- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
4D4M
senior tag
válasz
Blackmate #52892 üzenetére
Nyilván ez is szürke zóna mint megannyi más etárgyban:
Többfázisú csatlakoztatás esetén törekedni kell a termelő berendezések szimmetrikus elosztására, a fázisok közötti aszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.
Lehet ezt is többféleképpen értelmezni, leginkább a n>1 szamú 1F inverter elosztasara vonatkozna, de talán még senki sem kérdezte meg (: Igyhat: előtted a pálya!
-
Blackmate
őstag
A második: konkrétan hálózati engedélyes szabályzás, amely kimondja, hogy 3F HMKE kizárólag szimmetrikus visszatermelést engedélyez.
Egy ellenpélda eszembe jutott: 3F betáp, de valamilyen okból 1F 2,5kW invertert telepítettek. Ebben az esetben biztosan nem lesz szimmetrikus a visszatáplálás.
-
K_L_
csendes tag
válasz
Vision #52886 üzenetére
Nekem hasonló problémám volt néhány hónapja, akkor írtam, hogy a Fronius support tudása is egyenlő a 0-val.
Fenntartom, azóta sincs fogalmuk sem a probléma okáról, a megoldásról ne is beszéljünk!Végül rájöttem, hogy tudom működésre bírni, de nem így kellene működnie:
a Solarweben 2 helyen kell az időzónát megadni.
Budapest volt megadva, de így nem küldte az adatokat, +1 órát előre kellett állítani, és onnantól jó lett!Egyik este még jó volt, másnap reggel már nem.
Egyáltalán nem biztos, hogy a tiednek is ez a baja. -
Még mindig küzdök a solarwebbel. A kártyán a Solarweb led (x) pirosan világít, az összes több zöld. Viszont a Solarweb oldalon aktívnak mutatja a kártyát, jelzi is, hogy online a rendszer. Termelési adat viszont nem jön. Láttatok már ilyet?
Csináltam teljes reinstallt, de nem javult meg.
-
edeleny
őstag
válasz
tothgabor73 #52883 üzenetére
Igen az van. Huawei optikkal.
Mindent IS frissítettem, de jó ötlet, megteszem még egyszer.
A buszra rég volt frissítés, az inverterre pár hónapja, az optikra rögtön kérte.
Csak: első nap egyet tettem fel, frissítés. Második nap kettőt azt egyben frissítette. A harmadik nap ment három.
Itt 75%-nal elsőre kilépett, másodikra végig ment.Valami ilyesmi hibára gondolok, mert a kettes gyanúsan ugyan akkor áll le minden nap.
(a franc megeszi! Mobiladatot ki kell kapcsolni, mert nem enged be. Aztán, meg be kell, hogy tudja van e frissítés. De ha úgy hagyom, akkor lecsatlakozik az inverterről és magától rá áll a lakás wifire.
-
tothgabor73
csendes tag
válasz
edeleny #52867 üzenetére
Jól emlékszem, hogy Huawei invertered van? Mert akkor mindent is frissíteni kell rajta (MBUS kommunikáció, inverter firmware, optimalizáló fw) Egyik kollégám küzdött ezzel, és a frissítés megoldotta, de emlékeim szerint itt is volt egy fórumtárs, aki sokat küzdött vele.
-
gorbep
senior tag
válasz
#94522368 #52846 üzenetére
Most is tud gyorsan Paks leszabályozni... akár ütemezve, akár veszélyhelyzet esetén villámgyorsan. A probléma az, hogy ilyen tranziens leszabályzásnál nem kívánatos izotópok jönnek létre a reaktorban (reaktormérgek), ezeknek a kihajtása, eltüntetése nem egyszerű. Paks II. tervezésénél figyelembe vették ezt, nagyobb mértékű és gyorsabb fel-le szabályozásra lesz képes (ha... egyáltalán elkészül valaha). Az energiastratégiában ezen kívül láttam még pár SMR blokkot elosztóközpontokba tervezve (talán 600 MW??? nem emlékszem pontosan). Aszódi Attila azt nyilatkozta, hogy nem Paks II. a kérdés, hanem hogy legyen e III. és IV. ... és hol...
-
hevepapa
senior tag
válasz
kanyi51 #52863 üzenetére
A lap alján - Contact - sales@homewizard.com
Nézz rá előtte a trackingra, mert a szeptember eleji rendelések egy ideig bevoltak fagyva (állítólag a germán postán volt valami gubanc), de pár napja elindult.
A szept. 4-i rendelést már látja a Magyar Posta is. Szóval.. elvileg most már talán OK lesz. -
nimfas
addikt
Villanyszerelőként mindig jót mosolygok mikor felhívnak hogy "kóbor áram" van.... mindig mondom hogy "kóbor áram" nincs csak balfasz villanyszerelő. 😁
-
4D4M
senior tag
válasz
Blackmate #52873 üzenetére
Tudni tud a Gen24 is, csak nem engedélyezett így üzemeltetni.
#52874 7Heads Drago:
24°C 40% -> 2 liter víz összesen
24°C 60% -> 3 liter víz összesen
24°C 80% -> 4 liter víz összesenTehát 80-ról 40-re változtatva a belső páratartalmat 2 liter víz lecsapatása szükséges.
De ha van egy nyitott kémény, akkor az természetesen gondoskodik a légtömörség hiányáról és a pára utánpótlásáról is. Nem beszélhetünk zárt rendszerről.
-
7Heads Drago
veterán
86 m2 és 2,6 méter belmagasság. És ha megy a kályha semmi baj sincs a párával. Nincs beázás, vizesedés, csőtőrés, medence se szökőkút a lakásban. Ellenben naponta főz a feleségem, mos, felmos, mosogat van egy pár virág is bent. Mellesleg bárki aki belép a lakásba már párologtat vizet. 40-60% közötti párával tudtommal nincs baj. Nálunk ez pármentesitő nélkül 70-80%. Szóval matekolj tovább.
-
kanyi51
senior tag
válasz
ftamas0201 #52866 üzenetére
Köszi, akkor nem értem a dolgot
-
gduck
addikt
válasz
kanyi51 #52863 üzenetére
08.31-én rendeltem, 09.05-én jött a tranking email, ami azóta is üres, csak a regisztrációs sor van benne.
09.07-én jeleztem az oldalon lévő chat robotnak (email címet nem találtam) a problémát. 09.08 azt válaszolták, hogy valami gond volt náluk a szállítás körül, ezért újra feladták. 09.11-én jött az újabb tracking email, most itt tart, remélem hét elején végre megérkezik:
-
edeleny
őstag
Idáig sem volt optimalizálóra válasz, de most hátha!
Szóval felraktam egy 10- es sztringe hat darab optimalizálót
Az inverter gond nélkül felismerte mind a hatot, úgy néz ki mikor árnyék van szépen dolgoznak!De.
Olyan déltől a hatból négy rabdomba leáll, offline - ba teszi magát. Van mikor csak percekre, van mikor tízpercekre.
Tegnap, tegnap előtt az egész sztringe leáll egyszer, ( le esett az aramerősség nullára) Nem túlfesz, vagy napfény, mert a másik sztring gond nélkül ment ebben az időben.Az optik a panel alá, vízszintesen, a kereszt tartóra vannak feltéve. Felülre úgy, hogy a műanyag doboz lefelé van, csak így fért el. Alulra, hogy felfelé, de a műanyag mindkét esetben hozzá ér a sinhez.
Szerintetek, mi lehet a gond? Túlmelegedne?
Akkor mi lesz jövőre 40 fokban? -
ftamas0201
senior tag
válasz
kanyi51 #52863 üzenetére
Én kereken egy hete múlt vasárnap rendeltem, pénteken már itt volt a magyar postánál, csak persze nem hozták ki mert biztos nagyon péntek volt a kiszállítónak, így majd gondolom holnap talán sikerül ideérnie. Szóval elvileg ha lehet hinni a nyomkövetésnek akkor nekem 5 munkanap volt a szállítás deutsche postnál.
-
-
kanyi51
senior tag
Hello! Rajtam kivül van még valaki aki nem kapta meg a P1 méröt ? Már 3 hete várom de sehol semmi, Szept 3-án rendeltem. kerestem valami emailt de nem találtam Tudtok segiteni?
-
4D4M
senior tag
válasz
chemand #52857 üzenetére
Feltetelezem, hogy nincs gépi szellőztetés, mert említetted volna. A gipszkarton nem párazáró. Ha nincs párazáró fólia mögötte, akkor szabadon vándorol a pára az épületszerkezetben. Egy darabig pára formában, aztán vízként. Attól függően, hogy mennyi párát termeltek a téli időszakban, és mennyi akkumulalodik a falban néhány lakott év után esetleg ebből lehetnek meglepetések.
Illetve ha könnyűszerkezetes a födém, ott is kellett volna egy parazaro/parafékező, amit a falon lévő akármelyik parazaronak tekinthető réteghez kellett volna csatlakoztatni feluletfolytonosan. A vakolatlan falhoz nem lehet így csatlakozni. Szóval így tippre a nem ellenőrzött természetes szellőzés viszi ki a párát a lakasból és jó esetben nem egy tartószerkezeti funkciót betöltő szerkezet mellett teszi, mert az egész télen ázik. -
snooze
veterán
sziasztok!
lenne egy kérdésem..
három fázisbol nálam el vannak osztva a fogyasztok,de sajnos a C fázisra jutott a több fogyaszto igy is..a képen látszodik, link hogy ott a nagyobb fogyasztás,és mégis az inverter az A fázisra tölt..ezt hogy lehetne kiküszöbölni,hogy a nagyobb fogyasztáshoz termeljen,és ne a hálozatra? -
chemand
aktív tag
válasz
#94522368 #52788 üzenetére
Érdekes amit írsz, mert nálunk egyáltalán nem igaz. ("Télen nem szabad a lakásban ruhát szárítani") A lakásunkban csak minimálisan vannak vakolt falak, többségében gipszkarton burkolást kapott a téglafal, nyilászáróink műanyagok. A kivitelező anno azt mondta, meglátjuk nem lesz gond a párásodással. Valóban így van, egyáltalán nincs magas páratartalom szinte egy helyiségben sem, kivéve a fürdőt fürdést követően. Télen olyannyira párátlan a lakásunk, hogy kimondottan jó, ha ruhát szárítunk. Én pl. az arcbőrömön is érzem, hogy sokszor túl száraz a levegő, párásítot tettem a hálóba. Többek között ezért sem gondolkodunk szárítógép vásárlásban.
-
4D4M
senior tag
válasz
#94522368 #52854 üzenetére
Végigolvasva ezt az egészet talán egy fontos pont lenne a túllépéshez, hogy itt például mi és mi közötti potenciálkülönbségre gondoltál?
Hát, én világ életemben úgy tudtam, hogy az áram kialakulásához (jelen esetben ˝hibaáram˝ a neve) potenciál (feszültség) különbség kell...
-
Reggie0
félisten
válasz
#94522368 #52854 üzenetére
Ott, hogy a helyes kerdes az, hogy "Ha nincs zart aramkor, akkor mihez kepest alakulna ki a hibaaram a Fi-releben?". Az, hogy milyen PE potencial mellett folyik a hibaaram az tokmindegy, a Fi rele aramot fog erzekelni. Ilyen szempontbol akar zarlatiaram korlatozo eszkoz is lehetne a PE es N kozott, akkor is mukodne az RCD.
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #52853 üzenetére
Épp az a lényeg, hogy az RCD előtt legyen szétválasztva a PEN vezetőtől a PE vezető, egyébként működésképtelen a védelem...
Ha a hálózat nullázott, akkor a PE vezető földpotenciálon van, ez biztos, ha nem hibázott a villanyszerelő.
ahogy a közcélú hálózat transzformátorának a csillagpontja is.Hol írtam hülyeséget?
-
Reggie0
félisten
válasz
#94522368 #52852 üzenetére
"Ha nincs határozott potenciál, mihez képest alakulna ki a hibaáram a Fi-relében?"
Akkor remelem mar kezded sejteni hol irtal hulyeseget.
Nem kell hatarozott potencial, akarmi kell, csak legyen utja a hibaaramak. Az RCD-t sem fogja erdekelni mennyire hatarozott a PE potencialja, be sem kotod a PE-t az RCD-be.
-
VaZso
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ASUS 18W USB ADAPTER
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest