- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- CPU léghűtés kibeszélő
- Projektor topic
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Hisense LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Egérpad topik
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
plömplöm
őstag
válasz prosectura #398 üzenetére
Ezt így ennyi info alapján nem lehet. Mit ír a manuálja?
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Johnny
senior tag
Ni-Cd- s töltő jó-e a Ni-MH akksiikhoz
Majdnem biztos, hogy nem. A töltőmön Ni-Cd és Ni-MH akkuk töltésénél át kell állítani egy kapcsolót, a leirás szerint tönkremegy az akkumulátor, ha helytelen állásban töltök vele. -
prosectura
tag
Szisztok egy SOS kérdésem lenne.
Van a cégnél egy műszerünk mely 4 db AA-s akksiról megy (ment). Ezek kipurcantak: Ni-Cd 850 mAh. Vehetünk bele Ni-MH akksikat 1*** mAh-at?
A töltés a műszeren belül van megoldva, csak egy adapter csatlakozik bele, a Ni-Cd- s töltő jó-e a Ni-MH akksiikhoz?
Lehet volt már szó, de legalább nem nyitottam új topikot
Plíz segítsetek! -
Batman2
őstag
válasz plömplöm #393 üzenetére
Hi
Ha problémád van, akkor menj a Ring topicba és ott keress valakit, akivel baromkodsz, ezt a topicot meg ne szaggatsd szét ilyen hülyeségekkel !
Azt hiszem, rajtad kívül mindenki értette, hogy miről beszéltem csak, Te nem.
Ha valamit pontosan akarok definiálni, akkor megteszem. De minek is magayarászkodom . . .
Pá - PáBatman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
tuleon
tag
Hi!
Bocs, nem olvastam végig ezt a topicot, így biztos írtak már a feszről.
Hát nekem van egy Logitech optikai egerem ami nem nagyon szereti az akkut, mert ha akkut teszek bele villog az optikája és a gép kiírja hogy le van merülve az elem, persze ez lehet hogy az akku hibája (GP) Mostmár egy MX1000 használok, abba nem kell akku -
And
veterán
Hi! Szép észrevétel ez egy NiMH-s topikban . Két dolog, ami miatt ez talán mégsem olyan veszélyes: az egyik, hogy ezeket a kütyüket alapban úgy tervezik, hogy akkukról is működjenek. A másik, hogy egy NiMH-cella feszültsége már csak a legvégső szakaszban csökken 1.2V -ra, egyébként terhelőáramtól függően kicsivel (1-2 tizedvolttal) magasabb.
-
tuleon
tag
Hát szerintem ezek a ceruza akkuk nem tesznek jót Pl a 3Voltos discmaneknek, mert ezek kivétel nélkül 1,2 Vt adnak le 1,5 helyett, amit egy normál elem produkál, és ha azt összeadjuk 2,4 volt, nem pedig 3.
-
plömplöm
őstag
''A 2.8V, mint töltőáram''
a ''V'' az a feszültség neve, nem az áramé, mert az az ''A''
az 5.6V az pont kétszer 2.8V, bármily meglepő is ez számodra, szóval ez annyit jelent, hogy párosával tölthetőek benne a cellák
2500mAh-s cellák vannak hozzá gyárilag, szóval a 2500mAh-s cellákhoz valószínűleg jó lesz, bár 700mA-rel nem fog 2-3 óra alatt feltölteni egy 2500mAh-s cellacsomagot
hétezerért nem tűnik olyan nagyon jó vételnek, átlagosnak elmegy...All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Batman2
őstag
Hi
Ennyi adat számomra nemsokat mond! A 2.8V, mint töltőáram elmegy 2db. AA cellának, de az 5.6V az micsoda? 4db. akkunak a töltőfesz.-e? Ha igen, akkor ha 4db. van benne, akkor azokat egyben tölti? Mert ha igen, az elég érdekes, mivel rendszerint 2x2 formában szokták a töltők a töltést végezni.
Egyébként ha processzoros, biztosan elég jól végezheti a töltést, de a 4db. akksi gyorstöltése egyben az nem a legjobb dolog.
Gondolom, kisütni nem tud?
Ha igazán jó töltőt akarsz venni, akkor egy olyat vegyél, ami cellánként végzi a töltést, nem soros kapcsolásban és képes a kisütésre is !
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
DVD_2_U
senior tag
Hali!
Van egy töltőm ''SBS PowerBox A482'' és a magyar nyelvi kis cetlin még azt írják, hogy a töltés biztonságát mikroprocesszor ellenőrzi, túltöltés elleni védelemmel. Elvileg 2-3 óra alatt töltfel 2500mAh-s NiMH akksikat.
AA 2.8V/5.6V 700mAh / 3.92VA max.
Vajon mennyire jó ez a töltő 2500-2700mAh akksik biztonságos töltésére? Pár napja megpróbáltam lemeriteni az egyik garnitura akksit, egy kis izzóval (2,5V 0.068A-es).
Pár jótanácsra lennék leginkább kiváncsi a töltővel és az aksikkal kapcs.you can CANON
-
Batman2
őstag
Hi
Amennyiben nicsen benne -DV (lehajló ág) feszültség érzékelés és nincsen benne timer (időzítő) sem, tehát egy egyszerű sima töltő, akkor minden további nélkül lehet vele tölteni NiMh akkukat, legfeljebb annyi van, hogy 2250mAh feletti kap. akkukat tovább fogja tölteni, mint 16 óra, az ez alattiakat pedig arányosan hamarabb tölti.
A fesz érzékelés és időzítő megléte, vagy nem léte a töltő leírásában benne kell legyen. Ha van fesz érzékelése, akkor baj van, mert a fémhidrid viszahajló fesz. ágát nem tudja biztonsággal érzékelni a NiCd-re beállított töltő, a timer meg azért rosz, mert az a nagyobb kapacitású akkuknál túl hamar állítja le a töltést, még mielőtt azok teljesen feltöltenének. Ezekben az esetekben vegyél inkább új töltőt!
-
caleb
aktív tag
Hello egy kis segítség kéne.
Van egy töltőm,amire ez van ráírva:
Mallory Daimon Accu 1000 mini-charger
for nickel cadmium batteries (Ni-Cd)
Model: CEF 10/KB-68 PF
Input: AC 220-230 V , 50Hz, 5W
Output: DC 2,4 - / 225mA (RX6)
DC 2,4 - / 66 mA (RX3)
Azt szeretném megtudni hogy ebbe a töltőbe tehetek Ni-MH akkumulátort?
Vagy inkább vegyek egy újat?Az élet jó a világ nem!!!
-
Batman2
őstag
Hi
Te vagy direkt szórakozol , vagy nem tudsz olvasni !!!
Ha egy kicsit lejjebb is megnéznéd a hozzászólásokat, akkor talán számodra is megvilágosodnak a dolgok, mert egyelőre nagy a sötétség nálad!
Részemről ennyi.
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
zeg
őstag
A varta töltőjére az van írva hogy csak a hozzá való spéci aksikat képes 15 perc alatt feltölteni. Rengeteg ész kell ahhoz hogy valaki rájöjjön, hogy csak a varta olyan AA ill. AAA aksijait képes ennyi idő alatt feltölteni, melyeken -a töltőhöz csomagolthoz hasonlóan- nagy bötűkkel a 15 minute charge&go felirat szerepel. Ilyen spéci töltőbevalókat pölö az egri teszkóban kaphatsz akár 3A-s méretben is(én is ott vettem). A Varta gyorstöltője nem robbantja szét a nem a töltőkhöz adott aksikat, bármilyen aksit felölt, ha fordítva helyezed bele az AA/AAA cuccot jelez, de nem tölt. Eléggé lebecsülöd ezeket a varta töltőket pedig az 1órás elavult, agyonajnározott töltőket kellene már inkább felejteni. Nekem ilyen varta 15 perces gyorstöltőm van, töltöttem már vele vérgagyi 500-as cerkát és számomra nem meglepő módon semmi baja nem lett a szutyok nevesincs a4-tech billzethez adott akkumulátoroknak(természetesen az is fel van tüntetve, hogy bármilyen aksi töltésére alkalmas a töltő). Míg beülök kávézni feltölt 2db cerkát(nekem a 2-es változat van), de ugyanezt tudja a 4-es, akár a kocsi aksijáról is. Nem kell előre tervezni, elég ha van valahol egy konnektor(abc, büfé, falusi kocsma akármi), és percek alatt tele vannak a 2100-as cerkák.
U.I.: A töltési idő kevesebb mint 15 perc, gyakorlatban 14 perc körül van, csak az első töltésnél kell 16 percet várni. Én digitgépbe használom és nem hagyom teljesen lemerülni, így 11-12 perc alatt újra használhatom.
Itt egy magyar teszt a 15-ös töltőről:
http://www.sg.hu/cikkek/327293dfx cuccokat keresek megvételre
-
Batman2
őstag
Hi
Igen, egészen biztosan számít, nem is keveset, minden ellenkező ''prédikációkkal'' szemben. Azt, hogy igazán mennyit számít, pontosan nem tudom, mert több dolog is befolyásolja. Nekem is vacak már több akkum is, de nálam ebben lehet, hogy nagyobb szerepet játszik a túltöltés, mivel egyszerűen ellenálláson keresztül töltöttem az akkukat és időnként elfelejtettem időben levenni, a töltőről. E mellett az adapter, amit használok, túl magas a feszültséget ad, ezért a töltés vége felé már melegednek az akkuk, tehát ez nem igazán jó megoldás. Eleinte külön nem sütöttem őket ki, mostanában egy ellenállás és dióda soros kapcsoláson keresztül töltés előtt ki is sütöttem, de ez sem igazán jó megoldás, mert kettessével ment a töltés/kisütés és kisütésnél minden esetben valamelyik akku hamarabb merül mint a másik, így az már átmehet mélykisülésbe, mire a másik is kimerül megfelelően. Másrászt a diódák kb. 0.7Vig engedik merülni, ami már káros kül források szerint. Éppen ezek miatt nemrég nekifogtam egy négy cellához való, cellánkénti töltő/kisütő kapcsolás tervezéséhez és kivitelezéséhez, ami ezeket a problémákat megoldja, mert cellánként kezeli az akkukat, így az egyéni külömbségek nem okoznak problémát és szabályzottan megy a kisütés és a feltőltés is, tehát elkerülhető a mélykisülés és a a káros mértékű túltöltés is. E mellett a kapcsolás jellegéből adódóan a külömbözö állapotú akkuk keelése szinkronizált, tehát az akkuk közti eltérések csökkentésére dolgozik a kapcsolás. Nyilván ez sem lesz a legtökéletesebb kacsolás, de messze jobb, mint egy egyszerü töltő.
-
td
senior tag
Egy kis tapasztalati dolog következik. Vettem, lassan már 3 éve egy Ener töltőt 4 akksival. Kettőt használtam azóta, melyek voltak mélykisütve ill. rátöltve is (kb. 1 percet). Előbbi talán 3-4x összesen, utóbbi 1-2x.
Namost a másik két akkut nemrég használatba vettem. Beraktam tölteni, ugye 15 óra alatt meg is volt. Arra számítottam, hogy tök hamar le fog merülni, mert még nincs bejáratva. Ehhez képest, több, mint 1 hétig bírta a fényképezőben, és durván 100-110 képet csináltam vele, néhány hangfelvétellel és vakus használattal megspékelve! A másik ehhez képest alig bírja, ráadásul kb. 1 hét (vagy kevesebb) alatt ''magától'' is kimerül a fényképezőben.
Ezek szerint - korábban volt itt téma - a rátöltés (esetleg a mélykisütés is) igen sokat számít egy NiMH akkunál.''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''
-
Batman2
őstag
Hi
Hogy pontosítsak, a DURACELLnek van olyan töltője, amelyikre rá van írva, hogy bármelyik akkut képes 15 perc alatt megtölteni.
Az lehet, hogy annyiban spéci töltő, hogy van beleépítve hőérzékelő, amely többé-kevésbé érzékeli a cellák hőmérsékletét, de azért ez még nem életbiztosítás. Azt meg pláne nem tudom, hogy mit szólnak és mennyi időt bírnak ki azok a szerencsétlen normál cellák ilyen töltögetés mellett, még ha éppen nem is robbannak fel.
Akármilyen speciális, új technika is ez a töltő, mindenképpen számomra elég gyanús, hogy ez akárcsak pár töltésnél is hoszabb távon működhet !
-
plömplöm
őstag
''viszaviszem a boltba és addig nem tágítok, amig visza nem fizetik az árát'', mintha a bolt tehetne róla...
mi volt a dobozán? ha nem volt feltüntetve semmi, akkor mi alapján választottad pont ezt? ha fel volt tüntetve valami, akkor hazudtak esetleg? ha elmegyek pld egy motorolaj-szűrőért, akkor nem hozok el egy olyat, amiről nem tudom hogy olyan-e amilyen nekem kell, vagy ha igen, akkor én vagyok a hunyóAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Batman2
őstag
válasz plömplöm #376 üzenetére
Hi
Azért szegény vásárlót illene a megflelő információval, mondjuk a terméken rajta, jól feltűnően tájékoztatni az termék adatairól, nem akkor, amikor már megvette és kibontotta ! Annak a tájékoztatónak a dobozon rajta kellett volna lennie, vagy megbontás nélkül hozzá kellett volna tudni jutni !
És akinek nincs internete, az szerinted megérdemli, hogy így járjon !
Nem gondolod, hogy kicsit kritikus vagy másokkal szemben?
Téged még nem vágtak át?
-
plömplöm
őstag
akkor te is benne vagy a buliban, utánanézhettél volna: Bővebben: link...
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Batman2
őstag
Hi
Tegnap vettem egy Ansmann akkutöltőt. A töltő tud kisütni, ez tetszik és a cellánkénti akkukezelés is tetszik. De az már nem tetszik, hogy a dobozára az volt ráírva, hogy automatikus töltőáram illesztés, miközben a papírjára - ami természetesen a dobozában van és nem lehet hozzáférni, csak ha felbontom - az van ráírva, hogy 130 és 50mA töltőáram és csak 1300-1800mAh-ás akkukhoz jó, miközben a NiMh Ansmann akkuk 2000 és 2600mAh között vannak manapság.
Kadmiumban ugyanez a helyzet, 500-800mAh-ás akkukhoz jó, a saját gyártmányuk meg 1100mAh-ás (legalábbis a felirat szerint).
Ráadásul az sem egyértelmű, hogy a töltés végét miszerint állapítja meg, időre méri, vagy a viszahajló ágat figyeli. A szövegből inkább az időre lehet következtetni, ami még roszabb, mert akkor biztosan nem tud a megadottnál nagyobb kapacitású akkukat teljesen megtölteni.
A dobozáról, azt sem lehetett megtudni, hogy mennyi a töltés ideje, így az is csak már a megvétel és felbontás után derült számomra ki, hogy ez standard, 16 órás töltő, egy kicsit sem tud gyorsabban.
És mindez több, mint nyolcezer forintért, ez elég bosszantó !
Mindenestere most tesztelem, ha nem boldogulok vele, akkor viszaviszem a boltba és addig nem tágítok, amig visza nem fizetik az árát.
-
plömplöm
őstag
ez nem utalás...:
''A Vartának is van olyan sima töltője, amire az van ráírva, hogy bármilyen akkut feltölt akár 15 perc alatt is.''
így készül az urban legend...
bármikor elhiszem bárkinek, hogy valami dzsunka terméken bármit lát, ismerjük a megbízhatóságát ezeknek a termékeknek, de (pont ezért) tegyünk különbséget!
nem letámadás, hanem tessék odafigyelni, ennyi, köszönömAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Batman2
őstag
Hi
Érdekes dolgokat lehet látni, legalábbis az akkutöltők terén a boltokban !
A Vartának is van olyan sima töltője, amire az van ráírva, hogy bármilyen akkut feltölt akár 15 perc alatt is. De nem csak enneél, hanem másnál is van olyan, hogy kisebb kapacitású cellákra, pláne NiCd cellákra 15 perces töltési idő adódik. Namost, ha ezekbe a töltőkbe beletenném az átlag, akkukat és ennyi idő alatt akarná a töltő feltölteni, akkor igencsak nagy ROBBANÁS lenne a vége, de az akkunak bztos, hogy KAMPEC.
Nem tudom, hogy engedhetnek ilyen töltőket árusítani, illetve ilyen paramétereket megadni a dokumentációban
Üdv.:.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
válasz montressor #367 üzenetére
Hi
Igen. Az egy nagyon jó funkció lehet! Érdemes használni.
-
montressor
aktív tag
Aha. Nemelyik digit fenykepezon van kisutes. Ez ugye nem ''melykisutesig'' suti ki az akkukat, hanem csak amig egeszseges?
-
golyani
őstag
ja a vartanak van olyan eleme és töltője h 15 perc alatt tölti fel.
én meg lemerítettem az akkuimat és most 6 óra feltöltötte a 2500-as akkukat. az első töltés 7,5 óra volt. tök jó -
And
veterán
válasz montressor #364 üzenetére
Az ilyen egyórás töltőkhöz már spec. akkukat illene használni, de gondolom olyanokat is adnak hozzá. A jobb extragyors töltőkben már ventilátor is van ill. a cellák hőmérsékletét is figyelik, de az ilyeneket mindig meg kell nézni az adott típusnál is, mielőtt megvennéd. A gyorsított töltést adó - 4..5 órás - töltők ma már általánosnak tekinthetők, és valszeg. tényleg kevesebb gond van a használatukkal.
-
And
veterán
válasz montressor #362 üzenetére
Igazából csak a feszültség számít, az ''amperóra'' pedig meghatározza, hogy mennyi ideig bírják az akkuk a terhelést. Igazából Li-ion akkut gyártanak AA-méretben is, de a feszültsége 3.6V, a Te géped meg 4x 1.2V névleges feszültségű cellákkal működik, tehát sehogy sem jön össze. Létezik olyan Li-ion tokozás is, amely 2 db. egymás mellé tett AA-cella helyére megy be (CRV-3), de hogy a gépedbe bele lehet-e rakni, az nem biztos.
-
montressor
aktív tag
Hali!
Azt megtudna vk, mondani, ha pl. az s5500-es fenykepezogepnel nimh akkut irnak, akkor ahhoz a lion valoban nem hasznalhato, honnan tudja a masina mi van benne? Nem csak a fesz es az amperora szamit?
koszike -
bogyo74
tag
Ha az előző hozzászólás nem volt kielégítő, hát leírom én is.
Ha jól értem: 2100-as akkut tölti a szerkezet 6 órán át, majd kialszik a LED. A 2500-asnál 7-8 óra, majd szintén kialudt a LED. Ha timer-es lenne a töltőd, akkor max. nem tölti fel teljesen, de mivel automatikusan kikapcsol, valószínűleg processzoros. Arányaiban teljesen jó a dolog. Szerintem használd bátran a töltőt.Bogyó
-
golyani
őstag
pls help vki!!
-
plömplöm
őstag
Bővebben: link, Li-Ion töltő, és ír ''charge termination'' utáni 100mA-ről
holnap kipróbálom egy 6610i-vel, addig ráér?
és mondjuk ez a topik ni-mh, szóval legyen off...All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
bogyo74
tag
válasz plömplöm #352 üzenetére
No akkor ez a dolog már valós lehet, mint probléma. Ezek szerint lehet, hogy kevés az ACP7-es max leadható teljesítménye ahhoz, hogy a max teljesítményfelvétel (pl.: csilli-villi kijelző, hangszóró, rádió, stb.) mellett maradjon a folyamatos töltéshez elég.
Meg probléma lehet a feszültéség is, bár ennek ellent mond, hogy a 3410-esben lévő Li-Ion akku is 3,6V, mint a Li-Poly a 6230i-ben.
Viszont olvastam, hogy Li-Ion-(Poly) akkuknál nincs csepptöltés, teljes töltés után lekapcsol. Amit írtál, nem csak NiMh-ra vonatkozik? Ebben a pontban különböző helyeken ellentmondásba ütköztem, de a legtöbb eset azt mondja, hogy Li-* akkuknál a töltés befejeztével nem csinál már semmit.Bogyó
-
golyani
őstag
kaptam mp3 lejáccót mondom veszek hozzá akkut-is töltő meg van otthon.
vettem is 2 db 2500-as Sanyo akkut NiMH-t.
a töltő az sony fényképezőhöz adott akkuhoz való töltő mer ezt is adták a fotomasinához a hozzáadott sony elemek 2100-asak és azokat kb 6 órát kell tölteni h csutkn legyenek.
mondom belerakom feltöltöm. a töltő olyan h kialszik a led ha a töltésnek vége.
első töltés bele telt kb 7-8 órába. az egyiket most merítem bicaj lámpával a másikat használom.
tölthetem-e a töltővel továbbra is?
ez a töltési idő rendben van? -
plömplöm
őstag
jelenlegi konkrétumaim:
ACP8E 5,3V 500mA
APC12E 5,7V 800mA
A kisebb árammal töltés elméletileg jobb, de rafinált a dolog, szoktam néha labortápról tölteni a telefonjaimat, és miután a teló már befejezte a pálcika-rajzolgatást, még lövöldözik ám bele rendesen és sokáig, ilyenkor rak(hat)ja bele azt a maradék néhány százalékot.
Nem tudom, hogy mennyire marketing a régi adapterek nem javasolása a nokia részéről, és mennyire valós probléma. Szerintem mindegyik készülék (és akksi) fel van készítve egy minimum töltőáramra, ennél kevesebbet nem illendő adni, mert ha be van kapcsolva a teló, ráadásul éppen valaki telefonál vele vagy nyomkodja vadul, akkor kevés lehet az adapter ''tudása''.All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
bogyo74
tag
OK, akkor félreértettél.
Az tény, hogy a 7-es töltő lassabban tölt, nem is vitatom.
De kérdés, hogy teljesen feltölt-e? (Nem találok specifikációkat a neten, melyik mit tud), Illetve hogy nagyobb töltöttségi fokot tudok-e elérni azzal, ha a lassabb töltőt használom?
És ha csak ezektől függ, akkor miért ''nem kompatibilis'' a telefon az ACP7-tel?Bogyó
-
plömplöm
őstag
ez nem vélemény kérdése, pld:
Vékony BPS-2, 1100 mAh Li-Polymer akkumulátor töltése:
ACP-7: 4 óra 15 perc
ACP-8: 2 óra 30 perc
ACP-12:1 óra 40 perc
Vékony BLS-2N, 1050 mAh Li-Ion akkumulátor töltése:
ACP-7: 3 óra 20 perc
ACP-8: 2 óra 10 perc
ACP-12: 1 óra 45 p
szerintem a nokia ''töltők'' azok sima dc adapterek, maga a töltő(áramkör) a telefonban és az akksiban vanAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
bogyo74
tag
És akkor egy másik kérdés:
A Nokia mobiltelefonoknál közkeletű dolog, hogy senki nem tudja, milyen töltővel tölti a telefonját.
Viszont megnézve a ''töltő'' tápegységeket más-más feszültséget tudnak leadni. Az egyik vélemény szerint a kisebb feszültséget leadó (pl.: ACP7) lassabban tölt, és tovább is tart a töltés, és tovább tart a telefon készenléti ideje is.
.
Ami elgondolkodtatott, hogy a mostani telefonom (Li-Poly) kompatibilitási táblázatában nem szerepel pl.: a 7-es töltő, sem a kicsit nagyobbak.
Miért? Használható-e vagy sem? A Nokia szemérmesen nem ad meg semmi infót a töltőkről, csak amit ráír.Bogyó
-
bogyo74
tag
Sziasztok,
Végigolvastam a fórumot, nagyon sok érdekes infót találtam benne, bár megjegyzem és is tudok magam mögött vagy 15 év akkuhasználatot.
Van a fiamnak egy távirányítós autója, amit AA-s akkukkal használok. Az autó természetesen nem tartalmaz semmiféle inelligens elektronikát, tehát bekapcsolva felejtve (szinte mindig) el tudja vinni a mélykisülésig az akkukat.
Ez eddig szerencsére csak néhány olcsó SANYO NiCd akkura volt igaz (általában a négyes pack-ból csak 1-1), amit azután az intelligens Voltcraft töltőm ''BAD'' címszóval jellemez.
Ilyen esetekben a régi ''buta'' töltőmmel kicsit az akkuba rúgva sikeresen teszek bele annyi energiát, amivel az új töltő megindítja a töltést, és meg is csinálja kb annyi idő alatt, mint a többit.
Kérdéseim:
Mintha ezek az akkuk hamarabb önkisülnének a későbbiekben is. Ez azt jelenti, hogy tönkrementek, vagy azt, hogy hibásak is voltak? Van-e módszer a helyreállításra?
A megszokott módszerem, hogy ezeket pár hetente, ha nem is használom, rádobom egy töltési ciklusra (a töltő kisüt, és dV figyeléssel kikapcsol)Bogyó
-
Batman2
őstag
Hi
Azok az akkuk valszeg úgy viselkednek, hogy felszednek viszonylag sok áramot, de az egyszerre leadott áram kisütéskor igen alacsony, ezért tul magas lesz a feszültségesés egy nagyfogyasztású eszközben (pl.: digikamera), így az kimerültnek érzi. Ezek az akkuk úgy viselkednek, mint egy új, de sokkal kisebb kapacitású akku, melynek az egyszerre leadható energiamennyisége is kevesebb, viszont, mivel mégsem azok, így mégis több töltést gyüjtenek össze, melyet hosszan, kis terheléssel képesek csak leadni. Ha valami kisfogyasztóba rakod be (memóriás MP3 lejátszó, méginkább kisrádió), akkor feltehetőn hosszan fogja bírni, míg valóban lemerül.
A töltő kisütéskor valszeg szintén érzékeli, hogy az alkalmazott terhelésre mekkora a feszültségesése az akkunak és ha ez nagy, akkor csökkenti a terhelést, amíg úgy nem viselkedik az akku, ahogy az elektronika várja. De így viszont egy ál kiskapacitású akkunak fogja érzékelni és nagyon kis terheléssel fogja kisütni, a valójában nagyobb kapacitású, de azt csak kis mértékben leadni képes, több töltést tartalmazó akkukat.
Ha többszöri töltés/lemerítési ciklus után csökken a kisütési idő (és nő a töltési idő), akkor valamennyit javultak az akkuk.
Majd számolj be a tapasztalataidról, nagyon kíváncsi vagyok!
-
Batman2
őstag
Hi
Az biztos, hogy saját tapasztalatom is, amit már le is írtam korábban és mások tapasztalata is, hogy a jó NiCd akkuk félelmetes áramokat tudnak egyszerre leadni, amit a fémhidrid meg se közelít. Egyáltalán nem járt le az idejük, csak bizonyos téren esetleg jól használható a fémhidrid is, és ?talán? környezet kímélőbb. legalábbis a kadmiumnál jobb valszeg.
-
dchard
veterán
Üdv!
Na érdekes a dolog:
a régi, sokszor csontra leneritett cellapárt kisütöttem, majd feltöltöttem.
Ekkor kb. 45 perc volt a töltési idő.
Most megint nyomtam egy lemerytést,de ez már nem 1 óráig, hanem 12-ig tartott.
Most megint tölti kb. 1 órája.
A kevesebbszer csontra lemerytett elempárt másfél óra alatt meritette, és kb. 4 óra alatt töltötte fel. (2000mah).
Szoval valszeg az elem a szar, nem a töltő, mert a jó elemeket normálisan tölti.
Köszi!
Dchard
Ui: azzal a régi elempárral, amit elsőre 45 perc alatt töltött, meg se nyikkant a digitkam, de mégis 12 óráig merytette a töltőA kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
drpele
senior tag
-
aDM|RaL^
őstag
egyébként milyen márkát ajánlotok?
http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
And
veterán
Az is válasz lehet a látszólag gyors feltöltésre, hogy a töltő nem tudja megfelelően észrevenni (vagy fals időben, hamar detektálja) a -dV -t, a cellák igen kicsiny értékű feszültségcsökkenését. Plusz pont a NiCd-nek, hogy az ő -dV -jük sokkal határozottabb, ezért könnyebben detektálható, mint a NiMH-celláké. Ha a -dV nem állítja le a töltést, akkor előfordulhat, hogy csak a biztosnági időzítő fogja ezt megtenni, de jóval később. Az én Hama töltőm is eljátssza időnként, hogy 10perc után végez, ha újraindítom, utána már normálisan viselkedik.
-
-
drpele
senior tag
2 vagy 4 cellát szoktál egyszerre tölteni?
Merthogy a gyártók elég trükkösek, általában 2 cella feltöltéséhez szükséges időt írják rá a töltőre, de ez az idő 4 cellánál duplájára, vagy még egy kicsit többre nő.
[Szerkesztve]"Mily különös a mi helyzetünk, a Föld gyermekeié. Csak rövid látogatásra van itt mindenki. Nem tudja miért, de néha azt hiszi, hogy sejti." - Albert Einstein
-
User64476
őstag
Ha irreálisan gyorsan feltölti, akkor az az akku sanszos, hogy döglött, legalábbis félholt. Meg kell próbálni többször kisütés-töltéssel, hogy növekszik-e a töltésidő, ha nincs változás, akkor olyan mértékben csökkent a kapacitása, hogy tényleg ennyi idő alatt tölti fel.
-
dchard
veterán
Elvileg jónak kéne lennie, pláne ha hozzá adták.
Valószínűleg a formázás lehet az oka: túl újak az elemeid.
2-3 használat (lemerítés, feltöltés), és normálisan működni fognak.
Nálam is van fejlemény:
A kevésbé régenni, normálisabban használt ANSMANN elempáromat már az 1 óra lemerítés után több, mint 3 óráig gyorstöltötte, és csak utána kapcsolt vissza csepptöltésre.
Valószínűleg az lehet ennek az oka, hogy ez az elempár is, de amelyikről elsőként írtam különösen vacak állapotban lehet, mert én eddig mindig csontra (tehát nullára) merítettem a cellékat (zseblámpával..).
Tudom, tudom: én hülye...
Valahol így olvastam anno, és logikusnak is látszott.
De mindig tanul az ember.
DchardA kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
aDM|RaL^
őstag
mosmá kellene egy normális töltőt vennem, mert asszem szétbaszom a jó aksiaimat.
http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
Manitou
veterán
Vettem egy digitális fényképezőt, és hozzá egy töltőt& 4 ceruzaaksit NiMH 2600mAh-st. Még sose volt ilyenem. Elolvastam a töltőnek a használati utasítását. Kb enyi a lényeg: rakd be az elemeket aztán dugb be a töltőt, ha a piros led világít akkor a gyorstöltés folyik, ha zöld lesz akkor az aksi fel van töltve.
Töltési időre 1 óra van írva. Mikor kibontottam az elemet beraktam egyből a gépbe(gondolván gyárilag biztos fel vannak töltve) A gép azt jelkezte hogy nem teljesen fullos az elem, de ment vele a gép egy jó darabig, kb 2 órát szórakoztam vele, aztán lemerült. Irány töltő. Beraktam, 1 óra eltelik, csak piros, 2 óra eltelik csak piros, 3 óra eltelik csak piros, 4 óra eltelik, már félig alszom(nem mertem elaludni, hogy nehogy baj legyen belőlle hogy ha kész a töltés és tovább rajta legyen) Ezért kihúztam. Majd folytatom holnap. Másnap bedugtam megint a töltőt. Viszonylag rövid idő alatt kész volt a töltés. (Közben ilyenek is forogtak a fejemben hogy mintha ezekre nem szabadna rátölteni?, nah de kérem akkor mi van ha valakinél áramszünet van amikor a töltést végzi???...) Berakva a gépbe az aksit egész nap használtam a gépet, meg még másnap is vagy fél napot, aztán lemerült. Töltőre rárakva mostmár hamarabb, kb 2-2,5 óra alatt feltöltött(az előírt 1 órától elmarad,de már így senm rossz), azóta még nem használtam.
A kérdésem az hogy az adott 1 órás töltési idő, csak több töltés után lesz elérhető? -
dchard
veterán
A HP 735C didigtkamerám nagyon vacakul kezeli, úgyhogy nekem jól jön.
Viszont egy érdekes dolog:
Beraktam próba képpen az ANSMANN eléempárt, benyomtam a lemerítást.
Meg is történt kb. 1 óra alatt, aztán vörösre váltott (gyors töltés), majd fél-háromnegyed óra után zöldre váltott (csepptöltés).
Ezeke 2000mAh-s elemek.
Ez normális???
-
And
veterán
Nem baj, de ha az a készülék, amelyben kisütöd az akkukat (pl. fényképező), korrekt módon kezeli azokat, akkor remélhetőleg nem sok töltés marad vissza bennük. A kikapcsolási automatika úgyis arra a szintre van állítva, amelynél a cellák ''üresnek'' tekinthetők. Persze nem érdemes úgy elindulni hosszabb időre, hogy előtte bizonytalan állapotú akkukat teszel a gépedbe, és ilyenkor - fullra töltés előtt - nagyon jól jöhet a kisütés.
-
dchard
veterán
Üdv!
No, megvettem a kiszemelt töltőt, viszont a használati utasításában találtam egy érdekes részt:
''Ez a töltő készülék rendelekzik lemerítő (Discharge) funkcióval, amely kifejezetten előnyös Ni-Cd (!) elemek élettratamának meghosszabbításához.''
Most akkor Ni-MH-kal nem szabad a lemerítést használni???
Teljesen elvesztettem a fonalat.
Nem úgy van, hogy elemlámpával nem szabad lemeríteni csontra, de a töltő lemerítési funkcióját szabad, és kell is használni?
Köszi
-
dchard
veterán
Üdv!
Először is hadd köszönjem meg a kimerítő segítséget.
Ez azt jelenti, hogy megvehetem a töltőt.
Tulajdonképpen csak az érdekelt, hogy biztonsággal használható-e ez a töltő az akkuimmal, és Te még a töltési időt is kiszámoltad.
A 5 óra környéke nekem tökéletesen megfelel.
Abba se halok bele, ha 6 óra
Nekem ez is gyors töltésnek tűnik az előző 16 órához képest, bár gondolom csepptöltéssel itt is el lehet menni jó sokáig.
Köszi az infókat még1x, el is megyek megvenni a ketyerét.
-
And
veterán
Feltölti rendesen, de nincs fix töltési idő. Ezek a -dV -t (feszültség-visszahajlást) figyelő töltők konstans árammal töltenek, ezért a nagyobb kapacitású cellák feltöltésével körülbelül arányosan hosszabb idő után végeznek, de ezt az időt nem a töltő, hanem a cella határozza meg. A töltő csak a teljes töltöttségre utaló ''jelet'' figyeli. A manapság kapható cellák már mind bírják a gyorsított - néhány órás - töltést, a hozzájuk való egyszerű automata gyorstöltők pedig csak egyféle áramot (ill. a kisebb méretű AAA-cellákhoz valamivel kisebbet) alkalmaznak. Igen, a töltési időre nagyjából a töltőáram nagyságából következtethetsz. A töltési idő: t= k*(C/I), ahol
- t: töltés ideje [h],
- C: akku kapacitása [mAh],
- I: töltőáram [mA],
- k: veszteségi tényező, a töltés hatásfokára utal (önkényesen jelöltem k-val..).
Normál - 14..16 órás - töltésnél a k értéke 1,5 körül van, ezért nem csak 10 órán keresztül kell tölteni a kapacitás tizedrészének megfelelő árammal, hanem ennyivel tovább. Gyorsított töltésnél a töltés hatásfoka jobb (kevesebb energia tud hővé alakulni), ezért a k valahol 1,1..1,2 körül lesz. Pl. a 2300-as cellához tartozó teljes feltöltés ideje egy 500mA -es töltővel kb. t= 5óra körül alakul, de ez nem szentírás, az akku állapotától függ. -
dchard
veterán
válasz plömplöm #322 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy az MW 8168GS töltő jó a 2100mAh-s ANSMANN-hoz, meg a 2300-as Duracellhez is?
Elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy
1. Feltölti-e rendesen, ha kivárom az időt.
2. Nem károsítja-e a fent említett két tölthető elemet. (mármint a gyorstöltés)
Ez utóbbi kérdés arra vonatkozik, hogy ugye erre (MW 8168GS) rá van írva, hogy gyors töltő.
Namost: mi alapján dönti el, hogy a belerakott elemeket gyorsan, vagy lassan kell/lehet-e tölteni?
Egyáltalán mit nevez gyorstöltésnek?
1, 2, 3, hány órát?
Vagy ezt a töltőáramból kellene kiszámolni?
Szóval tul. képpen arra vagyok kíváncsi, hogy a két fent említett elem kompatibilis-e ezzel a töltővel, és ha nem, akkor milyen elemeket kéne venni bele?
Köszi!
És bocs a sok hülye kérdést.
-
plömplöm
őstag
MW 8168GS
csak párosával ugyanolyanokat tudsz vele tölteni
minuszdeltavés, szóval elméletileg akármekkorát tudsz vele tölteni (legalábbis a maiakat igen, adott kapacitás felett adott áramnál nincs minuszdeltavé), legalábbis nem találtam nyomát safety timernek, ami lekapcsolná idő előtt a töltést
230V-os, szóval USA-ba ne vidd magaddal
Energizer Compact charger
a gyártó szerint 1700mAh-s AA akksik vannak hozzá
nem tud meríteni
mintha nem lenne benne csak egy tíz órás safety timer, a kisebb kapacitású akksikra ''manual charging time''-ot ír...
2300mAh-s akksikat említ a manualban, nemtom mit szól nagyobbakhoz...
Bővebben: link
szerk: jaés ezzel is csak párosával tudsz töltögetni csak ugyanolyanokat
[Szerkesztve]All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
dchard
veterán
Kinéztem a Somogyi lapján a MW 8168GS-es töltőt, a következőket tudja burttó 3k-ért:
automata gyorstöltő mini ceruza és ceruza akkumulátorokhoz
processzor vezérlésű töltési folyamat, túltöltés elleni védelemmel
automatikus kisütés / gyorstöltés / fenntartó töltés
töltőáram: 500 mA / 300 mA (AA / AAA akku)
Kérdésem:
ezzel tölthető pl. a 2300mAh-s Duracell?
És a 2100 mAh-s ANSMANN?
Illetve az Extreme Digital-nál van bruttó 5500ért Energizer Compact chrager, plusz 4db 2500-as elem.
Kérdés: tud-e kistüni.
És használható-e a fent említett elemekkel?
Köszi!
-
And
veterán
Amikor ebben a topicban szó volt a gyorstöltés életciklust rövidítő hatásáról, elég sok oldalt kerestem a témában. A végkövetkeztetésem az volt, hogy egyrészt a gyorstöltés mindenképp csökkenti a várható ciklusszámot, de
- nem tudni, pontosan mennyivel (a felhasználók nem laborkörülmények között használják az akkukat, a befolyásoló paraméterek gyakran eltérnek), de biztosan nem nagyságrendekkel;
- kevés gyártó adott erre konkrét adatot, csak erős becsléseket, amelyek igen nagy szórást mutattak;
- a gyakorlatban az elérhető ciklusszámot sokkal inkább - akaratán kívül - maga a felhasználó korlátozza a nem megfelelő töltés és kisütés révén (pl. gyakori túltöltés, hőmérséklet erős növekedése, mélykisütés, egyebek).
A HE-magazinban anno volt egy cikk, amely a ''tölthető elemek'' lelkivilágával foglalkozott. Abban arra jutottak, hogy a nagyobb áramfelvételű készülékekben (egy digit fényképező pedig elég sokat tud zabálni) használt celláknak kifejezetten jó tesz a gyorstöltés, mert az így töltött cellák tovább bírják bennük a strapát. Természetesen ajánlott időnként beiktatni egy normál, 14..16h -s lassú töltést, ez jótékony hatással van a várható élettartamra (csakhogy a mai gyorstöltők általában nem kapcsolhatók normál töltésre).
#315: ''A NiCd kora meg lejárt...''
Tényleg nem kötekedésképp, de én nem temetném végleg a NiCd-t. Kérdezd csak meg pl. a modellezőket, hogy melyik akkufajta bír - a méretéhez képest - óriási áramokat leadni, és melyik az, amelyiket extrém rövid idő alatt lehet feltölteni (az élettartam itt másodlagos tényező ). Ez pedig csak egy példa, még ha nem is túl gyakori a NiCd. -
dchard
veterán
Én sem látom értelmét a gyorstöltőnek, illetve bizonyos esetekben hasznos lehet, de ha ennyire megeszi az elemket, akkor hosszú távon nem annyira javallott.
Nekem az sem baj, ha 6-8 óra alatt tölti fel az elemeket (ez már gondolom nem a gyors töltő kategóriája), a lényeg, hogy nagyjából egy rövid éjszaka alatt feltöltse.
Ha valaki tud ilyen töltőt (okos töltő), ami tud kisütést/lemerítést/ápolást, vagy nemtom minek hívják, akkor mondhatna egy-két típust.
Lehetőleg olyan legyen, ami jó a Duracell 2300mAh-s-hoz is, és ne adjanak hozzá elemet, mert az már van.
Köszi!
-
User64476
őstag
Egy kis olvasmány: Bővebben: link
Eszerint a NiMH akksik szinte soha nem érintettek a dologban, a Li-ion pedig még kevésbé. A NiCd kora meg már lejárt...
[Szerkesztve] -
plömplöm
őstag
válasz User64476 #313 üzenetére
Nahátakkor eljött az ideje, hogy ne merít(te)sd ki, hanem csak simán töltögess rá mindig, hátha kiderül valami, mert egyenlőre pont azt csinálod, ami a gyártók ajánlása a memória-effekt elkerüléséhez
LiIon-LiPoly, valóban nagyobb az energia-sűrűségük, viszont sokkal macerásabb a töltésük, a hideget is kevésbé tűrik
Nekem speziel a GP akksik is bejöttek, százszámra adjuk el és tök jól bírják
[Szerkesztve]All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
User64476
őstag
Nem értek egyet a memória effektus dologgal. Nekünk olyan töltők van itthon, ami méri az akksi valós kapacitását is, és ha rátöltök sokszor, akkor sem csökken jelentősen. Igaz, többnyire minden 4-5 rátöltés után 1x kisütöm, és úgy töltöm fel. Tudtommal azért használnak a NiMH helyett már más alapanyagú akksikat, mert a li-polimer, meg a li-ion kisebb súlyú, és arányaiban nagyobb kapacitású. Egyéb misztikus ok nincs.
(Mellékesen kizárólag Energizer Advanced akksit érdemes venni, az egyetlen olyan akksi ami teljesíti a ráírt kapacitást, sőt sokszor túlteljesíti.)
Szerk: még valami. Régen volt gyorstöltőnk is, és párhuzamosan használtuk az okos kapacitásmérőssel. Direkt olyan akksikat vettünk, amin jelölve van, hogy bírja a gyorstöltést, a legtöbbször olyat ami még a max. töltőáramot is feltüntették. A gyorstöltő ezeket az akksikat kisüt-feltölt módszerrel 6-8 hónap alatt kukaéretté tette, kivétel nélkül. A másikkal az akksik több évig is jók, igaz, nem ad nekik akkora kakaót. Óva intek mindenkit a gyorstöltőtől, pontosabban a nagy töltőáramtól.
[Szerkesztve] -
dchard
veterán
Na a topikban olvasottak alapján már azt is sikerült felmérnem, hogy milyen töltőre lenne szükségem:
Valamilyen gyors jellegű töltőre lenne szükségem, de nem a leggyorsabbra.
Ha jól értettem, akkor ezek az 1 órás, meg 45 perces töltők azért rövidítik az élettartamot rendesen. Ráadásul nekem szükségem sincs ilyen rövid töltési ciklusra.
A 3-4 esetleg 5 órás (bár ilyet nem láttam) töltésidejű töltők nekem bőven megfelelnek.
Ja és még az is fontos, hogy ''okos'' töltő legyen (annyira, és addig töltse, amíg kell), iletve, hogy legyen rajta kisütési, vagy lemerítési, vagy milyen funkció.
Gondolom ez a legjobb, mert így annyira merül ki a cella, amennyire kell, de nem lesz csont üres, ami ugye már árt a telepeknek.
Valamit, hogy kompatibilis legyen ezekkel a 2300mAh-s Duracell elemekkel.
Szóval ilyen töltőt keresek lehetőleg elemek nélkül, minnél jobb áron.
Nem vagyok márka-buzi, a lényeg, hogy jó legyen.
(Huh, ezt a kommersz dumát )
Köszi!
Dchard
[Szerkesztve]A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
dchard
veterán
Köszi szépen, tehát új töltő kell.
Melyiket ajánlanád ezekhez a cellékhoz?
(olyan kéne, amiben nincs elem, mert az ugye már van)
Illetve tudsz valami boltot, ahol jó árban vannak ilyesmik?
(valószínű, hogy a korábban írt két ANSMANN-t is ezekre a Duracellekre cserélem)
Egyébként nem bicikli lámpában, hanem digitcam-ba használnám szinte kizárólag.
Köszi!
Dchard
[Szerkesztve]A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
And
veterán
A töltőd az adatai alapján pont az 1800mAh -s akkukhoz van méretezve, ezért:
1.) Nem baj, nagyobbakat rátehetsz a töltőre, de nem lesznek kihasználva.
2.) Nem, mivel minden cellapárba ugyanannyi töltést visz be - a töltőáram és a töltési idő fix -, de az a töltésmennyiség csak az 1800mAh kapacitásúakat tölti fel teljesen. Ebből az is következik, hogy kisebb kapacitású cellákat, pl. 1100mAh -s NiCd-ket bőven túltöltene.
3.) Igaz, és tudomásom szerint ez nem csak a NiCd, NiMH cellákra, hanem minden más akkumulátorra is igaz: a Li-Ion, Li-polymer és az ólomakksik sem szeretik a mélykisütést. Üres alatt értsd azt a szintet, amelynél a készüléked magától lekapcsol, akkor nem lesz gond (feltéve, hogy nem izzós biciklilámpában használod a cellákat).
Ha ki szeretnéd használni az új celláidat, akkor vegyél egy egyszerű gyorstöltőt, azok nem fix időzítéssel dolgoznak, a nagyobb kapacitású akkukat is normálisan - és jóval hamarabb - teletöltik. Célszerűen 4 db. AA- vagy AAA-cellához való az ideális, amelyet át lehet kapcsolni két cella töltésére is. -
dchard
veterán
Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni Ni-MH akkukkal kapcsolatban:
Van egy Energizer töltőm, amibe elvileg 1800mAh-ás elemeket lehet tölteni, a töltő 15 óra után automaikusan kikapcsol, de nincs töltőáram szabályozás.
A töltő áram adatai:
2,8V - 170-190mAh; 0,48-0,53VA
Eddig két 2100mAh-s Ansmann elemet töltögettem vele, most pedig vettem egy pár 2300mAh-ás Duracell aksit.
A kérdéseim:
1. Nem baj, hogy 1800mAh-nál nagyobb elemeket töltök benne?
2. Ha végigvárom a 15 órát, akkor feltölti ezeket is rendesen?
3. Tényleg nem szabad lemeríteni a Ni-MH aksikat csont üresre?
(ezzel kapcsolatban olvastam a totyikban, de eléggé ellentmondásosak voltak a hozzászólások).
Köszi!
-
td
senior tag
Ajj-jajj!
Tényleg nem egyszerű ez a dolog.
Viszont van ezeknek a NiMH-akksiknak valami önkisülése, nemdebár? Az rendben van, rendesen kisül olyankor?
Nálam, ha ''használat nélkül'' 2-3 hétig benne van a fényképezőben (ezért az idézőjel, mert ugye meríti akkor is, igaz, csak nagyon kis mértékben), akkor utána nem akar bekapcsolni, mondván lemerült. A korábban teljesen feltöltött cella.''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''
-
And
veterán
Szép átalakítást igényelne a kapcsolás két cellához illesztése. Ez annyit jelentene, hogy - külön tápellátás híján - kb. 2,2V-os alsó tápfesz. határig mindenképp működőképesnek kellene maradnia. Kicsit utánanézve: az LM339 tápfeszültsége minimum 2V, ebbe 2 db. cella merítése ha neccesen is, de belefér. Led: a piros v. narancs színű típusok nyitófeszültsége kis áramnál 1,6...1,8V körül van, a többi nem igazán jöhet szóba. Csipogó: amit én próbáltam, az két celláról táplálva elég haloványan produkált, 2V-on nem biztos, hogy elindulna (ennek nincs nagy jelentősége, nem kötelező berakni). Ami nagyon problémás, az a fesz.-referencia (LM317) és a terhelőtranzisztor környéke. Előbbi IC biztosan nem jó oda, helyette soros ellenállás + valamilyen meredek karakterisztikájú sima dióda, alacsonyfesz.-ű Zener-, esetleg led használható. A terhelést kapcsoló bipolár tranzisztort is jól ki kéne választani, vagy több darab között elosztani a terhelőáramot..
Mindez sokkal kevésbé bonyolult, ha nem ilyen ''passzív'', hanem külön megtáplált kisütőáramkört csinálnál.. -
And
veterán
Nem, a cikk szerint négy cellához való. NiCd vagy NiMH, szerintem itt mindegy. Az áramkör eredetileg valszeg. távirányítású modellvevők akksijaihoz készült, a modellezők meg jobban szeretik a NiCd-t a kisebb melegedés, gyorsabb tölthetőség (szintercellák esetén), ill. a kis belső ellenállás miatt. A kisütőáramot a kapcsolóüzemben működő npn-tranzisztor emitterkörében lévő ellenállások szabják meg, n darabszámú cella esetén nagyjából I= [(n*1.25V)-0.75V] / 50Ω, így 4 cellánál kb. 80..100mA-re adódik. Ez nagyobb kapacitású cellákhoz tényleg édeskevés, ezért a nagyteljesítményű terhelőellenállás(ok) - 2x 100Ω - értékének csökkentése, ill. ezzel együtt a tranzisztor cseréje is javasolt egy nagyobb áramot elviselő típusra. Az LM317 (vagy LM117) itt a fesz. referencia szerepét tölti be, ebben az áramkörben kb. 2.1V a kimenőfeszültsége, ez lesz a komparátorok kapcsolási szintje. Mivel a komparátorok másik bemenete a 2 db. 1kΩ -s ellenállással a felére leosztott akkufeszültségre van kötve, így kb. 4.2V-os táp- (azaz akku-) feszültségnél áll majd le a kisütés, ami 4 db. cellához (névleg 4.8V-os akkupakkhoz) ideális. Más cellaszámhoz át kell számolni a 2x 1000Ω -os osztót, de 4-nél kevesebb cellánál a referencia-, és a komparátor IC, a buzzer, ill. a led működése bizonytalanná válhat, ezért inkább több cellát tud kisütni, mint kevesebbet. 6 db. cellához pl. a ''felső'' 1000Ω helyett 2kΩ, 8 db.-hoz meg 3kΩ kellene. Kapcsoló(ka)t is beépíthetsz, ha többféle akkucsomagot szeretnél kisütni és a terhelőáramot is változtathatóra terveznéd.
-
td
senior tag
Nem olvastam még végig a cikket, de ez akkor csak egy akksira elég? Mert így több óra lenne ugyebár kettőnek a kisütése, vagy második lehetőség, hogy csinálok kettőt.
Szerk: Ja, és most nézem, ez csak NiCD-re jó?
Bővebben: link
(Egybként arra írtam, hogy nem vagyok vill. mérnök, hogy nem vágom én az ilyen témákat annyira.)
[Szerkesztve]''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''
-
And
veterán
Éppen léteznek 1,5V-os tölthető elemek is (természetesen nem NiCd v. NiMH), csak mifelénk ritkák és drágák. Valami spec. töltő is kell hozzájuk, a szokásos áramgenerátoros töltéstől kinyiffannak. Ez pl.: Bővebben: link sajnos elég kis elérhető ciklusszámmal rendelkezik, de a kapacitása közelíti a szokásos NiMH-cellákét, az önkisülése pedig a sima tartós szárazelemekéhez hasonlóan alacsony (a gyártó ''Alkaline Rechargeable Battery''-nek nevezi). Ezért inkább a relatív kis áramfelvételű, hosszú időn keresztül működő készülékekhez passzol. A hétvégén egy börzén láttam ilyen töltő + 2 AA-cellás szettet, kb. 8 rugó volt az ára .
-
Notthat
csendes tag
Üdv!
Az érdekelne, hogy lehet-e kapni 1.5v-os AAA méretű akksit mert eddig csak elemben találtam, ha igen hol?
Kösz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest