- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
- Középkorian pokoli lett az új GeForce driver
Új hozzászólás Aktív témák
-
rp2004
csendes tag
Üdv!
Meg tudja valaki mondani, hogy ni-mh akkut lehet-e ni-cd töltövel tölteni? -
And
veterán
Ja, az nem csak egy sima piezo lapka, hanem egy tokozott zümmer, azaz piezo + oszcillátor: ráadod a tápot, oszt' fütyül. A múltkor bementem az Elektrokonthába, kértem egy ilyet, erre visszakérdeztek, hogy vezetékest kérek , vagy nyákba ültethetőt
. Pár V-tól 12V-ig biztosan működik, én 5V-ról használom. Az árama elég kicsi, egy kontroller kimenete simán meghajtotta, és került vagy 300 Ft-ba..
-
Batman2
őstag
Szevasz
Mivel rendszerint vizes oldatok az elektrolitok (ionos reakciók általában), így magasabb hőmérsékleten az elektrolit viztartalma is párologhat és okozhat gáznyomást. Ez ráadásul lehülés közben le is csapódik, így a nyomás is megszünik és veszteség, vagy fölös anyag sem képződött.
Üdv.: -
ngabor2
nagyúr
A Google-lal is kerestem, de semmi reakciót nem találtam a NiMH-val kapcsolatban... valamit nagyon titkolnak.
A hidrogén-fejlődést onnan lehet sejteni, hogy a 15-perces akkukban van nyomásérzékelő, és ha ez egy értéket elér, akkor lekapcsolja a töltést. Más meg nem igazán fejlődhet benne gázként. Ha oxigén fejlődne, annak elég csúnya következményei lennének... -
Batman2
őstag
Hi
Azt én sem tudom, hogy mi a másik elektród anyaga, de feltételezem, hogy a reakció szempontjából, valami arra közömbös, indiferens anyag. Mivel feltételezem, hogy az elektronokat tároló és felszabadító reakció a másik (Ni) elektródon játszódik le, hidrid képződése/bomlása során. vagy ha nem a nikkel a reakcióban részt vevő elektród, akkor tényleg van valami ''relytélyes'' fém a másik oldalon (Az igazság odaát van/ The truth is out there, de legalábbis a másik oldalon)
ngabor2
nagyúr
(csakhogy a melóhelyen is meglegyen jobb oldalt...)
-
ngabor2
nagyúr
Valaki nem tudja mégis a NiMH kémiai folyamatát? Tippem lenne, a nevéből következően, de egzaktabb infónak örülnék. Az tuti, hogy hidrogén fejlődik, és ez fog ''oldódni'' rácsközi hidridként az egyik Ni-elektródon (anódon), esetleg ''valódi'' hidriddé is átalakul. De a másikon mi játszódik le? Egyáltalán mi a másik elektród anyaga?
[Szerkesztve] -
And
veterán
Nem az a kérdés, hogy mérnök vagy-e, hanem hogy mennyi tapasztalatod van az ilyesmiben (nyilván a két halmaznak van közös része, de az egyikből nem következik a másik
).
Tippek: Bővebben: link és Bővebben: link (egyszerű, esetleg elemgyilkossá válható szerkezetek, mint a szövegből kiderül), Bővebben: link (ez hasonló, mint amit említettem), Bővebben: link, Bővebben: link, Bővebben: link (bonyolult). -
And
veterán
Éppen lehet, miért is ne? Ha megoldod, hogy a cellánkénti feszültség ne essen kb. 1V alá - kisütéskor inkább ezen van a hangsúly, nem az időn -, akkor minden további nélkül készíthetsz akár egy egyszerű automata kisütőáramkört is. Javasolt építőelemek pl.: feszültség-referencia (Zener-dióda, esetleg LED), komparátor (op-amp) ill. az általa kapcsolt terhelőáramkör (tranzisztor v. mosfet + terhelőellenállás vagy izzó). Egyszerűbb áramkör is szóbajöhet, de az előbbi megoldás tényleg magától kapcsolna le, ill. a kisütőáramot közel állandó értéken tartva - és persze az időt mérve - meghatározhatnád az akkucsomag adott terhelőáram melletti tényleges kapacitását is. A kisütőáramot valahol 0,2..0,5 C között beállítva a kisütés várható ideje teljes indulókapacitásnál 5...2 óra lenne. Ha csak a használat utáni ''maradék'' kapacitást akarnád kisütni, ennél jóval hamarabb befejeződhet a lemerítés.
-
Batman2
őstag
Hi
A 6V 1200mA az elég nagy töltőáram, kb. a 2-2.5 órának megfelelő.
Az akkuk nem különösebben érzékenyek a szaggatott egyenáramra, sőt jó is lehet nekik a pulzálás és nem folyamatos töltés. A mobiltelegrács töltők is impulzusosan töltenek, persze az impulzusnyi időre nagyobb árammal, sőt az impulzusok hosszával lehet is szabályozni az idő egység alatt figyelembe vett össz töltőáramot.
[Szerkesztve] -
vati
senior tag
-
And
veterán
Biztos voltak
, esetleg nem voltak ennyire elterjedve. A kamerák töltői egyébként télleg' igényesen összerakott darabok szoktak lenni. Ha viszont tényleg beleépítették a hőmérséklet figyelését, akkor lehet, hogy a lekapcsolás azért ilyen gyors. Hány pólusa van annak azoknak az akkumulátoroknak, kettőnél több? Ha nincs is az akku tokjába termisztor beépítve, a töltőben még mindig lehet.. Amikor én vettem csereakkut a kamerámhoz, az szintén NiCd volt, csak az eredetinél nagyobb volt a kapacitása, vastagabb tokba is építették. Egy katalógusból lett rendelve (talán HQ-Nedis), de ott kameratípusonként volt leírva a keresztreferencia, hogy melyikhez milyen csereakku használható.
-
And
veterán
''..és valószínűleg a feszültségesésen kívül mást is vizsgál (NiMH-nál nem tudná észrevenni a fesz.esést) mert valami miatt mégis lekapcsol méghozzá inkább előbb mint később.''
Az igazán igényes gyorstöltők figyelik a - konstans töltőáram melletti - feszültséggörbe inflexiós pontját is. Ennek két előnye van: NiMH-celláknál is detektálható, ill. hamarabb következik be, mint a fesz.csökkenés (ez már valamivel 100% töltöttség felett jelentkezik, enyhe túltöltést eredményezve). Hátránya, hogy még bonyolultabb elektronikát - kontrollert, vagy cél IC-t - igényel.
''..lehet, hogy a töltőáram nagyságát figyeli még..''
Ha az tényleg konstans, akkor azt hiába figyeli. Márpedig a -dV és az ''inflexiós pont''-módszerekhez nem árt állandónal lennie.
''Úgy tudom, a mai NiMH cellák 200-250 mA töltőáramot simán ki kell bírjanak.''
Akkora kapacitással a különálló cellák sokat kibírhatnak, de az összes disszipált hő (kb. 6V x 0.24A) már a W-os nagyságrendbe esik, tokozott pakknál ez gond lehet.
''...VAGY addig amíg melegedést nem érzékelek az akkun, amikor is végleg leállok. Ha jól értem, ekkor nem lesz fullra feltöltve, csak majdnem - de a <3 óra lehetséges töltési idő nem elhanyagolható előny..''
A NiMH-cellák a NiCd-dal ellentétben a töltés folyamán végig melegszenek (persze nem egyenletesen), ebből nehéz pontos következtetéseket levonni.
''A memóriahatást megelőzendő, időnként túltölteném, de nem ezzel, hanem egy külön megépített ellenállástöltővel. Ez ''lenullázza'' a memóriahatást, nem?''
A memóriahatás megszűntetésére nem az egyszeri túltöltés (vagy a mélykisütés) a jó megoldás. Egyszerűen több - normál kapacitásig történő - töltés ill. teljes (nem mély!) kisütési cikluson át kell használni az akkut. A memóriaeffektus így fokozatosan csökken, egyre több töltés vehető ki a cellákból, végül a teljes kapacitás kihasználható lesz. -
vati
senior tag
Szia!
Köszi a tanácsokat.
Most voltam olyan figyelmes, hogy pontosan megnézzem mi van a töltőre írva:
adapter üzemmód: 4.8V dc 8.5W
töltő üzemmód: 6V dc 1200 mA
Ez alapján nekem úgy tűnik, ez egy áramgenerátor aminek a vezérlése NiCd cellákhoz van kitalálva, és valószínűleg a feszültségesésen kívül mást is vizsgál (NiMH-nál nem tudná észrevenni a fesz.esést) mert valami miatt mégis lekapcsol méghozzá inkább előbb mint később. Nem lehet, hogy a töltőáram nagyságát figyeli még, és azért kapcsol le, mert az NiMH-nál hamarabb leesik a kétségkívül izmos töltés miatt?
Belekuksizva úgy találtam, nagyon kulturáltan összerakott dolog, nem lenne egyszerű szétbarmolni hogy egy plusz ellenállást berakjak - és sajnálom is.
Ellenállást nem is lehetne sorbakötni, hiszen az áramgenerátor ugyanúgy keresztültolja rajta a fix áramot, hacsak a soklábú IC-t tartalmazó egész NYÁK-ot ki nem kötöm - az elég barbár lenne. (meglepődtem, amikor megláttam mennyi elektronika van benne - elko és ellenállás hegyek, millió vezeték a nyákon, IC sok bekötött lábbal...)
Úgy tudom, a mai NiMH cellák 200-250 mA töltőáramot simán ki kell bírjanak.
Gondolom, a 4.8V-os üzemi feszültség 4db sorba kötött cellából jön ki. Ehhez 800-1000 mA max. töltőáram tartozik.
Ehhez képest mennyire necces az 1200 mA ami kijön a töltőből, figyelembe véve hogy állandó ''manuális'' hőmérsékletfigyeléssel és időkontrollal töltök?
Előreláthatólag mennyire degradálja az akku élettartamát ha ezzel töltöm úgy, hogy mindig kvázi-lemerült szintről indítok, 2-2.5 óráig töltöm (ha közben kikapcsolna a töltő, pihentetés után visszadugom) VAGY addig amíg melegedést nem érzékelek az akkun, amikor is végleg leállok. Ha jól értem, ekkor nem lesz fullra feltöltve, csak majdnem - de a <3 óra lehetséges töltési idő nem elhanyagolható előny..
A memóriahatást megelőzendő, időnként túltölteném, de nem ezzel, hanem egy külön megépített ellenállástöltővel. Ez ''lenullázza'' a memóriahatást, nem?
Találtam is már egy 6V 250 mA-es adaptert töltőépítési célra - kérdés mennyire simított dc jön ki ebből - erre mennyire érzékenyek a cellák? -
nekem is csinál ilyet a discmanem, pláne a lejátszási idő elején, tehát amikor bekapcsolom, felpörög a lemez, stb. mivel meglehetősen nagy buffere van, elég sokáig pörgeti. ilyenkor egyharmad töltöttségen mutatja az akksikat, majd miután két órát hallgattam, kétharmadon. szóval nem egy egzakt szintet mutat, hanem azt jelzi ki, hogy a jelenlegi fogyasztás mellett mennyi időre lesz elég az, amennyi bennük van. legalábbis az ilyen esetekben.
-
And
veterán
Egy konkrét töltő valszeg. ugyanazon módszerrel / módszerekkel próbálja tölteni mind a NiMH-, mind a NiCd-cellákat, legfeljebb ez nem sikerül neki teljesen.. Ha csak időzítő van benne, akkor egyértelmű a dolog, ha viszont az időzítő már csak biztonsági vésztartalék a normális teletöltöttség vizsgálata (például inflexiós pont ill. negatív delta figyelése) mellett, akkor lehet, hogy az egyik fajtánál a normál eljárás, a másiknál az időzítő állítja le a töltést.
Az egyik legnehezebb feladat egyébként mind a fogyasztó készülék, mind a töltő számára a belehelyezett akku töltöttségi fokának megállapítása. Csakhogy míg az előbbinél a szimpla elemindikáció múlik rajta durva fokozatokban, addig egy töltőnél ennek már komolyabb tétje lehet: az akkuk biztonsága. A NiMH-NiCd átkapcsolást pedig szintén nem szokták a töltők a véletlenre, vagy a saját méréseikre bízni.. -
td
senior tag
Naszóval. Vettem 4 Ener. NiMH akksit, töltővel adták. Mindig ugyanazt a kettőt használom, csak a fényképezőben. A Walkman-t (Sony, ugyebár) csak a lemerítésre használtam. Ugyanis elég gánny ilyen szempontból a fényképező (HP), mindig is gyanús volt nekem, hogy esetleg rosszul méri az akksi töltöttségét (össze-vissza szokta kijelezni - van, amikor 1/3-ig lemerültet mutat, van, amikor ezután 2/3-os szintet jelez...).
Sajnos ez a töltő, mint ahogy azt sejtheted is, nem tud olyat, hogy kisütés. Valami időzítéssel tölti a NiMH-eket, de szerintem nem is nézi, épp mennyire kell őket feltölteni - egyszerűen csak érzékeli valahogy, hogy NiMH, és akkor időzítővel csinálja (ellentétben a NiCD-kkel). -
And
veterán
Ugyanannyi elem kell a fényképezőbe mint a walkmanbe, vagyis az összes cellát átteszed az egyikből a másikba? Csak mert az átlagos walkmanok 2 db. elemmel mennek, a fényképezők meg ki tudja.. A legkorrektebb lemerítési megoldás, ha olyan univerzális töltőt szerzel be, amely kisütésre is képes, így a cellák várható élettartama is hosszabbodhat. Szerintem két oka is lehet annak, hogy a magnóban még órákig működőképesek maradnak az akkuk. Az első az, hogy nem teljesen azonos szintről indult a fényképezőben használt akkuk kisütése, mert mondjuk nem csak teljes csoportban használod a pakkot, hanem külön-külön is (pl. 4 (?) db.-ból kettőt időnként beraksz a magnódba
). Te meg pont azokat a példányokat próbálod máshol használni, amelyekben még több töltés maradt. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha nem egyszerre vásárolt, azonos típusokat használnál, vagy nem egyszerre töltenéd azokat. A másik ok lehet, hogy a fényképező túl ''hamar'', túlságosan magas feszültségszintnél kapcsolja le a gépet, amikor a cellákban még jelentős töltöttség van. Ez a fgép belső áramköri kialakítása miatt lehet így (pl. rossz hatásfokú belső tápstabilizáltor). Ehhez még az is hozzájárul, hogy a fényképező bizony jóval nagyobb áram felvételére lehet képes, mint egy mezei walkman, így abban a cellák kapocsfeszültsége is hamarabb eshet a kritikus kikapcsolási szint alá, minthogy azok töltöttségi foka ezt indokolná. A walkman másrészt jóval ''igénytelenebb'' állatfaj, talán a motor áramának stabilizálását kell csak megoldani (hogy ne lassuljon a lejátszás, ahogy az elemek merülnek), a többi részáramkör elég alacsony akkufeszültségig is bírhatja a strapát.
[Szerkesztve] -
drowthru
tag
Batman, látom nagyon otthon vagy a témában!
Köszi szépen az eddigieket!!!
Jó ez a topic, ha egyszer elolvassa az ember, utána tuti nem tucatjúzerként fog akksikhoz nyúlni
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
válasz
drowthru #261 üzenetére
Hi
Az OFF részhez:
Nem csak akkor ugrik meg a fogysztás egy digitális eszköznél, ha bekapcsol pl. a háttérvilágítás, hanem folyamatosan ilyen impulzusszerű, állandóan változó áramfelvétel jellemzi. Ezt a digitális kapuk működési módja okozza. Amikor billennek eygik állapotból a másikba, akkor van egy impulzus szerű nagy áramfelvétel, ezen tul csak jóval alacsonyabb, kapufajtától függő folyamatos áramfolyás. A memóriára is ugyanez vonatkozik, az is amikor éppen végrehajt egy feladatot (egy olvasási, vagy rási ciklus), akkor ugrászserű áramfelvétel növekedése lesz, egyébként alapállapotban csak egy készenléti áramfolyás van rajta.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
válasz
somodisoma #259 üzenetére
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
válasz
drowthru #261 üzenetére
Szevasz
Igen, a lényeget jól értetted !
Elvileg hosszabb valamivel a töltési idő 65mA-rel, de a tul kicsi áram sem jó tartósan, Nyilván nem károsít annyit, mint bármi más eltérés, de nem tölti már fel eléggé az akkut, mert lassan az önkisülés és belső ellenállás felemészti a töltőáramot, ahogy megyünk egyre kisebb értékek felé.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Szevasz
Igen, így meg lehet oldani valamilyen szinten mindenképpen a dolgot. Ki kell ''kukózni'' azt a készüléket, legalábbis a töltő részét és az ellenállást kell betenni helyette. Ha Ellenelásson keresztül akarod a töltést megvalósítani, akkor kb 6V egyenáram tápfszültségre lesz szükséged. Ezt veheted egy valkmanekhez, stb.-hez készített adapterből, amit lehet kapni elektro boltokban. Ebben az esetben számításaim szerint, a normál töltéshez kb. 12.5 ohmos és legalább 3W-os ellenállásra lesz szükséged. Így 14-16 órán át kell töltened a teljes töltéshez. Ha ennél gyorsabb töltést akarsz, akkor még beépíthetsz egy 6 ohmos legalább 6W-os ellenállást - ahogy írtad - kapcsolóval, ekkor kb fele lesz a töltési idő (7-8 óra). Ennnél gyorsabb töltést nem igazán ajánlok ellenállásos módszerrel.
Ha persze mindezt a készüléked tápjáról akarod véghezvinni, akkor tudnom kell, hogy az hány voltot szolgáltat !
And
veterán
A kisütést nem úgy kell érteni, hogy totál nullára csökken a cellák kapocsfeszültsége. Az már mélykisütés kategória, ami hosszú távon árt az akkunak. Ha a NiMH- v. NiCd-cella feszültsége kb. 1V alá csökken, a cella az eredeti töltésének már csak igen kis részével rendelkezik, gyakorlatilag kisütöttnek tekinthető. Félvezetős fogyasztóra kevéssé jellemző az azt tápláló akku mélykisütése, mert egy bizonyos feszültségszint alatt az elektronika egyszerűen nem működik tovább, vagyis szinte alig vesz fel áramot. Az olyan áramkört pedig, amelyet nagy valószínűséggel akku fog táplálni és belül állandó - stabilizált - tápot igényel, eleve úgy alakítanak ki, hogy vészesen csökkenő tápfesz. esetén kikapcsolja magát. Ezt főleg a hibás működés elkerülésére teszik, de a kikapcsolás mellesleg az akku mélykisütését is megakadályozza. A digit fényképező erre jó példa. A sima ohmos fogyasztó - ahogy azt már írták - ellenben képes a mélykisütésre, mert amíg a rákapcsolt feszültség nullára nem csökken, addig mindenképp áram folyik rajta. Ilyen pl. az egyszerű zseblámpa: ha azt bekapcsolva hagyod, teljesen ''kinullázza'' az akkumulátort. Ha pedig az izzót több sorbakapcsolt cella táplálja, akkor az eredetileg legkisebb induló töltéssel rendelkező cella a kisütés végére szépen átpolarizálódik. Márpedig nincs két tökegyforma töltöttségű akku, még akkor sem, ha kizárólag együtt, pakkban használjuk. A cella általad említett ''magához térése'' (főleg nagyobb áramú kisütéskor) természetes jelenség, de csak egy bizonyos szintig.
-
td
senior tag
Hi!
Nem tudom, volt-e már, de ki lehet egyáltalán sütni teljesen?
Nekem már a NiCD is olyan volt, hogy lemerülés (Walkman rádiója) után hagytam pihenni egy percig, akkor utána még egy rövid ideig működött, persze csak az alacsony energiafelvételű FM-módban. NiMH-nél ugyanezt tapasztaltam. Ez mitől van?
Ha bekapcsolva hagyom a rádiót pl. egy napig, akkor utána már meg sem nyikkan, de vajon nincs-e akkor is visszatöltődve egy picit? Mert akkor ugyebár nincs kisütve...
Vagy ennyire nem is számít, és a kisütés tulképp csak azt jelenti, hogy egy biz. szint alá merítjük? -
drowthru
tag
Köszi szépen a választ!
Igen, asszem 85mA, véletlen írtam 65-öt... (egyébként baj lenne ha 65mA-rel? vagy csak annyi a hátránya, hogy még hosszabb ideig töltődik? csak kíváncsiságból kérdezem, hogy okosodjak)
Ha jól vettem ki a szavaidból akkor azt mondod, hogy egy akksikkal (legalábbis ilyen 850-900 mAh-nál) körülbelül ugyanaddig (vagy tovább?) kell hogy bírja a digigép, mivel az akksik töltését jobban kihasználja, mint az elemekét? (én konkrétan memóriás mp3 lejátszóba vettem/használom)
Egy mp3-játszó is vajon ilyen impulzus-szerűen veszi fel az áramot? Azt megértem, hogy olyankor igen amikor megnyomok rajta valamit, és bekapcsolja a háttérvilágítást, de egyébként miért? Mivel memós, nem kell felpörgetni semmilyen cd-t, nincs buffer, stb... Azaz igazából nem tudom hogy történik egy ilyen flashmemóról való olvasás... -
vati
senior tag
köszi.
A meglevő töltőt kellene szétbabrálni hozzá - ez nem elem formájú akku amihez egyszerű lenne befogatást csinálni, hanem egy téglatest egyik oldalán 3 kis fémlemezzel ahol adja-veszi a delejt.
Mi van, ha egyszerűen kikötöm az elektronikát és egy ellenállást kötök a helyére?
Az akku GP, 4.8V 2400 mAh-os. Ehhez pontosan mekkora töltőfesz kell és mekkora maximális töltőáram lehetséges?
Érdemes vajon kétfokozatúra megcsinálni (2 ellenállás + háromállású kapcsoló) hogy amikor tudom hogy üres az akku, egyik állásban gyorstölthetném egy fix ideig nagyobb árammal -ha gyorsan eredmény kell-, aztán átkapcsolnék a kicsi töltőáramra amivel éjjelre is otthagyhatom? Ha igen, hogy célszerű méretezni az ellenállásokat? -
somodisoma
senior tag
Atolvasva itt az utolso 20-30 hozaszolast tobbet okosodtam, mint elotte sok x ev alatt a suliban a fizikaoran elektromossagtanbol...
Persze az is kulonbseg, hogy ezek a dolgok erdekelnek is... -
Batman2
őstag
Hi
Mivel a régi akkud kisebb kapacitású volt, így feltehetően, még ha azt gyorsan is töltötte, kisebb a töltőáram is, ami elvileg nem kellene károsítsa az új akkudat. DE, mivel ez valószinüleg egy elektronikus töltő, a töltőáramot lehet, hogy az akkun mért értékek alapján adja, ami már lehet jóval magasabb, mint a réginél. Ráadásul ebben az esetben a feltöltött állpot érzékelés is a régi szerint megy (NiCd) az pedig nem felel meg az NiMh jellemzőinek. Viszafele menne a dolog, de így általában nem. A fémhidridek, hamarabb, magasabb feszültséget tudnak elérni ez zavarja a feltöltött állapot érzékelését, a visszahajló ág is kisebb, amit érzékelht a töltő. A töltőáramra viszatérve a cellák belső ellenállása is eltérő, a töltőáram ezért is lehet esetlegesen extrém magas. Szóval nem ajállanám, hogy továbbra is azzal töltsd. Ha a töltő egy hagyományos lenne, fox töltőárammal, azzal nem lenne gond, mert csak tovább töltené, de ezt a gondolatot (hogy ilyen a töltőd) a rövid töltési idő is elveti.
Mi van akkor, ha csinálsz neki egy egyszerü töltőt adapterből, meg megfelelő ellenállásból ! Igaz, hogy akkor jóval hoszabb a töltési időd, de legalább nem kell vacakolni vele és az akku sem károsodik garantált.
Batman2
őstag
válasz
drowthru #255 üzenetére
Szevasz
Az a töltő 120mA-rel kb 9-10 órán keresztül töltheti. Egyébként nem tudom, hogy lehet standard töltésnek megadva 65mA egy 850mAh-ás akksinak. Annak normálisan 85mA, ha a kapacitás 10-edével számolunk. Ezen tul jól csináltad a dolgot és jól is tuttad kifüzni a hozzászólásokból.
A másik kérdésed kicsit fogósabb! Láttam valahol egy könyvben régebben ilyen táblázatot, ahol elemek kapacitása volt megadva. Emlékeim szerint egy nem tartós elem van kb. 600-800mA-h-nál. Egy tartós kb. 2000-4000mAh lehet, de nem is igazán ez a lényeg, ha azt akarjuk összehasonlítani, hogy melyik meddig bírja.
A mai készülékekben a legfontosabb momentum, hogy igen nagy fogyazstásúak általában nézve (digi gép, MP+ lejátszó) és ezen tul, ami még léynegesebb, impulzus szerűen jelentkezik a terhelés a táp fele. Tehát van egy legalább 200mA-es állandó fogyasztás egy digi gépnél és ezen felül impulzusokban 500-800mA-re de esetleg 1A is ugorhat a fogyasztás. Minél magasabb az áramfelvétel, annál nagyobb a terhelés következtében bekövetkezett feszültségesés, így a feszültség egyre közelebb kerül ahoz a minimális szinthez, aminél a még az adott digitális eszköz működőképes. Az ilyen impulzus szerű, a másodperc töredékéig tartós terheléseket az elemek nehezen viselik, mivel nem tudnak hirtelen egy bizonyos értéknél többet leadni, no, ez az, ami az akkuknál jóval magasabb (még akkor is, ha egyébként kisebb a kapacitása és hamarabb merül). Tehát, az egyébként már kimerült elemeket még alacsonyabb fogysztású eszközökben használva még tökéletesen mennek, akkor is, ha a digitális gép már rég kimerültet jelez. Az elemekre a folyamatos merülés és feszültségcsökkenés jellemző, az akkura pedig az, hogy a névleges feszültségüket igyekeznek megtartani, amig még van töltöttségük, tehát sokkal jobban ki lehet használni a töltésüket ilyen esetben, mint egy elemnek.
Másik dolog, hogy pláne egy tartós elem sokkal hosszabb ideig megtartja a töltöttségét (évek), alacsony használat, vagy használaton kivüli állapotban, míg egy akku 20-30 napig, utána már észrevehető a töltöttségbeli csökkenés.
Így az alkamazásnak megfeleően nem célszerü kisfogyasztású állandóan, hosszúideig hsználni kívánt eszközben (pl. óra) akkut használni, mert ott biztosan az elem bírja tovább.
Persze ha időnkénti töltés is lehetséges, akkor már szóba jöhet az akku is (pufferakkumulátorok régebbi sz.gépekben, stb.)
vati
senior tag
Én is egy ősi NiCd-töltővel töltöm az új NiMH akkumat.
Még a múlt századból való Pana videokamerához való, eredeti gyári töltőről van szó. A szintén eredeti gyári akku 7 év után teljesen behalt, az új CP akku már 2x akkora kapacitású, és NiMH-s. Új töltőt nem vettem, mert nem 2 fillér.
Fogalmam sincs, milyen elektronikával működik a töltő de tuti hogy van valami védelem benne, mert kétféle üzemmódja van: amíg a zöld lámpa világít, tölt, ha a piros, abbahagyta. Nem lehet extrém kicsi a töltőáram, mert az előző NiCd-s akkut elég gyorsan feltöltötte. (1-2 óra nagyságrend).
Jelenség: az új akkunál kb. 10-20 perc töltés után kikapcsol a töltés (zöld lámpa kialszik) ekkor még az akku nyilván nem lehet feltöltve.
Levéve a töltőről majd fél perc várakozás után visszadugva, újra tölteni kezdi!
Majd kicsit rövidebb idő után újra kikapcsol. És újra, és újra... Pár ilyen töltési ciklus után elkezd melegedni az akku, ekkor szoktam leállni vele.
Azt, hogy kényelmetlen, elviselem - inkább arra lennék kíváncsi, vajon miért viselkedik így a töltő, és tud-e ártami az új akkunak?
Az eddig olvasottakból nem tudtam megfejteni. -
drowthru
tag
nemrég vettem 2 GP Ni-MH AAA aksit 850mAh-sat. visszaolvasgattam a topikban és olyanokat láttam hogy nem szabad teljesen kisütni csak kb addig amíg pl egy digicam kikapcsol vele...
amikor kiszedtem a csomagolásból kb félig voltak lemerülve/feltöltve, lemerítettem őket (nem fullra) és utána töltés. Jól csináltam? A töltő 120mA-rel tölt nemtom meddig, kb egy éjszaka alatt kész lett, ha kész zölden világít rajta a LED. Az akksikra az van írva hogy 65ma-rel lenne jó... mi az optimális?
A másik kérdésem hogy a sima AAA elemek (nem akksik) általában hány mAh-sok? Tehát mennyivel bírják tovább mint egy akksi? Ha jól tudom ettől függ vagy nem? -
Batman2
őstag
Szevasz
Mondjuk egy gyorstöltőnél az is előfordulhat, hogy a melegedés miatt az akkuk több áramot vesznek fel, legalábbis azt tudom, hogy melegen az akkuk könnyen túltölthetőek, tehát ha arra vigyázunk, akkor lehet hogy egy kis melegedés az még pozitív hatással jár és többlettöltés az eredménye.
Az viszont biztos, hogy sajnos minden akku érzékeny a hőmérsékletre, ezek az elem formájú (NiCd és NiMh) akkuk meg különösen, sokszor tapasztaltam már, hogy például egy digi gép már kimerültet jelez, de ha melegngetem kézben egy pár percet az akkukat, akkor még akár fél óra órát is lehet vele fotózni, vagy több tíz percet videózni.
Ez a hőmérséklet függés (különösen télen) sajnos nagyon rossz tulajdonságuk !!!
Totyi
őstag
Tapasztalatok a töltőről
ovább bírják az akksik,mint a másik(hama) töltővel.Még a négy éves gagyi akkujaim is jobban bírják a strapát.
-
And
veterán
-
Totyi
őstag
Akkor értem,hogy miért bírja tovább az 1 órás töltővel feltöltött akkuk,mint ezzel Bővebben: link
Így már értem.Van egy zsinór nélküli telefonom 1100 mah akksivalÁ(sima ceruza akksi).Kb 1 hetet bírt,ha ezzel töltöttem.Most az 1 órással töltöttem,és 1 hét letelt,de még van benne szufla.Ezzel töltök most Bővebben: link
Eddig figyelnem kellett a töltikét,de má nem kell.Az 1100-as akkuk kb 4 évesek,de még hozzák a formájukat.A hama akksikról mi a tapasztalat?
És mi ez a 0.1C?Ezt még nem értem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Futás, futópályák
- World of Tanks - MMO
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest