Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz chros #25651 üzenetére

    Igen, a PC módnak sajnos rosszabb a precizitása, de ez a tesztábrákon kívül nagyon ritkán látszik bárhol is SDR anyagon, inkább HDR-ben jön elő, ugyanakkor úgysem fér ár 60Hz 10bit RGB a HDMI-n, a ditherelt 8bit pedig elég jól működik játékokhoz (legalább is ahogy a GTX1070 ditherel). Ez majd jövőre lesz érdekesebb (ha nem javítanak a processzoron ezen a téren, mert a HDMI 2.1-en átfér majd "bármi" 4k), filmekhez pedig 4:4:4-re nincs igazán szükség (jó, tudom, a GPU szebben nagyítja a chroma-t, mint a TV, de ez már apróság).

    A Wide ad natív színteret SDR-ban. HDR-ben nem tudom, hogy bármelyikkel visszakapod-e (kivéve, ha legyalulod "semlegesre" a belső 3DLUT-ot CalMAN-el). De egyébként tök jó a gyári Auto 3DLUT mind Rec709-hez, mind Rec2020-hoz. A nagyobb difi inkább az 1DLUT-ban van, a szürkéken (fehéregyensúly és tónus görbe) jön ki a gyártási szórás és öregedés, nem a szaturációban (és most a legutolsó "macroblock" firmware is a tonus görbét tolja el kicsit a régihez képest). De a 8-as sorozaton mindkét LUT-ot újra lehet írni CalMAN-el (az kb. olyan, mint ha a madVR-nek betöltött file-t feltöltenéd magára a TV-re, bár némileg kisebb, 33^3 tábla, de az 1DLUT 1024^1).

    HDR-el még az a gond, hogy az 1DLUT ott is gamma 2.2-re van kalibrálva, a 3DLUT nem nyúl hozzá a tone curve-höz, és külön húzza rá a processzor a PQ görbét a metaadat függvényében. Szóval nem tudod fixen kikapcsolni (próbáltam már azt is, hogy egyszerűen megszakítom a kapcsolatot a CalMAN és a TV közt, mikor átmenetileg ki van kapcsolva ez a funkció, de ha képmódot váltok vagy berakom standby-ba a TV-t, akkor visszaáll "normál" üzembe). Ez elvileg változik majd valamelyest a 9-es sorozaton (hogy mi lesz pontosan, még nem tudom, de talán fixen kikapcsolható lesz a real-time dinamikus tone mapping, és úgy csinálhatunk statikus 3DLUT-al tetszőleges görbét HDR10-hez [pl. hozzá lehet majd húzni a görbét a BFI-vel csökkentett csúcsfélnyhez], na de Dolby-hoz [vagy akár csak HDR10+ mellé, ha lenne] az nem lesz jó... nem mint ha én nem lennék HDR10 párti és Dolby ellenes, csak mondom...).

    Még arra figyelj, hogy 24Hz + BFI esetén is 24->60, majd 650 feketével 60+60=120Hz (ennyi a panel), tehát ott is van 2:3 judder. El kell dönteni melyik a rosszabb, a blur vagy a judder. Szóval filmet én BFI nélkül nézek ezeken, játszani (és 50Hz-hez, mert az 50+50) viszont bekapcsolom BFI-t. Jövőre elvileg jön a 240Hz-es panel, ami ezt is megoldhatja.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák