Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz ottkar #2168 üzenetére

    Mármint hogy ami annál fényerősebb, az már nem az elérhető kategória, erre vonatkozott a mondat, ha jól értettem. Arról nem mondott semmit, hogy a kevésbé fényerősekkel mi van. Nyilván ott lehet olcsóbb is meg drágább is, de az F/3.5 fölöttieknél csak drágák vannak, erre célzott, ha jól értem.
    Szerk: közben megerősítette a kérdező :)

    Ettől függetlenül ez sem igaz így. Csak egy egyszerű példának ott van a fix 50mm-es, ami minden gyártónál ott van, mindegyiknél igencsak fényerős és az egyik legolcsóbb, mármint az alap F/1.7-1.8 körüli változata az abszolút az elérhető kategóriába tartozik. De egy Sigma 17-70 F/2.8-4.5 Macro sem horribilis összeg, nyilván nem kitobi árkategória de nem is Canon L vagy hasonló, kiemelten jó minőség és magas ár.
    Azért vannak itt valódi műszaki/optikai korlátok is. Gyújtótávolság-függő is, hogy miből milyen fényerőt lehet gazdaságosan megoldani. Sőt, még a közelponttól is függ. A makró obik ritkán fényerősek, még az 50mm-esek is 2.8-tól indulnak ami nem lenne rossz, csak épp a sima 50mm-es ennek kb. a 3-szorosát hozza fényerőben, ahhoz képest meg azért gagyi a 2.8. Persze makróban inkább a blendetartomány másik vége szokott érdekesebb lenni, hogy hol kezd el diffraktálni. Főleg 50mm-en, ahol nem a nyitott blendés szépen mosott háttérre szoktak rágyúrni, azt nagyobb gyújtótávval érik el.

    [ Szerkesztve ]

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Új hozzászólás Aktív témák