Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztylor
csendes tag
Nagyon jó cikk! Nagy kár, hogy most adtam el a 775 ös lapomat, mivel a jó öreg q9450 megadta magát. Ha időben olvasom a cikket, akkor spórolok is
-
kenand
veterán
Én is mini költségből hoztam össze...
(igazából nem is lett volna muszáj, volt egy másik Xeon kompatibilis 775-ös lapom + házam, de megtetszett a kis Hetis és kihívást éreztem, hogy megcsináljam)
Hetis 8000Ft
4GB (2x2gb) DDR2 RAM 8000Ft (volt 2x1gb de nem voltam elégedett, sokat tekerte a HDD-t)
L5420 Xeon 5000Ft
750 GB HDD 6000Ft4850-es VGA-m -ami belefért volt a polcon félretéve.
-
GAbre
veterán
Ramot nem is akartam belerakni többet!
Elvileg már meg is rendeltem a 2x2Gbot.Nem tudom,én elvagyok vele netezésre,a 2x1gbal is.
Jó azért a 8 mag,16gb ramot,meg ssd-t nem veri le.De virusírtó nélkül jól megy a gép.Ezt nem értem!
Minek kellene nekem pci-e sata vezérló,ha van rajta 2 sata az alaplapon? -
kenand
veterán
Ok.
Ha a BIOS nem támogatja a fesz módosítást, RMClock segítségével a CPU átállítható Mobile CPU-ra és akkor kisebb feszültség adható. Az a gond csak, hogy nem mindig ismeri fel a CPU-t és ahogy a korábbi topikban említettem 0,5-es szorzót nem veszi figyelembe és leveszi az órajelet. (5410-esnél nem gond, mert nincs 0.5-es szorzó) -
Ed3r_X_
nagyúr
Nem a Hetisben feszeltem alul. Kicsit félreérthetően mondtam, csupán a hűtés miatt, elég volt neki egy kevésbé combosabb gyári hűtő is. Céloztam ezzel arra, hogy hátha alul lehet feszelni a Hetisben is. (ha tuning nincs, fesz. állítási opciók lehet vannak)
BIOS-on belül, de az Giga lap volt.
-
kenand
veterán
És még két dolog van a Hetissel, 2 RAM foglalat van, így 2GB-s modulokat érdemes bele venni ( 4GB-s DDR2 ritka, mint a fehér holló) 2x1gb-s meg sajnos kevés a Win 7-nek.
A HDD vezérlő szimpla ICH7, AHCI mód nincs sajnos...A Riser kártya meg 1 PCIe+PCI így ha video kártyát teszel bele, nincs lehetőség PCIe SATA vezérlőnek. (max. PCI SATA de az meg szintén nem támogat AHCI-t) -
GAbre
veterán
Köszi!
Hát sajnálom,hogy nem húzható! :/
Amd-imre feszemelés nélkülis rátoltam minimum 500mhzet.
Gondoltam legalább azt bírjam feljebb rakni.
5670 vagy 6670 fog bele kerülni.Mérete bőven belefér.
Elvileg fog menni majd vele a dying light is,meg kis cod zombi módok biztos mennek vele majd.
Jó kis lanozós gépecske lesz így is.
Majd meglátjuk pár hét múlva max,hogy hogyan. -
kenand
veterán
Hetis G31-el van tapasztaltom. Gyári hűtő nem a legtutibb, de ház mod nélkül, nem féár bele nagyobb, max ha a hűtő felett kivágod a házat.
Egyébként max 9cm-es venti fér bele max 20-25mm-es. De sajnos az alaplap is csak 3 pines venti csatlakozójú, így PWN-es venti szbályozás nincs.
L5420-as simán hűthető a gyárival (8cm) is, de egy nagyobb 9cm-es még jobb.A proci nem húzható, a BIOS-ban nincs erre mód.
Vlószínűleg a legjobb kártya a ki bele tehető a geforce 750Ti, azzal már ütős, de a kártya max 17cm hosszú és max 40mm magas a venti (és még úgy is lehet, hogy moddolni kell a CHIPset hűtőt)
Korábban linkeltem képeket. -
GAbre
veterán
"Hülye kérdés":
Bár inkább megkérdem,mielőtt még elkezdem berakni a cpu-t a lapba.
xeon 5420-hoz nem kell nagy hütő,hetis alap hűtése is elég?
Esetleg vkinek tapasztalat,feszemelés nélkül mennyit lehet procira húzni? -
GAbre
veterán
Nekem csak 290-esem van.
Persze nem adja ez se túl jól az fpst fullon
Csak ismerőssel akarom lanba tolni,és gondoltam,ha már xeonnal szépen kellene futnia,és ha már a 250Wos táp és a ház mérete gátat szab,max 6670est tudok belerakni.
Akkor vegyek-e bele,fut-e rajta.
Apus procival karöltve,szépen viszi ismerősnél.
Csak így cpu vga support hiányában nem tudom mit tud... -
kenand
veterán
Azt a játékot a fiaim nem próbálták, de 6670 kártya gyengébb pont, mint a 4 magos Xeon...
Mi sem vagyunk uptodate-k videokártya fronton (sem) de használt/raktár készeten maradt 6870 ill. 6970-es kártyáink vannak a fiúk gépeiben 4 magos Xeonnal (6870) vagy CoreUnlockolt Phenom X2-to X4 955-tel. (6970) jól mennek a játékok fullHD-ban is. A fiúk nem panaszkodtak, hogy bármi is nem menne jól.
Természetesen egy újgenerációs Core i7+290X-es kombóval nincsenek egy súlycsoportban.
-
GAbre
veterán
Valaki nem próbálta esetleg fut xeon 4 magos procival,meg 6670-es videókártyával a dying light?
Elvileg 6850 a minimumja azt írja.
De apus prociés 6670es kártya kombóval szépen megy ismerősnél. -
kenand
veterán
válasz
szuszinho #276 üzenetére
CBRom gyorsan lefut, de csak Phoenix/Award BIOS esetén használható. (AMI BIOS-ra ráengedve hosszasan nem történik semmi)
AMI BIOS-hoz a grafikus felületű MMTOOL szükséges.
Ez utóbbi egyébként pofon egyszerűen használható, de csak AMI BIOS-hoz jó (általában ASUS lapok)Ahogy a cikkben is írtam az Intelmicrocodelist.exe-vel lekérdezhető milyen mikrokód van a BIOS-ban (még egzotikus pl. HP BIOS-sal is működik)
De a HP BIOS editálni/mikrokód bőviteni program hiányában nem lehet. Legalább is én sehol sem találtam editort (MMTOOL, cbrom195 nem működik vele) www.bios-mods.com forumon is azt írták nincs hozzá editor. -
szuszinho
őstag
Közben MMTool-t használva sikerült. Így, most nálam is két olyan sor szerepel a ROM-ban, ahol CPU ID 076A. Az eredeti rev 07, és az új rev 0B.
Már csak meg kell érkezzen a processzor, hogy ki is tudjam próbálni. -
CounterBoci
senior tag
Helyzetjelentés:
Az innen töltött BIOS EP45DS3R-hez nálam nagyon problémás volt. Nem ismert fel semmit AHCI módban, rádugott IDE-s winyóval be sem kapcsolt a gép, bootolható pendriveról sem indult, egy idő után már semmit nem csinált a post screen után, a qflash is csak biosból indult el. Szerencsére.
Ez és a kenand fórumtárs által készített tökéletesen működik. -
szuszinho
őstag
A cbrom195 mennyi idő alatt fut le?
-
kenand
veterán
Fujitsu Siemens D2530-as BIOS-át is talán tudtam moddolni. Beletettem a 45 nm-es xeon (és az összes 65-nm-es Xeon frissített mikrokódot, eredetileg abból is 2007-es dátumos volt benn)
Próba csak saját felelősségre (szerver lapok nem dual BIOS-osak), bár valószínűleg azokat is újra élehet éleszteni rossz BIOs után, de talán nem magától megy...
Link -
kenand
veterán
válasz
CounterBoci #273 üzenetére
Ha a q-flash nem látja az nem gond, készíts egy bootolható DOS/win 95-98 USB driveot tegyél rá DOS-os award flash programot és azzal is tudsz flashelni... ASUS P5NE-SLI lapom a BIOS flash segítségével nem volt hajlandó frissíteni a BIOS-t. USB-ről bootolva simán ment.
-
kenand
veterán
válasz
CounterBoci #269 üzenetére
Pü.ben is elküldtem, felteszem ide is, hátha másnak is kell.
GA- EP45DS3R Xeon BIOS mod (45 nm-es Xeon mikrokóddal van kiegészítve)
-
kenand
veterán
válasz
CounterBoci #268 üzenetére
Segítek neked, írd meg milyen seppinges az L5420 C0 vagy E0, és melyik verziójú gyári BIOS volt jó és megcsinálom neked a moddolt BIOS-t.
-
CounterBoci
senior tag
[link] innen szedtem le.
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
L5420-as xeont szereztem be, sse4.1/speedstep támogatás miatt biost frissítettem, fentebb találtam egy linket ahol vannak kész xeon-os biosok. Giga EP45SD3R a lap. Frissítés után nem hajlandó bootolni csak ide módban, achi-ben nem ismeri fel se az ssd-d, de a vinyót. Viszont a win azt írja megy a trim... Másik érdekesség, hogy frissítés előtt is levette a szorzót terhelés nélkül. De most már legalább az ahci mód sem megy... tegyem vissza az eredeti biost?
-
kenand
veterán
Kicsit bővítettem a cikkben a mikrokód bővítés/info leírást.
Talán így mégjobban érthető, mit mért kell tenni és mire van szükség. -
kenand
veterán
El sem indult ha rossz volt az adapter. Ha jó volt, utána már nem volt gond. (később nem okozott gondot elromló adapter, bár tény 10 sok éves tapasztalatom nincs, max. 1-2 hónapos) Ha nem jó akkor el sem indult. Alaplaptól függően ki-bekapcsolás, vagy pörgő venti, de nincs kép, nem jön be semmi. ...
-
kenand
veterán
Sikerült feltámasztanom a másik E5335-ös Xeont (G0 stepping, SLAEK, CPIUD: 6FB), a 3! adapter volt csak jó. Az az érdekes, hogy előtte 4 CPU-ra tettem adaptert és mind jó volt elsőre. Itt meg csak a 3....
Szóval ha nem megy akkor próbálni kell újabb adaptert... -
kenand
veterán
Úgy tűnik csak összehozunk egy jó kis közösséget
-
Teasüti
nagyúr
De, a régi az megy szó nélkül mindegyik BIOS-szal.
Már azt is próbáltam, hogy mielőtt kicserélem fixálom a BIOS-ban az órajeleket és feszültségeket auto helyett. Bár jó tápom van, de felmerült ez a lehetőség is. Persze eredménytelenül.
Már csak az maradt, hogy másik lapban tennék vele próbát.(#261) DcF1sh
Köszönöm!
Hát akkor én most így fel is kereslek. -
DcF1sh
csendes tag
Szia.
A most olvastam hogy pécsi vagy. Ha gondolod nagyon szívesen segítek. Pécs mellet vagyok 15km-re.
A többit privibe beszéljük meg.kenand:
Neked feltudok ajánlani egy 771-es alaplapot. Részleteket szintén privátban beszéljük meg.
Ferke[HUN]
A te procidnak a hivatalos maximum üzemi hőfokát 67°C-ban határozták meg.
-
kenand
veterán
válasz
Ferke[HUN] #257 üzenetére
70 fokig felmegy terhelés alatt az bőven jó.
Itt van öszehasonlító teszt.
Artic Cooling Freezer Extreme 2-t néztem ki, jól néz ki, kb 9-10E Ft
De a teszt szerint nem a legjobb... (még a házon belüli Freezer 13 is jobb egy picit...) -
BlackPriest
őstag
válasz
Ferke[HUN] #257 üzenetére
54°C bőven jó érték
-
Ferke[HUN]
tag
Sziasztok!
Szeretnék beszámolni a tapasztalataimról. A cikk hatására elkezdtem érdeklődni a Xeon-ok iránt, találtam is itt a HA-n egy eladót, aki jó áron árul nekem való processzort. Az üzlet zökkenőmentesen lezajlott, elég annyi, hogy az első üzenetváltásunk után 23 órával a kezemben volt a proci + a két adapter, egyik felragasztva, pedig nem két km-re lakunk egymástól. Küldött egy speckó BIOS-t is. Ha már lúd legyen kövér alapon tegnap délután szétkaptam a gépet, kompresszorral kifújkáltam az alkatrészeket - 2 éve porosodott -, aztán pöcök levág, proci berak, paszta felken, hűtő vissza. BIOS frissít, CMOS reset: on. Indul... pöc-röf. Nézem AIDA-val, CPU-Z-vel ott van, látja, minden funkció működik, FSB-t állítja magának, venti terheléstől függően pörög. Örülünk, Vincent?!?
Nagyon!!!
Viszont sajnos csak az eredeti CPU hűtőm van, amit az E6750-hez kaptam. Rángatni nem mertem, nem akartam túlfeszíteni a húrt, de azért egy kis FSB emelés befigyelt. Szépen felment alapfeszen 3,4 Ghz-re - mellesleg egy E5440 E0-s Xeon lett a szerencsés nyertes. Elindítottam a FarCry 3-at, pörgött a venti rendesen, a CPU hőmérséklet felment 54 fokra. Nem tudom, hogy ez durván magas-e, biztos ment volna feljebb is, de már vacsora után voltam, és nem akartam sültprocit falatozni, ezért visszaállítottam.
Sajnos a videókártya még mindig szűk keresztmetszet, de már rajta vagyok az ügyön. Ajánlom mindenkinek a Xeon-osítást, szerintem kis befektetéssel lehet upgradelni. És még egy olyan laikus is meg tudja csinálni, mint én, aki a #67-es hsz-ában még az alaplap típusát is rosszul tudta...
Asus P5B-t írtam, közben P5K...
Köszönöm a cikket, és elnézést kérek a hosszúra nyúlt litániáért.
Esetleg, ha tudnátok ajánlani olcsó, de jó használt hűtőt, azt szívesen venném, akár innen, akár vateráról. Jöhet privátba is, hogy ne szemeteljem tele a topikot.
-
-
Teasüti
nagyúr
Feladtam. Semmi se működött.
-
kenand
veterán
Hibás (adapter hibás?) CPU-k estetén nálam is különbözők a hiba jelenségek, alaplapfüggő.
Ga P45 P43-as lapban a Q8300-as Quad és a hibás (talán csak adapterhibás) Xeon esetén bekapcsol a lap, 1 másodpercre felpörögnek a ventik, majd kikapcsol, újra bekapcsol, venti felpörög, kikapcsol......
Ugyan ezek az ASUS P5KPL G31-es lapban mást produkálnak, csak normál sebességen pörögnek a ventik, de nincs kép BIOS nem jön be.Hogy könnyebb legyen a szerelgetés-CPU tesztelés, vagy kivett alaplap+VGA kártya konfigban szoktam tesztelni, vagy van egy összerakott teszt gép. De a hűtő mindkettő esetén olcsó-könnyen szerelhető 775-ös gyári Intel hűtő.
Egy működő 771-es szerver lapnak még nagyon tudnék örülni, hogy az adapter nélküli CPU-t is tudjam direktben tesztelni...mert ha ott megy 775-ben nem akkor biztosan az adapterrel van a gond...
-
kenand
veterán
Köszönöm a tippet, és is tettem 2 kínai matricát egy Xeonra, majd próbálok egy 3-at is...mivel eddig nem ment. Hátha..(100FT volt darabja...)
(#250) Teasüti
Próbálj meg egy másik adaptert.
Ha porszívó módon csak ventit pörget az mikrokód hiba-fel nem ismert CPU szokott lenni.Azt hiszem-az eddigi tapasztalat alapján- socket faragás egyszerűbb, mint a CPU reszelés.
-
Teasüti
nagyúr
A sarkon lévő sárga háromszög a tokozáson lévő háromszöghöz orientálva - check; már bölcsiben is jó voltam az ilyen kockát a négyzet alapú lyukba, golyót a körbe, csillagot a csillagba tuszkolós játékban.
A reszelés meg jól sikerült, nem hinném, h bármi kárt okozott volna. Elvégre a nyák széle csak tiszta műanyag.
A matrica még mindig jó helyen.
Ma berakva az első indításnál bekapcsolva maradt a gép, vga venti porszívó módba kapcsolt, monitor jelet nem kapott. Gondoltam ez már haladás, de második indításra és azóta már a régi lemez... -
Black&White
addikt
Először is nagyon örültem az írásnak, pont a címlapra kerülés napján kaptunk készhez egy E5440 (E0-ás) procit, ami egy c2d-t váltott egy Giga GA-965P-S3 rev3.3-as lapban.
Még bevártunk egy, a gyári hűtéstől kicsit komolyabb coolert, aztán megejtettük a cserét.
Én innen vadásztam BIOS-t, majd QFlash-sel frissítettük is.
Nekem egy kicsit meglepő volt, hogy a progi a FAT32-őt valamiért nem szerette, csak az alapértelmezett FAT formázást választva látta a pendrive tartalmát.
Szóval BIOS update után előkaptuk a szikét, és bár a foglalt felső részén tényleg óvatosan kell "faragni", ez sem volt több 5 percnél.
Innentől az Arctic hűtő még szintén pár percet jelentett, bár itt meg óriási mákunk volt, mert csak passzentosan fért el egy kondi és az alaplapi borda között.
Szóval, első indítás...felismerte szépen, BIOS-ban minden energiaellátási bizbasz Enableden, de meg se kottyan neki.
Terhelésre pakolja fel a szorzót, üresjáratban veszi vissza, ahogy kell!
Idő hiányában csak AIDA stress testet kapott, de zokszó nélkül tűrte, 52 fok volt a plafon.
Ja és még kellett egy kis msconfig bütykölés is, hogy a W7 látszódjon a 4 mag rendesen (előtte csak kettőt látott).
Összességében tényleg megérte a váltás, ennyi pénzért ez egy nagyon jó lehetőség!
Pár hét múlva érkezik még egy E5450 is, ott 8GB RAM és SSD is lesz a konfigban!Köszi a bejegyzést!
-
Teasüti
nagyúr
De aztán csak mind összejött.
Na jó, de mégis hogy?
Beszerelem a procit, hiba, kiveszem, berakom hiba, majd n+1 alkalom után talán csoda történik?
Ami elsőre nem megy, az sokadik alkalomra mégis mitől megy? Már végigpróbálgattam minden lehetőséget, ami eszembe jutott (BIOS, CMOS clear, foglalatban mozgatás) tetszőleges kombóval, már-már rituálészerűen.Ha van még ötlet, akkor arra most nagy szükségem volna.
Ma neki ugrok még egyszer. -
DcF1sh
csendes tag
Hiba megoldva!
Ma kiprobáltam a rendszergépben lévő E5440 (C0) procikat. Felmatricáztam mindkettőt külön. Első berak és nincs post screen. Másodikat is beteszem és van bios.
Nem értettem. Ugyanaza két proci (amennyire én tudom).És jött a megvilágosodás. Mi van ha a matricak (öntapadós adapter) nem tökéletesek. Ugyan már kérdeztétek itt, hogy jój-e az adapterek, de én az illesztésre gondoltam csak.
És bizony nem jó mindegyik kinai matrica. 8 darabból 2 nem jó. Itt vettem ph-n és külsőre hibátlanok (és újak) voltak. Ezt betudom gyártási hibának.A lényeg működik az L5410 is
Köszönet a segítségértA 965 lapok kicsit elhúzodnak.
-
kenand
veterán
Itt le van írva mire is jó a SLIC
BIOSt én modoltam nekedNem kell csüggedni, a cikkben is írtam, tönkre ment a CPU+ lap, vettem 1 majd még egy lapot mert nem ment semmi sem. 2 CPU-t egy L5420-at, de mivel nem ment egy E7400-et is tarcsiba.
De aztán csak mind összejött. De végül a Ga Ep35 DS4-et félre kellett tennem mert az is bugos volt, mindig valami furcsa hisztit produkált. Pl kicseréltem egy CPU ventit elindult, lefagyott és többet nem ment, csak búgott...
DE most már legalább 5 Xeont és 4 lapot be tudtam izzítani. Közben egy táp is megadta magát. Nem tettem vele semmit, csak spontán, durrant egy hatalmasat, aztán kész lett. (2006-os évjárat volt)Szóval lehet szívni, főleg régi alkatrészekkel, de előbb-utóbb össze szokott jönni.
-
Teasüti
nagyúr
Csak nem személyesen te készítetted?
Mindjárt hármat is találtam itt.
p5q-asus-deluxe-2301.xeon.rom lesz az szerintem, akkor a P5Q-ASUS-DELUXE-2301.ROM meg a gyári talán, az SLIC-ről meg fogalmam sincs micsoda, így az mindegy is.Mit mondhatnék, nem könnyű az életem...
Nálam az életben semmi nem működött még elsőre, csont nélkül. -
Teasüti
nagyúr
E0.
Kireszeltem picit jobban, most már úgy kotyog, mint a gyári. A kapott tipp, hogy talán a lábak nem érintkeznek emiatt nem jött be. Próbáltam mozgatni kicsit a tokban, nem éreztem semmi billenést, abszolút a helyén van sztem. A matricán se látok tű lenyomatokat ott, ahol nem kéne, etc.
Eladó állítólag kipróbálta, neki működött még.Kifogytam az ötletekből.
Visszaraktam most a legutolsó gyári BIOS-t hátha majd azzal, de elment a kedvem mára a szereléstől. Ha nem szedtem szét hússzor a gépet, akkor egyszer sem.Neten amúgy nemigen van infó erről a ki-bekapcsolós jelenségről.
-
Teasüti
nagyúr
Szia!
Tudnál nekem segíteni kicsit, ha képben vagy a hardverek lelki világával?
Orosz oldalról leszedtem a P5Q Deluxe rom-ot, amit fel is tettem, jónak is tűnik a telepítés.
Viszont berakva az E5450-et a gép folyamatosan ki-bekapcsol.
Mint mikor elmentem az új BIOS beállításokat és kikapcsol, majd két másodperc múlva be. Csak ezt most végtelen ciklusban.
A behelyezés stimmel, a matrica rajta.
CMOS clear minden esetben...
Egyéb ötlet?A pöckök helyét kireszeltem a procin, nem annyira lötyögős mint a gyári - éppen becuppan a helyére -, de sztem érintkeznie kell a lábaknak.
Amíg válaszra várok, addig kipróbálom még eredeti BIOS-szal is, hátha azzal hajlandó elindulni (amíg ezt írtam kénytelen voltam visszatenni a régit).
-
-
kenand
veterán
Elviekben a 965 is pártolja a Xeonokat (bár régebbi chipset, egy próbát megér)
Nekem is van 2 DB E5335 Xeonom (ugyan olyan G0 steppinggel), egyik megy a másik, bekapcsol-kikapcsol-t játszik, másik lapban meg csak pörög a venti. 2 adaptert pazaroltam rá, nem egített. Elkönyveltem rosssznak (de lehet, hogy 771-es lapban ment volna...)
Az összes többi Xeonom amit próbáltam (L5410 E0, L5420 Eo, L5420 C0, E5320 G0, E5335 G0 -az egyik) ment az összes lapban (P35, P43, G31, Nforce 650i chipsetek)....771-es szerver lapom nincs teszthez sajnos.
Időnként rejtélyes dolgok történnek az ámítástechnikában...(#233) Nwis86
Google translate nagyon segítőkész...és a típusszámok pl. "GA-EP35-DS3" ott is így íródnak.
-
DcF1sh
csendes tag
Jelenség:
Bekapcsol, folyamatosan megy. A processzorok melegednek. A billentyűzet ledje nem villan fel.
A matricákat (adapter) is megnéztem és a helyükön vannak. Mindegyikre újat ragasztottam (lehet hibásak de nem tartom valószínűnek, holnap kiapprobálom egy használttal is ami másik procival bootolt)Van még két lapom azokat is előszedem elvileg p965 -ösek. Az egyik egy FSC a másik meg gyári HP rettenet.
-
kenand
veterán
Szia!
Az L5410-sed C0 steppinges 10676 a mikrokódja, azt meg bele tettem, mennie kellene vele....
Egyébként mi a jelenség, csak pörög a venti, vagy bekapcsol, majd 1-2 másodperc múlva kikapcsol?Nekem E0-as L5410-em van, az simán megy a EP-35DS3-as lapomba. (mikrokódot frisítettem), de van C0-ás E0-ás L5420-am azok is mennek.
-
DcF1sh
csendes tag
Haladunk!
KÖSZÖNET a módosított biosokért
A fejlemények:
Az általad készített p5kpl-am-se-0702-xeon.rom lett eddig a legjobb eredmény. X5450 (slbbe) elindult. Sajnos a többi L5410 és E5420 nem. A többi proci is simán ment 5130, 5150, x5355.
A második biossal p5kpl-am-se-0702-xeon-775.rom egyik sem indult el az 54xx szériából.
Végig néztem az orosz oldalon lévőket is (3 db 771/771 slic/orig) azokkal sem indultak el az 54xx xeonok.
Holnap szétszedem a rendszergépem is, amikből kiveszem az E5440 -eket és megnézem azzal is a biosokat.
Külön csak az L5410-es cpunak nem lehet kiszedni a microkodját?Látom a fórum is kellően aktív.
-
kenand
veterán
Sajnos tapasztalatom szerint is normál méretű alaplap, P35, P43, P43 chipset, lehetőleg ASUS, vagy Gigabyte lap az alkalmas a tuningra. De sajnos azok sem örök életűek. Én tegnap tettem félre egy Ga-EP35DS4-es lapot amit a cikkben is említettem, az sem volt 100-as , időnként nem indult, majad nem engedte húzni a procit, majd tegnap végleg megadta magát. De ahogy ismerem, kis pocon pihenés után egy ideig újra menne, főleg alapjáraton, de meguntam. Szerencsére volt egy másik GA- EP43Ds3-as. Még a Windows sem vágta hanyatt magát a cserén, csak újra kellett aktiválni.
(#210) PpenoO
Itta kész XEon BIOS, egy kis meglepi is van a csomagban. (alap az F12-es volt)
-
Ed3r_X_
nagyúr
Vagy a chipset nem bírja ugye. Ismerősi példa.
Nekem is ugyan ez állt fent. A PCI-e fix volt, FSB ment csak, és kifújt. Aztán hagytam alapon.
-
kenand
veterán
PCI express frekvenciát fixáltad 100Mhz-re?
Csak az FSB-t emled és a memóriákat is próbáld max 800Mhz-n járatni.
Ha úgy sem megy, akkor a proci nem tuning barát darab... -
-
liverhu
csendes tag
Sziasztok!!
Először is nagy köszönet a cikkért!
Másodszor lenne, egy kisebb problémám és remélem az itt levők között tud, majd valaki segiteni!Olyan gondom lenne, hogy nem rég szereztem be, egy Xeon E5420-as processzort.
Az alaplapott szépen "moddoltam" ahogy azt kell. (Gigabyte G41MT-S2)
Beraktam a processzort és minden ment ahogy kell. Mivel nem támogattas az SSE4.1-et ezért gyors BIOS moddolás után már ez nem volt probléma.Viszont szerettem volna a processzor órajeleit kicsit húzni. Alapból 2.5Ghz-en fut 7.5x-val. Viszont nem éri el az FSB az 1333Mhz-et. A ramok Kingston HyperX 2x2GB 1600Mhz-esek. A BIOS-ban ezen az óra jelen az FSB-nél 1066Mhz-et mutata, miközben a CPU-Z-ben meg 1333-at. Az alaplap csak 1333Mhz-ig képes dolgozni.
Ez lenne.
És még 100Mhz-et sem tudok húzni a processzoron, mert egyből visszadobja az alap beállitásokra.
-
Nwis86
aktív tag
Én kb 1,5 éve fillérekért raktam össze 1 ilyen Xeon gépet. Alaplapot szerencsére olcsón találtam OLX-en, fúl dobozos Asus p5Q 7000Ft-ért! így ezzel szerencsém volt, de a többi cuccot most is meg lehet venni olcsón... CPU Kínából rendeltem (Xeon E5450) 12 000Ft-ért! (most direkt ránéztem ebayen és aliexpressen és jelenleg az enyém 40$ , a X5650-es meg csak 38$ azaz még a jelenlegi szörnyű dollár árfolyamon is csak 11 000Ft) Az én E5450-em elmegy 4Ghz-n, de bizonyos játékok alatt idővel lefagy, viszont 3.6Ghz-n atom stabil a prime95 stress teszt is akármeddig elmegy, de szerintem nagyobb szerencsével ki lehet fogni olyan példányt ami 4Ghz-en is atom stabil, sőt lehet csak nálam okosabban kéne a biost beállítani... A ramjaim szarok 4x2Gb DDR2 1066-osak de nem bírják 900Mhz-t se, pedig már 1 valag áramat adtam nekik de akkor se
nálam ez is visszafogja kicsit a tuningot. Amúgy passmark cpu tesztbe 4Ghz-n 5983 pontot kapok! Amivel sok régebb i5 de akár első generációs i7et is verek! Itt meg lehet nézni melyik proci mennyi pontot kap!
Ekkortájt egy tuningolt 7850es kártyám volt és nem volt olyan játék amivel ne tudtam volna Fhd mellett max beállításokkal játszani! BF4, Crysis 3 stb minden elment maxon! Bár az is hozzá tartozik hogy nekem bőven megfelel a 30 fps, nem kell nekem 60, meg 100x-os elsimítás se...
Az alaplap tálca pöckök kivágása kb fél perc volt, simán csak 1 kép után csináltam, szerintem bárki megtudja csinálni, a proci hátuljára az átalakító matrica felragasztása is gyerekjáték. Nekem indításkor az alaplap egy 10 másodperces visszaszámlálás mellett (ami elnyomható, így igazából nem zavar) mindig kiírja hogy nem megfelelő proci van a gépbe, frissítsek biost, pedig a legujabb van fent, gondlom mikronod frissítés kéne, ehhez viszont én nem értek... de ennek ellenére felismeri a procit, a biosba is kiírja hogy Xeon E5450 és minden funkció támogatott, csak az a elnyomható visszaszámlálás ami megjelenik.... De ha esetleg valaki csinálna nekem 1 módosított biost Asus P5Q-hoz akkor azt nagyon megköszönném!
Na de lényeg én elég sok gépet rakok össze haveroknak munkatársaknak stb... a nyáron raktam össze egyik isminek a következő gépet, lényegesebb cuccok:
Asrock H87 PRO4
Kingston HyperX Blu 2x4GB DDR3 1600MHz
i5-4670
Sapphire R9 270X 2GB DDR5 OC Dual-XJátékokba ful maxon alig 1-2 játékba volt észrevehetően jobb mint az én 1000éves gépem, igaz az enyém tuningolva cpu és a vga is! ez a i5 meg alapon volt, mivel a proci nem k-s, és a lap se Z-s így nem is lehetne tuningolni... (Mivel csajnak kellett és ő nem ért a tuninghoz ezért építettem anti tuning rendszert, olcsóbb volt) Annyira meglepődtem hogy nagyjából egyformán mennek a játékok hogy kiszedtem a 270X-et és átraktam az én gépembe és lefuttattam a 3D mark Fire strike tesztet, persze én rendszerem tuningolva, utána i5-el is lemértem.
Eredmények!
Én cuccaim tuningolva + 270X 5217 pont! i5-4670 +270X 5374 pont!
Részletek tuningolt E5450 / i5-4670
3DMark Score
5217 / 5374Graphics Score
5981 / 6140Physics Score
6689 / 7077Combined Score
2281 / 2340Graphics Test 1
28.47 fps / 29.13 fpsGraphics Test 2
23.93 fps / 24.64 fpsPhysics Test
21.24 fps / 22.47 fpsCombined Test
10.61 fps / 10.88 fpsSzinte semmi különbség! Vagyis de az én rendszerem 3x olcsóbb volt
Régebbi játékoknál, vagy nem maxon hanem közepes beállításokba viszont már ég is föld volt a különbség az i5 javára! De a kisebb beállítás engem nem érint, nagyon ritkán játszok, van hogy 2-3 hónapig egyáltalán semmit! De ha nagy ritkán van ami érdekel akkor csak is Fhd + lehető legrészletesebb beállítások ameddig még megvan a 27-30fps. Meg amúgy is szerintem totál mindegy hogy kisebb 720p és közepes részletességbe valami 60 vagy 90 fpsSzóval nagyon jól használhatóak még ezek a régi Xeonok, meg is fogadtam hogy pár évig még nem veszek újat max videokártyát... vettem is egy 7950et (ezt is olcsón 35 000ért sikerült elcsípnem) amivel Fire strike tesztbe VGA tuningal együtt 7065 pontot kapok, van olyan haver aki fx-8xxx el nem kap ennyit
Még a híresen szar Ac Unity is elmegy szinte maxon 25-40fps-el! csak az élsimítás van vissza véve minden más maxon
mondjuk maga a játék nem érdekel 1ik részével se játszottam csak direkt a nagy gépigény miatt raktam fel kipróbálni
minden más játék meg abszolút ultrán megy! 7éves alaplap, ram és porcival!
(Aztán multiba ez biztos máshogy lenne de én nem multizok)
A poén az hogy időközbe mégis csak vettem új (használt) procit, vagyis 1 komplett gépre való hardvert itt apron X58-as lapot és tri 3x2Gb ddr3 1600as ramot, és még egy 7950et hasonlóan jó árba mint az elsőt
Kínából rendeltem i7 xeon X5650 -et (6mag 12 szál) ami tuningal 4.4Ghzn megy, tesztprogikba verem vele az i7 4770-et és 18 000Ft volt postával együtt
Ha a komplett gép teljesítményét nézzük benchmarkokba amik normálisan használják a CF-et kb 20%-al kapok több pontot mint egy 2011es tokozású i7 + GTX980, aztán ezt a gépet sokkal kevesebből kihoztam mint csak a GTX980 önmagába
De igazából ezt a gépet csak kíváncsiságból raktam össze a proci miatt, 1napig volt összerakva akkor is csak az asztalon, házba nem szereltem be, letesztelgettem aztán azóta is szétszedve áll, és a régi E5450es gépem használom 1 VGA-val
Majd 1x ha lesz időm átköltöztetem a házba az új cuccokat...
Na de lényeg a sok off utánén nagyon meg vagyok elégedve mind a 2 Xeonnal, és majd ha egyszer ez már kevés lesz remélem a következő procim is Xeon lesz
-
kenand
veterán
Holnap megnézem, ne nincs rá időm, addig nézd meg ezt a lapot, hátha ven, ha nem találsz írj és megcsinálom
Elviekben ezt a linket adja -
PpenoO
őstag
Sziasztok,
Tudtok esetleg valakit Budapesten, esetleg van köztetek olyan, aki megtudja csinálni az átalakítást a procin?
Illetve probáltam összerakni egy microkódos biost, de nem akar sikerülni.
Van esetleg köztetek olyan jófej user, aki megcsinálná nekem?
X5460as procihoz lenne. E8400 kódja jólenne ha benne maradna.
Köszi előre is.
-
Paci89
csendes tag
Nagyon hasznos cikk, köszönöm.
Hamarosan én is beleugrok egy ilyen projektbe. -
kenand
veterán
Én is örültem korábban is minden plusznak. Évekig emiatt favorizáltam - a kicsit problémásabb- AMD vonalat, mert kisebb versenyzőként jobban támogatta a tuningot. Kisebbik fiamnak egy Phenom X2 Balck editionja van, ami X4-ként (Core Unlock) üzemel mér vagy 3 éve , emellett kis tuningot is bír, bár akkor már nagyon termeli a hőt..ráadásul a CoreUnlock után a CPU hőmérséklet kiolvasása megzavarodik és a hűtő is fullon megy. (még szerencse, hogy a BIOS-ban vissza lehet venni a venti fordulatát) Persze a gyári hűtőt azonnal kukázni kellett, hangosan sivított.
Vízhűtős, fesz emelős, brutál tuningot nem szoktam készíteni...771-es Xeonokból is a kisebb fogyasztású L-es típusokat favorizálom mérsékelt tuninggal. (pl. 2.5 to 3.0 Ghz) De a tetszetős, kompakt MSI Hetis G31-ben a minimális tuning is ki van lőve. A BIOS nem támogatja+ a kompakt hűtő sem nagyon enged többet. (ráadásul a csati 3 pines alapon). Egy picit nagyobb, csendes ventit majd azért még kipróbálok benne. (9cm felettinek nincs hely)
-
kenand
veterán
Előtte Inteltől is volt egy full tuning barát CPUm.
Pentium MMX 166Mhz, simán ment 233Mhz-n, még nem volt szorzózáras... még grafitozni sem kellett -
kenand
veterán
válasz
Csabroncka #202 üzenetére
Ahogy említed, már emlékszem is! Bár sokat nem tudtam húzni a Duronomat utána, de egy szorzóval feljebb elment.
Mivel mindig fagyott lecseréltem (később kiderült a táp volt a ludas nem az Abit lap+Duron páros)2009-ben pedig AGP-s Power macbe flasheltem több PC-s VGA kártyát és egy ideig használták is a fiúk a vidéki házikóban, később meg megkapta a nagymama... aztán a szekrény mélyére került, mert Skype video telefonálás már nagy falat volt számára, dédunokával így már nem lehett tartani a kapcsolatot
-
Csabroncka
addikt
Érdekes és hasznos mod. Álmomba nem gondoltam volna, hogy ilyet lehet, de végül is AMD procit is grafitoztunk anno szorzózármentesítésre
-
kenand
veterán
Sajnos a 775-sek X3310, X3330 stb, drágábbak és általában sokat fogyasztó, magas TDP-s X-es jelüek, szóval egy kis Socket faragás jobban megéri...
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 5K OLED GAMER ! akció!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 32GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest