathfaern
nagyúr
A pdf a kulcsszó. De egységsugarú Mari néni azt se tudja, hogy a pdf-et eszik-e vagy isszák, ő csak rányom a Mentés gombra. S sajnos az OO az Office .doc-jait sokszor meglehetősen érdekesen tudja megnyitni, van hogy formázás szinte teljesen elveszik, stb.
Ettől függetlenül átlag felhasználónak semmi különbség nincs az OO és az Office között, de nem csak átlag felhasználók vannak, és akik tényleg kihasználnak egy Excelt pl. azok OO-val sokszor nem nagyon tudnak mit kezdeni. Eléggé hasonlatos a dolog a Photoshop - GIMP analógiával. -
rdi
veterán
Egy fölállt linux rendszer nagyon jó tud lenni. De például nekem az istennek sem sikerül egy javás chat felületet a slax alá feltennem... wine alatt meg össze-vissza csinál mindent a wines kliens...
De egyébként a kész linux sokkal jobb egy winnél, pl. a sebessége egyenesen lenyűgöző. -
Stalker-2572
veterán
Miért kéne a téma szakavatott hozzáértőjének lennem, ahhoz, hogy eldöntsem nekem melyik a jobb
PC-t főleg mediára, netezésre és néha játékra használom. Utóbbinak mivel kritériumkövetelmény a win nem sokat vesződtem Linuxal. Vista stabilitásával amúgy is meg vagyok elégedve és az egyszerű kezelhetőséggel is.
ps.: nem is mondtam, hogy xar
ps2.: ha menne minden Linuxon akkor nyílván az lenne a logikus minilaptopba (ami PC-t imitál!!)
-
FTeR
addikt
a két cég partnerei egymásnak. te nem vagy a cég partnere, csak a vásárlója. a dolog valszeg úgy nézett ki, h asus felhívta ms-t, h userek szeretnének win-t, de a jelenlegi áron nem éri meg, mit ajánlotok.
mezei vásárlónak is lehetősége van több árazásból választani. a Piac már csak úgy működik, h egy személy nem tud rá nagy hatást gyakorolni.
ha a tendencia azt kívánja, akkor lejjebb viszik az árakat (lsd: vista) vagy olyan csomagot állítanak össze, ami jobb ár/érték hányadossal rendelkezik (pl: ofisz home&student).
példának okáért ott van az Express család. ingyenesek. külön fejlesztett termékek*, nem vmi lebutított változatok**.ha elegen vannak azon a véleményen, h "ad olcsón xp-t vagy linux lesz a gépemen", akkor olcsóbban fogja adni.
*vannak fícsörök, amik ebben a termékekben előbb jelentek meg, mint a fullos vs-ben.
**talán az sql szerver a kivétel, az tényleg egy lekorlátozott változat, de figyelembe véve, h a fullos 1 éves licensze van egy milla, akkor érezhetjük, h talán ennél a legnagyobb különbség.btw, érdekes, h még mindig azon problémáznak emberek, h ms be/lezárja a júzereket a saját technológiájával, holott én inkább azt látom, h mindenfelé nyit. gondolok itt konkrétan a nyílt speckóira (/kódjaira: .net,codeplex), valóban crossplatform megoldások (silverlight) és végül -amirét ez a kis off született- expression web2-ben (VS kistesó, kimondottan designereknek) gyárilag támogatja a php programozást. szvsz, rövid távon a legjobb IDE lehet php-hoz. nem kis extraként, iss7-nél külön figyelmet kapott a php partnerség (php-s fiúk rágyúrtak arra, h az új win a leggyorsabb php platform legyen - hiszem ha látom, de azt mondják php jobban teljesít rajta, mint lamp-on)
-
doc
nagyúr
szerintem inkább megszokás kérdése
anyám pl. most jár egy számtech-tanfolyásra (közalmazottként ingyen megy)
aztán hazajött, és próbálta megcsinálni OpenOffice-on az MSOffice-os dolgokat, aztán panaszkodott hogy milyen szar az OpenOffice, mert ez sincs benne, meg azt sem tudja (pl. az oldalformátumot itt "meglepő módon" a formátum menüben kell beállítani, ellentétben az msoffice-szal, ugye...)
miután megmutattam neki hogy ugyanazok itt is megvannak, csak esetleg máshol, meg máshogy hívják, örömmel nekiesett, pont hétvégén kreált egy egész mutatós prezentációt OO-ban.
de ha én nem mutatom meg neki a dolgokat, meg nem verem a fejébe hogy "jobbklikk, jobbklikk, jobbklikk" akkor most mesélné mindenkinek hogy milyen szar az OO, mert semmit nem tud a wordhöz meg powerpointhoz képest... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Stalker-2572 #99 üzenetére
1 kérdés: próbáltd már a linuxot? nem úgy, hogy láttál már olyat, aki hallott már róla, hogym ilyen xar, hanem sk, egy feltelepített rendszert, jó esetben hozzáértő vezetésével, de legalábbis úgy, hogy utánanéztél azoknak a dolgoknak, ami érdekelt. ha nem... akkor mi alapján hasonlítod a winhez?
Új hozzászólás Aktív témák
- OTP Bank topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Könyvajánló
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Battlefield 6
- Házimozi belépő szinten
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Layer 2 Plus (Layer 3 Lite) Passzív rack switch, 24x1G + 4x10G SFP+ , SFP-kkel FS S3900-24T4S-R
- Eladó/Lenovo X240 Ultrabook/I5-4300U/8GB DDR3/Win 10Pro/12,5"!!!
- LG OLED55C9 prémium TV - 140cm, 4k, 120Hz - apró vizuális hibával
- Erős Gamer / Munka PC i7-14700, RTX 3070 Ti, 32GB RAM, 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest