- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Dell notebook topic
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Hardverkemping június végén
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Milyen videókártyát?
- Mini-ITX
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tick
aktív tag
válasz
artiny #10132 üzenetére
Itt egy node+express+jquery példa egyszerű összeadásra. Annyi hogy itt a kliens maga a böngésző.
index.js:
'use strict'
const express = require('express')
const app = express()
// az egyszerűség kedvéért
app.use(express.static(__dirname + '/views'))
app.engine('html', require('ejs').renderFile)
app.set('view engine', 'html')
app.get('/szamol', (req, res)=> {
// +változó gyors integer konverzió
let eredmeny = +req.query.szam1 + +req.query.szam2
// res.send(integer) nem támogatott, másra volt való
res.send(eredmeny.toString())
})
app.get('/', (req, res)=> {
res.render('client')
})
app.listen(3000, function () {
console.log('App running at http://localhost:3000')
})views/client.html:
<html>
<body>
<script src="https://code.jquery.com/jquery-3.1.1.min.js"></script>
<script>
let szamol = ()=> {
let szam1 = $('#szam1').val()
let szam2 = $('#szam2').val()
$.get('/szamol',{szam1: szam1, szam2: szam2}).done(eredmeny=>{
$('#eredmeny').html(eredmeny)
})
}
</script>
<form action="javascript:szamol()">
<input type="text" id="szam1">
<input type="text" id="szam2">
<button type="submit">Számol</button>
</form>
<div id="eredmeny"></div>
</body>
</html>Ami kell hozzá:
npm install --save express ejs
npm index.js -
cubix
tag
válasz
artiny #10129 üzenetére
az expresst nem nehéz használni, és a dokumentációja se rossz. nagyjából így néz ki egy alap webserver expressel:
var express=require('express');
var app=express();
app.all("/calc/:szam1/:szam2",(req,res)=>{
res.set('Content-Type', 'text/plain');
res.end((parseInt(req.params.szam1)+parseInt(req.params.szam2));
});
app.listen(3000,()=>{console.log("running on port 3000")});a kódot fejből írtam lehet benne hiba.
-
martonx
veterán
válasz
artiny #10110 üzenetére
Nem nem. Először is meg kell értened, hogy valahol fut egy szerver (ami lehet a saját géped is akár), amin fut egy bármilyen programnyelven íródott kód, ami a böngészőből induló HTTP hívásokra válaszol. Mint pl. add ide az index.html-t. Ekkor két dolog történhet. Az index.html vagy egy statikus file, és azt csak simán visszaadja a szerver a böngészőnek, vagy ő kezdi el on-the-fly a kódod alapján előállítani az index.html-t.
-
dabadab
titán
válasz
artiny #10108 üzenetére
Így első nekifutásra Javascriptben, websockettel, JSON-ban küldött adatokkal csinálnám meg.
A Javaval az a gond, hogy túl sok új koncepciót kellene megismerned mielőtt még az első sort leírhatnád, Android app detto, PHP meg nem kliensoldali cucc és amúgy se ajánlanám senkinek sem -
axioma
veterán
Nagyon sok mindentol fugg, ahogy a tobbiek is mondjak, de mint erintett az en peldaim:
- ceges kornyezetL 17" laptop + bill-eger + fuggolegesbe allitott 22 vagy 24 monitor, a kod - netbeans - a fuggolegesen szep atlathato meretben, a futas a laptopon mert a user is kb. azt fogja latni (desktop alkalmazasrol van szo)
- ha hazajovok itthon csak magaban a 17-es kijelzojen teljesre nyitott netbeans-szel, de becsukva a mellekablakokat ha nem is kenyelmes, de orakig is elmegy (ha igazan nagyon akarnam, ossze tudnam loni valahol egy tv-vel vagy monitorral, de mar megszoktam)
- pythonban versenyfeladatokat az AsusT100-on csinaltam, txt file beolv, algo, kiir, 10" bill-es tablet, de boven eleg volt igy, bar nekem amugy is szokasos mint most is hogy azon netezek a'gyon doglodve (nem rendes asztalnal ulve); sot nekem az ezen levo bill mar nem is igazan tunik fel hogy szukebb (eeepc901, na azon nem progiztam teljesitmenye miatt, de annak is megszoktam a gepeleset). -
Sk8erPeter
nagyúr
Ha relatíve hosszabb távon tervezel programozni, nemcsak egy gyors ránézésről van szó, akkor 15.6"-es kijelző tűnik jónak, ha nem akarod, hogy egy idő után golyózzanak a szemeid, meg klausztrofóbiás legyél a rohadt kevés helytől. Éppen 15,6"-es kijelzőt bámulva pötyögök, a laptopomon (Lenovo Y570) a nem túl izmos 1366×768-as felbontás sajnos a maximális, ezen azért még lehet programozgatni anélkül, hogy rövid idő alatt ki akarnám dobni a zárt ablakon. Függ persze a támogatott felbontástól, de ha meg túl nagy a felbontás, akkor meg lehet, hogy zavaró, hogy már picik a betűk programozáshoz (hosszú távon nézel szöveget, nem jó, ha erőlködik a szemed), akkor meg mi értelme. Meg függ a személyes igényeidtől is. Nyilván lehetséges kisebb kijelzőn is programozni, engem biztos, hogy zavarna. Ezt neked kell megítélni, hogy kinek hiszel.
A 24"-es monitor meg normális munkakörnyezetnél tényleg alap. -
bucsupeti
senior tag
Nem nehezebb, inkább úgy fogalmaznék hogy más.
SZVSZ a C jellemzően hardverközeli, vagy operációs rendszer szintű programok írására való. Üzleti alkalmazásokat manapság nem C-ben írják.
A C egy struktúrált, moduláris programozási nyelv, míg a Java egy objektum-orientált nyelv. Ez a nagy különbség a két nyelv (és környezet) között.Bár én annak idején Pascalon (és Basic) nevelkedtem és strukturált elveket tanultam először, mégis azt mondom hogy az objektum-orientált gondolkodás és programozás hatékonyabb az üzleti alkalmazások fejlesztését tekintve. Ez persze az én véleményem és biztosan lehet jó progikat írni strukturált programozás elvek alapján is.
A C-t manapság gyakran arra használják hogy a programozás alapjait megtanítsák. A népszerű nyelvek legtöbbje C-szerű szintaxist használ. Pl egy for ciklus szintaktikailag ugyan úgy néz ki C-ben mint Javában.
Ha teljesen az elején tartasz és még nem programoztál akkor célszerű lehet a szintaxis megtanulása miatt C-ben kezdeni. De pl ne akarj Windows 8.1-re grafikus felületű programot írni. Nem arra való.
Ha kell segítség szívesen segítek, privátban keress meg ha gondolod.
-
bucsupeti
senior tag
nagyon ritka az adatbázisok nélküli fejlesztés, tehát adatbázissal nagy valoszinüséggel dolgozni kell, ha programozásban gondolkodsz.
java szerintem jó választás. intranet/internet alkalmazások és desktop alkalmazások mellett pl android fejlesztésre vagy különféle beágyazott rendszerek fejlesztésére is használatos. -
bambano
titán
szerintem először is találd ki a megoldandó feladatot. például mátrix determinánsa speciális, 4x4-es esetben. Ezen a wiki oldalon van a kiszámolási algoritmus, 4x4-es mátrix determinánsának kiszámolását visszavezeti a kifejtési tétellel a 3x3-asra, azt meg Sarrus szabállyal kiszámolja.
Írsz egy kliens progit, ami 3x3-as mátrix determinánsát számolja, felrakod négy példányban egy vagy több gépre, meg írsz egy szerver progit, ami meghívja őket és utána a kifejtési szabállyal kiszámolja az eredményt. (most tekintsünk el attól, hogy a kliens-szerver architektúra pont fordítva nevezi a dolgokat).
Ha még egyszerűbbet akarsz, akkor számoltass Fibonacci számokat (F(n+2)=F(n+1)+F(n)). A feladatod valószínűleg nem zárja ki, hogy a kliens és a szerver ugyanaz legyen, saját magát hívogassa. Írsz egy progit, ami adott porton figyel és ha kap egy számot, megmondja az annyiadik Fibonacci számot. Ha nagyobbat kap, saját magát hívja.
-
Nem csak azért tanulj angolul, ahogy írta Dabadab, mert a legjobb anyagok angolul vannak, hanem azért, mert informatika nyelve az angol. Kell hozzá.
Egyébként egy magyar szlovákiai tanártól anno egy nagyon jó anyag volt pl. Delphihez, illetve van egy jónak mondható c# anyag is fent a neten.
-
kispx
addikt
BRIAN W. KERNIGHAN - DENNIS M. RITCHIE - A C programozási nyelv (nem épp ebook)
Nagy Gusztáv - Java programozás
Full Circle magazin (Ubuntu Linux + C)
GoogleDe én is inkább az angol irodalomra szavaznék.
-
Szerintem a koncepciód nem az igazi. legjobb lenne, ha létrehoznál egy csv fájlt (ha adatbázissal nem akarsz dolgozni), majd az egyik oszlopába tárolnád a egy logikai változóval vagy integerrel, hogy hogy állsz azzal a szóval. A csv könnyen importáltható, exportálható a legtöbb programozási nyelvben. Természetesen az merevlemezes olvasási-írási műveletet csak egyszer illik elvégezni, hacsak nem dolgozol nagy mennyiségű adattal, akkor az elején beolvasáskor pakold az egészet egy mátrixba, majd kilépéskor mentsd a mátrixot a csv fájlba.
-
Nem ismerem, de nincs benne opció, hogy a start gombod default gomb legyen? Akkor az enterrel azt ütöd le. Ez szinte mindenben van.
Másik lehetőség, hogy ha figyeled az entert. Pl. lastkey() = 13. Elvileg ad egy integert, ami általában az ascii. Ez is mindenben van szinte. Az enter a 13-as.
Azért megy fejből, mert előbbit pár napja, utóbbit ma használtam. -
-
fatal`
titán
145., Fogsz egy másik vektort, belepakolod először az eredeti utolsó elemét, aztán végigmész a régi vektoron és folytatva az utolsó előtti elemig bezárólag beleírod a többi elemet, majd a végén ezt az új vektort egyenlővé teszed a régivel
147., ugyanaz mint fentebb csak nem az utolsó elemet rakod be az új, ideiglenes vektorban, hanem az utolsó paraméterben megadottat és utána a ciklust a hossz-megadott értékig csinálod
148., kitörlöd az első elemet és ciklussal a többit eggyel előrébb hozod
150., ugyanez csak nem az elsőt törlöd hanem a paraméterben kapott indexet és a ciklust a kapott index (+1)-től indítod
151., itt is ideiglenes vektor, beszúrod az első helyre az új elemet, átpakolod a többit majd beállítod az új vektort az eredetinek (értékadás)
-
Jim-Y
veterán
Igazából a programozáshoz matematikai logika kell legfőképp, illetve sok gyakorlás 1-1 programnyelvre lebontva, szerintem attól, hogy egy, vagy több logikai játékkal foglalkozol, még nem fog jobban menni a programozás:S
Inkább találj egy olyan programnyelvet amivel sulin kívül is szivesen foglalkozol, abba ásd bele magad, érd el, hogy szívesen programozz benne, ha ez megvan akkor lehet, hogy már a többi is könnyebben fog menni ..
-
-
doc
nagyúr
Pascallal csak akkor foglalkozz ha tananyag lesz a suliban, egyebkent felejtos.
a C-t mindenkepp meg kell tanulnod, az osszes iskolaban alap (nem veletlenul), akarcsak a C++ (de ne ezzel kezdd, foleg ha nem ismered az objektumorientalt szemleletet, marpedig ahogy latom, nem)
aztan kesobb gondolom lesz Java vagy C#, esetleg PHP, de ezzel raersz majd akkor foglalkozni -
Gyuri16
senior tag
szerintem ha suliban c/c++ lesz akkor kezd azzal, lehet kicsit nehezebb lesz a belelendulni, viszont legalabb nem fogod a pascalos dolgokat visszasirni
amugy en is pozsonyban tanulok (comenius egyetem, informatika), nalunk elsoben delphi van (most mar lazarus, mert nincs ingyenes delphi), ha erdekel itt a prog 1,2 honlapja: [link].
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Kutya topik
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest