- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Helló w3dzz!
Én azt gondolom, hogy szakdolgozatnak olyan témát kell választani, amit azok, akik majd értékelik és elbírálják értenek és ismernek!
Ezek általában egyszerű és elterjedt dolgok. Nem jellemző, hogy ők tevékeny részt vállalnának az automatizálás gyakorlatában (tisztelet a kivételnek).A magam részéről jó ötletnek tartom, mert rengeteget lehet egy ilyen projectből tanulni és nagy kihívás egy kezdőnek.
De a szakdolgozat az a műfaj, ahol nem tanulni kell, hanem bizonyítani. Ezért én szakdolgozat témájának nem javasolnám... -
Szirty
őstag
Hali w3dzz!
A szimuláció korrekt megírása általában (szinte mindig) sokkal nagyobb munka, mint azé a programé ami a szimulált környezetben tevékenykedik.
Ezért szimulációs teszteket csak nagyon indokolt esetben végeznek. vagy akkor, ha a szimulációs környezet már eleve adott. -
Szirty
őstag
Hali w3dzz!
Én két dolgot nagyon megutáltam: Amikor automatizálással kapcsolatban futófényt vagy közlekedési lámpát kell realizálni. Nap mint nap merül fel ez a téma PLC-s környezetben.
Sőt tanulmányi versenyek kitűzött feladata.Én egy percig sem állítom, hogy ne jelentene nehézséget vagy kihívást egy ilyen feladat teljesítése. Azt is tudom, hogy iskolában vagy otthon rendkívül nehéz valós környezetet teremteni automatizálás témában. De aki dolgozott már gyárban tudja hogy ott kevés a futófény! No mind1.
Az én véleményem az, hogy otthonra PLC-t venni gyakorlás céljából luxus. Túl drága ahhoz, hogy semmit se csináljunk vele
Arra bőven elég a szimuláció.
Bár flexible-s megvalósítás korlátja a futófényes-mátrixos dologban kettős:
Aki képes megalkotni egy ilyen projectet flexible-ben, az nem fog ilyen projectet alkotni, mert hasznosabb dolgokat is lehet.
A másik, hogy a kijelzés frissítési ideje 100ms alá nem nagyon vihető. Egy ilyen látvány alapú fénymátrix szimulációja esetén ez komoly korlát lehet. -
Szirty
őstag
Hali w3dzz!
Mit értesz méret (nagyság) alatt?
Periféria pontok számát (analóg, digitális I/O-k buszos eszközök stb) vagy a CPU teljesítményét? Netán a program méretét?CPU tekintetében könnyű a válasz, Siemens S7-400 CPU 414-3 DP körül.
I/O és periféria szám tekintetében nehezebb megmondani.
Volt már olyan, ahol 22 profibuszon kommunikáló frekvenciaváltó volt, meg 448 digitális IO, némelyik profibuszos I/O szigeten. + 2 operátor panel profibuszon. S7-300-al. (symbol tábla 1200 sor). Távolságok a berendezésen belül: kb 80mMeg S7-400-al 7 buszos frekvenciaváltó, 480 digitális I/O, 8 db profibuszos abszolút forgásjeladó. 2 operátor panel (symbol tábla 1898 sor). Távolságok a berendezésen belül: kb 20m
Volt 7 profibuszos frekvenciaváltós, profibuszra fűzött szalagmérleggel, 472 digitális I/O, 8 analóg I/O, 2 operátor panel, 1 PC. (symbol tábla 1800 sor). Távolságok a berendezésen belül: kb. 180m
De voltak rendszerek, amikbe csak belebarmoltam (lényegesebb módosítás, átalakítás miatt). 20 profibuszos frekvenciaváltó, 2 profibuszos AC szervóhajtás, 6 profibuszos abszolót encoder, 759 digitális I/O, 1 operátorpanel, 1 PC, Távolságok a berendezésen belül: kb 90m
Ilyesmi alapján nem lehet eldönteni melyik a legnagyobb. Van hogy a kisebb kiépítettségű rendszer programja lényegesen nagyobb és bonyolultabb mint a nagyobbé. Ez nagyon függ a feladattól is.
És persze attól is, hogy a programozó mennyire merül bele a részletekbe.
Mondok egy példát:
Ahol sok buszos hajtásvezérlő van, ott a hibakezelést meg lehet úgy oldani, hogy kiírja a kezelőnek hogy melyik hajtásvezérlő ment hibára, a többit le van xarva. Majd jön a szakember, rádugja a frekiváltóra a konzolkáját és megnézi ha érdekli.
Meg lehet csinálni úgy is, hogy azt is kiolvassa a hajtásvezérlőből a buszon keresztül, hogy mi a hiba. Ez hajtásvezérlőnként 30-50 fajta üzenetet jelenthet. Persze ha egyformák a frekiváltók, akkor lehet egyszerűsíteni, de akkor is sokkal nagyobb munka a az utóbbi megvalósítás.
Mikor hol mire van szükség és minek van értelme... -
w3dzz
csendes tag
Helló Szirty!
Milyen nagyobb CPU-kat programoztál már? :$
Üdv.
-
w3dzz
csendes tag
válasz
Gyu_Szfvár #2185 üzenetére
Hi!
Mit csinálsz a 64 kimenettel?
Üdv.
-
fodferi
csendes tag
válasz
Gyu_Szfvár #2186 üzenetére
Üdv ! Pü. ment
-
Gyu_Szfvár
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy van egy Mitsubishi Q sorozatú PLC-m aminek vannak frankó 64-es ki illetve bemeneti kártyái. Az a problémám velük, hogy nincsenek meg hozzájuk a csatlakozók.
Ezeknek a beszerzéséhez szeretnék segítséget kérni Tőletek.
Az "eredeti" csatik felháborítóan sokba kerülnek (lényegében minimum 1000%-os haszonkulccsal számolnak !!!!!).
Ha valaki tudja ezeknek a típusát, beszerzési forrását, esetleg felesleges elfekvő (vagy csak úgy jött, meg van) darabok vannak otthon, akkor szívesen fogadom a megkeresést ez ügyben.
A csatlakozó egy 40 pines majdnem IDE csatlakozó, annyi különbséggel, hogy a csatlakozó mindkét oldalán az egyik sarka (egymással szemben) le van törve (lekerekítéssel). A csatlakozó pinek a négyzet keresztmetszet helyett téglalap keresztmetszetűek.
Továbbá vásárolnék ugyanezen PLC-hez ki illetve bemeneti eszközöket.
A könnyebb eligazodás véget csatolok képet az eszközről. (talán kivehető a fotóból a formája)Köszönöm a segítségeteket.
Üdv: Gyula
-
MC Pite
veterán
Üdv!
Siemens TIA portálban valaki fejlesztett már? A timerekkel gyűlt meg a bajom, sem globális, sem lokális timert nem sikerül normálisan kreálni.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2180 üzenetére
Hali!
Jah igen!
Ha legközelebb projectet küldesz valakinek, akkor a project properties-ben majd ne felejtsd el bekapcsolni a Set project language to 'Magyar' és a Can be opened under any Windows language settings (language neutral) opciókat, különben csak német windózzal lehet majd megnyitni! -
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2180 üzenetére
Hali Szabest!
Kipróbáltam a projectet amit küldtél.
Változtatás nélkül feltöltöttem és azonnal működött.
Semmi baja nincs.MD20-ban jön vissza a 7.957176e-002 érték, ahogy kell.
Vagy az 5.003979e+001 ha az I8.1 TRUE.Ezért nem tudom megmondani mi a baja, mert nincs semmi baja.
-
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2170 üzenetére
Hali Szabest!
"Mondom, hogy itt nem kell gondolni semmi extra programra meghívásokra stb, mert egy mezei OB1-be raktam be "
Ha beraktad OB1-be az FC105-öt, akkor az máris egy hívás.Nézd csak meg a keletkezett STL kódot az OB1-ben: Ctrl-2
A I 8.1
= L 20.0
BLD 103
CALL FC 105
IN :=MW2
HI_LIM :=1.000000e+002
LO_LIM :=0.000000e+000
BIPOLAR:=L20.0
RET_VAL:=MW0
OUT :=MD40
NOP 0CALL FC 105
Call utasítás pedig blokk hívás.
Küldd el a projectet, megnézem mi baja.
-
Szirty
őstag
Hali!
"Az OMRON PLC-k fejlesztő környezete egy CX-ONE nevezetű szoftver."
Csak egy kis pontosítás, minden rossz indulat nélkül.
a CX-ONE nem PLC fejlesztői környezet és nem szoftver. A CX-ONE egy szoftver csomag, amiben rengeteg program található, és nem csak PLC-hez való. Van benne szervó drive, frekvenciaváltó konfiguráló program, panelműszer konfig, operátor panel fejlesztői környezet, stb, stb.Az omron PLC-khez való fejlesztői környezet a CX-Programmer. Persze ez is benne van a CX-ONE csomagban, de önállóan is beszerezhető és telepíthető, a CX-ONE többi szoftvere a PLC-s fejlesztéshez nem feltétlenül szükséges.
fodferi!
Az Omron viszonylag jó választás kezdéshez. Omron eszközeivel már igen összetett rendszereket is fel lehet építeni, ugyanakkor a programozása is elég könnyű.
Nekem rendkívül szimpatikus, hogy az angol nyelvű dokumentumai hihetetlenül jól érthetőek, és nagyon egyértelműek (sajnos vagy épp szerencsére akkoriban még csak angol nyelvűek voltak amikor én foglalkozni kezdtem velük).
Magyar nyelvű szoftver nem nagyon, de ma már nagyon sok magyar nyelvű anyag van hozzájuk. Gondolom ezekre már rátaláltál... -
TanisG
csendes tag
válasz
fodferi #2171 üzenetére
Üdv fodferi!
Az OMRON PLC-k fejlesztő környezete egy CX-ONE nevezetű szoftver.
Pontosan milyen segítségre gondoltál?
Magára a fejlesztő környezet kezelésében kellene segítség?
Esetleg a megvalósítandó feladat leprogramozásában?Egyébként egy konkrét feladathoz kell programot kreálnod vagy csak ismerkednél a programozással?
Üdvözlettel:
TanisG -
fodferi
csendes tag
Üdvözletem mindenkinek !
Egyszerű kéréssel fordulok hozzátok,most kezdenék el a PLC program íráshoz.A Neten próbálok hozzá Író /fordító /magyarosított volna a legjobb / programot keresni sikertelenül.OMRON-al próbálkoznék először
mivel az könnyebnek tűnik. Ha valamelyikőtök tudna segíteni nagyon szépen megköszönném. Tisztelettel és üdvüzlettel : fodferi / ferenc -
Szabest
tag
Szia, fut a zöld csík !
Mondom, hogy itt nem kell gondolni semmi extra programra meghívásokra stb, mert egy mezei OB1-be raktam be egyedül ezt a 105-öst és kész...semmi mást. Tesztelni legközelebb csak hétfőn tudom, mármint konkrét vason, de szimulációba elvileg itthon is ha jól sejtem.
-
TanisG
csendes tag
Sziasztok!
SIEMENS LOGO programozó kábel kapcsolási/bekötési rajzára lenne szükségem.
Esetleg enyéni tapasztalatokra, hogy érdemes-e a megépítésére időt szánni?Köszönettel:
TanisG -
oli83
tag
válasz
Szabest #2166 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Szabest, ha futtatod a PLC progit, vagy szimulálod, és ráállsz az FC105-öst tartalmazó Netzwerked-re, majd nyomsz egy szemüveget, akkora a lap alján fut a RUN-os zöld csík?
Lehetséges, hogy nincs meghívva, az a valami amiben az FC105-öt meghívtad?üdv.: oli83
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2166 üzenetére
Hali Szabest!
Igen.
De egzaktabb (leírva) az hogy Simatic manager, View menü Online pont.
Ha a megnyíló (alapból türkizkék fejlécű) ablakban látható Blocks szekcióban lévő lista tartalmazza a blokk nevét, akkor fel van töltve a PLC-re."Vagy milyen egyszerű módja van annak hogy biztosan feltöltsem??"
A blokk kiválasztása majd a Download gomb megnyomása. ha nem keletkezik hibaüzenet, akkor fel lesz töltve.
"viszont valamiért nem mutat az MD40 alatt szemüveggel semit csak 0-ákat"
Én is kipróbáltam.
Nekem 7.957176e-002 jön MD40-ben (0.07957176) amikor a BIPOLAR bemenet FALSE
Amikor TRUE, akkor pedig 5.003979e+001 (50.03979).Ha elküldöd a projectet megnézem mi a baja.
-
Szabest
tag
Igen, amit a képen mutatsz, az nekem csak german mind! azzal nem lehet gond!
Már csak a működtetéssel van gixer....
Azt hogy feltöltöttem-e az FC105-öt arról, úgy tudom megbizonyosodni hogy a step7 első ablakában, mikor megnyitom a projektet, ott nyomok egy online-t és ha bennvan az FC105 a többi gyári sfb stb között, akkor elvileg, okés, jól sejtem?? Vagy milyen egyszerű módja van annak hogy biztosan feltöltsem??
A működést értem (remélehetőleg) mert papíron kijött az eredény amit a dokuban található kplet alapján számítottam ki, viszont valamiért nem mutat az MD40 alatt szemüveggel semit csak 0-ákat
Biztos elvétettem valamit...:S
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2161 üzenetére
Hali Szabest!
"...lehet hogy gond lehet az ha minden németre van állítva, azFC meg angolokat(i8.1) vár??"
Ha a mnemonikok nyelve németre van állítva, akkor MINDEN blokkban német lesz MINDEN utasítás és MINDEN címhivatkozás.Ha angolra van állítva, akkor pedig ezek angol nyelvűek lesznek.
A szimbólum nevek természetesen NEM!
Teljesen függetlenül attól,hogy azt a blokkot honnan szedted, mikor írtad, ki írta, library-ben volt vagy az asztalfiókban, meg hogy amikor írták akkor mire volt állítva a nyelv!"lehet hogy az fáj neki hogy nicns felvéve symbol listába?? Mert közben amiatt sirt...ezeket amiket használok mindet előre fel kell venni??Anélkül nem engedi asználni, vagy hogy van ez??"
A symbol listára csak akkor van szükség, ha szimbolikus címzést használsz. ha közvetlen címzést (ahogy most) akkor nem kell, a symbol tábla teljesen üres is lehet. A program ettől működik. A szimbólumokra ugyanis a CPU-nak nincs semmi szüksége. Az csak az emberek miatt van.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2163 üzenetére
Helló Szabest!
"Szia, lényegében mindehol németen van, lehet hogy az fáj neki hogy nicns felvéve symbol listába??"
Pontosan úgy van, hogy azt oli83 leírta Miért nem nézed meg kicsit figyelmesebben?
"Amúgy ha ezt így ahogy van feltöltöd egy CPU-ra, neked aktív lesz a blokk?? "
Én kipróbáltam működik a skálázás, nincs vele semmi gond.
Ugye nem csak ezt (a képen látható) programot töltötted fel a CPU-ra, hanem feltöltötted rá az FC105-öt is!!!!?
Ha nem, akkor persze hogy nem működik!"Mert ha az INre nem egy konstatnsot(22) irok, be hanem pl egy analog bemenetet amire miadok egy fix értéket, akkor aktivizálódik, de az sem teljesen tiszta..."
Pontosan mi nem tiszta? Azt tudod hogyan működik az a blokk?
"Szóval mi a feltétele hogy elindúljon??"
A feltételek:
1. Legyen feltöltve a CPU-ra az FC105
2. Legyen meghívva a blokk (az EN előtti feltételnek teljesülnie kell) ahonnan hívod az a blokk is legyen meghívva. -
Szabest
tag
Szia, lényegében mindehol németen van, lehet hogy az fáj neki hogy nicns felvéve symbol listába?? Mert közben amiatt sirt...ezeket amiket használok mindet előre fel kell venni??Anélkül nem engedi asználni, vagy hogy van ez?? :S
Amúgy ha ezt így ahogy van feltöltöd egy CPU-ra, neked aktív lesz a blokk?? Mert nekem nem....Mivel lehetne aktivizálni?? Azaz hogy számoljon is?Mert ha az INre nem egy konstatnsot(22) irok, be hanem pl egy analog bemenetet amire miadok egy fix értéket, akkor aktivizálódik, de az sem teljesen tiszta....:S szóval mi a feltétele hogy elindúljon??
-
oli83
tag
-
Szabest
tag
Szia, oks megadom ugyanazokat az értékeket amit a példa ír, de akár a bipolar bemenetre akarok egy bemenetet megadni akár egy bemenet által bebillentett merkerrel akarom kapcsolni, piros lesz...a bemenet működik, lepróbáltam.Ennek ellenére azt irja hogy érvényleten.
Ugyanez a jelenség akkor is ha az EN-elé akarom berakni...biztos valami kis bizbasz a baj, de nemtom mi....lehet hogy gond lehet az ha minden németre van állítva, azFC meg angolokat(i8.1) vár??(nemhinném h ez gond lenne delehet, Szted?) -
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2155 üzenetére
Hi Szabest!
"a példában látom előre definiálták az MD20, 30, 40-e az értékeket, amit nem tudom hogy hol s hogyan kell létrehozni .M"
Nem kell létrehozni. Az M (merker) terület eleve létező adatterület a PLC-ben.
De ha ez azért merült fel, mert a skálázó FC105-ös blokk HI_LIM és LO_LIM paraméterét nem változóban akarod megadni, akkor használj konstanst azaz írd be az értéket közvetlenül!
Ez nem lehet probléma."Másik bajom, hogy miért fáj az neki(pirosá válik, vmi typconflict) ha a Biploar bemenetet ugyanúgy bekötöm mint a példában van."
Ha ugyanúgy csinálod, el kell hogy fogadja.
Megmondom hogy mi miatt piros, ha megmondod hogy csináltad!! (screenshot előnyben)Type conflict akkor van, ha nem olyan adattípust adsz meg, mint amilyet a blokk vár.
-
Szirty
őstag
Helló MOSAIC!
A felső oktatásban sem mélyednek el nagyon a dologban. Sok elméletet tanítanak és szinte semmi gyakorlati oktatás nincs, ami van az sajnos kimerül a tartály töltés, közlekedési lámpa és futófény szintén.
Ráadásul ez a pénzhiány és az oktatók, tanárok ismeretének hiányosságai miatt alacsony szinten történik. 10-20 évvel ezelőtt használt minimális kiépítésű PLC-k-en, DOS-os demó szoftverekkel.
Miközben az iparban az automatizálás már több száz vagy több ezer I/O pontos PLC-kkel történik, terepi busz rendszerek felhasználásával, decentralizált I/O szigeteken keresztül.
Tele vannak a gépek a PLC-vel buszokon keresztül kommunikáló frekvenciaváltókkal, operátor panelekkel szervó hajtásokkal, stb.Sajnos a tanfolyam aon kívül, hogy papírt ad legfeljebb arra jó, hogy az ember némi fogalmat szerez arról mire is lenne jó a PLC és alapjaiban hogyan is működik.
Ha nincs semmilyen szakmai háttér ismerete digitális technika, műszerész programozás (minimum villanyszerelő) szakmában, akkor ne menjen ilyen tanfolyamra.
Az OKJ-s papírt van esélye ezek nélkül is megszerezni, de annyi ismerettel amennyit ott szerezhet nem fog komoly munkát kapni. PLC programozás témában olyanokat keresnek, akiknek sok tapasztalata van.
Legjobb esetben kis szerencsével felveszik olyan helyre, ahol van lehetősége szakmailag fejlődni.Fél év alatt heti pár órában megfelelő szakmai előképzettség nélkül teljesen esélytelen egy ilyen szakmát megszerezni! (kóklerből meg már így is túl sok van)...
-
Szabest
tag
Köszönöm a bő választ, megtaláltam azt a block-ot, már csak a használatával küzdök....mert ahogy a példában látom előre definiálták az MD20, 30, 40-e az értékeket, amit nem tudom hogy hol s hogyan kell létrehozni .Mielőtt valahova beszúrom ezt a blokkot milyen módszer van arra hogy pl nekem az MD20 ba a 100értékem legyen??
Másik bajom, hogy miért fáj az neki(pirosá válik, vmi typconflict) ha a Biploar bemenetet ugyanúgy bekötöm mint a példában van.(Persze meglévő bemeneti címet használva.)
Örülnék ha elmagyaráznád!
köszönöm! -
MOSAIC
csendes tag
Jó-jó. Nem tudom.... a plc programozásról is most hallottam először. Tehát hogy hol oktatják OKJ-s szinten kívül nem tudom, de azért fél éves tanfolyam szerintem édeskevés ehhez a szakmához nem?
-
MOSAIC
csendes tag
Sziasztok!
Az érdekelne, hogy kiknek ajánljátok a PLC programozást. Mármint van egy ismerősöm, aki kinézett egy OKJ-s plc programozó tanfolyamot. Ha jól tudom, fél éves képzés. A gyerekről annyit kell tudni, hogy érettségivel rendelkezik, de villanyszereléshez és informatikához nem ért. Tehát azt szeretném tudni, hogy mire elég az OKJ-s plc képzés. Gondolom a felsőoktatásban sokkal mélyebben tanítják ezt a munkát.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2150 üzenetére
Hali Szabest!
Írtam hogy nem tudom van-e gyári, meg azt is, hogy meg kell nézni a doksiban. Abban a doksiban, amit a simatic manager telepítője feltelepít neked a gépedre a step7 mellé.
Megnéztem helyetted:
Van ilyen blokk a standard lib-ben. Mégpedig az S7stdl2b.pdf 76. oldalán, a 6.8-as számú szakaszban, "Scaling Values (SCALE): FC105" címmel.
Ezt a doksit, (ha másképp nem kérted telepítéskor) ide teszi: ...\Siemens\Step7\S7MANUAL\S7STDL2A\S7stdl2b.pdf
De ha nem akarsz olyan sokat kattintani, akkor ezzel a linkkel is eléred azt a doksit. Sajnos a 76. oldalra már neked kell lapozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fotók, videók mobillal
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- BENQ ScreenBar Plus Computer Monitor Light
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- Kedvező ár! Lenovo Thinkpad E580 laptop (15,6FHD/I5-G7/8GB/128SSD/Magyar)
- Gyári ergonomikus monitor karral 31,5" 4K UHD HDR10 monitor 32UN880-B
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest