Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Keem1

    addikt

    válasz ratkaics #40895 üzenetére

    A Pi-re van feltéve a dnsmasq, ami az /etc/hosts-ban lévő entryk alapján végzi a lokál háló feloldását. A hálón kívülit pedig profiltól függően a Google DNS-e (8.8.8.8) vagy az AdGuard-é.

    Mivel sok eszköz van itthon (3 gép, tévé, médiabox, smart eszközök, telefonok, tabletek), megterveztem egészen pontosan a hálózatot, minden eszköz fix IP címet kapott (PC, laptopok a 192.168.0.2xx tartományban, stb.), minden eszközre be van állítva a Pi mint DNS szerver, így mindegyik eszköz a névfeloldást a Pi-től kéri. Ha általa ismert a cím-IP páros, akkor helyben, hálózaton belül feloldja, ha nem ismert, akkor a Google/AdGuard által kér feloldást (utóbbinál reklámok esetén fel nem oldást).

    Ez egyrészt azért jó, mert a Pi pufferel, méghozzá az itthoniak hálózati igényeinek megfelelően (nem nézünk itthon milliónyi weboldalt, csak pár százat, ezret), így a DNS requestek kiszolgálása piszok gyors. Másrészt nem kell az egyes eszközökre külön külön adblockert tenni. Harmadrészt elég minden eszközön egy DNS szervert beállítani, ha valami gond van egy publikussal, akkor egy helyen (a Pi-n) kell csak módosítani és folytatódik gördülékenyen a névfeloldás.

    Egyébként azt, hogy a DNS alapú IP feloldás hogy is működik, bármikor kipróbálhatod. Egy általad ismert weboldal domainjét (pl. google.com) írd be így a c:\Windows\System32\drivers\etc fájlba (nincs kiterjesztése) egy üres sorba:
    127.0.0.0 google.com
    Így a google.com magára a gépre fog mutatni (amin persze feltehetőleg nincs webszerver), így a böngésző nem tud semmit megjeleníteni, mivel a cím nem mutat sehova. A reklámok blokkolása is így működik.
    Ha kipróbáltad, ne felejtsd el a fenti sort kitörölni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák