Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Projektor topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
F.E.K..
senior tag
válasz frescho #25196 üzenetére
Na igen, egyszer annak idején megpróbáltam tényleg elemezni az adott művet, mármint az eredeti fogalom szerint, hogy bennem, mint olvasóban milyen érzéseket keltett. (nav gyerek voltam na )
Aztán hamar kiderült, hogy azt várják, hogy visszamondjam azt, amit valaki egyszer a tankönyvbe írt.. na így lehet megutáltatni a szépirodalmat a felnövekvő fiatalsággal például.
A másik... egyszer úgy megnéznék egy időgéppel egy röpke időre a jelenbe hozott írót/költőt, amikor a művét elemző szakértővel elbeszélget egy-egy általa írt műről. Gyanítom lenne meglepetés
(mintha egy filmben elsütötték volna már ezt amúgy)
Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!
-
BiP
nagyúr
válasz frescho #25196 üzenetére
szövegértelmezés =/= verselemzés.
Nem erről van szó. És szerencsére nem minden tanár tanít így. És sajnos ez sem mindig a tanár hibája. Haladni kell az anyaggal, kevés idő van 1-1 íróra, költőre.Szövegértelmezésben meg az lenne a lényeg, hogy ami írott szöveget olvasol (nem csak vers), azt érted is. Össze tudod rakni fejben, hogy mit írtak le.
Szóval itt nyilván arra gondolhatott Kaufmann, hogy ha az emberek jó része nem lenne funckionális analfabéta, akkor egy magyarul kiírt hibaüzenetnél sem tenné fel a kezét, hogy "én ezt nem értem".
[ Szerkesztve ]
-
-
frescho
addikt
Majd elmondták, hogy mit is kellene érteni a szövegből. Mintha évszázadokkal később meg tudná mondani a tanerő, hogy mire gondolt az író amikor papírra vetette a művét. Lehet csak be volt csiccsentve, vagy az egyik szolgáló lányt kergette a szénaboglyába, de ha hasonló önálló gondolatot leírsz, akkor sok esetben az maximum csak 3-mas lehet...
https://frescho.hu
-
-
Syl
nagyúr
válasz E.Kaufmann #25193 üzenetére
Az általános iskolában mintha tanítottak volna szövegértelmezést
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
E.Kaufmann
veterán
Informatika oktatást szövegértelmezéssel kellene kezdeni, mert az egyértelmű hibaüzenetek se nagyon jönnek át ...
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
KROK640
nagyúr
válasz Zsombor99 #25190 üzenetére
A legtöbb usernek van egy egyedi lenyomata. Pl több GSF-est láttam már itt ezen a fórumon.
Neked ráadásul még ehhez képest is, eléggé egyedi lenyomataid vannak. A stílus ahogy írsz, de stimmeltek más dolgok is : pl, hogy régi gépekkel szenvedsz mint a korábbi fórumon, ráadásul a gép is stimmelt. Plusz az, hogy Zsombornak hívnak (PC mesterről is tudtam, hogy Zsombornak hívják), ráadásul ott van a nevedben a 99, és PC mesterről tudtam, hogy 1999-ben (február) született.
Akkor segített az is, hogy PC mesternek volt nagy szokása szanaszét particionálni a winyókat, (pl az 5 felé particionált 1TB-os HDD rendesen árulkodó volt) és az általam ismert infók alapján a HDD-k mérete is stimmel.
Az egész alapja a jó memória, és megfigyelés. (régebben megtaláltak youtubeon is, az egyik általam nézett videó alá kommentáltál - és ott se PC mester néven - de akkor nem buktattalak le )
Lassan 2 évtizede vagyok különféle helyeken admin, moderátor és az ember ráfigyel az ilyenekre, már az IP ismerete nélkül is.Itt a fórumon találtam már olyat akit korábban kiraktak innen, majd visszatért, még aki igyekezett inkognitóba is... azok közül is sokan villámgyorsan buktak előttem.
[ Szerkesztve ]
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
Zsombor99
csendes tag
válasz KROK640 #25025 üzenetére
Hogy a nyavalyába találtál meg? Öhöm...
(Akkor még fiatalabb voltam, mikor oda regisztráltam, lehet, hogy ott is ez lenne a felhasználónevem, de már így ismernek, tehát inkább hagyom.)Egy gép a fő gépem Win10 (ezt részleteztem), egy régi a retro Win98 SE, egy (kényszerből) XP a tévé kártyámnak, Lenovo laptop korai Win8, egy ~2001 környéki HP laptop pedig XP (régi szkennereket is kezel).
Jó pap is holtig tanul. ※ Senki se tökéletes.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bambano #25187 üzenetére
Látod-látod, csak Windows-t kéne használnod
Ilyen szipiszopik miatt nem használok Linuxot desktopnak. Megint más tészta szervernek, most is kaptam egy Debian VM-et, telepítettem a vackomat, alig eszik valamit az egész rendszer és működik rendben, viszont az X és afeletti sallangok amik nem fejlődnek, hanem egyre nagyobb trágyahalmaz majdnem disztrótól függetlenül, azért minden fejlesztő megérdemelné egy tökönrúgást, de egyre többen műttetik le, mert ott is fontosabb a szivárvány, mint a munkaErről jutott eszembe, hogy mostanában sokat olvasom a pokoli ügyfelek utódját, a Not Always Right nevű blogot. Abban írta valaki, hogy volt két meleg munkatársa, egy nő és egy férfi, mindketten büszkén hirdették munkahelyen is másságukat, párjaik is voltak. Viszont egy nap már mindkettejük irodája üres volt. Kiderült hogy munkaidő után a munkahelyen egymással próbálták a hagyományos utat és lebuktak.
[ Szerkesztve ]
-
-
bambano
titán
örvendetes tény, hogy egyre több közüzemi szolgáltató csinál olyat, hogy a szükséges dokumentációt pdf-ben teszi ki a webre, és a mezőket ki lehet tölteni géppel, nem kell kinyomtatni és kézzel kitölteni.
nem annyira örvendetes tény, hogy egyes űrlapokon sikerül olyan fontot választani, amiben nincs hosszú ő, tehát Felsőmocsoládon ne lakjál, mert azt nem tudod bejelenteni.egyébként debian 11, mate, atril.
a libreoffice egy hulladék. a gimp dettó, nem tudtam normálisan szöveget kitakarni pdf-ben.a majmokkal sem tudok mindig játszani firefox-esr alatt. nem mindegyik szkript fut le rajta, szóval webformokat sem mindig tudok kitölteni vele. például sok esetben nem működik a kaü.
az alaplapomon nincs soros port. pech. raktam bele külön kártyán. nem működik. visszarakom a régi gépbe, működik. belerakom a mostaniba, nem működik, csak ha pollozásra kapcsolom a drivert interrupt vezérlés helyett.
belerakok egy plusz ethernet kártyát, elszáll az X. próbáltam fatpingvin javaslatát, mint kiderült, be volt kapcsolva, mikor elszállt az X.
thunderbird nem képes megnyitni olyan levelet, amit almáról forwardoltak és van benne csatolmány. nem tudom, melyik a hülye, nem volt türelmem utánanézni.
mi a f.sz van ezzel a debiannal?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
válasz bambano #25184 üzenetére
WTF, a másodgépen Debian Testing alatt a Firefox-ESR és a Chromium is jól működik.
A PDF űrlapot nem tudom, nem néztem, de több macera volt Wordben előállítanom olyat, mint Libreoffice-ban. Adj egy linket, kipróbálom (az se mindegy szerintem, hogy milyen PDF néző van fent)."például másfél év alatt, mióta ez a debian van a gépemen, nem tudtak eljutni odáig, hogy működjön a screensaver."
Ott valami kánya van, mert nekem a Cinnamon-os cuccon a fenti gépen működik.
Soros port nem tudom, van itt 2 gépen soros, az egyiken szintén 11-es Debian, de nincs mire használva."például a mostani linux meg egyes amd-s alaplapok usb kezelése nem barátok."
Az megeshet, főleg újabbakon, viszont szokott javulni.
Egy bug itthon, hogy ha USB3 eszköz van dugva a virtuálhostra, akkor nem megy a sleep. Ha USB2, akkor megy... de az mindeféle OS-el ilyen, szerintem FW hiba...Mutogatni való hater díszpinty
-
bambano
titán
például közmű dolgot kell intézni.
a debian 11. ennyi idő alatt nem jutott el odáig, hogy stabil, működő böngésző legyen benne.
pl. a debian pdf viewere képes kezelni a pdf űrlapokat, csak menteni nem. elhagyta néhány válogatott kifejezés a számat, amikor kitöltöttem egy hosszabb pdf űrlapot, kinyomtattam, kimentettem, rájöttem, hogy elírtam, és nem tudtam visszatölteni.
például a mostani linux meg egyes amd-s alaplapok usb kezelése nem barátok.
például ez a debian, ami itt van előttem, ezzel a kernellel, nem képes soros portot kezelni.
például másfél év alatt, mióta ez a debian van a gépemen, nem tudtak eljutni odáig, hogy működjön a screensaver.a 11 éves desktopomon a 9-es debian nagyságrendekkel kevesebb hibát produkál.
szerk: ja, a systemd nevű bughalmazt fel se soroltam.
MÉG[ Szerkesztve ]
-
-
bambano
titán
Soha nem volt windowsos desktopom. egy ideig volt sco meg dos egymás mellett, majd amikor lett Slackware, akkor váltottam rá, nem sokkal később debianra. nekem számít, hogy meg tudok-e oldani mindent debianon. és, sajnos, azt látom, hogy egyre gyakrabban mentek el otthonról a fejlesztőknél.
-
-
bambano
titán
egyrészt kényszerből. másrészt mert belülről gyorsabban tudja felbomlasztani a linuxot, mivel más módszerekkel, amikkel eddig próbálkozott, nem sikerült.
az ms nem bírja elviselni, hogy az ms cloudban a guesteknél több a linux, mint a windows. meg kényszerben is vannak, mert az ilyen szoftver definiált elektromos csellentyűcskék mind linuxosak, náluk is.
az ms egyébként betojt attól, hogy sok fejlesztő azt teszi a desktopra, amin az éles cucca megy. félnek, hogy rájönnek a fejlesztők, hogy linuxos desktoppal is lehet élni, és akkor az msnek lőttek desktopon is.
egyébként amilyen fejlesztők vannak (már megkapták a lovat, részletre), egyre nehezebb linux desktopon élniEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
bambano
titán
pöcstering átigazolt a redhattól a microsofthoz.
és a microsoftnál fogja ezentúl a systemd-t fejleszteni.
gondolom anno lehetett ott egy beszélgetés az ms toborzójával, hogy menjen hozzájuk, pöcstering meg azt válaszolta, hogy majd ha 400 forint fölött lesz az euró.
most szóltak, hogy akkor rendben van?Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
bambano
titán
hogy nem lett még hír itt, hogy a fő ellenség átállt a fő ellenséghez?
-
koby11h
őstag
válasz TESCO-Zsömle #25168 üzenetére
Hozok 18 kg-os bontókalapácsot, van hozzá egy egybeépített aggregátor és kompresszor
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
totron
addikt
A konzerv egy ideig bontó nélkül cirkulált a piacon. Akik sok küzdelmet beletettek a bontó nélküli felnyitásba örültek vajon az újításnak vagy 1st world problemnek érezték az igényt?
-
-
Diabolis
aktív tag
Nektek kajátok van, nekem késeim. Köszi :D
Ne vegyél kutyát! Inkább fogadj örökbe. Tele vannak a menhelyek.
-
-
Pötyi
őstag
Állítólag ma van a csokoládé világnapja.
QNX is cool!
-
Syl
nagyúr
-
-
KROK640
nagyúr
Az sosem baj ha ilyet meglép valaki, pláne ha saját pénzből teszi.
Én 2017-ben kezdtem azt, hogy amikor picit úgy kezdett jobban menni a szekér (régi szép idők), akkor a nagy bevásárlásnál hozzácsaptam 1-2 konzervet a tételekhez, amit itthon beraktam egy szekrénybe. (németben ugyanezt csináltam zacskós levessel, egy hatalmas szatyor német zacskós levesem van itthon). Épp valamelyik nap állapítottam meg, hogy még úgyis van legalább 50 hal, hús, melegszendvicskrém, májkrém konzervem itthon, hogy öcsém egy időben keményen rájárt. De van 5 doboz teám, több liter olaj, ilyesmik még akadnak... Csokim bezzeg nincs pedig volt olyan, hogy tizenpár tábla Milka volt itthon (csak hát asszony is rájárt, meg egy idő után már én is).Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Diabolis #25120 üzenetére
6TB winyó? Nem rossz. Nálam 2db 4-es van, de az egyik szinte üres (100GB motyó ha van rajta), az gépben sincs, az a backup. A gépben meg van 4+2TB amin van nagyjából 1,4TB szabad hely Ezen már azért így kényelmesen elférek
Öcsém az 1TB-os HDD mellé most akar venni javaslatomra egy 4TB-osat, de kell is neki, mert nem csak egy 12 éves HDDről beszélünk (ami az egyetlen neki ráadásul), de akárhányszor nézem, ámulatba esek, hogy egyrészt hogy lehet ekkora kuplerájban megtalálni valamit (égtelen kupi van azon a winyón, és 3 felé van particionálva ráadásul), másrészt, hogy hogy lehet úgy élni, hogy a három partición összesen(!) nincs 6GB szabad hely ... Állandóan sír neki a Windows, hogy D, E , F meghajtón semmi hely sincs, egy 720P sorozatrészt nem tud felmásolni a gépre, mert nincs hely... (bár igazából ott nem csak a HDD a csereérett, a 120-as SSD sem túl nagy, de mindehhez egy Pentium G 3258 + 4GB RAM + GTX960 2GB társul, és hát nem egy erőmű... )
-
-
Syl
nagyúr
Év elején a lányomat elkapta a gépszíj, kiütött rajta a prepper-himlő és televásárolta a pincét. Ilyen tételekre gondolj, például 80 kb liszt (malomból), 20-30 liter olaj, konzerv hegyek stb., stb. 3-400 ezer forintnyi motyó tuti van lent.
Ha (vagy amikor) beüt az armaggedon, minimum hat hónapra mindenünk van.[ Szerkesztve ]
-
-
-
koby11h
őstag
Én is gondoltam rá, hogy a francba, nem kávézunk, nem iszunk kólát (cukros lét) sem, szörpöt magunk csinálunk... mennyit el lehetett volna költeni, de nekünk semmi sem jó Vettünk helyette teát, kakaóport...
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
válasz koby11h #25131 üzenetére
Fagyasztóládánk nekünk sem, a hűtőben van mélyhűtő, arra hivatkoztam fagyasztóként.
De ja
Instantleves tortacuccok víz kóla szörp liszt KÁVÉ ...@F.E.K. : Ja, az megy itt is, de amíg lehetett rajta a boltban vásárolni, addig inkább azt nyomtam, mert hatékonyabb.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
F.E.K..
senior tag
-
koby11h
őstag
Ugyan ez volt nekünk is múlt héten, mert így lehetett legjobban elkölteni ami volt rajta.
Csak nekünk nincs fagyasztóládánk, így csoki, alapporok, konzerv kukorica, liszt, cukor, tej...[ Szerkesztve ]
-
-
senior tag
válasz E.Kaufmann #25127 üzenetére
Tényleg nem vitaindítónak szánom, de a fentiekben foglaltak egy részét így tartom valóságosnak: amit a forinttal művelnek.
Az a baj, hogy annyira van nagy a gazdaságunk, hogy megérje nyerészkedni rajta, és sajnos ahhoz meg nem elég nagy, hogy meg tudja védeni magát.
A különutasságunk meg csak annyiban releváns, hogy csak magunkra számíthatunk. (Ezért baj, hogy az ország egyik fele a másik ellen dolgozik, és mindenki azt hiszi, hogy ő a másik.)
[ Szerkesztve ]
"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
E.Kaufmann
veterán
Ez mondjuk még érthető is, kockázatos útra lépett az EU, most hagyjuk, hogy mit is kellene tenni vagy nem tenni, mert csak vita lenne belőle.
Viszont a Forint amit művel, na az minden, csak nem normális. Látszik, hogy a különutasságunk mennyit is ér. Zuhanórepülés közben a mi ülésünk kiszakad és kiesik a repülőbőlA repülőgép még legalább emelkedhet valamikor...
[ Szerkesztve ]
-
-
koby11h
őstag
Nálunk tegnap elhangzott:
B@szki reggel kellett volna húst venni otthonra, akkor még olcsóbb volt!"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
-
-
Diabolis
aktív tag
Egy M2 a rendszernek, a többi HDD. Sorozatok, filmek, játékok, torrent(sicc :D), egyebek, ISO-k. Ezek két 3TB toshibán + 1TB WD-n figyelnek. A backup annyi, hogy a képek mappa mind a három HDD-re mentve van.
Elég hely persze soha nincs :D Rendet kellene már rakni, de ehhez kellene egy 6TB vinyó :D
Most, hogy a pincét is ki tudtam bérelni, lekerül oda egy szerver (óccó asztali gép), a terv, hogy a hatos vinyo oda megy a fileoknak, plusz bekerül a terrás backupnak. A másik hármas marad az asztali gépben (a gyerek játékok mappája szerintem már hatszor akkora mint az enyém). Semmi más nem fog futni rajta csak a plex.Ne vegyél kutyát! Inkább fogadj örökbe. Tele vannak a menhelyek.
-
-
KROK640
nagyúr
Eh, jó neked. Én is átakartam tolni euroba mindent, de sajnos technikai okok miatt elmaradt, ilyen 412 meg 416-os eruok mellett meg nem akarom átváltani a kis pénzemet...
Pláne, hogy most lehet, hogy amúgyis vennem kell eurot, egy hónap alatt harmadjára(!) és mindegyik alkalommal 400+ ft felett... na, jól nézzétek meg, mert NEM így kéne csinálni!Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz tserrof77 #25105 üzenetére
Az bizony ránkférne, hogy 40 legyen az 1660Ti. Egyébként az egyik csákányos ismi, valami hasonló áron akarja majd nekem osztani épp ezt a tipust, de még várok vele egy kicsit, mert egyrészt most nem aktuális, másrészt még a 40-re kicsit azért hajtani kell.
A GTX950-esem pedig most is éri a6575 ezer ft-ot, ha másért nem mert én használtam és ha ezt nem érted meg akkor nem a napba, hanem a feketelyukba leszel hajítva Hm... jól hallottam, licitáltál 85-ért a GTX950-esemre?Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz totron #25095 üzenetére
Durva, hogy pont 2009-et említed, mert akkoriban valóban eléggé sok blogot írtam, amibe itt-ott belefért ez a téma is (noha a fő csapásirány nem ez volt), de azt nem is ide írtam ... Szerintem összességében az a gyanúm, hogy NEM rám gondolsz. (de lehet h igen, mert többször érintettem a témát, sajnos azok az írásaim már nincsennek meg )
Egyébként sok mindenből érik már nálam a regényírás, és adós vagyok a fórumnak pl a Ciprusi kalandjaimmal is, meg pár más dologgal is .. szóval rendesen fel kell kötnöm a textilt.#25093 hcl : Segítek : " A betyár k**va eget, nagyon drága volt az elmúlt hétvége, holnap talán eltudom még intézni azt a német melót, amit nem akarok elvállalni, ráadásul egyedül, de a pénz meg kell, és szeptemberben is van érdekes fesztivál... na meg VGA is kéne. De szar lesz az asszony nélkül kint... lehet nem is sikerül most ezt holnap elintézni, ha igen jól nézek ki, ki sem fújtam magamat megint mehetek ki. De akkor megint 400+ ft-os eurot is vennem kell... Fhaszom, iszok még egy pohár bort, és nyomatom tovább a Just Cause 3-at, majd holnap kiderül, hogy mi lesz... A betyár k**va eget! "
Szerintem ezt aligha találtátok volna ki, de pont ez pörgött az agyamban mikor ránéztem a postodra.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #25087 üzenetére
csak lestem, hogy mióta lettem költ-ő, hogy megfejteni kell vajon mire gondolhatok?
-
-
-
-
koby11h
őstag
Nincs vitatott hozzászólás és nincs nem figyelés sem, csak poén van... és mivel poén, nem is kell ennyire ráfeszülni
-
F.E.K..
senior tag
Mit fogunk mi itt kapni amikor valamikor estefelé beesik...
[ Szerkesztve ]
-
tserrof77
őstag
válasz F.E.K.. #25081 üzenetére
Hogy mikor lesz vééégre 40k egy 1660TI. De akkor meg az lesz a baja, hogy csak 10k-t fog érni a 950-ese... (Troll OFF)
Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)
-
F.E.K..
senior tag
"Látod, ennyire nem figyeltek. Nem is KROK640-é a vitatott hsz, hanem hcl-é..."
Most nem, de elég gyakran töpreng a topik azon, hogy vajon mit akart mondani..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo legion 5
- Asrock Radeon RX 6800 XT Phantom Gaming D 16GB OC újszerű videókártya, 21 hó garancia, Áfá-s számla
- Ryzen5 3600 fèlkonfigot vennèk lap proci ram èrdekelne
- iPhone 15 PRO 128Gb Natural titanium 2027.01-ig garancia + Eredeti apple szilikon tok
- Eladó Fujitsu számítógép / i7-2600 / gt 1030 vga / 8gb ram
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest