- Videós, mozgóképes topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- iPad topik
- Steam Deck
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
zseko
veterán
én sem állítottam azt, nem is arról írtam:
"csak épp ha a C: gyökeret pakolod tele sok baromsággal (vagy valamelyik program hülyül meg és pakol ide) bizonyos file mennyiség után (kb. >100) hiányzó ntldr hibával elszáll az egész rendszer indításkor"
ez lehet egyaránt user error, vagy programhiba révén.
Ezekszerint máshogy kellett volna fogalmaznom a mondatot.
-
zseko
veterán
Nézzük mit is ír az MS:
"...Ha túl nagy számú fájlt másol egy NTFS fájlrendszert használó rendszerindító kötet gyökérkönyvtárába, a számítógép következő indításakor a következő hibaüzenet jelenhet meg:
Hiányzik az NTLDR
Újraindítás: Ctrl+Alt+Del..."Az MS nem azt mondja amit te. Utánna persze megjegyzi:
"...Ha eltávolítja a gyökérkönyvtárból a fájlokat, a mesterfájltábla (MFT) lefoglalási indexének eredeti mérete nem áll helyre...
.
.
...Ez a probléma akkor fordulhat elő, ha az MFT-gyökérkönyvtár erősen töredezett. Ha az MFT-gyökérkönyvtár sok fájlt tartalmaz, a mesterfájltábla olyan mértékben töredezetté válhat, hogy új lefoglalási index jön létre. A fájlhozzárendelések betűrendben szerepelnek a lefoglalási indexekben, így előfordulhat, hogy az NTLDR fájl a második indexbe kerül át. Ekkor megjelenik a cikk „A jelenség” című részében ismertetett párbeszédpanel..."Ez pedig nem csak annyi, mint amit te állítasz, te csak egy dolgot ragadtál ki belőle. A 'simán javítható hiba' pedig egy egyszerű home felhasználónak nem triviális dolog.
persze ezt is írja:
"Fájloknak a gyökérkönyvtárban történő létrehozása nem gyakori jelenség. Ez az eset akkor fordulhat elő, ha egy program rendszeresen a gyökérkönyvtárban hoz létre és távolít el ideiglenes fájlokat, vagy ha véletlenül nagyszámú fájlt a gyökérkönyvtárba másol."mosmér? mindenkinek jogában áll úgy használni, ahogy jólesik. meg a másikat tökhüjének nézni, amiért az máshogy gondolja.
Ebben egyetértünk
Én sem mondhatom meg másnak hogy használja, nekem se mondja meg senki. Tanácsot persze elfogadok, aztán vagy megfogadom - vagy nem.
-
moonman
titán
"nem száll.
De bizony hogy igen..."
de mondom, hogy nem.azt mondtam, hogy a túlságosan széttöredezett MFT-től tud lehalni, de az sem végleges, simán javítható hiba. attól, hogy betelik, nem. erre belinkelsz cáfolásként egy cikket, ahol a töredezett MFT-ről írnak.
"Ha te vagy ott a rencergazda akkor rád nézve szomorú, ha nem, akkor őrá nézve az."
én, 11. éve. -
doc
nagyúr
ajjaj, itt megint balhe keszul
-
zseko
veterán
mivan, felébredtél?
Miért, fáj?
Vannak olyan alapvető hülyeségek, amit nem lehet szó nélkül hagyni. De a te rendszered, azt csinálsz vele amit akarsz, engem ugyan nem érdekel.nem száll.
De bizony hogy igen...egy egyszerű defragolás 90%-ban megoldotta a problémát, ha nem, akkor egy szintén egyszerű bootcfg /rebuild
Ezt magyarázd meg egy R=1 usernek. És defragolj rendszer nélkül.
Tény, hogy nem túl gyakori eset, de előfordulhat.a munkahelyi XP-m egy 500 gigás vinyón fut, az is egyben van, semmi baja. gyors, stabil.
Ha te vagy ott a rencergazda akkor rád nézve szomorú, ha nem, akkor őrá nézve az.
-
zseko
veterán
Ez a még boot.ini-t használó Windows XP-ig bezárólag volt így. Mellesleg a C: gyökérbe jobb helyen nem pakolnak semmit, elég oda a Windows saját könyvtárain kívül ha az Office (MSOCache) és az Nvidia driver szemetel...
Jobb helyen nem is, viszont van hogy pl. a scandisk (is) telepakolja hibaellenőrzéskor. Persze nem gyakori.
-
moonman
titán
"Eddig úgy tudtam, hogy 200 giga feletti rendszerpartíció már többet árt, mint használ. Vagy ez már az újabb Windows-ok esetében nem lényeg és lehet akár 500 gigás rendszerpartíció is egyben?"
a munkahelyi XP-m egy 500 gigás vinyón fut, az is egyben van, semmi baja. gyors, stabil."Ez a még boot.ini-t használó Windows XP-ig bezárólag volt így."
ott sem attól szállt el, hogy tele volt, hanem ha az MFT nagyon széttöredezett, akkor képes volt nem elindulni. egy egyszerű defragolás 90%-ban megoldotta a problémát, ha nem, akkor egy szintén egyszerű bootcfg /rebuild. (ilyennel egyébként pályafutásom alatt talán egyszer találkoztam.) -
Penge_4
veterán
"nekem is egyetlen C: partícióm van, azon van mindenem. most akkor hirtelen nem értek hozzá?"
Eddig úgy tudtam, hogy 200 giga feletti rendszerpartíció már többet árt, mint használ. Vagy ez már az újabb Windows-ok esetében nem lényeg és lehet akár 500 gigás rendszerpartíció is egyben?
zseko: "bizonyos file mennyiség után (kb. >100) hiányzó ntldr hibával elszáll az egész rendszer indításkor..."
Ez a még boot.ini-t használó Windows XP-ig bezárólag volt így. Mellesleg a C: gyökérbe jobb helyen nem pakolnak semmit, elég oda a Windows saját könyvtárain kívül ha az Office (MSOCache) és az Nvidia driver szemetel. A TC-t telepítésnél átírod, hogy a Program Files-ba települjön és az Appdata-ba pakolja az .iniket és ennyi.
-
zseko
veterán
nekem is egyetlen C: partícióm van, azon van mindenem. most akkor hirtelen nem értek hozzá?
Akkor meg is érdemled.Nem vagyok egy PowerUser, de az az alap hogy a fontos dolgok külön vannak. Pár hónapja pedig linuxozom, és azt mondom hogy jobban átgondolt rendszernek tűnik mint az M$. Pedig szívok vele az ati kártya miatt.
ne hazudj, disk fullnál egyetlen Windows sem hal meg kékhalállal.
csak épp ha a C: gyökeret pakolod tele sok baromsággal (vagy valamelyik program hülyül meg és pakol ide) bizonyos file mennyiség után (kb. >100) hiányzó ntldr hibával elszáll az egész rendszer indításkor... -
eziskamu
addikt
Nézzétek meg a Szilicium völgy kalózait, érdekes egy alkotás, Steve Jobbs-ról, Bill Gates-ről, Steve Balmelről, hogy miért is alakultak a dolgok úgy ahogy. Bár bizonyos dolgokat megváltoztattak, de azért tanulságos.
Most lehet szídni a Microsoftot, de még a C64-en is microsoftos cucc futott, igaz csak a BASIC értelmező személyében. Valamint az OS/2 Warpot is közösen kezdték az IBM-el (az is sajnos hol van már). Ugyanakkor nem akartak beállni a sorba, nem követték a szabványokat, de ez sajnos üzletileg ki is fizetődött neki. Jaj ha az IBM a Motorolát és a Digital Research-et választotta volna, most hol tartanánk a mai Wintel-hez képest? (bár azért sikerült az AMD-nek is jelentőset alkotnia a 64 bittel) -
saintvti
csendes tag
Ez egy általános statisztikai adat.
Lehet nem épp 60%. De közelítőleg annyi.
Nem személyesen rád írtam, vagy bárkire is, de ez bizonyított tény, hogy tört szoftverek elég nagy számban vannak a piacon.Természetesen bele lehet kötni abba, hogy írom le, vagy abba, hogy mit jelent az számodra, de mindenki tudja mit szerettem volna írni.
Így kezdődik a vergődés....
-
Penge_4
veterán
válasz
saintvti #719 üzenetére
"Az viszont elég érdekes, hogy minden ilyen témában a windows felhasználók védik a microsoft-ot, amiről meg írnak az kb 60% nem legális szoftver."
Illegális szoftverről még nem hallottam, illegális felhasználásról már annál inkább. De te milyen jogon feltételezel bárkiről ilyesmit? Honnan tudod, hogy nem vette-e meg az adott szoftvereket? Senki nem fogja egy nyilvános fórumon az orrodra kötni, hogy "Sziasztok, milliomos vagyok, minden szoftverem legális."
A Windows-ból pedig a Starter az afrikaiaknak ingyenes. Ha egyszer nem hamisítanák meg az országban a GDP-t, akkor már nálunk is ingyenes lenne Fletó óta.
-
saintvti
csendes tag
Mivel 100%-ban szabad szoftver-t használok nem fizetek senkinek.
Az viszont elég érdekes, hogy minden ilyen témában a windows felhasználók védik a microsoft-ot, amiről meg írnak az kb 60% nem legális szoftver.Az hogy van, hogy egyik kezemmel veregetem a vállát, a másikkal meg kilopom a szemét?
-
saintvti
csendes tag
Ne keverjük a sudo-t a gtksu-val, mert nem ugynaz.
A sudo nem kérdez tőled semmit, csak annyit, hogy mi a jelszavad.
A gtksu fel dobja eléd az ablakot, de oda is csak egy jelszó kell, semmi más.Aztán utána nem sok mindent kérdez, megadja a jogot, és ezerrel mókolhatsz...
De ez csak 1 különbség...A profit orientáltság mindenhol megvan, bár elég vicces összehasonlítani bármelyik linux-ot is forgalmazó céget a microsoft-al.
Minden linux-ot disztributáló cég fejleszt ingyenesen elérhető desktop linux-ot legálisan.Senki sem ad ingyen windows-t legálisan!
Ez a különbség a RedHat/Novell és a Microsoft között.
-
dabadab
titán
válasz
#40553216 #714 üzenetére
De, ugy neztem, van is uj maintainer, de azt azert mindenkeppen megerzi egy projekt, ha elveszti a fejlesztoi gyakorlatilag 100%-at, raadasul a reiserfs azert mara sokat vesztett amugy is a nepszerusegebol, mert idokozben azert tamadt konkurrense rendesen (ext3, ext4, jfs, xfs, btrfs stb).
-
dabadab
titán
-
eziskamu
addikt
válasz
#40553216 #710 üzenetére
Mert érdekes, és mert a fájlrendszer készítőjélvel történt, és mivel eleve szürkével raktam be, miért vagy mérges?
Van akkora baromság mint most, melyik a jobb. Már rég eldölt.
A linux (már ha általánosítjuk) jó szerverbe (na jó még AD-ben és a Microsoftos termékkekkel való együttműködésbena Windows Server-ek a jók) /routerbe, számtech guruk otthoni gépére, és olyan munkahelyi gépekbe, ahol a felhasználók (vagy a vezetés) nem skalpolják meg a rendszergazdát, ha nincs Windows (és pont az a verzió, amit megszokott
), mert nem annak a hülyeségeihez szoktak hozzá.
De ha valaki lusta (én) vagy a PC-s játékok mellszélességű támogatója, vagy olyan munkát végez amelyhez még nincs meg a linuxos alternatíva (ott a Mac-es legrosszabb esetben, de ugye az meg drága) akkor Windows. Sokat fejlődött, de még mindig a hülye és eltávolíthatatlan featurák tárháza. Hiába vannak mindenféle eszközök és trükkök a Windows visszabontására, az nem olyan, mint amikor a Linux már eleve jól elkülönülő struktúrákból áll (disztrófüggő is). -
törölt tag
1. hol és mikor volt bármihez is kritérium a komolyság?
2. mik is a kritériumai a komolyságnak?
3. miért is előfeltétele a komolyságnak az, hogy ne tegyem bele a $ jelet az m$ nevébe?
4. miért érdekeljen a véleményed erről, ha téged sem érdekel, hogy én miért így használom?(#703) eziskamu
tényleg bulvár. magánéleti problémáknak mi köze van egy fájlrendszerhez? -
anulu
félisten
válasz
saintvti #705 üzenetére
"- Nem szól bele, hogy te hülye user ezt kell tenned, meg azt... teszed amit teszel, azt vagy jó lesz, vagy nem."
nettó 16 éve használok Windows, de még a sokak által sokat szidott UAC sem mondta, hogy mit KELL csinálnom, max szólt, ha el akarok qrni valamit. ha azt mondtam, h ok, menjen, onnantól saját baromságom.
szerinted a Novell vagy a RedHat, mint cég nem profitorientált?
-
Penge_4
veterán
válasz
saintvti #705 üzenetére
"Minem a windózra 200 cd író alkalmazás? Minek rá 500 képnéző... amiből 450 fizetős?"
Semminek. Kiválasztod, amit akarsz, a nagy választék sokszor nagyobb lehetőségeket is nyújt. Nem mindig a legnépszerűbb szoftver a legjobb. Bár a szoftvereim 70%-a multiplatform, illetve kiváltható Linuxon, a másik 30%-kal van bajom.
"- Ingyenes
- Azt csinálja amit kell
- Nem szól bele, hogy te hülye user ezt kell tenned, meg azt... teszed amit teszel, azt vagy jó lesz, vagy nem."Az ingyenesség kivételével (bár ez is megoldható
) ezeket a Windows-ban is meg lehet oldani. Ne hozd fel az UAC-ot, mert én meg felhozom a sudot. Mindkettőt ki lehet ideiglenesen kapcsolni.
"Nem ad cca 1 GB-os cd író alkalmazást pl Nero, ad helyette 5 másik software-t, amivel mindent meg lehet csinálni, a lejátszó lejátszik, az író ír, a dvd borító szerkesztő meg dvd borítót szerkeszt"
Az író és a borítószerkesztő bőven lehet egybe, a Nero-t én is utálom, 6-os verzióig még az volt a kedvencem, aztán kerestem is egy ideig normális írószoftvert, aztán megtaláltam az Ashampoo-t, ami bár fizetős, de lehet igényelni legálisan végleges kulcsot hozzá.
"minél több sorból áll a kód, annál több a hiba benne - ergo, ha egy program cd-t ír, olvas, lejátszik, video-t szerkeszt.. palacsintát süt, akkor sokkal bug-osabb, mint azok a cuccok amik egyesével csinálják ezeket."
Általában igen, de nem minden esetben. Attól függ hogy van megírva. Lásd, Opera: böngésző, mailkliens, IRC kliens, torrentkliens, RSS kliens, webszerver, fájlkezelő, ennek ellenére 6 megás a telepítője, nem tol semmit az arcodba, ha nem aktiválod az adott szolgáltatást, akkor nem is eszik plusz erőforrást és nem is látod, hogy benne van az adott szolgáltatás, gyorsabban indul, mint a FF. Ha ők meg tudtak írni egy ilyen kompakt szoftvert ilyen profin, akkor másnak is sikerülhet. Én sem szeretem a bloatware-t, de szeretem ha egy szoftver fícsörgazdag és nem kell minden aprósághoz külön szoftvert futtatnom. Nem vagyok ágyúval verébre típus, képet is sokszor MS Paint-ben szerkesztek, szöveget is vagy notepadben, vagy wordpadben, de vannak funkciók, amiket nem tudok nélkülözni.
"ők is tudnak hekkelni, ha akarnak.... lehet vele fejleszteni meg minden.... aztán majd lesz valami."
Na ez az egyik ok, amiért vonz a Linux.
Windowsban még a half-open kapcsolatok számát sem lehet megnövelni, kapsz 25-öt, azt oszd be, ha meghackeled, akkor egyrészt EULA-t sértesz, ha elQrod, akkor pedig nem bootol be, mert megsértetted az integritás védelmet.
Bár itt legalább tudom mit kell ilyenkor csinálni, ha a Linux bedob egy kernel panic-ot, akkor viszont kábé lesek ki a fejemből. -
saintvti
csendes tag
válasz
eziskamu #704 üzenetére
Amúgy annyira szánalmas ez a vergődés, hogy ez nem jó, meg az nem jó...
Használjon mindenki amit akar...
Ez kb ati nvidia fórum hülyeség....
Én kb 9 éve linux-ozom, kezdtem anno Fedora-val, majd frugalware, ubuntu, debian, gentoo, és most sabayon - aki nem ismerné a sabayon egy gentoo based linux.Mindenkinek elmondom, hogy akaratos, bekebelező, profitorientált microfos politika miatt nem használom a rendszerüket.
Ugynúgy msn-ezek, ami szintén microfos cucc... meg ilyenek, van amit használok, és sok minden van amit nem.Olvastam itt olyat, minek 200 féle cucc meg a fene nagy szabadság...
Minem a windózra 200 cd író alkalmazás? Minek rá 500 képnéző... amiből 450 fizetős?Ami miatt szeretem a linux-ot:
- Ingyenes
- Azt csinálja amit kell
- Nem szól bele, hogy te hülye user ezt kell tenned, meg azt... teszed amit teszel, azt vagy jó lesz, vagy nem.
- Nem ad cca 1 GB-os cd író alkalmazást pl Nero, ad helyette 5 másik software-t, amivel mindent meg lehet csinálni, a lejátszó lejátszik, az író ír, a dvd borító szerkesztő meg dvd borítót szerkeszt
Mint tudjuk, minden program a következő módon viselkedik: - minél több sorból áll a kód, annál több a hiba benne - ergo, ha egy program cd-t ír, olvas, lejátszik, video-t szerkeszt.. palacsintát süt, akkor sokkal bug-osabb, mint azok a cuccok amik egyesével csinálják ezeket.
Inkább nyitok 10 programot erre a célra, ami stabil, mint 1-et ami alig áll a lábán.... ráadásul még ezért fizetek is.... no ez az ami nem tetszik.....Nem nézek le windózos embereket, mert nekik is van parancssor, ők is tudnak hekkelni, ha akarnak.... lehet vele fejleszteni meg minden.... aztán majd lesz valami.
-
eziskamu
addikt
Arra hogy egy Amigás wincsiről tudjál másolni egy Windowsos és egy OS/2-es wincsire, és egyébb kombinációk
.
Miért ne. Az Ext3-at használják az "átlag" Linuxosok, a ReiserFs-re ([Bulvár on]amúgy nézz utánna az atyjának, most ül a sitten az orosz neje kinyírása miatt[Bulvár off]) meg azért van szükség egy szaki ismerősöm szerint, mert nagyon megbízható, volt olyan szerver, amire a Raid1 tömbre ilyet pakolt fel, ha jól értettem.
Én se vagyok abszolute Linux párti, de ha kell egy olcsó és megbízható szerver, akkor Linux. -
GReddy
tag
Egy újabb szánalmas MS kampány... legalább olyan sz@r, mint a hányós. Nem igaz, hogy PONT a fene nagy ámérikába' nincs egy értelmes, gondolkodni és asszociálni képes marketinges szakember!
Röhögnék, ha a linukszosok jönnének a visszavágással - MS alatt LEHETETLEN normális DNS-adatbázist működtetni, az MS FTP-megoldása röhejes, és szánalmas, mind szerver, mind ügyfél oldalon, az MS e-mail protokollkezelése egy vicc, weblapon autentikációs alkalmazást működtetni ne akarjál MS alatt, amit tűzfalnak gondolnak, az sok mindenre jó, de behatolás megelőzésre pont nem, a fax-szolgáltatás nem hajlandó automatikusan felvenni a telefont, (!!!) etc, etc. (Mondja egy MCSA)
Nem szeretem a linuxot, de ez egyszerűen GUSZTUSTALAN. MS - ÉN NEM SZERETLEK.
-
dabadab
titán
"Egyébként mire jó ennyi fájlrendszer?"
Mindegyik masra (a procfs pl. a /proc virtualis konyvtarat generalja, amin keresztul a rendszer beallitasait lehet piszkalni, vagyis nem hagyomanyos ertelemben vette fs). Aki meg nem tudja, hogy mi kell neki, az meg hasznalja a rendszer defaultjat. Raadasul ebbol egy csomo olyan, aminek a kifejlesztesehez semmi koze a linuxosoknak (iso9660, smbfs, msdos/vfat, hpfs, ntfs, nfs, minix, qnx4 stb).
"az lesz a vége, hogy lesz egy barominagy káosz, és még rosszabb, olyan (amúgy király) ötletek tűnnek majd el, amik talán magasan jobbak, mint a már meglévő disztók/ablakkezelők/szoftverek/fájlrendszerek, csak éppen a fejlesztője mellett nem áll egy Marketing Pista, aki valamelyik multi hátszelével felfuttatja az adott projektet."
Nem akarom megzavarni a gondolkodasod (mondjuk nehez is lenne), de ez inkabb a zart szoftverek vilagaban jellemzo tortenes.
Egyebkent csak ugy erdeklodnek: nem unod meg, hogy itt nagyuzemben gyartod a baromsagokat? Vagy ez jo neked? Elvezed?
-
törölt tag
igen, az is kimaradt.
de ne keverd azokat a filerendszereket, amelyekre telepíteni is lehet a Linux rendszereket és csatolni is lehet hozzá azokkal, amelyeket csak csatolni lehet.
és azért van ennyi (amire telepíthető), mert ennyire volt eddig igény, a különböző szolgáltatások miatt. és ez a szám csak szaporodni fog.és igen, az is benne van a pakliban, hogy esetleg jó dolgok eltűnnek. nem véletlenül hasonlítják a Linux fejlődését az evolúcióhoz.
a cégek (tudjuk, melyikek) által fejlesztett dolgokban meg az a baj, hogy jórészt nem figyelembe veszik az igényeket, hanem meg akarják azokat teremteni és határozni.
de az ezekre a rendszerekre fejlesztett programok között is nyilván van rengeteg jó, ami elsikkadt. ilyen a verseny, és az élet.
a "baromi nagy káosz" jelzőt meg már eddig is sokan rásütötték a Linuxra. mégis terjed, növekszik, fejlődik.
-
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #695 üzenetére
A ReiserFS kimaradt. Egyébként mire jó ennyi fájlrendszer? Ahelyett, hogy lenne egy vagy két legjobb, a többi meg tűnne el a süllyesztőben. Ez a baj a KDE, Gnome, xface, fluxbox és a kismillió ablakkezelővel is, továbbá a több, mint 300 különféle disztróval is.
Oké, hogy nagy a szabadság és mindenki írhat saját disztrót, ablakkezelőt, satöbbi, de így az lesz a vége, hogy lesz egy barominagy káosz, és még rosszabb, olyan (amúgy király) ötletek tűnnek majd el, amik talán magasan jobbak, mint a már meglévő disztók/ablakkezelők/szoftverek/fájlrendszerek, csak éppen a fejlesztője mellett nem áll egy Marketing Pista, aki valamelyik multi hátszelével felfuttatja az adott projektet.
-
saintvti
csendes tag
válasz
#40553216 #666 üzenetére
adfs, affs, autofs, coda, coherent, devpts, efs, ext, ext2, hfs, hpfs, iso9660, minix, msdos, ncpfs, nfs, ntfs, proc, qnx4, romfs, smbfs, sysv, udf, ufs, umsdos, vfat, xenix, xiafs >most ennyi fájlrendszert találtam, ami felcsatolható Linux alatt
Kihagytad a két legfontosabbat EXT3 és EXT4 ;)
-
saintvti
csendes tag
-
saintvti
csendes tag
Mivel az ubuntu valamilyen oknál fogva hajlamos arra fejlődni amerre a microsoft mutat, vagyis ez a nyilacska a restarttal nem volt része a régebbi ubiknak.
Valamikor a 7.04 vagy 7.10 vagy 8.04 idején találkoztam vele előszörA megoldás:
modprobe fglrx - ha ezt nem tenné meg a telepítés
ctrl+alt+backspace - ezzel nyomsz egy x restartot, és máris kész.Nem kell az egész gépet újraindítani.
-
saintvti
csendes tag
Ez attól függ hogyan csinálják a csomagot.
Általában az alpha után javításokkal jön a beta és a többi rcx meg final. Így egymásra lehet minden gond nélkül telepíteni, vagyis a beta frissíti az alpha-t.
Ezek akármilyen csomag-oknál érvényesek, ugyanis a linux-os csomagkezelők úgy vannak megírva, hogy felismerjék az alpha beta rc1, rc2.... verziókat, és ezeket sorba rendezik, ennek megfelelően ha van egy opera alpha fent, és teszel egy beta-t, akkor frissíteni fogja az alpha-t.A másik lehetőség a forrásból telepítés, itt megadhatod a telepítés útját
./configure --prefix=/ahova/akarom/tenni && make && make installEz az esetek nagyrészében működik, majd a megfelelő helyről indítva 2-3 különböző verziót is el lehet futtatni.
-
Penge_4
veterán
Köszi, ehhez kapcsolódóan még egy kérdés.
Windows-on az alapértelmezett telepítési könyvtár úgy van, hogy Alfánál C:\Program Files (x86)\Opera Alpha\Bétánál: C:\Program Files (x86)\Opera Beta\
Szóval ezek linuxon megoldhatók, hogy egymásra frissítsem őket? Vagy eleve egymásra frissülnek?
-
törölt tag
A window$ júzerek túlnyomó többsége előtelepített rendszert kap, valószínűleg az előtelepítést végző lustasága vagy alulmotiváltsága miatt egy partícióra telepítve, önmaga nem ért hozzá, tehát a helyzet adott. nem játszik a kezdő-nem kezdő kérdés. és igen, Linuxon ugyan úgy egy partícióra telepíthető, ellenben olyanról még nem hallottam, hogy a rendszer elfogyasztott volna az egész merevlemezt, nem mondom, hogy nem fordulhat elő, de nem valószínű, hogy olyan szintű rendszerfícsör mint a shadow copy.
-
floatr
veterán
-
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #671 üzenetére
"de egy olyan ember, aki soha nem telepített rendszert, úgy használja a gépét, ahogy kapta (és a window$ júzerek nagyjáól 99%-a ilyen), annak a TB-t zabálja fel lassacskán."
Várj, az előbb azt mondtad, hogy aki egy partícióra telepíti a /-t és a /home/-ot az kezdő. Most meg azzal jössz, hogy a Windows-t van olyan hülye, aki egy 1TB-os partícióra telepíti, mint C meghajtó. Ezzel az erővel ugyanúgy feltelepíti a Linuxot is next-next-finish és lesz neki egy 2 gigás swap partíciója meg egy 998 gigás / partíciója.
sh4d0w: "Operát meg továbbra is tárolóból lehet telepíteni, semmi szükség a .deb csomagra."
1: Mióta van benne a végleges Opera? Mert 7.10-ben még nem volt. És azt mondták nem is lesz, mivel nem open source.
2: Én nem véglegest akarok telepíteni, hanem snapshotokat, amik az alfák, béták és a véglegesek között vannak.Vladi: "Mióta, és mióta?"
Vista és Win7 óta nem kell újraindítás, ahogy a hotfixek esetén is csak néhány esetben. A legcikibb az IE frissítéskori kötelező újraindítás, de ezt leszámítva ugyanott van, mint a Linux. Mellesleg ez az újraindítás kérdés egyedül szerverek terén kérdés, az otthoni gépedet miért nem tudod újraindítani?
-
PuMbA
titán
Amikor felrakom az fglrx-et az Ubuntu mondja ,hogy újraindítás kell a változtatások életbe lépéséhez.
-
bobsys
veterán
hihetetlen mennyi baromsagot, urban legendet irtok a windowsal kapcsolatban
-
sh4d0w
félisten
"Mert miből tart egy másik rendszerről bebootolni, majd törölni/áthelyezni néhány fájlt, hogy legyen hely?"
Úgy érted produktív SAP rendszeren? Túl sokba kerül. Újraindítás nékül kell megoldani a helyzetet, azt meg nem fogod, ha Windows-t használsz.
Operát meg továbbra is tárolóból lehet telepíteni, semmi szükség a .deb csomagra.
-
törölt tag
"Miből van több, repülőgép balesetből, vagy autóbalesetből? És ebből egyenes arányban következik, hogy az autó veszélyesebb">igen, a túlélés szempontjából az autó veszélyesebb. már csak azért is, mert azzal nap mint nap szembekerülsz. másrészt autóbalesetben sokkal több ember hal meg mint repülőgép-baleseten.
"Mondom a 40 vagy 60 gigás partíciónak szabadon hagyom a 40%-át, a maradék 940 giga meg hány százaléka is az 1TB-nak?">TE szabadon hagyod, de egy olyan ember, aki soha nem telepített rendszert, úgy használja a gépét, ahogy kapta (és a window$ júzerek nagyjáól 99%-a ilyen), annak a TB-t zabálja fel lassacskán. azzal, hogy kisebb partíciót adsz a rendszerednek mint a teljes vinyó, ezt a bajt csak kikerülöd.
"A coder és a rendszergazda két különböző szakma.">ez igaz, de a már kétszer emásolt rész RG-kről szól: az m$ (és moonman
) szerint az RG-k életét könnyíti meg a PowerShell.
"Erre a Windows Restore Data is képes.">nem tudom, nem használtam. bár erre a három szóra pont semmilyen találatot nem ad a gugli.
a Linux parancssorában használható parancsok, és azok kapcsolói, illetve az ezeket tartalmazó, a parancsokhoz tartozó manuálok megtalálhatók pl. itt. érdemes nézegetni, ha valami érdekel. látni fogod, hogy cseppet sem logikátlan. az egy dolog, hogy ha (kicsit) egy más logikával építkező rendszerben szerzett tudással állsz neki, akkor szokatlan lesz. de pl. nem tudom, tanultál-e idegen nyelveket? ha ott is ez volt a hozzáállásod, akkor nem lehettél túl sikeres. éppen a magyar nyelv logikája, felépítése annyira különbözik az összes európai nyelvtől, hogy egyszerűen azt mondani: "én már tudok egy nyelvet, a magyart, ezt jól belaktam, végül is születésemtől fogva tanulom. akkor hát essünk neki a többinek is: hogy is vannak az angolban az igeragok? és nézzük meg a főnévragozást!"
-
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #666 üzenetére
"mert ha annyira felhasználóbarát, akkor nem lehessen már ennyire könnyen user error-ral ko-zni a rendszert."
Ha a Linuxot is annyian használnák, mint a Windows-t, akkor a legkeresettebb Google találat nem a "sex" és a "porno" lenne, hanem a "grub error" és a "kernel panic".
Viccet félretéve, azért gondolkozhatnál kicsit. Miből van több, repülőgép balesetből, vagy autóbalesetből? És ebből egyenes arányban következik, hogy az autó veszélyesebb, esetleg azért, mert egyrészt utóbbit jóval többen használnak, másrészt szinte bárki vezetheti, ellenben a pilóta komoly képzést kap, így nagyrészt csak technikai bukfenc lehet?
És akkor még egyszer: Betelt merevlemez nem okozhat kékhalált, ellenben ha az illető össze-vissza telepített mindenféle marhaságot akkor előjöhetett, de ez ettől független.
"a csak a 60%-át használhatod a TB-snek, akkor majdnem mindegy."
Olvass tovább és ne ragadj ki egy mondatrészt, ezzel teljesen más értelmet adva a mondandómnak.
Mondom a 40 vagy 60 gigás partíciónak szabadon hagyom a 40%-át, a maradék 940 giga meg hány százaléka is az 1TB-nak?"hát, ez még csak lejjebb tornázta a szegény egyszeri rg-k megítélését."
A coder és a rendszergazda két különböző szakma. Amellett az sem mindegy, hogy hol vagy rendszergazda. Mert egy multinál nagyobb a követelmény, mint például egy falusi iskolában.
Ahogy haladunk egyre inkább leegyszerűsödnek egyes szakmák. Ebben nincs semmi rossz."a backslash-sel az a baj, hogy te említetted a logikátlan, össze-vissza mindenféle"
Nem. Egyébként nemrég találtam egy aranyosat: export PS1="%{$fg[blue]%}┌─[%{$fg[green]%}%n%{$fg[cyan]%}@%{$fg[green]%}%m%{$fg[blue]%}:%{$fg[magenta]%}%~%{$fg[cyan]%}%* on %D%{$fg[red]%}]%$reset_color%}%{$reset_color%}"$'\n'"%{$fg[blue]%}└─>%{$reset_color%}
ellentétben ezzel, ami valamivel érthetőbb.
"(Ubuntunál sudo-val) 'dpkg --set-selections < csomagjaim' paranccsal meg a listán lévő csomagokat visszarakja (ha lemezre kimentetted korábban, akkor onnan, vagy ahonnan akarod, a netről is, persze ha van)."
Tehát ami nincs a tárolóban, azt utána külön kell leszednem. Erre a Windows Restore Data is képes.
-
moonman
titán
válasz
#40553216 #659 üzenetére
ne hazudj, disk fullnál egyetlen Windows sem hal meg kékhalállal.
nekem is egyetlen C: partícióm van, azon van mindenem. most akkor hirtelen nem értek hozzá?
azt ugye tudtad, hogy NTFS-en is lehet mappákba becsatolni partíciókat?
ez csak három a számlálhatatlan baromság közül, többre nincs energiám. viszonlát.
-
törölt tag
persze, az egysoros parancs még nem szkript. igazából kevertem az itteni dolgokat a winportálos időzített shadow copy-val. ehhez van említve ott szkript, ha jól emlékszem.
""mert megállt a rendszer (egyszer talán BSOD-vel) a betelt lemez miatt."
User error. Kékhalál nem keletkezik csak magától.">nem magától lett a BSOD, hanem a telített állapottól. És a user error a legegyszerűbb védekezés, bár éppen ezt a védekezést az önmagát és sok felhasználója által is a legfelhasználóarátabbnak nevezett OS-nél úton-útfélen felhozni kicsit vicces. mert ha annyira felhasználóbarát, akkor nem lehessen már ennyire könnyen user error-ral ko-zni a rendszert. mert a baráti felhasználó természetesen mindig mellé nyúl, tehát a rendszernek kellene olyannak lenni, hogy ez ne okozhasson pl. rendszeres BSOD-t. szerintem."De nem mindegy, hogy veszek 2x500 gigás vinyót...">ha csak a 60%-át használhatod a TB-snek, akkor majdnem mindegy.
""ahogyan a Linux működik, már tizenx éves volt, amikor B.G. csencselte a DOS-t."
És mivel lesz jobb attól, hogy x évvel korábban ők szarták a spanyolviaszt?">ez a "kiváltságosoknak készült" mondatodra volt reakció. NEM a kiváltságosoknak készült, nem az volt a célja, és egy olyan rendszer volt a mintája, ami szintén NEM a kiváltságosoknak készült. ennyi, semmi több.Jujjujjúj! ez volt a 666. hsz.
"Ez már egy fokkal barátságosabb.">igen, van PowerGUI. gondolom, azok csinálták azoknak, akik és akiknek még az m$ által is egyszerűen használható nevezett PowerShell használata (itt az m$ is nyilván - többé-kevésbé jogosan elvárva - azt feltételezte, hogy egy szervert telepítő, beállító és üzemeltető rendszergazdának van valami számítástechnikai háttere is. ezek szerint az m$ tévedett) is nehézségeket okoz. hát, ez még csak lejjebb tornázta a szegény egyszeri rg-k megítélését.
a backslash-sel az a baj, hogy te említetted a logikátlan, össze-vissza mindenféle, "ellenben Linux-al, ahol mindenféle kötőjel, dollárjel, duplakötőjel, szóköz és ilyen-olyan hülyeségek vannak", a te szavaiddal. de ez utóbbira shadow már válaszolt.
leegyszerűsítve: ige, a kötetcímke vagy a betűjel helyett. nincs A:\, B:\, C:\, ZS:\, hanem van /, van /home, van swap, van /media/adathordozó, /media/XP, /mnt/akármilyen_filesystem (adfs, affs, autofs, coda, coherent, devpts, efs, ext, ext2, hfs, hpfs, iso9660, minix, msdos, ncpfs, nfs, ntfs, proc, qnx4, romfs, smbfs, sysv, udf, ufs, umsdos, vfat, xenix, xiafs >most ennyi fájlrendszert találtam, ami felcsatolható Linux alatt), /dev/cdrom. külön partícióra manapság a /-ot, a /home-ot szokták, és egy swap partíció játszik még.
"Szerintem logikusabb, ha az egyes, akár belső, akár hordozható hardverelemek külön betűjelet kapnak és meghajtóként szerepelnek, nem pedig könyvtárként.">szerinted logikus, más szerint meg nem az, és tud kifejezetten nagy kavarodást okozni, ahogy valaki (talán ebben a topikban, és talán shadow) már korábban kifejtette.
"Mármint ha a halott rendszerre telepítem, akkor, információkat gyűjt, formáz, majd az információk alapján újratelepít? Vagy a leformázott partíciónál a /home tartalmából "találja ki", hogy miket kell visszatelepíteni? Vagy ez hogy működik pontosan?">nem telepíted halott rendszerre. a dpkg a Debian package manager-t indító parancs, ennek egyik opciója a --get-selections. ezt még élő rendszeren (ha kedved van, egy szkripttel minden új program telepítésénél/törlésénél automatikusan frissítve) csinálod meg (pl. 'dpkg --get-selections > csomagjaim' formában), mert okos vagy, és előre készülsz egy esetleges nagy gebaszra. bár ha nem készültél előre, akkor sincs nagy baj, mert LiveCD-ről bebootolva ugyan így meg tudod cisnálni. egy egyszerű textfájlba kiírja, milyen csomagok vannak a rendszereden, majd ha újraraktad a rendszert (az alapot a telepítőlemezről), akkor (Ubuntunál sudo-val) 'dpkg --set-selections < csomagjaim' paranccsal meg a listán lévő csomagokat visszarakja (ha lemezre kimentetted korábban, akkor onnan, vagy ahonnan akarod, a netről is, persze ha van). érdemes a netkapcsolattal használni, mert az apt-get (vagy aptitude) update, apt-get (vagy aptitude) uprgade parancs kiadása után pedig a tárolókban lévő legfrissebb verzióra frissíti is a csomagokat.
és persze a beállítások maradtak, mert a /home maradt. -
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #662 üzenetére
"ez a backslash különben az egyik korábban említett baromsága a wondow$nak, asszem"
Mi a baj vele? Szerintem logikusabb, ha az egyes, akár belső, akár hordozható hardverelemek külön betűjelet kapnak és meghajtóként szerepelnek, nem pedig könyvtárként.
"gyakorlatilag a /home a partíció neve is egyben."
Úgy, mint kötetcímke, vagy a betűjel helyett?
"a dpkg --get-selections+dpkg --set-selections parancsokkal (leegyszerűsítve) az összes, a korábbi rendszerre a tárolókból telepített programot visszatelepíti"
Mármint ha a halott rendszerre telepítem, akkor, információkat gyűjt, formáz, majd az információk alapján újratelepít? Vagy a leformázott partíciónál a /home tartalmából "találja ki", hogy miket kell visszatelepíteni? Vagy ez hogy működik pontosan?
-
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #660 üzenetére
"a partíciót rák módjára felzabáló shadow copy fícsört csak parancssoros idomítással és adott eseten szkriptekkel lehet rácsok közé szorítani."
Ha neked az az egy soros cmd parancs scriptelésnek minősül, akkor jól érzem magam, mert tudok scriptelni.
"RAID pl. jó rendszer-visszaállításra is, és a hd használata nincs távol a "60%"-tól."
De nem mindegy, hogy veszek 2x500 gigás vinyót és 500 gigát használok, vagy veszek egyszer 1TB-os vinyót, leválasztok belőle 40 gigát és 20 gigát kap a Windows, vagy 60 gigát és 30-at kap a Windows (mindenestől), a maradék 940 gigát meg szétosztom kezelhető méretű partíciókra.
"háddeszarmáneki!"
Akár kevert, akár nem, inkább haladnának már az exokernelek irányába.
"ahogyan a Linux működik, már tizenx éves volt, amikor B.G. csencselte a DOS-t."
És mivel lesz jobb attól, hogy x évvel korábban ők szarták a spanyolviaszt?
"ezzel a mondattal a megfelelő helyre raktad a kattintgatós "rendszergazda-IT szakember" kollégáidat."
Szóval ha megtanulok lábbal enni, akkor értékesebb leszek, mint aki csak kézzel képes megfogni a kést és a villát?
Amire van egyszerűbb út, azt minek túlbonyolítani?"nem tudom, hallottál-e már az m$ által fejlesztett Power Shell-ről?"
Ez már egy fokkal barátságosabb.
"mert megállt a rendszer (egyszer talán BSOD-vel) a betelt lemez miatt."
User error. Kékhalál nem keletkezik csak magától.
"többnyire MINEK?"
Mert olyan fájlrendszer nincs, ami nem töredezik. Lehet, hogy annyira nem töredezik, de valamilyen mértékben töredezik.
-
törölt tag
"Vagyis, ha mondjuk D:\-n van home, akkor miután leformáztam a rendszerpartíciót, utána csak telepítéskor megadom, hogy ismét a D:\ legyen a home és nem ír felül semmit?">vagyis mondjuk inkább, hogy D:\-n nincs, mert nincs D:\ (ez a backslash különben az egyik korábban említett baromsága a wondow$nak, asszem) gyakorlatilag a /home a partíció neve is egyben.
és igen, így működik (párszor már így működött):
telepítő cd be, gép újraindít, a partícionáló résznél a / partícióra telepít a rendszer, a /home csak felcsatol, és kész. és külön formázgatni sem kell, mert itt formázhatod is, ha akarod.
sőt, ha letöltött lemezről telepíted a rendszer, akkor értelemszerűen alaptelepítést kapsz. kivéve, ha van neted vagy a telepítő nem cd, hanem dvd, mert a dpkg --get-selections+dpkg --set-selections parancsokkal (leegyszerűsítve) az összes, a korábbi rendszerre a tárolókból telepített programot visszatelepíti (Debian-alapúak. biztos van rpm is ilyen, azt nem ismerem, mert ott még nem használtam.) és természetesen a beállítások ugyan úgy megmaradnak, mivel azok a /home/te_mappád-ban vannak. -
Penge_4
veterán
"Ezt Windows alatt nem csinálod meg."
Mert miből tart egy másik rendszerről bebootolni, majd törölni/áthelyezni néhány fájlt, hogy legyen hely?
"Windows alatt a User Documents-szel az a baj, hogy alapból a rendszerpartícióra kerül, tovább nehezítve az esetlegesen szükséges rendszerkarbantartást"
Alapból igen, de jobbklikk->Properties->Location-> itt azt adsz meg, amit akarsz. Ráadásul W7-ben már vannak virtuális mappák is, ahova több különböző elérési útvonalon lévő könyvtárat tehetsz, hogy azokat egy központi helyről érhesd el.
"Ha upgrade-elsz, esetleg friss telepítést csinálsz egy újabb verzió megjelenésével, nem kell aggódnod a beállításaid és a saját "szemeted" miatt, minden ott lesz, ahová előzőleg raktad."
Vagyis, ha mondjuk D:\-n van home, akkor miután leformáztam a rendszerpartíciót, utána csak telepítéskor megadom, hogy ismét a D:\ legyen a home és nem ír felül semmit?
.deb csomagot azért akarok telepíteni, mert az Opera snapshotok nincsenek ott a tárolóban. Meg mert sok szoftver később kerül bele a tárolókba, minthogy kiadják.
-
törölt tag
"Windows alatt a User Documents-szel az a baj, hogy alapból a rendszerpartícióra kerül, tovább nehezítve az esetlegesen szükséges rendszerkarbantartást és -helyreállítás.">főnököm gépén XP van, az egyébként "szakember" (elvileg tényleg az, ért hozzá) csinált ugyan külön partíciót a nem rendszerfájloknak, csak éppen a Doc&Sets-et felejtette el áttenni oda, így már kétszer kellett a 30GB-s rendszerpartícióról a Képek mappa 15GB-nyi tartalmát átrakni a D:-re, mert megállt a rendszer (egyszer talán BSOD-vel) a betelt lemez miatt. Hát, fantasztikus fícsör.
"A Linux pedig nem a kiváltságosoké, inkább azoké, akiknek elegük van a Microsoft mindenféle szabványokat nem követő, ámde gány megoldásaiból.">lehet, hogy a gondolkodás kiváltság?
éppen a .deb-re te hoztál egy példát, ami nincs a tárolókban.
a TimeVault különben hibátlanul működik?
-
törölt tag
"Mintha Linuxot lehetne normálisan használni, ha egy 120GB-os partíción 115 giga foglalt." vs. "60%">látsz különbséget?
"Egyébként meg hogy is van? Windows-on szidjuk a User Documents-et, ellenben Linuxon nem a ~/home/ könyvtárat? Mindkettő áthelyezhető másik partícióra, Windows alatt jobbklikk->Tulajdonságok, Linux alatt egy rakás Terminal parancs.">ki szidott mit és hol? de megint csak nagyfokú tájékozatlanságoddal égeted magad, mert egyrészt épeszű Linux júzer eleve külön partícióra telepíti a / és a /home mappákat, mert nem barmolják szét egymást, és gond nélkül lehet telepíteni (újra is akár, csak ennek kevésszer, ha egyáltalán van értelme Linuxon) a rendszert. de ha mégis jó window$os megszokásól egy partícióra ment minden: GParted LiveCD be, új partíciót csinálsz, /home-ot átrakod, oszt szevasz. ennyit a rakás terminál parancsról. (de ez majd előjön később, figyelj!)
a szkriptelés éppen olyan szövegkörnyezetben jött elő, hogy a partíciót rák módjára felzabáló shadow copy fícsört csak parancssoros idomítással és adott eseten szkriptekkel lehet rácsok közé szorítani.
RAID pl. jó rendszer-visszaállításra is, és a hd használata nincs távol a "60%"-tól.
"Így is még mindig monolitikus kernelt használ...">háddeszarmáneki!
"Csak kiállok egy olyan rendszer mellett, ami nem "kiváltságosoknak" készült.">nem, ezt akkor tennéd, ha a window$ról beszélnél, nem a Linux-használat - bebizonyosodott, hogy számodra hozzá nem értésed miatt valós, ám az objektív szemlélő számára vélt - hátrányait ecseteled. és nem kiváltságosoknak készült, csak te egyáltalán nem vagy hajlandó tanulni. mert egy rendszert úgy, ahogy megtanulni véltél, és bármi mást használsz, akkor ugyan azt várod el. tudod, az a rendszer, ahogyan a Linux működik, már tizenx éves volt, amikor B.G. csencselte a DOS-t.
"Na igen, a Windows Server a grafikus felület miatt lényegesen egyszerűbben konfigolható.">ezzel a mondattal a megfelelő helyre raktad a kattintgatós "rendszergazda-IT szakember" kollégáidat. megsúgom, igen alacsonyan lévő polcra kerültek. és itt jön a korábban beígért folytatás: nem tudom, hallottál-e már az m$ által fejlesztett Power Shell-ről? "A PowerShell használatával a rendszergazdák mindennapi feladatai is leegyszerűsödnek, az eszközzel képesek lesznek olyan automatizálási feladatok és egyéb műveletek elvégzésére, melyekhez korábban több, egymástól független eszközt kellett beszerezniük és megtanulniuk kezelni. A PowerShell-lel egyszerűen manipulálhatjuk a fájlrendszert, a rendszerleíró-adatbázist, a biztonsági és egyéb rendszerbeállításokat, valamint egyéni feltételek szerint gyűjthetünk és rendszerezhetünk különböző forrásokból érkező adatokat." (idézet moonman linkelt winportáljáról). és felhívnám a figyelmedet a kiemelésekre. erről ennyi elég, azt hiszem.
"Igen, minden .deb telepítéskor root jogot kér. Szóval ha már használatba vetted, akaratlanul is elbarmolhattad.">melyik, mikor, hol kér root jogot? a root jelszót a telepítéshez, azt igen. de itt is választhatsz pl. (most külön megnéztem neked) a Debian-ban: elmentse-e egyáltalán a root jelszót, és ha igen, ezt hogyan tegye: az adott munkamenetre, vagy felfűzze kulcstartóra? de az Ubuntu pl. sudo-zik, azaz adott felhasználó (ha az ennek megfelelő jogosultsággal rendelkezik), akkor a saját jelszavával telepíthet. de van egy jogosultság beállító (grafikusan), ahol kattintgatással is csinálhatod. és attól, hogy root jogosultság kell a telepítéshez, milyen befolyással van arra, hogy a júzer utána használja az adott programot? attól, hogy az adott júzer egy másodperccel korábban megadta a root jelszót a telepítéshez, a következő secundumban sima júzer joggal veszi használatba a programot.
végül továbbra is fenntartom a véleményemet: annyira látszik, hogy fogalmad nincs a Linuxról, hogy inkább ne is írj róla, mert eddig jobbára tényleg csak égetted magad.
(különben nem használsz macet? úgy emlékszem, igen, és mintha azt is nagy hévvel védted volna. bár lehet, tévedek.)
-
Vladi
nagyúr
ext4 online defrag. Nem tudom konkrétan hogy áll, lehet még nem került be egy mainline rendszerbe se. Ha jól tudom van xfs-hez is. Az viszont stabil.
Ja és most látom készült ext3-hoz is. -
sh4d0w
félisten
Linux akkor sem döglik meg, ha a teljes lemezterület elfogy, legfeljebb belassul. Egyik SAP rendszeren megtelt egy fájlrendszer, az ssh login prompthoz kellett jó sok idő, de végül sikerült a belépés, kiürítették a szóban forgó fájlrendszert és minden ment tovább, mintha mi sem történt volna. Ezt Windows alatt nem csinálod meg.
Windows alatt a User Documents-szel az a baj, hogy alapból a rendszerpartícióra kerül, tovább nehezítve az esetlegesen szükséges rendszerkarbantartást és -helyreállítás. Linuxon telepítéskor külön partíciót csinálsz, home-ként mountolod és ennyi. Ha upgrade-elsz, esetleg friss telepítést csinálsz egy újabb verzió megjelenésével, nem kell aggódnod a beállításaid és a saját "szemeted" miatt, minden ott lesz, ahová előzőleg raktad. Ha netán át akarod helyezni, akkor terminálban egy parancs, de GUI-n is elintézheted - ergo a "csomó terminál parancs" kifejezés Tőled megint csak nem helytálló.
Az IT-iparban meg vannak más húzóágazatok is, nem csak az OS piac. Gondolhatsz bármire, ami nélkülözhetetlen a számítógép működéséhez, de ezen felül érdemes lenne elgondolkodnod, milyen egyéb piacok vannak még (pl. szolgáltatási üzletág, ahol a legnagyobb az IBM). A monolitikus kernelt érintő kritikád meg jelentősen idejétmúlt, a Linus-féle megoldás - ami egyébként inkább egy kevert megoldás, semmint teljesen monolitikus - bebizonyította életképességét, mi több, annyira, hogy a Microsoft már a desktop OS-ek piacán is említésre méltónak tartotta az Ubuntut és a Red Hatet. A Linux pedig nem a kiváltságosoké, inkább azoké, akiknek elegük van a Microsoft mindenféle szabványokat nem követő, ámde gány megoldásaiból. A hardver meg nem az OS-nek van, hanem az alkalmazásoknak. 2 giga RAM mellett a Windows swappol (hozzáteszem: XP), miközben Linux alatt még egy byte-nyi swapom sincs használatban. Windows-hoz nincs support, csak ha dobozos verziót vettél. A különböző Linux-disztribúciókhoz meg a közösségi támogatás minden esetben jár - ezeket a közösségeket egyébként állandóan szondázzák és megerősítik a disztribúciók mögött álló cégek.
.deb csomagot egyébként miért akarsz telepíteni? Ubunturól tudok példát hozni, eddig kb. 1 szoftver esetében volt szükségem erre a megoldásra, minden más ott van a tárolókban, ergo a frissítésével sem kell foglalkoznom...
-
Penge_4
veterán
A TimeVault visszaállítási képességeit integrálták a GNOME alapértelmezett fájlkezelőjébe, a Nautilusba. Kattintsunk jobb gombbal egy fájlon, válasszuk ki a „Tulajdonságok” menüpontot, majd a „Previous Versions” fülön láthatjuk, hány korábbi mentésünk van az adott állományból.
Köszi, erről eddig nem tudtam. Esetleg van neki KDE-s megfelelője? Vagy a Dolphinba is beépül?
"töredezettség-mentesítés ext2-ext3 alatt nincs."
EXT4 alatt már van? Vagy valami külső progival lehet töredezettségmentesíteni?
-
-
Sweet Lou 6
addikt
A HD film lejátszásakor történetesen épp ott voltam bacsisnál. Az igaz, hogy a dual p3-at nem épp erre találták ki, de szaggatás nélkül vitte a filmet. Egyébként a képen is lehet látni a FRAPS-ot, hogy 29-es értéket mutat, illetve a feladatkezelőt, hogy 66%-on menek a procik. És nem, nem akad be a hang, ha megmozdítod az egeret. A film pedig egy hivatalos HD trailer volt (a nemrég bemutatott StarTrek filmmé).
Csak nehogy bacsis meglássa ezt a postodat, mert még megsértődik, ha ennyire nem veszed komolyan.
-
sztikac
őstag
Valami nálad kehés lehet, húzd újra a rendszert...
miii? aszittem csak a windózt kell 3 havonta újrahúznimostmá' a linuxot is??
A linkelt tesztben egy dual p3-al egy ismeretlen bitrátájú filmet (sőt csak egy előzetest) játszott le bacsis és idézem:
Mind a 2 processzor majd’ kiugrott a foglalatjából, úgy küzdött a lejátszással
kb. megmozdítod az egeret és beszaggat a hang. -
zoltanz
nagyúr
Valami nálad kehés lehet, húzd újra a rendszert...
Dual Pentium 3 1080p film 80-90 % CPU használat mellett simán játszik, úgy vettem észre nincs sok procihasználatban a lejátszók között Win -en és Linux-on.
Én sem hitem amúgy elsőre a szememnek.Öreg szerver nem vén desktop...
-
-
Penge_4
veterán
Ha nem használsz crackelt szoftvereket, akkor tényleg nem szükséges vírusirtó, de ha igen, akkor tökmindegy milyen ikonnal van, akkor is kénytelen vagy megnyitni, hogy használhasd a szoftvert. Na ehhez kell a vírusirtó, hogy felismerje, ha van benne valami kártevő.
De ez Linux esetén is érvényes, ugyanis ha crackelsz (ugyanis ott is vannak fizetős szoftverek), akkor kénytelen vagy neki root jogot adni, innentől pedig bármilyen kártevőnek szabad utat engedsz.
Vírusok meg már rég nincsenek, malware-ek vannak, amik nem fognak jelet adni magukról, max 1-1 processz formájában, de alapvetően adatlopás, vagy botnet hálózatok létrehozására vannak, nem arra, hogy felkeltsék a user figyelmét, épp ellenkezőleg.
"Szegényes tudásom alapján Mac : multimédia, Win: bármire, Linux: inkább programozás, hálózat, ilyenek. és egy átlagembernek ahhoz hogy eljusson a linux kedveléséhez, nagy utat kell bejárnia."
Alapvetően mindegyik jó mindenre. A Windowsnak a legnagyobb a támogatottsága, arra minden van, ami Windows-ra nincs, az nem is létezik.
Az átlagember a Windowshoz sem ért igazán, neki sokkal könnyebb megtanulnia a Linuxot, mert mindkét rendszeren új információkat szerez, egy hozzáértőbb usernek pedig olyan a Linux, mintha egy autóversenyzőt beültetnél egy vadászgépbe. Szeretné a megszokott módon használni, de nem tudja, mert 2-3 évet tökölhet vele, mire ugyanúgy elsajátítja, mint a Windowst.
És ilyenkor jön a képbe a "Miért?" kérdése, vagyis érvek és ellenérvek. Az itt jelenlévő Linux expert felhasználók is gyakran panaszkodnak, hogy az MS így-úgy betart, kénytelenek különböző funkciókra Windowsos szoftvereket használni, van mikor a Wine sem elegendő, hanem VirtualBox-ban kell futtatni egy XP-t.
Így viszont nem sok értelme lenne. Ha minden létező drivert támogatna mindkét rendszer és minden Windowsos szoftver multiplatformos lenne, akkor érdemes lenne megfontolni a váltást. De csak olyanoknak, akik szeretik bütykölni a rendszert, vagy meg szokták venni a Windowst és spórolni akarnak, esetleg az MS üzletpolitikájával szembeni ellenérzések elegendőek, hogy önként az "iskolapadba" kényszerítsék magukat.Én valahol a "középút" vagyok, egyrészt szeretem ha a rendszer úgy működik, ahogy azt elvárom, stabil, megbízható, gyors és logikus a kezelhetősége, van GUI, de emellett időnként szeretem a korlátlan szabadságot, hogy bütykölhetem a rendszert ha valami mégsem tetszik, vagy valamit ki akarok próbálni, vagy valamit testre akarok szabni.
-
Vladi
nagyúr
"Azt, hogy jó dolog a kernelfrissítés, de utána forgathatod újra azokat a szoftvereket, amiket neked kellett forgatnod, mert nem volt sem a csomagkezelőben, sem a neten telepíthető formában."
Ez valami borzalmas. Iszonyatos.
De vagy 3 példát mondhatnál, mert én bevallom férfiasan 4 éves linuxos pályafutásom alatt még egyszer nem forgattam modult. -
BBHCCKR
csendes tag
Nekem vagy egy w7 x64-em és simán elvagyok vele. Először is magával a renszerrel nem csinálok semmit. Pozitívum hogy minden programot amit akarok futtathatok (pl. adobe) és nem hagyott cserben. (XP nagyon is sokszor)
Vírusról amióta fent van ez az os, semmit nem hallottam (vírusirtó bélkül) és nem is fogok az biztos. Természetesen ez nem azért van mert olyan jó a win7. csak tudom hogy mi vírus és mi nem. ránézek és tudom. ezt egy átlag felhasználó nem értené... crack.exe, default ikonnal. megnyitná az biztos. Szóval hiába háborúznak minden oprendszer jó valamire. Szegényes tudásom alapján Mac : multimédia, Win: bármire, Linux: inkább programozás, hálózat, ilyenek. és egy átlagembernek ahhoz hogy eljusson a linux kedveléséhez, nagy utat kell bejárnia. Szerintem.
Úgyhogy kellő hozzáértéssel bármit lehet szeretni. elvégre nem magáért vesszük meg az oprendszert hanem azért amit csinálni fogunk rajta. -
Penge_4
veterán
"Most ezzel (is) mit akartál mondani?"
Azt, hogy jó dolog a kernelfrissítés, de utána forgathatod újra azokat a szoftvereket, amiket neked kellett forgatnod, mert nem volt sem a csomagkezelőben, sem a neten telepíthető formában.
tomtyi: "csak 60%-ban használhatja, mert az elvileg szintén jó pénzen vett - de az m$ által mindenképp azért árult - hipi-szupi rendszer alap és/vagy agyondicsért funkciói használhatatlanná teszik saját magát a rendszert."
Mintha Linuxot lehetne normálisan használni, ha egy 120GB-os partíción 115 giga foglalt.
Egyébként meg hogy is van? Windows-on szidjuk a User Documents-et, ellenben Linuxon nem a ~/home/ könyvtárat? Mindkettő áthelyezhető másik partícióra, Windows alatt jobbklikk->Tulajdonságok, Linux alatt egy rakás Terminal parancs.
"sok minden hülyeséget állíthatsz a Linuxról, de hogy gyenge lenne szkriptelhetőség terén, azt nem."
Előnyben, akik tudnak scripteket írni.
"Mondjuk, az egyéb rendszermentési lehetőségekről (RAID, stb.) ne is szóljunk."
Ez most hogy jön ide? A RAID-et ismeri a Windows is már elég régóta, otthoni felhasználásra pedig nem sok értelme van.
"az egyébként kiürülő mappákat kell csak menteni (/etc, /var, /home, stb),"
Windows-on is. AppData, Local, User
Egyébként újratelepítéskor célszerű csak azokat a fájlokat menteni, amiket tényleg használsz, avagy új rendszerre új szoftverek. Elég csak a Firefoxban a userprefs.js, vagy Operában az operaprefs.ini fájlok újragenerálására gondolni. Szóval ez nem gyorsabb semmivel, Windows alatt 2 perc alatt kimentek mindent, majd újraindít, telepítőlemez be és újratelepít.Egyébként a rendszervisszaállítást én sem szeretem, éppen ezért, mert a szarul megírt szoftverek (rossz könytárban lévő) bizonyos fájljait is visszaállítja a korábbi időre.
De a Shadow Copy viszont célzott, így jó."mert a m$ minden O$ váltásakor hw-t kell cserélni csak az O$ miatt."
Azért is az MS a hibás, mert a Google mellett ők az egyetlen húzóágazat az IT szektorban, ha a Linuxon múlna még mindig parancssort használnánk GUI nélkül. Így is még mindig monolitikus kernelt használ, ami már Tanenbaum idejében is elavultnak számított. Jó, ezzel jár bizonyos gyorsulás, ahogy biciklivel is gyorsabban haladsz a forgalmi dugóban.
"akkor inkább ne mondj semmit a Linuxról. minek égeted magad?"
Csak kiállok egy olyan rendszer mellett, ami nem "kiváltságosoknak" készült. Használni akarom, nem bütykölni. Az oprendszer van értem, nem én az oprendszerért.
"az általad istenített másik rendszeren, az OSX-en"
Mikor istenítettem az OSX-et?
"és a csőkarakter (tudod, az egyik kriksz-kraksz) is benne volt. a barátom diktálta: "pipe", oszt látja, hogy az ember nem |-ot, hanem "pipe"-ot ír."
Na igen, a Windows Server a grafikus felület miatt lényegesen egyszerűbben konfigolható.
Egyébként most már egyre inkább úgy érzem, ez a Linux üzleti taktikája. Windows-hoz az árban foglalva kapsz supportot, de leginkább nem kell, mert egyszerű, letisztult, magától értetődő felület fogad, én is mindent magamtól tanultam meg a Windows-ról, amit tudok.
A Linux meg annyira túlbonyolítja a dolgokat, hogy vagy megmaradsz Gizi néni szintjén és csak böngészel, videót nézel és passziánszozol, vagy supportot veszel igénybe.
"Hacsak konkrétan roor joggal el nem barmoltad a rendszerfájlokat"
Igen, minden .deb telepítéskor root jogot kér. Szóval ha már használatba vetted, akaratlanul is elbarmolhattad. Egyébként amíg nem hagytál jóvá UAC prompt-ot telepítésnél, ez Windows esetén is áll.
"HD fimet meg nézzél full-HD TV-n, hd-lejátszóval, játékot konzolonn játssz, mert azok valók arra!"
Játékra ott a konzol, HD lejátszó meg majd akkor kell, ha olyan funkciókkal bír, mint a The KMPlayer.
-
sztikac
őstag
Videos HW gyorsitas teren az egyetlen igazan mukodokepes kombinacio az ugy nez ki, hogy NVidia + Linux + ffmpeg
Nemtudom nekem Vista alatt is faszán működött a hw gyorsítás, 8500GT-vel is és HD4670-el is (pár százalék proci terheléssel). Azt tudom hogy nvidiával linux alatt is faszán megy, csak én lecseréltem ati-ra mer' az jó (win alatt 1000x jobb is...)
Amugy meg erdekelne, hogy milyen codec+bitrate mellett jon ossze az a 80-85%, mert baromi soknak tunik.
Sajnos már nincs meg a film, de ha tudsz linket adni ahonnan legálisan tölthetek le különféle bitrátájú hd filmeket akkor kipróbálom mivel mennyi. Persze ne túl nagyokat mert 2 mbites adsl-em van és reggel megyek melózniszerk. helyesírás + megnéztem mennyi helyem van:
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda3 17G 12G 4.4G 73% /szóval tényleg ne legyenek nagyok
-
fordfairlane
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #612 üzenetére
Akkor levonhatjuk a következtetést: Azért ajánlgat mindenki Linux alá Nvidia kártyákat, mert nyilvánvalóan nem értenek hozzá. Mert én konkrét panaszt most nem akarok előásni, de arra emlékszem, hogy soksok ilyen véleményt olvastam különféle topikokban, mármint azt, hogy Linux alá inkább ne ATI-t, mert...
Az ATI csak egy példa volt, és meglehet, nem is a legjobb, de nem ez volt a hsz-em lényege, hanem az, hogy a hardverek támogatása le van maradva a Windowshoz képest.
-
dabadab
titán
Videos HW gyorsitas teren az egyetlen igazan mukodokepes kombinacio az ugy nez ki, hogy NVidia + Linux + ffmpeg, ez tenyleg mindent elvisz minimalis CPU terheles mellett (tudom, ionos HTPC-k vannak itthon).
Amugy meg erdekelne, hogy milyen codec+bitrate mellett jon ossze az a 80-85%, mert baromi soknak tunik.
-
Penge_4
veterán
Hardverhibás a géped. Nálad valószínűleg csak Windows alatt jelentkezik, ugyanúgy, ahogy nekem a GRUB error-ok.
"Hanem az, hogy az OS igényeinek a kiszolgálásához nem kell upgrade-elned a vasat, mert egy Linux-disztribúció lényegesen kevesebbel is beéri, mint a legújabb Windows-ok."
Akkor is, ha a legújabb Windowsok minden extra szolgáltatásának bekapcsolod Linuxos megfelelőjét (már ha van ilyen)?
Árnyékmásolatok, töredezettségmentesítés a háttérben, ilyesmi."helyi privilégiumszint-emelést lehetővé tévő Windows-bug még nincs..."
Már kitárgyaltuk, ha van Windows tűzfalad, akkor azon nem megy át és csak az RC-ben van jelen (bocsi, már abban sem, mert jött rá frissítés).
PuMbA: Köszi, ezek szerint nem csak én vagyok hülye a Linuxhoz, hanem te is. Jó tudni, hogy mi nem férünk bele a "kiváltságos" rétegbe.
-
sztikac
őstag
Hol volt róla szó? Itt a topikban nem találtam.
Dual P3-on, mplayer-mt-vel és sok szerencsével elhiszem hogy megnézel egy alacsonyabb bitrátájú HD filmet szaggatás nélkül. Egy 720p filmet 80-85% prociterheléssel* játszik le a C2D E4400-am, mindem tiszteletem a tiéd ha Te egy P3-on HD-t nézel. Mivel Ati kártyám van (4670) ez az évtized végéig valószínűleg így is marad* linux alatt, Vistán 7-8% -> hardveres gyorsítás + rendesen működő driverek ugye.
-
-
zoltanz
nagyúr
El kell hogy keserítselek videókártya segítségével lehet nézni bármely HD felbontású 720p 1080p filmet.
Akkár dual p3 vagy dual Duron gépen is lehet videókártya nélkűl.
Amúgy egy P3 vagy Duron gép simán lejátszik egy DVDRIP -et ami x264 kódolású H.264/MPEG-4 AVC videót.Penge_4
Azért hallotam már olyat, hogy 64 bites memóriás ATI Radeon 9600 akadt a Compiz.
-
sh4d0w
félisten
válasz
#40553216 #629 üzenetére
Már nem kell scriptelni egy hasonló ütemezésű mentést sem, csak használni kell, ami elérhető.
-
törölt tag
Az, hogy moonman írta a winportalos cikket, kifejezetten jó, ő tényleg ért hozzá.
DE: már ő is egy olyan funkció átkonfigurálását írja le, amely konfiguráció alapállapotban - tehát az m$ által a nép számára kibocsátott rendszer minden telepítőlemezéről így felkerülő állapotban - felzabálja azt a partíciót, amelyikre telepítetted. ez a rendszer használójának tudásától, használati módjától teljesen független folyamat.
Az alap 5 GB csak a te fantáziádban létezik, hacsak moonman (persze csak kis manók segítségével) át nem írta az összes kiadott telepítőlemezt, vagy a képfájlokat az m$ szerverein.
Az az évezred vicce, hogy user errornak minősíted, mikor a jó pénzen megvett hd-jét (vagy az azon lévő rendszerpartíciót; biztonságosan) csak 85%-ban, "kompromisszummentes futáshoz" pedig csak 60%-ban használhatja, mert az elvileg szintén jó pénzen vett - de az m$ által mindenképp azért árult - hipi-szupi rendszer alap és/vagy agyondicsért funkciói használhatatlanná teszik saját magát a rendszert.Azt pedig elismerheted, ha bizonyos beállításokat szkriptekkel meg tudsz oldani (lásd a shadow copy-zás ütemezése), akkor azt Linuxon is meg tudod, mert azért az belátható, hogy sok minden hülyeséget állíthatsz a Linuxról, de hogy gyenge lenne szkriptelhetőség terén, azt nem. És persze itt be jön az a kérdésed is, hogy "hol van a Linuxon árnyékmásolati lehetőség?" Hát, be kell valljam, alapból nincs, de ha kicsit rágyúrsz, akkor kb. 10 perc se kell, és már van is. Mondjuk, az egyéb rendszermentési lehetőségekről (RAID, stb.) ne is szóljunk.
Ha van neted, két, egymásra nagyon hasonlító paranccsal a rendszer telepített fájljait újrarakod, az egyébként kiürülő mappákat kell csak menteni (/etc, /var, /home, stb), ezt is csak egyszer, utána a változást írod csak át. És valóban lehet, nem egy gombnyomás újra rakni, mint a system restore, de jóval kevesebb erőforrást használ, a lemezed rendszerpartícióját 95%-ban szabadon használhatod, mert 5%-ot a Linuxok is fenntartanak, ha a karbantartás miatt arra szükség lenne, de egyrészt ez fix (már amennyiben valami is fix a Linuxokon, és nem tudsz mindent átállítani), másrészt ez előre le van foglalva, a rendszer maga csinálja, nincs user error, ha nem hagyod szabadon a 40%-ot."a Windows gyakorlatilag kinyalja a user s.ggét, csak használni kell.">ja, csak néha nagyot nyal, és a nyelve viszi magával a user agyát is.
Sírás meg azért van (kicsit olvasgass az előző minimum 8 év terméséből), mert a m$ minden O$ váltásakor hw-t kell cserélni csak az O$ miatt. Ha emlékszel, az céges felhasználóknál a driver inkompatibilitás mellett az egyik fő érv ez volt, hogy az XP-nél maradtak. És a window$7 melleti fő érvei közé tartozik az m$-nek, hogy kompatibilis (vagy ha érdekes módon, biztos user error miatt mégsem, akkor a legdrágább verzióban kapod az XP módot) és kisebb az erőforrásigénye mint a vi$tanak. de hadd ne vegyenek a magánemberek sem 3 évente új gépet csak az aktuális m$ O$ éhsége miatt.
nekem spec csíphetné a szemem a 10-20GB rendszer alapkövetelmény, mert egy 80GB-s notebookom van. tudom, csóró lúzer vagyok. de az Ubuntu a 13GB rendszerpartícióból még mindeg csa 47%-ot használ, bár jó néhány plusz program van rajta az alapállapothoz (ha jól emlékszem, az 2,7GB) képest."Részben igen, részben már a parancsok is userbarátabbak, ha tudsz angolul szinte magától értetődő, ellenben Linux-al, ahol mindenféle kötőjel, dollárjel, duplakötőjel, szóköz és ilyen-olyan hülyeségek vannak.">bocsi, ezzel magadról mondtál véleményt. a command prompt-ban is vannak mindenféle kapcsolók, és sokféle funkcióju karakterek. itt egy egyszerű window$ (do$, vagy mifene) parancs alapján itéled meg ezt az oldalt, a másikat meg annak alapján, hogy minden funkciót irányíthatsz parancssor alapján. ezt pedig nem lehet pusztán a "múkoggy!" paranccsal. ha még addig sem jutottál el, hogy a parancsokat, az ahhoz tartozó kapcsolókat terminálban a "man parancs_neve" paranccsal hívhatod elő, és túlnyomórész részletes leírást kapsz, akkor inkább ne mondj semmit a Linuxról. minek égeted magad? azzal különben tisztában vagy, hogy az általad istenített másik rendszeren, az OSX-en is (jobbára) ugyan ezeket a parancsokat használhatod (jobbára) ugyan így.
egyik barátom (amúgy Linux "power user", de) rendszergazdaként kénytelen window$t is használni. egyik kollégájával beszélgetve (ez utóbbi valami parancsot kért tőle, valami beállítására, window$ban persze), és a csőkarakter (tudod, az egyik kriksz-kraksz) is benne volt. a barátom diktálta: "pipe", oszt látja, hogy az ember nem |-ot, hanem "pipe"-ot ír. window$os rendszergazda, a window$ csaját parancssorát használva. éljen, éljen, ééééljeeeen!!!"A Shadow Copy kikapcsolható a rendszervisszaállítás kikapcsolása nélkül is a services.msc-ből (még csak parancssorozni sem kell), csak a System Restore nem kapcsolható ki a Shadow Copy nélkül, mivel arra épül. Hiányosak az információid.">ebből a linkből mondjuk pont az nem derül ki, amire írtad, csak annyi, hogy mit mentsen, és mekkora területre.
"Ez mind szép és jó, de ameddig nem jut el a user Linux guru szintjére, addig neki is csak az újratelepítés marad, mint Windows esetében.">bocs, de ez a teljes homály. Hacsak konkrétan roor joggal el nem barmoltad a rendszerfájlokat, akkor a különböző programok beállítófájljait a /home/teneved mappából törölve, egy zsír új telepítésű programmal találod magad szembe. az "az újratelepítés marad, mint Windows esetében" az olyanokra vonatkozik mint te, aki egy rendszer (mellékesen évek alatt folyt) megtanulása után azt hiszi, ért mindenhez, és más rendszereket is azzal a (különben még így is csak fél, vagy negyed) tudásával akar kezelni. ha így állsz hozzá, akkor inkább hagyd a fenébe. van egy cikk, "A Linux nem WIndows" címmel, abban van egy hasonlat. a lényege, hogy ne akarj autóvezetői tudással motorozni, mert kb. az első kanyarnál meghalsz, ha egyáltalán elindulsz anélkül, hogy eldőlnél, mikor felemeled a lábad.
HD fimet meg nézzél full-HD TV-n, hd-lejátszóval, játékot konzolonn játssz, mert azok valók arra!
-
Vladi
nagyúr
"em kell évente hardvert cserélni"
kontra:
"Mit futtatsz egy P3-ason"
Azért a p3-as nem egészen 1-2 éves cucc, hanem majdnem 10."HD videót biztos nem"
Hát azt biztos nem. De gyanítom nincs az a rendszer, amivel meg igen."És egy titkárnő vagy egy szakdogáját író diák majd a Compizban fog gyönyörködni, vagy a feladatára koncentrálni?"
Nem. HD videót néz.
De áruld már el, ez itt most mire akármi?
(#624) Penge_4:
Aug 16 18:25:07 Installed: kernel.i586 2.6.29.6-217.2.7.fc11
Most ezzel (is) mit akartál mondani?
-
chepavel
aktív tag
A költői túlzást tartom..
Ha pedig BSOD van, akkor az OS nem lefagy, hanem biztonsági leállítást csinál. Újraindítás után pedig az eseménynaplóban ott van az, emberi nyelven is, de ha jobban fekszik az xml, akkor abban is. Arról, hogy még számos plusz információt közöl, nem is kell említeni.
-
sh4d0w
félisten
Te itt megint úgy kevered a dolgokat, hogy még (nem vagy ügyvéd, vagy politikus?). Ha egy Linux-disztribúciót felraksz, akkor alapból van egy rakás alkalmazásod, ami nem egyenlő azzal, hogy vlite-olod a vistádat. Összeomlani meg nem hülyegyerekek és funkcionális analfabéták használatában szokott, hanem gyakorlatilag bármikor, amikor a rendszernek kedve szottyan hozzá (Windows-guruk, most költői túlzásba estem). Pl. a hétvégén elindítottam a Firefoxot, majd a cím begépelése közben dobott egy kéket - és az általad szép, emberi nyelvnek mondott "STOP at 0x0000000038" hibaüzenettel állt le, még azt sem mondta meg, melyik fájllal volt baja, ergo nem tudom ráfogni a Firefoxra sem. Restart után meg mintha előtte 5 perccel mi sem történt volna, ment minden, FF is...
Linux parancssorhoz úgy látom, halvány lila gőzöd nincs, de megsúgom: az is Unix örökség, természetesen a Windows volt az, amelyik mindenféle új jelölést vezetett be az opciókra, előtte megvolt a világ ezek nélkül is. Nem mellesleg a *nix parancsokhoz tartozó kapcsolók is logikusak és az angol nyelvre épülnek... A rendszer helyrepofozásához (ha valamit elkonfigoltál) meg nem kell gurunak lenni, mindössze a Google keresőjének és egy browsernek a használatát kell elsajátítani, ha nem készítettél biztonsági másolatot. Bootolsz LiveCD-ről és már csak egy karnyújtásnyira van a megoldás. Ugyanez Windows alatt - eddigi tapasztalataimat összegezve - szinte lehetetlen, igen gyakran az újratelepítés marad, mint leggyorsabb megoldás.
"1: Mit futtatsz egy P3-ason, vagy egy gyengébb Celeronon Linux alatt? HD videót biztos nem. Irodai munkára meg össze lehet ütni egy Windowst is. Ja, hogy Linux alatt GeForce2-vel is fut a Compiz? És egy titkárnő vagy egy szakdogáját író diák majd a Compizban fog gyönyörködni, vagy a feladatára koncentrálni?"
Ezt Windows alatt biztosan nem csinálod meg, Linuxon előfordulhat, hogy a P3-ason megnézed a HD videót, viszont a lényeg nem ez. Hanem az, hogy az OS igényeinek a kiszolgálásához nem kell upgrade-elned a vasat, mert egy Linux-disztribúció lényegesen kevesebbel is beéri, mint a legújabb Windows-ok.
#624: és? Ez már javítva van, ellenben a legújabb BSOD-t és helyi privilégiumszint-emelést lehetővé tévő Windows-bug még nincs...
-
Penge_4
veterán
Khm, khm...[link]
-
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #622 üzenetére
Itt olyan írta a cikket, aki ért is hozzá: http://winportal.net/?id=1189
A srác kapásból amatőr. A Vista használt 5 gigát alapértelmezésként. Ami azt jelenti, hogy a gyerek a 120 gigából minimum 112 gigát használt. Vagyis maradt 8% terület, ami már eleve user error, mivel a töredezettségmentesítéshez minimum 15%-nak kell szabadon maradnia, de a kompromisszummentes futáshoz a partíció 40%-ának célszerű üresen maradni.
De mint mondtam max 5 gigát használ a Vista is (a Win7 már csak a partíció 3%-át), ha ennél mégis több volt, akkor azt már ne a Windowsra kenje, mert ő állított el valamit.
A Shadow Copy kikapcsolható a rendszervisszaállítás kikapcsolása nélkül is a services.msc-ből (még csak parancssorozni sem kell), csak a System Restore nem kapcsolható ki a Shadow Copy nélkül, mivel arra épül. Hiányosak az információid.
Egyébként nem értem miért megy állandóan a sírás, hogy a Windows mekkora helyet igényel. Mikor voltak 1-2-3 gigás vinyók a Win98 pedig elfoglalt belőle 600 megát, az senkinek nem csípte a szemét, most, hogy vannak 400-500 gigás, esetenként 1TB-os vinyók, most csípi mindenki szemét az a minimális 10-20 giga. Az arányokat nézd, ne a megákat. Meg hogy a Linuxon alapból vannak szoftverek?
1: Windowson is lehetnek. A megoldás vLite. Azt meg azért vedd figyelembe (jó példa rá a most felhozott árnyékmásolatok is), hogy a Windows gyakorlatilag kinyalja a user s.ggét, csak használni kell. Összeomlani a hülyegyerekek és a funkcionális analfabéták alatt szokott, a rendszer szépen olvashatóan a user natív anyanyelvén leírja mi a problémája. Innentől már csak gugliznod kell, vagy telefonálnod, ha fizettél a rendszerért és kapsz supportot. (kérlek ne linkelj be PhotoShop-olt Win98-as hibaüzeneteket, mert ezeket általában olyan unatkozó hülyegyerekek gyártják, akik 2 hetente telepítik újra a Windowst és azt sem tudják mi az a Linux)."és jelen esetben azért egyszerű a parancssor, mert minden lépést leírtak, egymás után?"
Részben igen, részben már a parancsok is userbarátabbak, ha tudsz angolul szinte magától értetődő, ellenben Linux-al, ahol mindenféle kötőjel, dollárjel, duplakötőjel, szóköz és ilyen-olyan hülyeségek vannak. A telefonkönyvet egyszerűbb bemagolni, mint azt a sok logikátlan parancsot, ami ahhoz kell, hogy a Linux guruk helyre tudják pofozni a félig halott rendszerüket. Ez mind szép és jó, de ameddig nem jut el a user Linux guru szintjére, addig neki is csak az újratelepítés marad, mint Windows esetében.
A Windows guru pedig nem kúrja el a Windowst.
Egyébként lenne két kérdésem még a "Linux gyorsabb" és a "nem kell évente hardvert cserélni" részekkel kapcsolatban.
1: Mit futtatsz egy P3-ason, vagy egy gyengébb Celeronon Linux alatt? HD videót biztos nem. Irodai munkára meg össze lehet ütni egy Windowst is. Ja, hogy Linux alatt GeForce2-vel is fut a Compiz? És egy titkárnő vagy egy szakdogáját író diák majd a Compizban fog gyönyörködni, vagy a feladatára koncentrálni?Továbbá, miért van, hogy azon multiplatformos progik, amik Windows alá Qt vagy GTK lib társaságában mennek fel (amihez természetesen még normális uninstaller sem jár) általában tetűlassúak és néha még a GUI is bugos?
a) Ezek Linuxon is ugyanolyan lassúak.
b) Nem tudnak fejleszteni Windowsra normálisan és ezért lassúak.Mielőtt ellőnéd a "Windows a szar" mondatot, érdekes módon az Opera is multiplatform, a Google progik nagyrésze is az és ezek mégis normálisan futnak Windows alatt.
-
törölt tag
"árnyékmásolatok"
kicsit kései, nem foglalkoztam ezzel, de most véletlenül találtam rá erre:
Elfogyott a szabad lemezterület a Vistán?
ez az a híres-neves fícsör, amit itt számon kértél? és nem mellékesen ez a fícsör csak parancssorból idomítható - ha normális működésre nem is, de legalább ketrecbe lehet zárni, akkor nem zabál fel mindent.
és jelen esetben azért egyszerű a parancssor, mert minden lépést leírtak, egymás után? -
sztikac
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #619 üzenetére
Sajnos hd filmeknél semmit...
-
Vladi
nagyúr
Egy éves cikk. A dolog engem is érdekelne, elvileg a gyári driver ad támogatást. Utánanézek.
-
zoltanz
nagyúr
A teljeség kedvért Intel VGA kártyához melyik lejátszó ajánlott h264 vidóhoz Linuxon?
-
Sweet Lou 6
addikt
Én disztró telepítés után két dolgot szoktam elvégezni: legújabb zárt Catalyst telepítése (jelenleg 9.9-es) és a legújabb VLC telepítése (nem a 0.9-es, hanem az 1.01-es). Ezekkel szépen megy. Tapasztalat: KDE alatt simábban vált teljes képernyőre, mint Gnome alatt. De a lejátszás mind2 ablakkezelő alatt megy.
-
vtechun
veterán
válasz
Mi támogatja linux alatt a hardveres h.264 kódolást? Ha már felmerült ez a téma?
-
5h4rK
tag
válasz
Nem tudom, hogy mi miatt van, de Win alatt a 720p -vel is rendesen kohogott a gepem, Linux alatt viszont a 1020 -as meg sem kottyan. ( P4 3GHz HT, X800Pro )
Nehogy azzal jojjon valaki, hogy biztos rosz codec/player/driver stb stb mert annak ellenere, hogy pingvin van az avatarban nem azt jelenti, hogy ma kezdtem el Win -t hasznalni vagy hogy fingom nincs rola.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
fordfairlane #610 üzenetére
Azért a linuxos Ati driver sem használhatatlan. Ha így lenne, nem tudnék Full HD-s .mkv-t nézni Cool n Quiet mellett.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fordfairlane #610 üzenetére
Azért nincs akkora külömbség az ATI driver -eknél, hogy ne lehetne használni...
A Linux közöség igaz, hogy kicsi, de annál fontosabb, mert sok Win OSX fejlesztő használja, akiken sok áll vagy bukik. -
fordfairlane
veterán
Linuxosoknak örülni kéne, mert nem hígul fel a "közösség".
A linuxosok, legalábbis egy részük nyilván örül neki, hogy a Linux tábor egy kisebb szubkultúra, messze nem használják annyian desktopon, mint a Windowst vagy akár az OS X-et. Ugyanakkor nekik is probléma, ha az el-nem-terjedtség azt eredményezi, hogy egy hardvergyártó nem készít drivert, vagy készít ugyan, de azzal nem lehet kihasználni az adott hardver képességeit, lásd ATI. Nekik is lehet probléma, ha egy szoftvernek, amire szükségük van, nincs Linux változata, emiatt emulációra, virtualizációra vagy dualbootizációra
kényszerülnek. Ebből a szemszögből nézve lehetne jobb a Linux helyzete, van még hova fejlődni. Ennek pedig egyik előfeltétele, hogy tényező legyen a Linux. Egy gyártónak sokszor nem éri meg az idő- és pénzráfordítás a termékük Linux kompatibilissá tétele, mert a felhasználóbázis túl kicsi.
-
Vladi
nagyúr
Szerintem ezt a közösség minősítgetést hanyagoljuk.
(#597) raver:
Ezt a kérdőívet szoktam javasolni a választáshoz.
(#598) tomtyi:
és
-
Vladi
nagyúr
A kattintással csak azt igazolod, hogy ember vagy, a jelszóval meg azt, hogy te virkir vagy. Ezt máshogy nem tudja a gép azonosítani.
Például itt a ph-n is kell user:pass.
Ezek a unix szerű rendszerek kézzel lábbal a biztonságodat védik. Ha ez neked nem igényed, akkor igazuk van a többieknek.
-
törölt tag
lemaradt:
ezen az oldalon nézelődhetsz, van mit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest