Hirdetés
- OLED TV topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peczek
aktív tag
válasz
Dyraxx
üzenetére
Kültérbe szerintem kell a HSS (High Speed Sync). A YN 568 ezt nem tudja. A TTL pedig azért kell portrézáshoz, mert ha Yongnuo YN 622-val akarod távvezérelni (portréhoz ez szükséges), akkor a vakunak tudnia kell a TTL-t a teljesítmény távszabályozáshoz, akkor is, ha csak manuálban használod. A YN 622 használtan már elég olcsó. Van olyan YN vaku, amelynek van saját vevője, talán a Yongnuo YN685N pl. ilyen, akkor nem kell alulra vevő.
Nekem is YN van, de állítólag most már Godox-ot kell venni, annak van jövője.
Még valami: a YN elég baba, de időnként nem villan, tehát munkára nem használnám. Ez egyébként nem egy objektívek topik?
-
Dyraxx
tag
Hobbifotózáshoz (tájképek, városnézés, indoor kiállítások és néha portrék) keresnék egy vakut D5300-as vázhoz. A manuális és a TTL között sem tudok dönteni. Nyilván, kellene mind a kettő, mert a TTL nélkülözhetetlen eventek fotózásához, ahol pl. csak másodpercek vannak mielőtt az ember lemarad a témáról, de egy értelmes portréhoz, vagy beállított (beállítható) fotóhoz pedig sokkal jobb egy manuális. Gondolom ez a debate már ezerszer át lett itt (is) beszélve, mégis lövésem sincs, melyik vakuval kezdjem a vásárlást.
A TTL-ekből hobbira ajánlják Yongnuo YN 568 EX III -et. Szerintetek ez megfelel utazásokhoz?
Manuálisból pedig a YN-560 IV-et, ill. a Godox TT600-at hallom gyakran ismételni.
Milyen vakut vennétek utazáshoz elsőként? -
zodo
nagyúr
rhinocamera.hu oldallal van tapasztalat, ajánlott?
-
robi212
tag
válasz
Dyraxx
üzenetére
Köszi.
Állványról használnám, szóval a stabi annyira nem lényeg, meg a súlya sem.
Az, hogy nem időjárás-álló inkább zavarna, de végülis az sem vészes.
Most találtam 260 000 -ért egy használtat, megbízható helyről, ha minden igaz 1 év gari is lenne rá.
A 150-600-ra gondolsz? Csak a 600 miatt vagy másban is jobb? -
Dyraxx
tag
válasz
robi212
üzenetére
Profi lencse, ki tudod használni nagyfelbontású 50+ Mp szenzorokon is. Baromi jó fényerő ezen a gytávon. Néhányan panaszkodnak az élességére, de ezek biztos csak egyedi hibák.
Kontra:
- Marha nehéz, több, mint 2,5 kg.
- Nem stabis (a stabis már majdnem 3 kg)
- Nem weather-sealed (a stabis az, ez nem)
- K. drága, főleg ahhoz képest, hogy csak 300mm (A stabis verzió 1millió fölött van a boltokban)
Ha nekem lenne egy ilyenem, már nem lenne. Eladnám és vennék a feléből egy 600mm-es zoomot (nyilván valamivel rosszabb fénnyel) -
robi212
tag
Sziasztok,
Erről az obiról van tapasztalatotok esetleg?
Sigma 120-300mm f/2.8 APO EX DG HSM
Ennek az OS változatáról találtam csak magyar nyelvű tesztet és az szerepel az összefoglalóban is, mint ajánlott objektív.
Minden info hasznos.
Köszi előre is
-
modulus
aktív tag
Sziasztok.
Adott egy manuális objektív (samyang). Szép éles képeket készít már F1.2-n is, egy problémám viszont lenne vele: szabadban elég jelentősen sötétedik a kép egyik oldala, mint amikor a sarkokban vignettál sok objektív, de itt csak az egyik szélén végig, viszont erőteljesen. Fekvő helyzetben fent.
Eléggé rekeszelni kell ahhoz, hogy abbahagyja. Beltérben abszolút nem csinálja, illetve kint gyengébb fényviszonynál sem (naplementés időszak). Van rajta napellenző, de mindegy hogy rajta van-e vagy sem ebből a szempontból.
Lehet ezzel kezdeni valamit?
[kép] -
anaqer
veterán
válasz
Dyraxx
üzenetére
Baromi nehéz jó példát találni, mert nagylátón szinte sose használtam nyitva - de amit figyelmetlenség miatt véletlenül kettőnyolcon lőttem, az bizony nem szép.

Egyébként ugye viszonylag nehéz fényviszonyok, meg a Tamron 17-50 nem is járt nálam*, szóval nem tudom összehasonlítani - lehet, hogy az is elvérzett volna itt.
*annak idején az volt a mondás, hogy a stabis Tami képe szemmel láthatóan rosszabb, mint a mentesé - nekem meg a stabi fontos szempont, szóval az nem is jöhetett nálam szóba
-
Dyraxx
tag
válasz
puhos363
üzenetére
Köszi az ajánlást!
Közben többen egyöntetűen állítják, hogy inkább az 50-70 közötti táv maradjon ki, mintsem a 20-24 közötti, ebben lehet valami ráció, úgyhogy a Sigma 17-70 mellett inkább a 17-50-esek rúgnának labdába (Tamron és Sigma, mivel a Nikonok ebben az árkategóriában kis fényerejűek, kit lencsék), illetve, ahogy Byk01 elvtárs írta, esetleg még használtan 16-80 f/2.8-4, ha van a többi árában.Nehéz a döntés

-
anaqer
veterán
válasz
Dyraxx
üzenetére
Hát ugye ha fókusz nincsen, akkor semmi nincsen... de nekem nincs ilyen bajom a 17-70 C-vel. Inkább az kellemetlen, hogy nagylátó végén kb f5.6ig elég ergya a széleken.
Egyébként ha nem kell a nagy fényerő, egy használt 16-85 gombokból kijön, aztán ha nem válik be, nagyobb bukta nélkül túladsz rajta. (Ha meg van lé, ott van még a 16-80...
) l -
Dyraxx
tag
válasz
Peczek
üzenetére
köszönöm a segítséget!
Akkor ebből nekem nagyon úgy tűnik, hogy a 17-70-nek nincs párja a teljes range-ben.
Tehát akkor döntenem kéne aközött, hogy a Sigma 17-70 AF problémás lehet, illetve aközött, hogy az 50-70mm sáv nem lesz átfogva (Tamron 17-50).Melyik fáj jobban vajon?
-
Throme
veterán
-
Peczek
aktív tag
válasz
puhos363
üzenetére
Alapzoomot nem vennék 24 mm-től, az FF-re való. Akkor is, ha van mellé egy 11-20. Én nagyon sokat használom az alapzoomot a nagylátószög felől, nekem nem lenne opció állandóan cserélni egy 11-20-ra.
Marad a Sigma 17-70, Sigma 17-50, Tamron 17-50 esetleg a Nikon 17-55.
A Tamronból állítólag a stabi nélküli a jobb sajnos.
A Nikon állítólag elég strapabíró, de árban csak használtan elérhető. Mondjuk a tesztek szerint nem olyan fene éles mindenhol, de nekem sose volt, már csak az ára miatt.A két Sigma közül csak a 17-70 dokkolható, azért a Sigmákkal szokott baj lenni az AF beállításával.
A két Sigma között az 50-es élesebb, de széleken van hogy elvérzik a 70-eshez képest.
-
puhos363
tag
válasz
Dyraxx
üzenetére
Szia!
Nekem van egy 17-50-em, igazi mindenes (amire nekem kell) bőven elég és jó. Egy D5600-on használom. Gondolom ismered [link] ezt az oldalt. Itt persze más gépet is ki tudsz hozzá választani. Szerintem a 17-50 egy jó választás lehet.
Ezen az oldalon pedig a kész képeket tudod megnézni, ami a kiválasztott objektívvel készült [link] . -
Dyraxx
tag
Sziasztok!
A 11-20-as nagylátószögű és a 70-300-as telém közé keresek valami zoomot utazáshoz, ami a jelenlegi 18-55-ös kit lencsémnél jobb pl. fényerőben és max 200.000 -ért. Nikon F. Az egyetlen, amit 20--70mm körül találtam ezen az áron, az aSigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary
Erről mi a véleményetek? Valaki írta, hogy nem elég éles a képe. Mások pedig dícsérik.Illetve ha esetleg használtban is érdemes gondolkoznom, jobban járok-e szerintetek az alábbiak közül valamelyikkel az új, fenti Sigma árában (vagy akár olcsóbban)? :
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2, vagyTokina AT-X 24-70mm f/2.8 PRO FXVagy elég egy
Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM? Bár az a 20mm elég sok, nem?
Mit gondoltok? -
tvamos
nagyúr
Nézegettem még a Tokina AT-X Pro SD 11-16mm f/2.8 (IF) DX-et is, tetszene a + fényerő, de Ken Rockwell szerint is "If you shoot Canon, get the Canon 10-22mm." (Mondjuk Nikonra meg ajánlja a Tokinát.) Na, majd várok még az én 10-22-mre akkor.
Inkább csak a 10-es végén lesz használva, a 22mm f/2.0 nekem nagyon bejön.
-
PuMbA
titán
válasz
tvamos
üzenetére
Nekem volt EF-S 10-18-am is, de szerintem az EF-S 10-22 az ultimate wide objektív APS-C-re. Élesebb, 1 fényértékkel jobb, gyors fókuszálás az USM motor miatt és 16-35mm-nek megfelelő FF zoomtartomány. Ezeket figyelembe véve baromi olcsó obi
Más rendszerek csak kívánhatnak ilyet, ennyiért. -
PuMbA
titán
-
dssport
tag
Sziasztok!
Bocs, ha lámakutya a kérdés, de azt jól gondolom, hogy MILC gépeknél (legyen a példa kedvéért Sony a7ii) ha veszünk mondjuk egy random Sigma E obit, akkor nem kell az AF finomhangolással/dokkolóval meg ilyesmikkel szórakozni mint DSLR esetén?
-
puhos363
tag
Naaa, tegnap eldőlt az objektív sorsa. Beruháztam egy Sigma 18-35mm f/1.8-ra.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Latok egy MFT-re valo 8mm-es Samyang objektivet joaron. Fel lehet ezt valahogy csavarni Canon M-re? Gondolom nem gyartanak ezek 8 felet, ugyan az lehet a belseje mint a tobbi 8mm-esnek. Vagy nem? Tudja ezt valaki? -
puhos363
tag
válasz
vihartigris
üzenetére
Köszi. Az eladónak telefonnal velfettem, hogy nem megy az af rajta. Nem is volt gond a részéről, viszont ő is kipróbálta miután visszaküldtem neki. Ő egy d750-el próbálta, azon meg működött rendesen.
-
puhos363
tag
válasz
vihartigris
üzenetére
Sajnos nem lett jó az obi, így nem vettem meg. A gépen az utolsó fw van, viszont a distortion control data a gépemen a 2.017-es, ebből az utolsó kiadott verzió a nikon oldalán a 2.018. Lehet ezért nem működött az obi?
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Vagy csak hazudtak, páran akinek van nem látott még ilyet
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Itt szivacsban volt, de szerintem ott nem tud ekkorát ütődni. Ahol vettem megnéztek egy másikat, detto ugyan ilyen...
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Samyang 12/2. Alapból szorosabbak az átlagnál de ennél a közepén egyszerűbb a vázat forgatni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
laskr99
üzenetére
milyen obi ez? a canon ef 50/1.4 az ilyen, a fokuszgyuru egyenetlenul jar, muanyag csuszik a muanyagon es kellemetlen osszetapados neha szorulos erzest kelt (a regebbi 1 gen.-es obik mint a 24/28/35/50 pont az ellenkezoje, lityi-lotyi a mf gyuru nagyon konnyen jar, hamar kikopik).
-
Sziasztok!
Olyannal találkoztatok már, hogy egy új objektív fókusz gyűrűje nem egyenletes?
1/3 részig rendesen forog, majd onnan kövi 1/3 rész sokkal szorosabb, de át lehet forgatni, majd a végtelenig szobahőmérsékleten megint rendes. De ha változik a hőmérséklet akkor a szorosság is, tegnapi nap kevésbé volt szoros pl. Meg a végtelen fele ha melegebb talán arra fele is szorosabb lesz de csak egy picit.
Ez az eladó szerint nem garanciális eset, ha zavar 14 napon belül tudnám vissza küldeni, de 8/16000ft a posta költség, mivel külföldi vásárlás.
-
-
Throme
veterán
válasz
anaqer
üzenetére
Az megint "sötét" obi. Madarakat akar fotózni erőben (is) kirándulás közben.
30525Peczek
Szerintem mai szenzorok és képfeldolgozás mellett az f4 f5.6 nem egetverő különbség.
Az F2.8 liga viszont érezhető előnyt ad, pénzért cserébe...#30526kabar07
Az majd elválik. lehet én jobbak küldtem az obinak a "zúúúúmot". Sokat használtam, hobbifotósként az nekem elég volt.
Még a zoom gumi borítással is előfordulhat, hogy megnyúlik, berepedezik.
Amivel viszont nem volt problémám, az a műanyag bajonett, pedig majdnem mindenki felhozza negatívumként. Valóban tartósabb a fém, de ezzel sincs gond szerintem. -
kabar07
újonc
válasz
Throme
üzenetére
Köszönöm szépen az infót és a tanácsot! (#30519, #30520, #30521, #30525) Igyekszem majd vétel előtt mindkettőt kipróbálni.
A 18-105-ösöm még tartja magát. Nálam olyan mindenes funkciót tölt be...de ezek szerint idővel felkészülhetek a “kicsúszására”.
....és igen, madarászáshoz ezekkel a telékkel jó fények és nem kevés szerencse is szükségeltetik! -
-
puhos363
tag
válasz
vihartigris
üzenetére
Ok. Köszi. Sajna nem működik.
-
puhos363
tag
Hali! Adott egy Nikon D5600+Sigma 10-20mmf/3.5 EX DC HSM. Az obin a fókuszkapcsoló AF állásban van, viszont nem működik automatán. Kellene elveg, vagy nem jól tudom?
Köszi. -
Throme
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Nekem az építési minőségével van azért gondom. A tubus a kezdeti feszességéből átment könnyen "kicsúszóvá".
Jellemzően vállpántot (nem nyakpántot) használok, és x méter gyaloglás után már kint is a tubus.
Optikailag elégedett vagy vele, de ez nekem probléma.
A 18-105 is ilyen. A 18-140 viszont nem, ez utóbbi egész jól tartja magát.#30518kabar07:
Sötét erdőben madarászni felejtsd el a "sötét" teléket. Az FX 70-300VR AF-je jobb az általad használt 55-200-nál, és talán a stabija is jobban "fog", de árnyékos helyeken, gyors zársebességnél (madarak ugye) azért harapja az ISO-t.Repülőnapra, lassabb, vagy éppen mozdulatlan állatokra (pl állatkert), portréra...stb viszont tökéletes, de erre az 55-200 is alkalmas.
szvsz
-
sandokanaa
csendes tag
Elnézést a belevauért, de én használtam a DX-es változatot és eladtam. Vettem helyette egy FX 70-300 4.5-5.6-ot. A stabija jobb, élessége jobb és használtan az ára nem sokkal több, mint a DX változaté.FX változat tesztelése Pest környékén megoldható, kölcsön tudom adni egy tesztelésre.
De ez egy magán vélemény.
Egyéb összehasolítások: [link] [link] [link] [link] -
PuMbA
titán
válasz
kabar07
üzenetére
"Pl. A 1,5-es matek mit jelent a gyakorlatban(valóban 105-450-es átfogást kapok?)"
Eddig is 1,5-ös matekod volt, tehát az 55-200-ad 82-300mm "volt"
Ebben nem különbözik egy FF és DX obi, hiszen a szenzoron múlik. Az FF obit csak akkor venném meg, ha Nikon-nál profi obi kategóriában van, de ahogy látom nem abban van, azaz minőségük hasonló lehet, tehát a DX jobb vétel DX vázra. -
kabar07
újonc
Sziasztok!
Nikon D5500-as gépemhez keresnék új teleobijektivet.
Eddig egy első generációs Nikon 55-200-as 4-5,6t használtam. Jó fényviszonyok között, kis szerencsével lehet vele jó képet lőni. Erdőt járva főleg madarakat(nem etető/itató/állvány megfigyelősátor...hanem kézből, természetes élőhelyükön, nyilván nem profi minőségben), állatokat, növényeket fotózok.
Szeretnék egy gyorsabb és pontosabb telét. Kinéztem kettőt:
-Nikon AF-P 70-300-as f4,5-6,3 G DX VR, amely könnyű, műanyag, dx vázhoz tervezett, nem rossznak tartott Obi.
- a másik az FF párja a Nikon AF-P 70-300 f 4,5-5,6 ED VR.
Utóbbit dicsérték sok helyen, a gyors autófókusz, sport mód, éles kép a végén is..miatt -igaz árban és súlyban az első duplája.
Miután még sosem használtam FF obit Dx vázon így nem tudom, hogyan működnének együtt. Pl. A 1,5-es matek mit jelent a gyakorlatban(valóban 105-450-es átfogást kapok?)
Ha valakinek van tapasztalata valamelyik (vagy mindkettő)obival kapcsolatosan, kérem ossza meg velem!
Előre is köszönöm! -
puhos363
tag
Köszi mimdenkinek a korábbi segítséget, információt, tanácsot, végül egy Sigma 10-20mm f/3.5 lett vásárolva a ha-ról.
-
vihartigris
őstag
-
tvamos
nagyúr
válasz
vihartigris
üzenetére
Attol tartok, egy halszemet nagyon ritkan vennek elo. Persze, vicces, de csaladi kepekre nem gondolnam tul jonak... Elgondolkodtato.
(#30511) PuMbA
"10-22, hacsak nem kell stabi"
Jo lenne, de nem letkerdes. Egy csaladi esemenyen semmit nem erek vele, kell vaku. Tajkepnel ugyis kell valami allvany fele dolog... Jo lenne, de nem kell. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Canon M50-re keresek UWA (8-12mm) objektivet. A keret kb. 50 ezer. Hasznalt termeszetesen. EF, vagy EF-S bajonetes. Hurcolos objektiv lenne, belteret fenykepezni, tajkepre, illetve csaladi esemenyen talan elokerulhet. Leginkabb egy fixnek orulnek, mondjuk f/2.8-cal, de nem talalok ilyet. Amit most licitalos oldalon latok, az EF-S 10-22, illetve latok most egy EF-S 10-18-at. De ezek kozul nem tudok valasztani. -
Dyraxx
tag
-
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Peczek
üzenetére
hááth egy templomba jól tud jönni egy 70-200 vagy 135 ezekkel szépen tudsz csemegézni a népből
16-35 körüli obival tök látványos képeket lehet durrantani. 35-50mili fenyerosben is nagyon baba, de ha van egy halad az is állat 1-2 kép erejéig. De ez függ templom mérettől meg hogy ott mit kell fotóznod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P4000 // Nvidia Quadro P5000 --- Budapest MPL Foxpost
- Airmsen YW500 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
- Dell Latitude 7410 Intel I7-10810U Refurbished - Garancia - Akció!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Full Prémium! Gamer PC-Számítógép!Rog Maximus XII! I9 10850K / RTX 3080 Suprim / 32GB DDR4 / 2TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Hát, ilyen áron elég rossz poén lenne 
Eléggé kifut már az első széria ebből az obiból.
Nem ajánlott, elég sok fórumtárs pórul járt velük.