- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
Új hozzászólás Aktív témák
-
dodzylla
csendes tag
Igyekszem mindent elkövetni az ügy érdekében, bár még elég homályos sok minden, amint a hozzászólásaimból is látszik
De amint ti is látjátok nagyon kevés használható tananyag van a témában, és kevés helyen is lehet gyakorolni a fentebb említettek miatt, de hamarosan ha végzek a nappalin megpróbálom megcsinálni a szakmérnökit és ott azért jóval többet adnak mint egy OKJ-n, részletesebben elmagyarázzák, talán addigra még itthon is mellé tanulom az alapokat.
OKJ-n is körülbelül én vagyok az egyetlen ember 50 év alatt, 21 évemmel mondta is a tanár ilyen fiatalon nem nagyon kezdtek még bele ebbe, de hát így legalább még nagyobb kihívás
-
sörösló
aktív tag
válasz
dodzylla #3696 üzenetére
El kell keserítselek, az "otthoni gyakorló készülék" sem 2 fillér. Lehet használni az offline virtuális környezetet, bár nem minden készülékben van ilyen (pl. Unitronics). Amelyikben meg van, az gyakran
csak a durva programhibákat hozza ki. A szimulátorral nagyon szépen műxik minden, aztán amikor ráteszed a gépre, jönnek a meglepik. Szóval nem egyszerű az élet, de ha a tudásvágy kitartással párosul, akkor minden sikerülhet. Rögös út ez, de ha végigjárod akkor csak a csillagos ég a határ. Már megint kaparok,de pl. Szirty sem úgy bújt elő az édes anyaméhből hogy a kisujjában volt az egész szakma. Persze más sem.
" remélem hamarosan én is már inkább mentor leszek mint diák!"
Én inkább így fogalmaznék: remélem hogy majd egyszer...Látom, Szirty már megelőzött.
-
dodzylla
csendes tag
Köszönöm a tartalmas leírást! Imádom a nagy gépeket és az elektronikát is, szeretném megcsinálni az automatika technikust is ezután, de úgy vagyok vele ,hogyha legalább itt vagyok ezen az "alap" OKJ akkor legalább értsem meg az alapokat ,hogy tovább tudjak menni, most elektronikai ismereteimet kezdem pótolni bővíteni ,hogy jobban megfeleljek a PLC-hez.
Azonban azt bekell látnom ,hogy hiába akar az öreg ennyit segíteni és nagyon sokat akar átadni hihetetlenül kevés az idő erre az egészre és olyan roham tempóba megy ,hogy nehéz megérteni, persze most ezen ront az is ,hogy főiskola mellett kezdtem el, de nem volt más lehetőség mert olyan nagyszabású változtatást csinálnak az oktatásban, hogy későbbiekben nem tudtam volna részt venni ilyen képzésen, de nem bántam meg mert még így is élvezem meg nagyon érdekesnek találom ennek az egésznek a világát.
Gyárlátogatást tervezek, de nem tudom ,hogy itt Budapesten hova engednének be, majd igyekszem keríteni kapcsolatot.
-
Szirty
őstag
válasz
dodzylla #3696 üzenetére
Helló dodzylla!
"Köszi, egyébként ahogy hallgatom az öreget ez viszonylag régóta üzemelő dolognak tűnik, mégsem találok semmilyen szakirodalmat ami jó lenne alapokra,"
Magam is tettem bizonyos erőfeszítéseket hogy ez a helyzet változzon.
Egyébként több PLC-hez van gyártó által készített magyar nyelvű leírás, amiből tanulni is sokat lehet.
Az OKJ-s PLC tanfolyamok csak a felszínét karcolják meg a témának. Nem fognak megtanítani PLC-t programozni, de utat mutatnak, egyszerű és elnagyolt képet adnak arról mi is ez."Más, ti otthonra tudnátok ajánlani esetleg valami gyakorló készüléket amin élesben lehet gyakorolni, vagy inkább a virtualizált környezet alkalmasabb erre?"
Véleményem szerint otthonra PLC-t venni gyakorlás céljából nem érdemes. Ezek az eszközök túl drágák az ilyesmihez.
Ráadásul az egy ventilátor búgatásából meg LED-ek villogtatásából hamar kihozza az ember amit lehet. Egy komplett gépet vagy gép modell felépíteni meg szintén nagy munka és drága. Ezzel is csak egy bizonyos szintig lehet eljutni (néhány I/O), hiszen komplett csomagoló gépsort vagy égető kemencét senki nem épít fel otthon.Inkább a szimulációkkal érdemes foglalkozni. Sajnos ennek m eg komoly szoftveres követelményei vannak, és nem mondanám, hogy a szoftverek olcsók. Viszont kevesebb fizikai korlátja van akár egy komolyabb gép szimulációját felépíteni.
A web oldalamon (aminek címe minden üzenetem alján ott van) van néhány primitív "szimuláció". A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyenekből sokat lehet tanulni (PLC programot írni ami a szimulált gépet megfelelően működteti).
Persze a szimuláció a valóság leegyszerűsítése ami miatt sok olyasmit nem tapasztalhatunk meg általa amit egy valódi berendezés programozásánál olykor át kell élni.
Nem olvad salakká a mágneskapcsoló, ha egyszerre kapcsolja be a program a két irányt (vagy nagyon gyorsan kapcsolgat oda-vissza). Nem gurulnak szerteszéjjel éktelen csörömpöléssel a leboruló raklapról az üvegek mert egy időzítést elnéztünk. Nem megy tönkre több tonna áru milliós kárt okozva egy hibás program miatt, stb.
Az OKJ-s tanfolyam lehet az úton az első lépés, a LED-ek villogtatása, a szimuláció a második, de hosszú az út.Ha még nem nagyon jártál legalább közepes vagy nagyobb gyárban, javasolnám hogy ha teheted egyszer nézz be ilyenbe és nézd meg hogyan működik, mi működteti, nézz be vezérlő szekrényekbe, ha engedik akkor a vezérlő programokba, figyeld meg hogy mit csinál a gép működés közben.
Valószínűleg vagy nagyon elkeserít majd, vagy nagyon fellelkesít. ha az utóbbi, akkor hajrá! Küzdelem nélkül nincs igazi siker :-) -
dodzylla
csendes tag
Üdv Szirty!
Köszi, egyébként ahogy hallgatom az öreget ez viszonylag régóta üzemelő dolognak tűnik, mégsem találok semmilyen szakirodalmat ami jó lenne alapokra, bár igaz nagyon kevés időm van a tanfolyamra, de nagyon tetszik meg szeretnék belemélyedni, de valamiért nagyon kevés információt találni a neten, és azok is tipikus ahány írás annyi féle. Örülök ,hogy legalább ti tudtok segíteni, remélem hamarosan én is már inkább mentor leszek mint diák!
Más, ti otthonra tudnátok ajánlani esetleg valami gyakorló készüléket amin élesben lehet gyakorolni, vagy inkább a virtualizált környezet alkalmasabb erre?
-
dodzylla
csendes tag
Üdv!
Bocsi ha sok hülyeséget írok, ha jól értem akkor azt kell tennem ,hogy:
Megcsinálom a két merkert amit fentebb írtál, ezeket feltételként beteszem az adott networkokbe, kézit- a kézibe, auto az autohoz, majd egyik feltételét "megszakításnak" úgy mint a "pirosgomb" nevű leállítást a másikéba, a autoba a kézit - kézit az autóba, és a Network 6 ban található kimeneteket merkerekre alakítom.
Köszönöm!
-
dodzylla
csendes tag
válasz
byte-by #3692 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Jól gondoltad, optovedes, sajnos azért nem tudtam leírni az I/O portokat mert ezt órán kaptuk , és az I/O portok nem voltak rajta lapon, és fejből próbáltam meg összerakni de nem jött össze, jól magyaráz az öreg meg tényleg ért is hozzá, de ezt a részt most kicsit elkapkodtuk, de sokat segítettél, köszi!
Igen működnek! külön külön mindenki letesztelte.
Hülye kérdés, ágak alatt networkot értesz?
-
byte-by
tag
válasz
dodzylla #3690 üzenetére
halo dodzylla !
nagyon optoved-esnek néz ki a hardver is meg a program is.lehet, hogy tévedek
persze.mindegy.
az automata üzem vagy a kézi üzem nem lehet "8" vagy "9".
meg "kéne lennie".
nyilvánvalóan azok bemenet címek : 000.08 -kézi üzem, és 000.09 - auto mód bemenet.Szirty arra gondol, és igaza van, hogy nem adtál információt a konkrét IO címekrol, és a
kívánt szekvenciáról sincs információ.a merkerek akármik lehetnek, de az IO címek fizikai
része a dolgonak.(ha tényleg optoved-es, akkor az öreg (most nem tudom milyen bácsi) biztos elmondta, hogy az
IO-k pontos ismerete és bekötése nélkül plc programot írni nem lehet.)annyit tudok segíteni, hogy ha egyébként a kézi és az automata szekvencia külön-külön
muködik akkor csak létre kell hozni egy kézi és egy auto merkert majd azokat betenni az
ágakba feltételként.(a két program részt egy programba kell tenni, de figyelni , hogy en legyen duplikáció)ahogy Szirty írta a kézi merker legyen feltétele a kézi üzemnek az auto merker leállítója a
kézi üzemnek és persze fordítva.(mivel itt az auto és a kézi mod két bemenet)
az auto merker legyen feltétele az auto üzemnek a kézi merker a bontója.vagyis egymásba
reteszelni a kimeneti biteket.a legjobb ha ezek után alaphelyzetet kell felvenni.illetve még azt kell megtenned, hogy a kézi módban lévő fizikai kimeneteket(
010.01,010.02,stb.) helyettesíted merkerekkel (bitekkel,pl: 210.0-le, 210.1-jobbra,210.2-
balra, stb.)és az autó mód végén található "kimenetek " networkben párhuzamosan megadod
feltételként fizikai kimeneteknek.
kimeneteket nem használunk fel ilyen egyszerü plc
programban egynél többször.ezzel kevés mósosítással, működhet a program.
az alábbi program részlet nem Omron, de a lényeget tükrözi, a szimbólum nevek omronos címek.
másra nincs szükség, mégegyszer mondom, ha egyébként a két szekvencia müködik .egy bit is elég lenne , de az omronos példában kettő van , ezért adtam meg kettőt.
-
dodzylla
csendes tag
Ezt az egészet OKJ-n tanulom
kevés időm van rá nagyon, és digitális technikával foglalkozom főként, de nem akarok magyarázkodni, könyveld el ahogy jónak látod, az eddig tanult kódolásokhoz képest ez teljesen más felfogást és gondolkodást igényel, így jártam, nem sokat haladtam még előre benne.
De azért köszi ,hogy segítettél, a kapcsolás leírásával már sokkal közelebb kerültem hozzá, holnap átnézem az egészet.
-
dodzylla
csendes tag
Az alap programot nem én készítettem, órán készült , és ezt kellett syswinbe betáplálni majd ott magyarázták ,hogy mi ,hogy volt, most össze kéne kapcsolnom valahogy a kettőt, de nem akar összejönni mert elég rég volt és én is elkavarodtam, ezért fordultam ide
Köszönöm a segítséget.
-
Szirty
őstag
válasz
dodzylla #3686 üzenetére
Hi dodzylla!
Értem.
Az titok, hogy pontosan melyik be éd kimeneten mi van és hogy melyik lépésben, (M1, M2, M3, stb) milyen mozzanatot szeretnél végrehajtani a mellékelt programrészlet szerinti elképzelésed szerint?Vagy a linkelt program nem a te elképzeléseidet tükrözi?
-
dodzylla
csendes tag
Ne haragudj ,hogy rosszul írtam le. Még kezdő vagyok
Ez egy léptető progam, az történik ,hogy a fej kimegy balra, és elindul jobb felé, 50 mm enként leüt egyet, és ha kiér teljesen jobbra akkor újra kezdi, és megint balról jobbra leüt.
A folyamatokat ahoggy jelöltem a leírás alapján 200.01 jobb véghelyzet, 200.02 , 200,04 és így tovább a 3 as folyamat a teljes balra menetel.
a kimenet a 10.02 ahogy írtad
így is sokat segítettél , köszönöm, a rossz leírásért meg elnézést, nem rég kezdtem csak
nem teljesen vagyok még tiszta mindennel.
Ezt az eszközt kell léptetnem,
Ezen keresztül, omron termék:
Mégegyszer köszi
-
Szirty
őstag
válasz
dodzylla #3682 üzenetére
Helló dodzylla!
Szerintem egy PLC program elkészítéséhez vagy módosításához az alábbi információkra van (minimum) szükség:
- Az összes felhasznált be és kimenet funkciójának leírása
- A feladat pontos leírására, amit a programnak végre kell hajtania
- Módosítás esetén a belső változók, timerek, számlálók, felhasznált memória címek stb, funkciójának leírásáraA két kép alapján amiket linkeltél ezeket részben ki lehet silabizálni, viszont én azt gondolom, hogy nem a válaszolónak kellene megküzdenie az információkért hogy a kérdést megfelelően tudja értelmezni és arra tudjon válaszolni, hanem a kérdezőnek.
Ha te ezt másképpen gondolod, akkor nem tudok (és nem is nagyon akarok) segíteni.
Így legfeljebb olyan fél információkkal szolgálhatok, amilyen fél információkkal te szolgáltál.A kézi és automata üzemmód "közösítése' azaz a megfelelő kimenetek kapcsolása az üzemmódtól függően végtelenül egyszerű:
Kell egy választási lehetőség ami leggyakrabban egy bemenet (ebben az esetben egy Kézi-Automata üzemmód kapcsoló). Ez a bemenet fogja eldönteni, hogy az adott kimeneteket melyik üzemmódhoz tartozó logikai eredmény stimulálja. Ez egyszerű párhuzamos kapcsolás ahol az üzemmód kiválasztó kapcsoló a párhuzamos ágak közül az egyikben normál (NO) a másikban fordított (NC) feltételként szerepel.A fentebb vázolt információhiányosságok miatt a mellékelt képeidből sem derül ki egyértelműen, hogy pl. a "Balra" funkcióval felvértezett fizikai kimenet címe 10.02 vagy 200.02. Emiatt a kérdésedre válaszolandó konkrét programpélda megalkotásától eltekintek.
-
dodzylla
csendes tag
Egyébként láttam felvetődött a GDF es PLC szakmérnöki, nagyon jó tanárok tartják, én csak ajánlani tudom mindenkinek, én GDF es mérnök informatikus hallgató vagyok egyébként, egyáltalán nem rossz a suli, bár én is eléggé félve mentem a suliba, de nagyon elégedett vagyok azóta, de aki nem akar tanulni az tényleg ne jöjjön ide, mert valamiért elhíresztelték a suliról ,hogy aki ide bejön az biztos ,hogy diplomával megy ki
a tanáraink közül többen BME-s és ÓE-s óra adók, igen szigorúak, és a 350 fős létszámunkból lett 160 fős, és most van a legnehezebb évünk, a tanárok szerint várhatóan 70-80 ember marad záróvizsgára, ez a normál tendencia, szóval aki nem akar tanulni az itt se állja meg a helyét.
-
dodzylla
csendes tag
Sziasztok! segítséget szeretnék kérni!
Omron gépen kell csinálnom egy PLC programot, létrásan elkészült egy kézi és egy automata vezérlés is, az lenne a feladat ,hogy a két programot össze kapcsoljam és választani lehessen melyik folyamat legyen aktív, ha valaki tudna segíteni megköszönném
a programokat syswinben csináltam. A programok lentebb láthatók képekben, ez egy léptető automata egyébként! A válaszokat előre is köszönöm.
A folyamatokat így számoztam,
Pirosgomb (kikapcsolás) 000.0
Jobb véghelyzet N1
Bal véghelyzet N2
Zöldgomb 4
Jobbra keresztkapcsoló 5
Le keresztkapcsoló 6
Balra keresztkapcsoló 7Autóüzem 8
Kézi üzem 9
Alsó helyzet 10Az automata ágba 8 as kéne tenni a merkerekhez, a kézibe pedig 9 est, úgy kéne ,hogy váltani lehessen melyik folyamat legyen aktív, de nem tudom pontosan ,hogyan kéne összekapcsolnom őket.
AUTOMATA
KÉZI
-
Szirty
őstag
válasz
DP_Joci #3680 üzenetére
Hali DP_Joci!
Amit szeretnél, arra több megoldás is kínálkozik.
Megcsinálhatod ugyanazt amit S7-300-al. De használhatod a HMI recept kezelő funkcióját is, ami éppen erről szól. Másolgathatod a DB-k tartalmát a PLC programban, az is lehetséges.
Nem tudom melyik megoldást tartod megfelelőnek. -
DP_Joci
tag
Sziasztok,
S7-1200-ban kéne valami olyasmit csinálnom, hogy:
A megjelenítőn kiválasztok, egy terméket mondjuk recept1 és annak az adatait a DB1- be tudjam írni, a recept2 –t a DB2 be. Tehát hogy lehet a DB számot S7-1200-ban mint változót megadni?Ha ez megvan, akkor meg olyat akarok még csinálni, hogy ha kiválasztok egy terméket (receptet), akkor annak a DB-jét átmásolni egy hasonló szerkezetű DB-be, ez lenne a munka DB. Természetesen a DB-ben lehetne word, bool, time stb.
S7-300-ban ez nekem működött, remélem itt egyszerűbben meg lehet valósítani.
Minden építő jelegű ötletet szívesen veszek.
köszönöm
J. -
Szirty
őstag
Üdv zedok!
"Olyan kérdésem lenne, hogy van-e a neten valahol fellelhető leírás magyarul a PLC-ről kezdőknek?"
A saját oldalamat tudom ajánlani. Kiindulásnak talán jó lehet.
-
zedok
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van-e a neten valahol fellelhető leírás magyarul a PLC-ről kezdőknek? Sajnos a BMF-n a pneumatika órát nem épp a legjobban oktatják, viszont eléggé érdekes tárgynak találom. Továbbá van fél éves feladat is, de a rengeteg elméleti jegyzetből maximum a történelmi részleteket lehet kibogarászni. Szóval tudtok ajánlani valami jó weboldalt ezen a területen? Előre is köszönöm!
ui.: házit a syswinben kellene megoldanunk, egyelőre 1-2-3 db munkahenger pozitív-negatív állásának a helyzetetét kéne programoznunk.
-
Szirty
őstag
válasz
zolizozo80 #3675 üzenetére
Helló zolizozo80!
Úgy érted egymásba ágyazott for ciklusokkal boldogul-e? Igen (de nem néztem milyen mélységet enged meg. Néhány nem gond neki).
-
Szirty
őstag
válasz
zolizozo80 #3672 üzenetére
Üdv zolizozo80!
A C nem az asztalom, így túl sokat nem tusok segíteni.
A az operátorokat az alábbiak szerint tudod helyettesíteni elvileg:^ Bináris XOR
& Bináris AND
>> Bináris léptetés jobbra a bal operandus tartalmát a jobb oldali operandusban megadott számú léptetést hajt végre.Ebből tehát
( (crc ^ c) & 0x0001 )
Ez lesz:
((#crc XOR #c) AND 1)Ebből meg:
crc = ( crc >> 1 ) ^ P_16
Talán ez:
#crc:=SHR(IN:=#crc, N:=1) XOR #P_16; -
zolizozo80
tag
Sziasztok!
Tudná valaki nekem ezt értelmezni??
Az if-es rész érdekelne igazán, ezt a fügvényt kellene átraknom S7-1200 scl-be
void init_crc16_tab( void )
{int i, j;
unsigned short crc, c;for (i=0; i<256; i++) {
crc = 0;
c = (unsigned short) i;
for (j=0; j<8; j++) {
if ( (crc ^ c) & 0x0001 ) crc = ( crc >> 1 ) ^ P_16;
else crc = crc >> 1;
c = c >> 1;
}
crc_tab16 = crc;
}crc_tab16_init = 1;
}
-
Szirty
őstag
válasz
sörösló #3670 üzenetére
Üdv!
"Túrjál a neten, szerintem találsz magyar nyelvű kézikönyvet."
LOGO! katalógus
LOGO! Modular - Általános ismertető
LOGO! V5 Kézikönyv
LOGO! Alkalmazások -
sörösló
aktív tag
válasz
Csorosz #3669 üzenetére
Ez nem így van! A 4 lehetséges analóg bemenetet szoftverből tudod beállítani. Ezek lehetnek I jelölésűek és akkor digitális, lehetnek AI jelölésűek akkor meg analóg bemenetek. A másik 4 csak digitális lehet. Tehát a nyolc bemenet mindig rendelkezésre áll. Igaz csak jellemzően 0-10 V a használható tartomány, ha hőelemet vagy ellenállást akarsz használni akkor speckó modul kell. Ja és a 0 V tápfesz a közös vonatkoztatási pont, tehát az analóg bemenetek sem külön leválasztottak. ebben a felépítésben ez szerintem nem jelenthet gondot. Túrjál a neten, szerintem találsz magyar nyelvű kézikönyvet. Ha nem, küldj egy emilcímet és elküldöm az enyémet.
-
Csorosz
aktív tag
válasz
n0rbert0 #3668 üzenetére
Köszi szépen!
Közben én is kisakkoztam, hogy annak kell lennie.
Megzavart, hogy analóg bemenetként úgy lehet használni, hogy 8 helyett 4 input lesz rajta.
Aztán rájöttem, hogy ez azt jelenti , 0-10Vig tud 4x2 bementen figyelni 4 jelforrást.
Ha meg digire rakom, akkor 24 v állapotát figyeli 8 inputon. -
Csorosz
aktív tag
Sziasztok.
Azt szeretném megkérdezni,hogy a linkelt LOGO plc-n a digitális bementek mit jelentenek. Azaz milyen feszültséget lehet rájukkötni. Nem igazán értem az adatlapot. Első munkám lesz Logoval.
Köszönöm a segitséget. -
Szirty
őstag
Üdv Onishi!
"Hogyan tudom azt megoldani, hogy a hosszú szövegek ne csússzanak ki a területéről? Lehet-e valahogy automatikus tördelés beállítani?"
Ha I/O field, akkor symbolic I/O-val nem tdod megoldani, mást megoldást kell keresni rá.
Ha Output field, akkor sortöréseket kell beletenni így:A képen Output field van. Az elsőn a szerkesztőben, a második kettő a runtime-ban (ahogy kinéz készen). A két utolsó kép a field által megjelenített két változó értékhez tartozik.
A több soros szöveget sajnos beírni nem lehet közvetlenül (vagy legalábbis nem tudom hogyan) ed ha előbb egy szövegfile-ba leírod (notepad) akkor be lehet másolni
-
Onishi
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Wincc Flexible 2008-ban Symbolic IO Field objektumot használok, egy számláló értékétől függő szövegek megjelenítésére.
Hogyan tudom azt megoldani, hogy a hosszú szövegek ne csússzanak ki a területéről? Lehet-e valahogy automatikus tördelés beállítani? Vagy scrollbar-t? Nem találtam ilyen beállítást.Köszi előre is.
-
moseras
tag
válasz
zolizozo80 #3661 üzenetére
Üdv!
Az [Oscat] oldalról (jobb oldalt Downloadmanager) töltsd le az Oscat Basic 3.33-as vagy 3.32-es verzióját sima Text verzióban vagy S7-es változatban. Nem ismerem a Siemens-et, úgyhogy az S7-est soha nem próbáltam, de a szöveges változat is elegendő. Ebben keresd a CRC_GEN nevű függvényt. Van dokumentáció is hozzá pdf-ben (OSCAT Basic Docu. English). Mivel te 0xA001-el indítasz, ezért neked a CRC-16-IBM lesz a nyerő. Ahogy néztem, az SCL hasonlít ehhez, ezt már szerintem könnyen át tudod írni.
Imi.
-
zolizozo80
tag
Rendben! Szóval ezt a kódot kéne beleverni SCL-be...
#include <stdio.h>
int crc_tab16_init;
unsigned short crc_tab16[256];void init_crc16_tab( void );
unsigned short update_crc_16(unsigned short crc, char c );#define P_16 0xA001
void init_crc16_tab( void )
{int i, j;
unsigned short crc, c;for (i=0; i<256; i++) {
crc = 0;
c = (unsigned short) i;
for (j=0; j<8; j++) {
if ( (crc ^ c) & 0x0001 ) crc = ( crc >> 1 ) ^ P_16;
else crc = crc >> 1;
c = c >> 1;
}
crc_tab16 = crc;
}crc_tab16_init = 1;
}
unsigned short update_crc_16( unsigned short crc, char c )
{unsigned short tmp, short_c;
short_c = 0x00ff & (unsigned short) c;if ( ! crc_tab16_init ) init_crc16_tab();
tmp = crc ^ short_c;
crc = (crc >> 8) ^ crc_tab16[ tmp & 0xff ];return crc;
}
unsigned short getCRC16( unsigned char * s, int len )
{unsigned short crc16=0xffff;
int index;
int x;
int str_length;
unsigned char temp;crc_tab16_init=0;
for ( index=0;index<len;index++)
{
temp = s[index];
crc16=update_crc_16(crc16,temp);}
return ( (crc16 & 0xFF) * 256 ) + (crc16>>8);} /* getCRC16 */
-
Szirty
őstag
válasz
zolizozo80 #3659 üzenetére
Helló zolizozo80!
Nem értek C-ül!
Írd ide és közösen megoldjuk ha tudjuk... -
Szirty
őstag
válasz
zolizozo80 #3657 üzenetére
Hi zolizozo80!
Van.
-
zolizozo80
tag
Sziasztok!!!
Van valakinek Siemens Tia Portálos tapasztalata SCL nyelven??
Lenne egy C-ben megírt crc képzés amit át kellene raknom SCL-be...Ha valaki tudna ebben segíteni azt megköszönném!!!!
-
sörösló
aktív tag
Pont most szoptam egy akkorát egy ilyennel... Csinálok egy progit Unitronics V 570-nel. Volt egy egyszerű MB, amit nem lehetett az istennek se vezérelni. Vagy beragadt, vagy nem reagált semmire. Egyszerű S-R, gondoltam semmi gond nem lehet, csodák meg ugye nincsenek! A látszat szerint meg mégis vannak. Végigzongoráztam az összes elképzelhető variációt, mondanom se kell hogy az ügy lépésről lépésre csak egyre zavarosabb lett. A végén rájöttem hogy a HMI panelen valahogy már felhasználtam szegényt, csak nem látszott! Persze a LAD-ban meg nem tudta eldönteni hogy kinek is engedelmeskedjen. ALAPVETÉS: nem használunk coilt csak egyetlen helyen! Ha több helyről akarunk egyvalamit kapcsolni akkor érdemes jelzőket használni minden helyen, aztán a végső beavatkozót (Output) ezekkel vezérelni. Ha grimbusz van akkor hamar kiderül hogy honnan jön a hibás működés. A kombinált, minden egyben vezérlőnek meg ez a hátránya, túl könnyű az átjárás a két felület között. Aztán ha nem figyelsz... Ezt beszoptad, Józsi!
-
levelko
csendes tag
Üdv!
Egy másik réteg is merít az itt leírt tapasztalatokból, mint pl. én. Az iskolában annak idején az automatizálás kimerült egy csillag-delta irányváltó kapcsolás készítésén egy GIM időrelével. Aztán az előző cégemnél véletlenül részt vettem a STEP5 SYS1 tanfolyamán Rudas Géza úr előadásában. Ekkor szerelmesedtem bele a PLC-be. A mostani cégnél vannak helyben tartott oktatások, de ezek főként OMRON-ra koncentrálnak és a SIEMENS-et kerülik, mint ördög a kápolnát. Ezért kénytelen vagyok autodidakta módon elsajátítani a STEP7 rejtelmeit. (főleg hogy nincs felesleges 256000 Ft.-om az oktatásra) Ezért köszönöm minden hozzászólónak az eddig nyújtott segítséget.
Üdv L.
-
mediumgecso
őstag
"Gondolom egy villamosmérnöki kar, automatizálási szakirányán jóval többet oktatnak a plc programozásról."
Sajnos nem így van.....inkább csak elmélet megy, gyakorlat minimális....ráadásul a rengeteg tölteléktárgy helyett lehetne inkább a PLC programozással foglalkozni, de sajnos nem ez történik....és én ráadásul Msc-n vagyok, ahol már sztem el kellene felejteni a töltelék tárgyakat, és nagyobb hangsúlyt fektetni a gyakorlatra!!
-
Onishi
tag
Hát nálunk szerencsére a pneumatika, hidraulika, aktuátortechnika és plc programozás azért elég gyakorlatias volt és szerettük is. Volt 4 munkapad (Festo) és azokon kellett a kapcsolásokat kialakítani, programozni, még arányos technikát is tanultunk. Viszont az eszközök egyre jobban amortizálódnak, az egyetemnek meg nincs pénze kicserélni őket, így valóban azzal kellett dolgozni ami volt.
Például plc programozás vizsgánál 2 munkahenger által megvalósított bizonyos lépéseket kellett leprogramozni. Ehhez kellett 4 darab véghelyzet érzékelő. Namost amikor be kellett mutatni a tanárnak, egyik kezemmel tartottam az egyik érzékelőt, mert rosszul érintkezett, a másik kezemmel nyomtam a nyomógombot, a lábammal tartottam az elosztót amibe a táp be volt dugva, mert az is vagy érintkezett vagy nem. :-)
Ez a 4 tárgy volt a leghasznosabb, amiből tényleg tanítottak is valamit, bár még így is keveset.
Én egyébként azért mentem mechatronikára, mert érteni akartam a műszaki dolgokhoz. Főleg elektromossághoz, gépészethez, automatizáshoz. A Discovery adta anno a legnagyobb ihletet, mindig ámulattal ejtettek el a bonyolult gyártósorok és egyszerűen szerettem volna érteni hozzájuk és ezzel foglalkozni.
De ebben az egyetemben csalódnom kellett. Korántsem kaptam meg az a mélységű tudást, mint amit szerettem volna.
Legjobban az sajnálom, hogy amit egyetemen oktattak elektronika vagy robotok néven az a vicc kategória. Pedig van az egyetemnek pár robotja, de az csak arra való, hogy a nyílt napokon becsalogassák velük a naiv középiskolásokat, hogy majd ilyeneket fogtok programozni. Aha, a nagy frászt. Nem, hogy nem programoztunk robotot, még csak a közelébe sem engedtek minket. Csak porosodik, akárcsak egy Festo-s gyártósor modell. Arra is csak pálcával mutogattak.
SCADA, HMI, frekvenciaváltók, ipari buszrendszerek csak előadás keretében hangzottak el és ennyi. Aki kikerül innen és nem jár utána, nem igazán tud hozzászagolni ezekhez.
Egy BME-s ismerősömtől tudom, hogy ott sem sokkal jobb a helyzet. Ők például pneumatikához, meg hidraulikához nem tudnak hozzászagolni, viszont elektronikához már annál jobban. De például egy mérési gyakorlat ott is úgy zajlik, hogy a tanár megcsinálja a mérést, a hallgatók nézik, kiosztja nekik a mérési eredményeket, azt meg mindenki felsőbb évfolyamosok mintái alapján kiértékeli, és gyakorlatilag mindenki ugyanazt adja be.
Szóval lenne mit javítani bőven a magyar műszaki felsőoktatás területén. Amúgy is mindig azt hallani, hogy gépészmérnök, villamosmérnök hiányszakma és e felé kell terelni az embereket, de fejleszteni már nem fejlesztik a dolgokat. Tömegképzés folyik, ami által romlik a színvonal.
Én egyébként erősen gondolkodom egy PLC szakmérnöki elvégzésén. Igaz ilyen szakképzés csak a Gábor Dénes főiskolán van, aminek nem valami jó a hírneve. Nem tudom lenne-e értelme és nem csak pénzkidobás lenne az egész.
Én valóban ezzel szeretnék foglalkozni, érdekel is, és úgy érzem meg van bennem a lelkesedés és alázat a szakma iránt.Bocs ha kicsit hosszúra nyúlt, remélem nem untattalak titeket.
-
Szirty
őstag
válasz
sörösló #3650 üzenetére
Üdv sörösló!
Ezért ez így erős túlzás, de köszönöm! :-)
Elvonatkoztatva az oldalamtól én úgy látom ahogy te. Sajnos a mai oktatás ezen a téren csaknem teljesen nulla (tisztelet a kivételnek!).
Ennek szerintem 3 oka van, amelyek sajnos erősítették egymást.1. Az ipari automatizálási eszközök (beleértve a szoftvereket is) egy iskola számára megfizethetetlenek, különösképp hogy az oktatás anyagi helyzete katasztrofális. Ezért azzal főznek, ami van, ami ma már kb. annyit tesz, hogy semmivel.
Sajnos a legtöbb helyen ledarálják az előírt anyagot és annyi, az óra unalmas, nem interaktív, mindenki menne már inkább meginni egy sört. Sőt olyan sem ritka, hogy az anyagot le sem adják csak számonkérik, a delikvens meg azt sem tudja miről van szó! Nem egyszer találkoztam ilyennel. Vagy a feladat kiírás logikátlan, pontatlan, zavaros, nem egyértelmű és erre csak azt a jó előre megfogalmazott sablonos választ fogadják el, amit az oktató/tanár "kidolgozott". Az alternatív, de a kiírás szerint szintén helyes válaszokat, megoldásokat nem!2. Közben az idő szalad, a technika fejlődik, az elmúlt évtizedek alatt az ipar tele lett újfajta vezérlőkkel, elterjedtek a terepi buszok, a szervó hajtások, a robotok, a frekvenciaváltók, HMI-k, SCADA-k és egyéb speciális eszközök. Ezeket a tanterv amennyire tudom sehogy, vagy csak kilométerekkel (évtizeddel) lemaradva követi.
3. Azt kell látnom, hogy ma alig találni olyan ambiciózus, tehetséges és kellően fanatikus leendő szakembert, akit érdekel ez az egész és van remény arra, hogy jó szakember váljon belőle.
Sokan úgy választanak pályát, szakmát, mint ahogy más az étlapról választ: "Hmmm próbáljuk ki, jól néz ki, ilyet még nem ettem" Bizton állíthatom, hogy ez nem így működik. Egy szakmát nem lehet jól csinálni ha az emberben nincs egy szikrányi tehetség ambíció és egy csipetnyi fanatizmus sem.
Olyan villamos szakemberek kerülnek ki ma jó tanulmányi eredménnyel gyárakba dolgozni, hogy egy izzó cserét nem bíznék rá, mert vagy önmagát vagy egy gyanútlant öl meg, vagy a lámpatestet teszi tönkre. és akkor még csak nem is túloztam!!Onishi-nek is igaza van, nincs jó szakember gyakorlat és tapasztalat nélkül. Persze hogy nem várható el egy frissen végzett szakitól, hogy azonnal mindenhez értsem és sose hibázzon.
Elvárható (lenne) azonban a szakmai alapismeretek valamilyen szintű tudása és az hogy ne szarjon kibaxott magasról az egészre úgy ahogy van.
Természetesen ez attól is függ hova kerül és mit várnak el tőle. Az élethez kell egy jó adag szerencse is, nem vitás!Köszönöm a figyelmet...
-
Onishi
tag
válasz
sörösló #3650 üzenetére
Hát azért ez nem teljesen így van. Természetesen tanítottak az egyetemen plc programozást, csak az a baj, hogy kevés óraszámban és nagyon az alapokat. (pl. analóg jeleket egyáltalán nem kezeltünk, max csak megemlítették, hogy olyan is van).
Szerintem aki kijön az egyetemről, akármennyit is tanítanak neki a plc programozásról, akkor is kezdő marad, hiszen a valós gyakorlati életben nem használta még a tudását, így nem alakulhatott ki még az a komplex szemléletmód ami a plc programozáshoz elengedhetetlen. Ezt sok gyakorlással lehet szerintem elsajátítani, amihez Szirty honlapja hatalmas segítség, főleg annak aki nem Siemens-en tanult, mint én. Persze valószínű Szirty honlapja nélkül is elsajátítható lenne, csak sokkal hosszabb idő alatt.
Igaz én "csak" mechatronikai mérnöknek tanulok/tanultam. Gondolom egy villamosmérnöki kar, automatizálási szakirányán jóval többet oktatnak a plc programozásról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Medence topik
- Parfüm topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Bemutatta a Helio G200-at MediaTek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Használt VGA / videókártya ajánló
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Autós topik
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest