- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Számítógépház-választás 2025: airflow, kompatibilitás és hibák
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED monitor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
modder
aktív tag
válasz
bambano
üzenetére
Ez a "túldizájnoltság" szerintem is probléma, és ettől tényleg lehet lassú valami. A Java EE-nek egyébként is az az alapelve, hogy minden specifikáció, minden egy interfész, aztán olyan implementációt teszel mögé, amit akarsz lásd: OpenJPA, Hibernate, Eclipselink JPA-ra; többféle servlet container; JSF implementációra Mojarra, Myfaces; JDBC connectors; És ezeknek persze együtt kell működniük.
Ez egyébként szerintem nagyon jó dolog, mert választhatsz, ha az egyik nem váltja be az ígéretet, akkor ott van a másik. A különböző implementációk versengenek egymással, így elvileg egyre jobbakká válnak. Sok opensource projektnél elég komoly QA is van. És szerintem nem is itt veszik el a teljesítmény: nem a Java EE service API-k és service providerek közötti vékony interfészen, hanem a service providerek implementációjában, és a programozók hozzá nem értésében, és a túlzott absztrakcióban.
Utóbbira példa, amikor belenéztem az activiti.org kódjába, és végigdebuggoltam egy adatbázis lekérdezést. Na ott fogtam a fejem. Volt benne struktúra bőségesen is azért, hogy az adatbázist el lehessen érni szimpla JDBC kapcsolaton keresztül, támogassa a Spring és JTA tranzakció kezelést stb... Na azt már egészségtelen volt látni
és ki tudja, hogy egy olyan, sokak által használt könyvtár, mint a Hibernate nincsen tele hasonló absztrakciókkal?Állandóan azt sugallja mindenki, hogy milyen jó az absztrakció, mert akkor az interfész mögötti implementációt mindig le lehet cserélni, és nagyon sok végfelhasználói program is ebben a szellemben készül el. Ez az egész attitűd a Java programozóknál pont lehet, hogy a Java hasonszőrű hozzáállásából ered. Nem is alaptalan hülyeség, mert a fenti, activiti.org-os példánál haszna tényleg van: van aki Springes alkalmazásként akarja használni, van aki Java EE alkalmazásba integrálva, van aki szeretne JTA-t használni, van aki nem... végfelhasználói alkalmazásoknál pedig olykor-olykor előfordul, amikor különböző rendszereket kell összekötni.
A másik oldalon mi van .NET-ben? Minden meg van írva a Microsoft által, ritkán kell külső library-ket használni. Az ember, amikor fejleszt, tudja, hogy mikor mihez kell nyúlnia, és tudja, hogy vagy azt a komponenst használja, vagy nagyon nyomós ok/különleges igény kell ahhoz, hogy valamilyen külső libet használjon. Amit pedig használ, az nem fog változni. Ezért absztrakcióra sincs akkora szükség. Nekem legalábbis ez az érzésem, még nem fejlesztettem .NET-ben.
Bár ezzel még nem írtam le a Javát, a fentiek miatt én maximum 5-10% sebességvesztést mondanék .NET-tel szemben, de ez csak intuíció.
A másik, hogy a Java-t tudni kell használni. Nem mindegy, hogy az ember LinkedList-et vagy ArrayListet használ orrba-szájba, nem mindegy, hogy Hashtable vagy HashMap. Nem mindegy, hogy mekkora függvényeket ír, mert a JIT csak függvény szinten fordít, ha ránéz, és látja, hogy ez biztony 200 sor, hülye lesz lefordítani
. Nem mindegy milyen String kezelő függvényeket használ. Nem mindegy, hogy fűz össze Stringeket. Nem mindegy, mekkora objektumokat használ: például kis méretű osztályokat lehet orrba-szájba példányosítani, majd hagyni felgereblyézni a garbage collector által, mert erre van külön optimalizáció a Hotspot VM-ben. String kezelés nagyon sokat el tud venni alapjában véve.
Akkor például, ha valaki JPA-t használ, hajlamos (én hajlamos vagyok) nem figyelni, hogy valójában hányszor fog az adatbázishoz fordulni a provider, amíg ez nincs optimalizálva, bizony előfordul, hogy egy oldal lekérdezés alatt több 10-szer is. Hogy van beállítva a cache, lehet, hogy a memória felét a Hibernate akárhanyad szintű cache-ében tárolt adatbázis objektumok alkotják.
Akkor aki JSF-et használ, nem árt belegondolni, hogy mennyire akar külső komponens library-ket használni, mint az Icefaces vagy Primefaces. Ezek nagyon szépek, sokat tudnak, de megvan az ára is sokszor: a komponensek állapota minden felhasználói sessionre egyedileg tárolódnak, így elég sok memóriát meg tudnak enni. (azt hiszem talán ASP.NET Webforms-szal is ez volt a probléma?) Figyelni kell, hogy mit tárolunk SessionScope beanekben, mert betolni a fél adatbázist memóriába, és ott tartani a user session végéig azért, hogy feltöltsünk egy datatable-t, amit fél percig néz a user, nem túl okos ötlet. Ugyenez vonatkozik JPA-ra is: Eager fetch-csel óvatosan, nehogy pár entitásért berántsa a fél adatbázist memóriába a tranzitív eager fetch propertiken keresztül.
Na ez csak pár dolog, ami eszembe jutott, és ami könnyen problémákhoz vezethet. Ha performance probléma van, nem egyből a nyelvet kell okolni, hanem profiling-ot kell alkalmazni, meg kell nézni, hogy mi lehet a szűk keresztmetszet. A fent leírtak közül bármi okozhat rohadt sok memóriazabálást, lassúságot.Na még egy gondolat, visszaugorva az esetlegesen lassú vagy optimalizálatlan service providerekhez. (mint Hibernate). Vajon jogos-e magát a nyelvet lassúnak kikiáltani úgy, hogy nem közvetlenül a nyelv lassú, hanem a köré épített platform? Szerintem jogos, elvégre a Java EE maga ezek a library-k, de nem egyértelmű, hogy ők okolhatóak ezért. Ott van például a korábban említett Cassandra, Neo4j vagy éppen a HBase, Hadoop platform, mind Javában vannak írva, és köszönik, nagyon jól megvannak és gyorsak. Jobban utána kéne járni a lassúság "sztereotípiának", hogy mi lehet az oka, és mennyi igazság van benne.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Építő/felújító topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kutya topik
- ZyXEL NAS520 – felhős, kétfiókos NAS
- Számítógépház-választás 2025: airflow, kompatibilitás és hibák
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Fujifilm 33/1.4 R LM WR
- Crucial P310 1TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7100-6000 MBs - Eladó!
- WD Black SN770M 2TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 5150-4850 MBs - Eladó!
- Gamer PC 2025, Komplett gép, Garanciális alkatrészek, BESZÁMÍTÁS
- Crucial P310 2TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7100-6000 MBs - Eladó!
- Apple iPhone 14 Stílusos megjelenés, megbízható teljesítmény- Használt, karcmentes 3 hónap gari!
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-K Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

és ki tudja, hogy egy olyan, sokak által használt könyvtár, mint a Hibernate nincsen tele hasonló absztrakciókkal?