Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Asztrofotózás
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peczek
aktív tag
Lásd korábban: [link]
-
Peczek
aktív tag
válasz
Winnie The P #30926 üzenetére
Az 5600- ban nincs af motor? Akkor tényleg a II kell a Tokinából. Mondjuk a 3.5 -ös Sigma és a Tokina 2.8 között nincs olyan nagy difi fényerőben.
-
Peczek
aktív tag
-
Peczek
aktív tag
válasz
BoscoD55 #30651 üzenetére
DX-re:
Zoomok:
Sigma 8-16 / 4,5 - 5,6 (ez a legnagyobb látószögű DX obi ami nem fisheye)
Tokina 11-16 / 2,8 (ebből van I és II változat), már nem kapható, csak használtan
Tokina 11-20 / 2,8 (ez az utód, drágább, mint a 11-16)
Sigma 10-20 / 3,5 (nagyobb látószög)
Nikon 10-20 / 4,5 - 5,6 (ez elég olcsó)Fixek biztos élesebbek lennének, de nagylátószögben nem láttam ilyet elérhető áron.
Nekem Tokina 11-16 / 2,8 II van.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Dyraxx #30597 üzenetére
Kültérbe szerintem kell a HSS (High Speed Sync). A YN 568 ezt nem tudja. A TTL pedig azért kell portrézáshoz, mert ha Yongnuo YN 622-val akarod távvezérelni (portréhoz ez szükséges), akkor a vakunak tudnia kell a TTL-t a teljesítmény távszabályozáshoz, akkor is, ha csak manuálban használod. A YN 622 használtan már elég olcsó. Van olyan YN vaku, amelynek van saját vevője, talán a Yongnuo YN685N pl. ilyen, akkor nem kell alulra vevő.
Nekem is YN van, de állítólag most már Godox-ot kell venni, annak van jövője.
Még valami: a YN elég baba, de időnként nem villan, tehát munkára nem használnám. Ez egyébként nem egy objektívek topik?
-
Peczek
aktív tag
válasz
puhos363 #30558 üzenetére
Alapzoomot nem vennék 24 mm-től, az FF-re való. Akkor is, ha van mellé egy 11-20. Én nagyon sokat használom az alapzoomot a nagylátószög felől, nekem nem lenne opció állandóan cserélni egy 11-20-ra.
Marad a Sigma 17-70, Sigma 17-50, Tamron 17-50 esetleg a Nikon 17-55.
A Tamronból állítólag a stabi nélküli a jobb sajnos.
A Nikon állítólag elég strapabíró, de árban csak használtan elérhető. Mondjuk a tesztek szerint nem olyan fene éles mindenhol, de nekem sose volt, már csak az ára miatt.A két Sigma közül csak a 17-70 dokkolható, azért a Sigmákkal szokott baj lenni az AF beállításával.
A két Sigma között az 50-es élesebb, de széleken van hogy elvérzik a 70-eshez képest.
-
-
Peczek
aktív tag
válasz
puhos363 #30495 üzenetére
Ha a látószög kevés, akkor vedd meg a Sigma 10-20-at (esetleg a Tokina 11-16 / 2.8-at, annak nagyobb a fényereje).
Templomba szerintem nem jó a vaku, túl nagy a belmagasság az indirekt vakuzáshoz, a direkt vakuzás, még egy softboxxal vagy derítőlappal is eseményen szerintem úgy sz@r ahogy van. Épületen belül, ahol nem extra a belmagasság (nagyterem, szoba) működhet a vaku.
Épületen kívül eseményre szerintem pláne nem jó a vaku, max derítésre, de sötétbe nem.Ha a fényerő hiányzik, akkor tényleg csak a 35/1.8 vagy a Sigma 18-35/1.8 marad. A 35mm olcsó, de a fix látószög miatt elég korlátos a használata, én eseményen nem szeretem a fix látószöget. A Sigma 18-35 pedig piszok drága, egy fokozattal nagyobb fényerőért, nekem nem érné meg (a képminőségért már inkább).
Én egy egység fényerőért nem rugóznák ennyit, az esküvői fotósok, ha jól tudom egy eseményt 24-70/2.8 és egy 70-200/2.8-al nyomnak végig, persze FF-en. Náluk a fix inkább csak időnként kerül elő, de majd az esküvői fotósok megmondják.
Ha a fényerő hiányzik, akkor én felnyomnám az ISO-t és csókolom. Persze attól még jó lehet mellé a Nikon 35/1.8, sokat nem buksz vele, most 54eFt-ért kapható, de szerintem korlátozott a használata. Beltérbe (de nem templomba) meg egy vaku, egy Godox valami derítőélappal és kész.
-
Peczek
aktív tag
válasz
BigBlackDog #30455 üzenetére
11-16/2.8 ból volt: DX, DX II, CF.
Ez szerintem már DX II-es, mert arany színű a felirat, ebben már van AF motor.
A CF a legújabb, de a legdrágább.Ezekből van egyébként a 11-20/2.8 is, de az jóval drágább.
80-at a 11-16/2.8 DX bőven megér. A Nikon 10-20-nál szerintem jobb. Meg talán a Tamron 10-24-nél is.
Bár azoknál meg kisebb a zoom átfogása.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Dyraxx #30434 üzenetére
A 11-20 CF 220 eFt bruttó. Az 173 eFt nettó (én általában cégre veszem, és főleg cégesen is használom). A 11-20 dx-et én 135 eFt-ért láttam használtan (ebben nincs ÁFA, amit vissza lehet igényelni). Ha meg tudod cégesen venni, akkor neked kell eldönteni, hogy 38 eFt megér-e a garanciáért, és, hogy költségként el tudod számolni. Nekem általában akkor éri meg csak használtan venni objektívet, ha az új bruttó ár feléért meg tudom venni használtan.
Természetesen, ha nem tudod visszaigényelni az ÁFA-t, és találsz olcsóbban dx-est használtan akkor persze nehezebb a döntés.
Egyébként nem egyértelmű, hogy az újabb obi jobb, mint a régi. Pl. a Tokina 11-16 2.8 DX II-est a tesztek rosszabbnak hozták ki, mint a korábbi fókuszmotor nélküli I-es verziót. (nekem a II-es van egyébként).
-
Peczek
aktív tag
A makro objektívek tényleg nem olcsók. Kezdésnek és egy makro közgyűrű sorral próbálkoznék.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Balage85 #30106 üzenetére
A kérdés, hogy milyen látószögre lenne szükséges. Ha jól értem, az asztrófotóhoz nagylátószög kell, épületfotóhoz talán a nagylátószög szükséges (belsőhöz egész nagy), tájképhez nem tudom. A gyújtótávolságot neked kell eldöntened, mire van szükséged. A 18-105 és a 11-16 teljesen más látószög, nincs is átfedésben.
Nekem van egy Tokia 11-16-om, nem rossz, de azt kell tudnod, hogy nagyon kicsi a zoom átfogása, az szinte egy fix obi. Egyébként kapható, az újabb verzió. Én mégis a 11-20-at venném, nem annyival drágább.
A Sigma 18-35 állítólag elég jó obi, de annyival drágább is.
Kérdés, neked mi kell, a 11-16-os tartomány, vagy a 18-35. Nem mindegy.
Ha pedig a meglévő tartomány kellene nagyobb fényerőben, akkor még ott van a Sigma 17-70/2.8 vagy a 17-70/2.8-4 C. Az utóbbinak kisebb a fényereje, de contemporary, tehát lehet dokkolni (AF-ot hangolni több zoom és távolság állásnál).
-
Peczek
aktív tag
válasz
gurabli #30098 üzenetére
Én kb. 5-10 éve javíttattam egy Nikon 18-70-et. Akkor volt a javítás 20 eFt. Tehát javítani anyagilag nem éri meg, vagy legalábbis nem lesz olcsóbb, mint venni egy másik használtat. Akkoriban egy 18-70 kb. 25-rt volt kapható kb. De: ha a sajátodat javíttatod, akkor tudod, hogy a sajátodat kapod vissza, ami már bevált: nem volt leejtve, nem back fókuszos, nem karcos, annyi por van benne, amit te beleraktál, nem esett tengerbe, nincs tengely elmozdulása stb.
Én egyébként itt javíttattam, de fene régen volt már, most nem tudom milyenek.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Hi!King #30032 üzenetére
Halszem még leginkább a tájképeknél működhet, hegyes tájon nem látszik, hogy a domb ferdül, vagy az objektív. De vízszintes tájat és vízpartot már nem lehet 1/3-os arányban komponálni, építményeket meg egyáltalán nem lehet fotózni a hagyomános értelemben. Én halszemet nagylátószög helyett csak akkor vennék, ha jóval olcsóbb. Egy Samyang 8mm f/2.8 II Fisheye kb, 120 e, egy Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8 CF 190e. (tudom nem ugyanaz a kettő). A halszem utólagos korrekciójában nem hiszek, olyan mint egy alulexponált képet visszahozni, nem az igazi.
-
Peczek
aktív tag
Megjött az új Tokina ATX-i 11-16mm f/2,8 CF.
Bár már volt 11-20-is, a 11-16 után.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Throme #28849 üzenetére
Azt én is hallottam, hogy a Sigmáknak fókusz problémái lehetnek, ezek szerint a "C"-s Sigmákat lehet USB-sen kalibrálni ?
Ezeket a 70 vs 50 mm ill. 2,8 vs 4 és is végiggondoltam, meg fontos lenne, hogy nyitott blendével is minél élesebb legyen a lencse, és nem, ART szériára nincsen pénzem (vagy legalábbis másra költöm).
Egyébként Te végülis milyen objektívet vettél / használsz ?
-
Peczek
aktív tag
Tisztelt Fórumtársak:
SIGMA AF 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM vs. SIGMA 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM | Contemporary ?
Melyik a jobb, értem ez alatt, hogy melyik élesebb 2,8-on (illetve 50mm-nél 4-en, mivel így becsületes az összehasonlítás)
Tudom, hogy, a 70-es 70 mm-ig megy, az 50-es pedig végig 2,8-as fényerejű. Ezeket tudom, a szempont az, melyik az élesebb 17 és 50 között, 2,8 ill. 50-nél 4-es fényerőnél.
Árban egyébként a 17-50-es egy picit olcsóbb, de ez sem szempont.
-
Peczek
aktív tag
Tisztelt fotóstársak,
Úgy tűnik, lecserélem a kb. 12 éves D70-em (nem nevet ki
). Egy D7000-re gondoltam, használtan. (a 7100 vagy a 7200 nekem nem éri meg). Kérdés: vegyek, csak vázat, a D70-es-hez van egy 18-70-em, vagy vegyek hozzá egy 18-105-ot, esetleg egy 16-85-ot ? Ezekben van VR, illetve ami csábít, az a 16-85-nek a 16-os vége.
Ezek az obik jelentenek minőségi előrelépést, vagy egyik sem jobb, mint a régi 18-70 ? A D7000-es vázak egy részét árulják a 18-105-os kitobival is. Ez egyébként műa bajonettes, ez kopik, tönkre megy-e, ha cserélem az obikat ? (én szoktam: alapzoom / 50-es fix / tele időnként).
Amire használnám: épületfotó (belső is, na itt jól jön a 16-os kezdő gyutáv), utazás, család, portré (na erre van egy 50/1.8-am). Persze rá kell gyúrnom egy Tokina 11-16/2.8-ra is, de az nem nagyon van használtan, tehát arra még gyűjtenem kell. Esetleg helyett valami más javaslat ? Sigma 10-20 pl, az olcsóbb ? Van valakinek Tokina 11-16-ja ?Köszi, előre is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest