- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
levelko #3148 üzenetére
Hali!
processinfrmatikról jut eszembe!
Ilyen S7-LAN adaptert viszont senki ne vegyen:
Nem tudom ma hol tartanak a fejlesztésével, de nekünk van 3 db.
A PC-s drivere egy virtuális COM portot realizál Win alatt, Step7-ben pedig PC Adapter serialt erre kell beállítani.
Rendkívül lassan csatlakozik és gyakran megszakad a kapcsolat, amit igen nehéz és hosszan tartó dolog helyreállítani. Nem ritkán ki kell menni a géphez, lecsavarozni majd visszacsavarozni (lefagy és csak így lehet újraindítani).Ez egy gyors beavatkozást igénylő hibakereséses esetnél nem kicsit bosszantó.
-
thre
csendes tag
Üdv Szirty!
A gondom az hogy kábeleim már megvannak mind rs232-es. USB-s átalakítóval meg nekem sincsenek jó tapasztalataim. Gépet használtan vennék, csak amit én használhatónak tartok (merev fém-vagy magnézium vázas) sajna azokon sincs rs232 viszont van pcmcia és/vagy express card slot. A kérdés csak az hogy ha ezekbe soros porti bővítőt rakok nem fog e a kommunikációba bezavarni? 2-3 éves gépek lennének amiket néztem, szóval xp menne rajtuk.
Üdv:
András
-
Szirty
őstag
Üdv András!
"De nagyon sok laptopon már nincs. A PCMCIA-s vagy express card-os bővítő jó e ilyenre vagy elmegy a port belső cimzése és nehezebben (vagy egyáltalán nem) fog kommunikálni."
Mármint mi nincs, RS232 port?
Hát az lesz az egyik gond, amin úgy lehet segíteni,hogy vagy eleve USB-s programozó kábelt szerzel be.
Siemens S7-300/400, S7-200-hoz pl.: 6ES7 972-0CB20-0XA0 USB PC adaptert:Omronhoz meg szerzel egy USB-RS232 átalakítót. Nem tudok ilyet jó szívvel ajánlani (omronéknak is van, az azt mondják atombiztos) mert a 1000-3000Ft-os kategóriában 99%-uk használhatatlan hulladék :-/
PCMCIA sem járható szerintem, mert ma már EXPRESS card slot van mindenben, vagy az se.
A másik gondod az lehet (ha új laptopra pályázol) hogy ezeken Win7, Win8 megy legtöbbre nem tudsz XP-t rakni, és előfordulhat lesz olyan programra szükséged ami csak XP-n megy. Akkor majd lehet virtuális géppel szarakodni.., -
thre
csendes tag
Sziasztok!
Munkám miatt foglalkoznom kell PLC prgogramozással hibakeresés szintjén. És most elkezdtem egy okj-s plc-programozói tanfolyamot is. A gondpm az lenne hogy akarnék venni egy laptopot a munkához + gyakorlásnak. De nagyon sok laptopon már nincs. A PCMCIA-s vagy express card-os bővítő jó e ilyenre vagy elmegy a port belső cimzése és nehezebben (vagy egyáltalán nem) fog kommunikálni. Nagyrészt Siemens S7-200 S7300 Omron sysmac cpm1-hez használnám.
Köszi üdv:
András
-
byte-by
tag
válasz
levelko #3137 üzenetére
halo levelko!
Látom Szirty már postafordultával válaszolt, de ha már dolgoztam vele akkor mégis ide irom.
a memóriatáblázatban az aktuális idő/dátum szerepel.
az általad megnyitott terület értékei : A351 -5157=51 perc 57 s,
A352 -1907= 19.-e 7 óra, A353- 1302 = 2013 év 2. hó.a programrészletet valószínűleg azért nem engedi, mert a relációban az általad megadott érték ugyan konstans, de nincs megadva a típusa.
tegyél elé egy kettőskeresztet és mivel bcd és szó hosszúságú 4 digit lehet. (pl. #2745= 27 perc 45s)én azért irtam bele a relációba D területről egy változót.
ebbe, a memoriatáblázatban, olyan értéket irsz bele amit csak akarsz. plusz , ha van HMI akkor onnan is vátoztatható, mivel oda egyszerűen beilleszthető a memória.
tehát pl. a D10 -be beirod hogy 2740 (bcd-t kiválasztva) akkor 27 perc 40 másodperckor lesz igaz a reláció.
és persze utána is, mivel nagyobb-vagy-egyenlő típusú.Az igazi probléma itt következik.
mivel Te 7 órától 9 óráig akarod üzemeltetni a valamit, ezért Neked az A352 kell.
viszont ez nap / óra felbontású.vagyis ha mindennap kell akkor meg kell oldani, hogy a nap aktuális legyen az összehasonlítandó értékben.
Tehát ma 19-e van , bekapcsol 19.-én 7 kor , kikapcsol 19.-én 9 kor.
a reláció összehasonlitandó értékei az A352 alatt: "be" #1907 és "ki" #1909 .
viszont holnap 20.-a lesz, aztán 21, stb.tehát gondoskodni kell róla, hogy az összehasonlítandó érték első két digitje az aktuális napot mutassa.
vagy csak az órát mutató biteket kell használni.( A352. 0-7 = nap, A352. 08-15 = óra)
utasításlistában meg kell nézni a megfelelő specifikált bit mozgató utasításokat.
a MOVD utasítással mozgatni tudod a digiteket egy memoriába és azt hasonlíthatod össze.byte-by
-
murena2
csendes tag
Hello Szirty,
Válaszod köszönöm most már világosabb a téma.
-
Szirty
őstag
válasz
murena2 #3134 üzenetére
Helló murena2!
Először is ki kell választanod a PPO (Parameter Process data Object) típust, amit a HW configban kell beállítani.
Hogy melyiket válaszd az attól függ mit szeretnél csinálni.
A PPO két részből áll, PCD (Process data) és PCV (Parameter Characteristic Value).
A különböző PPO típusok előregyártott választékok, amikben egyik vagy mindkettő benne van.
PCV-re csak akkor van szükséged, ha a PLC-ből úgy akarsz tetszőleges frekvenciaváltó paraméterhez hozzáférni (íri vagy olvasni azt), hogy a PLC programból mondod meg melyik paraméterrel akarsz foglalkozni. Ennek módja elég bonyolult. Ha csak annyit szeretnél amennyit leírtál, akkor a PCV-re nem lesz szükséged, olyan PPO típust kell tehát válastanod, amelyikben nem szerepel a PCV.
Ezek a PPO 3, 4, 6, 7, 8.
Ezekben csak PCD van. A PCD további részekből áll: CTW, STV (parancs és állapot szó), MRV, MAC (az előírt sebesség és a visszajövő tébyleges sebesség) valamint további PCD szavak.Ezek további PPO választékot jelentenek, amik a hozzáférhető PPO szavak számában tér el, de mindegyik tartalmazza a CTW, STV, MAV, és MRV szavakat, ezek a frekvenciaváltó vezérlésében a legfontosabbak, így az összes választható PPO típusban benne van.
Az egyéb PPO típusok, amikben további PPO szavak vannak a frekvenciaváltóban 915 és 916-os paraméterekkel beállított VLT paraméterek férhetők hozzá.
Itt tehát a hozzáférhető paramétereket a frekvenciaváltó határozza meg, a PLC nem tud tetszőleges paramétert írni vagy olvasni ezzel a módszerrel.
Pl. ha a 916.2 ("PCD Read Configuration paramétert (index:2)") a frekiváltóban "Motor Current"-re állítod, akkor a PLC-ből ha kiolvasod a PCD3-as word-öt, megkapod a pillanatnyi motor áramot.Van olyan PPO típus, amiben nincsenek egyéb PPO szavak, vagy az STW, CTW, MAV, MRV. Ez a PPO Type 3.
Ez a legegyszerűbb, ha ezt használod akkor csak a vezérlő és állapot bitekhez férsz hozzá, és a referenciához illetve az aktuális sebességhez,
paraméterek írása-olvasása a PLC programból nem lehetséges.Nem kell feltétlenül funkció blokk hozzá, közvetlenül is kezelheted a frekvenciaváltót.
Egy példa:Ez hevenyészett példa, ezen túl a busz diagnosztikáról is gondoskodni kell, hogy ne írja olvassa ha a frekiváltó nincs jelen a buszon illetve ne legyen CPU stop ha leszakad, stb...
-
Szirty
őstag
-
levelko
csendes tag
Üdv!
Szép is ez így, csak az a gondom, hogy az A352 a napot és órát tartalmazza, a 351 pedig a percet-másodpercet. Nekem pedig elég lenne az óra. Tehát így, ha beállítom az A352-t akkor az a következő napon nem lesz igaz, csak egy hónap után. Hacsak vissza nem állítom a PLC-n a dátumot 24 óránként. "CSUB" utasítással pl?
-
Szirty
őstag
válasz
levelko #3135 üzenetére
Helló levelko!
"Elképzelhető, hogy az A351 cím 51 perc 57 másodpercet mutat hexa-ban?"
Igen. Ahogy byte-by is írta a szám BCD-ben van ábrázolva. Azt pedig hexában látod decimálisan, vagyis helyesen
"A két reláció sorba tételét értem. A >= lenne a 7 óra, a <= pedig a 9 óra. Nyilván 7 és 9 között lenne igaz a sor eredménye. Vagy túl egyszerűen képzelem"
Így vlahogy, igen!
-
levelko
csendes tag
Hello!
Elképzelhető, hogy az A351 cím 51 perc 57 másodpercet mutat hexa-ban? (Ez egyébként megfelelne az aktuális időnek) Az általam beírt érték elvileg megfelel 59 perc 00 másodperc-nek? (hibát jelez rá és nem engedi áttölteni a szimulátorba). Milyen értéket kellene beírnom, ha 7:00 és 9:00 között szeretném a kimenetet ON-ba tenni? A két reláció sorba tételét értem. A >= lenne a 7 óra, a <= pedig a 9 óra. Nyilván 7 és 9 között lenne igaz a sor eredménye. Vagy túl egyszerűen képzelem el?
-
murena2
csendes tag
Hello,
Danfos FC300 VLT-t szeretnék profibuson indítani/vezérelni.
Olvasgattam a Szirty honlapján lévő dolgokat.
Amit nem értek, hogy a CTW-ben van meg a START/STOP funkció azt a bitet egybe állítva és a megfelelő feltétel rendszert(belsőket is figyelembe véve) kielégítve elvileg elindul a VLT és nekem a fordulat szabályzáshoz elég volna az MRV-t (az OK hogy a beállítot min.max között) változtatni ?
Vagy a DANFOSS oldalán meglelhető 2 funkcióblokkon keresztül a megfelelő adatblokok írásával kell a fordulatszámot változtatni. -
byte-by
tag
halo !
persze , nyilván Szirty-nek igaza van az időt érintő esetleges változások problémájában.
amit leirtam az csak egy raklap egyszerűre faragott elvi séma.viszont az említettekre valóban érdemes odafigyelni, mert akár egy újra szinkronizálás is megváltoztathatja adott esetben a dátum/idő értékeket és akkor mindenféle jelzés nélkül más lesz a regiszter tartalma.
mondtad , hogy Te szeretnéd kiokoskodni a többit, de valóban, ezekre oda kell figyelni.
byte-by
-
Szirty
őstag
válasz
levelko #3130 üzenetére
Helló levelko!
byte-by megoldásánál, mivel a komparátorokkal egyezőséget vizsgál lehet olyan következmény, hogy ha átállítod az órát (pl. téli-nyári időszámítás, vagy csak siet vagy késik) és az állítás "átlépi" valamelyik összehasonlításban szereplő értéket, akkor egy ki vagy bekapcsolás kimaradhat. Hogy melyik, az attól függ a ki vagy a bekapcsolási időt léptük-e át az óraállítással.
Lehet hogy ez nem jelent problémát az adott felhasználás mellett, ezt neked kell tudni.
Ha problémát jelent, akkor azonosságra hasonlítás helyett inkább >= és <= (nagyobb vagy egyenlő és kisebb vagy egyenlő) relációkat kellene használni és SET/RESET helyett közvetlen bit érték adást, amit a két komparátor sorba kötve kapcsol ki és be. -
byte-by
tag
válasz
levelko #3130 üzenetére
halo levelko !
csinálhatod komparátorral is, az egyszerü.
bár azt tudni kell, hogy óránként, egyszer vagy többször, vagy esetleg naponta kell kapcsolgatni, mert a megfelelő regisztert alkalmazni kell.ebben az esetben ,mivel az A351 perc/másodperc felosztású , a W10 minden megadott perc megadott másodpercében aktív lehet, ha d10 -ben megadott érték egyenlő lesz.
a d10 és d11 -ben bcd formában a perc/másodpercet adod meg.
a d11 ha egyenlő akkor reseteli.(ha egy idő után kell resetelni , akkor érdemesebb inkább hozzáadni a d10-hez a szükséges értéket, aminek az eredményét egy memóriában eltároljuk, majd azt hasonlítjuk össze a dátum/idő regiszterrel.)tehát ha percenként kapcsolgatod akkor ez oké.
ha óránként többször kapcsolgatod , vagy akár csak egyszer, vagy naponta ,akkor kell az A352 is, ami nap/óra felbontású.
nagyobb léptekhez az A353 is kell ami év/hónap.
a memoriatáblázatban monitorozás alatt szépen látszik (ha bcd-re váltottál) , hogy telik az idő, az aktuális óra és naptár alapján.viszont ha óránként vagy naponként , vagy egy napon de több órában is kapcsolni kell, akkor detektálni kell az óra és/vagy nap váltást.
ez az a probléma amivel én is szembesültem egy hónap és év váltás projektem kapcsán.irtad , hogy kiötlöd a többit, remélem nem túl káosz amit irtam.
byte-by
-
levelko
csendes tag
Üdv!
Egy CS1H CPU belső óráját szeretném felhasználni, hogy megadott időpontokban kapcsoljon be-ki egy-egy belső változót. Tudja valaki, hogy a cx programmerben mely utasításokat használhatnám erre? Azt látom, hogy az A351-354 memória területeken van a belső óra. Egy komparátorral, vagy hasonlóval oldjam meg? Elég lenne egy egysoros példa, a továbbit ki ötletelném...
Köszönettel: L. -
DP_Joci
tag
Sziasztok,
Használta már ezt valaki és pontosan mire is jó?
6av6618-7gd01-3ab0
üdv.
J. -
Szirty
őstag
válasz
ebyborz #3126 üzenetére
Üdv ebyborz!
"Kérdésem, a szimulációt futtatni csak csatlakoztatott plc-vel lehet?"
Nem, ha a PLC szimulátorra gondolsz. Annak a lényege éppen az, hogy nem kell hozzá PLC. A PLCSIM azt szimulálja.
Ha a gyakorló WinCCFlexes gép szimulációra, akkor az futtatható valós PLC-n is, de PLCSIM-e n is.A kérdés többi részét nem teljesen értem.
-
ebyborz
csendes tag
Üdv!
Megint előjött egy kis problem.
Kérdésem, a szimulációt futtatni csak csatlakoztatott plc-vel lehet?
Tehát rendben hogy nem run-ban van, csak a gépen akarom szimulálni.
Van hozzá vizuális megjelenítőre irt "ez meg az".Szirty ha van már erre tudományod akkor megint szívesen várom (link).
Szerintem sokat alakultam már ez a kezelőfelület még kínai volt számomra.
-
Szirty
őstag
válasz
murena2 #3124 üzenetére
Hali murena2!
Igen, ez ismerős probléma. Sajnos valamiért a grafikák színére nem lehet hatással lenni az "animation" módszereivel.
Egy workaround-ot javasolnék:A grafika hátterét tedd átlátszóvá (transparent pipa) bár alapból is az.
Rajzolj egy grafika méretű közönséges téglalapot (rectangle) amit beraksz a grafika mögé.
És ennek a téglalapnak a háttér és előtér színét vagy láthatóságát (visibility) módosítsd változóval. A hatás ugyanaz lesz, csak kicsit több munka. -
murena2
csendes tag
Szervusztok
Kérdés, ha WinCC felxible-ben az ablakba beteszek a gyári objektumokból pl egy szivattyú képét azt szeretném ha meghúz a kimenet akkor váltson át zöldre, de sajna nem akarja az igazat. Már a szirty oldalán lévő anagot böngésztem. Ha felirat hátteret szeretnék változtatni azt csinálja.
A következőről volna szó:
-
Szirty
őstag
válasz
ebyborz #3122 üzenetére
Üdv ebyborz!
Köszönöm az elismerő szavakat!
Megszületett, bár lehet hogy kicsit hevenyészett:Hogyan töltsük át a működő PLC-ből a teljes programot, ha nincs meg a forrás project?
-
NZelektro
csendes tag
Sziasztok még új vagyok itt ezen a fórumon beregisztráltam mert láttam aktívan működik az oldal!
Megosztom veletek most jött Olasz országból egy gép a cégünkhöz ahol dolgozok és a következő HMI volt benne amibe bele is nyúltam azóta!
http://www.weintek.com/global/Product/Product.aspx?Category=Detail&Uid=MT8050i&T=HMI_Jó minőségű eszköz programozási is aránylag egyszerű!!
-
byte-by
tag
válasz
ebyborz #3118 üzenetére
halo ebyborz !
kicsit fura kérdés, de valamivel lejjebb már kérdezett valaki hasonlót.feltételezve, hogy pc-re (vagy PG-re ) akarod a PLC programot menteni.
akkor Szirty válasza ez volt:"Elindítod a Step7-et rácsatlakozol a CPU-re és áttöltöd róla a programot. (PLC menü, upload station to PG menüpont)
Ha nincs forrás project akkor nem lesznek szimbólum információk, de a program lejön róla (feltéve hogy nem kavartak jelszavas védelemmel)."tehát szükséged lesz egy pc-re (laptop, PG, akármi hasonló) , kábelre, a Step7 programra,
és ugy jársz el ahogy fentebb le vagyon írva, elindítod a Step7 programot, csatlakozol a PLC-hez, aztán PLC menü és "Upload Station To PG ".
ha így teszel akkor nem fog elveszni semmi, a program lejön.bár valóban , ha nincs meg az eredeti a szimbólum listával, akkor az nem lesz hozzá.a kérdésben nem fogalmaztad meg, de profibus kommunikációt irtál az IO modulokkal.
esetleg a kérdés nem arra irányult, hogy a TP meg elfoglal pl. egy MPI csatlakozót és nincs több?
feltételezem a CPU : S7 3xx-DP.ez esetben azt a letöltés idejére kihúzhatod, csak majd újra kell indítani.
byte-by
-
ebyborz
csendes tag
Üdv!
Lenne egy kicsi problémám.
Adott egy S7-300 as PLC-vel szerelt rendszer, Profibuszal kommunikál a többi I/O egységgel. És van egy TP227 kijelző amivel értékeket lehet módosítani újjabb beállításokat kezdeményezni.Kérésem hogyan lehet úgy kiolvasni a PLC-t hogy minden a régiben maradjon benne, véletlenül se törlődjön vagy ilyesmi ???
-
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #3113 üzenetére
Helló n0rbert0!
Szóval ilyen vizualizációra gondolsz...
Nem ördöngős, de rendesen bele lehet mélyedni azért.Az Unitronics szoftverei "ingyenesek" bár ha nincs unitronics OPLC-d, sokra nem mész vele. Amennyire tudom nincs benne szimulátor, de már régen foglalkoztam vele.
-
n0rbert0
senior tag
Köszönöm a segítséget.
Szerintem a vizualizációra marad az omron megoldása, azt hiszem cx-designer a neve. Ezzel az a probléma, hogy csak az egyetemen tudok vele dolgozni, mivel ott licenszelve van a dolog. Igaz, még nem használtam, de gondolom nem olyan ördöngös dologról van szó.
Áramút tervezésénél meg valószínűleg maradok a "mezítlábas" megoldásnál, de azért teszek egy próbát a WSCAD demó verziójával.
-
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #3111 üzenetére
Helló n0rbert0!
Vizualizálni PLC-s vezérlést is lehet (HMI, SCADA).
Építészeti programot nem tudok ajánlani, nem mozgok olyan területen.Áramkör, áramút tervezőt ingyenest nem tudok. Nem nagyon van ilyen szerintem, de ha van akkor nagyon alap funkciókkal. De Eplan, Splan WSCAD programoknak van demó változata ami ingyenes, de korlátozott tudású.
Esetleg valamilyen "mezítlábas" megoldás képzelhető még el közönséges rajzolóval, pl. OpenOffice draw.
De azzal rajzolni nagyobb tervek esetén nagyon sok többletmunkát jelentene, mivel nem támogatja az villanyos tervezést. -
n0rbert0
senior tag
-
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #3109 üzenetére
Helló n0rbert0!
Erre a kérdésre addig nem lehet válaszolni amíg le nem írod pontosan mit értesz "ipari rendszerek tervezése" alatt.
Áramút terv? Kábelezési terv? Építészeti terv? Teljrsítmény méretezés? Munkabiztonsági terv? Kockázat elemzés? Gépészeti tervek? Pneumatika, hidraulika, PLC program? Robot? Épület gépészet? Épület automatizálás? Energia elosztás?
-
n0rbert0
senior tag
Üdv, ismét.
Nem szorosan a témához kapcsolódik, de hátha tudtok ilyet...
Létezik olyan ingyenes szoftver amivel ipari rendszereket tudok tervezni?
-
byte-by
tag
halo !
bár a kérdés a HMI-ket érintette, amik jó esetben a szekrénytől szeparálva vannak, esetleg zsanéron vagy külön tokozatban, általában front helyzetben, azonban!
a halálos kategóriájú géptervezés-gépépítés miatt én is nézem már gépre, mint gyújtogató a vizes szénára.
számomra a "mindent visz" kategória győztese az az élelmiszeripari gép volt amelyiknek az elektromos szekrényében voltak a mágnes szelepek + a szekrényen egy szellőző venti sem, bár nyílás igen, szűrő nélkül + a szekrény a gép mellett volt, amit - élelmiszer ipar lévén- lúggal és savval mostak (CIP ,aminek a szekrénye szintén a gépek melett volt ) , öblítettek. minden beszivárgott, nem mai gyerek volt.
Persze több ilyen gép is volt egy helyen, de a szekrények a gépek mellett voltak.természetesen a szekrény amellett, hogy olajos volt, még vastagon lerakodott egy nyálkás maró trutyi is az összes alkatrészre.
az összes fémalkatrész rozsdás volt, az érvéghüvelyek elmaródtak-elporladtak, vezetőképesség nullára redukálódott, hibajelek a végtelenségig.
a PLC modulok belsejéből folyt a trutyi.a Honeywell műszerek kapcsai szétfolytak.ha ki akartunk cserélni egy elrohadt vezetéket egy elrohadt sorkapocsból, a mellette lévők 3-4 kapocstávolságra is kiszakadtak ahogy hozzányúltunk.
mondtuk, hogy a szekrényeket egy külön helységben kellene felállítani, ami szellőztetve van(ne adj isten , klimatizált), de sokallották az állásidőt meg a költségeket.
a továbbiakat nem tudom, más munkám adódott....byte-by
-
Szirty
őstag
válasz
sörösló #3106 üzenetére
Üdv sörösló!
Az én személyes "kedvencem" amikor a pneumatika szelepeket a kapcsolószekrényben helyezik el. Kezdetben jó ötletnek tűnhet, de hosszú távon nem kifizetődő.
Még ha a szelepek kipufogóját ki is vezetik a szekrényből, idővel akkor is vastag olajsár réteg alakul ki mindenen ami a szekrényben van. Az ilyesmi eléggé aláássa a megbízhatóságot, nem beszélve arról, hogy senkinek nincs kedve hozzányúlni, mert sikamlós fekete hányás lesz az egész úgy ahogy van.
A legjobb amikor a rajz is benne van a szekrényben ami az olvashatatlanságig szennyeződik.Olyan is akad, hogy a hidraulika tápegységet a kapcsolószekrény fölé teszik a gép tetejére.
Mint tudjuk NINCS az a pneumatika ami nem szelel valahol és olyan hidraulika ami nem csöpög folyik előbb-utóbb (főleg előbb). Az olaj hova máshova folyna mint a kapcsolószekrénybe?!
Guszta! -
sörösló
aktív tag
" amik állandóan berregő gépek oldalán"
Na ez a klasszikusan előforduló gépépítő idiotizmus! Gépész tervez, villanyász meg szop. Alapmegoldás, hogy a kapcsolószekrénykét le kell venni a gépről! Macera meg minden, de nincs más megoldás. Nálunk a "szuper" B&R vezérlőkkel volt ez gond. A kialakítása már egy horror önmagában is, a gép rezgése még csak rátett egy lapáttal. A másik rémálom egy tépőgép, ami csak azért nem mászik ki a csarnokból, mert sokszáz tőcsavarral van lehorgonyozva. Két napos üzemelés után megállt, a vezérlést gyakorlatilag újra kellett kötni, mert minden csavar kihullott belőle. Szekrény levesz, azóta megy.
-
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #3102 üzenetére
Helló n0rbert0!
"Akkor gyakorlatilag a programkód ugyan úgy néz ki, mintha digitális kimeneteken ledeket kapcsolgatnék?!
Csak itt ugyebár analóg kimeneten a reléket fogom vezérelni."Igen ugyanúgy néz ki, de nem analóg kimenetek ezek, hanem digitális kimenetek.
Itt valami fogalom zavart sejtek.
A digitális kimenet itt azt jelenti, hogy két állapota van: Be és kikapcsolt állapota.Az általam linkelt képek WSCAD programmal készültek. Részletet mutatnak egy ipari berendezés áramút tervéből.
"Kár, hogy nálunk az egyetemen nem nagyon foglalkoznak (ilyen szinten) a gyakorlattal...
Sajnos ilyen helyzetben nagyon elveszettnek érzi magát az ember."Maximálisan egyetértek! Az oktatás gyakorlati oldala mínusz nulla
-
n0rbert0
senior tag
Köszönöm!
Akkor gyakorlatilag a programkód ugyan úgy néz ki, mintha digitális kimeneteken ledeket kapcsolgatnék?!
Csak itt ugyebár analóg kimeneten a reléket fogom vezérelni.Más:
Az általad linkelt képek milyen környezetben készültek? Sajnos még nagyon gyerekcipőben járok ilyen téren - mint ahogy korábban is említettem - és a tudásom lekorlátozódik az omron cx-programerre.Ilyen reléket, amik 230 voltos szelepeket kapcsolgatnak hol lehet vásárolni minél olcsóbban?
A mágnesszelepek használt mosógépekből lennének kiszuperálva.Kár, hogy nálunk az egyetemen nem nagyon foglalkoznak (ilyen szinten) a gyakorlattal...
Sajnos ilyen helyzetben nagyon elveszettnek érzi magát az ember. -
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #3097 üzenetére
Hali n0rbert0!
Itt egy példa:
Ezen az oldalon a PLC 24V- DC kimenetei 24v DC behúzó tekercsű reléket (-KA...) és 24V DC behúzó tekercsű mágneskapcsolókat (-KM...) működtetnek.
Itt az előző oldalon PLC kimenetek által működtetett relék szelepeket kapcsolgatnak. Igaz ezek is 24V-osak, de lehetnek 230V-osak is természetesen:
Itt pedig a -KM... mágneskapcsolók 400V-os három fázisű motorokat kapcsolnak:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 . generáció i7-8650U / 16GB RAM / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest