Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz Royality20 #2716 üzenetére

    Helló Royality20!

    "visualizációval egy input értékét nem lehet megváltoztatni igaz? ezt ugy értem hogy lerakok vizuba egygombot megcimezem pl Ix0.0 és ha a gombot megnyomom azt a inputot egynek nézné."

    Végig gondoltad hogyan tudna működni egy ilyen megoldás? Hogyan oldanád fel azt az ellentmondást, amit ezzel a megoldással hoznál létre?
    Egy digitális bemeneti bit állapotát a PLC fizikai bemenetére kapcsolt feszültség határozza meg. Ha nincs fesz. a bit=0 ha van fesz a bit=1. Tehát MINDIG vagy nulla vagy egy!
    Ekkor jösz te a gonboddal és megnyomod. Nyilván azért, hogy az amúgy éppen nullában lévő bitet 1-be állítsd (hisz ezért raktad oda). Ekkor szerencsétlen bitet egyszerre kellene nullába (mert a bemenet inaktív) és 1-be (mert nyomod a gombot) állítani. Na ilyenkor mi legyen?
    Vagy mi legyen ha nem nyomod a gombot de a bemeneten feszültség van? Csak akkor billentse 1-be amikor nyomod és ne bántsa ha nem nyomod, vagy akkor nullázza amikor nem nyomod és hagyja érvényesülni amikor nyomod? stb.
    Tudom (gondolom) hogy te az összes variáció közül, ami az elvi lehetőségek kombinációjából következik csaj az egyik szeretnéd, de honnan tudja a PLC hogy melyik lenne az?

    Az ellentmondás feloldására vannak bevált módszerek.
    Az egyik és (részemről) leginkább ajánlott az, hogy soha nem csinálunk ilyet :)
    Ha valamit bemenettel és HMI gombbal is kapcsolni kell, akkor tegyünk külön változót a gombnak és a PLC programjában írjuk meg mikor melyik bit (a gomb bitje ill. a bemeneti bit) mit kapcsoljon hova.

    A másik hogy mégis így oldjuk meg: a bemeneti bitet kapcsolunk a HMI gombjával. Sok PLC-nél ezt meg lehet tenni (mert a HMI megengedi), csak nem nagyon van értelme, mert akárhogy is nyomkodjuk azt a gombot, a bemeneti bit állapotát a PLC minden ciklusban (néhányszor 10 ezred másodpercenként) felülírja a bemenet fizikai állapotának megfelelően.

    A harmadik módszer a FORCE mód. Ezt bizonyos PLC-k támogatják (pl. Omron, Siemens). A lényege az, hogy ebben a módban bizonyos be vagy kimenetek állapotának vezérlését át lehet venni a PLC programtól és pl. a programozó eszközről lehet őket vezérelni. Ez a mód azonban hibakeresési tesztelési céllal létezik. Nem javasolnám üzemszerű használatra. Főleg mert rettenetesen be tudja vinni az embert az erdőbe aki erről mondjuk nem tud és keresi a hibát...

Új hozzászólás Aktív témák