- Az Amazon 54 milliárd dollárt pumpál Nagy-Britanniába
- A Tesla és a Google volt mérnökei AI által írt szövegek után kutatnak
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- A ViewSonic új üzleti monitorai megoldják az online kommunikációt is
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Milyen egeret válasszak?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
creation #8661 üzenetére
"Az adatbázis felépítését, már meg ne haragudj, de hogyan tervezze meg, ha fogalma sincs, hogy az adott eszköz milyen adatokat fog neki oda hányni és azok mekkora méretet is öltenek?!" teljesen mindegy, hogy egy hipotetikus adatbázis végül mekkora lesz és az is mindegy, hogy eltalálja-e a méretét.
jegyet az eredmény megkapásáig vezető útért kap. ha ebben egy mező mérete rossz, majd újraszámolja.
-
bambano
titán
válasz
Doctor46 #8654 üzenetére
"- Határozza meg a rendszer működése során jelentkező kritikus pontokat, hibákat és
javasoljon megoldásokat!": szerintem itt a legfontosabb, amit domborítani kell, hogy a rendszert fel kell készíteni arra, hogy a bemenő adat kupleráj és abból először standardizált értéket kell előállítani.
nem tudhatod, hogy miben mérnek, celsiuszban vagy fahrenheitben, hogy minden mérő ugyanabban mér-e. azt sem tudhatod, hogy konkrét számot kapsz-e vagy valamilyen szorzatot, hány jegyre kerekít, stb. azt sem tudhatod, hogy a programod teljes életciklusa alatt mindig ugyanolyan mérőberendezéseket fognak-e felszerelni, akár javítás közben is, mint az elején.például az snmp nem tud törtszámot, gyakran úgy adják meg a hőmérsékletet, hogy 10-zel szorozva, egészre kerekítve.
szerintem egy ilyen programot rendesen csak úgy lehet megírni, ha képes mérőpontonként különböző, konfigurálható algoritmussal bejövő adatot értelmezni.
a másik problémám az szokott lenni, hogy nem ártana tudni, mely adatok születtek egy időpillanatban, illetve egy adott mérőponthoz idősorrendet egyszerűen tudni kellene csinálni.
szerk: a másik probléma, ami fontos lehet (egy áruházban a hűtőpultok hőmérséklete az élelmiszerbiztonság miatt fontos lehet. hapci... ja nem, hanem haccp.), hogy hogyan biztosítod a szünetmentes működést. rendszert mindig kell karbantartani, tehát mit kezdel azokkal az időszakokkal, amikor az adatbázisszervered nem elérhető?
-
bambano
titán
sed -e 's/./&\n/g' file | sort | uniq -c
de ezt inkább a shell szkript topicban.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #8325 üzenetére
[link] szerintem a soros portok jobbak, mint az usb konverterek. az usb konverterekből nekem van olyan, ami hibázik, meg olyan is, ami viszonylag stabil.
a málnaboltokban árulnak nem szabványos feszültségű usb konvertert.[link]
szerintem a programmal nem lesz probléma, sima usb-serial támogatás kell hozzá.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8254 üzenetére
nem, nem ennyi jutott eszembe válaszként, de csak ennyi fért el a moderálási elvek miatt a topicban
szerintem hagyjuk ennyiben.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8251 üzenetére
bocs, hogy zavartam köreiteket.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8246 üzenetére
Simán
Ez volt az eredeti link: /direkt nem linkként/
http://ingatlan.com/kutvolgy/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+12+kerulet+dios+arok/21040926?sid=6ebből, és ha megnézed az oldalt, amire mutat, látszik, hogy a 21040926 a hirdetés azonosítója. így egy próbálkozást megért nekem tegnap este, hogy kigyaluljam belőle a nem fontosnak tűnő adatokat és maradt ez:
http://ingatlan.com/21040926
ezt le lehet tölteni a weblapról, és abban benne van minden. ezek után belenézel a html-be, és megtalálod, hogy így írták le a dolgokat:
<tr><th>Ingatlan állapota</th></td><td>újszerű</td><th>Emelet</th></td><td>2</td></tr>
<tr><th>Épület szintjei</th></td><td>3</td><th>Fűtés</th></td><td>házközponti egyedi méréssel</td></tr>tehát azt a két sort kell kiszedni, amiben az Emelet és a szintjei string szerepel.
ez linuxon kb. ennyi:
wget -O - http://ingatlan.com/21040926 | egrep 'Emelet|szintjei'a többit már csak egy kis seddel vagy awk-kal ki lehet szedni. ha a hozzá tartozó számok egyenlőek, akkor az url-ben levő azonosítót kell letárolni.
értelemszerűen az azonosítót, mint ciklusváltozót kezelve le lehet nyalni a komplett adatbázist. (most nem tekintem, hogy ezért lelőnek)
ha ezt a kérdéskört bedobod a nagy shell script topicban, negyed óra alatt összedobják neked a komplett megoldást
megjegyzem, ezzel a paranccsal csak azt az egy html oldalt tölti le, ami karakteresen tartalmazza az adatot. a sallangokat, képet, css-t, egyebet nem. ennél kevesebből szerintem nem lehet megoldani, feltéve, hogy nincs közvetlen adatbázis hozzáférése.
szerk: arra azért készülj fel lélekben, hogy nem lesz minden oldalon minden adat pontosan kitöltve, tehát lehet, hogy több változat lesz a string keresésre.
-
bambano
titán
válasz
attiati #8238 üzenetére
szerintem így nem érdemes hozzáfogni.
ha egy adatra van szükséged, akkor azt az egy adatot kell lementeni és megoldani, hogy ehhez csak a minimálisan szükséges adatforgalmat generálja.kicsit megnézed az url-t, rögtön ki lehet találni, hogy az adatbázis azonosítójuk a 21 millióval kezdődő szám, a többi, keresési feltétel csak töltelék. ebből már látható, hogy milyen url-t kell végigpörgetni, a letöltött html-ből kibogarászni az adatot, és csak azt menteni. ez linuxon kb. 15 perces munka.
viszont az is látszik a hirdetésekben, hogy nem adják meg a konkrét címet, vélhetőleg azért, hogy a közvetítői díj megspórolására bazírozó vevők ne tudják megkerülni az irodát. ez az a pont, ami betesz a letöltési ötletnek, mert enélkül tök feleslegesen töltöd le, nem lesz pontos adatbázisod.
-
bambano
titán
válasz
attiati #8234 üzenetére
az ingatlanközvetítőknél a legnagyobb érték az ingatlanadatbázis. jól elválasztható az a fajta nézegetés, amikor venni vagy eladni akarsz, meg a teljes letöltés. ha lehúzod az egészet, azt fogják gondolni, hogy versenytárs ingatlanos vagy, aki így akar kezdőadatbázist szerezni.
-
bambano
titán
"Az analizis azert nem "a" matek": ezt a matematikusok tudják, de az egyetemen a tárgyösszevonások következtében van, hogy analízisnek hívják. végülis ez egy lényegtelen körülmény.
anno nekem úgy kezdték a matekot, hogy itt van 5 mondat from peano, ezt elhisszük, minden mást bizonyítunk. a gyerekemnek úgy indítottak, hogy valós számok halmaza meg test. nekem volt 3 félév analízisem (az tényleg analízis volt), két félév numerikus analízisem, két félév lineáris algebrám, két félév "bevezető fejezetek a matematikába" (ez valójában algebra volt), két félév valószínűségszámítás, két félév matematikai statisztika. És ez csak a matek matek volt, a mateknak a számítástechnikához közelebbi része még pluszban jött rá, úgymint matematikai logika, és a következményei, mestint, progmódszertan, stb.
(#8194) Jim Tonic: hehe, így jártál
egyébként a tavalyi statisztikát láttam, a villanytanra felvett diákok jobb belépő felmérőt írtak, mint a mérnökinfósok. lényegesen. a villanytanosok dolgozateredményéből a gauss görbe ott volt, ahogy a tanszék elvárta, a mérnökinfósoknál lényegesen alatta. főleg fizikából.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8192 üzenetére
hint: most kezdte a másodévet a lányom bme mérnök-infón.
"Te amúgy szeretsz picit barokkos túlzásokkal élni néha": függetlenül attól, hogy erre a konkrét esetre ez nem igaz, egyébként vállalom.
"ez alapján én picit túlzásnak is érzem egy informatikai oktatás esetében": én meg nem érzem annak. a matematika oktatásnak nem csak a közvetlen haszna számít, hogy tudod-e a funkanalt vagy nem, hanem a közvetett haszna is, hogy trenírozzák az agyad. az atlétika versenyzők sem csak a versenyen futnak, pedig az számít, hanem edzésen is, hogy megerősítsék magukat későbbre.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #8185 üzenetére
nem értek egyet, az szte a régi nagyok kategória. nem azért "nem jobb", mint az szte, mert kopik a minősége, hanem azért, mert az szte soha nem is volt sokkal lejjebb.
ha én régi nagyokat emlegetnék, akkor olyanokkal állítanám szembe, mint pl. a Nehézipari Műszaki egyetem informatikai képzése vagy jogászképzése. Ez volt a mai Miskolci Egyetem leánykori neve, és ők is beleestek abba a hibába, hogy a kihaló szakjaik helyett elkezdtek mindenféle kihalószak-informatikust képezni. Később lett progmatjuk is, de a tapasztalat szerint a frissen indított szakok minősége nem olyan jó.
-
bambano
titán
válasz
daneel92 #8177 üzenetére
az elte-n tudományosabb módszerekkel tanítanak, matekból van rendes tétel-bizonyítás, a bme-n mérnökösebb módszerrel, nem annyira érdekli őket, hogy miért van úgy, csak használják. az elte-n több a matek, a bme-n a villanytan felszínébe is belekarcolnak egy kicsit.
az már tényleg hitvita, hogy melyik a jobb a munkábaállás szempontjából. lehet, hogy mindegy.
-
bambano
titán
kisvállalkozóknál egyszerűbb cuccok vannak, jellemzően sokféle és nincsenek nagy varázslatok.
multinál vannak a rendesebb vasak, időnként olyan csillagháborús dolgokkal, hogy hihetetlen.egy kisvállalkozónál jellemzően bót'ból összerakott, asztali kategóriás gépek vannak, pár hálózati szolgáltatással. ott egy vagy egy se informatikus van, akinek mindenhez kell értenie, toner cseréhez, stb.
a multinál van szerver kategóriás szerver, gyakran kosárszám, külön adatbázis kezelő, rendes adatbázis, központi user azonosítás, tároló rendszerek, storage network, stb. ehhez megfelelően nagyvállalati programozási filozófia. meg mindig van legalább egy hülye főnök
az esetek zömében a multinál van a nagy zseton is. szóval ha a pörgést szereted a mélyvízben sok pénzért, akkor multi. ha eléldegélnél csendesen kis pénzből, kis focival, akkor kisvállalat, pláne vidéken.
én nem hiszek abban, hogy ma lehet valaki it-ből polihisztor. régen túlnőttünk ezen. it-ben szakmai karriert egy részterület alapos ismeretével lehet csinálni. ez a részterület az idők folyamán egyre kisebbé vált, ahogy nőtt a tudnivaló. pl. egy kisvállalatnál az adatbázist felteszik A szerverre (mind az egy gépre, ami van), és kész. multinál meg külön ember van arra, hogy üzemeltesse csak magát az adatbáziskezelőt (gyakran clusterben), dedikált géppel, másik ember van, aki ért az sql-hez, harmadik tudja kezelni az adott adatbáziskezelő mentőrendszerét, negyedik ért ahhoz az oprendszerhez, amin az adatbáziskezelő fut.
a harmadik fajta életmód a tanácsadó szerepkör, amikor relatíve kis cégnél vagy alkalmazásban, de kölcsönadnak multikhoz, egy adott feladat elvégzésére. ez inkább a multis lét, hiába kisvállalati alkalmazott vagy. ráadásul két főnököd van, aki lehet hülye
-
bambano
titán
válasz
martonx #8139 üzenetére
ha kezdőnek való konfigot kért volna, vagy ha normálisat, vagy ilyesmit, akkor lehetne igazad, de ő szuper konfigot kért. A szuper konfig pedig egy rendes alaplap (minimum asus workstation), stb.
Anno (2011 elején) nézegettem szuper konfigot, egy 990x-es proc, x58a-s alaplap, rendes táp, 24 giga ram, rendes ház, rendesen kiperkált áfával nem állt meg fél millerből. plusz diszkek + videokártya + monitor.de egy 4770k proc most is 80 rugóról indul az árgép.hu szerint, a ws alaplapok 60-100k között, 16 giga ram 50-től, táp+ház talán megáll 40-ből, videokártya 50-től a csillagos égig, diszk 30-végtelenig. ez akkor se 80k, hanem 300-tól felfelé.
ez a szuper konfig. az általad javasolt i3-as meg az észszerű konfig. vagy vesz 60 rugóért egy használt t400-as gondolkodó asztalt, ami erősebb, mint amin én az első nagyobb programomat megcsináltam.
-
bambano
titán
válasz
bigbuda #8136 üzenetére
a szuper konfigban a táp a felénél többet teszi ki az általad megadott értékhatárnak, az alaplap pedig önmagában eléri az alsó limitet.
tehát úgy lehet 60-80k-ból szuper konfigot összerakni, ha alaplapra is van külön 60k, memóriára is van másik külön 60k, meg procira is van 80k, de inkább több.
Milyen asztali pc-t vegyek topic.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
bigbuda #8053 üzenetére
a bme-n mostanában beléptető kártyás kijövetel van. bemenni be lehet simán, csak kijönni
azt nem tudom, ahhoz mit szólnak, ha csak simán kijössz. de jobb előadásokon tömeg van, aminek két következménye is van: nem biztos, hogy lesz helyed és sokkal nehezebben szúrják ki a potyázókat.de a lényeg: a bme-n a fontosabb előadásokról van videofelvétel a videotoriumban, ha mindenáron meg akarod nézni az előadást, szerintem jó ötlet lehet felvételről.
-
bambano
titán
Egy kis segítség kellene crc-16-os algoritmus ügyben:
Egy beléptető kártyaolvasót buherálok. Az állítás az, hogy 9 bájtot küld kártyánként, az első két bájt a kártya típusa, 5 bájtban a kártya sorszáma, majd két bájtban egy crc-16-os ellenőrző összeg van magas-alacsony sorrendben. Ezt olvasom 5 kártyáról:
55:4d:09:00:60:4d:78:c6:90 9574
55:4d:09:00:7f:4d:35:a9:2a 2f30
55:4d:09:00:7f:4d:45:38:46 43d4
55:4d:09:00:7f:4d:48:db:5f 5a91
55:4d:09:00:80:4d:b3:f0:40 45a2Egy felületes keresésem a neten eddig 8 darab crc-16-os algoritmust talált, az utolsó szám az alapértelmezettnek írt algoritmussal számolt crc. Most:
a./ nem jó az olvasó
b./ nem jó a crc számoló kód
c./ nem tudom, melyik crc-vel kódol az olvasó
d./ bármi egyéboptimális válasz egy url egy olyan crc-16 kódra c-ben, ami ezt a végeredményt adja. kösz.
-
bambano
titán
válasz
moli.hu #7958 üzenetére
töltsd fel valami tármegosztóra vagy küldd el emailben.
parasztosabb megoldás: screen-ben irc kliens, és dccszerk: lehet az gtalk vagy jabber is.
szerk2: IP over postagalamb -
bambano
titán
válasz
moli.hu #7917 üzenetére
kicsit javíthatna a tanácsokon, ha elárulnád az oprendszert, esetleg a programozási környezetet...
debianon shell-ben az snmp 5 perc konfig, meg egy-egy utasítás. beállítod rendesen az snmp trapokat fogadó démont, utána snmptrap paranccsori utasítással tudsz trapet küldeni. a fogadó oldalon meg megadod, hogy milyen shellscriptet futtasson, ha trap jött, és kész.
ha pl. jávázol, akkor jávában is lehet oprendszer parancsot forkolni, de van snmp4j csomag, amiben implementálva van minden, ami kell. a fogadó oldalon meg a shell elindít valami programot, ami a jávás alkalmazásodat jávás szabvány szerinti interfészen keresztül értesíti.
egyéb ötlet: postgres tud eseményeket figyelni, felraksz egy listen-t a szerver oldalon, kliens oldalról meg notify és kész. a többi adatbáziskezelő is biztos tud ilyet, csak azokat nem ismerem eléggé.
ircet nem javaslom, ahhoz mindennek működnie kell, irc szerver hálózatoknak split nélkül, és az odáig tartó internetes kapcsolatoknak is. akkor inkább twitter vagy valami xmpp alapú cucc (gtalk, jabber). ezek egy fokkal jobbak, mint irc szerverben bízni.
de akár emailt is küldhetsz, unix tud shell szkriptet indítani email érkezésre. ssh is jó, kulcsos authtal.
-
bambano
titán
válasz
martonx #7833 üzenetére
láttam már én is olyan céget, ahol kötetlen munkaidő van, akkor dolgozol, amikor akarsz, de reggel 8-kor scrum standup van *mindenkinek*.
de ha már írok, hagy tegyek már fel egy filozófiai kérdést:
van egy tábla, számlák vannak benne, egy mezőben a kreálás dátuma timestampként, egy másikban a számlasorszám, ezeket bekérted egy lekérdezéssel.amikor ki kell írnod a számla sorszámát sorszám/év alakban, akkor:
a./ betöltötted a dátumot, string művelettel levágod az első négy számjegyet és kész (iso formátum)
b./ felveszel még egy mezőt a selectbe, az adatbázis kezelővel konvertáltatsz egy int típusú év mezőt és azt írod oda?vagyis sebesség, stb. okán elhiszed, hogy az első négy karakter levágása mindig jó eredményt fog adni, vagy precízen megcsináltatod az adatbáziskezelővel a dátum év részét és azt írod ki?
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #7798 üzenetére
arra, hogy nulláról kezdeni, szemléletet megalapozni jobb irányított módon, vagyis profi tanár vezetésével.
ha nekiesik a netnek és elolvas mindenféle anyagot, amit ott talál, akkor káosz lesz a fejében, pont a rendes megalapozás fog hiányozni, a miérteket nem fogja tudni.
ha valaki már tisztában van az alapokkal, akkor lehet a netet böngészve fejlődni.
-
bambano
titán
válasz
Jhonny06 #7784 üzenetére
nem tudom, milyen oprendszer, de linuxon úgy lehet, hogy végtelen ciklusban beleírod a dátumot a logba, majd pingelsz adott darabszámot és kezded újra.
a linuxos pingnek meg lehet adni, hogy hány csomaggal próbálkozzon, mondjuk 60-nal, akkor percenként beleírna egy dátumot a logba. de ez nagy shell script topic téma
-
bambano
titán
válasz
bucsupeti #7715 üzenetére
ja, jáva meg hibernate, meg beinduló ötletelések, és így lesz egy sufniprojektből egy összetákolt gigamarhaság.
nem a cég üzleti folyamatairól van szó, hanem pár autóról.
"ha egy közepes vállalat IT támogató rendszerét te alakítod ki és üzemelteted..." olvasd már el, hat fős cég. semmit nem fog kialakítani egy sóher főnöknél, pláne nem it támogató rendszert.ha már hozzászólok, az eredeti felvetéshez: ha nem vagy programozó és nem munkaköri kötelességed ilyeneket programozni, akkor vagy fogsz egy szívlapátot és addig vered vele a főnököt, amíg feladja az ostoba ötleteit, vagy szépen leírod, hogy ennyi túlóra, egyéb költség lesz vele, hogy állunk a kifizetéssel?
tanulja meg a főnök, hogy sz.ból nem lehet várat építeni, a programozói munkaerőnek ára van. az ilyen sóher főnököt nem árt minél előbb észheztéríteni, mert ebből még baj lesz.
-
bambano
titán
válasz
skoda12 #7631 üzenetére
számomra a jávában nem az az ijesztő, mikor adatszerkezeteket meg ilyeneket kell programozni, vagyis jávában pascalul programoz az ember, hanem az, hogy a jáva önmagában kb. nullát ér. kell hozzá valami keretrendszer, perzisztencia réteg, ezmegaz, mire mindent végignézi valaki külső segítség nélkül, el is avul az egész.
a saját példám: mire belerázódtam a woodstockba annyira, hogy élesben használni merjem, kivágták a netbeansból és nem fejlesztik tovább.
-
bambano
titán
válasz
bigbuda #7610 üzenetére
rendesen programozni szerintem sehol nem fognak megtanítani. Az oktatási intézmény minőségétől függően több-kevesebb tudást fogsz kapni arról, hogy a típushibákat hogyan lehet elkerülni meg pár alapvető dolgot. Ha jó helyen tanulsz, megtanítják a matematikai alapokat arra, hogy miért ne csináld, ami hibás. Ha meg rossz helyen tanulsz, akkor nézni fogsz ki a fejedből bambán és kénytelen leszel magadtól felszedni azt, amit találsz. Ez vagy jó irányba mutató készség lesz, vagy nem.
Megtanulni csak úgy fogod, ha belevágod egy nagy fába a fejszédet és addig gyűröd, míg készen nem lesz. magyarul valami nagy hobbi projekt.
-
bambano
titán
válasz
sztanozs #7613 üzenetére
amikor én jártam Debrecenbe (88-93), akkor a tárgyak zöme matek alapú volt, volt minimális oprendszer-üzemeltetés, nulla hálózat és egy kis programozás, nulla adatbáziskezelés. A legkomolyabb programnyelv a pascal volt, mi *még* nem tanultunk pc-s assemblyt, csak nagy ibm-est. Az objektumorientált programozásról annyit tanítottak, hogy a Horovitz könyvben van róla egy fejezet.
-
bambano
titán
válasz
bigbuda #7602 üzenetére
általában is azt gondolom (tehát nem csak progmatra levetítve), hogy olyan iskolába érdemes menni tudást szerezni, ahol az adott szak oktatásának elég hosszú hagyománya van, annyira, hogy képes legyen kinevelni egy jó oktató gárdát. Ezért ha tényleg tanulni akarsz, akkor első körben a főiskolákat húzod le, második körben minden olyan egyetemet, ahol kényszerből kezdtek informatikát tanulni, mint például Miskolc. Miskolcon, ahelyett, hogy a nehézipar magyarországi felszámolásával párhuzamosan felszámolták volna a nehézipari iskolákat, mindenféle mást kezdtek el oktatni, így voltak például kohómérnök-informatikusok. rotfl.
Úgyhogy bme-elte-szeged-debrecen. a többi még ennyit sem ér szerintem. A tudományegyetemi karokon inkább a program*tervezés*-en van a hangsúly, azaz több matek, matlog, programozáselmélet, a mérnöki karokon meg több a gyakorlati tudás, az életben azonnal használható ismeret.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #7581 üzenetére
az aloha mint lan protokoll...
a tcp mint host-to-host transport layer...
ennek következtében az alkalmazási réteg sem az, amit ott ír. -
bambano
titán
válasz
Jhonny06 #7567 üzenetére
gondolom alapvetően socket programozást jelent, meg az alsóbb szintű protokollok ismeretét debuggolási szinten. ezen kívül szerver vagy kliens oldali programozást is jelent, amikor adott felhasználói szintű protokollt kell leprogramozni, és érteni kell hozzá olyan szinten, hogy tudd támogatni. vagy felhasználói szintű protokollt kitalálni...
-
bambano
titán
szerintem csak magyarul nem tudnak, mert ha így olvasnád a szöveget:
{HTML (+CSS), XML, SQL} (tartalmak leírására és azok stílusának definiálására)
akkor ez elmegy.én nem végeztem ilyet, viszont tanítottam benne, kb. nullát ér. annak érdemes elvégeznie, akinek van állása, ért is ahhoz, amit csinál, viszont a fizetési kategóriája alacsony a papírnélküliség miatt.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #7275 üzenetére
lehet, hogy akkoriban nem történt semmi, manapság viszont felzárkóztató kurzusok felvételére kötelezik, aki rosszul írja meg a felmérőket.
-
bambano
titán
mérnök infóra erősen ajánlott az emelet szintű matek és fizika. arra már nem emlékszem, hogy kötelező vagy csak ajánlott. az első héten rögtön szintfelmérő dogát írnak matekból és fizikából. mérnök infóra programozási affinitás nélkül menni erős ötlet, progmatra/progterv infóra meg felesleges próbálkozás. progterv az inkább matematika, mint programozás.
-
bambano
titán
úgy, hogy egy pár mondatos leírásban feldobod a labdát, és amelyik beszállító jelölt alkalmasnak érzi rá magát, az elvállalja. utána pedig egy nagyon sok menetes megbeszélés sorozat kezdődik, ahol a beszállítónak kell rendelkezni azzal a szaktudással, hogy kihúzzon belőled minden infót, ami a teljesítéshez kell.
neked el kell mondanod mindent, amit a feladatról, a környezetről, a folyamatokról konyhanyelven tudni kell a beszállítónak. azt viszont teljesen rossz elgondolásnak tartom, hogy az a megrendelő, aki nem érzi magát annyira profinak, hogy megcsinálja a programot, azért előírja a profinak, hogy hogyan is kell megcsinálni.
az, hogy hogyan szedik ki belőled az infókat, külön tudomány, de nem a megrendelői oldal tudománya. az interjú sorozat végén pedig kapsz a megrendelőtől egy rendes specifikációt, amire neked bólintani kell.
ehhez még társulhat olyan tudomány vagy igény, hogy a program elkészülte mellett megmagyarázzák, hogy a megrendelő cégében mit kell változtatni ahhoz, hogy az új rendszer jól működjön.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
engem érdekelne egy intelligens hűtésvezérlés pc-be, kis csavarással
mert normálisat még nem láttam...
(többek között) stacker1-es házhoz van olyan vinyókeret, amibe 4 vinyót bele lehet rakni és van az elején egy nagy venti. hőérzékelőkkel mérni kellene a 4 vinyó hőmérsékletét és pic-cel vagy ilyesmivel szabályozni 0 és 100% között a ventilátor fordulatszámát.
még nem volt a kezemben olyan, ami megállította volna a ventit, ha nem kell, meg olyan sem, hogy több helyen mér és a legmelegebb szerint vezérel.
A másik ötlet: lakóház vezérlés. érzékelőkkel figyelni, ki mikor hol tartózkodik és kapcsolgatni a villanyt, stb. van rá kész protokoll is: X10.
-
bambano
titán
egyik példám, amikor egy jávás programból kellett infót kiszedni. komoly veszekedést kellett tartani a fejlesztőkkel, hogy ne xml-ben adják ki az adatot, mert totál felesleges, elég a csv is.
meg hogy ha tudunk ldap szervert üzemeltetni, akkor használni is fogjuk, ha törik, ha szakad. hogy nincs rá szükség, az nem számít, tudunk ldap queryt programozni, akkor lesz.
szerintem az ilyen hozzáállás miatt lassúak a jáva programok.
(#7071) modder: a getter-setter max. addig nem probléma, amíg megírja helyetted a kódgenerátor. mert egyébként nem az álmok netovábbja gettersettert programozni, favágó munka legalja.
-
bambano
titán
én nem főállású programozó vagyok, nem ez a fő feladatom. nem vagyok meggyőződve arról, hogy azokat a feladatokat, amiket ma oop-ben oldanak meg, oop-ben érdemes megoldani. szerintem van az oop-nek egy overheadje, ami akkor kezd kifizetődni, ha túl nagy a probléma és már tényleg kell hozzá az oop. hogy minden piszlicsáré dolognál ágyúval lövünk verébre, annak a hatékonysága kétséges számomra.
-
bambano
titán
válasz
#25954560 #7065 üzenetére
a gyors jáva kód dolog akkor szokott átmenni mítoszba, mikor az első mások által faragott cuccot betöltöd a saját programodba. nem feltétlenül a jáva lassú, azok a framework-ök lassúak, amiket használni akarsz.
Nekem meg az a tapasztalatom, hogy azért lassúak a jáva programok, mert túldizájnoltak. Kiindulva a "ha kalapácsod van, mindent szögnek nézel" mondásból, én már láttam olyan jáva architektet, aki a budizást se tudta volna megoldani 50 gettersetter meg 3 xml parser nélkül. Mindent beleraknak a programba, amit valaha feltaláltak jáva területen. Olyan is lesz... de ettől még mindig nem a jáva lassú.
meg néha nem ártana elfelejteni, hogy a jáva oop...
-
bambano
titán
válasz
martonx #7048 üzenetére
Eszerint azt, amit jávában néhány tízmillióból kell összehozni, azt nem csinálod meg .net alatt sem sokkal kevesebből, mert a tesztje szerint átlagosan 16%-kal gyorsabb a .net és csak nagyon matekos feladatokban gyorsabb 75%-kal (ami a fordítási módszereket tekintve egyáltalán nem rossz eredmény).
-
bambano
titán
ha bármilyen módon kötjük össze, akkor csak bonyolítjuk a problémát.
"Olyan gyűrűt keresni viszont ebben a részgráfban, amely nem metszi önmagát, és csak node-ban tudja egyáltalán (nyilván), ez NP-teljes.": mint a korábbi hsz-ek mutatják, nem. NP teljessé max. az teszi, ha hozzávesszük az általad javasolt legrövidebb kitételt is. bár nem vagyok meggyőzve erről sem.
Szerk: "mint a feladvány is mondja - célszerű azt a részgráfot kiválasztani, amiben minden gép minden géppel közvetlenül össze van kötve": semmi ilyesmit nem mond a feladat, a gyűrű definíciójába beletartozik, hogy a csomópontok fokszáma=2, a minden gép minden géppel közvetlenül össze van kötve esetén meg n-1 a gépek fokszáma.
-
bambano
titán
itt pontok halmazáról van szó, ahol eredetileg nem adott egy él sem, hanem neked kell megkonstruálni az éleidet.
ne gondoljunk bele a feladatba mást, mint amit leírt a hsz-ben.
"Az említett megoldás arra jó, ha van egy csomó pontod és a cél az élek megalkotása úgy, hogy teljesítse a feltételt ": vagyis a kérdésre a válasz.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #6691 üzenetére
ha éppen nincs elcseszni való szabadidőd, akkor nem válaszolsz. ez ilyen egyszerű.
a mások házifeladata az szerintem is más megítélés.
-
bambano
titán
válasz
FehérHolló #6494 üzenetére
-
bambano
titán
engedd meg, hogy ne vitatkozzak veled olyanról, ami egyértelműen és konkrétan benne van a törvényben.
kezdjük ott, hogy NINCS olyan, hogy szerzői jog (egyes számban). Szerzői és szomszédos jogok gyűjteménye van, a törvény is rögtön két csoportra osztja: személyhez köthető jogok és vagyoni jellegű jogok. Jogok például: tulajdonjog, előadás joga, többszörözés joga, idézés joga, szabad felhasználás joga. Ezeket nevezi a köznyelv pongyolán szerzői jognak, még akkor is, ha nem azok.olvasgass: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról
- 4. par. 1. bek.
- 9. par. 1-2. bek.
- 30. par. 1. bek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Quadro FX 570 eladó
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest