Hirdetés
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple MacBook
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nyomtató topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dovahkiin04
csendes tag
Betettem délelött a p5k/epu-ba a tesóm 1050ti-jét azzal tökéletesen ment és most visszatettem a hd6850-et, de csak úgy bootol a gép, ha a második vga slotban van a kártya
Ezt mi okozhatja? -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #10347 üzenetére
Sikerült!!
ASUS P5WDG2 WS PRO (975x) megy E0 45nm Xeon L5408-al!
Egyelőre alapórajelen stabil, majd próbálom később komolyabb procival is. A 333-as fsb-bel win betölt (2.66GHz) de a linx 1 perc után eldobta magát. Nem proci fesz probléma, pedig azt is felraktam 1.25v-ig, de úgy se stabil. Mit érdemes próbálni még szerintetek? -
-KP-
addikt
válasz
jokeph #10390 üzenetére
e2180 helyett, de nem ez a lényeg. sajna az alaplapja max 4gb ramot támogat (gigabyte p31 ds3l). Aliexpressen egy e5450 25 dolcsi, ez kb. 6250 forint és még kellene rá egy normálisabb hűtő. Közben meg egy sandy i5 2400 tizen pár ezer forint, és kb. bármivel hűthető ergo a xeon+hűtő majdnem ott van árban, mint egy sandy i5. Úgyhogy a max. pár ezer forint spórolás, meg a lapja miatt végül elvetettem a dolgot...
-
Adis87
csendes tag
válasz
Speed® #10382 üzenetére
Kicsit elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől, miszerint mi hajt ki egy 1050ti videokártyát.
Az meg, hogy az a cél, hogy az ember mindig az újat, újabbat vegye, mert az jobb, max annyiban jobb az i5-öd, hogy nem fogyaszt annyit, én szerencsére sosem azt néztem, hogy jo, most csak 5 percre kapcsolom be, mert sokat fogyaszt, mert ha azt nézném, akkor vennék i5 6500T integrált HD530-al 35W-ot fogyasztva, hanem, hogy bazz, mit tud még ez a cucc mikor sokan leírják.
Nekem most van ilyen, és most látom, hogy mit tud, 1050 ti, 1060, 1070 mellett, elvisz minden mai játékot FHD-ban a kártyákra megadott fps számmal ami azt jelenti, hogy ki tudja hajtani őket, úgy, hogy nincs bottleneck, ez volt az alap kérdés. -
-KP-
addikt
P-s illetve Z-s alaplapokban rá lehet húzni 400mhz-et a nem K Sandy/Ivy procikra (haswelltől erre már nincs lehetőség). Nálam a Core i5 2320 3500mhz-en ment egyszerre 4 magon a Z-s lapomban...
De emiatt ne vegyél Z-s lapot, olyan horror áron mennek, hogy bármilyen új platformra zsír új lapot veszel az árából. Nem is belépő szintűt...
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Speed® #10382 üzenetére
Ezt bátran nevezhetjük fejlődésnek.
Előre félek, mit fog produkálni az X5482...
(azért talán a húzott FX8320e-t nem szárnyalja túl... bár ki tudja. az simán beverte a 280W-ot, 4,4 GHZ-en egy jó LinX/IBT teszt alatt
)
Az X5450-et jól birja a P5Q 8 fázisa, most hogy tettem egy 5cm-es ventit az északi hidhoz, az sem sütöget már.
-
Speed®
titán
válasz
Adis87 #10376 üzenetére
Nekem is volt 5470, vadállat..a fogyasztása/hőtermelése
4Gn nem volt LinXstabil és 1.3V mellett nyígott a 6 fázisos lapom alatta, ill. a HR-01 Plus hűtővel alig tudtam 80°C alatt megfogni. Ehhez képest az i5-2300 alapfeszen 3.4Gre pöckölve bucira verte..stock hűtővel
Nem kérdés, mit választanék -
jokeph
nagyúr
válasz
Speed® #10378 üzenetére
Megnyugodtam.
A LinX nálam is a 0.6.4-es verzió.
A ramok 4*1GB 1066-os DDR2, 1121-en hajtva.
Kép nincs most ezekről, de be pótolom holnap.
A felvett teljesitmény konnektorból az bezony belenyalt a 250W-ba.
Azt még nem mondtam, hogy a VGA az egy X550-es radeon, de nincs fennt az illesztője, igy csak általános MS driverrel megy, 2D-ben.
-
Adis87
csendes tag
válasz
Speed® #10373 üzenetére
Bocsánat, nem a Q9650 volt, hanem az X5470, ebben igazad van, a Q9650 i5 2500 szintjén volt 3.6-on ahogy írtad, de egy i5 2500-hoz is tehetsz nagyobb kártyát ... viszont van fent aprón egy gépem, szívesen elküldeném neked, hogy futtas el rajt bármilyen játékot és benchmarkot. Az említett X5470 van benne 8 giga rammal egy tuning lapban és hogy melyiket választanám abban az árban amiért feltettem, egy i3-at vagy g4560-at vagy akár egy i5 6400-at valami kis lapban ami nem néz ki sehogy, ami kb ugyan addig fogja bírni fejlesztés nélkül ha nem kevesebb ideig mint az enyém amivel olcsóbban is kijössz? Hát nem is tudom... Van mellette egy másik gépem egy i7 6700K-val, és néha nem értem minek, mivel majdnem ugyan azt az fps számot adja, egy kicsivel többet, egy 1070-el, mint a 10 éves cucc.
Munka az más, ha valaki dolgozni is akar a gépével, de játékra inkább ezt választanám mint i3 vagy i5. -
jokeph
nagyúr
válasz
Mike8212 #10371 üzenetére
Ezért is irtam pár sorral feljebb, hogy a végeredmény igencsak alkalmazás/játék függvénye.
Dobhatnál egy LinX meg egy IBT tesztet, kiváncsi vagyok nagyon.
LinX-hez vissza kellett vegyem 3,98-ra hogy hiba nélkül lefusson.
4,23-on IBT, Linx kivételével minden más lefutott (gondolom az FPU-t és az L2-őt a többi nem nagyon terheli).
-
Speed®
titán
válasz
Adis87 #10370 üzenetére
Ez a munkaadó problémája, ill a vevőké
Alapon egy Sandy/Ivy i3 tempó megvan, OCval a kisebb i5öké, de azért ne essünk túlzásba a magasztalással
Ha meg olyan szinten gondolkodsz, hogy potens P45 lap OChoz illő 8GB RAMmal és jó potenciállal bíró proci, ill. rá szükséges hűtő, ott vagy már, hogy olcsóbban vehetsz jobbat pár gennel feljebb. Ez egy nagyon jó diliplatform annak, aki szeret berhelni, ill. olcsón alternatíva egy bizonyos szintig, de ennél nem több
Nem bántásból, én is bedobtam a TahitiLEt anno tesztre, de már egy GTX480 kihajtása is épp csak összejöt 3.8Gn pl. az akkori 5460al. Ami ugye egy GT1030nál alig gyorsabb megoldás, 750TI szint. Namost akkor ajánljak 50+ks 1050TIt mellé jó szívvel?1080Phez fenntartásokkal, míg nincs jobb, persze..csak nem kell meglepődni a beszakadó FPSeken és ne akarjon komolyabb címekkel multizni az emberfia.
-
Adis87
csendes tag
válasz
Speed® #10362 üzenetére
Akkor mi itt a számtech boltban 3-an nem értünk hozzá
Az meg hogy egy 10 éves procit kicsit meg kell rángatni, hogy elvigyen egy 2017-es kártyát, ez van.
Az a QX9770 sem mai gyerek és 1080ti van alatta, Q9650 sincs tőle annyira lemaradva, hogy egy 1050ti-t ne hajtson kiaz a 3.6GHz meg majdnem hogy alap feszen ki lehet hozni belőle, úgy hogy még nem is eszi le a gatyánkat
-
korren
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, csak azért agyaltam rajta, mert most egy HD6970 van benne, amit most pasztáztam át újra, de a 3 db ventiből a középső már nagyon, az egyik szélső pedig elég hangos.
Terhelés alatt (értsd: fordulaton) elhalkul a normál üzemi szintre, de nem böngészhetek GPU stress test-el a háttérben...
A nagyobb gépben 1050 Ti van, ezért gondoltam, hogy majd, egyszer megkaphatja a Q9650, de akkor felesleges, mert OCzni nem akarnám.
-
robogos10
senior tag
Ezek szerint az X5450-hez karcsú az 550ti?
-
Adis87
csendes tag
válasz
Speed® #10357 üzenetére
Az a helyzet, hogy a i7 2600 sem mai gyerek, viszont elő fogom keresni a képeket, 3,6-ra, de 4,0-ra húzva biztosan, magonkénti illetve 4 magos gyorsaságban megeszi az i7 2600 at, és egy i5 3570 körül van.
Lehet tetem fel ide is képeket régebben, az biztos, hogy a nála alapon kicsit erősebb x5470-ről tettem fel ide teljesítményes képet, az most 1070-et hajt 4,2 GHZ-en. -
Adis87
csendes tag
Azért azt tudjuk hogy a GTA V a VGA mellett a procit is zabálja, és azért csodákat nem kell várni egy 10 éves procitól, aminek a gépigény alapján ugye meg sem kéne mozdítani a játékot
Legyen ő a kivétel, viszont az összes többi játékot FHD-ban sőt UWFHD-ban ami nagyobb felbontású, High-Ultra beállitásokkal 80-90%-on dolgozva vitte, 1060 at ugyan így 3.6 GHZ-en.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Mike8212 #10337 üzenetére
Köszi, de azért az örömbe üröm is vegyül kicsi.
LinX-el nem stabil, inditás után kb 5 sec és instant fagyás.
Visszavettem 4,1-re, akkor lefut 1 kört de hibával eldobja. (39 Gflops, 2048 MB Ram)
Visszavettem 3,98 GHZ-re (FSB450, CPU Voltage Auto), és már le is futott a LinX, 3 körön 2048 MB Ram, átlag 51 GFlops.
Ez mennyire jó eredmény ?
Ehhez az Aida szerint igen gyenge L2 cache sebesség tartozik, read: 50000, write: 21000, copy 50000 körül...
Akkor hogy van ez ?
Egyébként, szárnyal a gép, mindettől függetlenűl.
Az északi hidat én is megtámogattam egy 5 cm-es ventivel, igy már nem forr.
-
-
korren
aktív tag
válasz
envagyok #10345 üzenetére
Szia!
Nekem egy [Asus P5W DH Deluxe] lapom van, szintén 975X chipsettel és hiba nélkül megy benne egy Core 2 Quad Q9650, igaz a legújabb hivatalos BIOS-al. Csak mert elvileg azt az FSB-t /1333 MHz vs 1066 MHz/ hivatalosan nem támogatja.
Mondjuk az enyémhez van moddolt BIOS is. Bár nem tudom mire lenne érdemes, illetve érdemes lenne-e cserélni a Q9650-et. -
envagyok
veterán
Megtaláltam a 1001 biost, próbálom az mmtoollal patchelni, de azt írja nincs hely, ha kitörlöm a mikrokódokat, és próbálom beilleszteni a pakkot, akkor meg kifagy, meg hibaüzeneteket dobál.
Esetleg valaki megpróbálná beilleszteni a xeon kódokat a biosba?
Nem tudom nekem miért sikerül.
Elég ha a 775-ös cpu-k mellett csak a 45nm-es xeonok vannak benne, persze a legjobb, ha mind benne lenne.
A P4-esek sem fontosak.
Itt a bios rom:
[link] -
envagyok
veterán
Lett egy P5WGD2 WS PRO lapom (975x) az egyik retro gépemben teszem. Gyárilag 0905 bios van a gyári supportnál, de olvastam vmi 1001-ről, ami támogatja a Q9650,q9770-et is, és létezik hozzá BIOS mod is. Sajnos az összes link halott.
Esetleg tud vki hasznos infót, linket erre a lapra? -
jokeph
nagyúr
válasz
xeon forever #10339 üzenetére
Ez vitathatatlan
Egyébként, rápróbáltam a linx-re, 4,2-ön, nem túl meglepő, de elhasalt.
4,1-en már elindult, de hibát dobott.
Lesz rá több időm megkeresem a linx-stabil órajelet is.
Holnap sajna nem lesz rá időm, munka lesz, ott meg majd addig nyúzom az FX konfigot.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Balrog #10335 üzenetére
Meg fogsz lepődni, milyen rövid lesz a lista.....
Majd még visszamegyek a műhelybe azt kiolvasom miket lőttem be.
Ami biztosan megy fejből:
CPU Vcore 1,4 V
LLC enabled
PCI-e 100 MHZ-fix
FSB 466 MHZ
DDR2 RAM frekvency 1118 MHZ (az FSB ad pár értéket, ezt választottam, 1066-os ramjaim vannak)
DDR2 RAM Voltage 2,2VoltFloppy, Marvell IDE vezérlő, Express Gate, Boot FullScreen image (a számokat mutassa, azt hiszem igy hivják, ne a reklám képet) disabled.
Tömören ennyi.
-
jokeph
nagyúr
válasz
xeon forever #10332 üzenetére
Fel is kináltam a Vcore-t 1,4 Volt-ra, igy tűnik stabilnak, meg a legjobbnak is, vissza kellett picit vennem az FSB-ből is, mert most már 4 modul RAM van benne (1066-os 2*1 GB GEIL és 2*1 GB Kingmax Hyper X) ,ez lett az X5450 vége:
Már csak a Linx/IBT duo van vissza... de ahhoz előbb kreálok extra hűtést az északi hidnak.
Érdekes, van ahol E5450-nek irja, pedig X5450 a CPU....
-
xeon forever
addikt
válasz
jokeph #10274 üzenetére
E54** szérianak 466 fsb-hez 1,38 v kell, hogy rendesen tudjon számolni. Bármelyik modell került a kezem közé csak igy ment valós 100%-ot.
1,35 v -on 466 fsb-vel is megy de amint ratolsz egy floating point igényes alkalmazást elfogy az erő.(ja meg az sse2-sse3-sse4 utasítások is úsznak, Magyarán minden ami az L2 cachebol profitálna)
-
Mike8212
tag
válasz
Mike8212 #10330 üzenetére
Sikerült.
Kínai BIOS rom nem jó nekem. Találtam guglival lengyel gyártmányt - de nem olyat ami a 80-90-es években volt minőségi lengyel áruk...Ez már jó.
Leírom, hogy a gugli kereső megtalálja , ha valaki keresné majd egyszer. Asus P5k Premium Wifi Ap Xeon X5440 BIOS mod,rom,ROM [link]
Köszönöm újra minden kedves társam segítségét.
Ez számít igazán, az IT barátok összetartanak. Oldal üzemeltetőinek nagy hála - hogy van.
Majd dobok fel szintetikus teszteket mit bír a proci.
-
Okvagyok
csendes tag
X5450-et gyömöszöltem bele egy asus P5KPL-AM-IM-ROEM-SI alaplapba. És remekül teszi a dolgát. Egy alap 1Gb- os videókarival 70-90 fps és 35-45ms a Wot ami előtte 20-35 fps volt 100 ms pinggel... Egy q6600-al.
-
Mike8212
tag
válasz
robogos10 #10324 üzenetére
Sajnos áttértem reszelés közben durvábbra ezért ment bele. Alkohollal megtisztítottam, sajnos így sem jó. Ugyanaz minden elindul vga nem.Nem lehet a P35 egyszerre nem kezeli mind a 45nm-65nm cpu-kat?
Genius hynet kínai biossal nem menne? Vagy kár vele próbálkoznom?
Sajnos senki nincs akihez átvihetném tesztelni. Giga G31 alaplap biosa kezeli? Abban megnézhetném.
-
lamiki
senior tag
válasz
Mike8212 #10320 üzenetére
Szerintem nincs az mélyen bevágva. Én 2 dolgot tennék meg a helyedben. Alkohollal letisztogatnám az érintkezőket, mert ott van rajtuk a nyáklemez pora, amit elreszeltél. A másik, hogy kicsit igazítanék a matricán, nem látszik teljesen élesen, de olyan mintha kicsit félre lenne. Meg lehet akár próbálni másik matricával is, akár az is lehet hibás.
-
Balrog
tag
válasz
Mike8212 #10320 üzenetére
Ha megy a másik Xeonnal akkor ez processzor hiba lesz.
Megnéztem a képeket és ez nem néz ki jól. Ilyet csak Dremellel szabad csinálni, kézi reszelővel nem.
Közben megnéztem az én L5408-amat amit Kínában nútoltak. Ezen nincs ilyen mélyen bevágva mint nálad. A felső képen a felső nútolásodra célzok. Nagyon közel van a pad-hez.
Ez a kép az én hirdetésemből van. Nem a legjobb minőség de az látszik, hogy a bemarások a nyákba messzebb vannak mint nálad. [link]
De hátha csak az egyik érintkezőre szennyeződés került és nem érintkezik jól. Próbáld meg, hogy az érintkezőket a processzoron denaturált szesszel, vagy izopropil alkohollal, esetleg acetonnal jó alaposan áttörlöd, de ne súrold.
Bár őszintén szólva szerintem belereszelhettél az egyik vezető sávba .
Ha nincs nútolva a processzor, akkor sokkal egyszerűbb a foglalatot módosítani. Egy éles szikével biztonságosan levágható a két műanyag pöcök.
-
-
Alister71
nagyúr
Raktam össze egy Netezős, filmezős gépet, megjött hozzá ma az L5408
Asus P5QPL-AM deszkába ment, 2x2 giga rammal
Raktam még bele egy HD6770-est, az volt itthon, mert az alaplapon nincs HDMI kimenet, az meg kell, mert csak tv-re van dugva, monitor nincs.
-
Laraxior
titán
Megvan a 7.
-
Speed®
titán
válasz
robogos10 #10307 üzenetére
A memóriára és a gyártói adatlapra is az van írva, amit írtam
JEDEC standard érték, 1333/9-9-9-24/1.5V. Ezen minden körülmény közt mennie kell, az XMP érték az, ami "garantált", de az is csak a gyártó által tesztelt környezetben (QVL ugye). Nem mindegy az MCH/IMC, stb. Az mindenesetre számomra minimum kérdéses, hogy ha így használtad, miért instabil. Tippre inkább a lap szórakozik 4 modullal, mintsem valamelyiknek kevés az 1.5V. Bajuk persze nem lesz 1.6on.
-
robogos10
senior tag
Én azt azt írtam ami a memóriákra is írva van ...
Időzítés 9-9-9-24Ez kissé érdekes van ott 1 hozzászólás
Nem csak engem szívatott meg a ram feszültsége
-
robogos10
senior tag
válasz
jokeph #10303 üzenetére
Sikerült össze hoznom a gép stabilitását
Ugye voltak a random kifagyások...
Az alaplapi OC mindig auton volt na most én azt standardra tettem és mivel a 2 memoria kit különböző feszen mennek(tek) így a volt gazdája azt mondta tegyem közepes értékre 1.5-1.6v g.skill 1.65v kingston hyperix blu
1.6 ra tettem és most stabil semmi fagyás.(Azt mondta ha kifüstöl vissza fizeti a pénzt)
Holnap elkezdem az óvatos OC-t (Ha már tuning lap csücsül a házba)
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest