Új hozzászólás Aktív témák
-
Godefroy
senior tag
Az iskolás tisztaszoftver licensszel lehetett upgradelni 2007 Ofiice-re, és Win7re is.
512 RAM-al vel már elfutnak igaz nyögvenyelősen.
Igaz az átlag gép ahol én voltam 2002-2005 ös beszerzésű Celeron 733/256 Rammal és Celeron 2,2 Ghz közötti, így sok esély nem volt rá. Az útobbi 2 évben meg nem volt beszerzés ahogy máshol sem a közigazgatásban.
Most a tisztaszoftver megállapodás módosulásával úgyis változik a helyzet, nem biztos legjobb irányba.(#172) hcl : "Ugyanis aki Linuxot használ, az általában ért a winnyózhoz is". Ez mekkora égbekiálltó baromság már megbocsáss! Az összes Linuxos ismerősöm/kollégám egyrészt vallási okokból másrészt mert tényleg nem ért hozzá fogalma sincs Windowsról. A legjobbak is kb felhasználó+ szinten tudtak róla valamit, rendszergazdaként teljesen használhatatlanok. Nagyon kevés kereszt ismeretekkel rendelkező szakember van, az más, hogy sokan hiszik magukról.
-
pigster
senior tag
Az általános informatikaoktatás meg nem ennyire építhet arra, hogy az a diák fogja az ismereteit használni.
Akkor mégis mire építsen az oktatás? ... hogy nem fogja használni a diák az ismereteit? Ez eléggé érdekes megközelítés.
Nyilván nem fog mindent használni. Lehet, hogy semmit sem. Ugyanez elmondható az összes tantárgyról.
Azt is tudom, hogy mondjuk, amit én is tanítok (pl. Access) a diákok 99%-a semmire nem fogja használni. Arra jó, hogy kicsit tornásztassa az agyat (ami azért nem káros) Ha rajtam múlna, ki is venném a tananyagból. A könyvtárhasználati ismereteket szintén. Nem én döntöm el. De most nem arról van szó, hogy mit kell tanítani, hanem arról, hogy mit, és mennyi az erre szánt időkeret. Az pedig kevés. -
bimbiri
tag
A "megbeszéltük" egy kicsit túlzás. Folyamatosan elbeszéltünk egymás mellett, nem sikerült megértetni veled egy másik álláspontot. Így nem folytattam egy parttalan vitát, amíg nem jut eszembe újabb megközelítés.
De talán most sikerül:
"Ha megtanulja használni az wödör2003-at, akkor a 2010-től hülyén fog nézni.
Ha tudja az alapműveleteket, és azt a lényegtelen információt, hogy ezeket kb. minden programban így kell, akkor megvan az alapja."
Az iskola feladata, hogy naprakész, piacképes tudást adjon a diákok kezébe. Már ne tanítson Office 2003 programmal, használjon Office2007-et vagy Office 2010-et. Mert ma ezek a legelterjedtebbek. Így a piacon ezen programok ismerete a leghasznosabb.
"A kb. minden programban így kell..." kevés. Szükséges egy program készség szintű használata. Egy állás felvételi procedúrájának utolsó lépésében, a próbanapon vagy a próbaidő alatt elküldik ha kb. a tudása. Egy program napi szintű használatánál nincs idő bogarászásra. Az adott feladatra adott idő van, a majdnem kész kevés. A több program "egyszer láttam" tudásszint kevés. Szintén saját tapasztalat, gépipari iskola, informatika tagozat. Tudom nem közismereti informatika, hanem szakmai. A használt program AutoCAD2000, AutoCAD2004, Inventor6, Autodesk termékek. Ott nem lehetett különböző gyártó termékét bemutatni, program lett volna: SolidWorks, CATIA, stb... legyen egy programban "profi" felhasználó és a meglevő tudására alapozva meg tudja tanulni az új szoftverek sajátosságait. Hasonlóan a nyelvtudáshoz, egy erős bázisra rá lehet építeni egy másik eltérő nyelvet, de alapelvek ismeretével és kb. tudással nehezebben tanulsz újabb nyelveket.Hozzáteszem, ez olyan diákokra vonatkozik akik utána napi szinten használják majd az adott programot. De én ilyeneket tanítottam.
Egy olyan területen, ahol a felhasználói felületek pár évente változnak, másképp nem tartom jónak.
(Ld. még win8.)"
A példa jó, az 1990-ben megjelnő Win 3.0 felhasználói felületét még 1997-ben megjelent Win95 osr2-ben is be lehetett állítani. A későbbi verziókban nem próbáltam mert megszokottá vált a tálca és a start menü. Az 1995-ben megjelent Win95-ben megjelent tálca, startmenü alapú munkaasztal még elérhető (személyesen nem próbáltam, tévedés jogát fenntartom) az 2012-es Win8-ban.
Tudom vannak különbségek, néhol elenyésző, néhol lényeges. De nem változnak olyan sűrűn. -
pigster
senior tag
Tudod mit, legyen: felesleges tanítani, hogy mi hol található egy programban, majd rájönnek a diákok.
Meg felesleges bármit is tanítani: majd rájönnek maguktól, meg megkeresik.
Hát persze...
Aztán majd elmegy a jobb helyen végzett diák egy irodába dolgozni, és meg kell írnia egy levelet, akkor meg néz ki a fejéből, mert nem tanult meg használni egy programot, hanem megtanulta a szövegszerkesztést úgy általában. -
pigster
senior tag
Ha valaki a gyakorlatban használ egy programot - mondjuk a munkája során -, akkor azért jóval hatékonyabban tud dolgozni, ha nem kell folyton keresgélnie az adott parancs helyét. Biztosan sok mindent meg lehet találni, de azért csak könnyebb, ha valaki elmondja mi hol van, mire és hogyan kell használni. Egy iskolában pont ez történik, elmondják, mi micsoda és gyakorolják.
Lehet, hogy neked egyértelmű, de hidd el, nagyon sokan vannak, akiknek nem.
A szövegértelmezés duma meg hát... -
bimbiri
tag
"Akkor meg miért hivatlkoztál " a tantervre"?"
Mert az a helyi tanterv a tanterv a kerettantervet kerettantervként emlegettem vagy ha nem tisztázott melyikre hivatkozok akkor használom még a (keret)tanterv megjelölést. A többi a szövegkörnyezetből adódik. De már bizonyítottam, hogy én sem vagyok tévedhetetlen."Kivéve, ha alapból rosszul tanították meg neki, mert nem a műveletet tanulta meg, hanem az ikont."
Értem én, hogy nehezen elképzelhető a menü bemagolásának indoklása. De saját, konkrét példát mondok. Eddig el akartam kerülni, mert hatásvadásznak és kivételesnek tűnik. Te hogyan tanítanád meg egy vak tanulónak a szövegszerkesztő használatát? Ráadásul nem szegregált intézményben, hanem ép látásúak közé integrálva. Ott nem működik a valahol ott van, csak keresni kell. -
bimbiri
tag
"Te csak tantervet írtál az elején. Gondoltam a központira gondolsz."
A kerettanterven célkitűzések vannak. Ezért nem kell évente újraírni. Az ott megfogalmazott célok jók, de tartalommal megtölteni a helyi tantervben szokták.A következő ofiszban máshogy lesz.
És akkor újra meg fogja tanulni a helyét a neki legmegfelelőbb módszerrel."Pont arról beszélek, hogy nem. Ha tudja, hogy van valahol olyan, csak keresni kell, akkor magától megtalálja."
Saját tapasztalat felsőoktatásból, a valahol van olyan nem szervezett kereséshez vezet, hanem a menüszalag ikononkénti átvizsgálásához. Még a szájuk is mozog ahogy böngészik a feliratokat.
Nem a tanuláshoz használt módszer a lényeg, hanem a tudás maga. A tanár feladata a leghatékonyabb módszer használata, ebbe beletartozik a bemutatás, az olvasott szöveg alapján önálló feldolgozás és a "bemagolás" is. Ez viszont diákonként eltérő lehet. -
bimbiri
tag
"A tanterv is lehet rossz. Persze oké, ha abban az van leírva, azt kell tanítani"
A _helyi_ tantervet helyben írják az ott tanító tanárok, ezt minden tanárnak tartani kell. Ez alapján készítik el saját óravázlataikat, amiben lehetnek eltérések. Ha ha _helyi_ tanterv rossz, tessék újraírni!"Végiggondoltad, amit írtam? Gondolom nem alaposan"
Visszapasszolnám a kérdést. És mielőtt elbeszélnénk egymás mellett, meg is válaszolnám miért nem. Én folyamatosan a menüfelépítés ismeretéről beszélek, nem pedig a menüpontok tételes felsorolásáról. Azt viszont ismerni kell, hogy ne kelljen pecekig keresni a kép beszúrását, tartalomjegyzék generálását, a tabulátorpozíciók felvételét. Ehhez általában elég megmutatni 2x-3x és gyakoroltatni példákon keresztül, bizonyos esetekben, néhány tanulónál jobb eredményre vezet a magoltatás.
"A gyerekek elég találékonyak, ha tudja, kb. mit kéne elkövetnie, hogy az a szöveg úgy nézzen ki, ahogy szeretné, akkor megkeresi, és így sokkal jobban is rögzül"
Általában, de nem minden esetben és ilyenkor módszert kell váltani, nem mindenkinél, nem mindenkor.
"A menüpontok nevének magoltatásából az lesz, hogy amikor Gizike a 2003 elől 2007 elé ül, akkor azt se tudja, mi van, mert másképp néz ki"
Ez akkor is bekövetkezik, ha nem magolással tanulta meg. A példában említett Gizike (ha számára a magolás eredményesebb tanulási forma) kap egy menütérképet és egy szabad délutánt, újra bemagolja és minden mehet tovább."Miért, én mit mondtam?"
Idézem: "(Meg a cégnél van Word 2003-2007-2010, otthon meg LO, hát ezeket jegyezd meg...)"
Majd hozzátettem, hogy Office 2000-2003-2007 programokat tanítottam, így azokat megjegyeztem a szükséges mértékben. De miért jegyezném meg a 2010 és a LO verziókat? Majd ha használnom (tanítanom) kell. De a tanulóktól sem várom el az ismeretét. -
bimbiri
tag
A tantervben le van írva a tananyag, az óravázlatok a példafeladatok, a számonkérés feladatai előre ki vannak dolgozva. Így a kezdetektől ismert a cél, és az eléréséhez szükséges eszközök.
Számon kérni pedig csak azt lehet amit ismertetve lett az órán (akár önálló tananyag-feldolgozással is). Minél fiatalabb a diák, annál több tanári magyarázattal. A toolbar felépítésének ismerete, nem egyenlő annak pontonkénti felsorolásával. Bár vannak olyan tanulók akik inkább megtanulják így és végigkántálják magukban, amíg el nem érnek a megfelelő ponthoz. Az pedig, hogy te nem használod a szövegszerkesztőket olyan gyakran, hogy szükséged legyen erre a tudásra még nem indok, hogy ne legyen benne a tananyagban a szövegszerkesztő menüfelépítésének az ismerete."(Meg a cégnél van Word 2003-2007-2010, otthon meg LO, hát ezeket jegyezd meg...)"
Miért kellene megjegyeznem, de most komolyan? Majd megjegyzem ha szükségem lesz az információra. Tanítottam Office 2000-2003-2007 programok használatát, azok felépítését ismerem. De csak annyira emennyire szükséges. Tanítottam ügyintéző titkári szakmát, ott elég részletesen bele kellett menni a 2003 használatába, mert az volt a fő munkaeszközük. -
proci985
MODERÁTOR
igaz, felsőoktatásból indulok ki, erre kb 2-3 figyelő van 40-50 főre, speciálisan a célra kialakított vizsgatermekkel. puskázni lehet, hogy volt már olyan, akinek sikerült, de a lebukás automatikus eltiltást von maga után, a lebukási esély pedig eléggé magas.
írásbeli vizsgákra általában 3-5 órát szoktak allokálni, ennyi idő kb elég az összes kurzuscél rendes végigkérdezésére. 10-25 teleírt A4es lapból -rendes felkészüléssel kb ilyen méretűek általában- azért szerintem kiderül, hogy mennyit tud a diák.
általános/középiskolában viszont igazad van.
bimbiri: gyakran használt utasításokat az ember tudja, ha meg kell más is, az egy idő után átmegy gyakran használtba. a teljes ref manualt viszont senki nem fogja fejből felmondani.
-
proci985
MODERÁTOR
az itt csak lab bemutatás/szeminárium kapcsán van. feleltetésnek az időigény az egyik hátránya, a nagyobbik meg inkább az, hogy a kurzus összes célkitűzését (7.5kredites kurzusoknál olyan 5-8 megszokott) közel lehetetlen egy felelés keretei között megoldani, egy rendesen összeállított írásbeli vizsgával sokkal jobban fel lehet mérni a tudást, és javítani is gyorsabb.
-
proci985
MODERÁTOR
persze, kell alaptudás.
A kettő között kellene egyensúlyt találni, ez elég nehezen megy a tantervet kitalálóknak.
jaja.az a német én úgy emlékszem a francia volt. a németnek egyébként Magyarországon még van is valamennyi értelme (angolnál kevesebb), nade a franciának hacsak az ember nem Franciaországban akar dolgozni akkor sajnos nincs sok haszna. tanultam németet, angolt, franciát, spanyolt, svédet, szóval valamennyi összehasonlítási alapom szerintem van. németnek anno egy időben volt értelme (itt svédeknél már nincs sok), angol napi használat, svéd napi használat (nyelvterület miatt), francia és spanyol meg érdekes volt, de sokat nem nyertem rajtuk.
bár a legjobb indok az angol lecserélésénél mégiscsak az volt, hogy a diáknak túl sok sikerélménye lesz, mert könnyen tanulható egy francia/némethez képest. persze, nem véletlenül az angol lett kvázi lingua franca, remekül skálázódik tudással, egyszerű (mondanivalóra lehet koncentrálni a bonyolult szerkezetek helyett) és gyakorlatilag nincsenek benne kivételek (kb harminc gyakran használt erős igétől eltekintve).
félig viccesen: ha pedig mindenképpen a "latin jó, mert utánna könnyebben tanulnak nyelveket" szemléletet akarják továbbvinni (csak az újlatin mégiscsak jobban motiválható), akkor tanítsanak regular expressionokat és formális nyelveket. gyakorlatban társalogni pont annyira lehet velük, mint latinul. viszont későbbi nyelvtanulást tényleg nagy mértékben segíti, ha az ember regexpben gondolkodik nyelvtanulás közben. mivel a kivétel pedig vagy definiált, vagy nem elfogadott, innentől tiszta logika.
89re: svédeknél nálunk a képzésben csak írásbeli vizsgák vannak. fogalmazás mégis működik, ha nincs vezérfonal vagy irreleváns a tartalom (tehát alapvető fogalmazásbeli hibák vannak), akkor visszadobják. rekorder beadás nekem 114 oldal volt, bár abból kb 35 oldal volt tiszta szöveg (meg 70 oldal programkód és diagrammok/ábrák). mondjuk ez egy 7.5kredites beadás volt, olyan 60 órányi tiszta dokumentációval (kurzus célkitűzéseit ott kellett bizonyítani, hogy sikeresen elérte az ember). 8-12 oldal közöttiek teljesen megszokottak egyébként, eléggé sok olyan terjedelműt kell írni.
-
bambano
titán
itt az élő példa, hogy tanárok se tudnak olvasni...
az unokahugom waldorfba jár, még nem tud írni meg olvasni, pedig már rég nem elsős. de abban a suliban ez a menő. a kölök nyáron könyörgött rendes tankönyvek után, majd magától tanult rendes tananyagot.
(#82) Nekomajin: "És ha találsz egy jót, akkor mondhatod azt, hogy na, eddig hülyék voltak a tanárok, de ebben az iskolában végre nem": én elsőre találtam jót, általánost is, középsulit is. ez (is) az én felelősségem, hogy hova jár a gyerek, erre nekem kellett odafigyelnem.
-
sztanozs
veterán
Az okoz gondot, hogy csak heti három tanóra van a tantervbe betervezve, viszont ötöt követelnek meg (délutáni sport-szakkörökkel, vagy hivatalos sportköri igazolással lehet kiváltani) - tehát az iskolának plusz szervezési és adminisztrációs feladata is van, ráadásul az iskolának és/vagy a szülőknek plusz költsége van a plusz két óra miatt...
-
Nekomajin
aktív tag
A mai gyerekek, ha van otthon, nagyon sokszor már iskola előtt használnak számítógépet. Ez nem baj, csak könnyebbé teszi az oktatást. És persze nem várható el, hogy mindegyiknek legyen ilyen tapasztalata.
Amíg nincs minden egyes gyereknek (nem a legtöbbnek, nem 99%-nak, hanem egytől egyig az összesnek) otthon számítógépe és internet kapcsolata, addig úgy kell tekinteni, mintha senkinek se lenne. Nem lehet arra alapozni, hogy úgyis egy csomó mindent megtanulnak otthon. Még akiknek van gépük, azok is nagyon különböző mértékben tudják azt használni.
Ráadásul a gép használata (például fájlkezelési műveletek vagy gépelés) csak az egyik része a dolognak. A másik, talán még fontosabb része azok a gondolkodási műveletek, amiket egyedül csak nagyon kevesen fognak elsajátítani. Az algoritmikus gondolkodás nem olyan kézenfekvő, mint amilyennek sokan hiszik. De egy olyan készség, amit sok másik tantárgy kihasznál, vagy kihasználna, ha a gyerekek rendelkeznének vele.Azzal nagyjából egyetértek, hogy könnyebbé teszi az oktatást az, ha van már valami előismeretük, de azért hoznék rá egy kiváló ellenpéldát. Két hete történt egy hatodikos osztályban. Éppen azt vertem a kölykök fejébe, hogy rendszeresen mentsenek. Szerencsére nem kellett nagyon erőlködnöm, mert maguktól is vették a lapot, és értették, hogy miért kell. De az egyik lány megkérdezte, hogy minek ilyen sokszor menteni. Akkor én elkezdtem a sablon szöveget, hogy mi van, ha lefagy a Word, és elveszik egy csomó munkája. Erre mondott valami frappánsat, már nem emlékszek pontosan, hogy mit. Aztán felhoztam a másik klasszikust, az áramszünetet. Erre rávágta, hogy ő otthon laptopon dolgozik mindig, és ha elmegy az áram, akkor megy a gép. Na erre most mégis mit mondjak? Ő úgy nőtt fel, hogy otthon saját laptopja van, ezért ilyen problémák fel se merülnek neki.
Remélem, érted, hogy mire akarok ezzel a történettel rámutatni.(Különben sokan tudnak már írni-olvasni is, mire elsősök lesznek, de sajnos persze ez nem általános
)
Egyáltalán nem sajnos. Egy öt éves gyereknek nem az a dolga, hogy írni tanuljon, hanem az, hogy játsszon, fejlődjenek a szociális képességei, egyre több dolgot ismerjen meg a világból. Az első osztály feladata az, hogy megtanítsa a gyereket írni.
És nem feltétlenül jó dolog, ha tud már írni a gyerek, mire az iskolába kerül, mert halálra fogja unni magát írás órán. De ha már tud írni, akkor se az legyen az elvárás, hanem csak az extra. -
akaido
addikt
Egy pest megyei ált. iskola 2012-2013-as tanévi infó órái:
6. évf: évi 18 óra + 18 óra gépírás
7. és 8. évf: évi 36 óra, ami kéthetente egy alkalommal dupla óra.
Néhány év óta így "műxik", idézőjellel, hiszen gondolható hogy, ebbe az évek óta szűk keretbe mit lehet beleszuszakolni évről évre...szerki: OK-OK nemcsak mennyiség, hanem a minőség is fontos, tehát a tanári szabadság szerint válogatom az általam fontosnak vélt anyagokat.
-
gabo9201
senior tag
"A mai gyerekek, ha van otthon, nagyon sokszor már iskola előtt használnak számítógépet. Ez nem baj, csak könnyebbé teszi az oktatást."
Ez valamilyen szinten igaz csak sajnos nagyon sok fiatalnak a Facebook-on és az internetes játékokon nem terjed túl a tudása.
Sokszor el vagyok szörnyülködve rajta, hogy olyan fiatalok, akik ebbe már "belenőttek" mennyire szűk látótérrel rendelkeznek. Például nem tudják megfelelően használni a keresőket, ez egy nagyon alap/hasznos dolog pedig (elősegíti az egyéb tantárgyak tanulását --> „Az informatika alapvetően eszköz és nem cél”).
Ez csak egy dolog a sokból, és rengeteg ilyen van.(#7) FlekkeN
"Át kéne reformálni az egész oktatást. Kidobni a felesleget, modernizálni és egyes esetekben visszatérni a gyökerekhez."
Nem tudom itt mire szerettél volna célozni, de lehet egyre gondolunk.
Például jelenleg egy középiskolás diáknak rohadt sok idegen nyelv órája van. Nem vitatom ez manapság elengedhetetlen, DE először magyarul kéne megtanulni nem idegen nyelven. Magyar óra van heti ˙~3-4 darab idegen pedig ~8 (iskola függő). Hogy várjuk el attól a "szerencsétlen" gyerektől azt, hogy egy külföldi szöveget megértsen ha az anyanyelvét sem érti meg?Rengetegen nem értik amit olvasnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest