Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
-
Szasz89
csendes tag
válasz
tomcsi23 #1296 üzenetére
Elolvasom rajta a maszlagot:
xact 250 (a töltőn, ez egy nem intelligens fixen 250mAH-s töltő)
x4energy 2600mAH fast rechargable high-tech battery(az elemeken)
Így kaptam őket együtt (nem én vásároltam), talán már 6 éve.
Képet is találtam róla.Nem tudtam eldönteni a márka, vagy a kapacitás ér-e többet és hétfőre rendeltem 2800mAH-sakat Whiteenergy név alatt. Rosszul tettem?
-
tomcsi23
veterán
válasz
Szasz89 #1295 üzenetére
Milyen akkuk ezek pontosan és mivel töltöd?
Egyébként pont ez az a tipikus jelenség, ami megmutatja, hogy a fényképező sokkal érzékenyebb a feszültségekre, ill. viszonylag nagy az áramigénye. Ami annyit tesz, hogy csak a jó minőségű, jó kondiban lévő és rendesen feltöltött akkuk tudják kiszolgálni az igényeit. Utóbbi nem feltétlen egyenlő azzal, hogy más - áramforrás tekintetében kevésbé kényes - készülék működik az adott akkuval.
Még mielőtt visszavinnéd, egy garnitúra rendes (Eneloop és LSD társai) akkuval is ki kéne próbálni. -
Szasz89
csendes tag
Sziasztok!
Nem régen rátettem a kezem egy Fujfilm Finepix S4000-esre és meglepődve tapasztaltam, hogy nem kapcsol be tölthető elemek használatával.
Mozgatja az objektívet, felvillan rajta kétszer valami zöld LED, de aztán visszahúzza az objektívet és a kijelzőn nem is jelenik meg semmi.
Viszont a mellékelt alkáli elemekkel hibátlanul működik, villogás után égve marad a LED, hallani egy pittyenést és bekapcsol a kijelző.
Felfedeztem, hogy a gép menüjében be lehet állítani elemtípushoz a NiMH-et (Így már nem merülhet fel a kérdés, hogy a gépnek nem elég az akksik által nyújtott 4.8V szemben az alkálik által biztosított 6V-tal.). Be is állítottam és hogy biztosra menjek fullra töltöttem az akksikat, de megint csak nem kapcsolt be velük.
Az akksik ugyanolyan típusúak, 2600mAH-sak és igaz, hogy már több évesek, de Xbox kontrollerbe még mindmáig vígan használom őket, nem tűnt fel, hogy gyorsan lemerülnének.
Hétfőig nem tudok új akksikat venni, egyébként kipróbálnám újakkal.
Nagyon szívesen veszem bárki véleményét, én ugyanis most tanácstalan vagyok, hogy érvényesítsem-e a cseregaranciát, nem tudván, hogy a gép hibája-e ez.
Köszi a segítséget. -
ledgeri
nagyúr
Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy van-e ennél(Voltcraft IPC-1L) olcsóbb, és hasonlókat, hasonló minőségben tudó töltő most, vagy még mindíg etalon? -
Wind-Storm
őstag
Üdv.!
Lehet valahol kedvezményes áron 40-200 mAh kapacitású 5,4x11,5 mm méretű gombakkut, vagy forrfüles 1/3-os AAA NiMH akkut kapni?
-
And
veterán
válasz
jackbacsi87 #1289 üzenetére
Ahhoz képest, hogy hagyományos (nem alacsony önkisülésű) kivitel, és hát khm.., szóval nem egy világmárka, legalább eléggé sokat kérnek érte. Ennyi pénzért már inkább Varta Ready2use, vagy más LSD-típus, és nem feltétlenül az edigital-ból.
-
Alex91
félisten
válasz
jackbacsi87 #1289 üzenetére
En nem vennem meg...
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Hama akkuról van infótok?
-
And
veterán
válasz
golya87 #1284 üzenetére
1.) Oda tökéletes az eneloop, vagy más jófajta LSD-típus.
2.) IR-távirányítóba szerintem nem való akkumulátor. Normál körülmények között olyan sűrűn nem kell cserélni, hogy hosszú távon ne legyen ráfizetéses az akkumulátor. Ezt az 'éhesebb' típust nem tudom, mire érted, de egy távkapcsoló nem számít nagyfogyasztónak. Tartós alkáli elem javasolt, esetleg olcsó (pl. Tronic) LSD-akku.
3.) Ez nem tudom, mekkora és milyen jellegű fogyasztást takar.
"Ha adapterrel használom, akkor max csak hamarabb merül le, mintha normál C elemet használnék?"
Igy van, mivel a kapacitást a behelyezett valós cellakapacitás szabja meg, nem a méret.
"A fentebb említett feladatokra, lite, normal vagy XX típusok a javasoltak?"
A normál általánosan használható, a lite kapacitása csak fele a normál kivitelűnek, viszont lassabb az önkisülése és többször tölthető (ez egyébként papíron nagyon szépen hangzik, de a valóságban a megélt ciklusok száma kevésbé meghatározó, hiszen átlagos körülmények mellett rengeteg ideig tart azt meghaladni). Az XX elvileg 22%-kal nagyobb kapacitású, mint a normál, de az önkisülése valamivel gyorsabb.
"Töltőnek Voltcraft IPC 1L vagy a Sanyo Eneloop típus a javasoltabb? Az ár legyen másodlagos."
Az eneloop-töltők - merthogy azokból többféle is létezik - nem túlságosan híresek, és általában külön, akkuk nélkül nem is beszerezhetőek. Egy IPC-vel véleményem szerint jobban jársz, sokkal univerzálisabban használható: állítható és cellaszámtól független töltőáram (az eneloop gyorstöltőknél ez nem feltétlenül igaz), kapacitásmérés, független programok az egyes töltőfészkekre. -
golya87
őstag
Hello
Akkukkal kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Az már tiszta, hogy mindenki a Sanyo Eneloop típust javasolja. Több felhasználási területre kellene.1. Vezeték nélküli egérbe és billentyűzetbe. (2AA, 2AAA)
2. Távirányítóba. 4 AA kell bele, gondolom vmi éhesebb típus.
2. Robot porszívó "világító tornyába" adapterrel "C" elem helyére adapterrel. (2db/torony)Ha adapterrel használom, akkor max csak hamarabb merül le, mintha normál C elemet használnék?
A fentebb említett feladatokra, lite, normal vagy XX típusok a javasoltak?
Töltőnek Voltcraft IPC 1L vagy a Sanyo Eneloop típus a javasoltabb? Az ár legyen másodlagos.Köszönöm a segítséget!
-
And
veterán
válasz
csernak75 #1281 üzenetére
Mit szeretnél vele tölteni? Amúgy ránézésre ez valami két évtizede kifutott töltő, ami a maga idejében biztos nagyon jónak számított, de ma már nem tűnik olyan nagy dobásnak. Főleg, hogy valószínűleg már csak agyonhasznált példányhoz lehet hozzájutni. Ha jó látom, a cella kapacitását mint a négy töltőrekeszre be lehet állítani, ezen kívül van még rekeszenként egy normál / gyorstöltés kapcsolója, ezek együtt szabják meg a töltőáramot. Csak egy több más típussal közös, német nyelvű leírást találni róla, és nem teljesen egyértelmű, hogy mit tud. Az viszont biztos, hogy kifejezetten nikkel-kadmium akkukhoz készült (ez az automata töltésvég-detektálás szempontjából lehet érdekes), és rekeszenként maximum 700mA-es töltőáramot tud adni. Szerintem ha nem modellező vagy, és nem nagyobb (C- vagy D-méretű) NiCd-akkukhoz kell, akkor inkább dobj rá 2-3 ezer forintot, és szerezz e helyett egy BC-500 vagy BC-700 típusú töltőt. Ez a VC4+1 már csak egy szűk felhasználói rétegnek lenne jó, és ki tudja, milyen állapotban van.
-
csernak75
senior tag
Üdv.
Azt szeretném megkérdezni hogy mi a véleményetek a: Conrad VC4+1 MULTI LADER nevű töltőről, szerintetek megér 5000 Ft-ot?
-
And
veterán
válasz
petya86 #1278 üzenetére
"Az esetleg előfordulhat, hogy alapból az egyik nem is volt feltöltve megfelelően?"
Az eredeti, vásárláskor tárolt kapacitás ennyi idő (megélt töltés-kisütés) ciklus távlatából már messze nem számít. Ha a töltő páronként kezeli a cellákat, akkor az adott párra ugyanaz - azonos töltőáram - igaz, mint a teljes pakkra kisütéskor. Ha páronként egyezik az áram, és a töltési idő is (hiszen az akkupáros töltése egyszerre kezdődik és egyszerre is fejeződik be), akkor a bevitt töltésmennyiség is azonos lesz. Nem marad más lehetőség, mint az, hogy az adott akku gyengélkedik.
Ha jót akarsz magadnak hosszú távon, akkor eleve csak a neves LSD-akkutípusok közül válassz (a névlegesen kisebb kapacitás ellenére az alacsony önkisülésűek a hagyományos kivitelűeknél sokkal használhatóbb akkukat takarnak), és nem árt egy cellánként kezelő, kisütésre is képes töltő beszerzése sem. -
petya86
tag
Az az érdekes, hogy volt egy régebbi pakk is, amelyeknél probléma volt, gondoltam megérettek a cserére. Vettem új pakkot (és természetesen mindig azonos típusúakat egyszerre használva) és ezzel is jelentkezett most a probléma.
Számomra is furcsa, hogy soros kapcsolás esetén csak az egyik merült jobban.
Az esetleg előfordulhat, hogy alapból az egyik nem is volt feltöltve megfelelően? A töltő még régebbi példány ~10 éves, és páronként lehet vele tölteni (természetesen itt is mindig azonos típusú párokat töltöttem)
-
And
veterán
válasz
petya86 #1276 üzenetére
Mivel a pakkon belül (soros kötés) az áram azonos, ezért ennek csakis egyetlen oka lehet: a valós kapacitásuk eltérő. Vagyis amelyik a leghamarabb merül le, annak a legkisebb a kapacitása. Ez ellen nincs orvosság, egyetlen cellát egy csoporton belül nem érdemes cserélni (az akkucsomag mindig azonos típusú, kapacitású és korú cellákból álljon), ezért - bár az nem derült ki, hogy az akkuk mennyi idősek - az a legtisztább megoldás, ha a komplett pakkot új akkukra cseréled.
Mod: ha a cellák relatív új példányok, és van olyan töltőd, amelyik egyenként kezeli az akkukat és képes frissítésre (többszöri kisütés majd újratöltés), akkor próbálkozhatsz ezzel. De ha az eredményét úgy sem látod, mert mondjuk a töltő nem mér kapacitást, vagy az akkupakk már amúgy is elég idős, akkor kár vele vesződni. -
petya86
tag
Sziasztok!
Érdekes problémával szembesültem ma. Egy relatív régi (6 éves) Fuji FinePix 6500fd típusú fényképezőgében a 4 db AA NiMH akksi nem egyformán merül. De nagyon nem. Jellemzően az egyik lemerül 0-ra, míg a többi szinte semennyit, és emiatt a fényképező elég hamar nem kapcsol be (gondolom a maradék 3 már nem ad le elég áramot).
Van tippetek, hogy mégis mi okozhatja, hogy nem egyformán merülnek?
-
Batman2
őstag
Li-ion akkura, konkrétan laptop akkura tud e valaki valami módszert amivel esetleg, legalább részben lehetséges regenerálni a már állásban előregedett cellákat ??
A problémám az, hogy van egy laptopom, aminek az akkuja jó ha az eredeti kapacitásának a 10%-át tudja.
Az akkut kevésszer merítettem le teljesen ritkán használtam csak akkuról a masinát, viszont mindíg benne volt a gépben, így többségében teljesen feltöltött állapotban volt.
A masina 2006 novemberi, az eredeti akku van benne.Próbálkoztam olyannal, hogy betettem az akkut a fagyasztóba, majd kiolvasztottam és betettem tölteni, hátha ennél is használ, mind a kadmium és fémhidrid akkuknál.
Aztán azt csináltam, hogy többszőr készenléten hagytam éjszakára a gépet, de nem volt töltőre táve, tehát akkuról ment, viszint ekkor csak nagyon kicsi áramot vesz fel a gép.
Ezért is hagytam akkuról menni, számítva arra, hogy azt még bírni fogja. A töltőjének a hatásfoka mondjuk olyan 75, max. 80% lehet, így ha kicsi fogyasztás mellett bedugva hagyom, akkor sokkal több lesz magának a töltőnek a fogyasztása, mint az általa ellátott szerkezetenek.
Ez a hosszabb távú, kis mértékű fogyaztás úgy tűnt, jót tesz az akkunak, mert meglepődve tapasztaltam, hogy feltöltés után egyre hoszabb ideig volt képes megint működtetni a gépet.
Olyan 20-25%-ra kúszhatott a kapacitása, mert az korábbi 10-15 perc helyett 25-30 percig bírta.
Ez egy darabig így volt, aztán megint hanyatlani kezdett, most szerintem olyan 5% lehet a kapacitása és már végig sem bírja vele a éjszakát a gép készenlétben sem.Szóval van esetleg még valami lehetőség, amit megpróbálhatok ?
Végülis ennek az akkupakknak már mindegy, rontani már nem lehet rajta.Üdv.
-
And
veterán
válasz
syberia #1273 üzenetére
Számtalanszor tárgyalt tétel alapján a NiMH (és NiCD) akkuknak nincs töltési végfeszültségük, ezért annak a kijelentésnek sincs értelme - származzon is akárhonnan -, hogy 1,5V fölé 'nem szokás' tölteni. Szinte az összes többi akkufajtának (Li-ion, Li-polimer, zárt ólom avagy VRLA, RAM, NiZn) van konkrét töltési végfeszültsége, ami fölé nem szabad vinni, de a Ni-xx típusoknak pont nincs ilyen jellemző értékük. A kialakuló végfeszültség erősen töltőáram- és hőmérsékletfüggő, ezért minden automata töltő - már amelyik nem egyszerűen csak időzít - a kialakuló karakterisztikát, feszültséggörbét vizsgálja, és nem egyszerűen csak lekapcsol egy adott feszültséghatárnál, merthogy olyan nincs. Ha a görbe ellaposodik (nem nő tovább a feszültség a töltőáram jelenléte ellenére), vagy egyenesen csökken a feszültség néhány mV-nyi értékkel (mod: ezt nevezik -dV -nek, vagyis feszültség-visszahajlásnak), akkor kapcsolja le a töltést.
Lásd ezt az adatlapot és a töltési karakterisztikákat (bal alsó ábra): [link]. Látható, hogy a kialakuló csúcsfeszültség akkora áramnál már bőven meghaladja a másfél voltot, alacsony hőmérsékleten már az 1,7V-ot közelíti.
Mod: a melegedés bizonyos fokig normális, de ez is teljesen akkutípus (belső ellenállás) és töltőáram függvénye. Van, amelyik 700mA-en is felforr, és olyan típus is (mondjuk az eneloop), amely ennek a kétszeresét is gond nélkül elviseli, és maximum langyosodik tőle. Egy jobb töltő ezért odafigyel a cellák hőmérsékletére, és adott határhőmérséklet felett szépen lekapcsolja a töltőáramot. -
And
veterán
válasz
syberia #1271 üzenetére
"Eneloop akksikat mennyire kell kisütni töltés előtt [..]"
Lehetőleg a kisütési határig, ami minden NiMH-típusnál 1V/cella, már ha az adott fogyasztó képes erre (eneloop-pal általában képes), mélyebbre nem szabad, ahogy a többi NiMH-t sem. Szóval ez nem kifejezett eneloop tulajdonság.
"[..] és meddig szabad tölteni sanyo töltövel?"
A Sanyo eneloop-töltői legjobb tudomásom szerint automata lekapcsolással rendelkeznek (a lassabbak időzítettek, a gyorsabb, nagyobb áramú típusok pedig -dV detektálással állítják le a töltést), tehát ezt nem bízzák rád. -
syberia
veterán
Eneloop akksikat mennyire kell kisütni töltés előtt és meddig szabad tölteni sanyo töltövel?
-
KTomi77
tag
Sziasztok,
Panasonic LS80-as fényképezőgépbe a Sanyo eneloop 1900mAh-es vagy inkább a 2400mAh-es akksit érdemes venni? Vagy esetleg van valami más akkumulátor ami jobb digitális fényképezőgépbe? -
And
veterán
válasz
opeter70 #1265 üzenetére
"Igazából a kérdésem csak az, hogy mennyire káros (káros-e) az akkuk szempontjából, ha ezzel a nagyobb áramú töltővel töltöm."
Erre nincs egységes recept, ugyanis nagyban függ az akkumulátortól is (típustól és állapottól egyaránt), hogy elviseli-e a nagyobb áramú töltést. A relatív magas belső ellenállású és/vagy öregebb cellák melegedhetnek akkora áramtól, ami mondjuk egy jobb LSD-típusnak meg sem kottyan. Tehát egyrészt ismerni kell a cella adottságait, másrészt ha gyorsan akarunk tölteni, akkor célszerű olyan töltő beszerzése, amely képes többféle beállítható árammal is dolgozni, illetve odafigyel a cella normális (nem csak időzített) túltöltésvédelmére, és a túlhevülés megakadályozására. Azzal nem megyünk sokra, hogy egy fix áramú töltő felforrósítja a cellákat töltéskor: ha azzal nincs lehetőségünk csökkenteni az áramot, kisebb áramú töltővel kell próbálkozni.
"Van valami kihatással az élettartamra?"
Ha a cella hivatalosan is elviseli a gyorsított töltést, és a töltő elég intelligens (lásd az előbb említett védelmeket), akkor a cellák várható élettartama számottevően nem fog csökkenni a nagyobb áramú töltéstől. Vagyis ez csak a sokadik szempont lesz más egyéb, élettartamot korlátozó tényezők (például a megélt töltés-kisütés ciklusok száma) mögött. -
opeter70
senior tag
Sziasztok!
AA akkumulátorok töltésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
2700 mAh kapacitású NiMH akkukról van szó és 2 féle töltőm is van hozzájuk.
Az egyik egy "lassú" töltő, 250mA-el tölt, a hozzáadott leírás szerint kb 15 óráig kell tölteni vele a teljes töltöttségig.
A másik töltőm egy 800mA-es, ehhez ugyan leírásom nincsen, de ez lényegesen hamarabb feltölti őket.
Igazából a kérdésem csak az, hogy mennyire káros (káros-e) az akkuk szempontjából, ha ezzel a nagyobb áramú töltővel töltöm.
Van valami kihatással az élettartamra?Segítségeteket előre is köszönöm!
-
And
veterán
Valami lemaradt.. Az adatlap persze a szokásos okosságot írja (A rendszert a biztonságos működés érdekében úgy terveztük, hogy csak a mellékelt BP-HP550 típusú akkumulátort lehessen feltölteni vele. Eltérő típusú akkumulátorok nem tölthetők a készülékkel.), de azért ezt is: A fejhallgató működtetéséhez a szaküzletekben kapható (AAA méretű) szárazelemek is használhatók. Az utángyártott típus darabja 3300 forint körül van, vajon mennyibe kerülhet az eredeti? Ha viszont akármilyen AAA-val is használható, akkor javasolt valamelyik megbízható minőségű LSD NiMH-akkuból egy pár beszerzése. A gyári töltője az adatlap alapján normál C/10 (55..60 mA-es) áramú lehet, mivel a teljes feltöltéshez 16 órás időtartamot említ, de természetesen a fejhallgatón kívül is töltheted, akármilyen normális töltővel.
-
ToBeY
nagyúr
Hello
Van egy Sony vezeték nélküli fejhallgatóm (MDR-RF800RK ) amiben tönkrement az aksi.Kérdésem hol tudnék hozzá aksit venni?
Ilyen van benne gyárilag. -
And
veterán
válasz
zsupszo48 #1259 üzenetére
Nézd meg ennek a topiknak az első hozzászólásában említett linket: [link]. Rengeteg típus van belső védelemmel vagy anélkül, van amelyik speciális célra - például óriási kisütőáramra, extrém alacsony belső ellenállással, de relatív alacsony kapacitással - van kihegyezve, különben eléggé szórhatnak az előbb felsorolt paraméterek. Közös jellemző a 3 Ah-nál kisebb kapacitás, a névleg ennél nagyobbak jó esetben hamisítványok / gagyik, mint az AA-méretű NiMH-k esetén.
A töltésük elve kötött (konstans áramú CC-, majd 4,2V-os cellafeszültséget elérve konstans feszültségű CV-mód), és bár a maximális töltőáram változhat, nincs értelme pl. a túltöltésvédelem módján gondolkodni, mivel azt maga feszültséglimitálás eredményezi, és ugye a memóriahatás sem jellemző ezekre az akkukra, így a megelőző kisütés is felesleges. Lítium-ion kémiájú akkuk esetén nem tudok olyanról sem, amelyik kifejezetten alacsony önkisülésű lenne. A Li-ionok velejárója a szobahőmérsékleten bekövetkező viszonylag gyors végleges kapacitásvesztés (nem önkisülés!), amely néhány év alatt minden mástól függetlenül képes végezni a cellákkal, ez a hatás csak hűtéssel csökkenthető. LC-kijelzős, kapacitásmérős Li-ion töltőt sem találtam hirtelen, ezeket valamiért nem szokták bonyolítani, mivel egy csomó, a NiMH-ra jellemző hibalehetőség lítium-ion akkuk esetén egyszerűen nem létezik. -
zsupszo48
csendes tag
Lehet, hogy nem vág nagyon a témába, de azért megkérdezem.
Milyen jó minőségű 18650-es akkut, illetve hozzá való töltőt ajánlotok? 18650-ből, ha jól tudom, van Li-ionos is, ami - ahogy írtad is - más töltést igényel.
A kínai piacon rengeteg "hulladékot" lehet találni, de inkább egyszer vennék egy jót.
Van erre is egy olyan jó (minőségi) megoldás, mint az AA/AAA esetében az Eneloop/Voltcraft?Köszi!
-
And
veterán
válasz
zsupszo48 #1256 üzenetére
Az eneloop valóban nagyon jó akksi, NiMH-ban szinte etalonnak számít. Újabban van csökkentett kapacitású, kis fogyasztású eszközökbe szánt, még alacsonyabb önkisülésű és többször tölthető (eneloop lite) illetve nagyobb kapacitású, cserébe a normál eneloop-hoz képest enyhén nagyobb önkisülésű verziója (eneloop XX) is. Az arany középút, a 2Ah-s kivitel amúgy szinte mindenhová megfelel. Amúgy ezek közül érdemes választani: [link], de biciklilámpába akár a Lidl-ben kapható is megfelel (Tronic márkanéven, ebből is létezik LSD és normál kivitelű), mert ugyan sok tulajdonságában nem egy eneloop, de az ára is csak töredéke annak.
NiMH akkukat nem szokás párhuzamosan kapcsolni. Ez általában igaz a belső védelem nélküli, viszonylag alacsony belső ellenállású akkufajtákra. Alapigazság, hogy nincs két tökéletesen egyforma (feszültségű) cella, ezért már minimális feszültségkülönbség esetén is elég nagy kiegyenlítő áram indulhat meg a cellák között, amelyet csak a belső ellenállásuk korlátoz. Például 0,05V-os különbség és 0,1Ω-os eredő belső ellenállás mellett a nagyobb feszültségű cella felől fél amperes áram indul meg. Sorosan ('pakkban') is kizárólag azonos típusú, kapacitású és állapotú akkukat szokás használni, hiszen ha nem közelítőleg egyszerre merülnek le, az probléma forrása lehet (a leggyengébb példány mélyen kisülhet, átpolarizálódhat). Az azonos szintre / töltöttségre hozáshoz különben ilyen esetben is nagyon jó egy olyan töltő, amely egyenként kezeli a cellákat, és a töltés megkezdése előtt képes a megmaradt töltésmennyiség kisütésére is. Az általad felvetett IPC-1L is ilyen. -
zsupszo48
csendes tag
Rendben, köszi a gyors választ! A link miatt bocsi, véletlen volt.
Milyen LSD NiMH akkut tudsz ajánlani? Az Eneloopról nagyon sok jót hallottam.
Nem olyanra gondoltam, ennyire még azért nem vagyok szerencsétlen (talán). :-))
Az azonos kapacitásu akkukból mondjuk lehetne valami külső tápegységet készíteni...
Ilyen akkukat mennyire szabad párhuzamosan kapcsolni? 3 darab sorba kapcsolásánál meglenne a kívánt feszültség. Mellé lehet-e még egy ilyen 3-as "köteget" párhuzamosan kötni?
Lehet, hogy hülyeséget írok, fizikából az elektronika nem az erősségem. :-)Köszi még egyszer.
-
And
veterán
válasz
zsupszo48 #1254 üzenetére
"18650-es akksikra gondoltam, de azok ugye túl hosszúak.
Tudnátok ajánlani nekem egy kifizetődő megoldást javasolni?"
Ha AAA-elemekhez / akkukhoz van méretezve, akkor azon értelmes keretek között nem nagyon tudsz változtatni. Szerezz be jó minőségű (LSD, azaz alacsony önkisülésű) AAA-méretű NiMH akkumulátorokat, és használd azokkal. A 18650-es egyébként is Li-ion akkuk mérete, az oda nem jó, mivel háromszor akkora (3,6V) a névleges feszültsége a NiMH-hoz képest. Mondjuk egy darab megfelelne a 3 db. AAA NiMH helyett, de úgysem fér be, és másfajta töltőt, töltési módszert is igényel (ha a lámpán kívül, külsőleg töltenéd a saját töltőjével, akkor ez persze nem számít). Ja, a linket legközelebb legyél szíves a hsz-szerkesztő 'Link' gombjával beszúrni, mert így nehéz használni.
"Érdemes lenne ezekhez beszerezni egy Voltcraft IPC-1(L) töltőt, hogy "felfrissítsem" őket [..]"
Ezt igazán neked kell tudnod. Néhány kétes állapotú NiMH-akku miatt még felesleges, de ha amúgy is kellene egy jó töltő, akkor vegyél egy olyat, azzal a típussal nem jársz rosszul. A normál (nem LSD) akkukat szerintem a jövőben amúgy is hanyagold, ha jót akarsz magadnak és a készülékeidnek: az LSD-típusok névleges kapacitása ugyan valamivel kisebb, mint a hagyományos NiMH-ké, ennek ellenére mégis jóval használhatóbbak az LSD-k.
"Ha még használhatók, mit érdemes velük kezdeni [..]"
Ez komoly? Adjunk tippeket, hogy például vegyél egy AA-akkukkal működő MP4-playert 50 ezerért, hogy legyen mire használni a párszáz forintot érő akkupakkot?
-
zsupszo48
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, és a témában is eléggé kezdő
Jelenleg ilyen lámpát használok a kerékpárhoz: http://www.ebay.com/itm/3-Modes-200-Lumen-CREE-LED-Flashlight-Torch-Zoomable-AAA-Black-/160799294645?pt=AU_Sport_Camping_Hiking_Lamps_Torches&hash=item25706284b5
3xAAA-val működik, amik sorba vannak kötve. Az elemek tartójának mérete: átmérő: 22mm, hossz: 53mm. A legegyszerűbb tescos elemekkel (tehát nem tölthető akkukkal) használom.
Ezt a 3 elemet a tartóval együtt valami másra szeretném kicserélni, ami tovább bírja.
18650-es akksikra gondoltam, de azok ugye túl hosszúak.
Tudnátok ajánlani nekem egy kifizetődő megoldást javasolni?Másik dolog:
Van nekem itthon 6 csomag (4db/csomag) Energizer akkum. 2 csomag 2300mAh-s, 2 csomag 2500mAh-s. 1-1 csomag pedig 2000, illetve 2650mAh-s. 1,2 V-osak, és mindegyik NiMH. Természetesen AA akksikról van szó.
A probléma az, hogy már legalább egy éve áll mindegyik, és fogalmam sincs, hogy még működnének-e. Érdemes lenne ezekhez beszerezni egy Voltcraft IPC-1(L) töltőt, hogy "felfrissítsem" őket, hogy használhatóak legyenek, vagy ezek már kukába dobandók?
Ha még használhatók, mit érdemes velük kezdeni, mert AA akksit nem igazán használok már, viszont ezek majdnem hogy csak használatlanul állnak a polcon.Köszi minden segítséget előre is!
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Egy régebbi típusú meizu MP3 lejátszóba szeretnék akkumulátorokat venni, AAA méretűt. A jelenlegi 1000mAH-esek fullra töltés után a következő használatba vételre (3-4 nap) lemerülnek. Erről mi a véleményetek? Az AA méretű nagyon bevált 3 éve vettem távirányítóba és eddig 2szer kellett tölteni. A másik kérdésem, hogy a töltőm elég régi, a fent írt 1000mAH-es aksikat 15 órán keresztül tölti, érdemes lenne töltővel együtt venni?Szerk: vagy inkább ez meglepően olcsó?
-
Batman2
őstag
Akkor ott az akkuk lehetnek már nagyon gyengék, nem a géped nagy fogyasztású, mert ennél azért még a régebbi digi gépek is sokkal többet bírtak egy adag akkuval.
Nem semmi, hogy nem rég jelent meg a nagyközönség számára a LiFePO technika és máris lehet kapni elem méretben is !
Úgy tudom, hogy az az előnye, amiért elektromos autókban is ezt a Li-akku fajtát használják, hogy nem annyira érzékeny a töltés-kisütésre, mint a többi Li, hatalmas áramokat képes egyszerre leadni, hamar utántölthető és nincs memória effektusa.
Nagy akku formában (12-30Ah) szívesen vennék ilyet napelemes rendszerhez, ólom akku helyett, bár valszeg még igen magas az ára.
Üdv.
-
batagy
őstag
válasz
Batman2 #1249 üzenetére
Ok, köszi!
Eddig egész jók a tapasztalataim. Nikon Coolpix 4600 (elég régi gép már), most LiFePo4 aksival már kb 30 képet készítettem, eddig nem jelzett semmit a gép, hogy merülne az akksi.
A NiMh akksit már simán leverte , mert azzal nem tudtam csak kb 10 képet csinálni és már jelezte hogy merül. Bár a NiMh sima Energizer 2500 mAh-s, csak már 10 éves szegény.
Meglátjuk meddig bírja a Lítium Vas Foszfát.
-
Batman2
őstag
Megadtad mindkét választ magadnak !
Terhelve úgyis esik a feszültsége és a friss töltés utáni feszültség az magasabb, mint a már beállt (1-2 nap után mérhető) üresjárási kapocsfeszültség.
Szerintem nem lesz vele semmi gond !
És mivel csak egy cella, nem kettő sorba kötve, nem lesz gond a több cella különböző mértékű elhasználódása és a gyártásból adódó kicsi különbségekből is, így minden bizonnyal ezzel a cellával fogod a leghosszabb ideig használni a gépedet !
Üdv.
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Vettem LiFePo4 (Lítium-Vas-Foszfát) AA méretű akksit, ezt és hozzá töltőt ezt.
Most érkezett meg, alapból töltve küldték, 3.35 V-ot mértem rajta alapból.
De még rátettem töltésre, 34 percet töltött még.
Az első töltés után 3.57 V-ot mérek rajta.A fényképezőgépembe alapból 2 db AA elem kell, tehát névlegesen 3V. Az új elemek általában 1.65V-osak, így eleve induláskor kicsit magasabb kapocsfeszt kap.
A kérdésem az, hogy a 3.57 V nem lesz magas a 2 db AA elem helyére? Kicsit aggódok. De lehet hogy terhelve lejjebb megy a feszültség....?
Kösz!
-
hamyka
senior tag
válasz
Astrasattila #1243 üzenetére
szivesen
-
Astrasattila
tag
Köszönöm a segítséged, igyekezeted mindenképpen!
Én olyan ember vagyok, aki inkább kivár dolgokat, de a legjobbakkal érem csak be. Legyen szó ételről, italról, műszaki dologról. Most vehetnék 7 ezerig egy töltőt, de kivárom a jhónapot, kipótolom még 3 ezerrel, és megveszem az egyik legjobbat. Én így gondolkodom.
Ha lesz még problémám, jelentkezem! -
hamyka
senior tag
válasz
Astrasattila #1241 üzenetére
na erről a töltőröl beszélek hogy nem jelzi semmivel hogy kész a töltés ...
amaz amit mutattam ami nekem is van azt tudom hogy jelez
Végülis igazad lehet hogy kicsit hagysz benne és nem használod, de magaddal szúrsz ki mert nem tudod használni
amit linkeltem ahol nem tudni mennyi a posta az is jó töltő szerintem csak nem olyan nagy tudású mint a Voltcraft, és 300/500 nem olyan nagy áram erőségek, tehát nem vágod galyra vele az akkuidat
Nem lebeszélni akarlak a Voltcraft töltőről épp ellenkezőleg, csak hát manapság nagyon nincs az embereknek pénze
ha mégsem jön össze annyi lovéd a másik is jó lehet, bár majdnem vetekszik Mogyi töltő árával, de azt a töltőt nem ismerem így nem tudok róla nyilatkozni, ezt a két töltőt ismerem
ha még van kérdésed kérdezz
-
Astrasattila
tag
Amit linkeltél, az is ledes!Legalábbis gondolom, hogy led, olyan pici izzót még nem láttam.
Középen van a led, nézd meg! Igen, attól tartok, ha lemerítem teljesen, nagyobb kárt teszek benne, mintha hagyok benne valamennyi energiát.Mivel tárolni fogom 1 hónapig, míg megveszem a töltőt Az logikus, hogy akkor is merül, csak az én laikus gondolkodásommal úgy gondolom, hogyha van miből merülni jobb, mintha nincs miből merülnie. Conradnál néztem én is, de a garanciás dologgal még nem foglalkoztam, így ebben nem tudok nyilatkozni. Igen, most Eneloopjaim vannak. Még a gyári nafta van benne, eztán lenne esedékes az első töltés, ezért írtam ide, hogy mitévő legyek. A fényképezőgépem már nem képes működni vele, de még kb. 25% energia van benne, ezért nem töltöm a Sonyval többek között. Gyakorlatilag nem teszek semmit, míg nem veszem meg a töltőt, mert a Sonyval nem akarom kukázni az új akkumulátoraim.
[link] Nekem ilyen van -
hamyka
senior tag
válasz
Astrasattila #1239 üzenetére
na nézzük
:
tied ledes ? amit belinkeltem Sonyt az nem ledes
Hogy ne értenélek
Attól félsz hogyha teljesen lemeríted az akkuidat és hosszabb távon tárolod őket akkor baja lesz, ha hagysz is benne naftát akkor is merül, most eneloopjaid vannak ?
Ha veszel töltőt mindenféleképp Voltcraftot vegyél és ha Magyarországon veszed akkor Conradtól tudod megvenni, én Balga elszúrtam mert szerettem volna 3 évet kapni én nem kaptam meg, na mind1, legközelebb ha sikerül konzultálok Conraddal vagy veletek
végülis megkérdezhetem : Melyik Voltcraft Ipc töltőre van 3 év ? mert azt odáig értem hogy 10 ezer ft alatti termékre nincs 3 év, na de én tíz ezer ft felett rendeltem mégsem kaptam meg a 3 évet
akkor csak akkor jár a 3 év ha a Voltcraft töltőt az álltaluk forgalmazott akkukkal veszi meg valaki?
ez nekem egyre zavarosabb vagy én látom rosszul ?
ha eneloopjaid vannak azokat lemerítheted szerintem csontra, kísérletet még nem tettem velük úgy hogy teljesen lemeríteni őket és később elővenni hogy így viselkedik az eneloop akku......
-
Astrasattila
tag
Na, akkor szépen sorjában.
Amilyen töltőm most van, csak azt jelzi, ha hibás akkumulátort akarok tölteni, illetve azt, ha elemet akarok. Ekkor pirosan világít a led. Töltés ideje alatt ( ez 7 óra, amint feljebb a kolléga is írta), sárgán világít. Ekkor befejezi a töltést, és ennyi. Nem pont olyan a töltőm, amit belinkeltél, de hasonló. Annak az elődje még. Olyan 8 éve vettem, 4db Sony akkumulátorral. A lemerítést ketten is írtátok(nem értitek, miért nem akarom lemeríteni), hogy merítsem le nyugodtan. Azt terveztem, hogy nem merítem le(jelenleg 25% körüli értékeket mérek még bennük), hanem elrakom a fiókba áprilisig. Tehát, hogy ne kopra lemerülve álljon ott. Azt persze meg lehet, hogy én nem értem tisztán, hogy az a jobb, ha teljesen lemerülve tárolom egy hónapig, vagy ezen a 25%-on tárolom egy hónapig?! Mint írtam, áprilisban mindenképpen veszek egy Voltcraft IPC-1 töltőt. Illetve van egy kiszemeltem még, de idehaza nem forgalmazzák. Szóval a Sonyt nem venni akarom, hanem az van, és más olcsó és jót sem akarok venni, csak a fentebbi kettőből valamelyiket. -
hamyka
senior tag
válasz
Astrasattila #1232 üzenetére
parancsolj erre gondoltam : [link]
nekem is ilyenem van vagy legalábbis hasonlít rá ez
a kék akku is ismerős, nem valami jó és majdnem annyiba kerül mint az eneloop....... aszem a képen szereplő kék akkut olyan 500 ft-ért vettem db-ját kb
de nem valami jó az akku, töltő sem valami szuper valami gondolom elviselhető kategória, vagy ha szánszrá kicsit többet akkor Mogyitól tudsz venni olyan töltőt ami kicsit többet tud olyan 4-5 ezer ft-ért valami nitecore vagy mi a neve, majd mindjárt felbukkan Mogyi és mondja a többit az én időm lejárt örülök ha segíthettem
üdv
ui: nem tudom az oldalon mennyi a posta nem találtam meg, a bolt helyet sem ismerem hogy onnan érdemes-e rendelni....
-
hamyka
senior tag
válasz
Astrasattila #1234 üzenetére
ilyen töltöd van ? :
ha jól látom nincs rajta olyan hogy jelezzen hogy kész a töltés
nekem a legolcsóbb töltőm olyan hogy jelez hogy ha kész zöldre vált ha jól emlékszem, univerzális töltőm olyan hogy nem jelez mikor van kész, de tölt,
A Voltcraft abban különleges hogy látod a sok adatot, és egyesével tölt, ami nekem van töltőm és hansúlyozom nem Voltcraft töltő kettesével tölt tehát párhuzamosan vagy hogy majd And elmagyarázza én nem értek hozzá
üdv még 1x
ui: nem nézem le az olcsó töltőket sem, ha mindenképp olcsót akarsz akkor legalább olyat vegyél ami kijelzi hogy kész a töltés mondjuk egy zöld jelzéssel és van rajta kisütési funkció is igaz kettesével és négyessével tölt amire én gondolok itt a pontos tipusa : MW 8168 GS
Igaz ez gyors töltő, de jó NICD/NIMH akkukhoz is, 2 DB-ot és 4 DB-ot tölt, itt van a kezemben a töltő, ha van valami kérdésed a töltővel kapcsolatosan nyugodtan, még ha később jut eszedbe kérdés az sem baj mert a töltő az enyém évekkel ezelőtt vettem olyan 3-4 ezer ft-ért, ja és AA/AAA akkukhoz jó gondolom ilyent használsz.....
remélem segítettem
igen van rajta kapcsoló hogy 2 vagy 4 db-ot szeretnél tölteni, illetve van olyan hogy kisütés és van 1 sárga gomb megnyomod és tudsz váltani töltés/kisütés között huh azt már nem tudom megmondani hogy melyik szín jelzi a töltést, melyik a kisütést, de azt tudom hogy mikor kész a töltő akkor zölden világit
-
hamyka
senior tag
válasz
hadd kérdezzek én is valamit lehet tök hülye lesz a kérdésem de sebaj :
irod hogy nem tudsz venni Voltcraft töltőt, engem az érdekelne hogy amid van most töltő az jelez valamit hogy kész vagy valami ?
én úgy tudom az eneloop akkukat teljesen le szabad meríteni, és amit írtál ostobaság hogy : nem merítem le őket, akkor is merülnek ha nem használod őket ez elkerülhetetlen, vagy arra gondoltál hogy nem használod annyit? akkor meg magaddal szúrsz ki....
hidd el megéri az a Voltcraft töltő nekem is ilyenem van, de kérdezni nem szégyen, jobban And itt aki érti a dolgokat én csak normál userként fogom fel a dolgokat, ha van kérdésed ne kimélj meg próbálok segíteni de mint mondtam And itt aki ért hozzá
üdv
-
PHM
addikt
válasz
Nyugodtan merítsd le az akkukat.
Az, ha nincsenek teljesen feltöltve, nem árt nekik, ellentétben azzal,
ha mindig csak részben sütik ki őket.
Ez esetben ugyanis ún. memória effektus alakulhat ki, ami olyan
a felhasználó szempontjából, mintha csökkent volna az akku kapacitása. -
And
veterán
válasz
Astrasattila #1232 üzenetére
"Arról érdeklődnék, hogy mennyi ideig töltsem a Sanyo Eneloop HR-3UWXA akkumulátorom?"
Ez az a kérdés, amire így, egyéb adatok ismerete nélkül nem lehet választ adni. Ha tisztázzuk, hogy az említett Sony töltő csatornánként 360 mA-es árammal tölt, a HR-3UWXA típus kapacitása pedig névleg 2500 mAh, akkor a két érték hányadosából következő töltési idő nagyjából 7 óra, de a töltési veszteségeket is számításba véve inkább 8..9 óra lehet a teljes feltöltés időtartama.
"Illetve ezzel a töltővel tölthetném a 4 akkumulátort egyszerre, vagy töltsem mindet külön a biztonság kedvéért?"
Nincs értelme külön tölteni, mivel az a töltő cellánként kezeli az akkukat, nem igényli két-két cella sorba kötését, a töltőáram is független a behelyezett akkuk számától. Így semmilyen hátrányt nem jelent, ha egyszerre teszed be mind a négyet.
Azt viszont vedd figyelembe, hogy a BCG-34HLD töltő a leírása szerint 7-órás biztonsági időzítővel rendelkezik, annak lejárta után lekapcsolja a töltést, így a teljesen kisütött példányokat nem fogja tudni teletölteni. Ez pedig lehetetlenné teszi, hogy az adott cellák teljes kapacitását kihasználd. Javasolt egy automata töltésvég-detektálással rendelkező (lehetőleg a töltés előtti kisütésre is képes és többféle túltöltésvédelemmel is ellátott) töltő beszerzése, mert ezzel hosszabb távon csak szívatni fogod magad, pedig ez még nem is a legrosszabbak közül való.
-
Astrasattila
tag
Sziasztok!
Arról érdeklődnék, hogy mennyi ideig töltsem a Sanyo Eneloop HR-3UWXA akkumulátorom? Most lenne esedékes az első töltés, és nem akarom ,,elrontani". Mivel nem engedhetem meg most magamnak, hogy vegyek hozzá egy Voltcraft IPC-t, ezért egy Sony BCG-34HLD töltővel tölteném. De hány órán át töltsem? Illetve ezzel a töltővel tölthetném a 4 akkumulátort egyszerre, vagy töltsem mindet külön a biztonság kedvéért?
Attila -
hamyka
senior tag
értem
akkor miért nem árulsz itt olyan töltőket azon kívül hogy sok vele a macera ? persze aki villany szerelő annak jó én nem vagyok az sajnos
sokba fájna az neked, sok lenne az elektronikai szemét én inkább megvenném annyiért azt a töltőt
amit huszonezerért linkeltem be legelsőnek
-
PHM
addikt
A garancia ez esetben nem hatna meg, elektronikai szakmában dolgozom.
A baj csupán az, hogy tisztességes töltő áramkört házilag csinálni
elég munkaigényes.
Járhatóbb út beszerezni egy kisütős töltőt a helyi bolhapiacon,
majd annak az elektronikáját beépíteni egy olyan gagyi töltőbe,
amelybe belemennek a góliát akkuk is. -
hamyka
senior tag
mondjuk 1 ilyen ? :
ha nem akarsz nizn akkut tölteni akkor szerintem neked ez a legjobb választás
vagy esetleg ez :
erre csak 1 évet kapsz szerintem úgy értem a garanciába
én a másikat venném, igaz hogy huszonezer ft...
mennyit akarsz rá költeni? remélem nem borultál székestől
remélem segítettem
van kérdésed kérdezz, mielőtt megkérdeznéd nincs ilyen töltőm, illetve van Voltcraft márkájú de az csak AA/AAA akkukat tölt mivel én csak ilyeneket használok, mihez kell neked góliát akku?
PHM: nem tűntek el a linkek , csak akkor szerkeszgettem még, képként szerettem volna betenni de nem sikerült
, így úgy jött össze hogy lementettem úgy hogy : print screen gomb, utána paint és mentés másként, azt is észrevettem hogy át lehet konvertálni jpg-re a képet ha véletlenül nem jpg formátumban lenne hányszor de hányszor jártam úgy hogy nem jpg-be mentettem le
hamarébb kellett volna be tenni azt a funkciót, na mind1, és köszi az észrevételt de ahogy látod még nem hibáztam ,, annyira, feltöltésben, köszi még 1x az észrevételt, átalakítani hogy kell 1 buta töltőt ? nem vagyok villany szerelő
-
ronati
tag
Sziasztok! Azt szeretném tudni,hogy a góliát /D/ akku-hoz,milyen töltőt vegyek? Persze jó lenne,ha töltene egyéb akku-t is -AA ;AAA-.Van-e olyan ami ezeket ki is tudja sütni, és utána tölteni mint az IPC-1L az AA ;AAA-nál? Kösz Üddvvvvvvvvvvvvvv ronati
-
baliii
senior tag
Sziasztok!
Ha elmegyek 10 napra és nem viszem magammal a laptopomat, akkor kell valamit tenni az akkuval, hogy ne romoljon a kapacitása?
Előre is kössz!
Üdv! -
Amacs
aktív tag
Köszönöm a gyors választ, amiben végül benne szerepel minden, amitől tartottam a kérdés feltevésének pillanatában.
Másik akkut már kinéztem, de akkor ahhoz mindenképpen össze kéne rakni előbb egy vezérlő áramkört, ami szabályozza az akku töltését, vagyis megvédi a túl magas feszültségtől. Ha valakinek van ilyesmire ötlete, szívesen fogadom. -
PHM
addikt
A régi akku nagy valószínűséggel a
kukába, illetve gyűjtőhelyre való.
Az új akku töltésénél arra kéne odafigyelni, hogy 6,9 V-nál álljon le a töltő.
Ezeknek az akkumulátoroknak ugyanis nem szerencsés nagyobb
töltőfeszültséget adni, mert ha gázosodni kezdenek, tönkremennek.
Magyarán a töltője cserére, esetleg átalakításra szorul. -
Amacs
aktív tag
Üdv!
Egy halogén izzós lámpám (IR550E) lenne, amiben az akku valószínűleg végleg megadta magát.
Először arra lettem figyelmes, hogy feltöltés után 2-3 nap, és teljesen lemerül úgy, hogy az izzó még csak nem is pislákol.Ólom akku van benne (6V4Ah, hasonló), rámérve 3,6 voltot mutat a műszer, ami a korábbi hozzászólásokból kiindulva nem sok jót jelent, hiszen nincs már meg a cellánkénti egészséges minimum.
Van-e ilyenkor még valami módszer életre kelteni, hogy ne következzen be ez a kegyetlen gyors önkisülés? (már ha egyáltalán arról beszélgetünk itt is)
Másik kérdésem a töltésével kapcsolatos lenne, ugyanis egy adapterről tölt (9V 300mA), az áram útjába pedig mindössze csak egy ellenállást (5W 10 ohm) sikerült a tervezőmérnököknek berakni.
Mivel ólomakku töltéséről nem sok írást találtam, szeretném megkérdezni, hogy mennyire akkugyilkos ez a töltési módszer? Avagy megéri-e venni bele egy új akkut - amennyiben a régivel már nem lehet mit kezdeni - , vagy ha kapna egy másikat, akkor arra is ez a sanyarú sors várna, mint a jelenlegire?Tudom kicsit off, ha szigorúan a topik témáját nézzük, de mivel korábban is volt szó ilyenekről, ezért bátorkodtam itt feltenni a kérdésem. Remélem nem gond.
-
hamyka
senior tag
válasz
choco01 #1215 üzenetére
akkor nagy étvágyuk van
azzal viszont számolj hogyha veszel Voltcraft IPC1 L töltőt+ eneloop mellé sokáig fog ám tartani a töltés
ha mondjuk 700 mAh ( lehet nem jól mondom sebaj
úgy is érted
) töltőd és 2000 mAh akkor olyan 3 óra lenne majdnem a töltés de mivel ráengedsz egy Discharge refresh-t így jóval tovább fog tartani a töltés
Illetve ahogyan már én is ( ha mondtam) illetve And kolléga mondta ( ha nem jólmondom majd megmossa a fejem és kisegít
)
szóval:
ha lassan töltőd: tovább tart a töltés de hosszabb lehet az akkuk élettartama// és szinte mindig számíthatsz rá
ha gyorsan töltőd: hamarabb végzel, de számolj azzal hogy az akkuk élettartama meg rövidülhet, illetve mikor nagyon szükséged lenne rá cserben hagy
remélem nem mondtam nagy hülyeséget, mint mondtam itt nem vagyok Szaki, nagyon kicsit vágom a témát, ha esetleg komolyabb kérdésed van és esetleg én nem tudok rá válaszolni akkor majd And válaszol ő jobban tudja ezeket
üdv
-
hamyka
senior tag
válasz
choco01 #1211 üzenetére
eneloop 2000 mAh ( minimum 1900)
vagy a xxl vagy melyik változata
ha töltő kérdésed van erre is adok választ: Voltcraft IPC 1 L
még valami?
remélem segítettem
mindezt conradtól meg veheted
lehet drága de legalább jót árul és nem hamisítottat
Vagy veszel itt Pdaw fórumtárstól eneloopot, töltőt pedig Conradtól
gondolom AA/AAA méretű akkukra célzol
-
choco01
addikt
Sziasztok.
Jelenleg melyik Ni-MH akkuk a legjobbak 2000mAh fölött..,vagyis kik gyártják a legjobb minőségűeket.
Elsősorban fotózáshoz kellene. -
PHM
addikt
válasz
Kalandor #1208 üzenetére
Nem, nincs annyi. Teljesítményben legalábbis messze nincs.
A lítium akku kapocsfeszültsége a Ni-MH akkuénak pont háromszorosa.
Ez alapján pedig az összehasonlításnak úgy van értelme, ha a Ni-MH
akkukat sorba kötöd. Ez esetben pedig csak a kapocsfeszültség nő,
a kapacitás viszont nem.Viszont elsiklottam valami felett:
Azt írtad, hogy ebbe a lámpába 1db "C" típusú elem is jó.
Akkor viszont tényleg nem jó bele a lítium akku.
Mentségemre szolgáljon, hogy az eddig nálam előfordult összes, nem kevés
3xAAA-s adapterben sorba voltak kötve az akkuk, ezáltal mindegyik
helyettesíthető volt lítium akkuval. -
plömplöm
őstag
hát, lett volna villanás, ha az egy darab nimh cellához illesztett fényforrás abban a lámpásban kap egy liion cellányi feszt. merthogy az volt a kiindulópont, hogy egy darab c akksi a táp, abban az mechanikai átalakítóban a három darab aaa akksi párhuzamosan van szerintem.
-
-
PHM
addikt
válasz
Kalandor #1204 üzenetére
Pedig bizony számításba jöhetne.
A Li-ion akkuk 3,7 V-osak, míg a 3 sorba kötött AAA akku kb szintén.
Csak egy közepes 18650-es akku kapacitása olyan 2000 mAh,
míg az AAA akkuké maximum 1000.
Egy egyszerű Li-ion töltő megvan 1200-1500 Ft-ból,
két közepes Li-ion akku pedig olyan 2500 Ft-ból.
Ráadásul az akkukat olcsóbban is meg lehet úszni kis szerencsével.
Vesz az ember párszáz forintért a bolhapiacon egy laptop akkut,
abban minimum 3 cella van, amik általában még így használtan is
sokkal jobbak, mint a vaterás új, 3-4 Ah-ás(nak mondott) akkuk... -
Batman2
őstag
válasz
Kalandor #1202 üzenetére
AAA akkuban kizárt a 1000-1100mA-nál nagyob kapacitás, amit így reklámoznak, az mind hatalmas átvágás !
Olyan mint AA akkuban a 3000mA feletti értékek.
Még a 2700mAh is olyan, hogy könnyen lehet kevesebbet érsz vele, mint egy jófajta 2000mAh-ással, esetleg még a 2400-2500-asok lehetnek reálisak.Nekem van két garnitura (8db.) AA 2700-asom is, sosem teljesítettek a legjobban, esetleg teljesen friss töltésnél tudtak picivel többet a kisebb kapacitásúaknál. De az önkisülésük egészen biztosan sokkal nagyobb volt, jóval hamarabb váltak használhatatlanná a fényképezőgépnek.
IPC töltővel mérve is 2000-2300 körül teljesítettek a 2700-esek, többiek szintén hasonlóan, egyedül a 1700-es akkujaim voltak kicsit lejjebb, viszont magukhoz képest nagyon jól, 1800-1900 és azok bírják a legjobban a fényképezőmet.
Tehát a nagy kapacitás nem minden !
Üdv.
-
válasz
ngabor2 #1203 üzenetére
Fényképezőgéphez én is megvettem az eneloopokat ezresért darabját, de ez csak egy lámpa.
2 darab 4-es csomag energizer 5600ft (és ugye nekem csak 6 darab kell, 2 kálló), míg ha veszek 6 db egydolláros akkut, 1200 Ft-nál tartok.
Az világos, hogy 5-700mAh lehet egy ilyen akku max, még a 800-at se hiszem.
Voltcraft IPC-1L van
18650/26650 Li-ion nem jöhet számításba, hiszen azok 3.7V-osak, meg nem is akarok még egy töltőt venni, ha már van egy ilyen elég drága Voltcraft. Pedig ez frankó lenne ennyiért, csak nem megy bele a Voltcraftba
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kalandor #1202 üzenetére
2 dolgot kell mérlegelni:
- ha hosszú távon akarod használni, akkor érdemes márkás, nem túlzó kapacitás jelölésű akkut venni. ekkor nem biztos, hogy ragaszkodnék az ebay-hez, pedig elég gyakran szoktam vásárolni. bemennék az "első" elektronikai eszközökkel/háztartási gépekkel foglalkozó üzletbe, és vennék pl. eneloop, energizer, varta, vagy hasonló akkukat. ezek már bizonyítottak, ha nem hamisított, akkor sokáig ki fog tartani.
- ha olcsón akarod megúszni, akkor jöhet az ebay, a maga hátrányaival/előnyeivel. az 1800mAh biztos, hogy kamu, 850, egyes leírások szerint 1000 mAh-nál többet nem lehet belesűríteni ebbe a méretbe. azért nem a legolcsóbbat választanám, hanem ami már "néz is ki" valahogy. bár ha egy tetszőleges akkut feliratoznak, akkor nagy a lutri. az a szerencse, hogy manapság nem sokkal olcsóbb jó akkut csinálni, mint rosszat, így nagyon nem nyúlhatsz mellé.ha 3 akkuval megy a lámpa, érdemes egyből 2 készletet venni. milyen töltőd van? egyedileg tölti az akkukat, vagy egy csatornán 2 is lóg? frissíteni tud? esetleg le tudod tesztelni/teszteltetni az akkuk valódi kapacitását? a hosszú távú használat esetén ez nagy előny.
amin esetleg érdemes elgondolkodni, az a 18650/26650 Li-ion akku, ha belefér.
-
Kaptam egy frankó kis cree ledes lámpát, amibe egy darab nagy C típusú elem megy vagy van hozzá egy kis adapter amibe 3 AAA.
A C elem drága, C akkut meg nem akarok venni mert van egy jó Voltcraft töltőm, így inkább 3 AAA akkut vennék. De ebayen érezhetően megy a kamuzás az 1800mAh-s akkukkal
Mit vegyek ezek közül? Érdemes keresgélni vagy vegyem a legolcsóbbat attól, akit még nem vertek agyon a vásárlók és kész?Az első helyen levő zöld színű akkukkal egyébként azt hiszem már találkoztam napelemes lámpákban, ott frankó volt, persze ez a zöld nem biztos hogy az a zöld...
-
Batman2
őstag
válasz
germinator66 #1198 üzenetére
Nekem van egy akkus borotvám, NiMH beépített akkuval szerelve.
Mindíg úgy használtam, hogy hajtottam ameddig még vágott, majd ha már nagyon gyenge volt, akkor hagytam kicsit, hagy működjön magában, amíg még az elektronika nem kapcsolja le (sőt még utána is párszor visszakapcsoltam), utána töltés a megadott ideig, a saját töltőjével !
Most olyan 8 éves körül van, heti kb. 2-3 használattal és még mindíg bírja, bár mostmár érződik rajta, hogy gyengébben és rövidebb ideig teker.Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 15 Pro 128GB, Szép állapot, Független, 100%, Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest