Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
van egy netgear stora nas-om, ami anno nagyon jó volt ár/érték arányban, meg a benne pörgő két 500gb-os wd green is, de az egyik bad sectoros lett, és mivel jbod módban voltak, okozott pár nap szívást. ez erősen elgondolkodtatott azon, hogy valami profibb megoldást keresek. mivel a dobozos nas-okból ami jó, az böszme drága, inkább azon gondolkodom, hogy összerakok valami olyasmit, mint a hp proliant szerverek, egy ulv athlon II x2 procival. a fő cél, hogy médiaszerverként és letöltőszerverként is funkcionáljon, könnyen bővíthető legyen a tárkapacítás, és annyira redundáns legyen, hogy túlélje egy meghajtó halálát. semmi létfontosságú dolog nem lenne rajta, de tudjon kiszolgálni sok klienst egyszerre, ha úgy adódik. indulásnak 3db 1,5 terrás hdd-t gondoltam belerakni, ezt igény szerint bővíteném később 6-ig. igazából egy drobo lenne a legjobb, de mikor abból megláttam a hálózatra köthető verzió árát, hangosan felnevettem és bezártam az ablakot.
ez a különböző dedikált nas oprendszerek felé terelt, a windows server overkill lenne, licenszem amúgy sincs.
ott van az open media vault, aminél mondjuk egy raid 5 tömb lenne a megoldás, annyi előnye lenne kb. hogy legalább fél-hardveres megoldás, mert az alaplapi vezérlő tudja, de az olvasási lyuk miatt továbbléptem hamar.
a második az unraid volt, ennek egyébként nagyon szimpatikus tulajdonságai vannak, különböző lemezekkel is bővíthető, mivel nincs striping, nem olyan hw igényes, viszont az ingyenes verzió nem kezel cash drive-ot és 3-nál több lemezt, de 69 dollár még nem a világ vége, csak jó lenne megspórolni.
ezzel pedig elértünk az opennashoz és a raid-z megoldáshoz. ebben igazából két dolog nem szimpetikus, ebbe sem lehet különböző méretű lemezeket rakni, és bődületes mennyiségű ram kell hozzá, bár 69 dollrából kifér pár giga, de további nehezítés, hogy a kinézett alaplap csak két modult fogad.
igazából még mindig az unraid tűnik a legjobb megoldásnak a rugalmasság miatt, van ami miatt mégis kerülni kellene inkább?
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Spórolós topik
- Milyen routert?
- Milyen TV-t vegyek?
- Akciókamerák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Trollok komolyan
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- További aktív témák...
- Karácsonyi akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 1000GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év gar
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3897
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest